torstaina, maaliskuuta 26, 2009

Viisi minuuttia terveysvalistuksesta

**
Kirjoitettu 25.3.2009. Päivitys 26.3.2009. Tsiikaa tämän kirjoituksen reipasta kommentointia!

Ihmisten terveyttä ja ravitsemusta
koskevat asiat ovat tosi monimutkaisia. On vaikea löytää jotain yksittäisiä terveystekijöitä, jotka meille kaikille olisivat joko hyödyksi tai vahingoksi. Harvoin terveysseikat ovat mustavalkoisia, joko hyviä tai pahoja. Lisäksi me olemme niin erilaisia. Väestötasolla toteutetut projektit eivät välttämättä suoraan hyödytä yksittäistä ihmistä. 

Terveysvalistus ei välttämättä kohtaa valistuksen tarpeessa olevia. Tämä näkyy esimerkiksi minun vaatimattomassa valistustyössäni, että laihdutusluennoille ei välttämättä hakeudu pullukoita suurin määrin, vaan valistusta ovat kuuntelemassa lähes normaalipainoiset ihmiset. Lääkärit ja kollegat kertovat samoista havainnoista. Toivon tietenkin aina voivani puhua otolliselle kohderyhmälle.

Terveysasiat ovat mutkikkaita ja varsin hankalaa on opastaa ihmisiä oikean ja terveellisen ravitsemuksen pariin. Joku välttää kasvirasvoja, tykkää maitorasvoista ja rasvaisista pihveistä, käyttää niitä runsaasti ja elää pitkän ja terveen elämän. Mikä minä olen tästä häntä kasvirasvojen ja kevyempien ratkaisujen pariin houkuttelemaan? Näyttöä on siitä, että jotkut hyötyvät ravintorasvojen maltillisesta ja monipuolisesta lisäämisestä. Pohjois-Karjala-projektin valistusviesti ravintorasvojen osalta on niin syvällä alitajunnassamme, että päinvastaisten ajatuskuvioiden esittämistä pidetään epäsopivana. Väitetään, että jotkut saavat maitorasvojen ja eläinrasvojen vähäisestäkin käytöstä aikaiseksi korkean kolesterolin ja mahdollisesti kuolla kupsahtavat ennen aikojaan. Jos nyt korkeaan kolesteroliin voi kuolla. Siitäkin kiistellään kuten monesta muusta terveystekijästä.

Tällä hetkellä julistetaan mediassa taas sota punaista lihaa vastaan. Jäitä taitaa olla hyvä pistää hattuun! Tilastoja tutkimalla on mukamas selvitetty, että punaista lihaa paljon syövät kuolevat aikaisemmin kuin valkoista lihaa syövät. Rohkenen epäillä moisia rohkeita väitteitä. En minä olisi niin varma asiasta, että punainen tappaa. Joillekin ihmisille saattaa punainen liha tuoda terveyden avaimet. Varsinkin urheilijat hyötynevät punaisen lihan syönnistä.

Terveyttä lienee parasta pitää yllä lopettamalla tupakointi, juomalla hyvin vähäisiä määriä alkoholia, liikkumalla säännöllisesti, välttämällä stressiä, nauttimalla riittävästi puhdasta vettä ja huolehtimalla siitä, että syö monipuolisesti ruokaa niin paljon kuin tuntuu hyvältä. Jos ylipainoa on kertynyt runsaasti lienee hyvä pyrkiä laihduttamaan. Tämän toteuttamiseksi löytyy tavattoman suuri määrä erilaisia laihdutusdieettejä, jotka joko toimivat tai sitten eivät. Vaikeutena on säilyttää saavutettu laihdutustulos. Omien asiakkaitteni ja ystävieni havainnot ja käyttökokemukset puhuvat sen puolesta, että liikkumalla tosi paljon voi pysyä hoikkana. Hyviä tuloksia on myös saatu vähäisemmällä hiilihydraattien nauttimisella (Hys hys –dieetti).

Ihmisten terveyttä tutkivan tiedeyhteisön olisi hyvä pitäytyä sellaisessa strategiassa, että etsitään terveyttä ikään kuin hakisimme valkoista lumikkoa lumen seasta, emmekä sitä millään löydä. Ehkä sitä lumikkoa ei edes ole olemassa, mutta jatketaan etsimistä.

Huonommin käy jos tiedemies etsittyään valkoista lumikkoa lumen seasta, kuvittelee löytäneensä sen ja rakentaa koko johtajuutensa sen varaan, että hän on ehkä löytänyt vikkelän lumikon lumen seasta.

