sunnuntai, maaliskuuta 14, 2010

Kutsu diabetestutkimukseen

**
Haemme 30-50 -vuotiaita
tyypin 2 diabetekseen sairastuneita miehiä ja naisia kliiniseen tutkimukseen.

  • Olette avoimia muutoksille.
  • Haluatte oppia syömään oikein ja saada elämänne hallintaan.
  • Olette valmiita sitoutumaan tutkimukseen vuodeksi.
  • Asutte 100 km säteellä Kokkolasta.
  • Vapaamuotoiset hakemukset sähköpostitse 31.3 mennessä.
  • Personal trainer Taru Leino (taru.leino@kolumbus.fi)
  • Tai ravintovalmentaja Christer Sundqvist (christer.sundqvist@ravintokirja.fi)
  • Lisätietoja sähköpostitse.
  • Käsittelemme kaikkia tietoja luottamuksellisesti.
Tässä on kirjoituksia diabeteksesta:

Suuri ihmisten lihotuskoe on puolivälissä

**
Sain mielenkiintoista postia
. Painoon on nimittäin menossa arvostettuun Cell -tiedelehteen professori Roger H. Ungerin työryhmän julkaisema yhteenveto lihavuusepidemiasta ja metabolisesta oireyhtymästä. On karua luettavaa! Tilaa juttu minulta mikäli haluat kauhistuttavaa luettavaa!

Roger H. Unger and Philipp E. Scherer. Gluttony, sloth and the metabolic syndrome: a roadmap to lipotoxicity. Cell (in press), 2010


Sellainen koejärjestely joka kestää 50 vuotta, eikö se olisi jo aika luotettava tieteellinen koe? Jos vielä kokeeseen osallistuu 300 miljoonaa ihmistä yhdessä maassa, eikö se vielä entisestään lisäisi kokeen luotettavuutta? Entäs sitten jos kokeen vaikutukset näkyisivät koko maapallolla?

Niin mitä muuta kaipaisit terveysnäytöksi? Terveysblogissani julkaistut kirjoitukset ovat vuosien mittaan näyttäneet toteen sen karun tosiasian, että viisaus tulkita ravitsemustiedettä ei välttämättä asu perusbiologissa, koulutetussa ravitsemusterapeutissa, yliopistotason terveysvaikuttajassa, lääkärissä, puhumattakaan, että järjen ääni kuuluisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan johtotroikassa. Jälkimmäiset ovat puuhaamassa rasvaveroa Suomeen! Älytöntä! Ei rasvoja pidä verottaa, vaan järkevämpää olisi verottaa sokeria ja elintarviketeollisuuden valmistamia eineksiä sekä pikaruokaa. Sillä sokeri ja arvottomat einekset (valmisruoat) ovat lihavuusepidemian syypäitä. Ainakin jos on uskomista 50 vuotta ja 300 miljoonaa ihmistä käsittäneeseen vieläkin käynnissä olevaan ihmiskokeeseen.

Parahin suomalainen terveysvaikuttaja! Istahda hetkeksi alas ja mieti mitä Unger -setä sanoo siellä Teksasissa. Älä jatkuvasti lyö päätäsi suomalaiseen petäjään vaan myönnä, että nyt on tiedossa mikä meidät lihottaa: Se on professori Ungerin (ja tohtori Sundqvistin!) mielestä liian voimakas hiilihydraattien nauttiminen yhdessä rasvan kanssa. Tilanne korjaantuu parhaiten ja tehokkaammin leikkaamalla hiilihydraattiosuutta ja parantamalla sekä lisäämällä nauttimiemme rasvojen laatua (luonnonmukaiset kasvi- ja eläinkunnan rasvat kunniaan!). Suomeen tarvitaan siis rasvakannustin ja hiilihydraattikielto.

No niin, päästetään tämän reippaan alkujuonnon jälkeen professori Unger ääneen: Kuvittele miten koko Yhdysvaltojen väestöpohja on tahattomasti osallistunut suurimpaan (300 miljoonaa koehenkilöä) ja pisimpään jatkuneeseen (50 vuotta) kliiniseen tutkimukseen koko ihmiskunnan historiassa. Kokeen tarkoituksena on ollut tarkistaa, toteutuvatko jyrsijöissä aiemmin havaitut terveyshaitat kokonaisessa ihmispopulaatiossa.

Jyrsijöissä saatiin aikaan voimakas lihominen ja ilmaantui hankalia terveyshaittoja pakottamalla heidät syömään yli tarpeen hiilihydraattipitoista ja rasvaista ruokaa. Nyt tiedämme 50 vuoden jälkeen, että sama käytäntö on lihavoittanut 200 miljoonaa amerikkalaista ja saanut aikaan ennen näkemättömän vaikean metabolisen oireyhtymän (diabetes, sydän- ja versisuonitaudit, korkea verenpaine, vyötärörasva yms.).

Terveysviranomaisten kyvyttömyys ja lääketeollisuuden haluttomuus havainnoida käynnissä olevan ihmiskokeen tuloksia, johtanee siihen, että koetta pitää jatkaa vielä toiset 50 vuotta. Koesarja taitaa siis olla vasta puolivälissä. Yhä edelleen jatkuu roskakaloreiden pakkosyöttö amerikkalaisille ja suomalaisille.

Rakas terveysblogini lukija. Katkaise omassa elämässäsi älyttömyyden kierre. Älä jatka toiset 50 vuotta amerikkalaisen koesarjan viitoittamalla tiellä. Tulokset ovat hirvittäviä! Hyväksy se tosiseikka, että sinut on lihoittanut tehtaan einesvalikoima, pikaruoka, holtiton sokerin ja muun hiilihydraatin käyttö sekä rasvakammon siivittämänä omaksumasi tapa ruokailla niin tavattoman kevyesti.

Heitä tänä päivänä pois kaikki taloudesta löytyvät kevyttuotteet. Älä enää ikinä sorru Valion kevytjogurttiin tai niihin iljettäviin Danoneihin, Vitalineaan ja mitä niitä onkaan. Älä juo virvoitusjuomia, noita perkeleellisiä ihmisten lihottajia ja nälänhallinnan sekoittajia! Vähennä tuntuvasti perunan, pastan ja riisin kulutusta, jos et ole huippu-urheilija. Syö sen sijaan paljon vihanneksia, metsämarjoja, lihaa, kananmunia ja juo kaikkein rasvaisinta maitoa mitä löydät.

Sundqvist -setä on nyt tosi harmistunut, jos Suomeen saadaan keinoteltua rasvavero ja jatketaan amerikkalaisten koesarjaa.

Asialliset kommentit ovat tervetulleita!

Muita kirjoituksiani tästä aiheesta löydät tästä:

lauantaina, maaliskuuta 13, 2010

Maitohappobakteerit ehkäisevät raskausdiabetesta

**
Tässä on kunnianosoitus
turkulaiselle ravintolisätutkimukselle.

Maitohappobakteerit eli probiootit ehkäisevät raskausajan diabetesta ja vähentävät samalla lasten lihavuusriskiä, osoittaa Turun yliopiston tutkimus. Tutkijat suosittelevat probioottien käyttöä lihavuus- ja diabetesepidemian hillitsemiseen.

Raskausajan diabetes on yleistynyt viime vuosina hälyttävästi. Turun seudulla siihen sairastuu jo joka kolmas odottava nainen. Tila korjaantuu yleensä synnytyksen jälkeen, mutta suuri osa naisista sairastuu myöhemmin tyypin 2 diabetekseen. Näiden äitien lapsilla on tavallista suurempi taipumus lihomiseen ja vaara sairastua diabetekseen.

Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan näitä riskejä voidaan vähentää merkitsevästi nauttimalla ravintolisänä probiootteja.

