tiistaina, elokuuta 18, 2009

Eläinrasvaa voi syödä

**
Eläinrasvat eivät lisää rintasyöpäriskiä
. Lihasta, kananmunista ja maitotuotteista peräisin oleva rasva ei lisää naisten riskiä sairastua rintäsyöpään, osoittavat suuren eurooppalaisen EPIC-tutkimuksen tulokset. Yhdeksän vuotta kestäneeseen tutkimukseen osallistui lähes 320 000 naista.

Jonkin verran suurentunut rintasyöpäriski havaittiin runsaasti prosessoituja lihavalmisteita käyttävillä, vaihdevuodet ohittaneilla naisilla ja runsaasti voita käyttävillä nuoremmilla naisilla. Kaiken kaikkiaan tutkijat kuitenkin summaavat, että tutkittujen elintarvikkeiden käytön ja rintasyöpäriskin välillä ei voitu havaita johdonmukaista yhteyttä.

Voidaan siis unohtaa pelottelut eläinrasvasta ainakin tämän tutkitun ominaisuuden suhteen. Laajat väestötutkimukset tukevat tuloksia. Tutkimuksen tulokset on julkaistu American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. Tutkijat Eleni Linos ja Walter Willet toteavat saman lehden pääkirjoituksessa, kuinka eri puolilta maailmaa laajoista väestötutkimuksista saadut havainnot tukevat EPIC-tutkimuksen tuloksia.

- Yli miljoona naista ja tuhansia rintasyöpätapauksia kattavat tutkimukset ovat melko yhdenmukaisia osoittaessaan, ettei lihan ja meijerituotteiden käytöllä keski-iässä ja rintasyöpäriskillä ole yhteyttä. Lapsuusiän ja varhaisen aikuisiän ruokavalion roolista samoin kuin korkeassa lämpötilassa tapahtuvan ruuanvalmistuksen merkityksestä tarvitaan kuitenkin vielä lisää tietoa, tutkijat kirjoittavat.

EPIC-tutkimuksessa on aiemmin havaittu, että runsas kasvisten ja hedelmien käyttö ei pienennä rintasyöpäriskiä. Sen sijaan ylipaino ja aikuisiällä tapahtuva painonnousu on yhdistetty kohonneessen rintasyöpäriskiin.

Lähde: Ruokatiedon uutiskirje terveystoimittajille, 18.8.2009

Lisää kirjoituksiani eläinrasvoista:

3 kommenttia:

  1. Muistanko ihan väärin vai liittyivätkö ne ruotsalaisten tuhansien tutkimusten joukosta esiin kaivamat tyydyttyneen rasvan haitallisuutta osoittaneet tutkimukset juurikin rintasyöpään? Onko sekin yhteys nyt sitten kumottu? Mitä jää jäljelle?

    VastaaPoista
  2. Olet oikeassa westie. Nämä "vahvat" koostetutkimukset olivat tuon eläinrasvojen rintasyöpäyhteyden näyttönä:

    Bingham SA, Luben R, Welch A, Wareham N, Khaw KT, Day N. Are imprecise methods obscuring a relation between fat and breast cancer? Lancet. 2003; 362:212-4.
    Boyd NF, Stone J, Vogt KN, Connelly BS, Martin LJ, Minkin S. Dietary fat and breast cancer risk revisited: a meta-analysis of the published literature. Br J Cancer. 2003;89(9):1672-85.

    Tosin oli siinä listassa myös näyttöä siitä, että eläinperäisten rasvojen ja rintasyövän välillä EI ole yhteyttä:

    Löf M, Sandin S, Lagiou P, Hilakivi-Clarke L, Trichopoulos D, Adami HO, Weiderpass E. Dietary fat and breast cancer risk in the Swedish women's lifestyle and health cohort. Br J Cancer. 2007;97 (11):1570-6.
    Prentice RL, Caan B, Chlebowski RT, Patterson R, Kuller LH, Ockene JK, et al. Low-fat dietary pattern and risk of invasive breast cancer. JAMA. 2006;295:629-42.

    Jäljelle jää mahdollisuus syödä eläinperäisiä rasvoja luontaisessa muodossa. Ne eivät aiheuta terveydellistä vaaraa ainakaan syövän muodossa. Tuskin löytyy mitään terveydellistä estettä?

    VastaaPoista
  3. Eläinrasvaa saa syödä. Kunhan jättää sopivasti tilaa kasvi- ja kalarasvoillekin. SUUREEN eläinrasvan saantiin liittyviä juttuja syövän lisääntymisestä ovat kirjoitelleet viime aikoina:

    Thiebeaut et al 2009. J Natl Cancer Inst. 2009 Jul 15;101(14):1001-11 (haimasyöpä lisääntyi).

    Sieri et al 2008. Am J Clin Nutr. 2008 Nov;88(5):1304-12. (rintasyöpä lisääntyi vähäisesti).

    Alexander et al 2009.Am J Clin Nutr. 2009 May;89(5):1402-9. (ei lisännyt kolorektaalisyöpää)

    Sen sijaan suuri lihan kulutus näyttäisi olevan voimakkaammin yhteydessä eri syöpien ilmaantumiseen.

    VastaaPoista