Etsikäämme avoimin mielin terveyttä edistäviä seikkoja. Toivokaamme ettemme juutu jonkun yksittäisen selitysmallin varaan. Elämässä mukavampaa on se matkalla olo. Tulee sitten missä elämän hankkeessa tahansa perille, niin siihen se ilo tahtoo loppua. Perillä oleminen on tylsää. Terveysasioissa on hyvä olla matkalla koko ajan ja matkaraportit kannattaa kirjoittaa aika yleiseen sävyyn.

Tässä Viisi minuuttia -sarjassani on aiemmin ilmestynyt nämä kirjoitukset:

Kevät toi hyviä uutisia Ruotsista

**
Kevät toi, kevät toi muurarin
, kevät toi, kevät toi maalarin, kevät toi rakennuksille hanslankarin ja rannoille hampparin.

Otetaan varaslähtö kevääseen ja luonnon heräämiseen pitkästä talvihorroksesta. On nimittäin tullut sähköpostiini aivan ihana terveysselvitys Ruotsista. Kyseessä on Folkhälsorapport 2009, jonka julkaisee Socialstyrelsen (vastaa ehkä meidän Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitostamme). Tässä Tukholman murteella kirjoitetussa raportissa on 452 sivua ja enimmäkseen todella paljon iloista kerrottavaa. Voin halukkaille lähettää raportin. Ilmoittakaa sähköpostiosoite minne raportin voi lähettää.

Iloiset asiat
Ruotsalaiset elävät yhä vanhemmiksi. Syynä on vähentynyt kuolleisuus sydän- ja verisuonitauteihin. Kuolleisuus sydäninfarktiin on lähes puoliintunut viimeisten 20 vuoden aikana ja halvaantumiskuolemat ovat samana aikana vähentyneet kolmanneksella. Tämä johtuu pääosin parantuneista hoitomenetelmistä. Sydänkohtauksen saaneet jäävät useammin henkiin. Ruotsalaiset tupakoivat vähemmän, veren rasvaprofiilit jatkavat myönteistä kehitystään ja verenpaineongelmat ovat vähentyneet. 

Ruotsissa on elämäntavoissa tapahtunut paljon myönteistä. Lasten ylipaino lisääntyi kovasti 1980-luvulta lähtien. Lasten ylipainoisuuden kasvu on kuitenkin ihan viime vuosina tasaantunut. Lapset syövät terveellisemmin: enemmän vihanneksia ja hedelmiä, vähemmän makeisia ja limsaa. Myös aikuisten ylipaino ja lihavuus on vähentynyt. Kasvu oli rankinta 1990-luvulla, mutta mentäessä 2000-luvulle ei enää lihottu yhtä pahasti ja aivan viime vuosina kasvukäyrät onneksi osoittavat täysin tasaantuneensa ja odotetaan lihomisen kääntyvän laskuun. Ensimmäistä kertaa pitkiin, pitkiin aikoihin ihmisten energiansaanti on vähentynyt. Kummallista kylläkin ravintorasvojen kulutus on noussut! Aikuistyypin diabetes (T2DM) ei ole kovinkaan suuri ongelma Ruotsissa, saamme myös lukea!

Surulliset asiat
Valitettavasti syöpäkuolleisuus ei osoita laantumisen merkkejä. Miehillä keuhkosyöpä on edelleen jonkin verran vähentynyt, mutta sen sijaan naisilla tämä syöpämuoto on lisääntynyt ja kuolleisuus rintasyöpään ei kovin paljon ole vähentynyt. Ero hyvin toimeen tulevien ja huonoimmassa asemassa olevien välillä on kasvanut entisestään. Korkea sosiaalinen asema ennustaa pitkää ikää, köyhyys vie hautaan nopeammin.

Liikkumattomuus on suuri ongelma myös Ruotsissa. Liikunnan terveysvaikutuksien esilletuontiin on edelleen aihetta. 

Lähde: Folkhälsorapport 2009

tiistaina, maaliskuuta 24, 2009

Rapakuntoisesta raamikkaaksi on Petri Virtasen menestystarina

**
Iltalehdessä on tänään (24.3.2009) Petri Virtasen tarina. Lukekaa tarina lehdestä. Huomatkaa erityisesti tämä kohta:

Ruokavalio muuttui täysin. Hiilihydraatit jäivät pois lähes kokonaan. Perunan, pastan ja riisin Virtanen korvasi salaatilla tai vihanneksilla. Aamiaiseksi hän nautti kalkkunaleikkelemunakkaan salaatilla ja välipalaksi aamu- ja iltapäivisin proteiinijuoman. Lounaaksi ja päivälliseksi hän söi kanaa, kalaa tai jauhelihaa salaatilla. Illalla harjoittelun jälkeen hän palkitsi itsensä maitoon sekoitetulla hiilihydraattijuomalla.