Probioottien käyttö tarjoaa monia pitkäaikaisia terveysetuja sekä äidille että lapselle, sanoo tutkija Raakel Luoto haastattelussa. Probiootit ovat kustannustehokas tapa ehkäistä länsimaiseen ravitsemukseen liittyviä tautitiloja, kuten lihavuutta ja diabetesta, tutkijat lisäävät.

Tutkimukseen osallistui 256 ensimmäisellä kolmanneksella raskaana olevaa naista, jotka arvottiin satunnaisesti probiootti-, lume- ja ravitsemusterapiaryhmiin. Kolmas ryhmä sai ainoastaan ravitsemusterapeutin ohjausta, ei ravintolisiä. Muut ryhmät saivat probioottisia bakteerikantoja Lactobacillus rhamnosus GG/LGG, Valio ja Bifidobacterium lactis Bb12/Chr Hansen tai lumekapseleita.

Tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa on selvitetty probioottien käytön merkitystä raskauden ensimmäisestä kolmanneksesta alkaen. Koehenkilöitä seurattiin 24 kuukautta, jolloin ilmeni, että raskausdiabetesta ilmaantui probioottiryhmässä vain 13 prosentille, mutta lumeryhmässä 36 ja ravitsemusneuvontaryhmässä 34 prosentille naisista.

Sairastuneilla naisilla ravitsemusneuvonta vähensi riskiä synnyttää suurikokoinen vauva. Suuri syntymäpaino ennustaa lapsen myöhempää lihomista.

Ravintolisien käyttö ei aiheuttanut mitään sivuvaikutuksia. Tutkijat suosittelevat probioottien käyttöä aineenvaihduntasairauksien ennaltaehkäisyyn.

Lähde: Luoto R, Laitinen K, Nermes M, Isolauri E. Impact of maternal probiotic-supplemented dietary counselling on pregnancy outcome and prenatal and postnatal growth: a double-blind, placebo-controlled study. British Journal of Nutrition 2010. Published online ahead of print, doi:10.1017/S0007114509993898

Lue lisää Tolosen nurkkauksesta:

torstaina, maaliskuuta 11, 2010

EPA:n etyyliesteri ehkäisee ja hoitaa rasvamaksaa

**
Tässä tulee dosentti Tolosen parhaimmasta osaamisalueesta näyte.

Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan kertymistä maksan soluihin. Maallikkojen mielikuvissa rasvamaksan syy on yleensä liika alkoholin käyttö, mutta rasvaa kertyy myös muusta syystä, jolloin puhutaan alkoholiin liittymättömästä rasvamaksasta. Se on hyvin tavallinen nykyään, ja se yleistyy koko ajan yhdessä lihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen kanssa. Rasvan kertymisen syiden selvittäminen ja niiden keinojen etsiminen, joilla maksan rasvoittumista voitaisiin vähentää, ovat nykyisin myös diabetestutkijoiden työsarkaa. Rasvan kertyminen maksaan lisää insuliiniresistenssin riskiä, kirjoittaa Diabetes-lehti.

EPAn etyyliesteriä eli etyyli-EPAa valmistava japanilainen lääkejätti Mochida Pharmaceutical on tutkinut laboratoriossaan tämän kalaöljyn vaikutusta laboratoriorottien kokeelliseen rasvamaksaan. Tulosten mukaan 1,000 mg/kg/vrk etyyli-EPAa ehkäisee hyvin maksan rasvoittumista ja kovettumista (fibroosia).

Vaikutus perustuu etyyli-EPAn kykyyn ehkäistä ja vaimentaa hapetusstressiä ja tulehdusta, kirjoittavat tutkijat. He pitävät etyyli-EPAa potentiaalisena aineena alkoholista riippumattoman rasvamaksan ehkäisyyn ja hoitoon. Raportin julkaisi ruoansulatuselimistön sairauksiin erikoistunut tiedelehti.

Lähde: Kajikawa S, Harada T, Kaweashima A, et al. Highly purified eicosapentaenoic acid ethyl ester prevents development of steatosis and hepatic fibrosis in rats. Digestive Disease Sciences 2010 Mar;55(3):631-41.

Tolosen nurkkauksesta löytyy muuta mukavaa luettavaa:

Nuoret naiset - lukekaa tämä!

**
Dosentti Tolosen ehtymättömästä tietopankista
löytyy jälleen ajankohtainen juttu D-vitamiinista. Nyt on vuorossa nuoria naisia mahdollisesti kiinnostava tiedejulkaisu.

D-vitamiinin puute merkitsee rasvaisia lihaksia

Liian niukka D-vitamiinin saanti näkyy rasvan kertymisenä lihaksiin. Tämä lihasten rasvoittuminen heikentää niitä, kertoo uusi tutkimus. Raportin mukaan D-vitamiinin puutetta esiintyy 60 prosentilla aurinkoisessa Etelä-Kaliforniassa asuvilla nuorilla naisilla. Artikkelin julkaisi tunnettu ja arvostettu tiedelehti Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Torontolaisen McGill-yliopiston ja Etelä-Kalifornian yliopiston yhteisessä tutkimuksessa mitattiin 90 kalifornialaisen nuoren naisen (16-22 v) seerumin D-vitamiinin (S-D-25) pitoisuus. Se oli peräti 59 prosentilla suositusta pienempi (alle 30 ng/ml eli 75 nmol/l). Joka neljännen naisen pitoisuus oli alle 20 ng/ml eli alle 50 nmol/l. Mitä vähemmän veressä oli D-vitamiinia, sitä enemmän lihaksissa oli rasvaa. Rasvan osuus saatiin selville skannaamalla lihaksia tietokoneella.

Tämä tutkimus on ensimmäinen laatuaan, jossa selvitetään D-vitamiinin ja lihasten rasvaisuuden yhteyttä, sanovat tutkijat. "Tulos oli yllättävä ja mielenkiintoinen, sillä koehenkilöt olivat kaikki nuoria ja terveitä ja asuivat Kaliforniassa, jossa saadaan riittävästi aurinkoa", tutkijat kirjoittavat. "Emme tiedä vielä, mistä D-vitamiinin puute johtuu. Suuret D-vitamiinimäärät saattavat vähentää kudosten rasvaa. Tai rasvakudos imee verestä D-vitamiinia, jolloin S-D-25 on pieni", tutkijat pohtivat.

Nyt julkaistu raportti ei vastaa kysymykseen, estääkö D-vitamiinilisä rasvan kertymistä lihaksiin.

Tutkimusta rahoittivat Yhdysvaltain Terveysvirasto, Yhdysvaltain armeija, Canadian Institutes of Health Research (CIHR), Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada (NSERC) ja Dimensional Fund Advisors Canada Inc.

Lähde: Gilsanz, V, Kremer A, Mo AO, et al. Vitamin D Status and Its Relation to Muscle Mass and Muscle Fat in Young Women. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Julkaistu netissä ennen painamista.

Joko osallistuit Tolosen ehdottamaan D-vitamiinitiedon keräämiseen?

Lue lisää Tolosen nurkkauksesta!

keskiviikkona, maaliskuuta 10, 2010

Johtuvatko valtimotaudit infektioista?

*
Valtimonkovettumatauti (ateroskleroosi) saa ilmeisesti alkunsa aikanaan sairastetuista monista virus- ja bakteeri-infektioista, väittää dosentti Matti Tolonen. Taudin syy ei siis ole rasvainen ruoka eikä kolesteroli.

Mikrobi-infektio käynnistää elimistön immuunijärjestelmässä puolustusreaktion tunkeutujia vastaan. Makrofagit eli syöjävalkosolut aktivoituvat ja alkavat syödä viruksia ja bakteereita. Samalla ne käynnistävät inflammaation (infektion, tulehduksen), jonka tulisi sammua, kun tunkeutujat on tuhottu.

Suomenkielinen nimi 'tulehdus' on jossain määrin epätarkka, kertoo Christer Sundqvist. Siksi Tolonen käyttää sanaa inflammaatio kuvaamaan 'tulehduksen' reaktiota elimistössä. Bakteerin tai viruksen aiheuttamaa 'tulehdusta' kuvaa Suomen kielessä ehkä parhaiten sana 'infektio', jota myös käytetään myöhemmin tässä Tolosen kirjoittamassa artikkelissa.

Kaikkien ihmisten elimistö ei kykene kuitenkaan sammuttamaan inflammaatiota – ehkä piilevästä D-vitamiinin puutteesta johtuen – vaan se jää päälle hiljaa kytevänä kroonisena tilana eri puolilla kehoa. Inflammaatio jatkuu myös valtimoiden seinämissä, jotka alkavat paksuuntua ja jäykistyä.

Inflammaatio voi johtaa myös moniin muihin tavallisiin tauteihin, kuten masennukseen. Monet seikat voivat pitää yllä ja pahentaa inflammaatiota, kuten lihominen ja liiallisen omega-6-rasvahappojen saanti suhteessa omega-3:een.

Tämä infektioteoria ei ole uusi. Suomessa professori Pekka Saikku on puhunut siitä vuosikausia, mutta häntä ei ole uskottu, ainakaan yleisesti. Nyt uusi Manhattanin tutkimus, jonka julkaisi Yhdysvaltain Sydänliitto tiedelehdessään Stroke, antaa vahvaa tukea professori Saikun käsityksille.

Manhattanin tutkimuksessa amerikkalaiset neurologit mittasivat yhteensä 861 henkilön seerumista vasta-aineita viittä mikro-organismia (Chlamydia pneumoniae, Helicobacter pylori, sytomegalovirus sekä herpesvirus 1 ja 2) vastaan. Tutkittujen keski-ikä oli 67 vuotta, ja heillä kaikilla oli todettu kaulavaltimon seinämän paksuuntuma (suonen ahtauma).

Kävi ilmeiseksi, että kukin aikaisemmin sairastettu infektiotauti (vasta-ainemäärityksen perusteella) liittyi kaulavaltimon seinämän paksuuntumiseen. Mitä useampia infektioita henkilö oli sairastanut, sitä paksumpi kaulavaltimon seinämä oli.

Nämä tulokset tukevat käsitystä, jonka mukaan aikaisemmat akuutit tai krooniset tavalliset infektiot, ehkä inflammaatiota pahentaen, myötävaikuttavat valtimonkovettumatautiin, päättelevät tutkijat (Elkind MSV, Luna JM, Park Moon Y, et al. Infectious Burden and Carotid Plaque Thickness. The Northern Manhattan Study. Stroke, published online before print January 14, 2010)

Tämän käsityksen valossa kaikkien ihmisten tulisi aina infektioiden aikana ottaa runsaasti D-vitamiinia ja muita ravintolisiä, jotka vaimentavat ja sammuttavat inflammaatiota. Se ehkäisisi valtimonkovetus- ja muita kroonisia tauteja, sanoo dosentti Tolonen. Hänen ja tohtori Raasteen uudessa sydänoppaassa (PDF -tiedosto) esitetään infektioteoria ja itsehoitokonsteja valtimotautien ehkäisyyn ja hoitoon. Teidän kannattaa lukea sydänopas. Tässä johdannoksi pieni pätkä tekstiä:

"Mutta eihän hänellä ole vaatteita ensinkään!" sanoi pieni lapsi. "Hänellä ei ole vaatteita ensinkään!" huusi vihdoin koko kansa. Keisarin selkää karmi, sillä hänestäkin kansa oli oikeassa, mutta hän ajatteli: "Kyllä minun täytyy kestää tämä loppuun asti." Ja hän ojentui entistä ylpeämmäksi ja kamariherrat kantoivat laahusta, jota ei ollut ensinkään.

