tiistaina, elokuuta 04, 2009

Samin siwallus





**
Diplomi-insinööri Sami Uusitalo on voittanut viimeisimmän ruokakilpailun tässä terveysblogissa!

Tätä kirjoitusta kommentoidaan vilkkaasti. Ilmestyttyään 1.8.2009, kirjoitus on 4.8.2009 kerännyt jo 51 kommenttia. Lisää kommentteja saa tulla!

Muutamia lennokkaita ajatuksianne:

ErkkiMerkki -nimimerkillä esiintyvä henkilö: Diabetes- ja muut liitot valehtelevat räikeästi. Toisaalta, eihän heidän tarvitsekaan puhua totta, sillä raha tulee teollisuudelta. On munakasta toimintaa esiintyä omalla nimellä. Samin toiminta antaa minulle inspiraatiota.
Tyhmä Kyselijä: Haastan kaikki ravitsemustieteilijät (ja ylipäätään kaikki, jotka neuvovat toisia ihmisiä ravitsemusasioissa) miettimään itsekseen itsekriittisesti tätä asiaa, kumpi on tärkeämpää: omien kasvojen säilyttäminen, vai neuvon tarpeessa olevan terveys?
Läskikasa -nimimerkki: Tärkkelys on lihavan suurin ongelma ruokavaliossa, ei se paljon parjattu rasva ja liha.
Reijo kysyy: Mitä vikaa on näissä terveellisissä ruoka-aineissa: Paprika, persilja, basilika, porkkana, ruusukaali, auringonkukansiemenet, mineraalivesi, mineraalisuola, muikku, siankinkku, maksapaisti, papupata, kermajäätelö, vehnänalkio, sinihomejuusto?
Kiinnostunut, mutta epäuskova - nimimerkki: Suuret kiitokset eri linjasta huolimatta Samille kuten myös bloginpitäjälle ajatuksien herättämisestä. Ei mene enää viljatuotteita järjettömiä (ja harkitsemattomia määriä). Jonkin verran liikaa virallisten suositusten lumoissa on täälläkin joskus oltu.
Jari Ristiranta: Toki kuitua sisältävät elintarvikkeet ovat usein terveellisempiä valintoja kuin jotkut muut elintarvikkeet, mutta ei tämä vielä tee kuidusta mitään syöpää torjuvaa ihmeainetta, joka olisi ruokavaliossa itse tarkoitus.

Tärkeää!!
Samin voittoisat eväät (katso kuvat!) löytyvät Siwasta tai jostakin muusta lähikaupasta. Ei siis mitään eksoottisia virityksiä vaan tavallista suomalaista perusruokaa. Vitamiini- ja hivenainepurkilla ei enää tarvitse käydä, jos syö siten kuin Sami opastaa. Niinkin vähäisellä kalorimäärällä kuin 800 kcal päivää kohti, voidaan kattaa kaikkien suojaravintoaineiden tarve. Epäviisasta olisi syödä niin vähän energiaa päivää kohti, mutta se ei ollutkaan tämän kilpailun tarkoitus. Sen sijaan tarkoitus oli osoittaa miten paljon suojaravintoaineita ja vähän energiaa vähähiilihydraattinen ruokavalio voi sisältää. Tämä on erityisesti kaikkien laihduttajien unelmaruokavalio! Niiden joille tämä ruokavalio sopii, kannattaa ottaa Samin allaolevista vinkeistä kaikki hyöty irti. Ravitsemuksen asiantuntijat pohtinevat tiukasti onko Samin idea verrata ruoka-aineiden suojaravintoaineiden määrää ruoka-aineen energiamäärään mielenkiintoisimpia ja nerokkaimpia ravitsemuksellisia oivalluksia pitkiin, pitkiin aikoihin. Tämä vertailutapa näyttäisi jättävän Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ruokasuositukset aika huonoon asemaan verrattuna sellaiseen vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, jossa rajoitetaan perunan, pastan, riisin ja leivän määrää.
Hyviä ruokavalintoja ovat lähikaupasta löytyvät: paprikat, persiljat, basilika, porkkanat, ruusukaali, auringonkukansiemenet, mineraalivesi, mineraalisuola, muikku, siankinkku, maksapaisti, papupata, kermajäätelö, vehnänalkio, sinihomejuusto.

Samin haastattelu
Terveystoimittaja Christer Sundqvist haastatteli Samia.

Miksi tällainen kilpailu?
"Miksi halusit järjestää
tämän kilpailun, Sami?"

"Tämä viimeisin kilpailu on järjestetty sen vuoksi, että katson hiilihydraattien rajoittamisesta olevan hyötyä lukuisille ihmisille. Tätä vaihtoehtoa vastustetaan johtavien ravitsemusvalistajiemme toimesta usein argumentein, jotka ovat osoitettavissa täysin yksikäsitteisesti vääriksi. Yksi tyypillisimmistä vasta-argumenteista on sellainen väite, että tärkkelysrajoitteisessa ruokavaliossa ei saa riittävästi suojaravintoaineita. Valistajamme väittävät, että kun ruokavaliossa rajoitetaan perunaa, leipää, riisiä, pastaa ja mahdollisesti hedelmiä tai marjoja, aiheutuu tästä suojaravintoaineiden vajetta. Henkilö, joka väittää tällaista on väärässä. Asia on täsmälleen päinvastoin. Näin siitä johtuen, että peruna, riisi, pasta ja leipä sisältävät erittäin vähän suojaravinteita, erityisesti jos suhteutamme suojaravinteiden määrän kyseisten ruoka-aineiden energiamäärään. Kun näin syntynyt energiavaje täytetään esim. lihalla, kalalla ja vihanneksilla suojaravinteiden määrä kasvaa", sanoo Sami Uusitalo.

"Aikoinaan kun esitit minulle
tämän idean suhteuttaa suojaravintoaineiden määrä ruoka-aineen sisältämään energiamäärään, olin aluksi ihan ymmälläni. Mitä tämä on? Voiko näin ajatella? Kun tarkemmin ajattelin ja tutkin sanomaasi, löysin siitä nerokkaitakin piirteitä!"

"Kiitos vaan arvostuksesta. Minä olen pelkkä diplomi-insinööri, joka on tottunut käyttämään numerotietoa hyväksi. En ole opiskellut ravitsemusta missän opinahjossa. On ollut tosi mukavaa vaihtaa mielipiteitä ravitsemusasiantuntijan kanssa, joka ei ole lukinnut ajatteluaan myötäilemään jatkuvasti vallassa olevien ravitsemus- ja terveysviranomaisten ajoittain ilmeisen virheellistä ajattelua. Olet ollut valmis myöntämään erehtyneesi ajattelussasi. Se on harvinaisen suoraselkäistä toimintaa tutkijalta."

Asiantuntijoiden virheellisiä väitteitä
"Onko sinulla joitakin esimerkkejä mahdollisesti virheellisestä ajattelusta?" kysyin Samilta.

"Tässä joitakin asiantuntijoidemme väitteitä, jotka tätä aihetta sivuavat. Professori Pertti Mustajoki toteaa kirjassaan Ylipaino seuraavasti:

Jos laihdutuksen aikainen ruokavalio on hyvin niukka tai yksipuolinen, vitamiinien ja hivenaineiden saanti voi jäädä liian alhaiseksi. Raja kulkee 1200 päivittäisen kilokalorin tietämillä: Näin niukkaenergisellä dieetillä vitamiinien ja hivenaineiden saanti voi jäädä vajaaksi, vaikka ruoka olisi monipuolista. Tällöin on järkevää käyttää monivitamiinitabletteja.

Ei näin voi sanoa! Tämä luonnollisesti riippuu siitä minkälaista ruokaa sattuu syömään. Jos valitsee ruoka-aineita, joissa on paljon suojaravinteita energiayksikköön suhteutettuna, saa aikuisen miehen suojaravinnetarpeen täytettyä vaikka energiaa olisi alle 800 kcal. Mainittakoon etten pidä näin alhaista energiamäärää järkevänä kenellekään. Tarkoitus onkin tässä kilpailussani havainnollistaa, että tärkkelyksen suuri määrä ei todellakaan tee ruoasta ravinteikasta ja vähähiilihydraattinen ruoka on tyypillisesti suojaravinnetiheämpää kuin ns. virallisterveellinen, jossa suuret tärkkelysmäärät ovat keskeisessä roolissa.

Otetaan toinen esimerkki. Näin väittää Sydänliiton ja Diabetesliiton ylläpitämä sivu:

Kuidun lisäksi esimerkiksi magnesiumin saanti jää liian niukaksi, kun viljatuotteiden käyttöä rajoitetaan. Suurin terveydellinen puute on kuitenkin C-vitamiinin saanti mikäli ohjeet hiilihydraattien vähentämiseen ymmärretään siten, että myös hedelmien, kasvisten ja marjojen saantia rajoitetaan."

"Mikä tuossa on niin ihmeellistä, Sami?"

"Käsittämättömintä on C-vitamiinin saantia koskeva väite. En millään tavalla panostanut C-vitamiinin määrään esimerkkinä olevassa vähähiilihydraattisessa päiväateriakokonaisuudessa. Kaikki tietävät, että esim. Atkinsin dieetissä suositaan kaaleja. Jopa induktiovaiheessa voi esim. syödä puoli kiloa ruusukaalia ja siitä saa C-vitamiinia 450 mg, joka on yli kuusinkertainen verrattuna aikuisen ihmisen C-vitamiinin saantisuositukseen. Tämän lisäksi jää vielä 10 g hiilihydraattia vihanneksiin, joissa on yleensä erittäin hyvin C-vitamiinia. Mainittakoon, etten ole ollut päivääkään Atkinsin dieetillä, vaan olen syönyt silloin kun on ollut nälkä ja valinnut monipuolisesti ruoka-aineita joiden mausta pidän. Olen kuitenkin vältellyt perunaa, riisiä, pastaa ja leipää. Olen pelkoa tuntematta syönyt rasvaa, suosinut kalaa, kananmunia ja kokolihaa. Tietty välistä voi maistua vaikka lähiöpubin olut ja pekonitoast. Kaloreita ei ole tarvinnut laskea, siinä se on minun dieettini. Kutsuttakoon sitä vaikkapa Hys hys -dieetiksi."

Sami jatkaa: "Matti Uusitupa, Pirjo Pietinen, Antti Aro ja lukuisat muut johtavat asiantuntijamme ovat varoitelleet vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, juuri sen 'yksipuolisuuden' ja suojaravinneköyhyyden vuoksi. Yksi tyypillisimmistä väitteistä kuuluu:

Jos lautaselta poistetaan leipä, ollaan pulassa.

Tämä sen vuoksi, ettei saa kuitua. Väärin! Leipä ei ole alkuunkaan parhaita kuidun lähteitä. Ruisleipä on Finelin 'eniten ja vähiten' -listalla sijalla 40, kun listaan kuiturikkaimmat ruoka-aineet massayksikköä kohden.

Ruisleipä on ylivoimainen kuidun lähde -kertovat valistajamme. Sellainen ei ole ylivoimainen, joka on sijalla neljäkymmentä. Ylivoimainen olisi ykkönen. Ruisleivän sijoitus on tällä em. listalla jokseenkin sama kuin Suomen jalkapallomaajoukkueen sijoitus Fifan rankingissa. Harva meistä on sitä mieltä, että Suomi on ylivoimainen jalkapallomaa, niin kivaa kuin se olisikin.

Tärkeää: Jos suhteutamme kuidun määrän ruoka-aineen sisältämään energiamäärään, putoaa ruisleipä kaikkien vihannesten ja vähätärkkelyksisten juuresten alapuolelle. Esimerkiksi ruusukaalissa on 12,5 g kuitua 100 kcal kohden ja ruisleivässä on 3,6 g kuitua 100 kcal kohden. Samaa energiamäärää kohden saa siis ruusukaalista yli kolminkertaisen määrän kuitua!

Tai toisinpäin ajatellen: Kun otat saman kuitumäärän leivästä kuin ruusukaalista, saat samalla yli kolminkertaisen määrän energiaa. Tärkkelyksen tuputtaminen on tuhoisaa monelle ylipainoiselle.

Usein kuulee myös väitettävän, että ruokavaliota on vaikea noudattaa, koska ruoka-aineita ei ole helposti saatavilla. Esimerkkini ruoka-aineet löytyvät Louhelan (Vantaan lähiö) Siwasta.

Ai niin, Pekka Puska. Vertasit muutama vuosi sitten VHH:ta rotanmyrkkyyn. Voisitko hieman täsmentää mitä tällä tarkoitit? Uskoisin aika harvan mieltävän rotanmyrkkyyn verrattavissa olevan ravinnon esimerkiksi lautasmallikisan voittaneeseen ateriaani. En pysty rottien puolesta sanomaan, mutta minulle tämänkaltaiset ateriat ovat maistuneet reilun parin vuoden ajan ja niin tärkeät sydän- ja verisuonitautien riskitekijät kuten veren rasva-arvot ja verenpaine ovat kohdallani parantuneet. Samoin painoa on n. 20 kg vähemmän. Toisaalta uskon, että ateria paremman puutteessa kelpaisi rotillekin - ilman että ne kuolevat, kuten rotanmyrkyn tapauksessa kävisi. Minulla ei myöskään ole tietoa rotanmyrkyn sisältämistä suojaravinteista. Ehkä Pekalla on?"

Lue lisää suosituimpia kirjoituksiani:

53 kommenttia:

  1. Kuinka suurella erolla Samin ruokalista voitti kilpailijat?

    VastaaPoista
  2. Kilpailussa tuli erittäin vähän kilpailuvastauksia. Jari Ristiranta pääsi lähimmäksi Sami Uusitaloa. Erittäin hyvä yritys!

    VastaaPoista
  3. Mäkin näin sun ehdotuksesi Jari. Kuitumäärä jäi päivän saantisuosituksesta. Tämä siitä huolimatta, että ehdotuksessasi oli leipää ! Huomaa, että mulla ei ollut leipää lainkaan ja kuidun saantisuositus ylittyi reippaasti. Leipä ei ole paras kuidulähde. Sen sijaan erinomainen tärkkelyksen lähde se on.

    Toisaalta et ollut ilmoittanut kalan ja poron maksan valmistustapoja. Luonnollisesti niitä ei kukaan syö raakana.

    Yrityksesi oli kuitenkin siinä määrin hieno, että voin tarjota kunnon viinapaukut jos törmätään, saa siitä viljasta sentään jotain hyödyllistäkin.

    Tietty esim. Pertti Mustajoki voi laittaa omat perunamuhennoksensa vähine rasvoineen vertailua varten. Entäpä sinä Pekka. Kuinka pärjäisit rotanmyrkylle "paljon leipää" "perunaa monipuolisesti" ohjeilla ?

    VastaaPoista
  4. Jep, Sami, oikeassa olet. Sinun ehdotuksesi oli ylivoimainen voittaja tässä kilpailussa. En halua Jaria missään nimessä lannistaa, hän lienee todellakin vaikkapa viinapaukun arvoinen. Jari todellakin venytti äärimmilleen Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositukset edes yhden päivän ajaksi.

    Toivon tähän kommentteja tässä vaatimattomassa blogissani vilkkaasti kommentoivilta ravitsemuksen, lääketieteen ja luonnontieteen asiantuntijoilta! Antakaa kuulua! Mitä mieltä olette Samin sapuskoista?

    VastaaPoista
  5. Sami, itse asiassa en edes yrittänyt optimoida kuidun määrää, se kun ei ole vitamiini eikä hivenaine. :) Leiväksi valitsin vähiten energiaa sisältävän.

    VastaaPoista
  6. Mielestäni tieteentekijälle on tärkeintä olla vilpitön, rehellinen, tiedonhaluinen, avoin uusille ajatuksille ja ennenkaikkea valmis kyseenalaistamaan o m i a ajatuksiaan. Christeriltä löytyvät juuri nämä ominaisuudet, jotka ovat ihmisluonteelle valitettavan harvinaiset.

    Moni kyseenalaistaja (omasta mielestään) kyseenalaistaa nimenomaan toisten ajatuksia. Tämä ei ole kyseenalaistamista ensinkään. Esimerkiksi vetoaminen kolmekymmentä vuotta vanhaan projektiin (erityisesti omaan sellaiseen) ei ole vakuuttavaa kun uutta tietoa tulee enenevässä määrin.

    Entäs ystävämme TTM. Kumpaan saa paremmin suojaravinteita, tärkkelystä tihkuvaan VRN-linjaan vai "tärkkelystietoiseen" vaihtoehtoon ?

    Nyt kysytään luonnetta, onko sinussa miestä olemaan rehellinen ? edes näin anonyymisti.

    VastaaPoista
  7. Jari, olet oikeassa. Mitäs arvelet jos kuitu olisi puuttunut minun vaihtoehdossani? Mihin arvostelijat olisivat takertuneet?

    En itsekään usko, että kuitua tarvitaan niin paljon kuin sitä nykyään tuputetaan. Aivan erityisesti sitä ei kaivata myslien ja muiden viljatuotteiden tärkkelyksen mukana ylipainoisille.

    VastaaPoista
  8. Professori Mustajoki tiedelehdessä:

    http://www.aikakaus.fi/al_koulussa/artikkelipankki/ihmedieetti.htm

    "Joukosta löytynee vuoden 2002 laihdutuslimbo. Suomen Lihavuustutkijat ry:n jakama palkinto myönnetään joka kevät tuotteelle, jonka laihduttava vaikutus on mahdoton nykytietämyksen valossa. - Tänäkin vuonna voittajan valinnassa suurin ongelma on runsaudenpula, Mustajoki sanoo."

    Jos teillä on vaikeuksia valita ruokavaliosuositusta, joka ei laihdutuksessa toimi, niin suosittelisin sellaista vaihtoehtoa, joka on onnistunut kasvattamaan lasten lihavuuden kolminkertaiseksi viimeksi kuluneiden kolmen vuosikymmenen aikana. Tämä, jos mikään, on kaikkien aikojen limbo.

    "Pertti Mustajoki ei kanna suurta murhetta kuluttajan kevenevästä kukkarosta. Häntä riepoo se, että laihdutushuuhaa harhauttaa painonsa kanssa kamppailevat sivupoluille, joista ei ole heille mitään hyötyä. - Ihmiset uskovat, että liikakiloista pääsee eroon kikkailulla. Toimivat konstit, rasvan vähentäminen ja liikunnan lisääminen, jäävät kokeilematta."

    Minua riepoo se, että tätä rasvan vähentämistä tuli kokeiltua reilut kymmenen vuotta. Koko ajan kärvisteltiin ja menetettiin lihasmassaa - ja painoa tuli 27 kg lisää, -kiitos. Nyt on kokeiltu huuhaata reilun pari vuotta, kokemukset kovin toisenlaiset kuin Professorin linjalla. Ja aivan erityisesti riepoo se, että tuolla professorin linjalla kidutetaan lapsia.

    "Vantaalaisen Peijaksen sairaalan sisätautien ylilääkäri tietää, mistä puhuu."

    No niin varmasti tietää.

    "Paino pyrkii palautumaan ennalleen vielä vuosia kuurin jälkeen."

    Niin teki minullakin yli kymmenen vuoden ajan. Huuhaa on pitänyt pintansa reilut pari vuotta.

    "Mustajoki korostaa, että hoikistuminen on vasta puoli voittoa. - Tunnen ihmisiä, jotka ovat laihduttaneet elämänsä aikana satoja kiloja mutta ovat silti lihavia."

    Se, että Mustajoki tuntee tällaisia ihmisiä, ei todellakaan ole ihme.

    VastaaPoista
  9. Mustajoki jatkaa..

    " - Väite uhmaa termodynamiikan lakia, jonka mukaan energia ei vähene millään ilveellä, ellei sen kulutus ole saantia suurempi, Mustajoki sanoo. "

    Minä voin esitellä yksinkertaisen vaihtoehdon, joka ei millään muotoa ole ristiriidassa termodynamiikan lakien kanssa.

    "Laihdutusapostolien urakka näyttää epätoivoiselta, mutta Pertti Mustajoki on toiveikas: ihmiset ovat entistä valistuneempia. Pohjois-Karjala-projektin menestys valaa uskoa hoikempaan huomiseen. - Kukaan ei 70-luvulla uskonut, että ihmisten ravitsemustottumuksia voisi muuttaa, mutta toisin kävi."

    No niin todellakin kävi ! Seurauksia näemme uimahallissa, voi lapsiparkojamme.

    "Kuurin päätyttyä neste- ja hiilihydraattivarastot täyttyvät uudestaan ja paino nousee entisiin lukemiin. Monen pikadieettiläisen kohtalona onkin loppumaton jojotus, jatkuva laihduttamis- ja lihomiskierre, joka rassaa paitsi mieltä myös ruumista."

    Jep, näin käy. Eritoten Mustajoen vähän rasvaa linjalla. nimim. reilun kymmenen vuoden kokemus
    +27kg.

    "- Painon nopea pudotus perustuu kehon kuivumiseen eikä rasvan menetykseen, kuten oikeassa laihtumisessa. "

    Meikäläinen on jo kokolailla kuiva jätkä, kun on lähtenyt pari ämpärillistä vettä ! - tämä siitä johtuen etten ole laihduttanut oikealla tavalla !

    "Ruokarajoitusten takia laihdutustulos on harvoin pysyvä."

    Ai, no mä taidan kuulua noiden harvojen joukkoon. Vai kertoisiko Professori milloin saan takaisin kehooni ne pari ämpärillistä vettä?

    "- Hiilihydraattien vähäisyyden takia ruokavalio on epäterveellinen eikä tuo kylläisyyden tunnetta."

    Professorit Uusitupa ja Mustajoki kilpailevat älynväläyksillään ! Hiilareita rajoitettaessa ja protskua+rasvaa lisätessä ei ole kylläisyyden tunnetta ! Niin, mihin se epäterveellisyys perustui, mihin tutkimukseen ? suojaravinteiden vähyyteen ?

    "Kovaa rasvaa tulee reippaasti, kolesteroli ja verenpaine voivat kohota."

    Voivat ? Minulla ne ovat laskeneet. Näin on havaittu myös lukuisissa lääketieteellisissä tutkimuksissa. Huomautan, että virkamies ja asiantuntija eivät lain mukaan saa antaa julkisuudessa harhaanjohtavaa tietoa. - Ja jos todistetusti antavat, kyseessä on rikos.

    "- Terveellisen painonpudotuksen perusta on vähärasvainen ruoka, joka sisältää riittävästi proteiineja ja suojaravinteita."

    Suojaravinteita riittävästi ? Niinkö ? Katsopa vaikka minun ehdotustani. Olisiko siinä kivasti suojaravinteita ?

    ... tapasin Mustajoen keväällä, isällisesti hän naputteli olkapäälleni ja kertoi "tämä ei johda mihinkään... olen iloinen, että sinä olet löytänyt itsellesi sopivan linjan."

    Saman totesi Aila Rissanen.

    Ajatelkaas Aila ja Pertti. Kuinka kauhean iloisia teistä tulisikaan, jos kaikki pari miljoonaa suomalaista ylipainoista saisivat apua terveysongelmaansa.

    VastaaPoista
  10. Onneksi huuhaata ei vastusta ainoastaan Pertti. Paula Hakala kantaan kortensa kekoon ettei Suomen kansa harhautuisi oikealta polulta.

    http://www.kaypahoito.fi/terveysportti/ekirjat.Naytaartikkeli?p_artikkeli=ttl00108

    "Dieetti on erittäin eläinrasva- ja kolesterolipitoinen, mutta sisältää niukasti ravintokuitua sekä monia vitamiineja ja kivennäisaineita. Niiden saanti neuvotaan turvaamaan ostamalla ravintovalmisteita."

    Siis mikä vitamiini ja hivenaine jää puuttumaan, kun hiilihydraatteja rajoitetaan? Ja millä perusteella? Iskekää nyt tähän ne faktat. Eikö se ollut Pertti Mustajoki, joka niitä pillereitä suositteli? Pillereitä ei tarvita jos suojaravinteita on ruoassa.

    Nyt on lauantai-iltapäivä ja nautiskelen hieman miestä väkevämpää ja pienimuotoinen uho nousee mieleeni. Kuitenkin. Eikö ole parempi, että nämä asiat kysyy asioista kiinnostunut maallikko, joka on ollut potilaanne, eikä käräjäoikeuden tuomari ?

    "Ruokavaliosta on mahdollista saada kaikki tarvittavat ravintoaineet "

    Tämä on tärkeää. Totta. Iske nyt se "runsaskuituinen" tärkkelyskasasi tähän viereen, niin katsotaan kumpi saa suojaravinteita.

    "Lihaskudoksen menetys vähäistä varsinkin, jos ruokavalion tukena on liikunta "

    Siis vähän rasvaa linjallako ?

    Tutustu tutkimuksiin, joissa verrataan vhh:ta, vähän rasvaa linjaan. Puhu sitten. Ja puhu totta.

    VastaaPoista
  11. Kyllä tuo hyvältä vaikuttaa. Itse lisäisin siihen 200 gr ruisleipää, lasillisen rasvatonta jogurttia ja 200 gr perunoita, ehkä hieman, 10-20 gr rypsiöljyä. Nyt siinä onkin jo ravintoa isommallekin miehelle.

    VastaaPoista
  12. "Kyllä tuo hyvältä vaikuttaa. Itse lisäisin siihen 200 gr ruisleipää, lasillisen rasvatonta jogurttia ja 200 gr perunoita"

    No kiitos vaan kehuista.

    Oliko tärkkelyskasojen lisäyksen tarkoituksena aiheuttaa isolle miehelle verensokerin nousut ja laskut sekä hallitsematon näläntunteen noidankehä ja ikuinen lihomiskierre ?

    Jos näiden aterioiden jälkeen on vielä nälkä, niin olisiko järkevämpää, että iso mies saisi lisää ravintoaineita tärkkelyksen sijaan ?

    VastaaPoista
  13. Ravintoaineita on turha tankata enempää kuin on tarvis. Minä tarvitsen ruokaa enemmän kuin moni muu. Siksi lisään perunat ja leivän. Olkoon vaan tärkkelystä, kaikki kuluu.

    VastaaPoista
  14. Itsekkyys on huipussaan viimeksi kommnentoinneella Anonyymilla. Aina vaan minä minä minä... Sami ei ajattele vain itseään vaan etsii meille lihaville yhteistä ratkaisua, siihen miten pääsemme eroon läskeistämme. Crisu on vielä avarakatseisempi ihminen. Crisulla on paikkansa huippu-urheilijoiden ravitsemuksen parissa. Osoittaa lähes ainutlaatuista jalouttaa Crisulya ajatella ja edistää sellaisia ratkaisuja joissa palvellaan tavallisiua taviksia, meitä läskejä!! Uskokaa nyt kaikki: Tärkkelys on lihavan suurin ongelma ruokavaliossa, ei se paljon parjattu rasva ja liha. Tällä Crisun esilletuomalla VHH:lla minäkin olen laihtunut 10 kiloa pääosin tärkkelystä vähentämälä.

    Läskikasa

    VastaaPoista
  15. "Ravintoaineita on turha tankata enempää kuin on tarvis."

    Ai, no tärkkelystä lihava ei tarvitse lainkaan eikä ravintoaineista varmaan haittaa ole, vaikka niitä tulisi hieman enemmän kuin suositukset antavat ymmärtää.

    Vai oliko tarkoitus sanoa, että vhh onkin liian ravinteikas? Tärkeintä ei olekaan, että miksi vhh:ta vastustetaan, kunhan vain vastustetaan.

    Ehkä sittenkin olisi parempi ottaa pienemmän tilavuuden vaativaa ravintoa, joka ei suotta venytä vatsalaukkua ja aiheuta yhteiskunnalle kallista vatsalaukun pienennysleikkausta, kun se ensiksi on suuren tilavuuden ja massan omaavilla ruoka-aineilla venytetty.

    "Minä tarvitsen ruokaa enemmän kuin moni muu. Siksi lisään perunat ja leivän. Olkoon vaan tärkkelystä, kaikki kuluu."

    Siis SINÄ. Hyvä. Lisää sinä, kun kaikki kerran kuluu. Tärkkelyksen sieto on kun ei ole kaikilla sama.

    VastaaPoista
  16. Aika hurjat suojaravinneainemäärät tosi vähällä määrällä ihan tavallisia elintarvikkeita! Minua hämmästyttää kuinka niin moni on missannut Samin pointin tässä "kilpailussa". Samihan osoittaa, että vhh:lla on helppo saada kaikki tärkeät suojaravinteet naurettavan pienellä määrällä ihan tavallisia ja kohtuuhintaisia elintarvikkeita.

    Olisiko väärinymmärtäjien joukossa sellaisia, jotka nyt tajuavat olleensa väärässä ja yrittävät siksi epäolennaisuuksiin puuttumalla saada leimattua Samin laskelmat jollain tavalla merkityksettömiksi. Samin laskelmat kun näyttävät kiusallisen kiistattomasti osoittavan vääriksi (jopa huuhaaksi) todella monet vhh-kriittiset kannanotot.

    Haastan kaikki ravitsemustieteilijät (ja ylipäätään kaikki, jotka neuvovat toisia ihmisiä ravitsemusasioissa) miettimään itsekseen itsekriittisesti tätä asiaa, kumpi on tärkeämpää: omien kasvojen säilyttäminen, vai neuvon tarpeessa olevan terveys?


    Tyhmä Kyselijä

    VastaaPoista
  17. Sami Uusitalo. Nousen seisomaan ja nostan käteni lippaan. On todella hienoa, mitä olet viitsinyt tehdä ns. väärin ajattelijoiden puolesta. Tulkoon nyt vaihteeksi nämä "asiantuntijat" todistamaan, että sinun laskelmasi ovat väärässä. Epäilen tuleeko yhtään?

    VastaaPoista
  18. "Olisiko väärinymmärtäjien joukossa sellaisia, jotka nyt tajuavat olleensa väärässä ja yrittävät siksi epäolennaisuuksiin puuttumalla saada leimattua Samin laskelmat jollain tavalla merkityksettömiksi..."

    Tuskin tälle palstalle ilmaantuu "väärinymmärtäjiä" ellet itse ole sellainen.
    Vitamiinit ja kivennäisaineet riittävät hyvin, mutta yrittäkääpäs syödä noin joka päivä muutaman kuukauden ajan. Luulen, että pian alkaa pahasti tökkiä. Sami on etsinyt ravintoarvoltaan parhaat ruoka-aineet, se on totta, mutta vaihtelua pitää olla.

    VastaaPoista
  19. Eikös Sami ole jo syönyt pari vuotta siten, mitä testissä oli. Vai oiskohan se sittenkin käynyt tankkaamassa tärkkelystä ja laihtunut silti yli 20 kg. Ei, kyllä minä ainakin uskon, että tämä ruokavalio on tarpeeksi vaihteleva ettei tarvitse karata välillä "suosituksia syövien ihmisten" ruokavaliolle.

    VastaaPoista
  20. Siis pari vuotta. Se tekee 100 viikkoa. Noin vähällä energian saannilla yli satakiloinen, aktiivisessa iässä oleva mieshenkilö laihtuu tai pitäisi laihtua kilon verran viikossa. Laske siitä.

    VastaaPoista
  21. "mutta yrittäkääpäs syödä noin joka päivä muutaman kuukauden ajan. Luulen, että pian alkaa pahasti tökkiä. Sami on etsinyt ravintoarvoltaan parhaat ruoka-aineet, se on totta, mutta vaihtelua pitää olla."

    En tiedä mitä teille uskovaisille pitäisi lyödä käteen. Eihän tarkoitus tietenkään ole syödä tällä tavoin päivästä toiseen, eikä edes ensimmäistäkään päivää.

    Tarkoitus on todentaa, että kun peruna, riisi, pasta ja leipä ovat poissa, jää valtava energiavaje, mutta ei vajetta suojaravinteisiin.

    Katso finelistä suojaravinnetiheimmät ruoka-aineet. Ei siellä ole VRN:n tuputtamia tärkkelyskasoja. Jos osaat, niin suhteuta suojaravinteiden määrä energiamäärään ja havaitset näiden tuputettujen ruoka-aineiden todellisen heikkouden.

    "Siis pari vuotta. Se tekee 100 viikkoa. Noin vähällä energian saannilla yli satakiloinen, aktiivisessa iässä oleva mieshenkilö laihtuu tai pitäisi laihtua kilon verran viikossa. Laske siitä."

    En siis ole päivääkään syönyt tätä ateriakokonaisuutta vaan tarkoitus on osoittaa vhh:n suojaravinneköyhyys suorastaan idioottimaiseksi väitteeksi.

    VastaaPoista
  22. Sami kirjoitti: ”Entäs ystävämme TTM. Kumpaan saa paremmin suojaravinteita, tärkkelystä tihkuvaan VRN-linjaan vai "tärkkelystietoiseen" vaihtoehtoon?”

    Kummastakin ruokavaliosta saa riittävästi suojaravintoaineita kunhan ateriat vain kokoaa oikein. Jonkin aiemman jutun yhteydessä vertasin ateriaesimerkkejäsi lautasmallin esimerkkiateriaan, eikä antamiesi esimerkkien ravintoainesisältö ollut missään mielessä ylivertainen. Ei toki lautasmallinmukaista ateriaa huonompikaan.

    Sami kirjoitti: ” En itsekään usko, että kuitua tarvitaan niin paljon kuin sitä nykyään tuputetaan.”

    Kuidun määrän merkityksestä mm. paksusuolensyövän ennaltaehkäisyssä on sen verran vakuuttavaa tutkimustietoa, etten lähtisi tällaisia johtopäätöksiä ilman minkäänlaista näyttöä tekemään.

    Sami kirjoitti: ” Oliko tärkkelyskasojen lisäyksen tarkoituksena aiheuttaa isolle miehelle verensokerin nousut ja laskut sekä hallitsematon näläntunteen noidankehä ja ikuinen lihomiskierre?”

    Niin, tutustuhan Sami noihin tutkimuksiin, joissa on verrattua VHH ruokavaliota ja VR ruokavaliota. Huomaat, ettei VHH ruokavalio ole edelleenkään yhtään parempi keino pudottaa painoa kuin VR ruokavalio. Tulokset painopudotuksen suhteen ovat molemmilla ruokavaliolla huonoja. Jos VHH olisi niin ylivertainen kun täällä blogissa hehkutat, niin tokihan noissa tutkimuksissa VHH:lla olisi saavutettu huomattavaa etua VR ruokavalioon nähden. Miksi näin ei kuitenkaan ole Sami?

    VastaaPoista
  23. Jotenkin tulee Tuntematon sotilas mieleen tuosta Ttm:n kommentista. Ei sulla voi olla nälkä, ja jos väität että on, niin ne lyö sellaset rätingit kouraan ettei takuulla voi olla...

    Viljatuotteiden kuidut estävät ravinteiden imeytymistä ja ovat näin haitallisia, mieluummin kasviksista ne kuidut.

    Siinä ei paljoakaan tutkimuksia tarvita, kun vuosien rasvakammon ja kalorikituuttelun jälkeen saa painonhallintansa kohdalleen rasvaa lisäämällä ja tärkkelystä välttämällä. Ero entiseen olemukseen on dramaattinen.

    Minulla on nyt neljäs vuosi menossa vhh:lla enkä näillä näkymin enää leivänpuputtajaksi ala.

    VastaaPoista
  24. Pekka Puskalta voisi kysyä mitä vikaa on näissä terveellisissä ruoka-aineissa:

    Paprika, persilja, basilika, porkkana, ruusukaali, auringonkukansiemenet, mineraalivesi, mineraalisuola, muikku, siankinkku, maksapaisti, papupata, kermajäätelö, vehnänalkio, sinihomejuusto.


    Reijo

    VastaaPoista
  25. TtM: "Kuidun määrän merkityksestä mm. paksusuolensyövän ennaltaehkäisyssä on sen verran vakuuttavaa tutkimustietoa"

    Saisimmeko lähdeviitteet.

    Kommentoisitko myös näitä, joissa kuidulla ei ollut väittämääsi merkitystä:

    Fiber Intake and Incidence of Colorectal Cancer among 76,947 Women and 47,279 Men
    http://cebp.aacrjournals.org/cgi/content/abstract/14/4/842

    Dietary fibre for the prevention of colorectal adenomas and carcinomas
    http://www.cochrane.org/reviews/en/ab003430.html

    VastaaPoista
  26. "Kummastakin ruokavaliosta saa riittävästi suojaravintoaineita kunhan ateriat vain kokoaa oikein."

    Tiesin vastauksesi jo ennen kun luin sen.

    VHH-ateriaan saa enemmän kuin VRN:n suosittelemaan. Joko sinä et sitä ymmärrä tai halua ymmärtää. Näin se on.

    Teepä tavan lautasmallin mukainen ateria. Laske siitä ravintoaineet. Sen jälkeen poista peruna ja korvaa se lanttu, nauris, paprika, kaali akselilta yhtä suurella massalla kuin peruna. Poista myös leipä ja laita sama energiamäärä manteleita tilalle.

    Katso mitä tapahtuu. Sokeri/tärkkelyskuorma pienenee, mutta suojaravinteiden määrä kasvaa samalla kun kokonaisenergia pienenee.

    Kaksi vuotta sitten ekana vhh kesänäni pyysin Krisua tekemään samanlaisia vertailuja. Vähän ajan perästä sain sähköpostia, joka alkoi näin "olen ollut sokea" Ei yhtään haittaisi, jos te muutkin vähitellen heräisitte tästä sokeudestanne.

    "Jonkin aiemman jutun yhteydessä vertasin ateriaesimerkkejäsi lautasmallin esimerkkiateriaan, eikä antamiesi esimerkkien ravintoainesisältö ollut missään mielessä ylivertainen."

    Niissä aterioissa oli tarkoitus osoittaa, että protsku+rasva ateria voi olla myös hyvin edullinen. Tietty valitsin halpoja lihoja joissa ravinnetiheys tuppaa olemaan pienempi. Halpakin vhh pärjää tavan VRN:lle.

    "Ei toki lautasmallinmukaista ateriaa huonompikaan."

    Halpakin vhh pärjää tavan VRN:lle.

    Ja jos se kerran ei ole huonompi, niin miksi johtavat asiantuntijamme varoittelevat vhh:n suojaravinneköyhyydestä.

    Ja nyt sitten vertailukohtaa VRN:n tai diabetesliiton aterioihin. Antaa tulla. Minkä verran saatte jauhokasoillanne ravintoaineita 800 kCal:iin, saatikka hyvin imeytyvässä muodossa.

    VastaaPoista
  27. Oikeassa olet Sami. Siitä(kin) huolimatta lautaselleni mahtuu muutama peruna ja kahvin kanssa pari palaa ruisleipää. Jos jostain pitää tinkiä näiden vuoksi, tingin rasvasta. Kyllä sitä silti tulee riittävästi.

    VastaaPoista
  28. "Kuidun määrän merkityksestä mm. paksusuolensyövän ennaltaehkäisyssä on sen verran vakuuttavaa tutkimustietoa, etten lähtisi tällaisia johtopäätöksiä ilman minkäänlaista näyttöä tekemään."

    Jari jo laittoikin viitteeksi tutkimuksia, joissa kuiduilla ei suinkaan ollut sellaista merkitystä kuin johtavat ravitsemusasiantuntijamme antavat ymmärtää.

    Maailmasta tulee hyvin yksinkertainen kun valitsee tutkimusmassasta vain ne, jotka sattumat omaa käsitystä tukemaan. Näin tekee myös tärkkelystä tuputtava Pirjo Pietinen:

    http://www.aamulehti.fi/teema/terveys/2216.shtml

    "Viime vuoden lopulla julkaistu amerikkalaistutkimus väitti, että kuitupitoinen ruokavalio ei vähennäkään suolistosyövän riskiä. Pietisen mukaan asiasta on kiistelty pitkään."

    Niinpä niin, ne tutkimukset jotka tukevat minun näkemystäni ovat oikeita ja jotka eivät, ovat vääriä. Siinä ne ovat veromarkoilla elävät "tiedemiehet" Suomen kansan palveluksessa.

    "Luonnollisesti hänen ruokavalionsa on erittäin köyhä monella muullakin tavalla, jos vilja ja kasvikset puuttuvat, tutkimusprofessori Pirjo Pietinen sanoo."

    Edelleen, iskekää te ne jauhokasanne tänne minun lautasmallikisan ja tämän koko päivän ateriat voittaneen kisan rinnalle ja katsotaan kuka saa ravintoaineita ja kuka tyhjää tärkkelysenergiaa.

    Edelleen, sen kuidun saa vhh:lla helposti täyteen oli se kuinka tärkeää tai tarpeetonta hyvänsä. -Tämä ilman paisuttavia tärkkelyskasoja.

    Kuten jo mainitsit vaikuttaa kuitu lähinnä peräsuolen toimintaan. Esim. kolesterolia käyttää aivot. Se, kumpaan päähän haluat panostaa onkin sitten omissa käsissäsi. Sydänliittokin tuputtaa kuitua siinä määrin, että he voisivat vaihtaa nimensä sen ruumiinosan mukaikseksi jonka toimintaa näyttävät eniten suojelevan.

    "Niin, tutustuhan Sami noihin tutkimuksiin, joissa on verrattua VHH ruokavaliota ja VR ruokavaliota. Huomaat, ettei VHH ruokavalio ole edelleenkään yhtään parempi keino pudottaa painoa kuin
    VR ruokavalio."

    Tutustu sinä vaikka tähän minun laskuoppiini. Minä vakuutuin vhh:n eduista viidessä minuutissa, vaikka en edes tiennyt mistä sanoista vhh on lyhenne.

    Lapsikin syö päivän aikana kolme kymmenen rkl:n myslilautasta litran rasvattoman maidon kanssa = 1000 kCal ja 76 % energiasta hiilihydraatteina. Kukaan ei syö päivän aikana 1000 kCal keitettyinä kananmunina (63% rasvaa), koska niitä pitäisi popsia 12 kpl ! Eli protsku+rasva vie nälän pienempään energiamäärään kuin runsas hiilihydraatti. Näin se nyt vain on.

    "Tulokset painopudotuksen suhteen ovat molemmilla ruokavaliolla huonoja."

    No jos ne kerran ovat yhtä huonoja, niin miksi terveydenhuolto käyttää vain toista näistä yhtä huonoista?

    "Jos VHH olisi niin ylivertainen kun täällä blogissa hehkutat, niin tokihan noissa tutkimuksissa VHH:lla olisi saavutettu huomattavaa etua VR ruokavalioon nähden. Miksi näin ei kuitenkaan ole Sami?"

    Pistetäänkö Pekka Puska ja Matti Uusitupa tutkimaan ? Herrojen ennakkoasenne ei varmastikaan vaikuta tutkimuksen lopputulokseen ?

    Proteiini+rasva ruokien energia 100g kohden vaihtelee 8-536 kcal välillä. Mediaani asettuu jonnekin 180-250 kCal välille.

    Jos ihminen ottaa 100 kCal (=n. puoli kiloa) vihanneksista ja lopun protsku+rasva kombinaatiosta tulisi 2100 kCal:iin syödä lähestulkoon kilo lihaa päivässä. Siis 4 kpl 250 gramman pihvejä ! koittakaa nyt viimein tajuta tämä maailman yksinkertaisin asia ja lopettakaa se lasten kiduttaminen ikuisessa lihomiskierteessä vähän rasvaa linjalla.

    VastaaPoista
  29. "Oikeassa olet Sami. Siitä(kin) huolimatta lautaselleni mahtuu muutama peruna ja kahvin kanssa pari palaa ruisleipää. Jos jostain pitää tinkiä näiden vuoksi, tingin rasvasta. Kyllä sitä silti tulee riittävästi."

    Tottakai minä olen oikeassa.

    Älä ole huolissasi. En taatusti vie leipiä ja perunaa lautaseltasi, edes siinä tilanteessa, että minulla olisi sellaiset valtuudet. Mutta älä sinäkään vastusta sellaista vaihtoehtoa, joka taatusti toisi helpostusta monen terveysongelmaan.

    VastaaPoista
  30. Hi, hi. Tää valtion ravitsemuslautakunta vai mikä se on panostaa enemmän ihmisen peräpäähän kuin aivoihin ja sen kyllä huomaa;-) että osaa Sami hyvin perustella asiansa.

    VastaaPoista
  31. Tämä Christerin julkistama Samin askarteluprojekti on mielestäni

    H I S T O R I A L L I N E N T A P A U S ! ! !

    Voimme todeta, että lääkäri Mustajoki on ollut väärässä (edellyttäen että lääkäreiden ja muiden terveysihmisten käyttämä Fineli-taulukko on sama mitä rahvas pääsee lukemaan).

    Lisäksi voimme todeta, että diabetes- ja muut liitot valehtelevat räikeästi. Toisaalta, eihän heidän tarvitsekaan puhua totta, sillä raha tulee teollisuudelta.

    ****

    On munakasta toimintaa esiintyä omalla nimellä. Samin toiminta antaa minulle inspiraatiota...

    VastaaPoista
  32. Järjen käyttö on sallittua. Krisu on sitä paljon käyttänyt vuodesta 2005 lähtien (ilmaiseksi!) tässä blogissaan. Hän antaa tilaa muiden mielipiteille mikä on ihailtava ominaisuus tässä itsekkyyden ilmapiirissä. On hienoa, että Krisu käsittämättömän kovasta kritiikistä huolimatta on jaksanut valistusviestiään viedä eteenpäin jopa viranomaistasolle. Onneksi olkoon tohtori Christer Sundqvist ja diplomi-insinööri Sami Uusitalo!! Olette tehneet loistavaa yhteistyötä ja merkittävää terveystyötä. Teille pitäisi hommata jokin terveyspalkinto. Kuka lähtee hanketta ajamaan?


    Reijo (blogilukija vuodesta 2006 lähtien)

    VastaaPoista
  33. Kiitän kannustavista kommenteista. Krisu tekee todellakin pyyteetöntä työtä suomalaisten terveyden eteen ja tarjoaa loistavan foorumin ajatusten vaihtoon.

    VastaaPoista
  34. TtM: "Niin, tutustuhan Sami noihin tutkimuksiin, joissa on verrattua VHH ruokavaliota ja VR ruokavaliota. Huomaat, ettei VHH ruokavalio ole edelleenkään yhtään parempi keino pudottaa painoa kuin VR ruokavalio. Tulokset painopudotuksen suhteen ovat molemmilla ruokavaliolla huonoja."

    Tarkkuutta! Kyllä näissä pidemmissä vertailevissa tutkimuksissa vhh on pudottanut painoa paremmin kuin vr. Eikä kannata unohtaa ruokavalion terveellisyyttä, vhh on ollut myös muutoin terveellisempi kuin vr.

    http://jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/297/9/969
    http://content.nejm.org/cgi/content/abstract/359/3/229

    Oikeassa olet siinä, että absoluuttinen painonpudotustulos on molemmilla ollut vaatimaton. Se voi kuitenkin olla paljon parempi, kun mukaan saadaan motivaatio, itselle sopiva (eikä satunnaistettu) ruokavalio ja yhteiskunnan tuki. Moni kolleegasi jakaa virheellistä tietoa eri ruokavalioista tiedotusvälineissä, samoin kuin valtion ravitsemusneuvottelukunta.

    VastaaPoista
  35. Kiitos lukuisista kannustavista kommenteistanne! Mielestäni Sami Uusitalon ideointi edistää kansanterveyttä parhaalla mahdollisella tavalla. Pyydänkin teitä edistämään omilla tahoillanne tämän viestin esilletuontia:

    Jokainen voi jättää lautaselta pois perunan, pastan ja riisin sekä syödä vähemmän leipää. Se ei tee ruokavaliosta ravinneköyhää varsinkin jos korvaamme nuo tärkkelyspitoiset ja paljon energiaa sisältävät ruoka-aineet maanpällisillä vihanneksilla, syömme reilusti lihaa, välillä nautimme maksa- ja maitovalmisteita. Laihduttajan on tärkeää nauttia energiansa lautaselta eikä juomalasista, siksi mineraalivesi tai tavallinen kraanavesi/lähdevesi on hyvä valinta.