- Ensimmäiset kaksi viikkoa tuntui, että kuolema tulee ja nälkään nääntyy. Kroppa tottui nopeasti uuteen ruokavalioon ja paino lähti putoamaan huimaa vauhtia. Kun totuin näläntunteeseen ja näin painon putoavan, sain lisäpuhtia jatkamiseen.

Ensimmäisinä viikkoina paino putosi kilokaupalla. Konsultin asiakkaatkin oppivat nopeasti, että palaveripullaa oli turha tarjota laihdutuskuurilaiselle. Ravintolalounailla tilattiin pihvit salaatilla. Virtanen kertoo olleensa ehdottoman tarkka ohjelman noudattamisessa.

maanantaina, maaliskuuta 23, 2009

Kouluruoka herättää tunteita Tampereella

*
Kirjoitettu 22.3.2009, päivityksiä 23.9.2009

Tämä kirjoitus on johtanut vlkkaaseen keskusteluun!

Aamulehti kirjoittaa 22.3.2009 (paperilehdessä päivää aikaisemmin) Tampereen Aterian kouluruokaan kohdistuvista järjettömistä säästötoimenpiteistä. Myös 20.3.2009 on Aamulehdessä kirjoitus säästötoimenpiteistä. Tampereella aiotaan kouluissa nimittäin lisätä puuro- ja keittopäiviä sekä jättää yhtenä viikonpäivänä salaatit ja raasteet kokonaan pois. Lapsilta otetaan pois tuore leipä. Lapsia ei enää pidetä joka päivä Raasteen tiellä. Lapsilta otetaan pois liharuoka. Makkara tule täyslihan tilalle. Vedotaan säästösyihin. Koululaiset uhkaavat jo järeillä vastatoimilla (mm. syömälakolla).

Tässä muutamia kommentteja Aamulehdestä
Törkeätä! Monelle vähäosaisen lapselle tämä on ainoa kunnon ateria päivässä. Kaikilla ei ole varaa ostaa kunnon lihaa saati sitten kasviksia.
Tämän on ihan pakko olla vitsi?
Jos byrokraatit eivät pysty tarjoamaan lapsille asiallista ravintoa, olisi parempi siirtyä kokonaan eväisiin. Jo nyt lapset tulevat usein nälkäisinä kotiin riittämättömän (mm. puuropäivät) ja huonolaatuisen ruuan takia, entä jatkossa?
Hauskintahan tässä on se että Tampereen Aterialla on juuri menossa lautasmallikampanja kouluissa. Huonosti käy oikean lautasmallin täyttäminen koulussa kun salaattikin viedään. Kiitti näistä.
Tällainen "säästö" tulee vielä kalliiksi.
Kasvavat lapset tarvitsevat moninpuolista ruokaa eikä tällainen säästö ole hyväksi heille.
Lasten kunnon ruoka on kyllä täydellisen väärä säästökohde.
Nyt viedään leipäkin lasten suusta! Jos ihmisillä olisi vielä hampaissa kultapaikkoja, niin kaipa nekin kaivettaisiin kohta porvareiden ja vihreiden pohjattoman kassan katteeksi!
Tällaisesta ei ole varaa säästää! AIVAN NAURETTAVAA! Kouluruoan on juuri tarkoitus olla terveellistä ja lapselle edes yksi kunnon ateria päivässä! Makkaraa, keittoa ja puuroa. Niilläkö kasvava lapsi sitten elää?
PÄÄTTÄJÄT HALOO!!!! Syökää itse makkaraa, keittoa ja puuroa ja katsokaan, jaksatteko sillä?!
Koko ajan ollaan paasaamassa suomalaisten ruokailutottumuksista. Ruokailutottumukset opitaan peruskouluvaiheessa ja osa tottumuksista tulee koulusta. Nyt kun viedään pois vihannekset ja salaatit sekä leivät, mitä jäljelle jää: Jauhot makkarat. No tämähän vain tarkoittaa sitä että Mäkkärin ja Hesen ovet käyvtä päivällä taajempaan tahtiin kun kouluruuan tehot eivät riitä iltapäivään asti.
Lapsista, vanhuksista ja sairaistahan ne säästöt löytyvät.
Tampereen Aterian matematiikka on aina ihmetyttänyt kun on heidän kanssaan asioinut. Puhdasta vedätystä sanon minä.
Aivan käsittämättömiä päätöksiä jälleen kerran säästötoimenpiteissä koskien kouluruuan tason laskemista.
Eikö päättäjillä ole muunlaista keinoa säästön keinoa, kuin heikentää lasten ruokailusta.
Kasvava lapsi tarvitsee ruokaa. Meillä syödään aamu- ja iltapuurot sekä yksi lämmin ateria joka arkipäivä. Koulussa syödään. Ja aina on huutava nälkä kotiin tultaessa. Klo 15.00 päivinä on pojalla eväsleipä ja tytöllä hedelmää. Silti näinäkin huudetaan ruokaa jo ovelta. Onko tämä paluuta meidän mummin aikoihin, jolloin todellakin kannettiin evästä mukana sen puuron tai vellin lisäksi, jonka kunta kustansi.
Makkaraa päiväkotiin? Todellako? Ehdotan että laitatte arvot järjestykseen ja hoidetaan homma halvemmalla! Antamalla päiväkodissa ja koulussa oleville lapsille kelvollista halpaa mahdollista evästä, että äidit voi hyvällä omallatunnolla ja mielellä käydä töissäsä.
Todella härskiä! Miten tämmöistä voidaan edes ehdottaa? Hävetkää päättäjät! Viedä nyt lapsilta kunnon ruoka, koettakaapa itse pärjätä samoilla eväillä. Kyllä kasvavien lasten pitää saada tarpeeksi terveellistä ruokaa. Hävetkää!
Ruoan huonontamisen sijasta tulisi miettiä aivan uusia keinoja. Kyllä lasten terveellisestä ruokailusta vastaa ensisijaisesti vanhemmat kotona eivät kunnat ja koulut. Kunnollinen aamupala on päivän tärkein ateria ja sen jälkeen iltapäivällä tai illalla nautittava päivällinen. Lämpimästä perusruoasta kouluissa voisi luopua kokonaan ja korvata sen pienellä kylmällä lounaspaketilla, joka jaetaan oppilaille. Paketissa voisi olla vaikka mainoksia, joista on saatu sponsorirahaa. Kylmä ateria varmasti maistuisi paremmalle kuin mauttomat puurot ja näkkileipä. Jos joku oppilas haluaisi kunnollisen lämpimän ruoan, niin siitä luonnollisesti maksettaisiin 2-4 euroa. Kyllä vanhemmilta löytyy rahaa lapsien ruokailuun, kun jättävät muutamat oluen ostot väliin. Toinen keino on ottaa käyttöön lukukausimaksut, joilla katetaan menoja.
Johan on törkeää. Ei tällä tavalla mitään säästetä - ainakaan pitkällä tähtäimellä. Lasten pitää saada kunnon ruokaa. Jos kunnon ruokaa ei ole tarjolla, niin se voidaan helposti kuitata pikaruualla tai eineksillä koulupäivän jälkeen. Se tulee vielä kostautumaan tulevaisuudessa.
Onpa lyhytnäköistä. Juuri kun meille on opetettu ravinnon suorasta korrelaatiosta terveyteen. Tämäkin säästö näkyy lisääntyvinä kuluina vuosien päästä terveydenhuollossa.
Aika älyvapaata toimintaa. Jos rahoista on pulaa, niin lasten ruoka ei ole oikea paikka joustaa. Terveellistä ja täyttävää ruokaa lasten ja nuorten lautasille ja lasku budjetin ylittävästä osuudesta vanhemmille. Vähävaraisille alennettu maksu.
Nyt pitää nousta vastarintaan ja saada järki käteen! Lapset ja heidän ruokailunsa ei ole tapa säästää!Ja tähän hyvinvointivaltioon pääministerimmekin pyysi lapsia tekemään..tässäkö kiitos!?! Tamperelaiset päätttäjät herätkää!
Käsittämätöntä!!! Miten on mahdollista että taantumaa "torjutaan" lasten hyvinvoinnin kustannuksella? Eikö todellakaan ole mitään muuta mahdollisuuta kuin ottaa se raha sieltä mistä se helpoiten saadaan, lapsilta? Vertaus tikkarin viemisestä on enemmän kuin osuva. Olen erittäin pettynyt, tällaista ratkaisua on huono perustella yhtään millään.
Hämmästyttää, että joku kehtaa edes ehdottaa kouluruoan poistamista tai maksulliseksi laittamista. Kyllä ne säästökohteet on ihan jossain muualla, johtoportaassa, niin kuin moni on jo todennutkin! Kouluruoka on hyvin monelle lapselle ja nuorelle päivän pelastus, koska ilman sitä virta loppuu. Suomalaisista loppupeleissä aika moni ja etenkin nuoret ja lapsiperheet elää hyvinkin pienellä rahalla eikä ruokaan ole laskujen jälkeen jäljellä oikein mitään. vaikka sitä rahaa ei ainoaankaan olueen tunkisi! On se kumma, että osataan olla niin itsekkäitä ja kylmiä nykyään, ne joilla menee hyvin tuijottaa vain sitä omaa napaansa...
Kouluruuasta ei ole todellakaan varaa tai mahdollisuutta leikata. Itse en ole koulussa syönyt vuosiin ja minulla ei ole omia lapsia, mutta tämä on väärä säästökohde. Opetusalalla työskentelevät tuttavani tietävät Tampereella tapauksia joissa lapsen ainoa kunnon ateria on se jonka hän koulussa syö. Onko siis tästäkin nipistettävä?
Tampereen aterialta heti pois kouluruokien monopoliasema ja joku muu ruoan toimittajaksi.


Ihmettelen kovasti mitä tässä säästetään? Säästö kouluruoassa näkyy kovempana sairasteluna viimeistään aikuisiässä. Jos kouluruoassa tingitään se näkyy sairasteluna, lihavuuteena (!) ja levottomuutena. Koululaisten nälkä ei lähde ehdotetuilla puuroilla, keitoilla ja makkaroilla. Monelle koululaiselle (ja opettajalle) kouluruoka saattaa olla päivän ainoa lämmin ateria. Kovin kevyt koululounas tuo koululaiselle jo iltapäivällä karmean nälän, jota sitten tyydytetään kioski- ja pikaruoalla sekä limsaa ja karkkia juoden. Kotona koululaista odottaa mahdollisesti sipsipussi ja mikrossa lämmitettävä valmispizza. Karmeasta nälästä johtuen syödään mitä sattuu.

Älkää nyt suuttuko koululaiset, opettajat ja te muut kouluruoan varassa elävät, jos minäkin yllytän teidät syömälakkoon ja Tampereen Aterian lähettämät laskut voi jättää maksamatta jos homma ei muutu. Tampereen poliitikkoja ja luottamushenkilöitä kannattaa asian johdosta hiillostaa. Kyse on siitä, mitä Tampereen kaupunki ruokapalvelujen ostajana haluaa. Suostuuko kaupunki tosiaan siihen, että kasvuikäisten ruuista leikataan se vähäinenkin terveellisyys pois? Ystäväni diplomi-insinööri pitää näitä älyttömiä ravitsemusratkaisuja kansanmurhana. Yhdyn ystäväni käsitykseen erityisesti kouluruoan suhteen.

Lukekaa otteita Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kouluruokaa koskevista ravitsemussuosituksista (Kouluruokailusuositus. Valtion ravitsemusneuvottelukunta, 16 s., Helsinki, 2008):

Kouluruokailu on oleellinen osa koulun opetus- ja kasvatustehtävää. Kouluaikaisen ruokailun tarkoituksena on edistää oppilaan hyvinvointia sekä tervettä kasvua ja kehitystä. Hyvin suunniteltu ja rytmitetty kouluruokailu ja ateriat, jotka oppilaat myös säännöllisesti syövät, ylläpitävät oppilaan työvireyttä koulupäivän aikana ja vähentävät levottomuutta oppitunneilla.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta pitää erittäin tärkeänä, että jokainen oppilas syö kouluaterian päivittäin, sellaisena kokonaisuutena kuin se on suunniteltu. Tutkimusten mukaan suurin osa kouluravintoloissa ruokailevista syö pääruokaa, mutta moni jättää aterian muita osia syömättä. Lisäksi epäterveellisten välipalojen syöminen on yleistä, mikä näkyy varsinkin ylipainon lisääntymisenä ja suun terveyden heikkenemisenä.
Kouluruokailuun panostaminen on kannattavaa investointia tulevaisuuteen ja tuo säästöjä myöhemmin. Ravitsemuksellisesti täysipainoiseksi ja tarkoituksenmukaiseksi suunniteltu kouluaikainen ruokailu edistää terveellisten ruokatottumusten sisäistämistä. Lapsuudessa ja nuoruudessa opitut hyvät syömistottumukset ennaltaehkäisevät monia terveysongelmia ja vähentävät näin kunnan terveysmenoja tulevaisuudessa.
Kunnan tulee osoittaa riittävät taloudelliset ja henkilöstön määrään liittyvät resurssit kouluruokailun toteuttamiseksi täysipainoisesti, tarkoituksenmukaisesti ja ohjatusti.
Kouluruokailun järjestämisestä säädetään opetuslaeissa: Perusopetuslaki 628/1998, 31§, Lukiolaki 629/1998, 28§ ja Laki ammatillisesta koulutuksesta 630/1998, 37§. Lainsäädäntö takaa maksuttoman päivittäisen aterian esi- ja perusopetuksesta lähtien toisen asteen opintojen loppuun. Perusopetuslaissa todetaan lisäksi, että ”opetukseen osallistuvalle on annettava jokaisena työpäivänä tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu, täysipainoinen ateria”.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2004 velvoittavat kuntia määrittelemään  paikallisesti kouluruokailun järjestämisen keskeiset periaatteet osana koulun oppilashuoltoa sekä kouluruokailuun liittyvät terveys-, ravitsemus- ja tapakasvatuksen tavoitteet.
Kouluruokailun käytännön toteutus on kuntien ja koulujen itsenäisesti päättämää ja järjestämää. Ruokalistojen suunnittelua ohjaavat valtion ravitsemusneuvottelukunnan  ravitsemussuositukset.
  
