maanantaina, helmikuuta 22, 2010

Viisi minuuttia gojista

**
Nyt löytyy viideksi minuutiksi luettavaa gojimarjoista
(Lycium barbarum, Lycium chinensis + muitakin Lycium -lajeja).

Mistä on gojimarjat tehty? Juu, runsaista vitamiineista, antioksidanteista, kivennäisaineista, aminohapoista, polysakkarideista, betaiinista, serotoniinista ja vaikkapa vielä zeaksantiinista. Niistä on pienet gojimarjat tehty.

Goji-marjoja on käytetty kauan kiinalaisessa lääketieteessä ja niiden uskotaan parantavan vastustuskykyä ja niitä syömällä näkee paremmin. Marjat kuulemma suojaavat maksaa ja vahvistavat kinttuja. Niin kuin tässä ei vielä olisi kylliksi, gojimarjojen uskotaan parantavan seksuaalista toimintakykyä ja hedelmällisyyttä sekä edistävän verenkiertoa. Näitä marjoja popsiessaan kiinalaiset ovat oppineet elämään pitempään tai sitten elämä vain tuntuu pitemmältä.

Gojimarjat ovat harvinaisen proteiinipitoisia. Ne sisältävät 18 aminohappoa ja 21 eri mineraalia, mm. rautaa, kalsiumia, kaliumia, kromia, kuparia, fosforia ja sinkkiä. Kuten mainittua, marjoissa on runsaasti antioksidantteja ja vitamiineja.

Gojimarja kasvaa luonnostaan Kiinassa, Mongoliassa ja Himalajalla Tiibetissä. Gojimarjat ovat polttavanpunaisen värisiä ja kuivattuina rusinan kokoisia. Niiden maku on rusinan, karpalon ja kirsikan välimaastossa. Jotkut pitävät makua tympeänä ja tylsänä. Sellaista se on. Makuasioista voi kiistellä pitkään.

Gojimarjoja ja –mehuja on myyty länsimaissa terveysruokana tämän vuosituhannen alusta lähtien. Niitä on kehuttu mediassa hyvinvointituotteina. Gojituotteiden suosio on kasvanut nopeasti viime vuosina.

Goji on suhteellisen uusi nimi Lycium barbarumille ja L. chinenselle, jotka ovat olleet kauan perinteisessä käytössä lääkitsevinä ja ravitsevina marjoina Itä-Aasiassa. Molempia lajikkeita käytetään kansanlääkkeenä. Marjaa tutkitaan vilkkaasti ja tutkimuksissa on keskitytty proteoglykaaneihin, jotka on tunnettu "Lycium barbarumin polysakkarideina". Niillä on antioksidanttisia ominaisuuksia ja joitakin kiinnostavia, farmakologisia toimintoja ikääntymisen myötä kehittyvissä sairauksissa, kuten ateroskleroosissa ja diabeteksessa. Lycium barbarumin polysakkaridit saavat aikaan apoptoosia eli hyödyllisiä solukuolemia ihmisen eturauhassyöpäsoluissa.

Gojimarjojen on todettu eri yhteyksissä suojaavan maksaa. Ne myös vaimentavat liian kiihkeästi toimivaa reniini/angiotensiinijärjestelmää, mikä voi olla selitys siihen, että goji auttaa kohonneen verenpaineen hoidossa. Vaikka ei ole merkkejä tämän kasvin myrkyllisyydestä, tiedemiehet keskustelevat mahdollisesta vuorovaikutuksesta varfariinin (verenohennuslääke) kanssa ja on viittauksia mahdolliseen vuorovaikutusriskiin huumeiden käyttäjillä.

Käsillä olevan farmakologisen tiedon ja pitkään jatkuneen tavanomaisen käytön perusteella erityisesti kiinalaisessa lääketieteessä, goji ansaitsee takuulla enemmän huomiota tutkimuksissa. Kliiniset todisteet ja tarkat laatukontrollimenetelmät ovat välttämättömiä ennen mitään laajaa gojituotteiden käyttöä.

Suositeltava päivittäinen käyttömäärä kuivatuille gojimarjoille on 15-45 g (kourallinen). Jos kuivatut gojimarjat tuntuvat liian kovilta pureskella, kannattaa marjat liottaa ennen käyttöä.

Gojimarjoja saa nykyään jopa tavallisista ruokamarketeista, mutta terveysfriikit ostavat gojinsa erikoiskaupoista. Kysykää viidakkomieheltä mistä gojit kannattaa hankkia ja Jaakko Halmetojalta mitä muuta kannattaa tietää tästä marjasta!

Tässä Viisi minuuttia sarjassa on aiemmin ilmestynyt:


9 kommenttia:

  1. Että terveysfriikit. Laatuasioillahan ei ole tämän asian kanssa mitään tekemistä...?! ;)

    VastaaPoista
  2. Komppaan Elinaa.
    Goji on goji, c-vitamiini on c-vitamiini ja kova rasva on kova rasva ;)

    Samaa viiniä ne kaikki on, luki siinä pullossa Magyar(5€) tai Demeter(50€)

    Elinakin tainnut mennä maistamaan vanhaa markettigojia... Maistoin itsekin muutama päivä sitten asiakkaan luona, kun olin sanonut että goji mutten muistanut antaa tarkempia ohjeitä. Sk*****han se oli. Laatuun tottuneelle tyttökaverillekin tuli paha olo.

