perjantaina, lokakuuta 23, 2009

D-vitamiinisuositukset ovat ihan perseestä!


*
Äsken päättyneen kyselyni mukaan
(455 vastausta) vain joka kymmenes suomalainen pitää Valtion ravitsemusneuvottelukunnan (VRN) suosituksia riittävinä D-vitamiinin saannin suhteen. Tämä yllättävän masentava tieto voi tarkoittaa sitä, että VRN on menettämässä otteensa vakavasti otettavana viranomaisjohdettuna valistuskanavana. Ei voi olla oikein, että näinkin suuri osa suomalaisista aikoo tehdä päinvastoin kuin VRN neuvoo.

Tavallisempaa kuin VRN:n ohjeistuksen orjallinen noudattaminen lienee D-vitamiinitiedon hankkiminen muualta ja kesän muututtua syksyksi mahdollisen syntyvän D-vitamiinivajeen kohentaminen erilaisilla D-vitamiinivalmisteilla.

Itse aion tehostaa D-vitamiinin saantiani lähikuukausina syömällä erityisen tarmokkaasti tuoretta kalaa, nauttimalla kananmunia, lounastamalla usein metsäsienistä valmistetulla ruoalla, käyttämällä vähän reippaammin voita sekä täysrasvaista punaista kulutusmaitoa. Tammi-huhtikuussa otan vielä D3-vitamiinia purkista 25 µg/pv. Aina voin lisäksi toivoa, että Suomen urheiluliitto näkee mahdolliseksi talvikuukausina mukanaoloni etelän urheiluleireillä tai, että joku innostuu ideana heittämästäni terveysluennosta etelän auringon alla.

Lisää kirjoituksiani D-vitamiinista:

keskiviikkona, lokakuuta 21, 2009

Rennosti teetä ajatuksen kera

***
Suomen Aforismiyhdistyksen oivallinen puuhamies
, Sami Feiring, ilmoitti viimeisimmässä jäsentiedotteessa, että nyt voi juoda teetä aforismien kera. Kyseessä on Princess teen (Transmeri) markkinatempaus. Nauttikaa teestä ja ajatuksista! Aforismeja kannattaa lukea pienissä erissä, ajatuksella ja nauttia niistä. Anna aikaa aforismeille.

Ajatuksia päivään

Rohkeutta on tehdä se, mitä pelkää. Ei voi olla rohkeutta, jollei tunne pelkoa. Eddie Rickenbacker

Onni korvaa korkeudella sen minkä häviää pituudessa. Robert Frost

Elämä ei ole ne päivät, jotka ovat menneet, vaan ne jotka ovat jääneet muistiin. Pjotr Pavlenko

Lisää kirjoituksiani mm. aforismeista:

maanantaina, lokakuuta 19, 2009

Kylmät kädet - lämmin sydän

*
Sisätautien erikoislääkäri Hannu Väänänen
on mahdollisesti puristellut naisten jalkoja ja käsiä ihan urakalla. Hän loihtii nimittäin ilmoille tällaisen totuuden: "Naisten kylmät jalat ja kädet eivät ole normaalioloissa vaarallisia. Kylmäraajaisuus on enemminkin nuorten naisten ominaisuus kuin sairaus. Hoidoksi suositellaan villasukkia ja liikuntaa."

Kylmäraajaisuus on suurimmalla osalla naisista korkeintaan kiusallista. Miehillä ja yli 55-vuotiailla naisilla vaiva on huomattavasti harvinaisempi.

Lääkäri Väänänen vääntää mieluusti asian ihan päälaelleen: "Kylmät jalat ja kädet ovat itse asiassa hyvä ominaisuus. Tällaisilla naisilla pulssitaajuus ja verenpaine ovat matalia. He ovat myös yleensä hoikkia." He voivat mahdollisesti myös olla tasaluonteisia, eli jatkuvasti motkottamassa miehen tekemättömistä töistä.

