keskiviikkona, elokuuta 20, 2008

Bye bye Byetta

*
Yhdysvaltain lääkelaitos
, FDA, varoittaa diabeteslääkkeestä. Kyseessä on Byetta -niminen lääke, joka on aiheuttanut käyttäjissään haimatulehduksia. Tietoon on tullut kuusi raporttia vakavista tulehduksista, joissa kaksi potilasta on kuollut.

Lääke on käytössä myös Suomessa. Lääkeinfo ilmoittaa seuraavista lääkkeen haittavaikutuksista:

MAHDOLLISET HAITTAVAIKUTUKSET

Kuten kaikki lääkkeet, BYETTA-valmistekin voi aiheuttaa haittavaikutuksia. Kaikki eivät kuitenkaan niitä saa.

Erittäin yleisiä (useammalla kuin yhdellä potilaalla 10:stä) haittavaikutuksia ovat pahoinvointi (pahoinvointi on yleisintä hoidon aloitusvaiheessa, mutta useimmilla potilailla se vähenee ajan mittaan), oksentelu ja ripuli.

Lievät tai keskivaikeat hypoglykemiat (matala verensokeri) ovat erittäin yleisiä, kun BYETTA-lääkettä käytetään yhdessä sulfonyyliurean kanssa. Sulfonyyliurean annosta voidaan joutua pienentämään BYETTA-hoidon aikana. Matalan verensokerin merkkejä ja oireita voivat olla esim. päänsärky, uneliaisuus, heikotus, huimaus, sekavuus, ärtyneisyys, nälän tunne, sydämen nopealyöntisyys, hikoilu ja hermostuneisuus. Lääkärisi pitäisi kertoa sinulle, miten matalaa verensokeria hoidetaan.

Yleisiä haittavaikutuksia (alle yhdellä 10:stä, mutta enemmän kuin yhdellä 100:sta potilaasta) ovat huimaus, päänsärky, ruokahalun puute, hermostuneisuus, vatsakipu, vatsan turvotus, huono ruoansulatus, lisääntynyt hikoilu, energian ja voiman puute tai närästys sekä pistoskohdan reaktioita (punoitusta).

Lisäksi on ilmoitettu seuraavia haittavaikutuksia: turvotus (angioedeema), yliherkkyys (ihottuma, kutina ja niskan, kasvojen, suun ja kurkun nopea turpoaminen), munuaistoiminnan heikentyminen, kuivuminen, johon on joskus liittynyt munuaistoiminnan heikentyminen, epätavallinen maku suussa, uneliaisuus, ummetus, röyhtäily, ilmavaivat ja muutos INR-arvossa (mittaa veren ohentumista), kun varfariinia käytetään samanaikaisesti. Haimatulehduksia on ilmoitettu (oireena esimerkiksi hellittämätön voimakas kipu vatsan alueella). Muutamia vakavia allergiatapauksia (anafylaksia eli nopeasti kehittyvä yleisoirein ilmenevä yliherkkyys) on ilmoitettu erittäin harvoin.

Ota yhteyttä välittömästi lääkäriin, jos saat seuraavia oireita:
• turvotusta kasvoissa, kielessä tai kurkussa
• nielemisvaikeuksia
• nokkosrokkoa tai hengitysvaikeuksia.

BYETTA saattaa heikentää ruokahaluasi, vähentää syömäsi ruuan määrää ja aiheuttaa painonlaskua.

Jos havaitset sellaisia haittavaikutuksia, joita ei ole tässä selosteessa mainittu, tai kokemasi haittavaikutus on vakava, kerro niistä lääkärillesi tai apteekkiin.


Tämä on vakava takaisku diabeteksen lääkehoidossa ja erityisesti se nakertaa tämän lääkkeen erityisen lupaavia myyntilukemia.

Paras lääke tyypin 2 diabetekseen on laihtuminen.

Lähde: Svenska Dagbladet, 20.8.2008

1 kommentti:

  1. Siis... eihän ihmiset valita edes lääkärille vaivoista, jotka lääkkeestä aiheutuu ja jos valittaakin, ei lääkäri usko - ei voi olla totta, ei ole todettu jne on tavallisia kommentteja heiltä eivätkä he usko sitä potilasta! Kovin tavallinen juttu nykyään eikä edes Pharmacaan päädy ne vakavimmatkaan haittavaikutukset, kun ei niistä kuolleet voi ilmoitella eikä omaiset tiedä, mitä kaikkea sukulaisille syötetään:-(

    VastaaPoista