    P.S. Huipppuviini ei muuten aiheuta edes darraa. Huono goji aiheuttaa.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Elina ja Olli Posti kommenteista. Tässä terveysblogissa ei ole tapana suoraan mainostaa mitään yksittäisiä tuotteita (muita kuin omiani!). Jos mainitsen jonkun tuotenimen, se on siis koettava markkinoinnista vapaaksi maininnaksi. Yhtä ainutta euroa en saa tästä maininnasta:

    Minun mielestäni parhaimman makuiset gojit ovat sellaisessa pakkauksessa, jonka etiketissä lukee Heaven Mountain Goji.

    Heaven Mountain Gojia voi kysellä luontaistuotekaupoista. Se on aika kallista, mutta laatu maksaa. Täytyy kuitenkin toivoa, että markettien perus-gojissa on jotain terveysarvoja. Marketti-goji lienee kuitenkin terveellisempää kuin irtokarkki?

    VastaaPoista
  4. Ostin noita kokeeksi marketista. On ne minusta ihan kelvollisen makuisia, mutta ihmetyttää miksi niitä pitää kuljettaa Kiinasta asti, kun täällä Brittein saarilla wolfberry kasvaisi villinäkin.

    VastaaPoista
  5. Huomaan, että Ville ei vielä ole sisäistänyt superfoodien terveysoppeja kaikessa laajuudessaan. Uskokoon ken haluaa (tämä poika uskoo!), että superfoodit vaativat oikeanlaisen maaperän ja oikeanlaiset kasvuolosuhteet tuottaakseen kaikkein terveellisintä mahdollista syötävää meille. Britti-goji ei tästä asiasta johtuen olisikaan yhtä terveellistä vaan se pitää nimenomaan rahdata maan ääristä. Kysykää alan asiantuntijoilta lisää: Olli Posti, Jaakko Halmetoja yms.

    VastaaPoista
  6. niin kai. Ei varmaan silti kauaa kestä, kunnes joku paikallinenkin tästä bisneksen kehittää. Myy sitten sillä, että on taatusti kotimaista gojia ja lähiruokaa. Osa terveysfriikeistähän on myös ekofriikkejä. Itse olen enempi jälkimmäistä.

    VastaaPoista
  7. Miksi gojia,eikös suomalaiset metsämarjat ole yhtä hyviä ravinnon lähteitä?Missä goji menee edelle?

    VastaaPoista
  8. Miten me voitiin edes pärjätä ennen gojia ja muita superruokia...

    VastaaPoista
  9. Goji ja mustikka toimivat hyvin yhdessä, täydentäen toisiaan varsinkin antioksidanttiprofiilin osalta. Eilen tein tosi herkullisen liemen laittamalla puhdistettuun veteen lillumaan mustikkaa, mulberry-marjoja, suosikkigojiani sekä uuden maahantuojan herkullista raakaa agaavesiirappia.

    Mutta näistä neljästä ainoastaan gojia ja mulberrya voi kantaa karkkipussina taskussa tai ottaa evääksi, mustikkaa ei.
    Ja vaikka mustikasta saisi evään, ei se korvaa ateriaa. Gojista saa kaikki 18 aminohappoa, joten se on jopa lähes lihaisa eikä pelkkä karkkieväs. Lapset ja vauvat tuntuvat olevan hulluna gojiin, koska heidän kehonsa tunnistaa siinä olevan melkein kaikki kasvuun tarvittava (toisin kuin tavallisissa marjoissa).

    Lisäksi äärioloissa kasvanut goji toimii adaptogeenina, eli tukee kroppaa ja mieltä nykypäivän stressien keskellä.

    Todella erityislaatuisen gojista tekee sen kasvuhormonin tuotantoa lisäävä (ja siten nuorentava/ nuorena pitävä) vaikutus.
    Ja onhan siinä myös mm. enemmän karotenoideja kuin nykytiedon mukaan missään muussa kasvissa (riippuen tietenkin lajikkeesta, maaperästä, ilmastosta, kasteluvedestä, puskan iästä, poimimismenetelmästä jne.)

    Tuskin johtuu pelkästään gojista, vaan pikemminkin kaikista supereista - yhdessä D-vitamiinin ja mnuutenkin paremman ravinnon kanssa - mutta aina kun joku kaveri lähtee oikein kunnolla "foodeille", alkaa ihokin ruskettua jopa keskellä talvea. Tyttökaveri naureskelee kun kaikki kyselevät missä etelässä tuli käytyä kun on talven aikana tullut moinen rusketus. Ei aurinkoa, ei solariumia, ei voiteita - pelkkää superia.
    Mustikka tai luomuappelsiini ei moista saa aikaan, vaikka hyviä perusruokia ovatkin.

    Toinen tyypillinen "oire" on kropan "tiivistyminen" - ympärysmitta kapenee vaikka painoa tulee pari kiloa lisää. Lihasta siis.

    Ikävä kyllä suurin osa "superina" myytävästä ei ole superia nähnytkään, ja todellakin häviää sata-nolla vertailussa vaikkapa pakkaslaarin kotimaiselle mustikalle. Siksi jos supereihin haluaa tutustua, on kaikkein tärkeintä tietää mitä ostaa, mitä laatu on ja mistä sitä saa. Parhaita indikaattoreita ovat voimakas väri, voimakas maku, kompleksinen aromi ja välittömästi havaittava olotilan paraneminen, miltei euforia. Jos ostamasi tuote ei täytä näitä tunnusmerkkejä, on se superia korkeintaan mainostajan mielikuvituksessa.

    Laaturuoka löytyy samoilla menetelmillä kuin laatuviini. Eniten painoarvoa on omalla testailulla, ja myös alan asiantuntijoilta voi saada suuntaa antavia vinkkejä. Ja ei, Pekka Puska ei ole Suomen johtava superfood-asiantuntija.

    VastaaPoista