*
Suolaa pidetään yleisesti haitallisena verenpaineelle ja terveydelle. Suomessa neuvotaan suolan suhteen seuraavasti:
Suolassa eli natriumkloridissa haitallista on natrium, joka kohottaa verenpainetta ja vaikuttaa haitallisesti koko sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan. Runsas suolan käyttö on erityisen vaarallista diabeetikoille, iäkkäille ja liikapainoisille, joiden verenpaine on koholla. Lisäksi runsassuolainen ruokavalio edistää luuston haurastumista ja pahentaa astmaa.
Suositusten mukainen suolan päivittäinen enimmäismäärä on 5 grammaa, mikä vastaa vajaata teelusikallista. Käytämme sitä noin kaksi kertaa enemmän, suomalainen mies noin 10 ja nainen 8 grammaa päivässä. Lapsille jo yli 3 gramman päiväannos on liikaa. (Lähde: Duodeciminin Terveyskirjasto)
Ruotsalainen lastenlääkäri Björn Hammarsköld on asiasta aivan eri mieltä. Hän pitää niin alhaista suolansaantia kuin 5 g päivässä vaarallisena. Hän suosittelee kolminkertaisia annoksia ja perustelee asian ristiriitaisilla tutkimusnäytöillä suolan terveysvaikutuksista ja kansallisilla laboratoriotutkimuksilla.
Landstinget Dalarnas kemlab (kemian laboratorio) näyttää hänen mielestään miten paljon meidän pitäisi syödä suolaa päivässä. Virtsan kautta poistuu natriumia (suola koostuu natriumista ja kloorista) vuorokaudessa 150-300 mmol. Tämä ei tavalliselle ihmiselle sano paljon mitään, mutta voin biokemistinä vakuuttaa, että tuo on todella paljon. Se vastaa nimittäin sitä, että elimistöstä poistuu vähintään 9 g suolaa vuorokaudessa virtsan kautta. Hikoilu aiheuttaa kemian laboratorion mukaan noin 5 g suolahävikin vuorokaudessa. Ulosteen kautta poistuu noin 1 g suolaa päivittäin. Näin ollen lääkäri Hammarsköld päätyy siihen, että ihminen menettää vuorokauden aikana vähimmillään noin 15 g suolaa ja enimmillään 24 g suolaa. Hän pitää mahdottomana sellaista ajatusta, että ihminen pysyisi terveenä 5 g suolaa päivässä.
Lääkäri Hammarsköld kertoo vielä sitten kaiken lisäksi, että hän on löytänyt vain yhden tutkimustuloksen, jossa suola nostaa verenpainetta, ja se on kongressiesitelmä vuodelta 1978 (Abstracts of the 18th annual conference of cardiovascular epidemiology 1978, Cardiovascular Disease Newsletter No 28.). Istutko tukevasti? Lääkäri Hammarsköldin mukaan on useita tuhansia tutkimuksia, jotka puoltavat sitä seikkaa, ettei alhainen suolataso tuo ihmiselle mitään terveysetua. Päinvastoin, alhainen suolamäärä lisäisi sydänsairauksia!
Jatketaan vielä Björn Hammarsköldin seurassa. Vuonna 1992 julkaistiin amerikkalaisen terveystutkimuksen, National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES I), väliraportti. Lääkärilehti Lancetissä (erittäin arvostettu lehti) väitettiin tästä tutkimuksesta tohtori Helen Whalleyn toimesta, että NHANES I osoitti sydänkohtausten nousseen 20 prosentilla niillä koehenkilöillä, jotka söivät vähän suolaa sisältävää ruokaa. Tämä tutkimus on jatkunut ja tohtori Hillel W Cohen osoitti NHANES II-tutkimuksen johdosta toukokuussa 2006 ja tänä vuonna (2008) NHANES III-osaraportissa, että alle 5 g päivittäinen suolansaanti lisäsi 50 prosentilla (!) sydänsairauksien määrää.
Mihin tässä enää voi uskoa? Syömmekö itsemme sairaiksi suolattomalla ruoallamme? Pitäisikö syödä vähän taikka paljon suolaa?
Minä en tiedä. Tiedätkö sinä? Ainakin tähän mennessä olen ollut siinä uskossa, että suola on haitallista terveydelle.
Nimimerkki Westie pyytää lukemaan kirjoituksen "The (Political) Science of Salt".
Lähde: Dagens Medicin, 27.8.2008
Jos suola asia ja tiede sen ympärillä kiinnostaa niin voin suositella luettavaksi netistä googlaamalla löytyvän kirjoituksen: The (Political) Science of Salt by Gary Taubes.
VastaaPoistaVoisiko olla niin että Sydänliiton pahimmat viholliset: tyydyttynyt eläinrasva ja suola eivät olisikaan syyllisiä sydänongelmiin, vaan niiden liiallinen välttely voisikin lisätä niitä.
Menee aina vain mielenkiintoisemmaksi...
Mielenkiintoista tietoa toi tähän yhteyteen Westie.
VastaaPoistaTäytyy todellakin sanoa, että en tiedä mitä mieltä suolasta pitäisi olla. Suolaa on käytetty iät ja ajat. Onko se niin vaarallista kuin annetaan olettaa? Jutteleeko lääkäri Hammarsköd ihan pehmosia ruotsalaisessa lääkärilehdessä? Onko Sydänliitolla tähän mitään sanottavaa? Lähetin sinne pääkallopaikkaan ihmettelevän kysymyksen. Saa nähdä mitä sieltäpäin vastataan.
Jaa.
VastaaPoistaminulla on kyllä ainakin niin, etten voi paljoa suolaa syödä. Lääkäri ei ole mitään sanonut, mutta jos syön suolaista ruokaa, niin tuntuu, että silmät pullistuu ulos päästä, sormet turpoavat ja muuta mukavaa.
Onko tähän sitten jokin muu selitys, kuin se, että nestettä kerääntyy liikaa?
Suolaa, tai soodaa, eli natriumin lähdettä, kun ottaa, pitää samassa suhteessa juoda enempi sitten vettä. Kun nestettä ottaa tarpeeksi, niiin pissaakin tarpeeksi, ja ei jää sitä painetta sitten sinne verenkiertoon nääs. Juo aamulla iso mukiloinen tai kaksi lasillista vettä vähintään ihan ensimmäisenä , 20 minuuttia ennen muita kiinteitä ruokia, ja sit pitkin päivää pittää juoda vesiä aina jos meinaa natriumia sisuksiin laittaa. Näin ei veri pääse paisuilemaan eikä silmät pullottelemaan. Suola, eritoten sooda, elimistön läpi mennessään tekee hyvää terveydelle. Toki vesi tekee myös. Ei kannata vältää suolaa siksi, että ei muista juoda vettä.
PoistaKuten Christer sanoit, suolaa on käytetty iät ajat sekä säilöntään että maun parantamiseen. Nykyisin kuitenkin on tilanne niin, että säilöntä hoidetaan säilöntäaineilla ja maun parantaminen ja vahvistaminen arominvahventeilla... Suola toki kohottaa verenpainetta, mutta mitä kaikkea säilöntäaineet ja arominvahventeet saavatkaan aikaan.
VastaaPoistaOnko tässä paikka kysyä, että ovatko lääkkeen (keinotekoiset säilöntäaineet ja arominvahventeet) sivuvaikutukset oikeassa suhteessa vaivan (suolan haittavaikutukset) laatuun?
Samoin usein harhaanjohtavaa on se, että puhutaan suolan vaikutuksesta, kun todistetusti -kuten artikkelin lainaus Duodecimin Terveyskirjastosta paljastaa- 'haitallinen aines' on natrium. Jota sitten taas löytyy paljon muussakin muodossa kuin suolana.
Kannattaa tarkistaa niitä tuoteselosteita ja laskea montako natrium-johdannaista (natrium-alkuista ainesosaa) ihan perustuotteissakin on.
Elimistö tarvitsee suolaa. Urheilijat tankkaavat elektrolyyttejä (jotka ovat -yllätys, yllätys - eri mineraalien suoloja!) suorituksen jälkeen estämään kramppeja ja parantamaan palautumista.
Peräänkuulutan taas mielummin kohtuutta kuin täyttä kieltoa. Vähemmästäkin tavallinen kuluttaja menee hämilleen.
Jorma
Tiedemies ja Jorma tuovat tähän keskusteluun tärkeän lisän: kohtuullisuus!
VastaaPoistaHyvä huomio, tuo eri mineraalien kuin natriumin käyttö urheilijoiden keskuudessa. Siitä on ihan omakohtaistakin kokemusta yllin kyllin.
Itse sain kokea liikuntaa harrastavana,että aloin sairastaa
VastaaPoistahyponatremiaa,kun käytin suolaa yleisen käsityksen mukaan.
Sitten aloin käyttään sitä enemmän ja sairaus katosi.
Ei pidä käyttää suolaa jossa on paakkuuntumisenestoainetta(raffinoitu suola), vaan näitä mineraalisuoloja tai AITOA käsittelemätöntä merisuolaa. Oikeaa merisuolaa saa maatalouskaupasta=elintarvikelaatu, 7€/25kg ja siihen päälle suolamylly koska on karkeaa. Aivan eri aromi kuin tässä pelkässä natrium mössössä. Katsoppas huvikses mitä sisältää OIKEA suola(merisuola, vuorisuola, kristallisuola). Laskee verenpaine ja loppuu suonenvedot oikealla suolalla. Perehdy aiheeseen.
VastaaPoistaUGH! Olen puhunut.
mm
Pitkä kirjoitus ja edempänä lisää:
VastaaPoistahttp://www.kuntonetti.org/keskustelu/viewtopic.php?pid=4289
mm
Mineraalisuola, jossa ei ole lysiinihydrokloridia saattaa menetellä, mutta muutoin vuorisuola - kunhan ei ole kaliumferrosyanidilla kyllästetty. Ilmankin pärjää oikein hyvin: natriumia kun saa helposti liikaa jo siksi että leivinjauheessa ja on sitä.
VastaaPoistaHarvemmin tulee ajateltuaa, että esim 2dl annos jäätelöä sisältää natriumia 225... jne. Max annos on n 2000mg, jolloin on saatava samalla yli 1600mg kaliumia, jotta ei tulisi kaliumin puutetta.
Mantelijauheella loppuu krampit, jos sellaisia on - mantelijauheella on helppo korvata vehnäjauhot (ei pullataikinassa kai kuitenkaan).