perjantaina, elokuuta 08, 2008

Inspiraation etsintää

***
Olen äskettäin lukenut
erään kirjan ja petyin niin valtavasti, että olin menettää inspiraationi hiilihydraattitietoisuuteen (vähähiilihydraattinen ruokavalio, VHH).

Onneksi sain ystävältäni aikaisin aamulla inspiroivan mietelauseen, joka pelasti päiväni.

The mediocre teacher tells.
The good teacher explains.
The superior teacher demonstrates.
The great teacher inspires.


William Arthur Ward (1921-1994)

Vapaasti suomentaen:

Kohtalaisen hyvä opettaja kertoo tarinoita.
Hyvä opettaja selittää.
Parempi opettaja osoittaa miten homma toimii.
Paras opettaja innostuttaa.

16 kommenttia:

 1. Christerin kesä näyttää olevan ohi ;D

  Tämä ei nyt liity välttämättä inspiraation. Olisi mukavaa jos voisit rohkeammin kommentoida noita lukuvinkkien juttuja. Tässä on monta kertaa meinannut mennä kahvit väärään kurkkuun. Sen verran uskomattomia juttuja ehdottelevat välillä.

  Esim. kolesterolilääkitys lapsille. Tästähän lääketeollisuus riemastuu.

  Tai mitenkäs se nyt menikään - vaahtoutuvat proteiinit elintarvikkeisiin.

  VastaaPoista
 2. Siis ihan sellaista peliähän tämä vaan on ja tavallinen ihminen sellainen pelinappula, ettei mahda mitään. Paljonko meillä muuten on työttömiä kirurgeja?

  VastaaPoista
 3. Mukavaa kun lukuvinkkini herättävät Potkupamin kohdalla ihan oikeita mielikuvia. Voit olla varma, että minua välillä häiritsee pistää lukuvinkkeihin tietotoimistojen tarinoita esimerkiksi juuri tuosta lapsille suunnatusta ajattelemattomasta kolesterolilääkityksestä. Se on kuitenkin osa tätä minun mahdollisimman monipuolista tietotarjontaa. Pyrin huomioimaan räikeimmät ylilyönnit jatkossa paremmin.

  Syksy on ihanaa aikaa. Ladatuin akuin pääsen ihmisten pariin pohtimaan näitä ravinto- ja terveysasioita.

  VastaaPoista
 4. En tiedä paljonko meillä on työttömiä kirurgeja. Tuolla sinun linkittämällä tavalla hoitaa lapsia, ei ole mitään tekemistä vakavasti otettavan lääketieteen kanssa. Kylmät väreet kulkevat selkäpiissäni kun luen Käypä hoito -suositusten orjallisesta noudattamisesta aiheutuneen lapsen kuolema! Kiitos valppaudestasi. Tämä oli aika hurja lause ja jäin sitä miettimään: "Jonkun potilaan kohdalla suosituksista on perusteltua poiketa." Koskeeko tämä myös diabeteksen tai lihavuuden Käypä hoito -suosituksia?

  VastaaPoista
 5. Vaikea sanoa, kun ei voi osallistua terveenä mihinkään, kun kaikki asiat ovat asianomistajajuttuja. Mutta musta tuntuu, et automatiikka hoitaa hommat ja lääkärit tekee elokuvia ym teollisuudelle - tai sitten olen katsonut liikaa elokuvia:-)

  VastaaPoista
 6. Jos voisin jonkun vinkin antaa, on se tuossa linkissä - osallistu keskusteluun!

  VastaaPoista
 7. Siis kyllä se käypä hoito ON raha-automaattiyhdistyksen tukema juttu. Ehkä sitä ei vaan kaikki tiedä tai huomaa? Rahaa jaetaan kaikille, jotka osaa sitä "oikella tavalla" anoa...

  VastaaPoista
 8. Oletko muuten huomannut tätä KTL:n uutista? Ihmettelen, miten vähän siitä on ollut mitään missään. Linkissä se juttu, mistä voisit saada lisää inspiraatiota, ole hyvä!

  VastaaPoista
 9. Sori - ei ole sun eikä mun vika, että siinä jutussa ei kerrottu kaikkea tuosta väitöksestä. Linkissä se paremmin...

  VastaaPoista
 10. Hmmmm. taidampa tietää, tai vähintään arvata mitä Christer tarkoittaa. Mulla oli muuan VHH kirja ikävä kokemus valituksen, kitinän, merkittävien asiavirheiden ja trendikkään suomi-vähättelyn vuoksi. No meillä on täällä vapaa sana (melkein) ja saattaapa se teksti jollekin osuakin.

  Mielenkiintoinen tuon hyvän open määritelmä. Mun hissanope yläasteella oli karjalan evakkoja. Vanhan ajan arvo konservatiivi. Koti, uskonto, isänmaalinjoilla. Hän usein lipesi jutuissaan kirjan ulkopuolelle ja sitähän me vähän ihmettelimme. Viimeisellä tunnilla ennen eläkkeelle pääsyä hän kertoi, ettei ole niinkään keskeistä tentityttää lapsia kuin saada heidät kiinnostuneeksi asiasta. Näin se on. Aiheesta kiinnostunut seiskan oppilas tietää kymmenen vuoden perästä aiheesta paljon enemmän kuin ulkoa asiat opetellut kiinnostumaton.

  VastaaPoista
 11. Olympialaisten Avajaisspektaakkelit on nyt katsottu. Olen saanut runsaasti inspiraation lähteitä teiltä - KIITOS!

  VastaaPoista
 12. Mikä kirja sai sinut pettymään noin pahasti? Olisi kiva tietää.

  VastaaPoista
 13. Reijo, olisihan se varmaan mukava tietää. Itsesuojeluvaistoni sanoo, että olisi ehkä parasta pitää kirja ja kirjailija toistaiseksi salaisuutena.

  VastaaPoista
 14. Jos haluaa kritisoida toisen kirjailijan tuotosta, on syytä keskittyä argumentoimaan mielipiteensä perusteellisesti, muuten kritiikki kääntyy helposti itseään vastaan..

  Ymmärrän kyllä, että kyseisen kirjalijan tyyli ei kaikkia miellytä, mutta voisiko silti nähdä mieluummin asian positiivisen puolen. Kirja herättää varmasti taas keskustelua VHH:n dieetin puolesta, vaikka monessa asiassa kirjailijalla varmasti olisikin petrattavaa.

  Minä katson tätä ruokavalio keskustelua ns. asiakkaan näkökulmasta. Omista hyvistä kokemuksista johtuen toivoisin monen muunkin suomalaisen löytävän tämän virallisterveelliselle "pottulinjalle" vaihtoehtoisen ruokavalion. Olen yrittänyt lähipiiriäni valistaa, mutta ihan yhtä tyhjän kanssa. Perunaan ja leipään suhtautuminen ei muutu muuksi, ennen kuin asia saa vielä paljon paljon enemmän julkisuutta.

  Asian vakavuudesta kertoo esim. se, että kun kerroin eräälle I-tyypin diabeetikko ystävälleni ruokavaliostani, hän totesi, ettei voisi itse alkaa noudattamaan VHH:ta, koska hänen on otettava "pakolliset" insuliiniannokset päivittäin ja jotta insuliinia voi ottaa, on syötävä riittävä määrä hiilareita...! Siis kertakaikkisen käsittämätöntä tällainen logiikka... Kyseinen ystävä kärsii erityisen pahasti veren sokerien heittelystä (pahimmillaan verensokerit lähellä 20), joten toivoisin hänen saavan arvot kuriin ajoissa, mutta minkäs teet, kun virallinen hoito on tällä tasolla Suomessa. Minun on turha alkaa maallikkona ohjeita jakelemaan näin vakavan sairauden hoidossa.

  Tämän vuoksi toivon, että te hyvällä asialla olevat, ette keskittyisi niinkään toistenne mollaamiseen, vaan asian tuomiseen entistä enemmän julkisuuteen. Perusteltu kritiikki on toki tarpeen, esim. ettei julkaista väärää tietoa, mutta esim. kirjoitustyylin ja asioiden esittämistyylin arvostelu on aika saivartelevaa, kun kokonaisuudessaan tämän asian puolesta puhujat ovat vielä pahasti vähemmistössä.

  Toivoisin ainakin, että vielä tässä vaiheessa pystyisitte jotakuinkin puhaltamaan yhteen hiileen...! Onko liian suuri toive..?!

  VastaaPoista
 15. Lea, kiitos kommentistasi. Olen samaa mieltä kanssasi, että veteraaniurheilijan olisi korkea aika perustella sanomisensa.

  Hyvä kun mainitsit ystävästäsi, joka on 1-tyypin diabetes ja jonka sokeriarvot hyppelevät rajusti.

  Heikkilähän korostaa uutuuskirjassaan sitä,että kaikkien diabetestyyppien perushoito (siis myös 1-tyypin!)on verensokerin tasaaminen
  vähähiilihydraattisella ruokavaliolla JA VERENSOKERIN KONTROLLOIMINEN MITTAAMALLA.

  Olipa minkä ruokavalion kannattaja
  tahansa, kannattaa itse kokeilla millä ruokavaliolla verensokeri todella pysyy tasaisena.

  Suomesson on puoli miljoonaa diabeetikkoa, joten teorioiden aika
  on ohi. On ryhdyttävä käytännön toimiin.

  Nim. Realisti

  VastaaPoista
 16. Lealle ja Realistille tiedoksi, että erääseen terveyslehteen olen pyynnöstä tekemässä laajaa selvitystä diabeteksen hoidosta mm. vaikuttamalla ravitsemustekijöihin. En ole vielä tavannut niin sivistymättömästi kommentoivaa ihmistä kuin tuo täälläkin mainittu lääkäri. Olen nimittäin haastatellut useita terveysvaikuttajia ja he ovat saaneet sanoa sanottavansa. Tämä yhden lääkärin kaistapäisyys on valtavan suuri vahinko, sillä hiilihydraattitietoisuus on vahvassa myötätuulessa. Jos kuitenkin haluamme vaikuttaa väestötasolla ravitsemussuosituksiin ja eri sairauksille räätälöityjen (!) ravitsemussuositusten syntyyn, silloin on pidettävä yllä keskusteluyhteyttä asioista päättäviin. Tuon lääkärin kirja kääntää asetelmat kovasti epäsuotuisaan suuntaan. Lähiaikoina on ilmestynyt Suomen Lääkärilehdessä ja Suomen Diabetesliiton tiedotteena arviot kirjasta, jotka eivät poikkea minun arvioistani juuri ollenkaan. Tämä oli minulle pienimuotoinen yllätys, että päädyimme omilla tahoillamme yhtä murskaavaan arvioon kirjan käyttökelpoisuudesta kohderyhmälle. Todennäköisesti pyrin omaan katsaukseeni poimimaan kirjasta niitä myönteisiä asioita. En minä sentään ilkeä ole ja halu olla avuksi tuolle lääkärillekin on hyvin suuri. Asiantuntijoille kirjaa ei todellakaan kannata näyttää. Emme tiedä pitäisikö kirjalle nauraa vai itkeä. On sääli kun VHH:n keulakuva kirjoittaa niin paljon roskaa.

  Inspiraatioterveisin, christer

  VastaaPoista