perjantaina, elokuuta 01, 2008

Tupakan myynti apteekkeihin?

*
Tupakka herättää tunteita.
Käytyäni äskettäin Helsingissä satuin kuulemaan rautatieasemalla tuokion verran kahden kaveruksen keskustelua siitä miten vaarallista tupakka on terveydelle. Irrallisena lauseena muistan vieläkin useiden tuntien jälkeen: "Puskan paras teko oli tupakan vaaroista kertominen!"

Tässä ilmeisesti tarkoitettiin Kansanterveyslaitoksen pääjohtajan Pekka Puskan tupakan vastaista valistustyötä Pohjois-Karjala-projektin aikana. Se on asia jota minä suuresti arvostan. Kun Pohjois-Karjalassa tupakoimattomuus yleistyi se todennäköisesti näkyi terveystilastoissa sydän- ja verisuonitautien vähenemisenä, enemmän kuin se näkyvämmin uutisoitu vähentynyt eläinperäisten rasvojen käyttö. Arvostan ja ihailen pääjohtaja Puskan yhä jatkuvaa arvokasta työtä kansakuntamme terveyden puolesta. Surulliseksi tulen kun ajattelen tuota hänen käsittämättömän tomeraa eläinrasvan paheksuntaa. Monien muiden tiedemiesten tapaan hän löysi eläinrasvasta syypään korkeisiin sepelvaltimokuolemiin maassamme. Nyt kun sekä vanha että uusi tieto vahvistaa eläinrasvan hyödyllisyyden, olisi aika nostaa esille PK-projektissa olleita muita suomalaisten terveyteen vaikuttaneita osatekijöitä: mm. tupakoinnin lopettaminen, liikunnan lisääntyminen ja vihannesten ja hedelmien kulutuksen lisääntyminen. Minä uskon vahvasti, että Pohjois-Karjala-projektin myötä vähentyneisiin sepelvaltimokuolemiin vaikutti paljon se seikka, että keski-ikäiset miehet lopettivat kessuttelun. Tupakka on näköjään ollut taas otsikoissa:

Tupakat apteekkiin!

Tanskan hallituksen asettama työryhmä ehdottaa tupakanmyynnin siirtämistä apteekkeihin. Apteekkarit eivät ole lisämyynnistä kiinnostuneita: "Tupakka on niin epäterveellistä, että me emme halua olla missään tekemisissä sen kanssa", sanoo Tanskan Apteekkariliiton terveysjohtaja Lotte Fonnesbæk.

Kokemus monista maista osoittaa, että ehdotetut keinot ovat tehokkaita ja vähentävät esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja. Tanskalaispoliitikot huolehtivat usein liikaa siitä, kuinka paljon he voivat puuttua kansalaisten elämään, vaikka usein ihmiset ovat lopulta tyytyväisiä tämänkaltaisiin päätöksiin", kertoo [Terveysministeriön] lautakunnan jäsen Mette Wier Berlingske Tidendenissä.

Suomalaiset apteekit ottivat kantaa tupakanjakeluun viime vuonna, ja tuolloin tupakanmyynnin todettiin olevan jyrkässä ristiriidassa apteekkien ammatillisen roolin kanssa:

Suomessa apteekkien yhteydessä toimii yli 60 rohdoskauppaa. Rohdoskaupoista myydään yleisiä kauppatavaroita, ja toiminta on integroitu apteekin muuhun toimintaan. Asiakas ei välttämättä lainkaan huomaa asioivansa kahdessa eri yrityksessä. Järjestely on apteekeille taloudellisesti järkevä, jos muuta kuin lääkemyyntiä on kohtuullisen paljon. Nikotiinivalmisteiden vapauduttua apteekin ulkopuoliseen myyntiin on tuotteiden siirto rohdoskaupan puolelle ollut mahdollista. Lainsäädännön mukaan nikotiinivalmisteiden myynti edellyttää kuitenkin myös tupakan myyntiä. Siten nikotiinivalmisteet rohdoskauppaansa siirtäneet apteekkarit ovat lainsäädännön velvoittamina joutuneet aloittamaan tupakan myynnin rohdoskaupassaan. Asiakkaan näkökulmasta tupakka on tullut apteekkeihin. Neuvottelukunta totesi, että tupakan myynti on ristiriidassa apteekkien keskeisen toiminta- ajatuksen, terveyden vaalimisen ja edistämisen, kanssa. Ammatillisia ja eettisiä periaatteita ei voi tässä tapauksessa erottaa toisistaan. Vaikka nikotiinivalmisteiden myyntijärjestely rohdoskaupan kautta olisi taloudellisesti perusteltua, ei ammattietiikka voi joustaa tupakan myyntiin. Monissa apteekeissa tehdään tupakasta vierotustyötä, ja apteekkilaiset ovat viime aikoina kouluttautuneet tähän tehtävään laajasti. Tupakan ottaminen tuotevalikoimaan heikentää apteekin roolin uskottavuutta osana terveydenhuoltoa ja kyseenalaistaa motiivin vieroitustyöhön. Sama henkilö ei voi sekä myydä tupakkaa että pyrkiä vierottamaan ihmisiä sen käytöstä.

Minusta on aika outoa ehdottaa tupakanmyynnin siirtämistä apteekkeihin. Apteekeista olemme tottuneet ostamaan ne tutut päänsärkypillerit, antibiootit ja vaikkapa närästyslääkkeet. Apteekkien pääroolina minä pidän terveyden edistämistä. Jos tupakka tulee apteekkiin, täytyy kysyä onko tupakasta jotain terveydellistä hyötyä, joka puolustaisi sen myyntiä apteekeissa. Ylipäätänsä olen iloinen kun tupakointi on tehty mahdollisimman hankalaksi. Olisipa näitä ystäväni Pertin kaltaisia enemmän: "Tupakointi meni Suomessa niin hankalaksi, että päätin lopettaa koko touhun!"

Entisajan suomalaiset uskoivat tupakan suojaavan synniltä. Sananparren mukaan tupakka on hyvä kalu, se estää naimisenkin halun. (SKVR:XIII2, 3482)

Lähteet: Wikipedia, Helsingin Sanomat, Mediuutiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti