sunnuntaina, toukokuuta 16, 2010

Foolihappo: Elämän ja terveyden perusedellytys

**
Foolihappo on elämän ja terveyden perusedellytys, ilmenee Floridan yliopiston uudesta tutkimuksesta. Sen mukaan foolihappo vaikuttaa edullisesti äskettäin löydettyyn valkuaisaineeseen (COG0354), jolla on tärkeä merkitys kaikkeen elolliseen tällä planeetalla.

Tutkimuksessa ilmeni lisäksi, että foolihappo ehkäisee vapaiden radikaalien aiheuttamaa hapetusstressiä, joka liittyy lähes kaikkiin kroonisiin sairauksiin, ikääntymiseen ja rappeutumiseen.

Tämä on aivan uusi tieto, sillä tähän mennessä foolihappoa ei ole pidetty antioksidanttina.

Foolihappoa lisätään jauhoihin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Chilessa (ja leipään Unkarissa), mutta ei vielä Suomessa. Siksi meillä foolihapon saanti ravinnosta on yleisesti liian vähäistä hyvän terveyden kannalta.

Foolihappo on ollut tärkeä elementti miljardeja vuosia maapallolla vallitsevalle elämälle, sanoo asiaa tutkinut Andrew Hanson Floridan yliopistosta. Tämä tähän asti tuntematon foolihapon rooli on ollut meidän kanssamme siitä alkaen kun elämä alkoi, hän lisää.

"Uskon, että tämä osoittaa kuinka paljon biokemiaa meillä on vielä opittavanamme omasta ja ympärillämme olevasta elämästä, hän lisää. Hänen tutkimusryhmäänsä kuuluvat myös Valérie de Crécy-Lagard, Jeffrey Waller ja Jesse Gregory. Tutkimukseen osallistuivat myös McKnight Brain Institute ja National High Magnetic Field Laboratory. Heidän raporttinsa julkaistiin yhdessä arvostetuimmista tiedelehdistä Proceedings of the National Academy of Sciences. Tutkimusta rahoittivat National Science Foundation ja U.S. Department of Energy.

Tutkimus liittää foolihapon soluvaurioita korjaaviin mekanismeihin, joissa rauta-rikki-ryhmittymillä (klustereilla) on tärkeä merkitys. Klusterit toimivat välittäjäproteiinin COG0354:n avulla.

Klusterit ovat osa mekanismia, joita solut käyttävät tuottaakseen energiaa ja muita elintärkeitä toimintoja. Vapaat radikaalit haittaavat näiden klustereiden toimintoja.

Ja juuri tässä on villakoiran ydin: Foolihappo estää vapaiden radikaalien aiheuttamia haittoja, hapetusstressiä.

Hapetusstressi on mukana kuvassa kaikissa kroonisissa sairauksissa ja elimistön rappeutumisessa.

Tutkimuksessa käytettiin hyväksi ydinmagneettiresonanssianalyysiä (nuclear magnetic resonance analysis), jolla havaittiin foolihapon vuorivaikuttavan COG0354-proteiinin kanssa. Kyseessä on molekyylitason aktiivisuus, joka olisi ilman tätä menetelmää voitu tutkia vain epäsuorasti, sanoo Arthur Edison (NHMFL:n kemian ja biologian johtaja ja UF:n biokemian ja molekyylibiologian apulaisprofessori.

Tulosten mukaan COG0354 on läsnä kaikissa elämän kuudessa "kuningaskunnassa", hiiristä ja kasveista yksisoluisiin organismeihin, jotka ovat voineet edeltää bakteereja tällä planeetalla.

Löydökset avaavat uusia teitä mekanismeihin, joilla voidaan tutkia hapetusstressin ja antioksidanttien merkitystä soluvaurioiden korjaamisessa. Tämä tie voi jonakin päivänä johtaa uusien lääkkeiden kehitykseen, ounastelevat tutkijat. Toistaiseksi he tyytyvät korostamaan, että tämä tutkimus on jälleen uusi esimerkki vitamiinien [entuudestaan tuntemattomista] merkityksistä ravitsemuksessamme.

Lähde: Floridan yliopiston uutistiedote, 11.5.2010

Lisää kirjoituksia ravintolisistä:

RAVINTOLISIEN ABC (YHTEISTYÖSSÄ DOSENTTI MATTI TOLOSEN KANSSA)

10 kommenttia:

  1. Miten tähän tutkimukseen foolihapon ja B12-vitamiinin syöpää aiheuttavasta yhteisvaikutuksesta pitäisi suhtautua?

    http://www.iltalehti.fi/syopa/2009111910628499_sy.shtml

    VastaaPoista
  2. Iltalehden selostamaan tutkimusraporttiin tulee suhtautua kuin Mannerheim Hitleriin.

    Ensinnäkin, tukimustahan ei ollut edes suunniteltu selvittämään syövän ilmaantumista eikä sen tutkimusasetelma näin ollen vastaa kysymykseen, lisääkö foolihappo syöpää vai ei. Tutkituista ei ollut ennen seurannan alkamista varmistettu, ettei heillä jo ollut alkavia keuhkosyöpiä.

    Iltalehden jutun viimeinen kappale kuuluukin:
    "Tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia varmentamaan norjalaistutkimuksen havaintoa foolihapon ja B12-vitamiinilisien yhteydestä suurentuneeseen syöpäriskiin."

    VastaaPoista
  3. Foolihappo suojaa naisjuoksijoita sydän- ja verisuonitaudeilta

    Foolihappoa tutkitaan nykyään hyvin vilkkaasti eri puolilla ja uusia mielenkiintoisia tuloksia julkaistaan. Uuden raportin mukaan ravintolisänä nautittu foolihappo (10 mg/vrk SIC!) parantaa nuorten naisjuoksijoiden valtimoiden endoteelin toimintaa ja verenvirtausta, kertoo The Medical College of Wisconsin (Milwaukee, USA) Clinical Journal of Sport Medicine -lehden toukokuun 2010 numerossa.

    Vaikka nuorten naisten juoksuharrastus ja muutoinkin aktiivinen elämäntapa on mitä suositeltavinta ja terveellisintä, niihin voi kuitenkin sisältyä terveysriskejä. Osa juoksua harrastavista nuorista naisista lakkaa menstruoimasta tai kuukautiset muuttuvat epäsäännöllisiksi. Heidän estrogeeniprofiilinsa alkaa muistuttaa postmenopausaalisten naisten profiilia, minkä katsotaan lisäävän sydän- ja verisuonitautien riskiä.

    Asia on merkittävä eritoten Yhdysvalloissa, jossa noin 23 miljoonaa naista juoksee vähintään 6 päivänä viikossa. Heistä noin puolet ei menstruoi.

    “Varhaisin viite alkavaan sydänsairauteen voidaan saada mittaamalla olkavarren valtimon laajenemiskyky, mikä kertoo verenvirtauksen tilasta. Vähentynyt laajentumiskyky voi rajoittaa hapenottokykyä ja suorituskykyä", sanoo asiaa tutkinut tohtori Anne Hoch. Hän toimii ortopedisen kirurgian professorina ja Froedtert & the Medical College Women’s Sports Medicine Centerin johtajana.

    Hänen uudessa tutkimuksessaan kävi ilmeiseksi, että foolihappolisä parantaa olkavarren valtimon laajentumiskykyä, mikä korreloi sydämeen virtaavaan verimäärään. Kokeeseen osallistui 20 opiskelijaa, iältään 18–35 vuotta, jotka eivät käyttäneet e-pillereitä ja jotka olivat juosseet edeltävän vuoden aikana vähintään 20 mailia (32 km) viikossa. Tutkimuksen alussa naisten, joilla ei ollut kuukausia, valtimon laajentumiskyky oli vähentynyt samalla lailla kuin postmenopausaalisilla (vaihdevuodet ohittaneilla) naisilla. Menstruoivat juoksua harrastavat naiset toimivat verrokkeina.

    Kumpikin ryhmä sai 10 mg foolihappoa päivässä kuukauden ajan. Kaikkien ei-menstruoivien naisten valtimoiden toiminta palautui normaaliksi foolihappolisällä. Se ei vaikuttanut millään lailla verrokkiryhmän valtimoiden toimintaan.

    "Foolihappolisä on tärkeä, koska foolihappo vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä ja parantaa näiden naisten urheilusuorituksia", sanoo professori Hoch.

    Tutkimusta rahoittivat Medical College of Wisconsin’s Cardiovascular Center ja the Medical College’s Department of Orthopaedic Surgery.

    Lähde: Insciences.org

    VastaaPoista
  4. "Foolihappoa lisätään jauhoihin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Chilessa (ja leipään Unkarissa), mutta ei vielä Suomessa. Siksi meillä foolihapon saanti ravinnosta on yleisesti liian vähäistä hyvän terveyden kannalta."

    En sitten tiedä miten hyvä idea tuokaan on... tai sitten tulee vähintäänkin jättää luomujauhot "puhtaiksi", mikäli jauhoja aletaan Suomessakin "folatisoimaan". Tai lisätään sitä vain puhdistettuihin valkoisiin jauhoihin, ehkä näiden suurkäyttäjille lisästä on eniten hyötyä. Luulisi leipojien saavan hiivastakin jo pienen folaattilisän. Järkevintä olisi kuitenkin heittää taikinan sekaan vehnäleseitä, niin saa vitamiinien lisäksi samalla hyödyllisiä kivennäis- ja hivenaineita. (yleensä suosin kauraa, mutta mielestäni leseissä vehnä päihittää kauraleseen)

    Tässähän täytyy varoiksi jo alkaa selvittämään onko liiasta foolihapon saannista haittaa, sillä itse saan ruoasta melkein kaksinkertaisen määrän ilman ravintolisiä. Enkä ole sitä edes yrittänyt kerätä, ruokavalio vain on muotoutunut sellaiseksi. Tekisi mieli ihmetellä mitä ihmettä muut sitten syövät, eikö eineksien puputtajatkin saa folaattia kaupan maksalaatikosta?

    VastaaPoista
  5. Foolihappoa ei lukamani mukaan pitäisi ottaa lisäravinteena missään nimessä, se voi olla haitallista, vaan se tulee saada terveellisen ravinnon osana. Lähde: Kerstin Hultén: Suojaa ruoasta syöpää ja muita sairauksia vastaan. Ylipäätäänkin lisäravinteet (paitsi D-vitamiini) eivät ole kovin suositeltavia. Itse syön kyllä D-vitamiinin (50 mikrogr/pv) lisäksi E-EPAa ja orgaanista B-vitamiinia mm. masennuksen hoitoon ja ehkäisyyn mäkikuisman ohella. En pidä tendenssistä, että kaikenlaisia ravintolisiä lisätään ruokaan. Haluan itse hallita, mistä ja paljonko saan vitamiineja ym.

    VastaaPoista
  6. mistä sitä foolihappoa sit saa?

    VastaaPoista
  7. Foolihappoa ei ainakaan kannata ottaa ilman samanaikaiseta B12-lisää ainakaan siinä tapauksessa, että henkilöllä on diagnosoimaton B12-vitamiinin vajaus. Seurauksena voi olla nimittäin neurologisia vaurioita:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14584018
    (ko. tutkimus koski foolihappoa (B12:n kanssa ja ilman sitä) dementian hoidossa, ja tuloksena oli, että foolihapolla ei ollut mitään vaikutusta kognitioon tai mielialaan, vaikka se alensikin homokysteiinipitoisuuksia.)

    VastaaPoista
  8. http://fi.wikipedia.org/wiki/Foolihappo
    "Suomessa folaattien saanti ruokavaliosta on normaalisti niukkaa, mutta riittävää, eikä lisälle ole tarvetta.[8][9]
    B-ryhmän vitamiineihin luettavasta foolihaposta ei näytä olevan odotettua apua sydänsairauksien ja syövän ehkäisyyn. Tuore norjalaistutkimus päinvastoin paljastaa, että foolihappo ja B12-vitamiini yhdessä saattavat lisätä syövän ja syöpäkuolleisuuden riskiä.[10]"

    VastaaPoista
  9. Miten saanti voi olla niukkaa, mutta riittävää? Sehän tarkoittaa että liian vähän, mutta tarpeeksi. Miten liian vähän voi olla tarpeeksi?

    Folaattia ei kannata suoraan annostella sellaisenaan vaan L-5-metyylitetrahydrofolaattina, joka on siinä muodossa missä keho voi sen käyttää. Imeytyvyys on paljon parempi ja tällä ei myöskään ole folaatin negatiivisia vaikutuksia, eikä se peitä B12-puutostilaa.

    Hyvän multivitamiinin tunnistaa siitä että siinä on folaatti L-5-MTHF-muodossa ja magnesium kelaattimuodossa eikä oksidi-suolana. Tosin Suomessa ei tällaisia multivitamiineja ole saatavissa. Ei ole myöskään kyseistä folaattia tai magnesiumeja saatavissa edes erikseen.

    VastaaPoista
  10. "Niukka mutta riittävä" ei mielestäni tarkoita liian vähän, se tarkoittaavähän naftisti, mutta kuitenkin riittävästi.

    VastaaPoista