tiistaina, marraskuuta 11, 2008

Suomessa osataan jotenkuten hyvin hoitaa diabetes

**
Pakko se on myöntää
, että Euro Consumer Diabetes -indeksin äskettäin valmistunut vertailu eri maiden diabeteksenhoidon tasosta, yllätti minut tuloksillaan. Olin kuvitellut Suomen nousevan korkeampaan sijoitukseen. Pitäisikö olla huolestunut kun jäämme vasta sijalle 14 ja olemme heikoin Pohjoismaa?

Paremmuusjärjestys:

1. Tanska 
2. Britannia 
3. Ranska 
4. Hollanti 
5. Belgia 
6. Norja 
7. Italia 
8. Saksa 
9. Irlanti 
10. Sveitsi 
11. Ruotsi 
12. Itävalta 
13. Luxembourg 
14. Suomi 
15. Liettua 
16. Latvia 
17. Espanja 
18. Slovenia 
19. Unkari 
20. Malta 
21. Kreikka 
22. Viro 
23. Tsekki 
24. Slovakia 
25. Puola 
26. Romania 
27. Portugali 
28. Kypros 
29. Bulgaria 

Osittain tunnelmiani latistaa tämän lisäksi eilisellä diabetesluennollani Karjaalla (10.11.2008) esille tullut seikka, että laadukasta diabeteksen hoitoa ei ole saatavilla joka puolella Suomea. Menemättä yksityiskohtiin voin paljastaa, että tämän ikävänsorttisen havainnon teki diabeteksen ammattilainen.

Itse olen sitä mieltä, että diabetesta voi menestyksellisesti hoitaa kolmella eri tavalla: 

1) "virallisesti"
2) "täydentävästi"
3) "vaihtoehtoisesti"

Etsikää käsiinne Kunto & Terveys -lehden uusin numero! Päätoimittajalta tuli äsken ilahduttavana tietona, että diabetesnumero kiinnostaa kovasti. On syytäkin kiinnostaa! Diabeetikkoja on puoli miljoonaa ja hoito ei ole tällä hetkellä riittävän laadukasta. 

Kerro mitä mieltä sinä olet diabeteksen hoidosta Suomessa!

Lähde: Euro Consumer Diabetes Index, 2008

maanantaina, marraskuuta 10, 2008

Finravinto 2007 kartoitti suomalaisten ravinnonsaannin

*
Kansanterveyslaitos on julkaissut tietoja
Finravinto 2007 -tutkimuksesta. Sen mukaan suomalaisten ravinnossa on suuria eroja. On sellaisia ihmisiä jotka syövät oikein terveellisesti ja sitten niitä jotka ovat huolimattomampia. Yksilölliset valinnat ratkaisevat terveellisyyden.

Kansanterveyslaitos toistaa Finravinto-tutkimuksen viiden vuoden välein osana kansallista FINRISKI-tutkimusta. Tutkimukset ovat tärkeimpiä työikäisen väestön ruoankäytön ja ravinnonsaannin seurantamenetelmiä Suomessa. Yli 2000 aikuisen suomalaisen ruokavalio on selvitetty yksityiskohtaisilla menetelmillä, sekä ravintohaastattelulla että ruokapäiväkirjoilla. Sähköinen julkaisu löytyy Kansanterveyslaitoksen verkkosivuilta. Raportti on tarkoitettu etenkin terveyden ja ravitsemuksen ammattilaisten käyttöön.