Harvoin taustalta löytyy mitään sairautta. Nuorilla naisilla jalat ja kädet voivat olla jopa kahdeksan astetta ruumiin tärkeimpiä elimiä kylmempiä. Jalat myös todella tuntuvat kylmiltä, mihin voi olla useitakin syitä. Tupakointi usein pahentaa oireita, kun huonolla verenkierrolla jo muutenkin varustetut jalkojen verisuonet supistuvat entisestään. Jos kädet ovat siniset tai valkoiset ja esimerkiksi tiskaaminen lämpimässä vedessä tuntuu kipeältä, on kyseessä mahdollisesti sairaus. Silloin kyseessä voi olla valkosormisuudeksikin kutsuttu Raynaudin oire, Väänänen toteaa.

Kylmiin kinttuihin auttavat kotikonstit. Villasukat, liikunta ja huolehtiminen riittävästä ravinnon saannista auttavat ensihätään. Kylmän aistiminen on yksilöllistä ja joskus se on hyvinkin pienestä kiinni. Usein jo vaihtamalla talvikengät yhtä tai kahta numeroa isompiin saa jalkaansa oikean kokoiset ja huomattavasti lämpöisemmät kengät.


Muita aiheeseen liittyviä juttujani:

perjantaina, lokakuuta 16, 2009

Nälkä ja kilot lähtivät


**
Taru Schroderus on tuoreimmassa Kunto & terveys -lehdessä
antanut tilaa tämänkin terveysblogin lukijoille tutuksi tulleelle vantaalaiselle myynti-insinöörille Sami Uusitalolle. Tässä joitakin hyvin rasvattuja makupaloja, joiden innoittamana te varmaan suuntaatte lähimpään lehtien myyntipisteeseen.

"Syömällä oikein ei tarvitse edes ottaa itseään niskasta kiinni”, vakuuttaa Sami Uusitalo. "Vihanneksia, vähätärkkelyksisiä juureksia, kananmunia, lihaa ja kalaa - rasvaa pelkäämättä."

Sami Uusitalon ruokavaliossa jauho- ja tärkkelyspitoisille raaka-aineille, kuten leivälle, perunalle tai pastalle, ei ole enää juurikaan sijaa. Omakohtaisen kokemuksen perusteella juuri ne saivat aikaan epätoivottua liikehdintää sekä miehen painossa että verensokerissa. "Mistään ruuasta tai ravintoaineesta en ole silti kokonaan luopunut", Sami painottaa.

Hän ihmettelee avoimesti, miksi ylipainoisille ihmisille suositellaan ns. virallisterveellistä, vähän rasvaa, paljon viljatuotteita ja sokeripitoisia hedelmiä sisältävää ruokavaliota, vaikka se ei selvästikään sovi kaikille vaikean ylipainon kanssa kamppaileville. "Kansakuntamme lihominen johtuu nimenomaan 'vähän rasvaa' -neuroosista johon koko lääkärikunta ja ravitsemusalan asiantuntijat ovat sairastuneet. Ainakin minua nämä niin sanotut alan asiantuntijat onnistuivat huijaamaan kokonaisen vuosikymmenen", Sami puhisee.

"Miksi ylipäätään tehdään yleispäteviä terveyssuosituksia, kun niistä ei selvästikään ole hyötyä kuin murto-osalle ihmisistä?"

"Lihavuuden hoitoon käytetään valtavasti yhteiskunnan voimavaroja, mutta näinkin yksinkertaisen asian kun ravitsemussuositusten ajantasaistamiseen ei viitsitä nähdä vaivaa. En ole esimerkiksi löytänyt yhtään järkevää perustetta sille, miksi 55-60 prosenttia energiansaannista pitäisi tulla hiilihydraateista. Liiallisista hiilihydraateista ja tärkkelyskuormasta ei ole ylipainoisille kuin haittaa", Sami toteaa.