    Suomalaiset tarvitsevat rehellistä ravitsemusvalistusta. Sitä teille on tarjottu tässä terveysblogissa ilmaiseksi jo vuodesta 2005 lähtien. Jos ilmaistieto ei kelpaa, voin toki antaa teille tilinumeron mihin voitte maksaa tiedoista :-)

    Voikaa hyvin ja ennen kaikkea syökää hyvin!

    VastaaPoista
  36. Huomioikaa:

    Kun olen tällaisen ateriakokonaisuuden esittänyt, niin huomatkaa, että maksaa ei ole kuitenkaan hyvä syödä joka päivä, koska siinä on niin paljon kehoon kertyvää A-vitamiinia.

    Eli löytyi tästä ateriakokonaisuudesta jotain
    huonoakin. Liikaa suojaravinteita!

    Tämä on nyt kaikkien aikojen tilaisuus teille Matti Uusitupa, Pekka Puska, Pirjo Pietinen, Paula Hakala, Pertti Mustajoki & Co.

    Vhh:ta täytyy alkaa vastustamaan, koska siitä saa liikaa ravintoaineita.

    tietty maksapaistin voi vaihtaa vaikka hirven- tai poronpaistiin. Mikäpä ettei joskus possua ja kanaakin.

    VastaaPoista
  37. Tyhmä Kyselijä: Haastan kaikki ravitsemustieteilijät (ja ylipäätään kaikki, jotka neuvovat toisia ihmisiä ravitsemusasioissa) miettimään itsekseen itsekriittisesti tätä asiaa, kumpi on tärkeämpää: omien kasvojen säilyttäminen, vai neuvon tarpeessa olevan terveys?

    Tämä oli erittäin hyvin sanottu. Tässä ei tavallinen terveyskeskuslääkäri voi muuta kuin mennä itseensä. Odotan Lääkäriliiton ohjeistuksiin muutosta. Nykymeno ei voi jatkua. Entistä läskimpää porukkaa lappaa ovesta sisään. Nykyohjeet eivät tepsi: liikunta, leipä ja potut. Blogikirjoittaja biologi Sundqvist ja insinööri Uusitalo ovat oikealla asialla.

    VastaaPoista
  38. Terveyskeskuslääkäri voi odotella jonkin aikaa muutosta lääkäriliiton ohjeisiin, en usko, että niitä on tulossa.

    Tässä insinöörin pikavinkit, jotka voivat aiheuttaa ovesta lappaavan jengin ohentumisen.

    - Ota perinteinen lautasmalli.

    - Heitä perunat mäkeen ja korvaa ne akselilta lanttu, nauris, kaali, porkkana, sipuli. Jos sama massa, niin energia tipahtaa noin kolmasosaan tai alle.

    - Ota ruisleipä pois ja korvaa se vaikka n. 15-20g manteleita tai pähkinöitä. Tässä energia pysyy jokseenkin samana jos leivän massa on 30-35g ja margariinia on n. 5g

    - Kasviksia on nyt lautasella paljon, niitä on hyvä syödä, mutta ei pidä liikaa tunkea jos ei tunnu luonnolliselta.

    - Lanttu nauris jne. akselin päälle voi laittaa vaikka 20 g sinihomejuustoa.

    - Juomana vesi, paitsi jos lapsi tai "luuvikainen", niin maito.

    - leipänä ruisleivän sijaan näkkäri.

    -Suosi kalaa, äyriäisiä ja kananmunia, älä pelkää rasvaa.

    makaroonia, riisiä ja pastaa ihminen ei tarvii varsinkaan jos on lihava.

    Jos joudut noista ohjeista linnaan, niin ikävä juttu, mutta toisaalta autat potilaitasi.

    VastaaPoista
  39. En vieläkään ymärrä, miksi on valittu 800kcal ruokavalioiden energiamääräksi. Sami Uusitalo on itsekin maininnut painonpudotuksensa pysähtyneen eli oletettavasti voisi sanoa, ettei hänelläkään 800kcal riittäisi pitämään nälkää, vaikka kyse onkin vähähiilihydraattisesta dieetistä.

    Meillä laihdutetaan 1800-2000kcal:in syömisillä nälkää näkemättä ja hyviä hiilihydraatteja välttämättä(paino nyt 85kg, ennen 105kg) kohtuullisella puolen kilon viikkovauhdilla (aluksi n. kilo viikossa). En ymmärrä, mitä etua olisi ruokavaliossa, joka ei kuitenkaan laihduta ihmistä normaalimitoihin (toki muutos on parempi kuin ei mitään) tai mitä on vaikea ylläpitää normaalielämässä ilman "hiilihydraatteihin repsahteluja". Jotakin olisi ilmeisesti ruokavaliossa muutettava. Sen olen huomannut, että karppauksessa on useimmilla mielenkiintoinen kynnys painosta riipppuen, jonka jälkeen on samalla tyylillä vaikea enää laihtua. Yli kymmenen kiloa keskimääräisesti ehkä, isokokoisilla miehilla enemmän.

    Vatsanympäryksen normaalistuminen parantaa verensokereja itsessään jo niin paljon, että siihen on yleisesti ottaen turha pyrkiä vähähiilihydraattisella syömisellä. Kakkostyypin diabeteksen jo puhjettua homma on ryssitty (paluuta normaalitilaan ei ole, vaikka tarkalla ruokavaliolla tilanne pysyisikin kurissa), eikä mielestäni sen "palonsammuttamiskeinoja" voi verrata siihen miten "talonsa" vielä palamattomana säilyttäneen tulisi taloaan kohdella.

    (Aiheesta ulos sekavasti vielä, mutta) karmivaa minusta on se, mitä karppaus ym. piireissä puhutaan verensokeriarvoista (toki tiedän karppauksen aikaisesta aamusokerien noususta). "Kyllä kuutosen paastosokeriarvot ovat vielä ihan ok." Elimistö ei toimi niin kuin pitäisi, jos ns. normaaliruokavaliooon palattuaan paastoverensokerit huitelevat kuitenkin epänormaaleissa lukemissa. 5.5 on viimeinen normaaliarvo, mikä sekään ei ole koko elämänsä hoikkana pysyneen terveen aikuisen paastoverensokeriarvo.
    Aihetta ajatteluun, ylin linkki tärkeä:

    http://www.poliklinikka.fi/terveysuutiset/&id=0589688

    http://www.poliklinikka.fi/?id=0969710&page=2823804

    http://en.wikipedia.org/wiki/Impaired_fasting_glycaemia

    T:Kiinnostunut, mutta epäuskova

    VastaaPoista
  40. En vieläkään ymärrä, miksi on valittu 800kcal ruokavalioiden energiamääräksi. Sami Uusitalo on itsekin maininnut painonpudotuksensa pysähtyneen eli oletettavasti voisi sanoa, ettei hänelläkään 800kcal riittäisi pitämään nälkää, vaikka kyse onkin vähähiilihydraattisesta dieetistä.

    Et ole ymmärtänyt kilpailun tarkoitusta. Lue blogimerkintä uudelleen tuolta ylhäältä!

    VastaaPoista
  41. Anonyymille

    "En vieläkään ymärrä, miksi on valittu 800kcal ruokavalioiden energiamääräksi."

    No vaikka sen vuoksi, että 800 kCal:iin saa vhh:lla kaikki aikuisen miehen suojaravinteet. Kokeilepa samaa tärkkelysruuilla joita VRN tuputtaa.

    "Sami Uusitalo on itsekin maininnut painonpudotuksensa pysähtyneen eli oletettavasti voisi sanoa, ettei hänelläkään 800kcal riittäisi pitämään nälkää, vaikka kyse onkin vähähiilihydraattisesta dieetistä."

    Juu-u tää ei ollutkaan pointti, vaan se suojaravinnetiheys.

    "Meillä laihdutetaan 1800-2000kcal:in syömisillä nälkää näkemättä"

    Missä meillä ? mä olen laihtunut parikymmentä kiloa huipustani, tosin en tunne, että olisin laihduttanut päivääkään. Kaloreita en ole laskenut enkä nälkää nähnyt pihveineni.

    "ja hyviä hiilihydraatteja välttämättä(paino nyt 85kg, ennen 105kg)"

    Hyviä hiilihydraatteja ei vältelty, no en mäkään. Kuten sanoin olen ottanut myös karkkeja ja oluttakin jos on sattunut maistumaan. Karkinhimot vain lähtivät kun otin sen rasvan minkä elimistö pyysi.

    "En ymmärrä, mitä etua olisi ruokavaliossa, joka ei kuitenkaan laihduta ihmistä normaalimitoihin"

    Tää on hyvä ! Onneksi "vähän rasvaa" -linja sisältää tämän edun.

    Toisaalta mä nään tässä -20 kg oleellisen hyödyn verrattuna reilun kymmenen vuoden vähän rasvaa kärvistelyyn, joka tuotti 27kg painonnousun.

    "(toki muutos on parempi kuin ei mitään)"

    No juu-u -20 kg on erityisen paljon parempi kuin +27 kg

    "tai mitä on vaikea ylläpitää normaalielämässä ilman "hiilihydraatteihin repsahteluja". Jotakin olisi ilmeisesti ruokavaliossa muutettava."

