keskiviikkona, elokuuta 13, 2008

Kömpelöä

**
Hakusanat: testaa ootko ihQ!, eiksje?, urputus, jengi koossa, Google, googlata, laardiperse, "mopojengi", pissislauma, mopo karkasi käsistä, sporttaajat, kömpelyys, Raisio, kilpakävely, lihavuus, tyhmyys, "väylä vapaaksi", futis, "moraalisaarna", funtsi tätä asiaa

Olin eilen illalla
todistamassa näytelmää, jonka en soisi toistuvan enää ikinä elämässäni.

Raisiolaisnuorison erittäin kömpelöä käyttäytymistä Kerttulan urheilukeskuksessa

Raisiossa järjestettiin eilen (12.8.2008) piirin mestaruuskisat maantiekävelyssä. Kilpakävely on virallinen ja vaativa urheilulaji, jonka perinteitä tällä hetkellä puolustaa Pekingin kesäolympialaisissa peräti kaksi maailmanluokan tähteämme: Jarkko Kinnunen ja Antti Kempas. Eilisessä kilpailussa oli mukana kärkikävelijöistämme mm. Timo Viljanen ja Anne Halkivaha. Moni nuori ei jaksaisi juosta samaa vauhtia edeten kuin Timo tai Anne etenevät kävelyaskelia ottaen. Puhumattakaan, että jaksaisivat 20 km liikkua yhteen menoon.

Nuoriso käyttää ahkerasti internettiä. Moni nuori lukee tämänkin kirjoituksen. Moni nuori googlettaa tällekin "oudolle" veteraaniurheilijan sivustolle. Kierosti olen pistänyt viestini alkuun muutamia nuorison suosimia asiaani kuvaavia termejä. Yleensä kirjoitan "tylsästi" vain aikuisille, mutta aikuisten lisäksi toivoisin, että edes raisiolaisnuoriso lukisi juuri tämän juttuni. Funtsikaa nyt edes muutama sekuntti mitä tuli tehtyä. Oliks' järkee? Saa tämän jutun lukea myös muutkin nuoret kuin Raisiossa asuvat. En minä millään voi uskoa, että suomalaisnuorison tyhmyys olisi tiivistynyt juuri Raisioon. Tyhmyyttä saattaa esiintyä muuallakin.

Näytelmän kyseenalaisina päätähtinä esiintyivät kömpelöt, laardiperseiset mopoilijat, ns. paikallinen "mopojengi". Kömpelö ryhmittymä, joiden harrastuksena ainakin 12.8.2008 oli kävelykisan sabotointi. Jalkapalloturnaukseen osallistuva nuorisojengi totteli jokseenkin kiltisti pyyntöäni siirtyä kävelyväylältä pois huonosti hallinnassa olevine jalkapalloineen. Yht'äkkiä kilpakävelijän eteen ilmestyvä jalkapallo on suuri vaaramomentti. Kiitos kun tottelitte käskyäni rakkaat jalkapalloilijat! Ainoastaan yksi aikuinen ohjaaja pisti hiukan minut ihmettelemään, että minkälainen aikuinen älykääpiö on teidänkin joukkoonne pesiytynyt. Tämä puolipitkillä hiuksilla ja alullaan olevalla olutmahalla varustautunut aikuinen jalkapallo-ohjaaja voisi ilmoittautua minulle ja kertoa liikkuuko siellä päänupissa joskus silloin tällöin järjellisiäkin ajatuksia. Järjellisestä aivotoiminnasta ei ollut viitteitä 12.8.2008. Järkevä aikuinen ei heittäydy hankalaksi jos joku epätoivoisesti yrittää pitää kävelyväylän vapaana jalkapalloista, mopoista, holtittomista nuorista ja olutmahaisista aikuisista. Kiitos kuitenkin jalkapalloilevat nuoret vielä kerran kun tottelitte enemmän minua kuin tuota aikuista älykääpiötä!

Jep, rakas raisiolainen "mopojengi", minä olen juuri se mies, joka huusin ääneni käheäksi yrittäessäni saada kävelyväylää vapaaksi kävelykilpailun aikana. Olisi mukava jos jollakin tavalla sieltä pissislaumasta käsin kommentoisitte käytöstänne. Onko teillä tapana tehdä kiusaa kilpakävelijöille? Onko teidän mielestänne fiksua pujotella kilpakävelijöiden välissä ajopeleinenne hirmuisella vauhdilla? Oliko teidän mielestänne mukavaa yllyttää myös paikallinen "fillarijengi" mukaan kävelykisan sabotointiin?

Joka tapauksessa, oli aika raukkamaista viedä käännöspaikkaa merkitsevä "törppö" kauemmaksi kuin kilpailujen järjestäjät olivat sen suunnitelleet. Kävelijöiden urakka piteni tällä tavalla ainakin yhden kierroksen ajan, ennen kuin kepposenne huomattiin. Teidän olisi pitänyt kunnioittaa urheilevaa nuorisoa niin paljon, että saavat edes mestaruuskisansa kävellä rauhassa. Ymmärrän teidän suhtautuvan huumorilla tällaiseen urheilutoimintaan. Olihan merkkinä tästä ikäiseksenne hämmästyttävän leveät laardiperseet. Ei tuossa iässä vielä saisi olla noin paljon ihraa kehossa. Pikkuisen voisitte yrittää liikkua, jotta eläisitte terveempinä sitten aikuisiässä. Tiedelehdet kirjoittavat tänäänkin kömpelöiden lasten usein olevan lihavia aikuisina (Reuters, 12.8.2008).

Mikä on tämän "moraalisaarnan" mahdollinen opetus? Anna niidenkin nuorten harrastaa omaa lajiaan, jotka ovat valinneet lajikseen kilpakävelyn. Ei kaikkia nuoria kiinnosta skeittilauta tai mopo.

Ugh - olen puhunut!

12 kommenttia:

 1. Hieno ja rohkea kirjoitus. Minulla on samansuuntaiset kokemukset erään maratonkisan järjestelyistä. Silloinkin oli "laardperseillä" varustettuja paikallisia nuoria liikkeellä.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista Reijo!

  Sain ihan äsken Raision sivistysjohtajalta palautetta:

  Kiitos viestistä.
  Ymmärrän suuttumuksen.
  Oma kokemukseni on, että kuitenkin suuri osa nykynuorista on fiksuja ja hyvin käyttäytyviä. Niin Raisiossakin.
  Sitten on osa nuoria, joilta puuttuvat käytöstavat ja paljon muutakin.
  Näiden kanssa yritämme kouluissa ja nuorisotoimessa työskennellä ja ikävä kyllä tulokset eivät aina ole hyviä.
  Hyvä kun olette kävelykilpailussa jaksanut / rohjennut puuttua nuorten huonoon käytökseen.

  Terveisin
  Matti Sivonen
  sivistysjohtaja

  VastaaPoista
 3. Harvinaisen älytöntä toimintaa Raisiossa. Laiha lohtu mutta voin kertoa että täällä pääkaupunkiseudulla on samoja jengejä liikkeellä.
  Aika jännä juttu oli tuon aikuisen ihmeellinen käytös ja jalkapallonuorten hyvä käytös. Ehkä tuo jalkapallon ohjaaja oli niin innostunut vain siitä omasta lajistaan että ei huomannut muuta urheilutoimintaa. Tuommoista olen joskus huomannut esiintyneen juuri jalkapallon parissa toimivien aikuisten keskuudessa.

  VastaaPoista
 4. Olihan tämä vähän hmm.. kärkevä kirjoitus. Ikävää tosiaan, että joku porukka haittaa urheilukilpailuanne.

  Mopon käytön kritiikin ymmärrän, mutta rullalautailu vaatii kuntoa, notkeutta ja koordinaatiokykyä. Siinä liikutaan lihasvoimalla, eikä se lauta läskimooseksia edes kestä. Eli ei kannata haukkua kaikkea sitä mitä ei ymmärrä. Ainakaan näin summittaisesti ja näin vihaiseen sävyyn.

  VastaaPoista
 5. Tiedemies jaksaa yrittää juttujeni kritisoimista. Tervetuloa seuraavan kerran esimerkiksi Raisioon kilpakävelykisoihin valvojaksi. Pissislauman valvonta on vaativaa puuhaa. Minä voin ilomielin vastapalveluksena valvoa skeittilautailukisojanne tai muita älyttömyyksiä. Uskoisin selviäväni siitä tylsistymättä vilkkaan mielikuvitukseni myötä. Tietysti laudalla liikkuminen on parempaa kuin ei minkäänlainen liikuskelu.

  Mukava tarinoida kanssasi Tiedemies!

  VastaaPoista
 6. No on kyllä hyvä puuttua asioihin, silloin kun voi, mutta sen jälkeen pian ottaa etäisyyttä niihin asioihin, mitä ei voi mitenkään muuttaa. Aika muuttaa ihmistä aina vähän, vaikka ei haluaisikaan?

  VastaaPoista
 7. Lintuperspektiivistä puhuu asiaa. Olen vuorenvarma, että 5-20 vuoden kuluttua tuo paikalla ollut pissislauma on järkiintynyt. Joku heistä on pankinjohtaja, joku leikkaa potilaita, joku pyyhkii pyllyjä vuodeosastolla. Karikkoisella matkallaan järkiintymiseen he kuitenkin aiheuttavat suurta mielipahaa erittäin monelle ihmiselle. Pitäisikö sellainen sallia? Olisiko minun ollut parempi vain olla välittämättä tilanteesta? Ehkä yksikään mopo ei olisi osunut kilpailijaan? Ehkä kilpakävelijät pitäisi viedä autiolle saarelle kilpailemaan, etteivät houkuttele kersoja kiusantekoon?

  Olin tavattoman iloinen kun Raision sivistysjohtaja luki blogikirjoitustani ja kommentoi sitä.

  VastaaPoista
 8. Ei muuta kuin poliisia kehiin. Kyse on selvästä järjestyshäiriöstä. Kyllä ne nulikat poliisia yleensä uskoo.

  VastaaPoista
 9. Voit olla varma, Sami, että järjestysmiehet hommataan ensi kerralla... ja pesäpallomailat...

  VastaaPoista
 10. No voi harmi, siis varsinkin kilpailijoiden kannalta. Itsekin olisin tullut kisaamaan, mutta tällä ketraa se ei töiden vuoksi onnistunut. Vähän harmitti, kun kisa jäi väliin, mutta eipä harmita tämän kirjoituksen jälkeen enää niin paljon...

  VastaaPoista
 11. Minuakin harmitti kilpailijoiden puolesta tosi paljon, Jenni.

  VastaaPoista
 12. "Voit olla varma, Sami, että järjestysmiehet hommataan ensi kerralla... ja pesäpallomailat..."


  hmm, olisiko ne järjestysmiehet kannattanut järjestää jo ensimmäisellä kerralla.. ja mitähän ajattelitte tehdä pesäpallomailoilla?? Pelata pesäpalloa kävelytiellä vai?
  Äly hoi, älä jätä... Ei siinä, en puolustele nuorison tekoja, mutta vinkkinä, jos otatte ne pesäpallomailat mukaan, hyvinkin todennäköisesti joudutte niitä myös käyttämään... Eli jos jätetään se uhoaminen väliin, ja yritetään hoitaa asiat puhumalla?

  VastaaPoista