Sami Uusitalo on kävelevä todiste liha- ja rasvapitoisen ruokavalion eduista. Haittoihin hän ei ole edes törmännyt, sillä vaikka ruokavalio sisältääkin rasvaa ja proteiinia yli suositusten, ovat mm. hänen veri- ja kolesteroliarvonsa muuttuneet parissa vuodessa aiempaa paremmiksi.
183 senttimetriä pitkä Sami painoi ”pahimmillaan” 117 kiloa, joista lähes 30 kiloa kertyi reilussa kymmenessä vuodessa. "Kesällä 2007 otin lusikan kauniiseen käteen ja ryhdyin pohtimaan tarkemmin syömisiäni. Tein itselleni taulukon, johon kirjasin ruokia, jotka sisälsivät vähän hiilihydraatteja ja runsaasti proteiineja. Tajusin nopeasti kuinka väärin olinkaan syönyt. Pidin aiemmin esimerkiksi myslistä, jota saatoin syödä kulhollisen maidon kera kolmesti päivässä, vaikka se piti nälkää erittäin huonosti. Energiamäärältään 200 g mysliä ja yksi litra rasvatonta maitoa vastaa keskimäärin 12 keitettyä kananmunaa, joita en pystyisi mitenkään syömään päivän aikana. Havaitsin, että proteiini- ja rasvapitoiset ruuat sisältävät itse asiassa huomattavasti vähemmän energiaa, kuin vaikkapa hiilihydraateilla kyllästetyt viljatuotteet ja runsaasti nauttimani tuoremehut."

Siitä se sitten lähti. Sami ryhtyi rajoittamaan ruokavaliostaan perunan, riisin, pastan ja leivän ja mehujen määrää ja korvasi ne mm. lihatuotteilla ja kasviksilla. "Söin sen verran, että nälkä lähti. Tällä hetkellä olen 20 kiloa kevyempi kuin pahimmillani", Sami kertoo.

Vähähiilihydraattisen ruokavalion myötä Samin makeanhimo loppui lähes kokonaan. Myös ruokailukertojen määrä väheni, sillä välipaloille ei ollut enää tarvetta. Tutkimalla tarkemmin syömisiään, Sami selvitti myös vitamiinien, hiven- ja suojaravintoaineiden sekä kuidun saantiaan ja havaitsi, että lukuisien johtavien ravitsemusasiantuntijoidemme varoitukset vähähiilihydraattisen ruokavalion suojaravinneköyhyydestä olivat paikkansa pitämättömiä. "Asiantuntijoidemme mukaan ruisleipä on ylivoimainen kuidun lähde. Finelin 'eniten ja vähiten' –kuitupitoisten ravintoaineiden listalla se on kuitenkin vasta sijalla 40, kun listataan kuiturikkaimmat ruoka-aineet massayksikköä kohden. Sellainen ei ole ylivoimainen, joka on sijalla neljäkymmentä. Ylivoimainen olisi ykkönen. Ruisleivän sijoitus on tällä listalla jokseenkin sama kuin Suomen jalkapallomaajoukkueen sijoitus Fifan rankingissa. Harva meistä on sitä mieltä, että Suomi on ylivoimainen jalkapallomaa, niin kivaa kuin se olisikin", Sami naurahtaa.

Samin mukaan kuitua syödäänkin lähinnä peräsuolen toimintaa edistämään. "Kolesterolia sen sijaan käyttävät mm. aivot. Se kumpaan päähän haluaa panostaa, onkin sitten jokaisen omissa käsissä", Sami puuskahtaa.

"Syöminenhän on oikeastaan varsin yksinkertaista: kun syö sellaista ruokaa, josta pitää ja sen verran kuin elimistö pyytää, ei painon kanssa pitäisi olla ongelmia. Lautasmalliaan voi viedä hyvin pienillä muutoksia vähähiilihydraattisempaan suuntaan", Sami opastaa.

Lisää juttuja Sami Uusitalosta:

tiistaina, lokakuuta 13, 2009

Ruotsin maajussit pysyvät terveinä maitorasvoilla

**
Ruotsissa kuuluu kummia.
Kahdentoista vuoden ajan on seurattu ruotsalaisia ikääntyviä maajusseja. Ruotsalaistutkijat halusivat selvittää miksi maajussit pysyvät pitempään terveinä eivätkä sairastu sepelvaltimotautiin yhtä merkittävässä määrin kuin valtaväestö.