    Pistän kohta voita pannuun ja siihen herkkusieniä, sitten hieman aurajuustoa kuumien sienien päälle ja paprikaa sekä kiinankaalia. Mussa taitaa olla jotain pahasti vialla, kun ei yhtään tee mieli "repsahtaa" makarooniin tämän jälkeen.

    "Sen olen huomannut, että karppauksessa on useimmilla mielenkiintoinen kynnys painosta riipppuen, jonka jälkeen on samalla tyylillä vaikea enää laihtua. Yli kymmenen kiloa keskimääräisesti ehkä, isokokoisilla miehilla enemmän. "

    Vain reilu kymmenen kilon laihtuminen ? Kerrassaan surkeaa.

    "Vatsanympäryksen normaalistuminen parantaa verensokereja itsessään jo niin paljon, että siihen on yleisesti ottaen turha pyrkiä vähähiilihydraattisella syömisellä."

    jep, alle sadan on ollu vyötärönympärys jo pidempään. Vähän rasvaa linjalla tuli n.95 cm -> 115 cm. Kiitos.

    VastaaPoista
  42. Yllä joku haastoi ravitsemustieteilijät, mistä tulikin mieleen seuraavaa... ja se ei sitten liity mitenkään puheena olevaan kilpailuun:
    ***

    Ravintoterapeuteilla ei ole todellista käsitystä terveydestä ja sairaudesta. Itse en ole koskaan käynyt minkäänlaisen ravintoterapeutin vastaanotolla, mutta olen aika varma, että he eivät näe asiakastaan ilman vaatteita, tutki hänen sisuskalujaan tai näe niiden kuvia taikka mittaa edes verenpainetta. Miten heillä voisikaan olla perinpohjainen ymmärrys ravinnon vaikutuksesta jonkun tietyn asiakkaan terveyteen? Enemmän suomalainen ravintoterapeutti kantaa huolta terveydestä "väestötasolla" sekä kaikenlaisesta sellaisesta, joka ei välittömästi liity aiheeseen, kuten esim. ruuan riittävyys mantereilla, joilla väestö kasvaa hirvittävää vauhtia. Heidän virallinen nimikkeensä, laillistettu ravitsemusterapeutti, antaa harhauttavan mielikuvan. Laillistetun lääkärin tehtävä on keskittyä potilaaseen, laillistetun psykologin tehtävä on keskittyä potilaaseen, mutta mikä onkaan laillistetun ravitsemusterapeutin tehtävä? Palvella ensisijaisesti valtiota koneistoineen, maa- ja metsätalousministeriötä, THL:ää, jne.?

    Paperilehdistä ja netistä lukemieni ravintoterapeuttien kirjoitusten perusteella en voi olla aavistamatta, että ravitsemustiede pitävää sisällään ehdottomia alkutotuuksia (oletuksia). Alkutotuuksien paikkansapitävyyttä ei tietenkään pohdita, sillä nehän ovat totta. Ne ovat oletuksia, joita on kiellettyä koetella ja yrittää kaataa. Suuria alkutotuuksia on kaksi kappaletta, ja ne ovat peräisin 1950- ja 1960-lukujen Amerikasta.

    Suomalainen ravitsemustieteilijäyhteisö rakastaa myyttien synnyttämistä ja niiden hengissä pitämistä. Yhtenä myyttinä mainittakoon VRN-suositusten ravinteikkuus ja terveellisyys. Itse asiassa kivikauden suomalaisten ruokavalio oli huomattavasti ravinteikkaampaa sekä yksittäisten ruoka-aineiden ylivertaisuuden vuoksi että koko ruokavalion kokoonpanon/koostumuksen vuoksi. Tietenkään ravitsemustieteilijät eivät koskaan katso satojen tai tuhansien vuosien taakse, koska heidän ei kuulu tehdä niin. Samoin kuin (jotkut) poliitikot ja muut taitavat vallankäyttäjät, ravintotieteilijät kehittävät uutta kieltä ja uusia hämäriä ilmauksia. Tieteellisiä käsitteitä hämärrytetään ja sekoitetaan nimeämälle ne epämääräisillä sanoilla, kuten "hyvä" ja "paha" (toki samaa tekee lääketieteen eliittikin). Rasvoihin liitetään latauksia "pehmeä" ja "kova" -- vrt. feminiininen ja maskuliininen -- vrt. "ihana vapaa veren virtaus suonissa" vs. "tukkeutuneet verisuonet hirvittävä kuolema". Myyttikielen ja lauseiden avulla meille kerrotaan, mihin aikaan vuorokaudesta meillä kuuluu olla nälkä ("Syö aamulla kuin ruhtinas..."). Ehkä ihmisten halutaan ja odotetaan olevan kilttejä hallintoalamaisia. Mikä pahinta, epämääräisen kielen vuoksi kuka tahansa voi hämääntyä. Ihmisten oletetaan olevan niin vähä-älyisiä ja tietämättömiä, että heille ei ole syytä kertoa esim. sellaisista asioista kuin molekyylit.

    Ilmaston lämpeneminen on tullut ravintotieteilijöille kuin tilauksesta. Siinäpä onkin käyttökelpoinen apukeino ihmisten aivojen pesemiseen. Hämärällä ja myyttisellä kielellä meitä taas kerran ollaan harhauttamassa. Tottelemattomia on helppo lyödä päähän kirveellä, jossa on esim. teksti "Lihansyöjä! Ryöstökalastaja! Rasisti! Juntti! Raiskaaja!". Muikkuja emme saisi syödä omista järvistämme, koska jos "kaikki maailman ihmiset tekisivät samoin, ruokaa ei riittäisi kaikille". Lopputuloksena meidän tuhansien vuosien aikana kehittyneestä ruokakulttuuristamme ei enää ole mitään merkkejä. Marjametsämme on muutettu Raision toimesta rypsiölyplantaaseiksi ja (gm)ruispelloiksi -- pehmeää, ihanaa, terveellistä, kevyttä!

    VastaaPoista
  43. Ravintoterapeutit ja -tieteilijät ovat hyvin haitallisia, koska he 1) aiheuttavat toiminnallaan haittaa useiden yksilöiden (ei kaikkien!) terveydelle ja koska 2) media takaa heidän sanomalleen ylivoimaisen näkyvyyden.

    Kohta (2) on ongelma, koska moni ei ole koskaan kuullut sellaisista ajatusrakennelmista, jotka poikkeavat ravintoterapeuttien esittämästä. Toisin sanoen media, kuten Pravda-lehti ja Yleisradio hallitsee yleisöään liian voimakkaasti. Kohta (1) on ongelma lukuisten syiden vuoksi.

    VastaaPoista
  44. korjaus:

    pitävää sisällään p.o. PITÄÄ sisällään

    VastaaPoista
  45. Jari:
    Saisimmeko lähdeviitteet.

    Kommentoisitko myös näitä, joissa kuidulla ei ollut väittämääsi merkitystä: - -


    Miten itse kommentoisit Samin linkeissä mainittua EPIC-tutkimusta?

    VastaaPoista
  46. En tarkoittanut suoraan sinua kaikilla kommenteillani (mutta se, että yritetään tunkea 800 kaloriin 5 leipäpalaa ja järjetön kasa hh:ja, on vääristelyä, laskes nyt huviksesi virallistervellisen prosentteja). Tarkoitin yleisesti karppaajia, jotka repsahtelevat ja joilla painonkehitys tarpeesta huolimatta ei mene siihen suuntaan, kuin pitäisi. Jossakin mättää, kaikista (teoriassa mahdollisista?) suojaravintoaineista ja nälänhallinnasta huolimatta eli onko onnistumisprosentti kuitenkaan suurempi kuin muillakaan laihdutustavoilla.

    Itse uskon kaloreiden laskemiseen. Luonnollinen laihtuminen olisi tietysti ihanteellista, mutta jos kiloja on päässyt (luonnollisilla tavoilla) kertymään kunnolla, niin tavoitteellinen laihduttaminen (vaikkakin ilman nälkää) on mielestäni tarpeellista. Myöhemminkin voi päässään mietiskellä, mitä on tullut syötyä. Ei tule sitten otetuksi pakettia leipää (tai muutakaan pöydälle) ja vedettyä ilman kontrollia, jos rajoitus on esim. kuusi palaa päivässä.

    Mutta palatakseni asiaan suojaravintoainetiheydestä, niin miten paljon se liittyy karppajan arkielämään? Syövätkö karppaajat keskimäärin terveellisesti? Ruusukaalista saa paljon ravintoaineita (tuleeko usein syötyä?), mutta kun vierailee karppipalstalla ja lueskelee ihmisten syömisiä, niin rasvaa ja proteiinia ja siihen vähän tomaattia ja kurkkua, niin kuin muodon vuoksi useimmilla. Kiihkeästi vältetään hiilareita, mutta kasviksiin ym. ei panosteta samalla tavalla, pitäisiköhän siitä kunnolla paasata erikseen?. Lopputuloksen voi kuvitella. Ihmiset ihmettelevät, että miksi lihakset kramppaavat ym. No miksiköhän? Tulee joskus melkein itku.

    800kcal:n kilpailu voi kyllä herättää joitakin huomaamaan sen, että mitä oikeasti syö eli siinä mielessä en väheksy yhtään

    (Kymmenen kilon laihtuminen ei ole surkeaa, mutta usein alkupaino vaatisi vähän muuta. Vähärasvaisuus ruoassa ei ole tavoite, mutta jos menisi toisesta ääripäästä vain keskelle asti.)

    T:Kiinnostunut, mutta epäuskova

    Suuret kiitokset eri linjasta huolimatta Samille kuten myös bloginpitäjälle ajatuksien herättämisestä. Ei mene enää viljatuotteita järjettömiä (ja harkitsemattomia määriä). Jonkin verran liikaa virallisten suositusten lumoissa on täälläkin joskus oltu.

    VastaaPoista
  47. Se mikä jäi sanomatta liittyi tähän:
    "Professori Pertti Mustajoki toteaa kirjassaan Ylipaino seuraavasti:
    Jos laihdutuksen aikainen ruokavalio on hyvin niukka tai yksipuolinen, vitamiinien ja hivenaineiden saanti voi jäädä liian alhaiseksi. Raja kulkee 1200 päivittäisen kilokalorin tietämillä: Näin niukkaenergisellä dieetillä vitamiinien ja hivenaineiden saanti voi jäädä vajaaksi, vaikka ruoka olisi monipuolista. Tällöin on järkevää käyttää monivitamiinitabletteja.

    Eli tuohon käsittääkseeni liittyy se, että on "perusmonipuolisesta" ruokavaliosta kyse. Eli ei katsota finelistä, joka ateriaa, vaan syödään esim. joskus työpaikkaruokalassa ym. On epärealistista olettaa, että vt-(laihdutus)ruokavalio perustettaisiin sellaisille oletuksille ja kaloreille, että siinä ei ole pelivaraa virheiden suhteen. Sama pätee vähähiilihydraattiseen dieettiin, vaikka se koko ajan unohtuukin.

    VastaaPoista
  48. Anonyymi, viittaat varmaankin tähän:

    Dietary fibre in food and protection against colorectal cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): an observational study
    http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(03)13174-1/abstract

    Tuossa siis havaittiin tilastollinen yhteys kuidun syönnin ja paksusuolen syövän välillä. Minun ensimmäisenä mainitsemani lähde kertoo, että yleensä ei ole löytynyt edes vastaavaa tilastollista yhteyttä, joten EPIC on hieman poikkeuksellinen. Toinen lähteeni kertoo, että satunnaistetuissa ruokavaliokokeissa ei ole kuidulla havaittu etua.

    Jos kokeellisessa näytössä hyötyä ei havaita ja tilastollinen näyttö ei ole johdonmukaista, niin on mielestäni harhaanjohtavaa sanoa, että "Kuidun määrän merkityksestä mm. paksusuolensyövän ennaltaehkäisyssä on sen verran vakuuttavaa tutkimustietoa"

    VastaaPoista
  49. Kiinnostunut, mutta epäuskova: "Vatsanympäryksen normaalistuminen parantaa verensokereja itsessään jo niin paljon, että siihen on yleisesti ottaen turha pyrkiä vähähiilihydraattisella syömisellä."

    Miksi kummassa näin? Ensinnäkin vhh pienentää sitä vatsanympärystä tehokkaasti, ja toisekseen se parantaa sokeriaineenvaihduntaa vielä laihtumisesta riippumattomalla tavallakin.

    VastaaPoista
  50. Kuidun hehkuttajilta on unohtunut myös DART-tutkimus:

    Cambridgen yliopiston tutkijat jakoivat 2033 sydänkohtauksen saanutta miestä satunnaisesti kahteen ryhmään. Toisen ryhmän neuvottiin lisäämään viljakuidun saantia ja toiselle ryhmälle vastaavaa neuvoa ei annettu. Neuvon saaneet söivätkin viljakuitua lähes kaksi kertaa yhtä paljon kuin toinen ryhmä. Kahden vuoden seurannan aikana viljakuidun syöntiä lisänneellä ryhmällä oli 27 % korkeampi kuoleman riski kuin toisella ryhmällä. Ero ei kuitenkaan ollut tilastollisesti merkitsevä.

    EFFECTS OF CHANGES IN FAT, FISH, AND FIBRE INTAKES ON DEATH AND MYOCARDIAL REINFARCTION: DIET AND REINFARCTION TRIAL (DART)
    http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(89)90828-3/abstract

    Toki kuitua sisältävät elintarvikkeet ovat usein terveellisempiä valintoja kuin jotkut muut elintarvikkeet, mutta ei tämä vielä tee kuidusta mitään syöpää torjuvaa ihmeainetta, joka olisi ruokavaliossa itse tarkoitus.

    VastaaPoista
  51. Reijo:

    "Pekka Puskalta voisi kysyä mitä vikaa on näissä terveellisissä ruoka-aineissa:

    Paprika, persilja, basilika, porkkana, ruusukaali, auringonkukansiemenet, mineraalivesi, mineraalisuola, muikku, siankinkku, maksapaisti, papupata, kermajäätelö, vehnänalkio, sinihomejuusto."

    Erityisen hyvä kysymys Pekalle olisi:

    "Kuinka noilla ruoka-aineilla saa rotan saa hengiltä"

    tai

    "Miksi noista ruoka-aineista koostettua päiväateriakokonaisuutta verrataan rotanmyrkkyyn kansakunnan tunnetuimman terveysauktoriteetin toimesta"

    VastaaPoista
  52. Kuvitelkaa poloista rottaa kellimässä selällään ketarat ojossa ilkeän karpin tarjoama persilja suunpielessä.

    Vai oliko se kuitenkin niin, että ravitsemusvalistajillamme on rasvainen pallo hukassa aina pääjohtajaa myöten.

    VastaaPoista
  53. Jännä miten valtion viralliset suositukset ei voi antaa konkreettisia esimerkkejä. Itse tässä olen todennut, kuinka helppoa on syödä ylimäärin kaloreita juurikin niistä ruoista, jotka ovat pääosassa virallisissa suosituksissa, eli leipästä ja potuista. Pääosa ruoastani on hedelmä/kasvis/juures ja lihapainotteista muutamilla lisukkeilla, kuten egut, siemenet, maito, täydennettynä ja ilma leipää kalorini jäisivät päivittäin helposti alle 2 000, mutta lihaskasvun (ja muutenkin normaalin elämän jaksamisen kannalta kaloreita kuitenkin tarvitaan. En tiedä olisiko sitten vain fiksumpi vetää enemmän rasvaa ja munia, mutta itse kuitenkin pidän leivän syönnistä, vaikkakin nykyään leip ei maistu samalle kuin aikani, jolloin se oli suurin energianlähteeni. Se ei enää maistu yhtä hyvällee.. Mutta silti, ongelma on siinä, että sen mussutus karkaa helposti käsistä! On pelottavaa vihdoin tajuta, mistä ne älyttömät kalorit, minullakin kertyvät!

    Jos otetaan esimerkki:
    lautasella on neljä keitettyä kanamunaa, mineraalisuolalla ja tomaattiviipaleilla täydennettynä
    ja toisessa tomaattiviipaleiden seurana 100 gramman pino hapankorppuja (10 kpl), niin väitän, että korppujen syönnin jälkeen keho ottais lisää ruokaa, siis kaloreita, mielellään lisää ja lisää, kun taas tuo neljän kanamunan syönti onkin eri asia. 3 munaakin saa kyllä jo olon, että nyt on kehossa tarvittavia ravintoaineita, lisää ei tee edes mieli. Toinen on laita hapankorppujen kanssa (tämä siis henk.koht. kokemus ja mielipide), niitä menisi helposti toinen pino jos ei kolmaskin. Ja kuitenkin kalorimäärä 4 munassa ja 10 hapankorpussa on täysin sama!

    Tähän asti olen kuitenkin syönyt ne korppuni kanamunilla päällystettynä eli sekä että. Olen oppinut että liika rajoittaminen vaikuttaa psyykkeeseen liikaa vaikka niitä kaloreita tulisikin "pahasta" tärkkelyksestä, mutta henkilökohtaiset mieltymykset vaativat sen muutaman leivän. Annan niille sen luvan.

    Mutta otetaan toinen esimerkki, miksi VHH on keinotekoista ruokaa parempi (en väitä, että leipä olisi keinotekoista, ei kaikki). No, otetaan siihen lautaselle nyt pari seifilettä tai muuta kalaa/kanaa 200 g (n. 160 kcal), pari munaa (vajaa180 kcal), runsaasti kaalia, kurkkua, sipulia, vaikkapa n. 500 g (n. reilu 100 kcal) plus vielä REILU ruokalusikkallinen siemeniä, esim. pellavaa, aurinkgonkukkaa tai mitä haluaakin (45 kcal)...ja loraus öljyä mieltymysten mukaan.

    Noista siis saa kyllä sitä tavaraa, jota mättää suuhun kunnolla. Kunnon annos siis ja kaloreita koko sörsselillä semmoset vajaa 500 kcal. Okei, eli hyvä lounas/päivällinen. On prodea, rasvaa ja kasviksia. Täyttää varmasti vatsan. Moniko nuori tai lapsi syö nöin? Edes kerran päivässä?

    Sen sijaan päivän aikana varmasti menee helposti mysliä 100 g, joissa useimmissa on 400, ellei 500 kcal 100 grammassa. Mieti jos vedät saman verran, määrällisesti, eli reilu 500g mysliä, saat jo päivän kalorit siitä.
    Ja minulla paketti mysliä ei tuota ongelmia! :lol: ...kun sille päälle sattuu! No, nämä nyt on taas näitä minun ääriesimerkkejä, mutta ravinneköyhät, mutta energiarikkaat ruoat ovat ne, joita olisi pidettävä minimissä ja suosia ravintorikkaita ruokia. No, tämä on nyt on kaikille tiedossa, uskon niin, mutta siltikin, moniko normikansalainen tietää tuon asian oikeasti? Harva kun ei ole kuullut muista vaihtoehdoista kuin siitä Yhdestä Oikeasta.


    Itse en siis ole (enää) mikään absolutisti VHH:n suhteen, syön surutta myös PALJON hedelmiä ja leipääkin. Omat mieltymykseni ovat siihen suuntaan ajautuneet, mutta lisäämällä rasvaa pystyn hillitsemään yletöntä syömistä, mutta poikkeuksiakin toki on: pähkinät. VHH:n kirous laihduttajalle!

    VastaaPoista