maanantaina, toukokuuta 26, 2008

D-vitamiinia saamme liian vähän

**
Heli Viljakainen väitteli tohtoriksi
Helsingin yliopistossa 23.5.2008. Väitöskirjassa hän käsitteli D-vitamiinilisäysten vaikutuksia eri ikäryhmissä. Suomessa, kuten monissa muissakin länsimaissa, väestön D-vitamiinitilanne on riittämätön – talvisin D-vitamiinista on jopa pulaa. D-vitamiinilla on merkittävä rooli luun muodostuksessa.

Murrosikäisillä tytöillä luun muodostus oli vilkkainta syyskuussa ja pienintä maaliskuussa, mikä hyvin kuvastaa vuodenaikaisvaihtelua. D-vitamiinilisäyksellä oli myönteinen vaikutus tyttöjen luumassan lisääntymiseen juuri sinä aikana kun auringon avulla saatu D-vitamiini on kaikkein huonointa. Tutkimustuloksiin perustuen riittävä D-vitamiinin saanti murrosikäisille tytöille on 15 µg/vrk.

D-vitamiinilisällä saatiin 65-85 -vuotiaiden naisten veren D-vitamiinipitoisuudet normaaleiksi. Tämän ikäryhmän naiset tarvitsevat 24 µg:n päivittäisiä D-vitamiinimääriä.

Terveillä miehillä havaittiin myös vuodenaikaisvaihtelua, joka onnistuttiin hävittämään 17 µg:n päivittäisellä D-vitamiinin saannilla.

Yhteenvetona todetaan, että D-vitamiinin saanti on edelleenkin riittämätöntä tutkimusten kohderyhmillä. Tämä näkyy keskeisten merkkiaineiden vuodenaikaisvaihteluna. Liian vähäinen D-vitamiini on haitallista luuston hyvinvoinnille. D-vitamiinin saantia tulisi lisätä, jotta vähintäänkin riittävä D-vitamiinitilanne saavutettaisiin. Jotta D-vitamiinin saannin lisääminen olisi kaikissa ikäryhmissä mahdollista, on suunniteltava nykyistä enemmän D-vitamiinilla täydennettyjä elintarvikkeita.

Lähde: Helsingin yliopiston tiedote, 23.5.2008

12 kommenttia:

  1. eli kalaa siis syökäämme !! kalaa kalaa kalaa..

    VastaaPoista
  2. Tänään lähtivät jäät järvestä. Järvi on ollut melkein 7kk jäässä. Mitenkä kaloihin muodostuu D-vitamiinia kun ne eivät saa aurinkoa?

    Tyhmä kysymys, mutta vaivaa mieltäni.
    terveisin pohjoisen tyttö!

    VastaaPoista
  3. Hei Pohjoisen tyttö! Sinulla oli oikein hyvä kysymys.

    Istutko tukevasti? Sillä nyt tulee aika yllättävä vastaus. Kala ei oikeastaan ollenkaan itse valmista D-vitamiinia ja auringon valolla ei näin ole kalalle merkitystä. Kala varastoi tehokkaasti D-vitamiinia rasvakudokseen ja maksaan. Se saa D-vitamiinia syömällä pieniä meren eläviä (planktonia) ja suuremmat kalat syövät sitten pienempiä kaloja. Merikaloissa on enemmän D-vitamiinia kuin järvikaloissa, ei niinkään jääpeitteen takia, vaan siksi, että ravintotilanne on merikaloilla niin paljon monipuolisempi ja noita D-vitamiinipitoisia pieniä äyriäisiä on runsaasti tarjolla.

    Suomi on iso maa, täällä etelässä on jo kesä pitkällä.

    Tsemppiä, toivoo Christer

    VastaaPoista
  4. Kiitos vastauksesta!
    Siis lisävitamiinit tuoreesta kalasta kiitos. Siikaverkot vain järveen, kunhan viimeisetkin isot jäälautat on sulaneet (tai siirtyneet vastarannalle).

    Meilläkin alkaa koivuissa olla muhkeat silmut, kyllä se kohta tännekin.....

    t.Pohjoisen tyttö

    VastaaPoista
  5. Saksassa hiljakkoin pidetystä kongressista raportoidaan, että D-vitamiinin saamiseksi nykysin jopa syöpäspesialistitkin suosittelevat auringonottoa kesällä, keskipäivällä ilman suojakertoimia. UV-B-säteet ovat tarpeen, ja niiden saanti on heikkoa aamu- ja iltapäivisin ja ne eivät läpäise suojakertoimia. Tiesit varmaan, ja jos et, on lähteeni Norjan radion NRK:n tieteisohjelma 22.5. "Verdt å vite".)

    VastaaPoista
  6. Kiitos tiedoista Leena! "Verdt å vite" on minunkin suosikkiohjelmani!

    VastaaPoista
  7. Hei! Kiitos mielenkiintoisesta blogista! Haluaisin mielipiteesi oikeasta D-vitamiinin määrästä. Eräässä mainoslehtisessä Erkki Antila toteaa, että 3-60vuotiaiden saantisuositus on 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa. Tämä määrä vastaa noin 100 grammaa kalaa. Antila suosittelee terveille aikuisille lokakuusta huhtikuuhun vitamiinilisää 50 mikrogrammaa (paljon verrattuna suositukseen!). Jos aterioihini ei tänään kuulu kalaa vaan paljon vihanneksia ja soijavalmisteita, niin paljonko minun pitäisi ottaa lisää D-vitamiinia purkista? Olen epävarma arvoimaan D-vitamiinin saantia.. Apuna minulla on valmiste, jossa yksi tabletti on 7,5 mikrogrammaa. Ja purkin kyljessä lukee, että yksi tabu ja annosta ei saa ylittää. Lapsilleni annan yhden tabletin 5mikrogrammaa päivässä.

    Olen paljon lukenut myös Omega-3 ja Omega-6 asioista. Niidenkin rooli ja tarvittavat määrät ovat rehellisesti sanottuna vielä hakusessa päässäni. Ja nyt mietityttää tämä D-vitamiini. Kyllä näin maallikkona saa olla tosi aktiivinen ja etsiä ja SUODATTAA TIETOA, oikeaa tietoa. Kun menee apteekkiin tai luontaistuotekauppaan, usein saa ohjeistuksena vain "tämä on tosi hyvä tuote", eikä helposti ymmärrettävää tietoa, miksi ja kuinka paljon pitäisi jotain ainetta saada joko purkista tai vielä parempi tietysti, ruoka-aineista.

    Kun kerran on herännyt näihin kysymyksiin, se taitaa olla päättymätön tie ? :)

    VastaaPoista
  8. TiV lähetti hienon kommentin ja kehotukseen olla tarkkana näissä kirjoituksissani, suhtaudun ihan varmasto tosissani. Mitään halua minulla ei ole levittää valheellista tietoa.

    Erkki Antilan suhteen pistäisin kyllä suodattimen päälle. Hän on näitä pillerimiehiä. Saattaa olla, että hänen ajatuksiaan ohjaavat tietyt taloudelliset kytkökset. En nyt tarkemmin käy näitä asioita läpi, sillä näistä jutuista saa niin helposti väittelyitä aikaiseksi.

    D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini ja on aina vaarana, että sitä kertyy liian suuria määriä varastoon. Pimeään vuodenaikaan suosittelen tuoreen kalan syöntiä useammin tai ottaisin D-vitamiinia ravintolisän muodossa.

    Ohjeistukseni onkin D-vitamiinia otat tuon pillerin muodossa kerran päivässä kaikkina päivinä jolloin et syö tuoretta kalaa. Kesäkuukausina pidät mahdollisimman paljon ihoa paljaana D-vitamiinivarastojen luonnollista kertymistä varten. Kesällä ei oteta D-vitamiinia purkista.

    Olet aivan oikeassa, että tavallinen kuluttaja on aika ihmeissään tässä mainosviestien maailmassa. Mihin voi enää uskoa? Hyvä kysymys. Minä uskon monipuoliseen perusruokaan ja maalaisjärjen käyttöön. Kaupallisuus tunkee joka paikkaan ja asioiden taustojen selvittäminen on tavalliselle kuluttajalle kovin työlästä, ehkä jopa mahdotonta. Tätä epätietoisuutta minä yritän vaatimattomilla sivuillani korjata omalla pienellä panoksellani.

    VastaaPoista
  9. Kiitos, suodatin on kyllä jo päällä mainoslehtisiä lukiessani. Kaikkea kun maailmaan mahtuu..

    Monipuolinen perusruoka ja MAALAISJÄRKI, musiikkia korvilleni! Niin itsestään selviä juttuja ja kuitenkin aina aika ajoin joku onnistuu selkeät ajatukset sotkemaan. Asiaa kun tulee tuutin täydeltä joka suunnasta. Olen kuitenkin iloinen, että olen herännyt näitä asioita aktiivisesti tutkimaan. Ja kiitos internetin se on helppoakin. Mutta se suodatin on kyllä koko ajan oltava toiminnassa!:)

    Näitten vitamiinien lisäksi olen tuumaillut ruokailukertojen määriä. Jokaisella tuntuu olevan oma suosituksensa. Pieniä annoksia usein tai kunnon annokset kolme kertaa päivässä vai viisi kertaa kohtuullisesti - vai? Ja lautasmalliakin löytyy monenlaista designia. Ajattelin tässäkin asiassa kaivaa sitä vanhaa kunnon maalaisjärkeä esille...
    Kiitos, että olet niin aktiivinen tässä mielenkiintoisessa blogissasi! Aurinkoista syksyn jatkoa!

    VastaaPoista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista