torstaina, heinäkuuta 16, 2009

Onnistutaanko ilmastonmuutoksen hillinnässä?

**
Suomalaisten enemmistö luottaa
, että ympäristön tila kohenee ja ilmastonmuutoksen hillinnässä onnistutaan vuoteen 2040 mennessä. Asiantuntijat ovat epäilevämpiä. Kaikki uskovat kuitenkin kamppailun Suomen luonnonvaroista kiihtyvän.

Kansalaisten näkemykset ilmenevät Suomen luonnonsuojeluliiton ja Satakuntaliiton teettämästä kyselytutkimuksesta, jonka toteutti Taloustutkimus Oy. Siinä haastateltiin kesäkuun lopulla puhelimitse 1010 suomalaista Ahvenanmaata lukuunottamatta. Vastanneet olivat 15-79 vuoden ikäisiä.

Tutkimuksessa kysyttiin, ”uskotteko Suomen ympäristön tilan kohentuvan vuoteen 2040 mennessä?” Vastaajista 57 prosenttia uskoi näin tapahtuvan, 35 prosenttia vastasi kieltävästi. Miehet olivat hieman luottavaisempia ympäristön tulevaisuuteen kuin naiset. 15-24 vuotiaat nuoret olivat epäilevämpiä kuin vanhemmat ikäluokat.

Kysyttäessä ”onnistutaanko ilmastonmuutoksen hillinnässä vuoteen 2040 mennessä”, saatiin lähes vastaavat tulokset. Vastaajista 55 prosenttia uskoi onnistumiseen ja 36 prosenttia epäonnistumiseen. Vastaajista luottavaisimpia olivat hyvä- ja keskituloiset sekä lappilaiset.

Usko Itämeren rehevöitymisen pysäyttämiseen jakaa suomalaiset tasan kahtia.
Kantansa ilmaisseista 45 prosenttia uskoo onnistumiseen ja saman verran epäonnistumiseen.

Selvä enemmistö arvioi, että kamppailu Suomen luonnonvaroista kiihtyy 30 seuraavan vuoden aikana. Yli kaksi kolmannesta suomalaisista on tätä mieltä.

Luonnonsuojeluliitto esitti vastaavat kysymykset kesä-heinäkuun vaihteessa myös liiton ulkopuolisille asiantuntijoille. Internetin välityksellä anonyymisti vastanneiden 21 ympäristöasiantuntijan joukossa oli johtavia virkamiehiä, tutkijoita, toimittajia, poliitikkoja ja järjestöammattilaisia.

Asiantuntijoiden arviot poikkesivat kansalaisten näkemyksistä. Asiantuntijat olivat varovaisempia arvioissaan ympäristön tilan kohentumisesta ja pessimistisempiä ilmastonmuutoksen torjumisesta. Toisaalta asiantuntijat uskoivat tavallisia suomalaisia enemmän, että Itämeren rehevöityminen saadaan hallintaan. Asiantuntijat olivat selkeästi yhtä mieltä kansalaisten kanssa siitä, että kamppailu luonnonvaroista kiihtyy.

”Tulokset saavat mietteliääksi. Meidän ei pidä passivoitua ajattelemaan, että kaikki kääntyy lopulta parhain päin kuin itsestään. Kyse ei ole siitä uskommeko, vaan tahdommeko. Nyt on syytä luoda askelmerkkejä kohti parempaa tulevaisuutta. Silloin on hyvä, jos kansalaisilla on uskoa mahdollisuuksiimme”, kommentoi tuloksia Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Tutkimuksen keskeiset tulokset on vapaasti ladattavissa graafisina esityksinä SLL:n verkkosivuilta PDF-tiedostona (tiedoston koko 556 kt). Lähteenä mainittava: Suomen luonnonsuojeluliitto / Taloustutkimus Oy 2009.

