sunnuntai, huhtikuuta 11, 2010

Laihdutuspillereiden tulevaisuus näyttää synkältä

##
Svenska Dagbladet maalaa meille tosi synkän kuvan laihdutuspillereiden tulevaisuudesta.

Ihmiset ovat liian lihavia ja lääketeollisuus näkee tässä huomattavan hienon markkinaraon. Mitä jos voisi ottaa laihdutuspillereitä ja sillä tavalla laihtua?

Turha toivo! Nyt laihdutusbisnes on tältä osin tullut tiensä päähän. Reductil vedetään näinä päivinä väkisin pois apteekkien hyllyiltä. Pilleri aiheuttaa liian vakavia sivuvaikutuksia. Ja uskokaa tai älkää, mutta se oli lääketeollisuuden viimeinen toivo! Uusia ei ole lähivuosina tulossa ja kaikki muut on jo aikoja sitten tuomittu joko tehottomina tai liian vaarallisina terveydelle. Tällä synkällä matkalla on kaatunut moni valmiste: Xenical, Acomplia jne. Ja nyt siis viimeisimpänä Reductil.

Svenska Dagbladetin toimittaja keskustelee asiasta kolmen asiantuntijan kanssa.

Christina Fleetwood edustaa ylipainoisten valtakunnallista yhdistystä. Laihdutuspilleri osoittautui liian helpoksi vaihtoehdoksi. Pillerit eivät olleet mikään oikotie onneen.

Professori Stephan Rössner on Ruotsin ehkä tunnetuin lihavuusasiantuntija. Synkäksi menevät Rössnerinkin mietteet. Pillereiden kohtaamat ongelmat johtavat siihen, että lääkealan yritykset lopettavat tuotekehittelyn kokonaan. Rössner pitää lääketeollisuuden ahneutta suurena ongelmana. Laihdutuslääkkeet päästettiin liian aikaisin markkinoille ja kova kilpailutilanne johti ylilyönteihin eri valmistajien välillä. Myös käyttäjien odotukset pillereiden suhteen ovat olleet aivan epärealistisella tasolla. Painonhallinta on niin monimutkaista, ettei sitä pillereillä kyetä hallitsemaan.

Aivotutkija ja professori Martin Ingvar on niinikään synkissä mietteissä. Laihdutuspillerit perustuvat liian yksinkertaiseen konseptiin. Syö pillereitä ja laihdu. Mutta painonhallinta on siis niin paljon monimutkaisempaa ja vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa.

Nyt kun laihdutuspillerit ovat tulleet tiensä päähän, voidaan mahdollisesti harkita jopa ruoan sisältämien hiilihydraattien vähentämistä ja panostusta proteiineihin ja rasvoihin. Tämä luonnollinen tapa laihtua on osoittautunut hyvinkin toimivaksi ratkaisuksi. Ainoa ongelma tässä taitaa olla se, että sillä menetelmällä ei mikään yritys maailmassa pääse rikastumaan. Tilaa jo tänään minulta ilmainen yleisohje, millä painonhallinta onnistuu. Yhteystiedot löytyvät terveysblogini yläosasta. Käy kirjakaupasta hakemassa uusin painonhallintakirjani "Sietämätön leveys", tilaa se julkaisijan sivuilta tai tilaa minulta painonhallintaluento (kirja saatavilla silloin erikoishintaan!).

Muita kirjoituksia painonhallinnasta:

Maitorasva pitää sydämen terveenä

**
Mikäli rakastat
rasvaisimpia juustoja, syöt säännöllisesti voita ja juot mieluusti täysmaitoa "valkoiseksi värjätyn liituveden" (rasvaton maito) sijaan, olet valinnut todella terveellisen rakkauden kohteen. Ystäväni Pekka Puska on toiminnallaan vaikuttanut siihen, että voin käyttö on romahtanut, kukaan ei enää uskalla suosia joukkoruokailussa terveellisempää täysmaitoa ja kaikki on niin tavattoman kevyttä. Tuntuu pahalta tämä terveellisten ruokailutapojen alasajo varsinkin täällä Suomessa.

Professori Kari Salminen ihmetteli jokin aika sitten kanssani maitorasvojen saamaa tylyä kohtaloa erityisesti Suomessa. Maitorasvasta kerrottiin Pohjois-Karjala projektin innoittamana, että se on haitallista ja sen käyttöä tulee rivakasti vähentää. Kyllästyneenä tähän Valio julkaisi kesällä 1988 johtavissa päivälehdissä ilmoituksen "Viisi asiaa, jotka aina olet halunnut tietää, mutta kukaan ei ole kertonut". Ilmoituksessa tuotiin esiin se puoli tutkimustiedosta, jota yleisessä propagandassa ei koskaan tuotu esille.

Valion ilmoitus aiheutti vuoden 1988 kesän ja alkusyksyn kestäneen melkoisen mediamylläkän. Sen seurauksena Valio mm. irtisanoi Tieteellisen neuvottelukuntansa. Kari Salminen kirjoitti tuona aikana runsaat 50 ilmoitusta puoltanutta vastinetta lehtiin. Aika jäi suomalaiseen ravitsemushistoriaan "Rasvasotana". Salminen katsoo aikakauden taisteluksi, jonka Valio silloin julkisuudessa kirkkaasti hävisi.

Valio hävisi taistelun vuonna 1988, mutta taistelua on uljaasti jatkettu tiederintamalla. Propagandasodan maitorasva ehkä hävisi, mutta kuinka ollakaan tiedesota jatkuu yhä ja maitorasvojen uutta tulemista povaavat ryhmittyvät ovat saaneet runsaasti taistelumieltä maitorasvojen terveellisyyttä osoittavista tutkimuksista. Tässä maitorasvojen vihaajille taas uutta mietittävää. Tällä kertaa maitorasvojen terveellisyys on osoitettu australialaistutkimuksessa.

Uunituoreessa pitkäaikaisessa seurantatutkimuksessa selvitettiin onko maitotuotteilla mitään yhteyttä sydänkuolemiin. Kaikkein kovin näyttö jonkin ruoka-aineen terveellisyydestä tai epäterveellisyydestä saadaan, jos osoittautuu, että ruoka-aineen käyttö johtaa kuolemantapauksiin sydämen pysähtyessä.

Tiedemiehiä on kautta aikojen kiinnostanut maitovalmisteiden terveellisyys. Koskaan ei ole tieteellisesti suoraan osoitettu, että maitorasva olisi haitallista sydämelle. Useassa riippumattomassa tutkimuksessa on tullut esille maitorasvan joko neutraali tai hyvää tekevä vaikutus sydänterveydelle. Taas tätä maitorasvan yhteyttä sydänterveyteen tutkittiin ja mitään muutosta ei edellä esitettyyn havaintoon saatu nytkään. Maitorasva on, Pekka Puskan poikkeuksellisen tylystä tuomiosta huolimatta, edelleen joko neutraalia tai hyvää sydänterveydelle. Katsotaan tutkimusta hieman tarkemmin!

Australiassa tutkittiin vaikuttaako maitorasvojen käyttö kuolemantapauksiin, jossa sydän pysähtyy, syöpätaudit vievät autuaammille metsätysmaille tai ihan vain muilla tavoin potkaistaan tyhjää.

Tutkimusta tehtiin 16 vuotta. Koeryhmänä oli 1529 aikuista miestä ja naista, jotka tutkimuksen alkaessa olivat 25–78 -vuotiaita. Heiltä otettiin talteen tiedot maitovalmisteiden käytöstä. Heiltä tiedusteltiin käyttivätkö he täysrasvaisia maitovalmisteita vai oliko heillä tapana elää kevyemmin, miten paljon ja miten rasvaisia juustoja heidän teki mieli syödä sekä maistuiko jogurtti. Lisäksi selvitettiin kalsiumin ja D-vitamiinin saanti. Tutkijat luottivat siihen, että itsetäytetyt ruokapäiväkirjat heijastelivat todellisuutta.

Kansallisesta kuolemansyyrekisteristä tarkistettiin oliko henkilö heittänyt veivinsä tutkimuksen aikana ja mikä oli kuolemansyy. Tavanomaiset tilastotieteelliset tutkimukset suoritettiin (Coxin regressioanalyysi).

Tulosten selvitessä kävi ilmi, että keskimäärin 14,4 vuoden seurantajan jälkeen 177 koehenkilöä kasvoi koiranputkea. Näistä 61 oli kuollut sydäntapahtumaan ja 58 henkilön kohtalona oli syöpä.

Mitään merkittävää yhteyttä ei löytynyt kuolemantapausten ja maitovalmisteiden käytön välille. Kun tutkittiin tarkemmin rasvaisimpia maitovalmisteita nauttineiden ryhmää havaittiin, että heillä oli verrattaessa vähärasvaisimpaan ryhmään huomattavasti vähemmän kuolemantapauksia. Sekoittavat tekijät karsittiin pois.

Tutkijat ovat valtavan kohteliaita esimerkiksi Pekka Puskan edustamalle vähärasvaiselle linjaukselle, sillä he ilmoittivat, että täysrasvaisten maitovalmisteiden terveellisyyttä ei vielä kannata kuuluttaa kirkossa. Tarvitaan lisätutkimuksia maitorasvojen terveellisyydestä.

Kirkossa kuulutettavaa ilmoitusta maitorasvojen lopullisesta terveellisyydestä odottaessani, ainakin minä aion lisätä jo ennestään runsasta maitorasvojen käyttöäni. Tee sinäkin niin! Jossakin vaiheessa kupsahdamme, mutta ei se ainakaan johdu maitorasvoista.

Lähde: M Bonthuis, M C B Hughes, T I Ibiebele, A C Green ja J C van der Pols. Dairy consumption and patterns of mortality of Australian adults. European Journal of Clinical Nutrition advance online publication 7 April 2010; doi: 10.1038/ejcn.2010.45

Lisää luettavaa maitorasvoista:

perjantaina, huhtikuuta 09, 2010

Suomalainen murhasi 16 ulkomaalaista

Luin lehdestä hirvittävän raa'an uutisen:

Suomalaista epäillään kuudentoista pakolaisen joukkosurmasta Korkeasaaren eläintarhassa. Kaikki Korkeasaaren 16 maahanmuuttajaa löydettiin surmattuina varhain perjantaiaamuna. Uussuomalaiset olivat juuri viime viikolla päässeet ulkoaitaukseen, jossa ei ole katosta.

Teosta epäillään valkoista, lihaa syövää heteroa. Eläintarhassa tutkitaan nyt, miksi ja miten tuo alkoholisoitunut ja läski vaimonhakkaaja pääsi käsiksi puolustuskyvyttömiin maahanmuuttajiin. Aitaus, jossa uussuomalaiset olivat, on alle 70 senttiä korkea.

"VHM:n jäljet tulivat mereltä, sen jälkeen se on käyttäytynyt kuin ravintolaillan jälkeen nakkikioskilla", kertoo eläintarhan johtaja Sakari Orava.

Korkeasaaren maahanmuuttajat olivat peräisin Chilestä. Ne olivat suurin piirtein kurjen kokoisia, metrin pituisia, eivätkä ne ole harvinaisia. Vaaleanpunaiset pakolaiset lähtivät 1970-luvulla pakoon Chilen sotilasvallankaappausta ja päätyivät lopulta Suomeen.

"Häkkirakennetta on muutettava. Maahanmuuttajat kuuluvat Suomeen, uusi parvi hankitaan ehdottomasti", kommentoi asiaa verekseltään maahanmuuttoministeri Astrid Thors.

Tutkijoiden mukaan tapaus on merkki suomalaisen miehen pohjattomasta naisvihasta ja rutiininomaisesta väkivaltaisuudesta.

Muuta sekavaa höpinää, jolla olen houkutellut tänne terveysblogiini viattomia lukijoita:

torstaina, huhtikuuta 08, 2010

Syökää lihaa

*
Suomalaistutkijat Maatalouden tutkimuskeskuksessa Jokioisissa
julkaisivat jo viime vuoden puolella tutkimuksen lihansyönnin vaikutuksesta maailmanlaajuisiin kasvihuonekaasupäästöihin. Totesin tänään Svenska Dagbladet -lehden tehneen tästä pienen uutisen. Yhdenkään suomalaistoimittajan en tiedä kajonneen tähän tutkimukseen.

Vegaanien, viherpiipertäjien ja muiden villapuseroradikaalien väite on ollut, että lihansyönti kasvattaa ns. kasvihuoneilmiön vaikutuksia ja lisää siten ilmaston lämpeämistä. Lihan syöntiä on pidetty epäsopivana.

Suomalaistutkijoiden mukaan lihan jättäminen kokonaan pois ruokalautaselta vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä noin 7 prosenttia. Suurinta roolia kasvihuonekaasujen päästöissä näyttelee peltomaan viljely.

Svenska Dagladet -lehdelle myöntämässään haastattelussa tutkimuksen johtaja Helmi Risku-Norja myöntää, että jos joka kymmenestä suomalaisesta tulisi vegaani (terveysblogistin huomautus: en tiedä paljonko Suomessa on nykyään vegaaneja), se vaikuttaisi kasvihuonepäästöihin 0,7 prosentin verran.

Eli jos meistä tulisi sankoin joukoin viherpiipertäjiä ja söisimme vain vihanneksia ja hedelmiä, niin ei siitä saataisi aikaiseksi kuin useimmille pahaa mieltä ja kasvihuoneilmiö jatkuisi entisellään. Ihminen on kaikkiruokainen ja liha on mitä parhainta ruokaa. Syökää lihaa!

Suomalaistutkimus on julkaistu tiedelehdessä Progress in Industrial Economy.

Lähde: Forskare: Kött ingen stor klimatbov. Svenska Dagbladet 8.4.2010

Muita kirjoituksia lihasta:

tiistaina, huhtikuuta 06, 2010

Onnistuneet uudistukset


**
Terveysblogini on uudistunut
.
  • Olen pyytänyt muutamalta terveysvaikuttajalta vieraskirjoitusta terveysblogissani. Tämä on ollut ilmeisen onnistunut uudistus, sillä noita kirjoituksia on luettu ja kommentoitu erittäin vilkkaasti.
  • Dosentti Matti Tolonen on saanut oman ravintolisäosion terveysblogissani. Tolosen ehtymättömästä varastosta olemme jo saaneet runsaasti työnäytteitä.
  • Yritin parantaa terveysblogini luettavuutta lukuisin uudistuksin.
Kyselyni mukaan olette pitäneet viimeisimpiä uudistuksia hyvinä. Tästä on hyvä jatkaa.

Rakentavaa kritiikkiä otan mieluusti vastaan. Tämä on valtakunnan ykkösblogi terveystiedon saralla ja mikäli se minusta riippuu niin sillä sijalla se myös tulee pysymään.

Ensi kertaa terveysblogiini tutustuva saattaisi kiinnostua näistä peruskirjoituksistani:

maanantaina, huhtikuuta 05, 2010

Ubikinoni vaimentaa tulehdussytokiineja

**
Tohtori Frederick Cranen työryhmä
eristi ubikinonin naudan sydänlihaksesta vuonna 1957 Wisconsinin yliopistossa. Samana vuonna tohtori R.A. Morton, joka myös alkoi tutkia tätä yhdistettä, antoi sille nimeksi ubikinoni eli koentsyymi Q10 (lyhennetään yleensä CoQ10 tai Q10). Sen jälkeen tätä vitamiininkaltaista ainetta on tutkittu valtavasti eri puolilla maailmaa, ja sitä käytetään laajalti ravintolisänä.

Ravinto tarjoaa tätä ainetta hyvin vähän, vain 3–6 mg päivässä. Ravintolisät sisältävät sitä paljon enemmän, 10–200 mg.

Ubikinonin tarpeellisuudesta ravintolisänä on käyty kiivastakin väittelyä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ex-professori Antti Aro toivoi vuonna 2008 Diabetesliiton lehdessä, että "tämä turha ravintolisä poistuisi pian markkinoilta". Näin ei kuitenkaan ole käynyt, vaan päin vastoin, sitä tutkitaan ja käytetään yhä laajemmin sitä mukaa kun tieteelliset tutkimukset tuovat esille sen uusia suotuisia biokemiallisia vaikutuksia.

Uusin raportti tulee Israelista. Tel Avivin yliopiston tutkimuksen mukaan ubikinoni vaikuttaa terveyteen osittain samalla tavalla kuin D-vitamiini, nimittäin immuunijärjestelmän kautta. Ubikinoni vähentää merkitsevästi vapaiden radikaalien (superoksidin) aiheuttamaa tuumorinekroositekijä alfaa (TNF-alfa) ja interleukiini 2:ta (IL-2). Koe tehtiin in vitro (viljelyalustalla) 19 vapaaehtoiselta henkilöltä otetuilla yksitumaisilla (monunukleaarisilla) valkosoluilla.

"Tulokset osoittavat, että koentsyymi Q:lla on tiettyä vaikutusta yksitumaisten valkosolujen sytokiinien tuotantoon, mikä liittyy ubikinonin kykyyn muokata ihmisen immuunijärjestelmän toimintaa", kirjoittavat tutkijat.

Lähde: Bessler H, Bergman M, Blumberger N, et al. Coenzyme Q10 decreases TNF-alpha and IL-2 secretion by human peripheral blood mononuclear cells. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2010;56(1):77-81.

Lue lisää ravintolisistä:

perjantaina, huhtikuuta 02, 2010

Helpotusta oikein lihaville lapsille

*
Lääkärin tarkassa seurannassa voidaan suositella vähähiilihydraattista ruokavaliota (VHH) sairalloisesti lihaville teini-ikäisille. Tähän tulokseen päädytään tutkimuksessa, joka julkaistiin maaliskuussa 2010 lastenlääkärien ammattilehdessä Journal of Pediatrics.

Tehokkaita laihdutusmenetelmiä ei juurikaan ole pahasti ylipainoisille lapsille, sanoo professori Nancy F. Krebs Coloradon yliopistosta.

Lääkärit ovat tähän asti pelänneet ottaa käyttöön vähähiilihydraattisia ruokavalioita nuorille lapsille, sillä aina on se vaara olemassa, että proteiini- ja rasvapitoinen ruokavalio lyhyenkin aikaa käytettynä vaikuttaa kielteisesti lasten kasvuun ja se saattaa kohottaa veren kolesteroliarvoja. Tämä on professori Krebsin mukaan suurin este näiden ruokavalioiden laajamittaisemmalle käytölle.

Tilanne saattaa nyt muuttua, sillä paljon proteiinia ja rasvaa sisältävällä ruokavaliolla saavutettiin kokeeseen osallistuvissa lapsissa hyvät laihdutustulokset. Verrattuna vähän rasvaa sisältävään ruokavalioon, runsaasti proteiinia ja rasvaa sisältävä ruoka oli merkittävästi tehokkaampi laihdutusvaikutuksiltaan.

Kokeessa annettiin vähähiilihydraattiset ruokavalio-ohjeet 24 sairaalloisesti lihavalle teinille ja 22 samanikäisille teinille annettiin kehotus syödä hyvin vähän rasvaa. Koe jatkui 13 viikkoa ja molempia ryhmiä seurattiin tarkasti. Lapsilla ei (vielä) ollut diabetesta eikä muita vakavia sairauksia.

VHH-ryhmässä painonpudotus oli 13 viikossa keskimäärin 29 paunaa (= 13,2 kg) ja vähän rasvaa syönyt ryhmä laihtui 16 paunaa (= 7,3 kg). Molemmat ryhmät onnistuivat koken päätyttyä välttymään siltä, että kilot tulisivat takaisin 9 kk seuranta-ajan puitteissa. Professori Krebs oli olettanut, että erityisesti VHH-ryhmässä tapahtuisi painonnousua kokeen päättymisen jälkeen, mutta näin ei siis ollut tapahtunut.

Professori Krebs piti VHH-ruokavaliota täysin turvallisena. Mitään heikennystä ei ollut tapahtunut pituuskasvulle, luun tiheydelle ja erilaisille metabolisille osatekijöille kuten esim. kolesteroliarvoille. Kuten olettaa saattaa niin vähän rasvaa saaneiden lasten ryhmässä LDL-kolesteroli laski ja HDL-kolesteroli nousi, mutta niin kävi myös VHH-ryhmässä!

Liikunnasta hauskasti ja rennosti

***
Kävin Turun Myyntimiehille
esittelemässä liikuntaohjelmaani. Sain äsken tietää, että esitykseni oli päätynyt myyntimiesten omaan lehteen.

Löysätkää hetkeksi pipoa ja tarkistakaa ennakkoluulottomasti, voisiko olohuoneliikunnasta olla apua? Koko juttu on luettavissa tästä PDF-tiedostosta.

  • Istuminen muurahaispesässä. Erinomainen ryhtiä parantava liike. Istuttuasi muurahaispesässä lähdet liikkeelle ja huiskutat samalla muurahaisia pois takapuolesta. Vedät silloin vaistomaisesti olkapäät taakse ja oikaiset selkäsi. Mahdollisesti liikut jopa reippaammin kohti vilvoittavaa metsälampea, jonne voit muurahaisten pureman takapuolesi laskea.
  • Kävelytripling. Kaikki eivät asu yli 500 neliön kartanossa. Tarkoittaa siis, että sisätiloissa liikkuessa seinä tulee vastaan turhan tiuhaan tahtiin. Ratkaisu löytyy kävelytriplingistä! Ota tosi lyhyitä askeleita. Askella yli koko jalkapohjan kantapäästä varpaisiin suuntautuvalla liikkeellä. Välillä hidasta triplingiä, välillä reippaampaa. Ei tule seinä vastaan niin nopeasti.
  • Kävelyä varpailla ja kantapäillä. Ota tavaksesi kävellä välillä varpailla, välillä kantapäillä. Tämä kehittää nilkkojen ja pohjelihasten voimaa sekä parantaa tasapainoa.
  • Pyöräilyä uutisten ajaksi. Ota tavaksi pyörittää jalkojasi ilmassa ikään kuin ajaisit polkupyörää. Siinä kun katsoo illan uutislähetystä, kunto kohoaa ja vatsalihakset voimistuvat. Suosittelen.
  • Hartioiden pyöritys. Pyöritä hartioita niin, että oikein rutisee! Riittävän usein suoritettuna, saatamme ihmetellä minne ne niskakivut ovat hävinneet.
  • Hampaiden harjaus. Hampaiden harjaukseen voi yhdistää kuntoilun. Kun harja menee oikealle nouse silloin varpaille. Kun harja menee vasemmalle nouse kantapäille.
  • Se seisoo sittenkin. Niin, tässä ei tarkoiteta "sen" seisomista. Tarkoitus on seistä toisen jalan varassa mahdollisimman pitkään. Vapaan jalan voi viedä taakse, sivulle ja eteen. Notkeimmat vievät vapaajalan niskan taakse!
  • Kevyet punnerrukset. Huippu-urheilijan treenimenetelmiä käyttäen voit oppia tekemään lattiatasolta vaikkapa 50 punnerrusta suorille käsille. Lue lehdestä tarkemmin mikä on oikean punnerrusmenetelmän salaisuus.
Lähde: Christer Sundqvist. Liikunnasta hauskasti ja rennosti. Kuuvannokka 4:7, 2009

Lisää luettavaa luennoistani:

Apeliini - uusi mielenkiintoinen hormoni

**
Apeliini on ihmisen solujen erittämä hormoni (peptidi), jonka professori Masahiko Fujinon työryhmä löysi Japanissa vuonna 1998.

Apeliinia esiintyy veriplasmassa, aivoissa, haimassa, sydämessä, keuhkoissa, munuaisissa, lisämunuaisissa, maksassa, suolistossa, rintakudoksessa, munasarjoissa, kilpirauhasessa ja valtimoiden seinämän endoteelissa.

Kiinalaisen raportin mukaan vasta diagnosoitujen, hoitamattomien tyypin 2 diabeetikkojen plasman apeliinin pitoisuus on tavallista pienempi. Joidenkin tutkimusten mukaan lihavuus ja diabetes lisäävät apeliinin määrää rasvakudoksessa, veriplasmassa ja silmän lasiaisessa. Eri tutkimuksissa on saatu vastakkaisia tuloksia.

Erään julkaisun mukaan apeliini voi estää insuliinin ja glukagoninkaltaisen peptidi 1:n (GLP-1) vaikutuksen glukoosiin kun taas toisen mukaan apeliini on välttämätöntä insuliiniherkkyydelle.

Apeliinin vaikutus välittyy ainakin osaksi adenosiinimonofosfaattiriippuvaisen proteiinikinaasin eli AMPK:n aktivaation kautta. Tässä suhteessa apeliinin vaikutus muistuttaa berberiinin vaikutusta.

Apeliini edistää terapeuttista angiogeneesiä (uudisverisuonten syntyä). Ihmisen elimistö pyrkii ilmeisesti apeliinin avulla kompensatorisesti torjumaan aineenvaihdunnan häiriöitä ja niiden aiheuttamia elinmuutoksia. Joidenkin tutkimusten mukaan apeliinin määrää voidaan lisätä tietyillä ravintolisillä, kuten EPA-rasvahapolla ja neidonhiuspuu-uutteella.

