perjantaina, huhtikuuta 02, 2010

Helpotusta oikein lihaville lapsille

*
Lääkärin tarkassa seurannassa voidaan suositella vähähiilihydraattista ruokavaliota (VHH) sairalloisesti lihaville teini-ikäisille. Tähän tulokseen päädytään tutkimuksessa, joka julkaistiin maaliskuussa 2010 lastenlääkärien ammattilehdessä Journal of Pediatrics.

Tehokkaita laihdutusmenetelmiä ei juurikaan ole pahasti ylipainoisille lapsille, sanoo professori Nancy F. Krebs Coloradon yliopistosta.

Lääkärit ovat tähän asti pelänneet ottaa käyttöön vähähiilihydraattisia ruokavalioita nuorille lapsille, sillä aina on se vaara olemassa, että proteiini- ja rasvapitoinen ruokavalio lyhyenkin aikaa käytettynä vaikuttaa kielteisesti lasten kasvuun ja se saattaa kohottaa veren kolesteroliarvoja. Tämä on professori Krebsin mukaan suurin este näiden ruokavalioiden laajamittaisemmalle käytölle.

Tilanne saattaa nyt muuttua, sillä paljon proteiinia ja rasvaa sisältävällä ruokavaliolla saavutettiin kokeeseen osallistuvissa lapsissa hyvät laihdutustulokset. Verrattuna vähän rasvaa sisältävään ruokavalioon, runsaasti proteiinia ja rasvaa sisältävä ruoka oli merkittävästi tehokkaampi laihdutusvaikutuksiltaan.

Kokeessa annettiin vähähiilihydraattiset ruokavalio-ohjeet 24 sairaalloisesti lihavalle teinille ja 22 samanikäisille teinille annettiin kehotus syödä hyvin vähän rasvaa. Koe jatkui 13 viikkoa ja molempia ryhmiä seurattiin tarkasti. Lapsilla ei (vielä) ollut diabetesta eikä muita vakavia sairauksia.

VHH-ryhmässä painonpudotus oli 13 viikossa keskimäärin 29 paunaa (= 13,2 kg) ja vähän rasvaa syönyt ryhmä laihtui 16 paunaa (= 7,3 kg). Molemmat ryhmät onnistuivat koken päätyttyä välttymään siltä, että kilot tulisivat takaisin 9 kk seuranta-ajan puitteissa. Professori Krebs oli olettanut, että erityisesti VHH-ryhmässä tapahtuisi painonnousua kokeen päättymisen jälkeen, mutta näin ei siis ollut tapahtunut.

Professori Krebs piti VHH-ruokavaliota täysin turvallisena. Mitään heikennystä ei ollut tapahtunut pituuskasvulle, luun tiheydelle ja erilaisille metabolisille osatekijöille kuten esim. kolesteroliarvoille. Kuten olettaa saattaa niin vähän rasvaa saaneiden lasten ryhmässä LDL-kolesteroli laski ja HDL-kolesteroli nousi, mutta niin kävi myös VHH-ryhmässä!

7 kommenttia:

  1. Tässä oli kyseessä kunnon VHH, sillä lapsille tehtiin ruokavaliot jossa oli 20 grammaa hiilareita päivää kohti. Tällaiselle tutkimukselle tuskin saisi eettisen toimikunnan lupaa Suomessa!
    Onhan se nähty, että VHH toimii. Miten pitkään sitä pitää tutkia ennenkuin se siirtyy rivilääkärin keinovalikoimiin???

    VastaaPoista
  2. "Tässä oli kyseessä kunnon VHH, sillä lapsille tehtiin ruokavaliot jossa oli 20 grammaa hiilareita päivää kohti."

    En itse löytänyt Christerin linkin lehtiartikkelista tällaista tietoa. Onko sinulla mahdollisesti laittaa linkkiä, jossa tutkimuksesta kerrotaan tarkemmin.

    Siirtämällä painopistettä leipä-peruna-makarooni-riisi-mysli
    akselilta

    lanttu-nauris/yms.
    palkokasvit
    vähätärkkelyksinen juures, kaalit + muut vihannekset
    akselille

    Ja lopettamalla neuroottinen rasvan karttelu sekä suosimalla ainakin jotain näistä: kananmunia, äyriäisiä, juustoa lihaa/kalaa, saadaan monen kohdalla erinomaisia tuloksia.

    Pari lasia maitoa mukaan kun lapsista on kyse. Rasvaisempikin vaihtoehto sopii mukaan kun tärkkelyskuorma on pienempi.

    Olen täysin varma, että vaikka hiilarit olisivat lapsen kohdalla tasolla 100-180 g päivässä, niin se tekee jo monelle ihmeitä. Toisekseen en itse näe mitään syytä miksi hiilarimäärää pitäisi rajoittaa kaikilla samanverran tai edes yksilön kohdalla kokoajan tiettyyn tarkkaan rajaan. Mielestäni riittää kun menee syömään kun on nälkä ja suosii edelläkuvatulla tavalla itselleen maistuvia ruokia.

    Minulla on kokemusta em. painopisteen siirtämisestä varsin läheisen lapsen kohdalla. Tulokset olivat kuuden viikon aikana loistavia. -Ja kokemusta myös siitä, että nerokkaiden lääkäreiden linjalla tilanne saadaan taas "korjattua" takaisin väärään suuntaan.

    Voihan sitä hakata päätään seinään, mutta miksi pitää lasten päätä hakata? Vastaa nyt minulle Pekka Puska. Joko vastaat, tai minä tulen sitä joku päivä Tilkan kulmilla kysymään.

    "Tällaiselle tutkimukselle tuskin saisi eettisen toimikunnan lupaa Suomessa!"