He löysivät kaksi merkittävää selittävää tekijää, jotka ovat maajussien hyvän terveyden taustalla. Tämä toinen tekijä onkin aidosti terveelliseen ravintoon perehtymättömille mahdollisesti tämän tutkimuksen suuri yllätys.

1) Ensinnäkin, tuttuakin tutummin vihannekset ja hedelmät ovat terveellisen ravitsemuksen kivijalka. Syö puoli kiloa vihanneksia ja hedelmiä. Sydän tykkää siitä!
2) Toisaalta vihannesten ja hedelmien terveysvaikutukset tulivat vasta esille silloin jos tähän yhdistyi tuntuva maitorasvojen kulutus!

Luit aivan oikein: tuntuva maitorasvojen kulutus vasta toi esille vihannesten ja hedelmien terveysvaikutukset! Tässä yhden totuuden maassa nimeltään Suomi, olemme saaneet kuulla kyllästymiseen saakka miten maitorasvat muka ovat epäterveellisiä. Pääjohtaja Pekka Puska pitää maitoa vasikan juomana ja jos maitoa ihan pakko on juoda, sitä pitäisi juoda rasvattomana. Tällainen ihminen kuten minä, joka rakastan punaista täysmaitoa ja aitoa voita, olen tietenkin tietoinen niistä paineista joita valistustyössäni kohdistuu juuri tähän poikkeavaan ravintovalintaani ja tapaani pitää näitä maitorasvaan liittyviä asioita esillä. Olen suoraselkäisesti puolustanut omaa valintaani ja lukuisista soraäänistä huolimatta jatkanut omaa linjaani. Maitorasva on omasta mielestäni terveellistä!

Tutkijat eivät havainneet vähäisemmän maitorasvan käytön, täysjyvävalmisteiden käytön ja kahden kala-aterian viikossa pienentävän riskiä sairastua sepelvaltimotautiin. Nämä Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ylistämät toimenpiteet eivät olleet yhtä hyviä valintoja kuin runsaiden maitorasva-annosten ja vihannesten sekä hedelmien nauttiminen. Anteeksi kun näin moneen kertaan makustelen näitä hunajaisia sanoja suussani ja pistän ne tähän kirjoitukseeni kerta kerran jälkeen. Nauttikaa maitorasvoja - sydän tykkää!

Vapaudu orjuuttavien ravitsemusratkaisujen ikeestä: Jos pidät maitorasvoista, nauti niitä silloin edelleen ilman omantunnon tuskia ja muista runsaat vihannesannokset sekä ne tärkeät hedelmät. Vaadi voita ja täysmaitoa työpaikallesi, katsokin että saat näitä keskuskeittiön tuotevalikoimiin ja käytä tietenkin aina itse kotona voita, rasvaisia juustoja ja nauti täysrasvaista maitoa. Niin pysyt terveenä!

We identified a significant interaction between intake of fruit and vegetables and dairy fat consumption. Daily fruit and vegetables consumption was associated with a lower risk of coronary heart disease only when combined with a high intake of dairy fat. Low intake of dairy fat, choosing mostly wholemeal bread or eating fish at least twice a week was not associated with a reduced risk of coronary heart disease in this cohort of rural middle-aged men. The current nutritional recommendations were hence only partly supported.

Lähde: Sara Holmberg, Anders Thelin ja Eva-Lena Stiernström. Food Choices and Coronary Heart Disease: A Population Based Cohort Study of Rural Swedish Men with 12 Years of Follow-up. Int. J. Environ. Res. Public Health 6: 2626-2638, 2009

Miten kommentoit tätä havaintoa?

Muita tätä havaintoa tukevia tutkimuksia ja kirjoituksia:

Professori Salminen kummastelee ehdotettua rasvaveroa

**
Ystäväni, eläkkeellä oleva professori Kari Salminen
, ihmettelee eduskunnassa kaavailtua rasvaveroa. Tämä veroesitys ei voi perustua terveyshaittaan, katsoo professori Kari Salminen. Jos rasvan sanotaan aiheuttavan terveyshaittaa, edellyttää nykyinen elintarvikelaki, että sellaisten elintarvikkeiden valmistus ja myynti pitää kieltää.

Elintarvikelain mukaan ruuan pitää olla kemialliselta laadultaan sellaista, ettei se aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Salmisen mukaan rasvaverolle ei löydy myöskään tieteellisiä perusteita. "Tyydyttyneiden eli kovien rasvojen haitallisuudesta tai tyydyttymättömien eli pehmeiden rasvojen edullisuudesta ei ole yhdenmukaista näyttöä, vaan tulokset ovat ristiriitaiset", Salminen kirjoittaa Kauppalehden Debatti-palstalla 9.10.2009. Salmisen näkemys perustuu Kansanterveyslaitoksen ja Harvardin yliopiston Setti-tutkimukseen, jossa on vedetty yhteen aiempien tutkimusten tulokset.

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Kataisen sekä Eduskunnan terveyden edistämisen asiantuntijaryhmän ehdottama valmistevero koskisi makeisia, limsoja ja kovia rasvoja. Tahot uskovat, että Tanskan mallin mukainen korkeampi vero edistäisi kansanterveyttä. Katainen, on tarkentanut, että rasvavero tai muu verotuksellinen keino ei voi olla ruokapolitiikan tai terveyspolitiikan ydin, vaikka niilläkin voidaan verotuloja kerätä.

Tanskassa on päätetty nostaa vuodenvaihteessa voimaan tulevalla verouudistuksella makeisten, suklaan, jäätelön ja sokeripitoisten juomien valmisteveroa 25 prosentilla sekä ottaa käyttöön rasvavero.

Lähde: Ruokatiedon uutispalvelu terveystoimittajille, 13.10.2009

Rasvoista on tässä terveysblogissa vaikka kuinka paljon lisää luettavaa. Aloita vaikkapa näistä:

D-vitamiinisuositus on aivan liian alhainen

**
Nykyiset suositukset D-vitamiinin saannille
ovat liian alhaiset, jotta D-vitamiinista olisi hyötyä vanhusten kaatumisten ehkäisyssä, kirjoittaa British Medical Journal.

Kansainvälisen tutkijaryhmän toteuttaman meta-analyysin mukaan vanhusten kaatumisriski vähenee viidenneksellä, kun päivittäinen D-vitamiinin saantitaso on välillä 17,5 - 25 mikrogrammaa. Alle 17,5 mikrogramman jäävästä D-vitamiinin saannista ei analyysin mukaan ole hyötyä kaatumisten ehkäisyssä. D-vitamiini vähentää vanhusten kaatumisriskiä, koska se parantaa lihasten toimintaa.

Suomessa virallinen D-vitamiinin saantisuositus on yli 60-vuotiaille 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan alainen D-vitamiinityöryhmä pohtii parhaillaan keinoja koko väestön D-vitamiinin saannin parantamiseksi, mutta ei tiettävästi ole valmis nostamaan kansallista saantisuositusta ennen kuin uudet pohjoismaiset ravitsemusuositukset on julkaistu vuonna 2012.

Työryhmän puheenjohtaja ja ravitsemustieteen dosentti Christel Lamberg-Allardt Helsingin yliopistosta suosittelee kuitenkin jo nyt vähän ulkoileville ikääntyneille 10 -20 mikrogramman annosta päivittäin.

Lähde: Ruokatiedon uutispalvelu terveystoimittajille, 13.10.2009

Lue vielä tästä erittäin vilkasta D-vitamiinikeskustelua terveysblogissani, johon osallistuu mm. ystäväni Christel Lamberg-Allardt:

maanantaina, lokakuuta 12, 2009

Chiliä diabeetikolle!

*
Ruokatiedon mainiosta uutispalvelusta
bongaan houkuttelevan uutisen diabeetikoille: Chili saattaa estää diabeteksen!

Chili voi tulevaisuudessa korvata asetyylisalisyylihapon tai toimia tehokkaana apuna sen ohessa diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä, todetaan American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Australialaisen Tasmanian yliopiston tutkija Kiran Ahuja ryhmineen havaitsi, että chilin sisältämät ainesosat kapsaisiini ja dihydrokapsaisiini laskevat veren glukoosi- ja insuliinipitoisuuksia ja estävät verisuonten tukkeutumista ilman haittavaikutuksia.

Tulokset tukevat Ahujan aiempia havaintoja chilin ainesosien hyödyllisyydestä verisuonten rasvoittumisen ja diabeteksen ehkäisyssä. Asetyylisalisyylihappo on vaikuttava aine yleisessä särkylääkkeessä asperiinissa.

Muita kirjoituksiani diabeteksesta:

Valmistaudu salaattiviikkoon!

***
Tukevalehtiset salaatit
sopivat lämpimiin syysruokiin, vinkkaa Kotimaiset Kasvikset ry:n viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen.

Salaatinlehtien käytössä lisääntyy salaattikääröjen suosio. Herkullisia täytteitä sisältävät salaattikääröt ovat nyt trendikästä seurusteluruokaa ja sormiruokaa, jota näperretään ja syödään yhdessä. Täytteitä voi valmistaa kutsuille etukäteen valmiiksi moneen makuun.

Syksy ja talvikausi ovat tuhtien, rakenteeltaan kestävien salaattien aika. Myös punasävyisiä ja tummia salaatteja suositaan. Salaattivalikoimista löytyy monia myös kuumennusta kestäviä lajikkeita. Salaatti sopii mainiosti myös haudutetuksi lisäkkeeksi kaalin tapaan. "Erilaiset rapeutensa hyvin säilyttävät salaatit kuuluvat kylmään kauteen. Ne ovat hyvä valinta varsinkin, kun kootaan ruokaisia salaatteja, joihin yhdistetään kuumia aineksia", Toikkanen ehdottaa.

Tukevalehtisiä salaatteja ovat esimerkiksi roomansalaatti, aromiltaan pähkinää ja retiisiä muistuttava rucola, tammenlehtisalaatti sekä vihreät ja punaiset lollo-salaatit.

Salaattivalikoiman uutuuksia ovat ruusukkeen muotoiset salaatit, joiden lehdet ovat pieniä ja napakoita sekä usein myös värikkäitä ja liuskelehtisiä. Aluksi pääasiassa ammattikeittiöiden käytössä olleita tuontilajikkeita on nyt alettu kasvattaa Suomessa ja myydä ruokakaupoissa.
Toikkanen ehdottaa, että uutuuksista puhutaan ruusukesalaatteina, koska lehdet kiinnittyvät ruusukemaisesti salaatin kantaan. Puutarhat ovat nimenneet kasvattejaan myös esimerkiksi möröiksi ja tulivuoriksi. "Salaateille annetut fantasianimet helposti vain hämmentävät kuluttajaa", Toikkanen arvioi.

Uutuuksien takana on Hollannissa jalostettu salaattityyppi Salanova, joka on salaattitalo Rijk Zwaanin suojattu tuotenimi. Salaatin yksi ominaisuus on, että lehdet lähtevät irti kannasta kerran käsin kiertämällä.

Salaattien sisältämistä ravintoaineista suomalaisille yksi tärkeimmistä on folaatti (B9-vitamiini). Folaattia tarvitaan muun muassa punasolujen muodostukseen, ja erityisen tärkeää folaatin saanti on raskauden aikana. Lisäksi se vähentää elimistön homokysteiinipitoisuutta ja siten ennaltaehkäisee sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Salaatinlehdet tuovat ateriaan runsautta ja vatsaan kylläisyyden tuntua kevyesti. Kun salaatin kanssa syö öljypohjaista kastiketta, elimistö saa kaipaamiaan hyviä rasvahappoja.

Ensi viikolla 19. - 25. lokakuuta vietetään valtakunnallista Salaattiviikkoa, jolloin muistutetaan, että avomaan salaattikauden päätyttyä tuoreita salaatteja saadaan kasvihuoneista.

Lähde: Ruokatiedon uutiset terveystoimittajille, 12.10.2009

Muita ruokatiedon aarteita: