. Arvostettu ravitsemustutkija ja vankka Suomen ystävä tohtori Jeff Volek on kirjoittanut laajalevikkeisessä amerikkalaislehdessä Men's Health rasvaisten ruokien terveellisyydestä. Nauttikaa - miehet!
Alustus
Vuositolkulla olet saanut kuulla, että varmin tapa saada valtimot tukkoon, on syödä kovia eläinperäisiä rasvoja. Mutta totuus on toisenlainen. Tämä meiltä kielletty rasva on itse asiassa terveellistä! Se kohottaa hyvää HDL-kolesterolia, joka auttaa irrottamaan valtimoihin kerääntynyttä plakkia. Näin riski saada sydänsairaus - vähenee. Älä vie elämästäsi suurinta mahdollista nautintoa. Aloita uusi elämä näillä ruuilla - tänään!
Naudanliha
Useimmat meistä pitävät kalkkunan ja kanan lihaa sekä kalaa erityisen terveellisenä. Sen sijaan monet välttävät punaista lihaa tai leikkaavat siitä kovin pieniä vähärasvaisia paloja. He ovat kerta kerran jälkeen saanet kuulla, että punaisessa lihassa on valtavasti kovia rasvoja.
Mutta tässä ajattelussa on muutamia ongelmia. Ensinnäkin yli puolet naudanlihan rasvasta sisältää kertatyydyttymätöntä (MUFA) rasvaa nimeltään öljyhappo - samaa rasvaa mitä löytyy sydänystävällisestä oliiviöljystä. Toiseksi, tyydyttyneistä rasvahapoista naudanlihassa valtaosa on sellaista, että se vähentää sydänsairauden riskiä. Joko vähentämällä pahan LDL-kolesterolin määrää tai laskemalla kokonaiskolesterolin ja HDL-kolesterolin suhdetta.
Naudanliha puolustaa paikkaansa ruokapöydällä arvokkaana proteiinilähteenä. Mutta ei se tähänkään lopu: Naudanlihassa on runsaasti rautaa, sinkkiä ja B-vitamiinia. Joten väite siitä, että naudanliha on terveysriski, ei voisi olla kauempana totuudesta.
Siipikarjan liha
Minulla ei todennäköisesti ole suuriakaan vaikeuksia vakuuttaa sinua kanan ja kalkkunan lihan terveellisyydestä. Lähes kaikki asiantuntijat ovat samaa mieltä siitä, että näissä on runsaasti hyvälaatuista proteiinia. Mutta useimmista ravitsemustieteilijöistä poiketen minä kehotan syömään myös tummaa lihaa ja rapeaa kuorta ei tarvitse pelätä vaan sen voi syödä. Kuoren alla on hyvää rasvaa ihan kuten naudanlihassa ja sydämesi ei ole vaarassa.
Ja muista, kun syöt enemmän rasvaa (ei vähemmän), löydät oikean tien vähentää energian saantia niin, että pysyt kauempaan kylläisenä.
Sianliha
Ime tästä totuutta: Sianliha on siipikarjan lihan kaltaista valkoista lihaa. Gramma grammalta tarkasteltuna vähärasvainen possunliha on kevyempää kuin kananrinta. Ja tiedemiehet työskentelevät tehdäkseen possusta entistä rasvattomampaa.
Tietenkin tällä sianrasvalla on se ikävä puoli, että se maistuu niin hyvältä. Tämä selittää osaltaan miksi kinkku ja pekoni on niin paljon suositumpaa kuin vähärasvaisemmat palat. Mutta ei syytä huoleen - syö niitä paloja joista pidät eniten.
Todellinen huolen aihe on pekonin suolaisuus ja lukuisat lisäaineet. Suola ja lisätyt nitraatit voivat kohottaa verenpainetta ja lisätä syöpäriskiä. Varmistaaksesi terveytesi, osta vain tuoretta lihaa ja pakattua lihaa jossa ei ole lisäaineita.
Kananmuna
Kananmunat sisältävät enemmän vitamiineja ja hivenaineita kuin mikään muu ruoka-aine. Ne ovat myös parhaimpia mahdollisia koliinin lähteitä. Koliini on aine, jonka on todettu edistävän rasvan käyttämistä energiaksi elimistössämme. Lisäksi kananmunissa on luteiinia ja zeaksantiinia, antioksidantteja, jotka torjuvat makuladegeneraatiota (vakava silmäsairaus) ja kaihin syntyä.
Kananmunat voivat olla täydellistä ruokaa: Saint Louisin yliopiston tutkijat ovat havainneet, että kananmunia aamulla syövät ihmiset pysyvät pitempään kylläisinä kuin vesirinkeleitä syövät. Vaikka kalorimäärä oli aamulla sama, kananmunia syöneet nauttivat päivän mittaan 264 kilokaloria vähemmän energiaa kuin vesirinkelillä aamunsa aloittaneet.
Olet varmaan kuullut, että kananmunia pitää välttää niiden korkean kolesteroli- ja rasvasisällön takia. Tässä ajattelussa ollaan todennäköisesti yhtä pielessä kuin vähärasvaisten ruokavaihtoehtojen kehittelyssä. Rasvattomat ruoat ovat todennäköisesti syypäänä yhä kiihtyvään lihavuusepidemiaan. "Vähän rasvaa" -dogmi ei näköjään hevillä jätä meitä rauhaan!
Tuoreessa katsausartikkelissa, jossa käytiin läpi tusinan verran tutkimuksia, Wake Forest yliopiston tutkijat eivät löytäneet yhteyttä kananmunien kulutuksen ja sydänsairauksien välillä.
Juusto
Juuston käytölle on kolme pätevää syytä: 1) Juusto on täyttävää proteiinia ja rasvaa sisältävää ravintoa, 2) juusto on monipuolista ja sopivaa ruokaa, erinomaista välipalaa ja 3) se on terveellistä varsinkin jos syöt rasvaisimpia juustoja
Voi
Jos tämä herkullinen maitovalmiste esiteltäisiin jollakin terveyskanavalla, siinä todennäköisesti todettaisiin, että kaikki vihaavat voita. Syynä tähän on tietenkin se, että voissa on runsaasti tyydyttyneitä rasvahappoja. Mutta taas saamme muistutuksen rasvojen terveysarvoista. Voissa on sitä luonnollista rasvaa mitä me ihmiset olemme syöneet tuhansia vuosia.
Voi on tarpeen, jotta elimistömme voisi hyödyntää vihanneksissa olevia suojaravintoaineita. Esimerkiksi ilman rasvaa värikkäät karotenoidit eivät imeydy, eivätkä myöskään ne muut rasvaliukoiset vitamiinit. Joten syö voita. Älä tunne syyllisyyttä mielihaluistasi!
Kookosrasva
Kookosrasvassa on painoa kohti vielä enemmän kovia rasvoja kuin voissa. Tästä syystä terveysviranomaiset ovat varoittaneet siitä, että verisuonet menevät kookosrasvasta tukkoon. Mutta vaikka rasvan olomuoto on tällaista, siitä on itse asiassa hyötyä sydänterveydelle.
Tässä saat siihen yhden syyn: Yli puolet kookosrasvan sisällöstä on lauriinihappoa. Äskettäin ilmestyi 60 tutkimusta sisältävä yhteenveto American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä, joka päätyi toteamaan, että kookosrasva todellakin kohottaa LDL-kolesterolia, mutta vielä enemmän kohoaa hyvän HDL-kolesterolin määrä. Tästä syystä kokonaisvaikutuksiltaan kookosrasva on sydänystävällistä rasvaa.
Kookosrasvan sisältämät muut rasvahapot eivät nykytiedon mukaan vaikuta millään tavalla kolesteroliarvoihin.
Mielestäni kookosrasvaa ei ole otettu tosissaan. Jos pidät sen mausta, sen kuin syöt kookosrasvaa suoraan kookospähkinästä, jos mieli tekee ja jos löydät kookospähkinöitä kaupasta.
Muita rasvakirjoituksiani voit lukea tästä: