perjantaina, syyskuuta 19, 2008

9 eri tietä viinan orjaksi

**
Brittitutkijat ovat muiden tutkijoiden tapaan
huolissaan lisääntyneestä alkoholin kulutuksesta. Alkoholin aiheuttamat terveysongelmat ovat kovassa kasvussa myös Isossa-Britanniassa. Osana tätä alkoholin vastaista kampanjaa Britannian kansanterveyslaitos on pyrkinyt tunnistamaan ongelmajuojat hieman tarkemmin.

He ovat määrittäneet 9 eri tietä viinan orjaksi. Alkoholi voi muodostua ongelmaksi jos tunnustat kuuluvasi johonkin näistä ryhmistä:
  1. Masentunut (Depressed drinker). Masentuneella alkoholin suurkuluttajalla on jokin kriisi menossa (rakkaushuolia, äskettäin eronnut tai taloushuolien rasittama), jonka lieventämiseksi alkoholia otetaan ikään kuin itsehoitolääkkeenä, jonkinlaisena tapana selviytyä tilanteesta.
  2. Rentoutuja (De-stress drinker). Töissä on kovia paineita, kotona on tilanne riistäytymässä käsistä tai vastuu painaa liiaksi. Silloin alkoholia otetaan rennon olon saavuttamiseksi. Alkoholin avulla rauhoitutaan ja saavutetaan tilanteen hallinta siirryttäessä töistä henkilökohtaiseen vapaa-aikaan. Puoliso voi usein olla tukemassa tai vahvistamassa tällaista rentoutujaa sekoittamalla juomia valmiiksi.
  3. Uudelleen lankeava (Re-bonding drinker). Tällainen alkoholin suurkuluttaja on kovin kiireinen ja alkoholi on ainoa yhdysside muihin ystäviin ja ainoa asia, joka vie hänet "samalle tasolle" muiden kanssa.
  4. Tapakulttuurin orja (Conformist drinker). Koskee usein miehiä, jotka uskovat perinteiden velvoittavan heitä istumaan kapakassa joka ilta. Se on mukamas sellaista jota kunnon mieheltä edellytetään. Tällä huonolla tavalla kapakasta muodostuu miehelle se toinen koti, jossa hän kokee olevansa viettämässä omaa aikaansa. Täällä hänet hyväksytään osaksi muuta porukkaa.
  5. Yhteisyyden hakija (Community drinker). Tässä puhutaan ongelmajuojasta, joka nauttii alkoholia kun on paljon ihmisiä koolla, kun hän etsii yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja turvallisuutta. Hän rakentaa alkoholin avulla sosiaalista verkostoaan.
  6. Tylsistynyt (Boredom drinker). Tylsyyteen vaipuu usein yksinhuoltajaäiti tai äskettäin eronnut, jolla on hyvin rajoittunut ystäväpiiri. Juomisesta tulee tapa korvata ystävien poissaolo, panee pisteen päivälle ja mahdollistaa joskus sen, että tehtävä saadaan suoritettua loppuun.
  7. "Kovis" (Macho drinker). Tällainen (usein) mies tuntee itsensä usein aliarvostetuksi, hänen valtansa on kaventunut ja hän on merkittävällä tavalla turhautunut sen johdosta miten elämässä menee. Tämän vastapainoksi hän on kehittänyt itselleen sellaisen "alfa-uros" -roolin, jonka kautta hän elää alkoholin ryydittämää miehisyyttään ja arvoasemaansa muiden edessä.
  8. Nautiskelija (Hedonistic drinker). Tässä tapauksessa on usein kyseessä yksin elävä, eronnut ja/tai aikuisiksi kasvaneiden lasten kanssa elävä, joka ottaa tavaksi juoda alkoholia mukavuudenhalustaan ja osoittaakseen olevansa itsenäinen. Alkoholin kautta hänestä tulee uudestaan nuori ja hän vapautuu estoistaan.
  9. Rajoista riippuvainen (Border dependents). Tällainen alkoholin suurkuluttaja viettää paljon aikaa kapakassa, joka muodostuu hänelle rajoitetuksi alueeksi missä hän kokee menevänsä kodista kotiin eri syistä. Hän voi olla tylsistynyt, hän kokee kuuluvansa siellä joukkoon ja kärsii yleisestä mielipahan tunteesta, josta pitää päästä eroon.
Tällaisia mietteitä oli brittitukijoilla. Mahtaako samanlaisia tyyppejä löytyä Suomesta?

Lähde: News Medical Net, 18.9.2008

5 kommenttia:

  1. Helpompaa - ei mikään noista yksin aiheuta riippuvuutta, jos ei altista itseään tietyille hermomyrkyille;-)

    VastaaPoista
  2. Alkoholismi ja alkoholin liikakäyttö ovat vakavia terveysriskejä.

    Entä pienten alkoholimäärien "lääkinnällinen" käyttö? Julkisuudessa näkee usein siteerattavan tutkimuksia, joiden mukaan pienet määrät alkoholia (yleensä punaviiniä) ehkäisevät tiettyjä sairauksia (lähinnä sydän- ja verisuonisairauksia). Kuitenkin näiden juttujen kylkeen on aina liimattu iso varoitus, että kenenkään ei pidä silti juoda yhtään tämän takia, ja että täysin raittiin ei kannata nauttia tippaakaan.

    Eikö tuollainen kiisto ole täysin epäasiallinen? Itse nautin noin 10cl punaviiniä muutamana iltana viikossa ennen nukkumaanmenoa. Se jouduttaa unentuloa enkä ole huomannut mitään haittavaikutuksia.

    VastaaPoista
  3. Tiedemies, ei tässä ole mitään ristiriitaa. Alkoholinkäytön suositteleminen ei ole järkevää, koska alkoholi on riippuvuutta aiheuttava ja arvostelukykyä heikentävä aine. Vaikka pienet määrät olisivatkin terveellisiä, niissä pysyminen voi olla vaikeaa.

    Monet pystyvät käyttämään alkoholia kohtuudella ja se heille suotakoon. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä, ettei alkoholia voi kenellekään suositella.

    Olisin lisäksi aika varauksellinen alkoholin väitettyjen terveyshyötyjen suhteen. Juhani Seppänen on kirjoittanut osuvasti suunnilleen näin: "Lääkärikunta näkee hämmästyttävän paljon vaivaa todistellakseen näiden parin punaviinilasillisen terveellisyyttä."

    Kenenkään ei totisesti pidä huolestua terveydestään siksi, ettei juo lainkaan alkoholia!

    VastaaPoista
  4. Mutta Hanukka, eikö varsinkin Suomessa suositella syötäväksi (ruis)leipää joka sinällään on myös riippuvuutta aiheuttava aine. Monet pystyvät käyttämään ruista vain satunnaisesti mutta toisilla (kuten minä) se saattaa aiheuttaa melkoisen syömiskierteen sotkiessaan verensokerin säätelyä.
    Minä suhtaudun hyvinkin varauksellisesti rukiin väitettyihin terveysvaikutuksiin. -Kaksi vuotta kuivilla rukiista...

    VastaaPoista
  5. Antti! Olen eri mieltä, vaikka uskonkin hyvin tuon mitä sanot syömiskierteestä. Ruisleipä ei ole päihde kuten viina. Päihteet päihdyttävät: viina, kannabis, kokkeli, heroiini, lsd, extaasi yms. En tiedä kuuluisiko viina tähän luetteloon, mutta kuitenkin toiset päihteet ovat "kovempia". Päihteet aiheuttavat riippuvuutta, ja jopa viinasta eivät jotkut voi päästä eroon aloitettuaan. Ruisleivästä on käsittääkseni helppo päästä eroon, kun aloittaa VHH:n. Sitä paitsi päihteiksi luokiteltaville aineille on oma lainsäädäntönsä.

    VastaaPoista