Lähde: Deskin uutistiedote toimittajille, 15.7.2009

Muita Deskin uutistiedotteita:

sunnuntaina, heinäkuuta 12, 2009

Vähemmän kaloreita - enemmän elämää!

**
Tutkijat ovat osoittaneet
, että ruoassa olevan energian (kilokaloreiden) rajoittaminen pidentää elinikää. Tutkimus on suoritettu apinoilla, mutta tutkimustulokset viittaavat siihen, että sama pätee myös ihmisiin.

Aikaisemmin on pystytty todistamaan, että vähäkalorinen ruoka ja fyysinen harjoittelu pidentävät nisäkkäiden elinikää.

Kaksikymmentä vuotta kestänyt tutkimus tehtiin reesusmakakeilla. Apinat jaettiin tutkimuksessa kahteen ryhmään: apinoihin, jotka saivat syödä niin paljon kuin jaksoivat ja apinoihin, jotka saivat kolmekymmentä prosenttia vähemmän ravintoa.

Normaalisti syövät apinat sairastuivat kolme kertaa useammin ikääntymisen aiheuttamiin sairauksiin kuten syöpään, diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin kuin ne, joiden ruoka-annoksia supistettiin.

Kaloreiden rajoittaminen voi hidastaa ikääntymisprosessia kädellisillä nisäkkäillä, Wisconsinin yliopiston lääketieteen professori Richard Weindruch kertoo.

Tutkimuksen mukaan kevennetty ruokavalio parantaa myös aivojen terveyttä ja vaikuttaa erityisesti motoriikkaan, muistin ja ongelmanratkaisukykyyn.

National Institute on Aging -järjestön tekemän tutkimuksen lopussa puolet apinoista, jotka saivat syödä niin paljon kuin halusivat, on kuollut. Apinoista, jotka olivat saaneet 30 prosenttia vähemmän ruokaa, vain 20 prosenttia on menehtynyt.


Muita samantyyppisiä juttujani löydät tästä:

torstaina, heinäkuuta 09, 2009

Seuraatko aikamme merkkejä?

***
Ehkä maailman tunnetuin merkki
on tämä: Joonan merkki: Tämä sukupolvi on paha sukupolvi. Se vaatii merkkiä, mutta ainoa merkki, joka sille annetaan, on Joonan merkki. Niin kuin Joona oli merkki niniveläisille, niin on Ihmisen Poika oleva merkkinä tälle sukupolvelle.

Tässä muita hyödyllisiä ravitsemukseen liittyviä merkkejä:

  • Demeter merkki: Biodynaaminen yhdistys myöntää ns. biodynaamisesti tuotetuille elintarvikkeille tämän Demeter tuotemerkin jos tietyt kriteerit täyttyvät. Biodynaamisessa viljelyssä maan hedelmällisyys pyritään säilyttämään ilman kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita ei käytetä. Suomessa kaikki biodynaamiset tilat kuuluvat Eviran (Elintarviketurvallisuusvirasto) luomu- ja elintarvikevalvontaan. Biodynaamisten viljelijöiden kanssa tehtävän tuotemerkkisopimuksen toteutumista seuraa Biodynaamisen yhdistyksen alaisuudessa toimiva Demeter-tuotemerkkitoimikunta, jossa on kuluttajien, kaupan, jatkojalostajien ja viljelijöiden edustajia.

  • Euroopan unionin luomumerkki: Tämä ns. tähkämerkki on tarkoitettu koko Euroopan alueelle viestittämään luomukriteereistä. Suomessa merkin myöntää Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Jotta merkin voi saada, pitää 95 prosenttia maatalousperäisistä raaka-aineista olla luonnonmukaisesti tuotettuja.
  • Euroopan ympäristömerkki: Tämä ns. kukkamerkki perustuu siihen ajatukseen, että arvioidaan ne ympäristövaikutukset, jotka tuotteesta aiheutuu koko elinkaarensa aikana. Vaatimustaso on asetettu niin korkealle, että vain 5-40 prosenttia tuoteryhmän tuotteista voivat saada merkin käyttöoikeudet. Merkin vaikutusalue on koko Eurooppa.
  • Gluteenittoman tuotteen merkki: Gluteenittomien tuotteiden merkitseminen yhtenäisellä tuotemerkillä helpottaa keliaakikkojen ja heidän lähipiirinsä arkea, kun tuotteen sopivuus gluteenittomaan ruokavalioon voidaan tarkistaa nopeasti pakkauksessa olevasta gluteenittoman tuotteen merkistä. Merkin käyttö auttaa myös ravitsemisalan ammattihenkilöstöä valitsemaan keliakiaa sairastavalle asiakkaalle turvallisia, gluteenittomia tuotteita.
  • Luomumerkki: Tämä ns. aurinkomerkki noudattaa Euroopan unionin luomukriteerejä ja ilmoittaa, että tuote on suomalaisten viranomaisten valvonnan alla. Lisäksi tuote on valmistettu ja pakattu Suomessa. Luomuruoka on luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa. Tärkeää on säilyttää luonto puhtaana ja välttää keinolannoitteiden ja torjunta-aineiden käyttöä. Suomessa merkin myöntää Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.
  • Pohjoismainen ympäristömerkki: Tämä ns. joutsenmerkki on merkkinä siitä, että tuotteen kohdalla on otettu huomioon ympäristövaikutukset. Joutsenmerkityt tuotteet ovat ympäristön kannalta parhaimpien joukossa. Merkin myöntämisessä otetaan huomioon luonnonvarojen ja energian kulutus, päästöhaitat, melu, haju, jätteet ja hyötykäytön mahdollisuus.

  • PYR -merkki: Suomalainen PYR-merkki kertoo, että yritys kantaa ympäristövastuunsa myös pakkaustensa hyötykäytön osalta. Yritysten itsensä rahoittaman uudelleenkäyttö- ja hyötykäyttöjärjestelmän ansiosta Suomessa vain 9 prosentti pakkauksista päätyy kaatopaikalle. PYR -lyhenne tulee sanoista Pakkausalan Ympäristörekisteri.

  • Reilun kaupan merkki: Merkin tavoitteena on edistää kehitysmaiden tuottajien sosiaalisia ja taloudellisia oloja. Näin tuetaan myös kestävää kehitystä. Reilun kaupan tuotteista kehitysmaiden viljelijät saavat paremman korvauksen. Osa merkin tuotosta käytetään viljelijöiden elinolojen parantamiseen.

  • Sydänmerkki: Sydämen muotoisella merkillä pyritään tuotteita merkitsemään sovittujen terveyskriteerien mukaisesti. Merkin idea on mielestäni mennyt pilalle kun merkin voi saada/ostaa mitä merkillisin tuote, jolla ei juurikan ole mitään tekemistä ihmisten terveyden kanssa: esim. kevyttuotteet, sokerikorput ja kaikenlaiset vähärasvaiset tuotteet. Nykyään myös merkitään kokonaisia aterioita sydänmerkillä. Tällä ei kuitenkaan ole suurtakaan merkitystä mielestäni. Merkin käyttöarvo jää olemattomaksi.
Lue tästä muita aihetta selventäviä kirjoituksiani:

Ostakaa luomua!

Luomuruoka on terveellisempää

Luomu kelpaa vain varakkaille

Mikä ihmeen Nutrix?


keskiviikkona, heinäkuuta 08, 2009

Urheilija hyötyy hiilihydraateista

**
Keskustelun laineet
käyvät korkealla sen suhteen pitäisikö nauttia paljon vaiko vähän hiilihydraatteja. Itse olen sitä mieltä, että vähän liikuntaa harrastava pärjää vähemmälläkin makean nauttimisella. Sen sijaan urheilija tekee viisaasti nauttiessaan hiilihydraatteja ennen ja jälkeen liikuntasuorituksen. Jos on kyseessä tosi pitkä liikuntasuoritus (yli kaksi tuntia) voi hiilihydraattijuomaa nauttia myös suorituksen aikana.

Ajatukselleni hiilihydraattien tarpeesta liikunnassa löytyy tukea tuoreesta brittitutkimuksesta. Birminghamin liikuntatieteen laitoksella on tarkistettu onko hiilihydraattien nauttimisesta suorituksen aikana mitään hyötyä vai onko kyseessä jokin hiilihydraattien ja makeuden synnyttämä lumevaikutus.

Kymmenen kestävyysliikuntaan tottunutta miestä pyöräili kahden tunnin verran ns. steady-state sykealueella, jossa hapenkulutus on tasapainossa kudostasolla ja maitohappoa ei muodostu lihaksissa. Sen jälkeen he suorittivat vielä noin tunnin pituisen aika-ajon täysillä. Urheilijat nauttivat sokkona joko vettä, värjättyä vettä tai 6 prosentin vahvuista hiilihydraatti-elektrolyyttijuomaa. Urheilijoille kerrottiin (valheellisesti!), että kaikissa värjätyissä juomissa oli hiilihydraatteja.

Pelkästään vettä nauttineilla urheilijoilla työteho oli aika-ajon aikana keskimäärin 218 wattia. Värjättyä vettä nauttineet saavuttivat työtehon 219 W. Hiilihydraattijuomaa saaneet tekivät kaikkein eniten työtä, eli 242 W. Hiilihydraattijuomaa nauttineet suoriutuivat matkasta myös kaikkein nopeimmin. Suoritusajat olivat 66,35 min (pelkästään vettä juoneet), 65,94 min (värjättyä vettä juoneet) ja 59,69 min (hiilihydraattijuomaa juoneet).

Tutkijat päätyvät toteamaan, että hiilihydraattijuomista on hyötyä pitkäkestoisessa liikuntasuorituksessa ja kyse ei todellakaan ole mistään lumevaikutuksesta. Hiilihydraattijuomalla saavutettiin 10,6 prosentin tehonlisäys verrattuna pelkkään veteen tai värjättyyn veteen.

Lähde: Hulston CJ, Jeukendrup AE. No placebo effect from carbohydrate intake during prolonged exercise. Int J Sport Nutr Exerc Metab 19 (3): 275-284, 2009

Lisää juttujani hiilihydraateista löydät tästä:

torstaina, heinäkuuta 02, 2009

Sokeri jäykistää verisuonia

**
Israelissa tehdyn tutkimuksen mukaan
, ei kannata syödä makeaa mahan täydeltä. Tutkimuksen mukaan korkea hiilihydraattikuorma vaikutti kielteisesti valtimoiden laajentumiskykyyn. Mielestäni tässä on yksi tärkeä syy miksi diabeetikolle mieluusti voi suositella hiilihydraattitietoisempaa elämää. Diabeteksen (sokeritaudin) ikävänä sivuoireena ilmenee verenkierrossa esiintyviä häiriöitä, jotka pahimmillaan voivat johtaa kuolioon alaraajoissa ja sydänkohtaukseen.

Jo jonkin aikaa on ollut tiedossa, että ruokavalion korkea glykeeminen kuorma (GK) on sydän- ja verisuonitautien riskitekijä. Tällä GK -mittauksella voidaan arvioda ruoka-aineiden vaikutusta veren sokeriin ja veren insuliinivasteeseen. Glykeemisellä indeksillä (GI) ei sellaisenaan ole kovin suurta vaikutusta edellä mainittuihin ominaisuuksiin, jos näitä ruoka-aineita on vain vähän suhteessa aterian kokoon. Suuri hiilihydraattimäärä ja GI yhdessä kasvattavat GK:ta. Glykemiakuormaa määritettäessä lasketaan yhteen sen sisältämien ruoka-aineiden kaikki GK -arvot.

Koehenkilöt olivat keski-ikäisiä, terveitä mutta ylipainoisia miehiä ja naisia. He nauttivat aamulla vettä, glukoosiliuosta, maissihiutaleita tai runsaskuituisia muroja. Aterioiden jälkeen heidän verensokeriaan ja valtimoidensa laajentumiskykyä mitattiin.

Glukoosiliuosta ja maissihiutaleita nauttineilla valtimoiden laajenemiskyky heikentyi merkittävästi aterian jälkeen. Runsaskuituisia muroja ja vettä nauttineilla muutos oli vain vähäinen.

Tutkijat päätyvät varoittamaan siitä, että korkea GI ja GK voi heikentää valtimoiden laajenemiskykyä ja lisätä sydän- ja verisuonitautien riskiä.

Oma mielipiteeni on, että normaalipainoinen ja paljon liikuntaa harrastava voi (ja hänen pitää!) syödä runsaasti hiilihydraatteja. Mutta sohvaperuna, vyötäröllä vararenkaita kuljettava ja diabeetikko varokoon korkeaa GK:ta.

Tässä joitakin perusruokien GK -arvoja. Korkeita GK -arvoja vaaravyöhykkeessä olevien pitää siis varoa ja mieluusti syödä matalan GK:n ruokia (luonnollisestikin rasvaa ja proteiinia runsaasti sisältävissä ruoka-aineissa on erittäin matala GK) :

Korkea GK on yli 20
Iso annos perunasosetta 50
Iso annos valkoista riisiä 45
Normaaliannos keitettyjä perunoita 40
Normaali annos riisimuroja 35
Pastaa (normaali annos) 30
Normaali annos maissihiutaleita 30
Kourallinen rusinoita 30
Iso annos tummaa riisiä 29
Yksi viipale pizzaa 24
Yksi pieni suklaapatukka 22
Iso lasillinen tavallista virvoitusjuomaa 20
Yksi vaalea sämpylä 20

Matala GK on alle 10
Iso annos keitettyä keräkaalia 1
Iso annos porkkanaraastetta 2
Parsakaalia (iso annos) 2
Purkillinen maustamatonta jogurttia 2
Iso annos kermajäätelöä 3
Lasillinen punaista maitoa 3
Kourallinen kirsikoita 4
Lasillinen kulutusmaitoa 5
Yksi iso appelsiini 6
Yksi keskikokoinen omena 11
Yksi viipale kokojyväleipää 11
Purkillinen rasvatonta hedelmäjogurttia 11
Iso annos mysliä 12
Lasillinen appelsiinimehua 13
Ruokalusikallinen hunajaa 13
Iso lasillinen urheilujuomaa 15
Yksi banaani 16
Normaali annos kaurapuuroa 17
Pullo olutta 17

"Pasta viipyy suussa 4 minuuttia, mahalaukussa 4 tuntia ja vyötäröllä 40 vuotta."

Lähde: Talya Lavi, Avraham Karasik, Nira Koren-Morag, Hannah Kanety, Micha S. Feinberg, Michael Shechter. The Acute Effect of Various Glycemic Index Dietary Carbohydrates on Endothelial Function in Nondiabetic Overweight and Obese Subjects. J Am Coll Cardiol 53: 2283-2287, 2009

Lue tästä muita sokerikirjoituksiani:

keskiviikkona, heinäkuuta 01, 2009

Ruokia raskasta työtä tekeville

*
Rentoudu vajaa puoli tuntia
keittiömestareiden Jaakko Kolmosen ja Veikko Vanamon seurassa. He valmistavat videolla sapuskaa raskaan työn tekijöille.

Eletään vuotta 1974 ja puhtia päivään haetaan mm. maksamunakkaasta, porsaanpaistista ja patakukosta. Kasviksiakaan ei unohdeta. Porsaanpaistin kylkiäisenä hautuvat mehevät lanttukuutiot. Lisäksi valmistetaan maistuva vihannessosekeitto.

Öljyä ja silavaakin sopii työmiehen sapuskaan heittää sekaan, ne kyllä kuluvat työpäivän aikana, toteavat keittiömestarimme.

Jotta työpäivän jälkeenkin riittäisi vielä energiaa, lisäävät Kolmonen ja Vanamo ruokalistalle vielä tuoreet hedelmät.

Lähde: YLE:n Elävä arkisto

Muita ruokajuttujani voit lukea tästä:

Keliakia yleistyy - tutkijat ymmällään

***
Tutkijat ovat verranneet puoli vuosisataa sitten pakastettuja verinäytteitä vast'ikään luovutettuun vereen. He totesivat, että keliakia on nykyään yli neljä kertaa yleisempää kuin 50 vuotta sitten.

"Keliakia on epätavallista, mutta ei enää harvinaista", sanoi Joseph Murray Mayon klinikalta Rochesteristä (USA), joka johti Gastroenterology -tiedelehdessä julkaistua keliakiatutkimusta. "Jokin ympäristötekijä on muuttunut ja johtanut siihen, että keliakia on yleistynyt."

Tutkijat ovat ymmällään sen suhteen mikä muutoksen on saanut aikaan. He eivät ymmärrä miksi lähes 1 prosenttia ihmisistä ovat herkistyneet viljan gluteeniproteiinille. Lisäksi tauti on lisääntymään päin erityisesti nuorilla ihmisillä.

Keliakia aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion ja vaurioittaa suolinukkaa. Tämä häiritsee ravintoaineiden imeytymistä. Kun keliakia todetaan, voidaan elinikäisellä ruokavaliorajoituksilla elää suhteellisen oireetonta elämää. Ruokavaliosta jätetään pois ruista, ohraa ja vehnää sisältävät viljavalmisteet. Keliaakikot voivat käyttää kauraa osana ruokavaliotaan. Tutkimuksissa on todettu, että keliaakikko sietää noin 50–90 grammaa kauraa päivittäin. Kauran käyttö voidaan aloittaa heti taudin toteamisvaiheessa. Kauran korkean kuitupitoisuuden vuoksi tulee sen käyttö kuitenkin aloittaa varovaisesti. Jos ruokavaliossa on ollut kovin vähän kuitua, vatsaoireita voi helposti ilmetä, kun kauran käyttö aloitetaan liian suurella annoksella.

Tohtori Murray sanoo monien sairastavan keliakiaa tietämättään. "On aika lähteä seulomaan keliakiaa valtaväestöstä samaan tyyliin kuin tehdään kolesterolin ja verenpaineen suhteen", Murray jatkaa.

Ennustetaan, että keliakiasta tulee tulevaisuudessa merkittävä terveysongelma.


Muita keliakiakirjoituksiani löydät tästä:

tiistaina, kesäkuuta 30, 2009

Suomalainen diabetestutkimus laadukasta?

*
Ensiksi helteiseen kesäpäivään sopiva tieteellinen mietelause:

Kun olet elossa, olet matkalla jonnekin. Sinun on valittava matkasi suunta. Ja tiede on täysin puolueetonta. Se ei välitä pätkääkään siitä mihin suuntaan olet menossa. Se voi keksiä atomipommin, mutta ei voi päättää siitä tuleeko sitä käyttää vaiko ei. Tiedettä voisi verrata vaikkapa taskulamppuun täysin pimeässä huoneessa, joka valaisee huonetta kahden miljardin valovuoden päästä. Ja huoneessa on seinät, jotka loittonevat sitä mukaa kun lähestyt niitä. Taskulampun valossa voit selvittää missä seisot; se voi osoittaa lähelläsi sijaitsevien huonekalujen ja henkilöiden sijainnin; mutta tiede ei voi kerrassaan mitään kertoa siitä mihin suuntaan sinun pitäisi lähteä menemään äärettömässä huoneessa. Maxwell Anderson

If you live you have to be going somewhere. You have to choose a direction. And science is completely impartial. It doesn’t give a damn which way you go. It can invent the atom bomb but can’t tell whether to use it or not. Science is like - well, it’s like a flashlight in a totally dark room measuring two billion light-years across - and with walls that shift away from you as you go towards them. The flash can show you where your feet are on the floor; it can show you the furniture or the people close by; but as for which direction you should take in that endless room it can tell you nothing. Maxwell Anderson

Lisää tieteellisiä mietelauseita voit ladata tästä.

Suomalainen diabetestutkimus on taskulampun valossa kulkenut pimeän ja äärettömän huoneen kautta tarjoten DPS:ää ja DEHKO:a. Suomalaistutkijoiden suusta on vakuutettu, että näissä projekteissa on diabeetikon onni ja autuus löydettävissä. Minun mielestäni pommin lailla pamahtaa julkisuuteen nyt kesällä 2009 näiden projektien perin vaatimattomat tulokset. Anssi Manninen on tutustunut DPS:ään ja sanoo siitä näin blogissaan:

Uusitupa ja kumppanit ovat vastikään julkaisseet paprun, jossa kerrotaan mikä vaikutus tällä tehostetulla elämäntapaneuvonnalla oli kokonaiskuolleisuuteen ja sydänsairaustumisiin kymmenen vuoden ajanjaksona. Oletteko valmiit kuulemaan? Ihan varmasti? Well, sillä ei ollut käytännössä mitään vaikutusta. Kokonaiskuolleisuus oli 2,2 vs. 3,8 ja sydänsairastuminen 22,9 vs. 22,0 per 1000 henkilövuotta. Tämä tutkimus antaa vankkaa näyttöä siitä, että väitetyllä "sydänystävällisellä" ruokavaliolla ei ole mitään vaikutusta sydänsairauksiin. Itse asiassa se näyttää jopa nollaavan liikunnan edulliset vaikutukset.


Jos Suomessa vähänkään painaisi diabetespotilaan etu, sallittaisiin esittämäni kolmen eri hoidon mahdollisuus yksipuolisen Diabetesliiton markkinoiman hoitomallin sijaan. En halua houkutella diabetespotilasta holtittomaan kapinaan, mutta diabeetikko voisi vakavissaan kysellä miksi hän ei voi saada parhainta mahdollista, yksilöllistä hoitoa vakavaan sairauteensa? DEHKOjen ja DPS:ien viitoittama valokeila osoittaa mahdollisesti täysin harhaan. Nyt on aika punnita ne muut mahdollisuudet, eli:

  • Diabeteksen täydentävä hoito
  • Diabeteksen vaihtoehtoinen hoito

Valokeilaan osuu diabeetikkoja, joiden verensokerin hallinta on parantunut, ovat jopa voineet luopua diabeteslääkityksestä (T2DM) kokonaan, ovat laihtuneet ja saaneet painonsa hallintaan.

Mitä mieltä olette? Pitäisikö Suomessa tutkia myös vaihtoehtoisia ja täydentäviä hoitomalleja diabeetikoille, eikä vain puskea päätä seinään näiden puolueellisten (lääkeyritysten ja sokeriteollisuuden voimakas tuki!) DEHKOjen ja DPS:ien kanssa?

Muita diabeteskirjoituksiani löydät tästä:

keskiviikkona, kesäkuuta 24, 2009

Miten olisi limsapäivä viikossa?

**
Olin saanut kutsun
kuunnella ja kommentoida Valtion ravitsemusneuvottelukunnan tänään (24.6.2009) julkistamia juomasuosituksia. Paikalla oli pääjohtaja Pekka Puska, dosentti Liisa Valsta ja pääsihteeri Raija Kara.

Suositukset on laadittu kolmelle eri ikäryhmälle:

1) lapsille ja nuorille. Juo päivittäin vettä, maitoa ja hapanmaitotuotteita (mieluiten vähärasvaisia). Päivittäin voi myös juoda täyshedelmämehuja (mutta mehut eivät korvaa kokonaisia hedelmiä). Vain satunnaisesti pitäisi juoda sokeroituja virvoitusjuomia, mehujuomia ja kofeiinia sisältäviä energiajuomia. Kahvia tai kolajuomia ei ollenkaan suositella alle 15-vuotiaille.
2) aikuisille. Juodaan päivittäin vettä, maitoa ja hapanmaitotuotteita (mieluiten vähärasvaisia). Päivittäin voi myös juoda täyshedelmämehuja, kahvia ja teetä. Vain satunnaisesti pitäisi juoda sokeroituja mehuja ja virvoitusjuomia tai rasvaisia maitojuomia. Alkoholijuomia enintään 1 annos (naiset) tai 2 annosta (miehet) päivässä.
3) ikääntyneille. Juodaan päivittäin vettä, maitoa ja hapanmaitotuotteita (mieluiten vähärasvaisia). Päivittäin voi myös juoda laajemman kirjon erilaisia marja- ja hedelmäjuomia sekä virvoitusjuomia. Tärkeää on juoda riittävästi! Kahvia, teetä ja kaakaota sekä jogurttijuomia voi suositella. Vain satunnaisesti pitäisi juoda alkoholijuomia (korkeintaan 1 annos päivässä), sillä ikääntyminen altistaa alkoholihaitoille.

Kaikkien suositusten perustana on puhdas suomalainen vesijohtovesi, jolla nestetarve tulisi pääosin tyydyttää. Sopivaa on juoda nesteitä noin 1-1,5 litraa päivässä. Ruuasta saa nesteitä normaalisti noin litran päivässä. Erityisen kuumalla säällä ja urheillessa pitää juoda enemmän.

Juomien suuri kalorimäärä voi tulla yllätyksenä, koska juoma ei tee kylläiseksi samalla tavoin kuin syöty ruoka. Erityisesti lasten runsas limsanjuonti huolestuttaa THL:n pääjohtajaa Pekka Puskaa. Huoli on siirtynyt rasvoista sokereihin! Hän perää asiassa vastuuta niin vanhemmilta, kouluilta kuin juomateollisuudeltakin. Yhtenä keinona voisi olla limsapäivän ottaminen käyttöön. Toisena keinona limsanjuonnin vähentämiseen Puska väläyttää myös virvoitusjuomaveron korottamista. Koulujen ja liikunta- sekä urheiluhallien tiloista löytyy edelleen huolestuttavan usein enimmäkseen epäterveellisiä juomia sisältäviä automaatteja. "Koulu on kasvatuslaitos, ei mikään limsa- ja karkkikauppa", jyrähti Pekka Puska.

Sokeri altistaa lihomiselle ja aiheuttaa hampaiden reikiintymistä. Erityisen haitallista sokeri on yhdessä happojen kanssa. Tämä altistaa hammaskiilteen ohenemiselle. Happoja tai sokeria sisältävät juomat on paras nauttia syömisen yhteydessä. Hapoista haitallisin on sitruunahappo.

Kofeiiniherkille, raskaana oleville ja lapsille kofeiini saattaa aiheuttaa sydämentykytystä, vapinaa ja riippuvuutta.

Rasva on edelleen erityistarkkailussa. Rasvaiset juomat johtavat lihomiseen ja tuo ruokavalioon kovaa tyydyttynyttä rasvaa.

Alkoholin runsas käyttö aiheuttaa huomattavia terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja.

Minusta tilaisuudessa korostui aito välittämisen henki ja ensimmäistä kertaa minä kuulin pääjohtajan suusta näin tomeran kiellon sokeroiduille juomille. Hienoa!