Suomalaisten aikuisten ravintotottumukset ovat kehittyneet pääosin myönteiseen suuntaan. Erityisesti rasvan laatu on parantunut edelleen, varsinkin jos laadun parantumisella tarkoitetaan suurempaa panostusta kasvirasvoihin. Suolan saanti on pienentynyt. Suolan saanti ylitti sekä miehillä että naisilla edelleen saantisuosituksen, vaikka pientä laskua on tapahtunut edelleen. Molemmissa näissä terveyteen vaikuttavissa ravintotekijöissä on kuitenkin edelleen parantamisen varaa. Hyvien rasvahappojen saanti pehmeistä rasvoista on edelleen liian pientä, koska monet karttavat kaikkea rasvaa, väittävät Kansanterveyslaitoksen tutkijat. Folaatin ja D-vitamiinin saanti on liian niukkaa. Ravintokuidun saanti saisi olla nykyistä suurempi ja jalostetun sokerin (sakkaroosin) saanti pienempi. Runsaampi täysjyväviljan, kalan, pehmeiden rasvojen, kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö korjaisi nämä puutteet samoin kuin vähemmän tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa sisältävien elintarvikkeiden valinta.

Rasvan osuus energiasta oli tutkijoiden mielestä sekä miehillä että naisilla virallisen suosituksen mukaista. Minun mielestäni on saavutettu sellainen raja-arvo, jonka alemmas ei voida rasvasuositusta enää viedä. Tyydyttyneiden rasvahappojen osuutta pidetään tutkijoiden mielestä edelleen liian suurena. Huokaus, sanon minä. Me tarvitsemme monipuolisesti rasvoja ja luonto on tarkoittanut, että nautimme riittävästi eläinperäisiä tyydyttyneitä rasvahappoja. Oman elimistömme rasvavarastot ovat "eläinperäisiä", "kovia" ja tyydyttyneitä rasvahappoja täynnä. Onko luonto erehtynyt - tuskin?

Monityydyttymättömien rasvahappojen saanti on vain niukasti suosituksen alarajan tuntumassa, ja saisi olla suurempi. Näitä rasvahappoja saadaan erityisesti öljyistä, pehmeistä levitteistä ja kalasta. Terveydelle haitallisten trans-rasvahappojen saanti ei ole ongelma, saanti on alle puolet maksimisuosituksesta.

D-vitamiinin saanti jäi edelleen alle suosituksen, vaikka maitojen ja ravintorasvojen D-vitaminointia on parannettu. Varsin kehnon kesän jäljiltä on syytä varmistaa D-vitamiinin saanti parhaista lähteistä: kala, ravintorasvat ja maitovalmisteet. Folaatin saanti on samoin edelleen liian niukkaa. Folaatin tärkeitä lähteitä ovat ruisleipä, kasvikset, hedelmät ja marjat sekä maitovalmisteet.

Naiset syövät terveellisemmin kuin miehet. Naisten ruokavalio oli proteiini-, kuitu- ja sokeripitoisempaa kuin miesten. Naiset käyttivät miehiä enemmän kasviksia ja hedelmiä. Työikäisten (25-64-v) ja ikääntyneiden (64-75-v) ruokavalion ravintosisällössä ei ollut suuria eroja. Vähiten koulutusta saaneiden miesten ruokavalio oli epäterveellisin. Naisten ruokavalio vaihteli koulutustaustan mukaan vähemmän kuin miesten.

Ravintolisien käyttö ei kohdistu oikein. Ravintolisiä ilmoitti käyttäneensä kolmasosa miehistä ja puolet naisista. Käyttö liittyy koulutustasoon ja kaupunkilaisuuteen. Lisien käyttö ei kuitenkaan kohdistunut oikein, sillä käyttäjät saivat jo ruoasta tarpeeksi vitamiineja ja kivennäisaineita lukuun ottamatta folaattia ja D-vitamiinia.

Lähde: Paturi M, Tapanainen H, Reinivuo H, Pietinen P (toim.). Finravinto 2007 -tutkimus - The National FINDIET 2007 Survey (PDF 1528KB), Kansanterveyslaitoksen julkaisuja, B23/2008, 228 sivua

sunnuntai, marraskuuta 09, 2008

Ovatko tehdasasetuksesi kunnossa?