Mitä mieltä olette: toteutuvatko Tampereella opetuslaeissa ilmoitetut kouluruokailun säädökset? Mikä on tilanne muualla Suomessa?

Lukekaa tarvittaessa tämä aiempi kirjoitukseni.  

tiistaina, maaliskuuta 17, 2009

Terveysruokaa Suomesta

**
Perinteiset suomalaiset ruoat ovat saamassa niille kuuluvan arvostuksen. Ja nyt en tarkoita ruoalla mitään ravitsemuksellisesti köyhiä einesviritelmiä tai kelvottomia kevyttuotteita vaan kunnon suomalaista ruokaa: loimulohta, hirvenlihaa, poroa, metsämarjoja, lihapullia, silliä jne. Pitkä harharetki on päättymässä toiveikkaaseen paluun juurillemme. Unohda kaikenlaiset villit trendituotteet ja karmeat kotkotukset! Panosta sen sijaan niihin ruokiin joihin olemme tottuneet Suomen oloissa. Tässä kaksi esimerkkiä suomalaisesta terveysruoasta:

1) Visa Nurmi Suomen Turuust' kirjoittaa 14.3.2009 siitä miten Suomi-ruoka on ollut esillä Amerikassa. Amerikkalainen ABC-uutispalvelu on vieraillut Suomen Lapissa, tarkemmin sanottuna Kemissä. Perjantaiaamun ABC:n aamutelevisiossa (13.3.2009) esiteltiin Kemin lumilinnaa, mieskuoro Huutajia ja, mitä kummaa, suomalaista ruokaa, loimulohta ja poroa. Mutta eihän se ketään Suomessa ole kiinnostanut. Ei etu- eikä jälkikäteen tiedottaa.

Virallisessa ruokatiedotuksessamme (Ruokatieto) pinnalla kun ovat salmonellatilanteemme ja erilaiset kiinnostavat kysymykset vaikkapa possunkasvatukseen liittyen. Herätys! huutaa Visa.

Katsokaa ABC:n aamutelevision ruokaosuus tästä

2) Porosta ja marjoista puuhataan uutta skandinaavista terveysruokaa! Tästä asiasta kirjoittaa eilinen (16.3.2009) Iltalehti seuraavasti (tässä vain lyhennelmä):

Skandinaavinen ruoka voittaa terveydessään välimerelliset herkut, kertoo Daily Mail.

Puolukka ja poronliha ovat terveellistä pohjoismaista ruokaa.
Unohda oliviit ja aurinkokuivatut tomaatit ja nauti silliä ja lihapullia, Daily Mail kirjoittaa.

Välimerellistä ruokavaliota on usein kehuttu terveelliseksi, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan skandinaavinen ruoka voikin olla parempi vaihtoehto. Tutkijat uskovat erityisesti poronlihan ja marjojen terveellisyyteen.

Tanskalainen professori Arne Astrup on kehittämässä pohjoismaista dieettiä, johon kuuluu Pohjois-Eurooppalaisia herkkuja. Dieettiin kuuluvat tuotteet ovat helposti kasvatettavia raaka-aineita, joita voi viljellä myös kylmemmässä ilmastossa.

Lakka, mustikka, puolukka, ruusukaali, muut kaalit, silli, lohi, hirvenliha, poronliha ja taimen sopivat pohjoismaiseen dieettiin. Tutkijan mukaan pohjois-eurooppalaisten on vaikeaa pitäytyä Välimeren ruokavaliossa, jossa ei syödä juurikaan punaista lihaa.


Kommentoikaa!

perjantaina, maaliskuuta 13, 2009

Lihavuutta hoidettava potilaalle sopivalla tavalla

**
Ystäväni diplomi-insinööri Sami Uusitalo
on tehnyt adressin todella tärkeästä asiasta: Lihavuutta hoidettava potilaalle sopivalla tavalla. Käykää allekirjoittamassa adressi jos olette samaa mieltä Samin kanssa näistä asioista: 

Olen yksi niistä lukuisista suomalaisista, jotka kokevat tulleensa väärin hoidetuksi terveysviranomaisten taholta ylipainoon liittyen. Yli vuosikymmenen ajan yritin toteuttaa painonpudotusta rajoittamalla rasvan saantia. Tuloksena oli lähes kolmenkymmenen kilon painonnousu.

Kun aloitin rajoittamaan ruokavaliossani hiilihydraatteja painoni putosi ja olen nyt 20 kg kevyempi kuin pahimmillaan.

Lukuisia suomalaisia, lapsia ja vanhempia hoidetaan väärin ravitsemusterapeuttien, terveydenhoitajien ja lääkäreiden toimesta.

Alan viranomaisten on kerrottava myös hiilihydraattien rajoittamisen tuomista eduista painonhallintaan. Samoin joukkoruokailuun: päiväkodit, koulut, sairaalat jne. on saatava mahdollisuus käyttää myös täysrasvaisia tuotteita. Tämä tarkoittaa esim. täysmaidon ja voin palauttamista kouluruokailuun.

Kyse on demokratiasta. Koko kansaa ei saa pakottaa "kevyt linjalle",koska se nostaa hiilihydraattien saannin liian korkeaksi. Tämä puolestaan johtaa lukuisilla ihmisillä ikuiseen nälän tunteen noidankehään, lihomiseen ja aikuisiän diabetekseen.

Eiköhän, Sami, pistetä tavoitteeksi puoli miljoonaa allekirjoitusta! Ihan kuin siinä kuuluisassa suuressa adressissa

tiistaina, maaliskuuta 10, 2009

Sokeri ei ole kovinkaan terveellistä

**
Tiedemiehiä kiinnostaa ihmisen elinikä ja terveys kiihtyvällä vauhdilla. Yksi kiehtovimpia havaintoja on, että energianrajoitus, eli suomeksi sanottuna nälässä eläminen, lisää monien eläinten elinikää. Mahdollisesti myös ihminen elää pitempään pienessä nälässä. Matkalla pitkään ikään ja terveyteen on monta kankea kaskessa. Olisiko hyvä elää koko ajan pienessä nälässä? Onko energiapitoinen sokeri myrkkyä eläimille ja ihmisellekin?

Sokeri on myrkkyä ainakin jos on uskomista tuoretta kanadalaistutkimusta, joka julkaistiin tiedelehdessä PLoS Genetics. Yksi asia on varma: Jos ihminen tai eläin saa liian paljon energiaa, tapahtuu lihominen ja sen on todistetusti todettu aiheuttaneen eliniän odotteen alentumista. Kanadalaistutkijat vievät ajatuksen vielä pidemmälle: jos energiaylimäärä otetaan sokerista, siitä on erittäin suurta haittaa terveydelle ja pitkää ikää on turha odottaa!

Miten kanadalaistutkijat ovat päätyneet tähän hätkähdyttävään löydökseen, että sokeri on myrkkyä? Tähän asti sokerin haitallisuudelle on haettu selitystä sen aiheuttamasta suuremmasta hapetusstressistä yksittäisille soluille. Soluihin kerääntyy sokerin hajoamistuotteita ja solun elinikä laskee. Tulokset ovat jossain määrin ristiriitaisia. Kanadalaistutkijat ovat nyt löytäneet aivan uuden selityksen sokerin tuhovaikutuksille: Solujen herkkyys reagoida sokeriin (glukoosiin) on se suurin ongelma!

Kun tiedemiehet poistivat hiivasoluista sen geenin, joka tunnistaa glukoosimolekyylejä ja mahdollistaa näin normaalin glukoosin käytön energiaksi, solut elivät paljon pitempään. Solut joutuivat turvautumaan "varareitteihin" energiansaannissaan, eli ottamaan energiaa rasvoista ja proteiineista. Itse asiassa ne hiivasolut, joille ei geenin poiston takia suotu mahdollisuutta elää sokerienergialla, elivät yhtä pitkään kuin energiarajoituksessa olevat solut. Sokeri on soluille hyvää energiaa, mutta liika on liikaa: Jos geenimuunnelluille hiivasoluille syötettiin huomattavan paljon liikaa glukoosia, solut myös vanhentuivat nopeammin, vaikka eivät pystyneetkään hyödyntämään sokerienergiaa. Tiedemiesten mukaan hiivasolujen toiminta on aivan samanlaista kuin ihmistenkin solujen.

Professori Luis Rokeach, Montrealin yliopiston biokemian laitokselta, johti tätä tutkimusta. Hän sanoo Medical News Today -tiedekanavan haastattelussa, että tutkimusnäyttö voi johtaa hoitomenetelmiin, joilla on merkitystä iäkkäillä henkilöillä. Hän suosittelee iäkkäille henkilöille maltillisempaa sokerinkäyttöä, sillä solujen mukautumiskyky heikkenee ikääntyessä. 

Lähde: Antoine E. Roux, Alexandre Leroux, Manal A. Alaamery, Charles S. Hoffman, Pascal Chartrand, Gerardo Ferbeyre ja Luis A. Rokeach. Pro-Aging Effects of Glucose Signaling through a G Protein-Coupled Glucose Receptor in Fission Yeast. DOI:10.1371/journal.pgen.1000408, 
PMID:19266076, PLoS Genetics, 2009.

Mitähän tästä tutkimuksesta pitäisi ajatella?

maanantaina, maaliskuuta 09, 2009

Aivoviikko alkoi

**
Tänään (9.3.2009) alkaneella aivoviikolla
muistutetaan, että Suomessa on satoja tuhansia ihmisiä, joiden elämää koskettaa jokin neurologinen sairaus tai vamma. Neurologisten vammaisjärjestöjen yhteisenä tavoitteena on edistää heidän hyvää elämäänsä. Hyvinvointia edistävä tekijä voisi olla henkilökohtainen avustaja.

Syksyllä, tarkemmin sanottuna 1. syyskuuta 2009 alkaen, henkilökohtaisesta avusta tulee kuntien erityisen järjestämisvelvollisuuden alainen palvelu. Henkilökohtaiseen apuun ovat tällöin oikeutettuja sellaiset pitkäaikaissairaat ja vammaiset ihmiset, jotka tarvitsevat välttämättä ja toistuvasti apua pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden vuoksi suoriutuakseen päivittäisistä toimistaan, työstään ja opiskelustaan sekä voidakseen harrastaa, osallistua yhteiskunnallisiin toimintoihin ja ylläpitääkseen sosiaalisia suhteitaan. Vamma tai sairaus katsotaan pitkäaikaiseksi myös tilanteissa, joissa sen aiheuttamat rajoitukset henkilön toimintakyvylle vaihtelevat.

Neurologiset vammaisjärjestöt korostavat, että henkilökohtaisen avun järjestämisessä on kiinnitettävä erityistä huomiota neurologisten sairauksien ja vammojen erityispiirteisiin, joita ovat muun muassa neuropsykologiset oireet (mm. näkökenttäpuutokset, häiriöt kielellisissä kyvyissä, hahmotuksessa ja muistissa, käyttäytymisen ja tunne-elämän muutokset). Ne voivat aiheuttaa vaikeuksia itsensä tai kodin hoitoon liittyvissä tehtävissä tai liikkumisvaikeuksia. Häiriöistä voi seurata vaaratilanteita niin kotona kuin liikenteessäkin.

Aivoviikko koskettaa minua tällä kertaa erityisen paljon, sillä hyvä ystäväni menehtyi äskettäin aivosyöpään.

Lähde: Suomen lääkärilehti, 9.3.2009

Varusmiehet Raasteen tielle!

**
Kasvissota alkuun varuskunnissa

Huomio! Katse oikeaan asiaan päin!
Pirjo Toikkanen Kotimaiset Kasvikset ry:stä lähetti mainion kirjeen. Heidän yhdistyksensä on lähtenyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pyynnöstä ilolla mukaan VARU-yhteishankkeeseen, jonka tavoitteena on lisätä varusmiesten kasvisten syöntiä.

Lepo!
Varusmiesten ravitsemusta, terveyden riskitekijöitä ja terveystajua selvittäneen tutkimuksen mukaan palvelukseen astuvista nuorista miehistä ilmoitti vain viisi prosenttia syövänsä päivittäin hedelmiä ja marjoja, kahdeksan prosenttia tuoreita vihanneksia ja yksi prosentti kypsennettyjä vihanneksia.

Puolustusvoimaa kasviksilla!
Varusmiesten kasvisten käytön lisäämishaaste on kova, mutta siihen voivat vastata varusmiehet itse valitsemalla lautasilleen päivä päivältä enemmän kasviksia. Viesti Puoli kiloa päivässä räätälöitiin sellaiseen muotoon, että sen uskotaan puhuttelevan varuskuntien muonituskeskuksissa ja sotilaskodeissa asioivia.

Kampanjasivuille - taakse poistu!
KASVISota-kampanja käynnistyy tänään (9.3.2009) pilottina Panssariprikaatissa ja Kainuun prikaatissa. Tiedote ja kuvamateriaalia löytyy tästä.

Asento!