    Näkeehän sen kuka tahansa, että nykyisellä linjalla lapsia kidutetaan, kuinka ihmeessä sille voi olla eettisen lautakunnan lupa?

    "Onhan se nähty, että VHH toimii."

    Minulta meni tämän seikan havaitsemiseen viisi minuuttia. Laskin auki energiamäärät hiilariruuat vs. rasva+prot. ruuat ja asia oli täysin selvä. En tuolloin edes tiennyt mitä tarkoittaa sana "karppaus" tai mistä vhh on lyhenne. Niin, Matti Uusitupa, minä lasken oikein.

    "Miten pitkään sitä pitää tutkia ennenkuin se siirtyy rivilääkärin keinovalikoimiin???"

    Hei, lääkärikunnalle on tärkeämpää olla oikeassa ja puolustella omia teorioitaan kuin hoitaa ihmisiä. Ikävä juttu, mutta näin se näyttää olevan.

    VastaaPoista
  3. "Tällaiselle tutkimukselle tuskin saisi eettisen toimikunnan lupaa Suomessa!"

    Mutta lupa kyllä heltiää tutkimukselle, jossa "äidinmaidon lopettamisen jälkeen lapsille alettiin juottaa rasvatonta maitoa ja antamaan ruokalusikallinen rypsiöljyä päivittäin" ja "jollaista ei oltu toteutettu missään aikaisemmin mutta kaikki oli kuitenkin mietitty hyvin tarkkaan".

    Tuollaista tutkimusta hehkutettiin Hyvä Terveys-lehdessä, suurinpiirtein noilla sanoilla.

    Anyway, miten noihin kolesteroli arvoihin pitäisi suhtautua? Jos ne ovat hieman kohollaan niistä viitearvoista niin pitäisikö olla huolissaan?

    VastaaPoista
  4. ""äidinmaidon lopettamisen jälkeen lapsille alettiin juottaa rasvatonta maitoa ja antamaan ruokalusikallinen rypsiöljyä päivittäin" ja "jollaista ei oltu toteutettu missään aikaisemmin mutta kaikki oli kuitenkin mietitty hyvin tarkkaan""

    Ihmiskokeita lapsilla. Olen ennenkin verrannut ravitsemusammattilaisiamme Nürnbergissä tuomittuihin. Viestit on syystäkin poistettu. Onhan ko. vertaus kunnianloukkaus - Nürnbergissä tuomittujen perikuntaa kohtaan tietenkin.

    Vhh:lta edellytetään "pitkäaikaistutkimusta" jotta se voitaisiin ottaa terveydenhuollon ohjelmaan. Missäs on se pitkäaikaistutkimus, joka oikeuttaa em. kokeeseen vauvoilla.

    Rypsiöljyn ja äidinmaidon koostumus on perin erilainen. Seuraukset nähdään sitten tulevaisuudessa.

    Missä oli se pitkäaikaistutkimus joka todisti rasvojen, erityisesti tyydyttyneen, demonisoinnin oikeaksi reilu 30-vuotta takaperin. Oliko jossakin hyviä todisteita siitä, mitä tapahtuu suuressa populaatiossa kun koko kansa ohjataan vähään rasvaan ja runsaaseen hiilihydraattiin. tämän "pitkäaikaistutkimuksen" kohtalokkaat seuraukset näemme ympärillämme.

    VastaaPoista
  5. Hei. Olen yrittänyt etsiä tietoa siitä, millaisia ravinteiden puutoksia yleensä on tupakanpolttajilla. Onkohan siitä olemassa tietoa, tiedätkö sinä? Mieheni on astmaatikko ja ketjupolttaja, jolla on vakaa aikomus lopettaa polttaminen. Haluaisimme kokeilla, voiko lopettamista helpottaa lisäravinteiden avulla. Tai ainakin korjata elimistössä vuosien aikana syntyneitä vajauksia, mahdollisesti parantaa keuhkojen toimintaa ja yleistä hyvinvointia.

    VastaaPoista
  6. "Kuusenkerkän" kysymys ei nyt liity mitenkään lasten lihavuuteen eikä VHH-dieettiin, mutta vastaan silti. Voisitte aloittaa otattamalla miehestä seerumin D-vitamiinin pitoisuuden (merkitään labrassa S-D-25). Sen tulisi olla mielellään yli 125 nmol/l. Jos se on alle, suosittelen hänelle D-vitamiinia niin paljon, että tilanne korjaantuu. Voit katsoa minkälaisia D-annoksia muut ovat tarvinneet saadakseen S-D-25:n nousemaan (klikkaa tähän)
    http://ravintokirja.fi/D-vitamiinit.pdf

    Suomen vahvin D-vitamiinivalmiste sisältää 50 mikrogrammaa D:tä. Sitä saa terveyskaupasta mutta ei apteekista.

    VastaaPoista
  7. Kiitos Matti Toloselle vastauksesta. Uskoisin hänellä olevan hyvät arvot, koska olemme elokuusta asti ottaneet päivittäin 4000-5000 IU D-vitamiinia. Varmaan kannattaa silti käydä tarkistuttamassa asia laboratoriokokeella. Uskoisin suuren annoksen auttaneen myös siihen, että ensimmäistä kertaa vuosiin mieheni ei ole sairastanut yhtään hengitystietulehdusta tänä talvena.

    Ajattelin kysymykselläni kuitenkin lähinnä tupakanpolton lopettamisen helpottamista. Muistelen, että esim. B-vitamiineilla voisi auttaa hermostuneisuuteen? Toki oma päätös lopettamisesta on se kaikkein tärkein, mutta alkuvaikeuksia voi varmaankin helpottaa joillakin tuotteilla?

    VastaaPoista