**
Kerrotaan erään ministerin näpytelleen
 kännykällään seuraavanlaisen tekstiviestin eräälle kaunottarelle: "Oletko pitänyt puutarhasi kunnossa?" Minä kysyn kaukaiselta kaunottarelta, miellyttävältä missiltä, puuskuttavalta pullukalta, kaunosieluiselta kaupunkilaiselta ja vaikkapa vielä mahtavalta maalaiselta: "Ovatko tehdasasetuksesi kunnossa?"

Tutkittuun tietoon perustuvan ravitsemusvalistukseni myötä olen taas viikon aikana kohdannut paljon ihania ihmisiä Posiolla, Kuusamossa, Taivalkoskella, Oulussa ja Kuopiossa. Arvostan kansalaisopistojen, koulujen, personal trainereiden ja liikuntaseurojen tekemää pohjustustyötä, jonka johdosta luentosalit ovat täyttyneet tietoa janoavista ihmisistä. Tietoa luentojeni ajankohdista on sopivassa määrin osattu kohdistaa oikeille ihmisryhmille. Täysi luentosali, välitön ja rento ilmapiiri, rakentavan kriittinen suhtautuminen esitettyyn asiasisältöön sekä luennon jälkeen saamani välitön palaute, merkitsevät minulle tosi paljon. Jotain ihan pientä ehkä olen vuosien varrella oppinut välittämään tiedonhaluisille lehtien, kirjojen ja nettikirjoitusten kera, mutta mikään ei minun mielestäni toimi omalla kohdallani niin hyvin kuin väljään muotoon valmisteltu puhe ravitsemuksesta. Väljyydessä on se etu, että osaan reagoida niihin esille tuleviin asioihin, jotka ajankohtaisella paikkakunnalla kiinnostavat. Luentojani en toivottavasti koskaan pysty toteuttamaan niin, että ne olisivat aina hiotun täsmällisiä lauserakennelmia, joita sitten yksi kerrallaan pudotan yleisöni hämmästeltäväksi. Ei, luentoelämykseni syntyy siitä alun epävarmuuden tunteestani, josta osaan kaikkien esiintymiskertojen tuoman rutiinin jälkeenkin sopivassa määrin nauttia. Mikähän tällä paikkakunnalla toimii?  

Vaikka tässä on se vaara, että kultakimpaleiksi tarkoittamani iättömät viisaudet muuttuvat arvottomaksi kissankullaksi osuessaan pohtivaan mieleesi, tarjoan sinulle nyt luennoillani viikon aikana esiintulleen tärkeän asian Sinun pohdittavaksi.

Ovatko tehdasasetuksesi kunnossa? Minun mielestäni luonto on määrittänyt sinulle ja minulle tietyn pituuden, ihannepainon ja sopivalla tasolla olevan aineenvaihdunnan. Sellainen henkilö joka ei harrasta liikuntaa, syö aivan liian suuria ruoka-annoksia ja mahdollisesti vielä vääränlaista ruokaa, sekoittaa luonnon määrittelemät "tehdasasetukset". Tällainen yksinkertainen kehotus kuulostella rehellisesti sitä omaa oloa ja pohtia olenko minä kaikonnut kovin pitkälle luonnon määrittämistä asetuksista, voi olla ratkaisevassa asemassa kun arvioit onko kiloja kertynyt liikaa vai onko niitä peräti liian vähän. Sinun pitää löytää nämä tehdasasetuksesi mikäli olet ne kadottanut, sillä asetuksiin tuskin on ohjelmoitu runsas ylipaino tai laihuushäiriö. Tehdasasetuksien sekoillessa syömättömyyden, liiallisen limsan juonnin ja sipsien syönnin johdosta, ei muu auta kuin palauttaa taas elimistö tehdasasetustilaan. Luonnon asetukset osaa tarpeen vaatiessa poimia esille taitava ravintovalmentaja, personal trainer, lääkäri, terveydenhoitaja jne. Aika monen asian pitää loksahtaa kohdalleen jos olet kovin kauas tehdasasetuksista kaikonnut. Mutta matka kadotettujen tehdasasetuksiesi pariin on hyvin kiehtova. Työkaluina toimivat esimerkiksi stressin lieventäminen, liikunta, ravinnon laadun tarkistus sekä huolehtiminen riittävästä yöunesta. Aloita jo tänään! 

Kerro mitä mieltä olet tästä!

lauantaina, marraskuuta 01, 2008

Hyvää terveystietoa löytyy internetistä ja kirjoista

**
Tämän blogin lukijat ovat sitä mieltä, että hyvää tietoa terveydestä löytyy internetistä. Peräti 85 prosenttia vastaajista piti tätä mahdollisuutta hyvänä vaihtoehtona. Suomalaiset ovat kirjakansaa. Se näkyi siinä kun yli puolet vastaajista löysi hyvää terveystietoa laajasta kirjatarjonnasta. Nämä kaksi tietolähdettä olivat ihan ylivoimaisen suosittuja vaihtoehtoja. Alan erikoisjulkaisuista tietoa ammentaa vain joka kolmannes ja televisio sivistää vain joka neljättä suomalaista.

Kiitos kun osallistuitte kyselyyni!

perjantaina, lokakuuta 31, 2008

Valio kokeili kepillä jäätä - Evolus -jää vielä liian heikkoa

##
Vielä Evolus -jää oli liian heikkoa
. Eivät menneet terveysväitteet läpi elintarviketurvallisuusviranomaisten seulasta. Näin raportoi toimittaja Petri Korhonen Taloussanomat -lehdessä tänään 31.10.2008:

Valion uuden, sydänystävällisenä mainostetun Evolus2-tuoteperheen markkinointihypetys on joutunut elintarvikeviranomaisten syyniin. Yhtiö oli hakenut Euroopan Unionin elintarviketurvallisuusviranomaisilta (EFSA) hyväksyntää oletukselleen, että Evolus2-tuotteiden sisältämät maitopeptidit vähentäisivät verisuonten jäykkyyttä. EFSA on nyt ilmoittanut, että Valion sille toimittama tutkimusaineisto on tasoltaan niin vajavaista, ettei se riitä väitteen todentamiseen.Valio kertoi itse EFSA:n päätöksestä vasta  tänään, Taloussanomien kysyttyä asiasta. Eurooppalainen alan ammattisivusto NutraIngredients.com julkisti asian jo viime viikolla.

Valio toi Evolus2-tuotteensa myyntiin syyskuussa ja mainostaa nyt näyttävästi niiden terveysvaikutuksia. Suomen Elintarviketurvallisuusviranomainen Evira haluaa nyt Valiolta selvityksen Evolus-tutkimusjupakasta ja ravitsemusväittämistä.

Mainoksissamme kerrotaan, että tuote alentaa kolesterolia ja verenpainetta, ja ne ovat viranomaisten hyväksymiä ilmaisuja. Emme missään nimessä väitä, että Evolus2 vähentäisi verisuonten jäykkyyttä, korostaa Valion konseptipäällikkö, tohtori Tiina Jauhiainen.

"Kun kolesteroli ja verenpaine alenevat, säilyvät myös verisuonet kimmoisampina", julistaa Valion Evolus2-tiedote.

Tietysti meidän täytyy vielä pohtia, pitääkö ilmaisuja selkeyttää, ettei tästä tulisi kuluttajille vääriä mielikuvia, Jauhiainen sanoo.

Valio myöntää itse, ettei maitoproteiinista pilkottujen peptidien EFSA:lta saama tutkimustyrmäys ollut sille yllätys. Tutkimuksia ovat yhtiölle tehneet valiolaisten lisäksi myös ulkopuoliset laitokset, terveydenhoito-organisaatiot ja yliopistot. 

Kokeiliko Valio markkinointikiireen takia kepillä jäätä, lähettämällä viranomaisille puolivalmiita tutkimuksia?

Eivät ne olleet puolivalmiita, mutta kieltämättä tutkimusnäyttö oli aika niukka, Tiina Jauhiainen luonnehtii. Hän sanoo Valion lähettäneen peptidi-tutkimuksensa EFSA:an muun muassa opetusmielessä, jotta nähtäisiin mitä puutteita laitos niistä löytää.

Saimme heidän päätöksestään arvokasta lisätietoa siitä, miten jatkotutkimuksia kannattaa suunnata, Jauhiainen sanoo.

Kommentti: Jos tämä uutinen on edes puoliksi totta, niin se pistää kyllä Valion nykyisen tuotevalikoiman aika outoon valoon. Olisiko aika palata juurilleen ja tuottaa suomalaisille terveellisiä maitotuotteita ja jättää tuollaiset kikkailut vähemmälle? 

Mitä mieltä valistuneet lukijani ovat tästä uutisesta?

Vilkasta ja ajankohtaista keskustelua

**
Kokoan tähän linkit
niihin kirjoituksiini tässä vaatimattomassa blogissani, joissa käydään vilkasta keskustelua tällä hetkellä. Olen aika vähän tietokoneen äärellä itse lähiviikkoina. Toivottavasti viihdyt sivuillani, vaikka ihan joka päivä ei tulisikaan uutta luettavaa.

Näitä juttuja luetaan ja näistä asioista keskustellaan:

torstaina, lokakuuta 30, 2008

Sori vaan - mull' on psori

***
Psoriasis on vaativa elämänkumppani
. Se on elinikäinen tulehdussairaus, jota sairastaa Suomessa noin 150 000 ihmistä. Se ilmenee iho-oireina, ja saattaa aiheuttaa myös niveloireita, jotka muistuttavat nivelreumaa. Sairaudella on suuri vaikutus elämänlaatuun, sillä se on otettava huomioon jokapäiväisessä elämässä.

Ihopsoriasis on useimmiten niin sanottua plakki- eli läiskäpsoriasista. Se nostaa iholle tarkkarajaisia, punaisia läiskiä, jotka voivat olla hieman koholla. Tyypillisiin oireisiin kuuluu myös läiskien hilseily, joka saattaa olla voimakastakin. Läiskät ilmestyvät yleensä hiuspohjaan, kyynärpäihin sekä polviin, mutta niitä voi olla myös esimerkiksi kasvoilla ja taipeissa, kertoo Keski-Suomen keskussairaalan ihotautien ylilääkäri Maria Huttunen.

Psoriasis ei ole tarttuva tauti, vaan se on osittain perinnöllinen. Jos molemmilla vanhemmilla on psoriasis, on hyvin todennäköistä, että myös heidän lapsensa saa sen. Psoriasiksen puhkeamisen syistä ei tiedetä lopullisia totuuksia. Alttius sairauteen on perinnöllistä, ja taudin puhkeamiseen vaikuttavat usein myös ympäristötekijät, kuten esimerkiksi stressi tai jokin infektio. Tauti voi puhjeta joko nuorena tai vasta myöhemmin keski-iässä.

Psoriasiksen hoitoon on nykylääkkeillä olemassa paljon erilaisia mahdollisuuksia, joilla saadaan aikaan hyviä tuloksia. Hoitomuodot voidaan jakaa kolmeen luokkaan sen mukaan, onko kyseessä paikallishoito, valohoito tai sisäiset lääkkeet.

1) Paikallishoidot pitävät sisällään esimerkiksi erilaisia voiteita, joita laitetaan suoraan iholle.
2) Valohoito puolestaan voi tarkoittaa sekä keinovaloa että auringonvaloa. 
3) Tautia voidaan hoitaa myös sisäisesti tablettien ja pistosten muodossa.

Psoriasis on krooninen sairaus, eikä sitä periaatteessa voida koskaan parantaa kokonaan. Esimerkiksi stressi ja suuret elämänmuutokset saattavat pahentaa sitä, mutta se voi myös rauhoittua pitkäksikin aikaan. Koska kyseessä on perinnöllinen sairaus, sitä ei voida myöskään ennaltaehkäistä mitenkään. Se tulee, jos on tullakseen. Psoriasiksen olemassaolo lisää riskiä sairastua sen liitännäistauteihin, kuten esimerkiksi tulehduksellisiin suolistosairauksiin sekä elämäntapasairauksiin, mutta riskiä voidaan pienentää terveellisillä elämäntavoilla ja itsestä huolehtimisella.

Vaikka elämäntavoilla ei olekaan suoraa yhteyttä psoriasikseen sairastumiseen, niillä on suuri vaikutus siihen, miten sairautta jaksetaan hoitaa, ja miten siihen suhtaudutaan. Koska psoriasiksen oireet ovat yleensä näkyviä iho-oireita, sairaus saattaa vaikuttaa voimakkaasti etenkin mielialaan. Kroonisena sairautena psoriasis on ikävä ja vaativa elämänkumppani, joka pitää ottaa huomioon jokapäiväisessä elämässä. Esimerkiksi paikallishoitojen onnistuminen on kiinni siitä, miten potilas jaksaa hoitojakson aikana hoitaa itseään päivästä toiseen, ihotautien ylilääkäri Maria Huttunen toteaa. Sairaus ja sen hoitaminen vaikuttavat lähes koko elämään. Jos hoitona käytetään esimerkiksi rasvaisia hoitovoiteita paikallisesti, koko päivä pitää suunnitella sen mukaan, että aamulla ehtii rasvata ihon niin, että voide ehtii imeytyä ennen pukeutumista.

Kaikki psoriasispotilaat kärsivät joskus hoitoväsymyksestä. Hoitoa ei kuitenkaan kannata laiminlyödä, sillä se vain pahentaa oireita ja sitä kautta myös mielialaa. Huttunen suosittelee hakemaan vaikeissa tilanteissa vertaistukea potilasyhdistyksiltä. Muilta psoriasista sairastavilta saa sekä kannustusta jaksamiseen että hyviä arkipäivien käytännön vinkkejä, joita lääkärit ja hoitajat eivät välttämättä osaa antaa.

Lähde: Deskin uutistiedote terveystoimittajille, 30.10.2008

Liikunnan puute ei ehkä olekaan syynä lihavuusepidemiaan

*
Tässä tulee nyt tiedejuttu
, jonka ymmärtämisessä minulla on suuria vaikeuksia. Minun täytyy rehellisesti sanoa, että pidän liikkumattomuutta suurena ongelmana. Sain kuitenkin uutta ajateltavaa ihan äskettäin. Lihavuusepidemiamme osatekijänä ei olisikaan se, että liikumme liian vähän. Katsokaa mitä Maastrichtin ja Aberdeenin yliopiston tutkijat ovat saaneet selville!

Klassinen selitysmalli lihavuusepidemian synnyssä on ollut se, että syömme liikaa ruokaa/energiaa ja liikumme/kulutamme energiaa liian vähän. Vuodesta 1982 lähtien professorit John Speakman ja Klaas Westerterp tutkimusryhmineen ovat selvittäneet 750 yhdysvaltalaisen ja hollantilaisen koehenkilön liikuntamääriä menetelmällä, joka mittaa veden kulkua elimistössä. Siinä menetelmässä veden happi- ja vetyatomit leimataan radioaktiivisilla isotoopeilla. Tämä antaa tutkijoiden mielestä luotettavan kuvan siitä miten paljon ihmiset liikkuvat ja polttavat energiaa. Vuosien 1982 - 2008 aikana päivittäin kulutetun energian määrä ei ole merkittävästi vähentynyt. Tämä tarkoittaa tavallisella suomenkielellä asia ilmaisten sitä, että ihmisten liikunta on tänä päivänä aivan samalla tasolla kuin 1980-luvun alussa.

Tohtori Speakmanin mukaan ihmiset ovat aina olleet aika laiskoja iltaisin. Vaikka television katselu ja tietokoneruudun tuijottelu ovat aika uusia ilmiöitä, ne tuskin kuitenkaan merkittävästi ovat vaikuttaneet energiankulutukseen.

Lihavuusepidemian pysäyttämiseksi lienee parempi keskittyä ruoka-annosten kohtuullistamiseen niin, että syömme vähemmän energiaa.

Tutkimus on julkaistu tiedelehdessä International Journal of Obesity 32: 1256–1263, 2008

Lähde: Tiede -lehti 10:8, 2008

Kommentteja saa tulla!

keskiviikkona, lokakuuta 29, 2008

Espanjalainen raju dieetti

*
Espanjassa on tutkittu
aika rajun dieetin vaikutusta painonpudotukseen ja veren rasvaprofiiliin. Mitä sanotte sellaisesta ruokavaliosta, jossa hiilihydraatteja nautitaan niin vähän päivässä (enintään 30 g), että elimistö siirtyy ketogeenisen aineenvaihdunnan puolelle? 

Jätä silloin pois peruna, pasta, riisi ja leipä. Nauti hiilihydraattisi pääosin vihannesten muodossa ja juo 1-2 lasia punaviiniä päivässä. Ota rasvat oliiviöljystä ja proteiinit kalasta. Mitä tästä seuraa?

Tällaiseen koeasetelmaan saatiin houkuteltua 40 tervettä lihavaa ihmistä (BMI keskimäärin 36,5). Muutama henkilö tippui pois kuka mistäkin syystä (ruokavalio tuntui liian orjuuttavalta, joku piti ruokavaliota liian kalliina, eräälle tapahtui liikenneonnettomuus jne.). 

Kahdentoista viikon aikana koehenkilöt laihtuivat keskimäärin peräti 14 kiloa! Verenpaine laski, verensokeri laski ja veren kolesteroliarvot paranivat.

Lääkäri Andreas Eenfeldtin mukaan tämä voi olla terveellinen laihdutusdieetti sellaiselle, joka haluaa kokeilla Välimeren ruokavaliota ja turhaan pelkää niin kovasti eläinrasvojen käyttöä, mutta saattaisi suostua kasvirasvoja runsaasti käyttämään.

Kolme päivää sitten (26.10.2008) ilmestynyttä tutkimusta ei luonnollisesti ole käsitelty kovinkaan laajasti Suomessa (en ole itse asiassa kuullut inahdustakaan!). Pitäisin kuitenkin havaintoja niin mielenkiintoisina, että tästä taatusti viriää vilkas keskustelu. Olisiko jopa parempi kokeilla tätä dieettiä ennen laihdutusleikkausta? Tätäkin tutkimusta rajoittaa varsin pieni otos (40 henkilöä) ja lyhyt seuranta-aika (12 viikkoa), mutta toistettakoon tämä sama koeasetelma vaikkapa täällä Suomessa projektien luvatussa maankolkassa Pohjois-Karjalassa esimerkiksi rypsiöljyä käyttäen (ei kuitenkaan margariinin muodossa!) ja seurattakoon koehenkilöitä esimerkiksi kymmenen vuotta. Silloin olemme jo paljon viisaampia. Olkaa hyvä Kuopion yliopisto! Kiinnostaako tällainen projekti Kansanterveyslaitosta?

Lähde: Perez-Guisado J, Munoz-Serrano A, Alonso-Moraga A. Spanish Ketogenic Mediterranean diet: a healthy cardiovascular diet for weight loss. Nutr J 7 (1): 30, 2008 [julkaistu elektronisena ennen painoon menemistä]