Tieteelliset tutkimukset eivät tue teoriaa "kovien" rasvojen terveysvaaroista, jota meille on syötetty ehdottomana totuutena jo kahden sukupolven ajan. Ravinnon tyydytetty rasva (voi ym.) ei lihota eikä liity sydän- ja verisuonitauteihin. Ne eivät myöskään ole kolesterolin aiheuttamia. Niinpä kolesterolilääkkeiden syöttäminen oireettomille ihmisille – lapsillekin, kuten nyt Suomessa suunnitellaan – ei ehkäise valtimotauteja. Niiden aiheuttajaa ei vielä tunneta, mutta kovettuvissa valtimoissa vallitsee aina krooninen tulehdus (inflammaatio) ja hapetusstressi. Niiden aiheuttaja on yleensä mikrobitulehdus, jonka käynnistämä immuunijärjestelmän reaktio voi jäädä "päälle" matala-asteisena ja kroonisena. Sitä pitävät yllä ja pahentavat D-vitamiinin, kalaöljyn omega-3-rasvahappojen ja muiden suojaravintoaineiden puutos sekä liikunnan puute ja lihominen. Valtimotautien ennaltaehkäisyn ja hoidon tulee painottua hapetusstressin ja tulehduksen vaimennukseen ja sammuttamiseen, mieluiten lääkkeettömästi, kuten tässä oppaassa neuvomme.

Iltalehtikin on ennättänyt 4.3.2010 uutisoimaan Manhattanin tutkimuksen!

Tämä kirjoitus kuuluu sarjaan Ravintolisen ABC, josta toistaiseksi on ilmestynyt seuraavat kirjoitukset:

tiistaina, maaliskuuta 09, 2010

Trendikästä superfoodia - kananmuna!

***
Dosentti Matti Tolonen tietää
minun rakastavan kananmunia. Siksi hän lähetti minulle lehdistötiedotteen pian julkaistavasta kananmunatutkimuksesta.

Ravitsemustutkijat pitävät jokapäiväistä kananmunaa superfoodina, sillä se ylläpitää terveyttä ja auttaa meitä taistelussa lihavuusepidemiaa vastaan. Pian julkaistavassa tutkimuksessa Nutrition and Food Science -lehdessä, tutkijat sanovat:

Alhaisesta energiamäärästään huolimatta, kananmunat sisältävät erinomaista proteiinia, suorastaan pursuavat kasvua ja palautumista edistäviä aminohappoja. Kananmunissa on D- ja B12-vitamiinia, seleeniä, koliinia ja antioksidantteja.

Tutkimusjulkaisussa käytiin läpi 71 erillistä tutkimusta ja muita asiakirjoja, joissa oli tarkastettu kananmunien ravintotekijöitä ja tämän arvokkaan ruoka-aineen roolia ruokavaliossamme.

Ravitsemustutkijat suosittelevat syömään ainakin yhden kananmunan päivässä.

Montako sinä syöt?

Lisää kirjoituksia kananmunista:

Ravintolisät voivat tehostaa lääkehoitoa

*
Dosentti Matti Tolonen haluaa seuraavaksi
ottaa esille mieliteemansa, eli sen miten ravintolisät voivat täydentää ja tehostaa lääkehoitoa. Tolonen on tämän hoitomenetelmän uranuurtajia Suomessa. Hän on tutkinut luonnonmukaisia hoitoja ja ravitsemuslääketiedettä 1980-luvun alusta lähtien.

Hollannin Kansanterveyslaitos (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu [RIVM]) on tiettävästi ensimmäinen valtiollinen kansanterveyslaitos, joka ehdottaa funktionaalisia elintarvikkeita ja ravintolisiä lääkehoidon täydentäjiksi. Laitoksen mukaan ne voivat

  • tehostaa lääkkeen hoitovaikutusta
  • vaikuttaa edullisesti sellaisiin tautiin liittyviin riskitekijöihin, joihin lääke ei vaikuta
  • vähentää lääkityksen tarvetta ja ehkäistä sen sivuvaikutuksia.
Mahdollisia etuja, verrattuna monien lääkeiden samanaikaiseen käyttöön ovat halvempi hinta, vähäisemmät sivuvaikutukset ja lisääntynyt hoitomyöntyvyys, todetaan maaliskuun British Journal of Nutrition -lehdessä julkaistussa kirjoituksessa. Se keskittyy pääasiassa kolesterolilääkkeiden (statiinien) kanssa annettaviin ruokaohjeisiin ja ravintolisiin: kasvistanoleihin, ravintokuituun, omega-3-rasvahappoihin ja ubikinoniin (koentsyymi Q10:een).

Kirjoittajat päättelevät, että kasvistanolien ja omega-3-rasvahappojen lisääminen statiinihoitoon tehostaa veren rasvojen alentamista 10–15 prosenttia. Omega-3-rasvahappojen hyödyt tulivat hyvin esille mm. japanilaisessa JELIS-tutkimuksessa (Lancet 369 (9567): 1090-1098, 1997), jossa seurattiin lähes 5 vuotta yli 18600 statiineja syövää henkilöä. Puolet heistä sai lääkkeiden lisänä EPAa (1800 mg/vrk). Eikosapentaeenihappo vähensi selvästi sydänkohtauksia, angina pectoriskipuja ja uusia sepelvaltimotautitapauksia.

Kuitujen ja Q10:n osalta tutkimustulokset ovat ristiriitaisia, joten kirjoittajat kaipaavat lisää näyttöä. He huomauttavat, että olisi tärkeää seurata, ottavatko potilaat täsmäruokia ja ravintolisiä suositeltuina, riittävän suurina annoksina, jotta saataisiin toivottu hoitovaikutus. Sama laitos (RIVM) on aikaisemmassa tutkimuksessaan (2007) antanut ikääntyville ihmisille ravintolisänä foolihappoa ja B12-vitamiinia ja todennut niiden alentavan kohonnutta veren homokysteiinin pitoisuutta keskimäärin 36 prosenttia.

Homokystiinin alentamisen merkitys on vielä epäselvää. Espanjalaiset neurologit suosittelevat uudessa katsauksessaan foolihappoa, B6- ja B12-vitamiineja aivohalvauksen ennaltaehkäisyyn sillä perusteella, että ne alentavat homokysteiiniä, jolloin aivohalvauksen riski pienenee.

Lähteet:
Eussen S, Klungel O, Garssen J, et al. Support of drug therapy using functional foods and dietary supplements: focus on statin therapy. Br J Nutr. 2010 Mar 3:1-18.

Méndez-González J, Rodríguez-Millán E, Julve J, Blanco-Vaca F. Tratamientos vitamínicos para disminuir la concentración de homocisteína: ¿reducen el riesgo de enfermedad cerebrovascular en prevención primaria? Revisión. Revista neurologica 2010;50:235-244

Lisää luettavaa ravintolisistä:

RAVINTOLISIEN ABC (YHTEISTYÖSSÄ DOSENTTI MATTI TOLOSEN KANSSA)

maanantaina, maaliskuuta 08, 2010

D-vitamiini lisää testosteronia

**
Nyt tulee dosentti Matti Toloselta
miehiä kiinnostava tieto.

Itävaltalainen Grazin yliopisto on tutkinut pitkään D-vitamiinin merkitystä terveydelle. Vuonna 2009 tohtori Stefan Pilzin työryhmä osoitti, että D-vitamiinipitoisuuden laskiessa alle 75 nmol/l seerumissa, lisääntyy ikä-ihmisten ennenaikainen kokonais- ja sydänkuolleisuus (Clinical Endocrinology 71 (5): 666-672, 2009).

Nyt saman yliopiston uusi tutkimus kertoo, että 75 nmol/l on kriittinen pitoisuus miehen testosteronin tuotannon ja seksihalujen kannalta. Auringonoton aikaansaama D-vitamiinin tuotanto lisää seerumin testosteronin pitoisuutta ja seksihaluja, kirjoittavat tutkijat Clinical Endocrinology -lehdessä (tutkimus on ilmestynyt 29.12.2009 sähköisenä ennen painoon menemistä).

Professori Winfried Märzin työryhmä (johon myös kuuluu tohtori Pilz) mittasi 2299 mieheltä seerumin D-vitamiinin (S-D-25) ja testosteronin. Ne vaihtelivat eri vuodenaikoina samalla lailla: Ne olivat talvella alhaisemmat kuin kesällä. Sekä D-vitamiinin että testosteronin pitoisuus veressä alkaa vähetä lokakuussa ja saavuttaa alimman tasonsa maaliskuussa. Miehillä, joiden S-D-25 oli yli 75 nmol/l, oli merkitsevästi enemmän veressään myös testosteronia.

Hollantilaisen Sunlight Research Forumin edustaja Ad Brand kommentoi tutkimusta seuraavasti. "Miehet jotka varmistavat D-vitamiinin riittävän saannin tekevät muiden seikkojen ohessa palveluksen testosteronitasolleen ja libidolleen".

Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että tunnin auringonotto voi nostaa miehen testosteronia 69 prosenttia. Testosteroni on miehen tärkein sukupuolihormoni. Se huolehtii sukupuolielinten kehityksestä ja luo edellytykset tyypillisille miehisille seksuaalisuuden piirteille (edistää siemennesteen tuotantoa ja pitää yllä seksihaluja). UV-säteily kiihdyttää D-vitamiinin tuotantoa iholla. Tässä tapahtumassa on lähtöaineena skvaleeni, joka muuntuu 7-hydrokolesteroliksi ja edelleen D-vitamiinin esiasteeksi (kalsidioliksi). Munuaisissa kalsidioli muuttuu varsinaiseksi D3-vitamiiniksi (kalsitroliksi). Ilman auringon UV-säteilyä 7-hydrokolestroli muuttuu kolesteroliksi! Tätä ette varmaan ole ajatelleetkaan, mutta seerumin kolesterolipitoisuudet ovat talvella korkeampia kuin kesällä ja se johtuu nimenomaan tästä auringon roolista.

Ruuan merkitys D-vitamiinilähteenä on vähäinen: 90 prosenttia ihmisen D-vitamiinista on peräisin iholta (ellei hän ota D-vitamiinia ravintolisänä). Suomalainen nainen saa ruoastaan keskimäärin 5 ja mies 7 mikrogrammaa D-vitamiinia.

D-vitamiinin pitoisuus voidaan helposti mitata verestä. Viime aikoina julkaistujen tieteellisten tutkimusten mukaan keskimäärin 30 ng/ml eli 75 nmol/l antaa riittävän positiivisen tehon, sanovat itävaltalaiset tutkijat. "Ihanteellinen pitoisuus on kuitenkin 40-60 ng/ml eli 100-150 nmol/l", he lisäävät. Suomalaisten lukemat (ilman D-vitamiinilisää) ovat yleensä 40 nmol/l tuntumassa, monilla paljon allekin.

Tutkimus on herättänyt suurta kiinnostusta, ja sen ovat uutisoineet 2.2.2010 mm. BBC News ja Daily Mail.

Lähde: Wehr E, Pilz S, Boehm BO, März W, Obermayer-Pietsch B. Association of vitamin D status with serum androgen levels in men. Clin Endocrinol (in press)

Lisää luettavaa ravintolisistä:

RAVINTOLISIEN ABC (YHTEISTYÖSSÄ DOSENTTI MATTI TOLOSEN KANSSA)