Apeliinin keskeinen merkitys terveydelle on alkanut selvitä vasta viime aikoina. Tutkimusten mukaan apeliinilla on monia fysiologisia vaikutuksia. Se ehkäisee verenpaineen kohoamista ja valtimonkovetustautia, se säätää sydämen rytmiä ja lisää (inotrooppisesti) sydänlihaksen supistusvoimaa sekä säätää insuliiniherkkyyttä ja sokeritasapainoa. Apeliini edistää typpioksidin (NO) tuotantoa valtimoiden seinämissä, jolloin ne pysyvät pehmeinä ja joustavina.

Apeliinin uskotaan vahvistavan sydämen pumppausvoimaa ja suojaavan sydäntä hapenpuutteelta ja vajaatoiminnalta etenkin silloin kun verenpaine on koholla. Akuutissa sydäninfarktissa plasman apeliinin pitoisuus suurenee, mutta pitkäaikaisessa sydämen vajaatoiminnassa pitoisuus pienenee. Jotkin tutkijat esittävät, että apeliini pienentää infarktin kokoa ja suojaa sydänsoluja iskemian ja reperfuusion aiheuttamilta vaurioilta.

Jotkin tutkijat uskovat, että apeliini suoja sydäntä ehkäisemällä sydänlihassolujen ohjelmoitua kuolemaa, apoptoosia (lue tästä asiasta tämä PDF-tiedosto).

Apeliini suojaa aivoja ja muuta hermostoa hapenpuutteen aiheuttamilta vaurioilta. Apeliini säätää myös ruumiinlämpöä ja ruokahalua.

Apeliini on erityisen kiinnostava hormoni lihavuuden ja diabeteksen kannalta. Kokeellisessa hiirille aiheutetussa diabeteksessa apeliinin eritys vähenee. Rasvainen ruokavalio lisää jyrsijöiden ihonalaisen kudoksen, mutta ei retroperitoneaalisen rasvakudoksen apeliinin eritystä.

Eläinkokeissa apeliini säätää glukoosin tasapainoa (homeostaasia) ja parantaa sokerinsietoa sekä laihoilla että lihavilla rotilla. Apeliinin ruiskuttaminen laskimoon lisää sokerinottoa luurankolihaksiini ja alentaa veren sokeripitoisuutta.

Apeliini näyttää vaimentavan myös hiljaista kroonista tulehdusta (inflammaatiota), joka myllertää kaikissa pitkäaikaissairauksissa. Lihavien ihmisten plasman ja kudosten apeliinin pitoisuus pienenee kun ihmiset laihduttavat ruokavalion avulla. Apeliinin, insuliinin ja tuumorinekroositekijä alfan välillä vallitsee korrelaatio niillä ihmisillä, joiden insuliiniherkkyys lisääntyy eniten.

Ravintolisien ja kortisonin vaikutuksesta apeliiniin muutama sana vielä. Navarran yliopiston uuden tutkimuksen mukaan kalaöljyn EPA-rasvahappo lisää merkitsevästi apeliinin peruseritystä ja insuliinin stimuloimaa apeliinin eritystä sekä apeliinigeenin ilmentymistä rasvasoluissa (adiposyyteissä). Havainto antaa aivan uudenlaisen selityksen sille, että EPA on ilmeisesti diabeetikoille hyödyllinen ravintolisä. Esimerkiksi Japanissa lääkärit määräävät yleisesti diabeetikoille E-EPAa (1800 mg päivässä) täydentävänä hoitona. Sen on todettu suojaavan mm. diabeetikon munuaisia vaurioilta ja korjaavan diabeetikon kaulavaltimon ahtaumia ja parantaa verenkiertoa.

Kiinalaistutkimuksen mukaan neidonhiuspuun (Ginkgo biloban) lehdistä valmistettu uute lisää apeliinin pitoisuutta veriplasmassa. Tämä voi selittää uudella tavalla sitä, että uute voi suojata sydänlihasta hapenpuutteelta.

Lundin yliopiston tutkimuksen mukaan kortisonin käyttö vähentää haiman beetasolujen apeliinin eritystä. Tämä voi selittää sitä, että kortisonin pitkäaikainen käyttö voi laukaista tyypin 2 diabeteksen.

Kirjallisuus:

Miika Heinosen väitöskirja, 2009 (PDF-tiedosto)
PubMed-tietokannassa on tällä hetkellä 294 dokumenttia hakusanalla apelin

Lisää luettavaa ravintolisistä: