torstaina, elokuuta 07, 2008

Maidolla herkuteltiin lähes 9000 vuotta sitten

*
Maito on haluttua herkkua
. Asiantuntijat kiistelevät siitä milloin ryhdyimme käyttämään ja säilömään tätä valkoista aarretta. Professori Richard Evershed Bristolin yliopistosta kollegoineen on analysoinut yli 2200 Lähi-idästä ja Balkanilta löydettyä ruukkua ja astiaa. Tulos osoitti, että maitoa käytettiin ja säilöttiin jopa ennen vuotta 6500 e. Kr. Ruukkujen sisältämät maidonjäänteet osoittivat, että lypsäminen oli erityisen suosittua alueilla, missä lehmät olivat yleisempiä kuin lampaat ja vuohet.

Juokaa maitoa! Se on terveellistä.

Tutkimuksesta kertoi Tiede.fi nettisivuillaan 7.8.2008.

2 kommenttia:

  1. Suurin osa maailman aikuisikäisistä ihmisistä ei siedä laktoosia. Kyky sietää maitotuotteita johtuu yhdestä geenimuunnoksesta, joka kehittyi 4600-2800 eaa. suomalais-ugrilaisten kansojen keskuudessa. Kannussa oli maitoa = ihmiset herkuttelivat sillä?
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Laktoosi-intoleranssi

    VastaaPoista
  2. Join minäkin vuosikausia hyla-maitoa, kun en muuta tietoa asiasta saanut, kuin Valion mainoksia... vaikka oikeastaan laktoosi ei mitään vaivoja aiheuttanutkaan, vaan se lisätty D-vitamiini (teollista lääkeainettahan se on...) ja homogenointi sai aikaan valtavat kivut. Luomumaito sopii oikein hyvin, mutta ei luomukerma ollenkaan:-(

    VastaaPoista