keskiviikkona, elokuuta 27, 2008

Red Bull antaa enkelinsiivet

*
Blogiani ahkerasti lukevat
huomauttavat, että tämä Red Bull -juttu voi olla uutisankka. Kiitos, Matti Narkia ja Anssi Manninen! Pidetään siis mielessä, että tämä saattaa olla epävarma tieto!

Red Bull antaa siivet, sanotaan mainoksessa. Red Bull energiajuoman siivet voivat kuitenkin olla sitä ikuista mallia. Energiajuoman nauttiminen voi nimittäin johtaa sydänvaurioihin, australialaistutkimus paljastaa. Vuonna 2006 tämän itävaltalais-thaimaalaisen juoman myynti oli yli 50 miljoonaa tölkkiä 130 maassa. Todennäköisesti sinäkin olet juomaa maistanut. Jätä juomatta tästä lähtien!

Tohtori Scott Willoughby kuninkaallisesta sydäntutkimusyksiköstä Adelaiden sairaalasta, Australiasta, pitää tutkimusnäyttöjä juoman vaaroista todella vakavina. Hän ei missään nimessä suosittele Red Bullia (tai muuta vastaavaa energiajuomaa) iäkkäille ihmisille, joilla on sydänvaivoja tai sydäntuntemuksia. Varsinaisessa tutkimuksessa 30 nuorta yliopisto-opiskelijaa joi yhden tölkin sokeritonta energiajuomaa. Jo se nosti veritulpan riskiä. Niillä opiskelijoilla, jotka joivat yhden tölkin Red Bullia, nähtiin samanlainen sydänprofiili kuin sydäntautia sairastavilla.

Red Bull on kielletty monessa maassa koska sen pelätään aiheuttavan terveysongelmia. Energiajuoma on myös aiemmin yhdistetty moniin sydänperäisiin kuolemiin. Sen epäillään nostavan verenpainetta ja aiheuttavan pulssin nousemista liian korkeaksi. Tutkijat arvelevat, että Red Bullin sisältämä kofeiinin ja tauriinin yhdistelmä on syynä sen aiheuttamiin sydänongelmiin. Tutkimuksen tulokset järkyttivät siihen osallistuneita, sillä jotkut opiskelijat joivat energiajuomaa jopa kahdeksan tölkkiä päivässä jaksaakseen kuunnella professoreiden jaarituksia. Moni heistä ei aio enää ikinä juoda Red Bullia.

Tässä pieni kokoelma tieteellisiä tutkimuksia Red Bull energiajuoman vaaroista:
Terlizzi R, Rocchi C, Serra M, Solieri L, Cortelli P. Reversible postural tachycardia syndrome due to inadvertent overuse of Red Bull((R)). Clin Auton Res. 2008 Aug;18(4):221-3. Epub 2008 Aug 5.
Clauson KA, Shields KM, McQueen CE, Persad N. Safety issues associated with commercially available energy drinks. J Am Pharm Assoc (2003). 2008 May-Jun;48(3):e55-63; quiz e64-7.
Miller KE. Wired: energy drinks, jock identity, masculine norms, and risk taking. J Am Coll Health. 2008 Mar-Apr;56(5):481-9.
Kitchens M, Owens BM. Effect of carbonated beverages, coffee, sports and high energy drinks, and bottled water on the in vitro erosion characteristics of dental enamel. J Clin Pediatr Dent. 2007 Spring;31(3):153-9.

Lähde: Terveeksi ravinnolla -blogi, 27.8.2008

2 kommenttia:

 1. En juo Red Bullia enkä suosittele sitä enkä muitakaan energiajuomia kenellekään, mutta kyllä tämä juttu hieman haiskahtaa median sensaationhakuiselta paisuttelulta. Minkähänlaisesta tutkimuksesta oikein lienee kysymys? Willoughby:ltä ei Medlinestä löydy mitään Red Bull -tutkimusta. Missähän se oikein on julkaistu? Uutisartikkeleita asiasta löytyy 15.8.2008 alkaen, joten kyllä tutkimuksen olisi jo pitänyt Medlineen ehtiä, jos se sinne kelpaisi. Red Bull näyttää kommentoineen tutkimusta toteamalla, että tutkimuksessa havaitut vaikutukset ovat samanlaisia kuin mitä havaitaan yhden kahvikupillisen juonnin jälkeen. Yhdessä Red Bull tölkissä on suunnilleen saman verran kofeiinia kuin yhdessä kupillisessa suodatinkahvia.

  Tauriini taas ei ole haitallista, se on pienille lapsille välttämätön ja aikuisille ehdollisesti välttämätön aminohappo, hillitsevä ja rauhoittava aivojen välittäjäaine ja antioksidantti. Eläinkokeiden tulokset vihjaavat siihen suuntaan, että tauriini saattaa suojata sydäntä, verisuonia ja keskushermostoa sekä alentaa verenpainetta tai ehkäistä sen sairaalloista kohoamista.

  Tauriinitutkimuksia ja -linkkejä:

  http://ma.gnolia.com/groups/Nutrition/tags/taurine

  (saattaa vaatia ilmaisen rekisteröitymisen)

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista Matti Narkia. Myös Anssi Manninen pitää tätä juttua uutisankkana. Lisään hänen huomautuksensa blogikirjoitukseeni.

  VastaaPoista