lauantaina, toukokuuta 08, 2010

Professorit järkiintymässä?

*
Tätä 3.5.2010 ilmestynyttä kirjoitusta kommentoidaan hyvin vilkkaasti. Lukekaa kaikki kommentit!

3.5.2010 Lääketieteen toimittajat
saivat vastaanottaa häkellyttävää tietoa kahdelta emeritusprofessorilta: Rasvat eivät ole verisuonten kalkkeutumisen syy!

Emeritusprofessorit Matti Järvilehto Oulusta ja Pentti Tuohimaa Tampereelta kritisoivat juuri ilmestyneessä Medical Hypotheses-lehden artikkelissaan kolesterolihoitoja.

Kansainvälisessä ja kotimaisessa vilkkaassa keskustelussa kolesterolihoidoista statiineilla ehdotetaan niistä "koko kansan lääkettä". Useampi kuin joka kymmenes suomalainen (noin 650 000) käyttää statiineja. Kelan vuosittaisten korvauksien määrä on noin 30 miljoonaa euroa. Saadaanko sen vastineeksi terveyttä?

Statiinien käyttö perustuu rasvateoriaan, jonka mukaan veren korkea kolesteroli aiheuttaa verisuonten kalkkeutumisen (ateroskleroosin). On jo kokonaan unohtunut, että tämä on vain teoria, jota ei ole toistaiseksi osoitettu oikeaksi, mutta teoriaa epäileviä väitetään vastuuntunnottomiksi.

Kolesteroliteoriassa on aukkoja

Rasvateoria on itsessään hyvin ristiriitainen, eikä selitä loogisesti ateroskleroosin kehittymistä. Veren korkea kolesteroli ei pysty selittämään plakin syntymistä syvälle verisuonen seinämään. Tämä on selitettävissä loogisesti vain verisuonen seinämää ravitsevien suonten (vasa vasorum) toiminnan perusteella.

Viime vuonna tekijät julkaisivat teoriansa ravitsevien suonten toiminnallisesta happivajauksesta ateroskleroosin syynä. Näiden pienten päätevaltimoiden vaurio aiheuttaa makromolekyylien (kolesterolipartikkeleiden, mikrobien jne) vuotamisen ja kerääntymisen valtimon seinään.

Kolesteroli ei siis ole syy ateroskleroosiin, vaan sen kertyminen on seurausta vasa vasorumien pintakalvon happipuutoksen aiheuttamasta vauriosta.

Nyt julkaistussa artikkelissa tarkastellaan ateroskleroosin riskitekijöitä ja suojaavia tekijöitä sekä statiinihoitoa. Riskitekijöistä vain liikalihavuudella on yhteys kolesteroliarvoihin, sen sijaan nikotiinilla, stressillä, verenpaineella ja uniapnealla ei ole selkeää yhteyttä kolesteroliin, mutta kaikille on yhteistä pienten valtimoiden supistuminen ja verenpaineen nousu.

Suojaavien tekijöiden suhteen tilanne on päinvastainen: ne laskevat verenpainetta, mutta monilla ei ole yhteyttä kolesteroliin. Eli, ateroskleroosin ensi vaiheen ehkäisyssä verenpaineen hoito vaikuttaisi loogisemmalta ratkaisulta kuin kolesterolin alentaminen.

On mielenkiintoista, että useissa julkaisuissa statiinien aiheuttama verenpaineenlasku on huomattu, mutta siitä todetaan vain, että se ei selitä statiinien aiheuttamaa sydänkuolleisuuden laskua. Onko niin, että statiineja ei haluta nähdä verenpainelääkkeinä?

Statiinien sivuvaikutuksia aliarvioidaan

Yleensä korostetaan, että statiineilla on vähän sivuvaikutuksia. Näin tutkimukset näyttäisivät periaatteessa osoittavan. Diabeteksen kehittyminen yhdelle 255 käyttäjästä 4 vuoden aikana luulisi olevan vakava asia, kun puhutaan lähtökohdaltaan terveistä. Tämä merkitsee Suomessa 640 diabeetikkoa vuosittain, jotka ovat yksin statiinien aiheutttamia.

Vakavia lihasongelmia on vain 1%:lla. Jos näin on, niin on loogista, että lieviä oireita on paljon useammalla. Kun urheilijoille annettiin statiineja, niin 73% lopetti käytön lihasheikkouden tai kipujen takia. Oletettavasti urheilijat tuntevat lihaksensa.

Äskettäin raportoitiin, että statiinien käyttäjillä D-vitamiinin vajauksen yhteydessä lähes kaikilla esiintyy lihas- ja sidekudoskipuja. Suomessa tämä on huomioitava seikka, koska talvikautinen D-vitamiinin vajaus on yleistä ja sitä lisää Benecolin käyttö, joka heikentää rasvaliukoisten vitamiinien saantia. Statiinit saattavat lisäksi heikentää D-vitamiinin vaikutuksia syrjäyttämällä hoitopitoisuuksilla D-vitamiinin reseptoristaan.

Vähän huomiota on saanut se seikka, että statiinit eivät tehokkaasti laske kokonaiskuolleisuutta, mikä osin johtuu itsemurhien kasvusta. Jos statiinit aiheuttavat itsemurhia, niin on loogista olettaa, että ne aiheuttavat lievempää masennusta vielä useammalle. Tällaisesta elämänlaadun laskusta ei näe mainintoja kirjallisuudessa.

Tekijät eivät usko, että statiineista on koko kansan lääkkeeksi. Saattaa olla, että verenpaineen hoidolla päästään ensi vaiheen ehkäisyssä riittävän hyviin tuloksiin. Tällä saataisiin huomattavasti vähennettyä statiinien käyttöä ja siitä aiheutuvia taloudellisia ja terveydellisiä haittoja.

Statiinit voitaisiin säästää toisen asteen hoitoon, josta on paras tutkimusnäyttö.

Allekirjoittajat:
Pentti Tuohimaa, professori, emeritus, Tampere
Matti Järvilehto, professori, emeritus, Oulu

Lähde: Tampereen yliopisto, Viestintäyksikkö, Mediatiedotteet

Lisää kirjoituksia asiasta:
Matti Tolonen ja Pentti Raaste: Sydäntautien ehkäisy ja itsehoito, 2010

67 kommenttia:

  1. Lupita kirjoitti karppaus.info:on 29.4.2010 mm. seuraavasti:

    Pentti Tuohimaa prof. emer. Tampere sekä Matti Järvilehto prof.emer. Oulu
    kirjoittavat "Lukijoilta "-palstalla vastineen 14/2010 artikkeliin "Koko kansan lääke"

    "Statiinien käyttö perustuu rasvateoriaan, jonka mukaan korkea kolesteroli aiheuttaa ateroskleroosin. Tämä teoria ei ole enää vain dogmi, vaan se on muodostunut uskonnolliseksi myytiksi. Artikkeli toteaa "Lääketieteen yleisesti hyväksyttyjä totuuksia kuten tyydytettyjen rasvojen terveyshaittoja kyseenalaistava keskustelu on saamassa jalansijaa viestimien lisäksi lääkärikunnassa. Tämä on huolestuttava ilmiö"

    ------------
    En onnistunut löytämään Mediuutiset (?) lehdestä tuota yllämainittua tekstiä. Olisiko se sensuroitu pois?

    On hyvä että lääketieteen toimittajille jaetaan hyvää tietoa kolesterolista. Mistäkään valtalehdestä ei todennäköisesti löydy tuota professoreiden rehellistä kirjoitusta. Sotiihan se THL:n propagandaa vastaan ja sellainen ei sovi tähän yhden totuuden Suomeen.

    Kiitos kun pidät meidät ajan tasalla tohtori Christer Sundqvist. Kun runsas puoli vuotta sitten löysin tämän terveysblogin en arvannut minkälaisen aarteen ääreen jouduinkaan. Kiitos Christer Sundqvist ihanista lukuihetkistä!! Ja kiitos kun panet itsesi likoon näissä asioissa. Useimmat terveysvalistajamme puhuvat muunneltua totuutta erityisesti ravinnon rasvoista ja kolesterolista aivan erityisesti.

    Olen akateemisen koulutuksen saanut ihminen ja vastuussa ihmisten terveydestä. Ei ole helppo paikka!! Valitettavasti oma rohkeuteni ei vielä salli nimen pistämistä tähän alle. Työpaikallani on moni muukin lähtenyt pohtimaan asioita eri suunnalta luettuasi terveysblogin. Parhainta mahdollista menestystä toivotan teille! Olen muuten lukenut kirjanne "Sietämätön leveys". Paras lukemani kirja painonhallinasta!

    VastaaPoista
  2. Kiitos tiedosta Anonyymi! Minulla on edelleen täydellinen porttikielto (banni) karppaus.info -keskustelupalstalle. En tiedä miten olen sellaisen onnistunut saamaan?

    Kiitos tilanteen kuvauksesta työpaikallasi. Et ole yksin. Aiheutan varsin paljon hämmennystä luennoillani kertoessani, että esim. kananmunia voi syödä enemmän kuin mitä "se yksi totuus" väittää. Voin hyvin ymmärtää, että olet hämmentynyt tilanteesta. Näen merkkejä mielipideilmaston muuttumisesta ja olen toiveikas sen suhteen, että rehellisyys kolesterolin ja rasvojen suhteen on astumassa kuvioihin. Iloitaan jokaisesta tällaisesta tiedosta.

    Sitä minä ihmettelen, että miksi arvon professoreiden on tapana puhua näitä totuuksia vasta eläkeiässä? Eikö olisi parempi puhua silloin kun voi vielä puuttua asioiden kulkuun, eikä silloin kun toinen jalka on jo haudanreunalla?

    VastaaPoista
  3. Svenska Dagbladet

    "Kolesteroliteoria on hallinnut vuosikymmeniä lääkäreiden ja maallikoiden käsityksiä sydän- ja verisuonitautien syistä. Nyt on aika hylätä tämä käsitys", kirjoittavat ruotsalaiset tiedemiehet, sisätautiopin professori (emeritus) Lars Werkö, kirurgian professori (emeritus) Tore Scherstén ja elinsiirtokirurgian dosentti Ralf Sundberg

    Kolesteroliteoriaan kriittisesti suhtautuvien tiedemiesten lista pitenee kaiken aikaa.

    VastaaPoista
  4. Kummat sairastuvat useammin ateroskleroosiin, kasvissyöjät vai sekaravinnon syöjät?

    VastaaPoista
  5. Lähde: Tampereen yliopisto, Viestintäyksikkö, Mediatiedotteet

    Mistä tuo tiedote löytyy, kun itse näen sivulla vain tämän tiedotteen?

    03.05. Yliopiston juhlavuoden luentosarjan viimeinen osa torstaina

    VastaaPoista
  6. Ehkäpä nämä professorit vapautuvat tietyistä "työelämän sidoksista" ja voivat puhua suunsa puhtaaksi vasta sitten.

    -Jyyki

    VastaaPoista
  7. Tiedote, jonka pohjalta kirjoitus on tähän blogiin laadittu, on lähetetty tänä aamuna (3.5.2010) Tampereen yliopistosta lääketieteen toimittajille. Eiköhän se kohta ilmesty yliopiston verkkosivuille.

    Valtimotautien aiheuttaja ei siis ole rasvainen ruoka eikä kolesteroli, vaan todennäköisesti hiljainen krooninen tulehdus, inflammaatio. Sen syntyyn vaikuttavat ilmeisesti monet erilaiset tekijät, mukaan luettuina virus-, bakteeri-, sieni-, ym. mikrobi-infektiot, ruokavalio sekä psyykkinen ja sosiaalinen stressi. Näitä seikkoja on tutkittu paljon Ohion yliopistossa, jonka tutkijat ovat julkaisseet aiheesta hyviä katsauksia. Esimerkiksi
    tämän ja tämän. Suosittelen niiden lukemista, jos vain englanninkielen ja biokemian ymmärrys sujuu kohtuullisesti. Näistä katsauksista välittyy uudenlainen kuva pitkäaikaissaiaruksien syistä, kulusta ja myös lääkkeettömistä hoitomahdollisuuksista elintapoja muuttamalla. Katsaukset tukevat sitä, mitä olemme kollega Pentti Raasten kanssa esittäneet valtimotaudeista oppaassamme, johon Christer on ystävällisesti linkittänyt.

    VastaaPoista
  8. Löysin Medical Hypotheses-lehdestä Matti Järvilehdon ja Pentti Tuohimaan kirjoittamana vain artikkelin ”Vasa vasorum hypoxia: Initiation of atherosclerosis” (Medical Hypotheses, Volume 73, Issue 1, July 2009, Pages 40-41). Tähän artikkeliin kai viitataan, kun kerrotaan, että ”Viime vuonna tekijät julkaisivat teoriansa ravitsevien suonten toiminnallisesta happivajauksesta ateroskleroosin syynä.”.

    Mutta missä Medical Hypotheses-lehden numerossa tämä juuri ilmestynyt artikkeli, jossa emeritusprofessorit Järvilehto ja Tuohimaa kritisoivat kolesterolihoitoja, oikein on, kun en sitä löydä?

    Entä kun nimimerkki Lupita kirjoittaa 29.04.2010 Kohtauspaikalla (Diabetesliiton ylläpitämä diabetesaiheinen keskustelufoorumi) että: ”Pentti Tuohimaa prof. emer. Tampere sekä Matti Järvilehto prof.emer. Oulu kirjoittavat Mediuutisten "Lukijoilta "-palstalla pitkän vastineen 14/2010 artikkeliin "Koko kansan lääke"”. Löytyykö tämä ”Lukijoilta” -palsta vain paperilehdestä? Ja onko tämä ”Lukijoilta” -palstalla ilmestynyt vastine itseasiassa se juuri ilmestynyt artikkeli, josta mediatiedotteessa kerrotaan?

    VastaaPoista
  9. On tullut kivasti kommentteja kirjoitukseeni.

    Matti Tolonen ehti jo kerto, että juttu on Tampereen yliopistosta lähetetty lääketieteen toimittajille. Ilmoittakaa jos joku lääketieteen toimittaja julkaisee tiedonannon.

    Medical Hypotheses -lehdessä voi olla tämä emeritusprofessoreiden juttu vasta hyväksyttyjen käsikirjoitusten joukossa. Kyllä se sieltä aikanaan sitten putkahtaa ulos. Kärsivällisyyttä!

    VastaaPoista
  10. Vilkaisin Ohion yliopiston tekstejä ja onhan tuo selkeää kieltä mitä kannattaa syödä enemmän ja mitä vähemmän:

    "For example, women in the Nurses’ Health Study who ate a “Westernized” diet (high in red and processed meats, sweets, desserts, French fries, and refined grains) had higher C-reactive protein (CRP), interleukin (IL)-6, E-selectin, soluble vascular adhesion molecule-1, and soluble intercellular adhesion molecule-1 than those with the “prudent” pattern, characterized by higher intakes of fruit, vegetables, legumes, fish, poultry, and whole grains."

    VastaaPoista
  11. Omia kokemuksia: Olen syönyt margariineja 5 vuotta.Kolesteroli oli alussa 5,5. Viimeksi on mitattu sitä keväällä yli vuosi sitten, oli 6,5. välttänyt koko ajan eläinrasvoja yms."epäterveellistä". aloitin syömään (epäillen) Simvastatiinia. Kuukauden jaksoin syödä. Vatsa kovettui heti, tuli huimausta, ja lopulta painajaisia, jolloin huusin yöllä. Uni oli tosi huonoa. Sitten lopetin statiinit, eikä painajaisia ole ollut.Ilahduttavaa lukea näitä juttuja, en kai ole vahinkoa itselleni tuottanut,kun lopetin painajaislääkkeet. huhtikuun alusta lopetin margariinien syönnin, siirryin voihin ja oliiviöljyyn. nyt vähennän hh syöntiä. Moi t. 52 v.naikkonenn

    VastaaPoista
  12. Tolonen:

    "Valtimotautien aiheuttaja...hiljainen krooninen tulehdus, inflammaatio. Sen syntyyn vaikuttavat ilmeisesti monet erilaiset tekijät, mukaan luettuina virus-, bakteeri-, sieni-, ym. mikrobi-infektiot."

    Jos inflammaation taustalla olisi mikrobi-infektio niin miksi valtimotauti kiusaa eniten juuri länsimaissa? Voisi ainakin kuvitella että erilaiset virukset, bakteerit, sienet ja homeet yms. olisi ennemminkin luonnon kansojen riesana ja siellä taas valtimotautia ei esiinny. Täällä meilläkin se on ilmeisesti suht tuore tuttavuus.

    VastaaPoista
  13. westie:
    Mitä "luonnonkansoja" tarkoitat? Voisitko luetella vaikka kymmenen merkittävintä, joilla ei esiinny ollenkaan valtimotauteja.

    VastaaPoista
  14. "Valtimotautien aiheuttaja...hiljainen krooninen tulehdus, inflammaatio. Sen syntyyn vaikuttavat ilmeisesti monet erilaiset tekijät, mukaan luettuina virus-, bakteeri-, sieni-, ym. mikrobi-infektiot."

    Jos kyseessä olisi infektio, eikö silloin kaiken järjen mukaan plakista pitäisi löytää viruksia tai bakteereita, tai edes jäännöksiä niistä?

    http://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100428142300.htm
    "Why Cholesterol Damages Arteries: Cholesterol Crystals Lead to Life-Threatening Inflammation in Blood Vessel Walls

    ScienceDaily (Apr. 29, 2010) — In addition to crystallized cholesterol, atherosclerotic plaques always contain large quantities of immune cells but, surprisingly, no bacteria or viruses. It was previously unclear just how the body's own defence forces are called into action. Even animals that are kept in an absolutely sterile environment can suffer from "clogging" or "furring" of the arteries when their food contains high levels of cholesterol. The same relationship is found in humans.

    The higher the blood cholesterol level, the greater the risk of atherosclerosis and the greater the likelihood of suffering a heart attack. "We have known this for a long time," points out Professor Dr. Eicke Latz from Bonn University, "but nobody understood exactly why.""

    VastaaPoista
  15. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  16. Kyllä sydän- ja verisuonitaudeissa (ja mm. syöpätaudeissa) on maakohtaisia eroja, joiden arvellaan johtuvan ruokavaliosta. Esimerkiksi:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2274856/
    "Worldwide epidemiological surveys covering 61 populations in 25 countries have shown that fish and soybean diets contribute to healthy longevity through the prevention of cardiovascular diseases in the Japanese population, particularly in Okinawans who consume a lot of fish and soy products. "

    VastaaPoista
  17. (Kahteen viimeiseen nimettömään kirjoitukseen unohtui nimimerkki.)

    S.

    VastaaPoista
  18. Westie, WHO:n Mortality-tilastojen mukaan ne maat joissa raportoitiin eniten sydän- ja verisuonitaudeista aiheutuneita kuolemia (CVD) vuonna 2009 (Lähteet: http://www.who.int/whosis/ ; http://www.who.int/globalatlas/dataQuery/):

    Lajiteltuna synkimmästä toiveikkaampaan

    1 Turkmenistan
    2 Tajikistan
    3 Kazakhstan
    4 Russian Federation
    5 Uzbekistan
    6 Ukraine
    7 Moldova
    8 Azerbaijan
    9 Kyrgyzstan
    10 Belarus
    11 Georgia
    12 Egypt
    13 Bulgaria
    14 Yemen
    15 Turkey
    16 Albania
    17 Guyana
    18 Sierra Leone
    19 Macedonia
    20 Sudan
    21 Armenia
    22 Bosnia and Herzegovina
    23 Mongolia
    24 Angola
    25 Liberia
    26 Latvia
    27 Romania
    28 Lao People's Democratic Rep.
    29 Fiji
    30 Iran, Islamic Republic of
    31 Burkina Faso
    32 Mali
    33 Niger
    34 Lebanon
    35 Nigeria
    36 Mauritania
    37 Guinea-Bissau
    38 Central African Republic
    39 Chad
    40 Burundi
    41 Cameroon
    42 Côte d'Ivoire
    43 Nepal
    44 Estonia
    45 Ethiopia
    46 Tanzania
    47 Mauritius
    48 Benin
    49 Guinea
    50 Myanmar
    51 Madagascar
    52 Malawi
    53 Bangladesh
    54 India
    55 Togo
    56 Senegal
    57 Pakistan
    58 Rwanda
    59 Uganda
    60 Suriname jne.
    138 Finland
    162 France
    163 Japan
    - end -


    Näyttäisi olevan maailmanlaajuinen ongelma tämä sydänterveys.

    VastaaPoista
  19. Professorit Järvilehto ja Tuohimaa saavat aivan aiheellisesti kritisoida ravintorasva-kolesteroli-valtimotauti-hypoteesia ja osoittaa sen vuotavan kuin seula, ilman, että heidän (tai kenenkään muunkaan) on välttämättä esitettävä tilalle muuta teoriaa.

    Olen hyvin tietoinen siitä, että valtimotautien alkuperä ja kehittyminen ovat keskeinen terveyskysymys, josta vallitsee hyvin monenlaisia käsityksiä. Yksiselittteistä varmaa vastausta ei ole vielä olemassa. Siksi minusta on kummallista, että esim. Sydänliitto pitää kolesteroliteoriaa varmana ja toteennäytettynä (mitä se ei suinkaan ole).

    Itselläni on kädessä tohtori David Grimesin 642-sivuinen kirja, jossa hän mielestäni hyvin perusteellusti, tieteellisiin julkaisuihin vedoten, tyrmää ravintorasva-kolesteroli-valtimotauti-hypoteesin. Olen selostanut kirjan sisältöä lyhyestä tässä linkissä. Suosittelen lämpimästi kirjan lukemista kaikille niille, joita valtimotaudit kiinnostavat. Lue enemmän, luule vähemmän.

    Odotan westieltä vastausta kysymykseeni luonnonkansoista, joilla ei esiinny valtimotauteja.

    VastaaPoista
  20. Edellisestä kommentista jäi nimeni erehdyksessä pois.
    Matti Tolonen

    VastaaPoista
  21. Onko niitä luonnonkansoja enää juuri
    olemassa?Mitä tarkoittaa luonnonkansa?

    VastaaPoista
  22. Kitavalaiset ovat monesti viitattu esimerkki luonnonkansoista, jotka eivät kärsi valtimotaudeista:
    http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/66/4/845
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8077891
    http://www.staffanlindeberg.com/OurResearch.html

    Siinä karppaajillekin pohdittavaa, miten 70 E% hiilihydraatteja syövät pysyvät langanlaihoina ja terveinä.

    VastaaPoista
  23. Itäblokin maiden korkea kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin ei ole suuri ihme, kun tietää mitkä syyt aiheuttavat verenpaineen kohoamista (tupakka, viina, suola, vähäinen kasvisravinto, stressi, liikunnan puute jne.). Kun sydän joutuu pumppaamaan painetta vastaan, alkaa sepelvaltimoihin kertyä kolesterolia ja sydämen teho alkaa hiipua, niin lopulta veritulppa tai sydäninfarktikaan ole mahdoton.

    Länsimaissa verenpainetta ja sydän- ja verisuonitautien äkkikuolemia on pystytty ehkäisemään lääkkeillä (ei ole mainospuhe lääkkeille, mutta näin vain on) ja sairaanhoitojärjestelman piirissä (mm. ohitusleikkaukset), kehitys- ja kehittyvissä maissa taas ei, joten suuret kuolleisuudet jälkimmäisissä selittyvät tuollakin. Esimerkiksi Afrikassa kuitenkin kuollaan toistaiseksi enemmän aivan muihin asioihin vaikka tosiaan maat tuossa Veteraaniurheilijan listalla korkealla olivatkin. Tulevaisuudessa tilanne tulee muuttumaan ja varmuudella näiden maiden keski-ikäisillä syntyy samanlainen tautibuumi kuin länsimaissa jokunen vuosikymmen sitten.

    -xx

    VastaaPoista
  24. Eli kolesteroli josta sitten muodostuu plakki joka sitten repeää ja tukkii suonen tuleekin näiden päätevalimoiden vuodosta eikä niiden isompien valtimoiden kautta josta sen on luultu tulevan? Mitä nämä päätevaltimot muuten ovat?

    "Eli, ateroskleroosin ensi vaiheen ehkäisyssä verenpaineen hoito vaikuttaisi loogisemmalta ratkaisulta kuin kolesterolin alentaminen."

    Miten verenpaine vaikuttaa siihen, että vuotaako päätevaltimot vai ei?

    -Tietämätön

    VastaaPoista
  25. Kitavalaiset asuvat melanesiassa lähellä päiväntasaajaa (Latitude: 08°36'S Longitude: 151º17'E), jossa D-vitamiinia saa auringosta niin, ettei valtimotauteja pääse kehittymään, vaikka infektioita olisikin. Grimesin mukaan mikrobi-infektiot käynnistävät valtimoiden seinämässä inflammaation, joka etenee ateroskleroosiksi ellei infektioita ja inflammaatiota kyetä sammuttamaan. D-vitamiini on siinä tehtävässä oiva aine. Kitavalaisilla ja useimpien muiden luonnonkansojen jäsenillä on veressään paljon auringonvalosta saatua D:tä verrattuna suomalaisiin. Tässä näin lyhykäisyydessään selitystä "luonnonkansojen" valtimotautien vähyydelle.

    Plakin synty ja kehittyminen on selostettu kuvan kera Sydänpotilaan oppaassa

    VastaaPoista
  26. Matti Tolonen:
    "Luonnonkansojen jäsenillä on veressään paljon auringonvalosta saatua D:tä verrattuna suomalaisiin."

    Eivätkö sitten esim. Fijillä ja monissa tuon listan Afrikan maissa saa auringosta tarpeeksi D-vitamiinia?

    -xx

    VastaaPoista
  27. Matti Tolonen: "Grimesin mukaan mikrobi-infektiot käynnistävät valtimoiden seinämässä inflammaation, joka etenee ateroskleroosiksi ellei infektioita ja inflammaatiota kyetä sammuttamaan"

    Miksi sitten plakeista ei löydy bakteereja tai viruksia?


    S.

    VastaaPoista
  28. Anonyymi kysyy:
    "Miksi sitten plakeista ei löydy bakteereja tai viruksia?"

    Ilmeisesti siksi, että makrofagit (syöjävalkosolut) ovat syöneet, tuhonneet ja hävittäneet ne. Ei olisi odotettavissakaan, että virukset, bakteerit ja muut mikrobit jäisivät elämään valtimoiden seinämiin vuosikymeniksi. Jos ne niin tekisivät, ne tuhoaisivat valtimot ja ihminen menehtyisi. Juuri tätä tuhoamista vartenhan meillä on immuunijärjestelmä, johon makrofagit kuuluvat. Asiasta kiinnostuneet voivat lukea lisää aiheesta "tulehdus valtimotaudeissa" tästä linkistä.

    VastaaPoista
  29. Kiitoksia vastauksesta. Tuo kuulostaa ihan järkevältä selitykseltä.

    Onkohan sydänpotilailta tutkittu vasta-aineita? Eikös ne kerro mitä tulehduksia potilas on sairastanut (tai ainakin tulehdusten lukumäärä?)? Muistelen hämärästi että olen lukenut jotain aiheesta jostakin.

    S.

    VastaaPoista
  30. Ai niin, mutta ei tuo kyllä selitä miksi täysin steriilissä ympäristössä eläneet koe-eläimet saivat ateroskelroosin:

    http://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100428142300.htm
    "Why Cholesterol Damages Arteries: Cholesterol Crystals Lead to Life-Threatening Inflammation in Blood Vessel Walls

    ScienceDaily (Apr. 29, 2010) — In addition to crystallized cholesterol, atherosclerotic plaques always contain large quantities of immune cells but, surprisingly, no bacteria or viruses. It was previously unclear just how the body's own defence forces are called into action. Even animals that are kept in an absolutely sterile environment can suffer from "clogging" or "furring" of the arteries when their food contains high levels of cholesterol. The same relationship is found in humans.

    The higher the blood cholesterol level, the greater the risk of atherosclerosis and the greater the likelihood of suffering a heart attack. "We have known this for a long time," points out Professor Dr. Eicke Latz from Bonn University, "but nobody understood exactly why.""


    S.

    VastaaPoista
  31. Professori Eicke Latzin työryhmä antaa tässä työssä yhden uuden potentiaalisen selityksen kokeellisen aterosleroottisen inflammaation käynnistymiselle: endogeeniset tekijät, esim. kolesterolikiteet. Mutta mistä niitä tulee? Tuskinpa ruoasta.

    Kaiken kaikkiaan tässä vaiheessa ei tarkkaan tiedetä, mistä valtimotaudit johtuvat, erilaisia teorioita on paljon. Yhtä mieltä ollaan siitä, että inflammaatio on kuvassa mukana, ja sitä tulee ehkäistä, hillitä ja vaimentaa. Kolesterolilääkkeidenkin myönteiset vaikutukset johtuvat todennäköisesti niiden anti-inflammatorisista vaikutuksia, eikä kolesterolin alentamisesta, kuten meille yritetään vakuuttaa.
    Hyviä anti-inflammatorisia aineita ovat myös kalaöljyn omega-3-rasvahapot, D-vitamiini, karnosiini, berberiini, ubikinoni, vihreä tee, resveratroli, pyknogenoli, alfalipoiinihappo ja monet muut ravintolisät.

    VastaaPoista
  32. Kiinnostava artikkeli, vaikka en siitä kaikkea ymmärtänytkään.

    Siinä aiemmin esittämässäni artikkelisa väitetään, että kolesterolikiteet tulisivat ravinnosta:

    ""We've found that, given a certain type of nutrition, cholesterol crystals are deposited in the arterial walls after a relatively short time," says Dr Düwell. "These crystals are then taken up by the immune system's scavenger cells." This becomes the starting signal for a catastrophic chain reaction. "
    http://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100428142300.htm

    S.

    VastaaPoista
  33. Ehkä ravintolisien kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, jotkut jopa lisäävät(!) kuolleisuutta, jopa merkittävästikin:

    http://www.sciencedaily.com/releases/2007/02/070227171026.htm

    "In 47 low-bias trials involving 180,938 participants, the antioxidant supplements were associated with a 5 percent increased risk of mortality. Among low-bias trials, use of beta carotene, vitamin A, and vitamin E was associated with 7 percent, 16 percent and 4 percent, respectively, increased risk of mortality, whereas there was no increased mortality risk associated with vitamin C or selenium use. "<

    VastaaPoista
  34. Kuinkahan paikkansa pitävä tämä on:

    http://jn.nutrition.org/cgi/reprint/103/10/1400.pdf

    "Egg yolk is commonly added to diets of
    laboratory animals in order to increase
    their serum cholesterol levels and produce atherosclerosis."

    VastaaPoista
  35. Mainitsemistani ravintolisistä ei yksikään lisää kuolleisuutta, päin vastoin. JAMAn artikkeli, johon S. viittaa on minulle hyvin tuttu, sillä sen tekijät pyysivät tietoja minunkin työryhmäni antioksidanttitutkimuksista Lahden Tapanilan vanhainkodissa. Kun siellä ei kukaan kuollut, vaan moni asukas tuli parempaan kuntoon, niin tutkimusta ei kelpuutettu mukaan meta-analyysiin. Siihen kelpasi vain noin 10 % antioksidanttitutkimuksista, ja vain sellaisia, joissa oli jotakin kielteistä. Osa niistäkin oli huonosti toteutettuja ja väärin referoituja. Kirjoittajat eivät ole vastanneet heille esitettyihin kysymyksiin siitä, miksi positiivisia raportteja antioksidanteista ei otettu mukaan. Sitten kävi ilmi, että professori Gluud on lääketeollisuuden palveluksessa. Jäljet johtivat siis sylttytehtaalle.

    Ruotsissa on kehitetty rokotetta, joka voi ehkäistä valtimoiden tulehtumista ja siten valtimonkovetustautia, kertoo Daily Express

    VastaaPoista
  36. Tietojen vääristely ja puolueellinen valikointi on tietysti oma juttunsa mutta siihen voi olla muitakin syitä ettei antioksidanttiteoria oikein lyö läpi.

    Antioksidanttiteoriaan liittyy hyvin vahvasti luonnon systeemeihin kovin vaikeasti taipuva hyvä/paha tai musta/valko ajattelu. Kaikki hyvä nähdään seurauksena antioksidanttivaikutuksesta ja paha liittyy taas esimerkiksi oksidatiiviseen stressiin mikä on jotain ihan kauheeta.

    Se ei vaan mene näin vaikka kuinka tahkoisi ja jankkaisi.

    En todellakaan väitä etteikö ravintolisillä saataisi aikaan mainittuja positiivisia vaikutuksia mutta antioksidanttiteoria on vaan surkea selittäjä havainnoille.

    Minusta kannattaisi koko juttu unohtaa kuten rasva/kolesteroli asiakin ja miettiä näitä kaikkia havaintoja ihan puhtaalta pöydältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Westle kirjoitti

      Tietojen vääristely ja puolueellinen valikointi on tietysti oma juttunsa mutta siihen voi olla muitakin syitä ettei antioksidanttiteoria oikein lyö läpi.

      Antioksidanttiteoriaan liittyy hyvin vahvasti luonnon systeemeihin kovin vaikeasti taipuva hyvä/paha tai musta/valko ajattelu. Kaikki hyvä nähdään seurauksena antioksidanttivaikutuksesta ja paha liittyy taas esimerkiksi oksidatiiviseen stressiin mikä on jotain ihan kauheeta.

      Se ei vaan mene näin vaikka kuinka tahkoisi ja jankkaisi.

      Nimetön vastaa

      Ei vai? Kannattaa ensin tarkkaan tutkia mitä/mikä on antioksidantti soulu ja elektronitasolla ja mikä on sen toimintamekanismi tarkalleen.


      "Vanhenemisrappeutuminen voi johtua
      kantasolujen energiantuotannosta"

      "Suomalainen mitokondriotautien ja ikääntymisen huippuyksikön tutkijoiden tuore tutkimus osoittaa, että energia-aineenvaihdunnalla on odottamattoman suuri merkitys kantasolujen toiminnan säätelyssä. Tulokset ovat läpimurto ikääntymiseen liittyvien mekanismien ymmärtämisessä."

      "Mitokondriot ovat solujen moottori: ne muuttavat ravinnon energian solulle käyttökelpoiseen muotoon, polttaen samalla valtaosan hengittämästämme hapesta. Jos palamisessa on häiriöitä, moottori alkaa tuottaa haitallisia päästöjä, perimää ja solunrakenteita vaurioittavia happiradikaaleja. Näitä haitallisia yhdisteitä vastaan toimivat muun muassa antioksidantit."

      http://www.aka.fi/fi/A/Suomen-Akatemia/Mediapalvelut/Ajankohtaiset-uutiset/Vanhenemisrappeutuminen-voi-johtua-kantasolujen-energiantuotannosta/

      Poista
  37. Harmi, ettet ole saanut vastausta kysymyksiisi. Onko myös se julkista tietoa, mitkä tutkimukset suljettiin pois? Silloinhan viitseliäs tieteentekijä voisi tarkistaa asian.

    Artikkelista saa nimittäin kyllä aivan toisenlaisen kuvan kuin kerroit. Poissuljettujen ja tutkimukseen mukaan otettujen välillä ei nimittäin ollut systemaattisia eroja. Tutkimuksesta suljettiin pois ne, joissa oli metodologisia ongelmia. Oliko tutkimuksesi satunnaistettu kaksoissoikkotutkimus esimerkiksi? Oliko kyseessä riittävän suuret potilasmäärät?


    "Using electronic databases and bibliographies, the researchers identified and included 68 randomized trials with 232,606 participants in the review and meta-analysis. The authors also classified the trials according to the risk of bias based on the quality of the methods used in the study, and stratified trials as "low-bias risk" (high quality) or "high-bias risk" (low quality).

    In an analysis that pooled all low-bias risk and high bias risk trials, there was no significant association between antioxidant use and mortality."


    Annat ymmärtää, että yksi ko. tutkimuksen tekijöistä olisi puolueellinen ja siksi (automaattisesti?) vääristelisi tuloksia. Tarkoitatko, että aina jos joku on jonkun yrityksen palveluksessa, häntä pitää epäillä puolueelliseksi ja epäluotettavaksi tieteentekijäksi? Entä lisäravinteiden valmistajat, eikö heitäkin voisi samoin perustein epäillä puolueelliseksi? Vai tarkoitatko sittenkin jotain muuta?

    Tässä oli kritiikkiä poissuljetuista tutkimuksista, jota en päässyt lukemaan, mutta sinä ehkä pääset?

    http://jama.ama-assn.org/cgi/content/extract/298/4/400-a

    VastaaPoista
  38. Tässä oli määritelmä low risk of bias trailille:

    "defining trials with low risk of bias: more than 60% of the target population was enrolled and computer-randomized, and participant characteristics were virtually identical across all supplement groups (no selection bias); all pill bottles were masked throughout the trial (adequate allocation concealment and blinding); all participants were visited monthly to assess adherence and ascertain end points (no performance or detection bias); and follow-up and endpoint ascertainment were essentially complete, with only 0.2% lost to follow-up (no attrition bias)."
    http://jama.ama-assn.org/cgi/content/extract/298/4/401-a

    (Linkissä joku toinen tutkija ihmettelee miksi hänen omaa (isoa) tutkimustaan ei kelpuutettu mukaan. Ehkä sinunkin kannattaa kirjoittaa vastaava vastine?)

    Täyttikö tutkimusesi nämä kriteerit?

    VastaaPoista
  39. Tämä nyt menee sivuraiteille, mutta selitetään nyt vielä kertaalleen selvällä suomenkielellä, mistä kyseisessä laajasti referoidussa meta-analyysissa (JAMA 2007) oli kysymys.

    Kyseessä ollut mikään uusi tutkimus – kuten media virheellisesti antaa ymmärtää. Raportin laatineet henkilöt eivät ole itse hoitaneet ketään antioksidanteilla. He myöntävät isekin Jamassa (2008; 299:765-766) möhlineensä analyysissaan.

    Tähän meta-analyysiin oli valittu 815 antioksidanttitutkimuksen joukosta 68 (9 %), joista pääteltiin, antioksidantit lisäisivät ennenaikaisen kuoleman riskiä. Analyysista jätettiin pois 91 % tutkimuksista, koska niiden tulokset puolsivat antioksidanttien käyttöä ravintolisinä. Analyysi käsitti vain tutkimuksia, joissa oli annettu beetakarotenia, A-, C- tai E-vitamiinia tai seleeniä. Muita tunnettuja ja yleisesti käytettyjä antioksidantteja, esimerkiksi virheää teetä, alfalipoiinihappoa, berberiiniä, karnosiinia, ubikinonia tai soijan ja marjojen flavonoideja ei käsitelty lainkaan. Uudet tutkimukset puoltavat niiden käyttöä.

    Jamassa julkaistu raportti sai tylyn tuomion Yhdysvaltain johtavilta ravitsemuslääketieteen tutkijoilta (Lef.org). Analyysissä on selviä virheitä ja tahallista tulosten vääristelyä: Esimerkiksi erästä vuonna 2001 julkaistua tutkimusta selostettiin väittämällä, että siinä kuoli 30 ihmistä antioksidantteihin. Tosiasiassa aineistossa oli yksi kuolemantapaus plaseboryhmässä ja yksi lääke + antioksidanttiryhmässä, mutta ei yhtään kuolemaa ryhmässä, joka sai pelkästään antioksidantteja.

    Serbialaiselta tohtori Bjelakovicilta pyydettiin vastausta kysymykseen, miksi 405 pätevää kaksoissokkotutkimusta (mm. suomalainen tutkimus Lahdessa) oli jätetty huomiotta ja miksi analyysiin otettiin mukaan vain sekundaaripreventiotutkimuksia, mutta Bjelakovic (eikä Christian Gluud) ei ole katsonut aiheelliseksi vastata kysymyksiin. Nykyisin hän tiettävästi työskentelee Nisin yliopistossa Serbiassa.

    Toinen kirjoittajista, tanskalainen professori Christian Gluud toimii sivutoimisesti lääketeollisuuden palkkalistoilla (kertoo tohtori Rath). Katsauksen takana on lääketeollisuus, jota ravintolisien käytön yleistyminen huolestuttaa, sillä se vähentää lääkkeiden menekkiä.

    Mukaan valittiin muun muassa tutkimus, jossa ALS-tautia sairastavat olivat syöneet vitamiineja. Tauti johtaa suurella todennäköisyydellä kuolemaan 2-3 vuodessa joka tapauksessa. Nyt kuolemista syytettiin antioksidantteja, vaikka ne voivat pidentää potilaan jäljellä olevaa elossaoloaikaa.

    Bjelakovicin ja Gluudin logiikalla voidaan väittää, että sytostaatit tappavat syöpäpotilaita, statiinit aiheuttavat sydänkohtauksia ja insuliini nostaa veren sokeria. Tuskin kukaan kuitenkaan uskoo tällaiseen kausaliteettiin.

    Johtavien asiantuntijoiden tyrmäävät kommentit:

    Meir Stampfer, Professor of Nutrition and Epidemiology at the Harvard School of Public Health:
    "This study does not advance our understanding, and could easily lead to misinterpretation of the data.”

    Balz Frei, Director and Endowed Chair, Linus Pauling Institute, Professor, Department of Biochemistry and Biophysics, Oregon State University:
    “This is a flawed analysis…the totality of the evidence indicates that antioxidants from foods or supplements have many health benefits, including reduced risk for cardiovascular disease, some types of cancer, eye disease, and neurodegenerative disease…they are a key to an enhanced immune system and resistance to infection.”

    Kirjoitus kuulu sarjaan lääketehtaiden haamukirjoittajien raportit lääkärilehdissä.

    Oman työryhmäni tutkimus Lahdessa oli kliininen kaksoissokkotutkimus, jossa kukaan ei kuollut, eikä sitä sen vuoksi otettu mukaan JAMAn meta-önalyysiin.

    VastaaPoista
  40. Ihan ensiksi haluan kiittää vastauksestasi. On oikeasti kiinnostavaa pohtia näitä asioita.

    Tämä lisäravinnekeskustelu tosiaan menee sivuraiteille, mutta koska joidenkin lisäravinteiden on väitetty vaikuttavan ateroskleroosiin, ehkä tämä poikkeama sallitaan.

    Tiedän, että kyseessä ei olut alkuperäistutkimus, vaan meta-analyysi (tai review-artikkeli). Sellaiset käsittääkseni yleensä ovat luotettavampia kuin yksittäiset (pikku)tutkimukset. Jos asia on niin kuin sanot, että epämieluisia tutkimuksia olisi jätetty huuomiotta, se on vakava metodoginen virhe. Oma tietämykseni ja viitseliäisyyteni ei riitä tutkimusaineiston läpikahlaamiseen.

    Sanoit, että “He myöntävät isekin Jamassa (2008; 299:765-766) möhlineensä analyysissaan.”. Jos tarkoitat tätä JAMA-artikkelia: http://jama.ama-assn.org/cgi/content/full/299/7/765 niin siinä käsiteltiin lukuisia epätarkkuuksia, mutta lopputekstinä oli: “None of the data errors altered the overall results of the study.”


    Lisäravinteiden valmistajat syyttävät lääketeollisuutta miljardibisenksestä, vaikka itsekin tahkovat miljardeja. Lisäravinteiden valmistajat syyttävät lääketeollisuutta massamurhista (!) (Dr Rath-linkkisi) eli lääkkeiden sivuvaikutuksiin kuolleista ihmisistä, mutta “unohtavat” kertoa montako ihmishenkeä menetettäisiin ilman lääkkeitä (itse en tiedä, mutta haluaisin tietää). Lisäravinteiden valmistajat “unohtavat” myös kertoa paljonko ihmishenkiä menetetään, jos lääkkeen tarpeessa olevat potilaat jättävät lääkkeensä ottamatta ja luottavat pelkästään lisäravinteisiin.

    Ei tässä oikein tiedä ketä uskoa.

    Kirjoitit “Jamassa julkaistu raportti sai tylyn tuomion Yhdysvaltain johtavilta ravitsemuslääketieteen tutkijoilta (Lef.org).”

    Tuo mainitsemasi LifeExtension-firma, joka kaupittelee lisäravinteita, tituleeraa itse itseään peräti globaaliksi auktoriteetiksi. Kuitenkin heidän sivuillaan lukee mm. “Disclaimers
    The dietary and other substances discussed on this site may not have undergone evaluation and/or testing by the United States Food and Drug Administration or like agency of any other country. Risks that might be determined by such testing are unknown. Where these substances are dietary supplements, they are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease. “

    En kamalasti luottaisi LifeExtensionin kaltaisten tahojen puolueettomuuteen, koska heilläkin on taloudelliset intressit, jotka saattavat vääristää viestiä. Ainakaan en pitäisi heitä auktoriteettina.


    Kirjoitat: “Muita tunnettuja ja yleisesti käytettyjä antioksidantteja, esimerkiksi virheää teetä, alfalipoiinihappoa, berberiiniä, karnosiinia, ubikinonia tai soijan ja marjojen flavonoideja ei käsitelty lainkaan. Uudet tutkimukset puoltavat niiden käyttöä.”

    Noista tunnistan ruoaksi/juomaksi vihreän teen, soijan ja marjat, ja olen lukenut jonkin verran näiden hyvistä vaikutuksista monen vaivan ehkäisyssä. Olen jostain lukenut, että luonnollisessa muodossa, ruoassa, vitamiinit tehoaisivat parhaiten, ja se on minusta järkeenkäypää. Kuvittelisin, että oikea ruoka on terveellisintä, eikä terve ihminen lisäravinteita tarvitse, paitsi ehkä D-vitamiinia, ja omega-3:a jos ei syö kalaa. Siksi olisinkin kiinnostunut kuulemaan miten oikein syömällä ehkäistään esimerkiksi ateroskleroosia, jotta niitä kalliita lisäravinteita ei tarvitsisi popsia.

    VastaaPoista
  41. Näin maallikkona luotan wikipediaan (ehkä perusteetta) kaikkia edellä mainittuja tahoja enemmän. Siellä sanotaan antioksidanteista:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Oxidative_stress#Antioxidants_as_supplements
    The use of antioxidants to prevent disease is controversial.[16] In a high-risk group like smokers, high doses of beta carotene increased the rate of lung cancer.[17] In less high-risk groups, the use of vitamin E appears to reduce the risk of heart disease.[18] In other diseases, such as Alzheimer's, the evidence on vitamin E supplementation is mixed.[19][20] Since dietary sources contain a wider range of carotenoids and vitamin E tocopherols and tocotrienols from whole foods, ex post facto epidemiological studies can have differing conclusions than artificial experiments using isolated compounds. However, AstraZeneca's radical scavenging nitrone drug NXY-059 shows some efficacy in the treatment of stroke.[21]”

    VastaaPoista
  42. Eräässä toisessa artikkelissa mainitaan toinen, isompi tutkimus:
    Aging and anti-aging claims: a review on antioxidant vitamins A, C & E http://philica.com/display_article.php?article_id=116

    “The World Cancer Research Fund (WCRF) conducted a landmark study on cancer prevention that Professor Martin Wiseman, project director, said "represents the most definitive advice on preventing cancer that has ever been available anywhere in the world." The 10/31/07 report, which selected 7,000 studies from a worldwide pool of 500,000 written since records began in the 1960s, produced five key findings. One of those findings, that is particularly important and relevant, is that, "It did not recommend dietary supplements as (cancer) prevention." The production of the second expert report was a huge undertaking for the WCRF global network, involving over 100 scientists from 30 different countries. WCRF/AICR commissioned and funded the report, but the content has been driven by an independent panel of 21 world renowned scientists. The Expert Panel worked for five years to assess the research and their conclusions and recommendations are firmly based on the scientific evidence.”

    En osaa arvioida tämänkään artikkelin luotettavuutta.

    VastaaPoista
  43. http://www.sciencedaily.com/releases/2010/01/100126111957.htm

    "Antioxidant is one of those buzz words right now,
    ...
    One of the things we've seen in our research is that you can't just give a larger dose of antioxidants and presume that there will be some sort of beneficial effect. In fact, you can actually make a problem worse."

    "Copp said there is a potential for antioxidants to reverse or partially reverse some of those changes that result from aging or disease. However, K-State's studies have shown that some of the oxidants in our body, such as hydrogen peroxide, are helpful to increase blood flow.

    "We're now learning that if antioxidant therapy takes away hydrogen peroxide -- or other naturally occurring vasodilators, which are compounds that help open blood vessels -- you impair the body's ability to deliver oxygen to the muscle so that it doesn't work properly," Poole said.

    Poole said antioxidants are largely thought to produce better health, but their studies have shown that antioxidants can actually suppress key signaling mechanisms that are necessary for muscle to function effectively.

    "It's really a cautionary note that before we start recommending people get more antioxidants, we need to understand more about how they function in physiological systems and circumstances like exercise," Poole said."

    VastaaPoista
  44. Ilmeisesti virallisterveellisillä ohjeilla voi vähentää ateroskleroosia:

    http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090615144427.htm
    "ScienceDaily (July 1, 2009) — The Dietary Guidelines for Americans (DGA) provide guidance to promote health and reduce risk of chronic diseases. However, what evidence is there that following the DGA optimizes health? Is this advice useful for individuals already in poor health?
    ...
    The study authors found that adherence to recommendations for whole-grain, total fat, and cholesterol intake were most associated with decreased atherosclerotic progression."


    Olisi kiinnostavaa tietää miten jo alkaneeseen ateroskleroosiin vaikuittasi Dukanin dieetti tai VHH.

    VastaaPoista
  45. Christerin blogista bongasin jutun, jossa Karoliinisen instituutin tutkijat asettavat kyseenalaiseksi tutkijapiireissä yli 25 vuotta vallalla olleen käsityksen, jonka mukaan hapettunut LDL (oksikolesteroli, ox-LDL) olisi yhtenä syynä ateroskleroosin kehityksessä. Tämä selittäisi sitä, etteivät perinteiset antioksidantit (esim. C- ja E-vitamiini) ole täysin täyttäneet niihin asetettuja toiveita ateroskleroosin ehkäisyssä ja hoidossa.
    Lue lisää

    Silti en heittäisi kirvestä kaivoon, sillä D-vitamiini ja kymmenet "uudemmat" antioksidantit vähentävät tutkitusti ateroskleroosin riskiä ja voivat hillitä taudin etenemistä. Tällaisia yhdisteitä ovat mm. alfalipoiinihappo, berberiini, karnosiini, pyknogenoli, resveratroli, soijan isoflavonoidit (genisteiini, daitseiini) ja monet muut flavonoidit ja ubikinoni.

    Kuten olen monasti aikaisemmin huomauttanut, ravintolisillä tehdään paljon huonoja tutkimuksia, joiden tulokset ovat non-positiivisia, joita sitten media toitottaa negatiivisina. Niistä ei pidä mennä tekemään pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

    VastaaPoista
  46. Mainitsin tuossa edellä ubikinonin, josta voi olla hyötyä valtimotautien ehkäisyssä ja hoidossa. Asiaa on tutkittu muun muassa Australiassa. Tutkimusten tulokset ovat merkittäviä, sillä diabeetikot ovat suurin valtimotautien riskiryhmä.

    Tulosten mukaan ubikinonin anto (200 mg päivässä) parantaa tyypin 2 diabeetikkojen sokeritasapainoa, alentaa kohonnutta verenpainetta ja parantaa verenvirtausta valtimoissa. Nämä edulliset muutokset voivat johtua ubikinonin muista kuin sen antioksidanttiominaisuuksista, sillä F2-isoprostaanien määrä ei vähentynyt, päättelivät tutkijat. Vuoden 2009 julkaistussa tutkimuksessa ilmeni, että 200 mg ubikinonia päivässä parantaa verenvirtausta tyypin 2 diabeetikkojen valtimoissa. Tutkimukset julkaisi European Journal of Clinical Nutrition (2002) ja Diabetes Care (2009).

    Näiden tutkimusten valossa minusta on käsittämätöntä, että Suomen Diabetesliitto vastustaa julkisuudessa ubikinonin ja muiden ravintolisien käyttöä, suomalaisten diabeetikkojen vahingoksi.

    VastaaPoista
  47. The Independent kirjoittaa vähärasvaisesta ja vähähiilarisesta ruokavaliosta samassa hengessä kuin mitä tässä blogissa asiat on esitetty: Virallisterveelliset ohjeet ovat päin Prinkkalaa. Vähärasvaisen dieetti -uskonnon ylipappeina vuosikymmeniä häärineett Pekka Puska ja Matti Uusitupa saisivat jo vähitellen antaa periksi.

    VastaaPoista
  48. "Ai niin, mutta ei tuo kyllä selitä miksi täysin steriilissä ympäristössä eläneet koe-eläimet saivat ateroskelroosin:

    http://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100428142300.htm
    "Why Cholesterol Damages Arteries: Cholesterol Crystals Lead to Life-Threatening Inflammation in Blood Vessel Walls

    ScienceDaily (Apr. 29, 2010) — In addition to crystallized cholesterol, atherosclerotic plaques always contain large quantities of immune cells but, surprisingly, no bacteria or viruses. It was previously unclear just how the body's own defence forces are called into action. Even animals that are kept in an absolutely sterile environment can suffer from "clogging" or "furring" of the arteries when their food contains high levels of cholesterol. The same relationship is found in humans."


    Niin, koe-eläimissä jotka ovat mm. hiirien ja rottien tapauksessa enemmän sukua toisilleen kuin sisarukset luonnossa.

    On myös aina yhtä kiinnostavaa, kuinka synnynnäisillä KASVISSYÖJILLÄ tehdyt tutkimustulokset kelpaavat 50 vuotta putkeen sepelvaltimotaudin malliksi. Ovatko tutkijat A. idiootteja vaiko B: imbesillejä ?

    VastaaPoista
  49. http://www.sciencedaily.com/releases/2010/04/100428142300.htm
    "Why Cholesterol Damages Arteries: Cholesterol Crystals Lead to Life-Threatening Inflammation in Blood Vessel Walls


    Olipas taas ylitulkittua perustutkimusta. Jäitä hattuun ihmiset. Kolesterolikristallien käyttäytyminen ei kerro mitään mm. ravinnon kolesterolin vaikutuksesta ihmisillä, kuten pidemmällä aikavälillä onkin havaittu ettei kolesterolitasot juuri muutu ravinnon kolesterolimäärää nostamalla.

    Eräs yli 80-vuotias vanhaherra söi psykologisen pakkomielteen vuoksi noin 15 munaa päivässä ja veriarvot olivat erinomaiset.

    Sen sijaan haitallisemmat kolesterolin muodot ovat olleet tiedossa jo vuosikymmeniä, eli hapettuneet pienen ja tiheän LDL-kolesterolin alatyypit.

    Ei ole älykkyystesti, millainen ruokavalio nostaa tuota sdLDL-kolesterolia.

    VastaaPoista
  50. Millainen ruokavalio nostaa sdLDL-kolesterolia?

    VastaaPoista
  51. Hyvän ja huonon kolesterolin suhde ainakin on tärkeä sv-tautien ennustaja. Meta-analyysi:

    "
    Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials

    By that standard, risk is reduced most effectively when trans fatty acids and saturated fatty acids are replaced with cis unsaturated fatty acids. The effects of carbohydrates and of lauric acid–rich fats on CAD risk remain uncertain."

    Eikös tämä ole vähän tämän blogin perusviestin vastainen tulos? Transrasvoista kai kaikki ovat samaa mieltä, mutta että tyydyttyneiden rasvojen vaihtaminen tyydyttymättömiin olisi hyvä juttu sittenkin...?
    http://www.ajcn.org/cgi/content/full/77/5/1146

    VastaaPoista
  52. Hyviä kommentteja tulee koko ajan, kiitos! Tuohon nimimerkki S:n viimeisimpiin kommentteihin vastaan seuraavasti (toivottavasti en aiheuta kohtuutonta mielipahaa tiukimmille karppauspiireille!):

    CS: Tärkeää on minusta huomata, että suurellakaan tyydyttyneiden rasvahappojen (SAFA) -altistuksella ei saada vahinkoa aikaiseksi kunhan samalla huolehditaan riittävästä monityydyttymättömien rasvahappojen (PUFA) saannista.

    Ylläoleva on siis oma kannanottoni, jolla puolustelen reippaanlaista maitorasvojen käyttöäni. Pidän erittäin tärkeässä roolissa PUFA:n saantia kalan ja hyvälaatuisten kasviöljyjen muodossa. Näyttö terveellisyydestä on vahva.

    Ymmärtääkseni pienitiheyksinen LDL (sdLDL) nousee suuressa hiilihydraattikuormassa. Korjatkaa jos olen väärässä.

    VastaaPoista
  53. Niinhän se olikin.

    Jatkokysymys. En muista onko tätä jo käsitelty aiemmin: Mitkä sitten olisivat suositeltavat kasviöljyt (eli paljon PUFA:a JA omega-3:a JA vähän omega-6:a)?

    VastaaPoista
  54. Hyvä jatkokysymys, jota on käsitelty eri puolilla tätä terveysblogia.

    Voin vastata vain omalta kohdaltani miten näen tämän kasviöljyasian.

    Kasviöljyjen käyttöä pitää tarkastella kokonaisuutena. Runsas oliiviöljyn käyttö ei sovi suomalaiseen perusruokavalioon. Kieltämättä olemme tottuneet aika paljon tyydyttynyttä rasvaa sisältävään ruokaan. Jos siihen lisätään neutraalisti käyttäytyvää oliiviöljyä, se ei tuo mitään ratkaisevaa terveysetua. Sen sijaan rypsiöljy tasapainottaa ruokavaliotamme juuri sopivasti sisältäessään runsaasti PUFA:aa. Rypsit kannattaa nauttia kuumentamatta ja ei missään nimessä rasiaan vietynä (margariini). Leivän päälle ja ruoanlaittoon sopii tietenkin parhaiten voi. Rypsiöljy ripotellaan salaattiannoksen päälle, mutta muikut paistetaan voissa. Sianlihassa on ihmiselle sopiva rasvaprofiili, joten sitä voi suositella riistalihan lisäksi. Naudanlihaa söisin mahdollisimman niukasti.

    Kertokaa te muut ajatuksianne hyvistä kasviöljyistä. Te tiedätte kasviöljyistä taatusti enemmän kuin minä. Esimerkiksi näyte-erä kylmäpuristettua avokadoöljyä teki minusta avokadoöljyn ystävän. Se on aika kallista öljyä, joten sitä käytän vain ihan vähän. Oliiviöljyä käytän varsin vähän.

    VastaaPoista
  55. Statiinien "uudet" vaarat

    Nottinghamin yliopiston uusi tutkimus kertoo statiinien odottamattomista haittavaikutuksista. Raportin julkaisee British Medical Journal online ja sen uutisoi mm. Daily Telegraph.

    Jokaista 10 000 statiineilla hoidettua naista kohti ehkäistään 271 sydäntautia ja 8 ruokatorven syöpää. Mutta samaan aikaan ilmaantuu 74 ylimääräistä maksavauriota, 23 ylimääräistä munuaisvauriota, 307 ylimääräistä harmaakaihia ja 39 ylimääräistä lihassurkastumaa. Miehillä saadaan vastaavat lukemat kuin naisilla, kirjoittavat tutkijat. Statiinit eivät lisänneet syöpiä eivätkä Parkinsonin tautia, mitä oli aikaisemmin pelätty.

    Aikaisemmin Lancetissa julkaistussa yli 90 000 henkilön meta-analyysissa ilmeni, että statiinit lisäävät 9 % diabeteksen riskiä. Statiinit aiheuttivat 4 vuodessa yhden diabeteksen jokaista 225 statiinia syövää henkilöä kohti. Riski oli suurin ikääntyvien keskuudessa.

    VastaaPoista
  56. Matti sanoi...

    "Mitä "luonnonkansoja" tarkoitat? Voisitko luetella vaikka kymmenen merkittävintä, joilla ei esiinny ollenkaan valtimotauteja."


    No aloitetaan pehmeästi vaikkapa tällä tutkimuksella jossa päädyttiin ugandalaisessa otoksessa nollalukemaan ruumiinavausten perusteella, joka varmistettiin kansainvälisesti usean tutkijareryhmän toimesta:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14103185


    Teksti ei ole vapaasti luettavissa mutta on keskusteltu yksityiskohtaisesti täällä:

    http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/08/ischemic-heart-attacks-disease-of.html


    Kiinnostavaa onkin, että tutkimus tehtiin 60-luvulla ja jo seuraavalla vuosikymmenellä tehdyssä vastaavassa ugandalaisillakin alkoi esiintyä valtimotauteja.

    Sitten on tottakai Kitavan ja Tokelau, joista edelliset käytännössä elivät tärkkelyksellä, mutta jälkimmäiset taas saivat kaloreistaan yli 50% tyydyttyneenä kookosrasvana. Eikä valtimotauteja esiinny juuri kummallakaan. Kitavanilaisten valtimotautien olemattomuus mitattiin EEG:llä, mikä on suunnilleen huonoin mittari, siinä missä ugandalaisten tapauksessa metodi oli paras mahdollinen eli ruumiinavaus.

    Tolonen on varmasti oikeilla jäljillä - yksin D-vitamiinitasot ennustavat valtimotautiriskiä itsenäisesti ja paremmin kuin yleisimmät rasva-arvot, mutta 25(OH)D-pitoisuudet vaihtelevat tropiikissakin aika paljon, esimerkiksi Puerto Ricolaisilla maanviljelijöillä on mitattu yli 200 nmol/l tasoja mutta Afrikassa jo paljon alempia.

    Syy miksi nuo Krisun laittamat tilastot eivät oiekin toimi liittyy siihen, että "sivistyneessä maailmassa" syödään ja eletään kumminkin aika lailla lailla samoin tavoin - vilja, sokeri ja tärkkelys jyrää.

    Luonnonkansat olivat ja ovat enemmän auringossa, eivät syö/syöneet merkityksellisiä määriä viljoja, prosessoituja hiilihydraatteja, kasvirasvoja ja sokeria, metsästävät itse lihansa, syövät harvemmin ja niin edelleen.

    Tokelaun tapaus lienee opettavaisin, koska siinä tutkittiin asukkaiden muuton vaikutuksia Uuteen-Seelantiin ja tähän liittynyttä terveyden kaikkien akselien murtumista. Onkin pakko suositella kaikille skeptikoille Tokelau Migrant Studyn lukemista, saa tilattua mm. Amazonista.


    Vielä tuohon Krisun kommenttiin sanon, että mielestäni metaboliset sairaudet, joihin valtimotauditkin mielestäni lukeutuvat, ovat sivilisaation ongelmia ja siten maailmanlaajuisisia. Nimenomaan sivilisaation ongelmia.

    Eivät lajityypillisiä. Ympäristötekijöiden aiheuttamia.

    Kuten ummetus, korkea verenpaine, liikalihavuus, kakkostyypin diabetes, umpilisäkkeen tulehdus, aivohalvaus, useimmat syövät, hampaiden reikääntyminen, ientulehdus, sappikivet ja niin edelleen.

    Ikäargumentti kuoli jo viimeistään vuonna 1908, kun Ales Hrdlicka kävi 460-sivuisessa raportissaa läpi Lounais-Yhdysvaltojen ja Pohjois-Meksikon luonnonvaraisten intiaanien sairauskertomukset läpi yli 30 vuoden ajalta. Intiaaneista monet näkivät 60 vuoden iän eli elivät aivan yhtä kauan kuin paikalliset valkoisetkin.

    Hrdlicka (1909): "There was not one pronounced instance of of advanced arterial sclerosis".

    Muita aivan vastaavia raportteja löytyy läjäpäin sellaisista lääketieteen kärkilehdistä kuin The Lancet ja British Medical Journal.

    Jos joku on eri mieltä, voi yrittää ampua Bissin ym. klassisen tutkimuksen alas, jossa Maasaiden lähes pelkästään kermaisen rasvaista maitoa juoneilla Maasailla ei edes 60-vuotiaina ollut edes havaittavia määriä valtimotauteja, mutta kaupunkiin muuttamisen myötä asia muuttui täysin:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/5536147


    Minusta tieteen viesti on selvä - sivilisaation sairaudet nähdään ihmislajin sairauksina siksi, koska lähes kaikkialla on syöty jo ainakin yli vuosisadan ajan samaa lajillemme sopimatonta ruokaa ja tietyt elintavat (kuten ruokailurytmi, arkiliikunta, uni ja auringonsaanti) ovat muuttuneet rajusti.

    VastaaPoista
  57. Matti sanoi...

    "Karoliinisen instituutin tutkijat asettavat kyseenalaiseksi tutkijapiireissä yli 25 vuotta vallalla olleen käsityksen, jonka mukaan hapettunut LDL (oksikolesteroli, ox-LDL) olisi yhtenä syynä ateroskleroosin kehityksessä. Tämä selittäisi sitä, etteivät perinteiset antioksidantit (esim. C- ja E-vitamiini) ole täysin täyttäneet niihin asetettuja toiveita ateroskleroosin ehkäisyssä ja hoidossa."


    On hyvä huomata, että sekä C-vitamiini (askorbiinihappo) että E-vitamiini (d-alfatokoferoli) ovat luonnossa aniharvoin yksin esiintyviä yhdisteitä ja tarvitsevat joukon yhteisvaikuttajia toimiakseen.

    C-vitamiinin kohdalla tärkeitä ovat polyfenolit ja C-vitamiinin yksilöllinen tarve, E-vitamiinin kohdalla esimerkiksi muut tokoferolit ja tokotrienolit, joista d-alfa on vain yksi. Pelkästään E-vitamiineja on löydetty about kymmenen (?).

    Lisäksi d-alfatokoferoli tunnetusti kuluttaa elimistön toisen E-vitamiinin muodon, gammatokoferolin tasoa, minkä on otaksuttu olevan haitallista. On lukuisia tutkimuksia, joissa gammatokoferoli on tuonut in vivo hyötyjä joita d-alfalla ei olla saavutettu.

    Voi olla, että pelkän gammatokoferolin syöminen onkin d-alfamuotoa hyödyllisempää, mutta ehkä vielä tehokkaampaa on siirtyä suoraan E-vitamiinikompoleksiin, jossa on koko kirjo saatavana. Siis monipuolisen E-vitamiineja sisältävän ruoan ohella tietenkin.

    VastaaPoista
  58. Ubikinoni vähensi eräässä pienemmässä trialissa sydänkohtauksia enemmän kuin statiinit.

    Sydänpotilaille on vaikeaa keksiä kalaöljyjen, D-vitamiinin ja niasiinin ohella yhtä hyvää ravintolisää kuin ubikinoni.

    Lisäinfoa suomeksi mm. täällä:

    http://ruohikolla.blogspot.com/2009/11/ubikinoni-vahentaa-tuntuvasti.html


    Sen sijaan esimerkiksi hypetetyllä foolihapolla ei ole ravintolisänä tietääkseni ollut mitään hyötyä sydäntaudeissa toistaiseksi. Oneglma voi olla foolihapon muodossa - se voi imeytyä/toimia kasviksista saatuna paremmin tai sitten homokysteiiniteoria yksinkertaisesti ei oikein toimi. En minä tiedä, en ole biokemisti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neonmide kirjoitti

      Ubikinoni vähensi eräässä pienemmässä trialissa sydänkohtauksia enemmän kuin statiinit.

      Sydänpotilaille on vaikeaa keksiä kalaöljyjen, D-vitamiinin ja niasiinin ohella yhtä hyvää ravintolisää kuin ubikinoni.

      Nimetön

      Jos sydän ja verisuonitautia sairastavalle annetaan taudin lääkityksenä valmisetta jonka yhtenä oletettuna sivuvaikutuksena on coQ10 sisäsyntyisen tuotannon "haittaaminen".

      Miltä tämä kuulostaa?

      Poista
  59. Christer sanoi...

    "Kertokaa te muut ajatuksianne hyvistä kasviöljyistä."


    Minulla ei ole muuta sanottavaa kuin että omega 3:set näyttävät toimivan sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa kaikki (ALA, EPA ja DHA) ja niitä on saatu evoluution aikana nykyistä selvästi runsaampia määriä joten en kitise.

    Mutta mitä tulee eläinrasvoihin ja omega 6-kasvirasvoihin niin edellisiä on saatu vaihtelevia määriä paljonkin ilman ongelmia itsessään, kun taas jälkimmäisten saanti on alle sadan vuoden pituinen ilmiö lajimme historiassa.

    Nykyinen terveyslinjaus näyttää olevan sellainen, että mitä enemmän omega 3:sta ja 6:sta sen parempi, mutta siitä ei automaattisesti tietenkään seuraa että tyydyttyneet olisivat haitallisia.

    Filippiineillä käytetään valtavasti kookosrasvaa ja vähän omega kuutosia mutta sydäntaudit eivät ole erityisen yleisiä.

    Perinteinen kreetalainen ruokavalio, johon Välimeren Ruokavalio -myyttikin perustuu, sisälsi paljon omega kolmosia mutta vähän kuutosia.

    Jos kuutosista onkin (ilmeisesti) hyötyä, niin kolmoset ovat tärkeämpiä. Tyydyttyneet rasvat saattavat olla haitallisia joidenkin muiden ravintoaineiden (prosessoidut hiilarit & sokeri) yhteydessä, mutta ilman niitä - tuskin.

    Just my two pennies.

    VastaaPoista
  60. Palaan hetkeksi ammoisiin aikoihin.

    Jo muinaisilla egyptiläisillä on valtimot kovettuneet:

    http://jama.ama-assn.org/cgi/content/extract/302/19/2091-a


    Eli neljällätoista kahdestakymmenestäkahdesta egyptiläisestä muumiosta (1500 eaa) löytyi valtimoista kalkkeutumia.

    Lihavointi minun:

    "Our findings that atherosclerosis was not infrequent among middle-aged and older ancient Egyptians of high social status challenges the view that it is a disease of modern humans. . . Although ancient Egyptians did not smoke tobacco or eat processed food or presumably lead sedentary lives, THEY WERE NOT HUNTER-GATHERERS. [Emphasis mine.] Agriculture was well established in ancient Egypt and meat consumption appers to have been common among those of high social status."


    Viittaan tietenkin luonnonkansoilla metsästäjä-keräilijöihin. Egyptiläiset eivät olleet kumpiakaan.

    VastaaPoista
  61. Juu, Niilin laakson viljavat vainiot.
    Massat on ruokittava, ruokittavat massat lisääntyy. Työvoimaa.

    Problem, sanoi veli venäläinen!

    Maailmanhistoria kitiinikuoressa!

    Kalkkia, komissaari Palmu, öljyä!

    Fossiili!

    :)

    VastaaPoista
  62. "Viime vuonna tekijät julkaisivat teoriansa ravitsevien suonten toiminnallisesta happivajauksesta ateroskleroosin syynä. Näiden pienten päätevaltimoiden vaurio aiheuttaa makromolekyylien (kolesterolipartikkeleiden, mikrobien jne) vuotamisen ja kerääntymisen valtimon seinään."

    Voisko arvon Professorit selittää mistä/miten tämä pienten päätevaltimoiden vaurio syntyy? Muuten selitysmallissa ei "siirrytty kuin askel lähemmäs "syntyjä syviä". Syy eli "synnyt syvät" puuttuu edelleen.

    VastaaPoista
  63. Miksi puhutaan "valtimosairauksista" miksei puhuta verisuonisairauksista, ai niin mutta eihän kolesteroli kerry laskimoihin vaikka verisuoniahan nekin on ja sama määrä kolesterolia kiertää niissäkin kuin valtimoissa. "alkuaikojen kolesteroliteoriahan" "opetti" että kolesterolia kertyy/tarttuu/kerääntyy valtimoiden seinämiin koska kolesterolia on liikaa verenkierrossa, aika heppainen selitys mielestäni. Sillohan kolesterolia pitäis tällä logiikalla kertyä myös laskimoiden seinämiin koska kiertäähän se sama kolesteroli myös laskimosuonissa. Noh mikä ero on laskimoilla ja valtimoilla, varmaan tästä kannattaa ottaa hieman viitettä ja ohjenuoraa valtimotautien "syntyjen syvien" luotaamisessa..

    "Vamma valtimon seinämässä" sanoisin on valtimotaudin alkuosioita ei ihan se alkujen alku mutta havaittava ongelma. Miksi vastavaa vammaa ei synny laskimoiden seinämiin? laskimot ja valtimothan on rakenteeltaan identtisiä?

    Tässä näin alkuun pohdittavaksi..

    NN

    VastaaPoista