tiistaina, elokuuta 26, 2008

ALS vei alas olympiajuoksijan kunnon

***
Aamuhetkeäni varjostaa surullinen uutinen
. Iltalehden toimittaja Markku Haapio on jututtanut Suomen kaikkien aikojen parhaisiin maratoonareihin kuuluvaa Jukka Toivolaa. Juoksija-Jukka ehti uransa aikana kirjata ylös peräti 217 339 juostua kilometriä. Viimeiset juoksuaskelet hän otti viime kesänä.

Alkoi liikkuminen vaikeutua ja ajattelin, että on kunto huono. Lisäsin liikkumista ja vielä syksyllä sauvakävelin ja pyöräilin. Aloin kyllä aavistaa, että jotain on vialla, kun lantio alkoi nitkua ja eikä tahtonut ruokatunnilla ruokalaan päästä kävelemään. Diagnoosi tuli 5. marraskuuta, Toivola kertoo.

Tauti on ALS, Amyotrofinen lateraaliskleroosi, joka rappeuttaa lihasten toimintaa ohjailevia liikehermosoluja.

Voimia Jukka Toivolalle ja kiitos toimittaja Haapiolle hienon jutun kirjoittamisesta!

Lähde: Iltalehti, 26.8.2008

2 kommenttia:

 1. Todella vakava sairaus tuo ALS. Eräs tuttava menehtyi siihen vajaassa kahdessa vuodessa diagnoosista...

  ALS:ia sairastavilla havaitaan usein häiriöitä glukoosin ja insuliinin metaboliassa. Lisäksi sairauden syntyyn on liitetty DNA:ta vaurioittavat reaktiiviset happiradikaalit (hapetusstressi).

  Tässä vielä yksi havainto:

  Lähde: J Lipid Res. 2007 July; 48(7): 1571–1580

  Despite this degenerative process, a stable hypermetabolic state has been observed in a large subset of patients. Mice expressing a mutant form of Cu/Zn superoxide dismutase (mSOD1 mice) constitute an animal model of ALS that, as patients, exhibits unexpectedly increased energy expenditure. Counterbalancing for this increase with a high fat diet extends lifespan and prevents motor neuron loss.

  VastaaPoista