perjantaina, elokuuta 01, 2008

Vaarallisimmat ruoka-aineet

*
Tämä juttu ei ole heikkohermoisia varten!

Vuosikymmenien ajan olemme kuulleet
, että on vaarallista syödä kovaa eläinperäistä rasvaa. Siitä "menevät verisuonet tukkoon ja sydän pysähtyy". Näin papukaijat, ravitsemusterapeutit ja iso liuta tutkijoitamme ovat meitä "valistaneet". Tohtori.fi -sivusto, jota minä olen oppinut pitämään tutun, "turvallisen" ja vakiintuneen terveystietomme tukipilarina, yllättää iloisesti tänä puolittaisen auringonpimennyksen päivänä 1.8.2008. Toimittaja Maria Kataja on bongannut internetistä uutisen, jossa puhutaan kolmesta vaarallisimmasta ruoka-aineesta. Tässä vaarallisten ruoka-aineitten listassa ajattelin paikkaa kärjessä voille ja kananmunille. Niinhän se on totuttu näkemään mielikuvissamme. Viitsinkö edes katsoa tuon uutisen?

Mutta mitä kummaa? Voin paikan onkin valloittanut margariini! Erittäin vaarallista on nauttia hydrattuja öljyjä. Näitä kovetettuja transrasvoja täynnä olevia rasvoja meille tarjottiin Pohjois-Karjala-projektissa voin tilalle! Nykyään margariineja ei enää hydrata vaan käytetään vaihtoesteröintiä, jolloin transrasvojen määrä jää olemattoman pieneksi. Mitään terveystuotteita nykyiset margariinit eivät kuitenkaan ole. Syökää voita!

Tässä vielä vaarallisimpien ruoka-aineiden lista (Mark Adamsin mukaan):

1) Natriumnitraatti
- aiheuttaa syöpää
- löytyy lihajalosteista kuten pekonista ja makkarasta
- auttaa säilyttämään lihan punaisen värin kypsyttämisen aikana

2) Hydratut öljyt
- aiheuttavat sydänsairauksia ja huonontavat solujen terveyttä
- löytyy leipomotuotteista, margariineista ja useista valmisruoista
- käytetään öljyjen säilymiseen

3) "Excitotoksiinit"
- aivoja ärsyttävät/stimuloivat myrkyt kuten aspartaami ja (mononatrium)glutamaatti
- nämä hermomyrkylliset kemikaalilisät vahingoittavat suoraan hermosoluja ylikiihottamalla niitä solukuolemaan asti
- niitä löytyy muun muassa vähäkalorisista kivennäisvesistä, säilykekeitoista, salaattikastikkeista ja makkaroista
- niitä käytetään tuomaan makua yliprosessoituihin ruokiin

Lukekaa vielä tämä toimittaja Katajan pohdinta:

Miten ruokayhtiöt sitten onnistuvat piilottamaan "myrkkynsä" ja lisäaineensa ruokiinsa? Se on Adamsin mukaan helppoa: yhtiöt vain vaihtavat ainesosille nimeä, sekoittaen samalla kuluttajat. Kun kuluttaja kerran oppii välttämään mononatriumglutamaattia, ruokayhtiöt alkavatkin käyttämään hiivauutetta tai sanan muita synonyymeja kuten torula hiivaa tai kalsiumkaseinaattia. Tiesitkö esimerkiksi, että tarjoamalla lapselle hot dogeja kasvaa heidän riski sairastua aivosyöpään 300 prosentilla? Tai, että syömällä yhdenkin annoksen prosessoitua lihaa päivittäin kasvaa riskisi sairastua haimasyöpään 67 prosentilla? Tutkimusten mukaan osa keinotekoisista väriaineista voi aiheuttaa lapsilla käyttäytymishäiriöitä? Useimmat ADHD-lasten oireet voitaisiin parantaa parin viikon ruokavaliolla, jossa vältettäisiin tiettyjä ruoka-ainesosia. Kaikki guacamole-kastikkeet eivät edes sisällä avokadoa? Sen sijaan ne on koostettu hydratuista soijapavun öljyistä ja keintotekoisista väriaineista. YÄK!

Kiitos Mari Kataja! Hyvää jatkoa ja uusien terveysjuttujen metsästys jatkukoon kohdallasi!

Lähde: Tohtori.fi., 1.8.2008

9 kommenttia:

  1. Niinhän se vaan on eikä kukaan mahda mitään. Lapsillehan niitä ei saa lain mukaan antaa - siis glutamaatteja. Mut sitä ei kerrota edes lääkärissä, vaan määrärään migreeninestolääkitys - ja kela korvaa kulut. Lapset ei saa ikinä tietää...?

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Entinen migreenipotilas! Migreenin ja glutamaatin välistä yhteyttä tutkitaan jonkin verran.

    Näin sanotaan eräässä kreikkalaistutkimuksessa:

    "Findings from both the animal and the human studies suggest a link between glutamate and migraine and further suggest that glutamate plays a key role in migraine mechanisms. In the future, efforts should be made to further investigate the role of glutamate in migraine pathogenesis and, subsequently, in migraine treatment." [Eläinkokeissa ja kliinisissä testeissä on todettu mahdollinen yhteys glutamaatin ja migreenin välille. Ilmeisesti glutamaatti on keskeisenä tekijänä migreenin ilmenemismekanismissa. Tulevaisuudessa pyritään tutkimaan tarkemmin glutamaatin roolia migreenin puhkeamisessa ja myöhemmin miten se otetaan huomioon migreenin hoidossa.]

    Vikelis M, Mitsikostas DD. The role of glutamate and its receptors in migraine. CNS Neurol Disord Drug Targets 6(4): 251-257, 2007

    VastaaPoista
  3. "Useimmat ADHD-lasten oireet voitaisiin parantaa parin viikon ruokavaliolla, jossa vältettäisiin tiettyjä ruoka-ainesosia"


    Olisin kovasti kiitollinen jos vain saisin tietää mitkä tarkalleen nuo aines-osat ovat. Tämän ongelman kanssa kun kotona painitaan.

    VastaaPoista
  4. Parahin Maxime, on jo myöhäinen ilta, mutta asiasi on niin tärkeä, että viivyn hereillä vielä hetken. Tein pikaisen PubMed -haun. Nämä asiat löysin:

    Tutkimuksissa löytyy selkeä yhteys autismin + ADHD:n ja myrkyllisten kemikaalien sekä metallien välille. Mainintoja on elohopeasta, lyijystä, kasvinsuojeluaineista (pesticides) ja äidin raskaudenaikaisen tupakoinnin vaikutuksesta sikiöön. Joitakin maintoja oli kasvuikäisen lapsen puutteellisesta ravitsemuksellisesta tasosta, mutta tuota kokonaisuutta pitää vielä katsoa tarkemmin. Monissa tutkimuksissa korostuu ADHD:n hoidossa normaalin lääkityksen lisäksi omega-3-rasvahappojen (erityisesti EPA ja DHA) tärkeä rooli, lisääntynyt vitamiinien tarve, sinkki ja magnesium voivat olla tärkeitä mineraaleja sekä antioksidantit ovat tärkeitä. Helpotusta autismiin ja ADHD:n oireisiin voi myös saada välttämällä ruoan kautta saatavia allergioita kaikin keinoin. Tärkeää on erittäin vähäinen altistus ruoan lisäaineille (E-koodit). Tällaista löytyi tästä lasten yleisimmästä psykiatrisesta sairaudesta.

    Onko näistä havainnoista löytymässä mitään yhtymäkohtia lapsesi tilanteeseen?

    Tsemppiä!

    VastaaPoista
  5. kiitos kovasti

    Omega-3 väitteen voi allekirjoittaa, jos sitä ei kapselimuodossa lapsukaiselle anneta niin hän on todella yliaktiivinen ja superrauhaton. Omegat säännöllisesti taas auttavat, lisäaineita pyrimme välttämään allergian vuoksi, jos niitä sisältäviä ruokia on syönyt niin ranteet ja kasvojen iho kuoriutuvat pois. Onneksi useimmat karkit ovat oikeita lisä-aine läjiä joten poika on "allerginen" karkille. Sokerinkin olen havainnut pahentavan AD/HD oireita.

    VastaaPoista
  6. Hei Maxime!
    Laitan linkkiin sen,mitä kopsasin yhdestä radio-ohjelmasta kauan sitten talteen. Voisit etsiä kyseisen henkilön itse esiin tai pyytää uusintaa radioon.

    VastaaPoista
  7. Natriumnitraatti Mark Adamsin mukaan:
    - auttaa säilyttämään lihan punaisen värin kypsyttämisen aikana

    Rauman terveysvalvonnan johtaja Tiina Laitala:
    – Natriumnitraatti (Säilöntäaine (E250)) estää Clostridium botulinum -bakteerin kasvua. Bakteeria saattaa esiintyä eläinten suolistossa ja sieltä voi siirtyä itiöitä myös lihaan.
    http://www.ur.fi/artikkeli.phtml?id=5979

    Elintarviketeollisuuden natriumnitraatti estää tappavan bakteerin saamisen lihasta, The Health Ranger Mark Adamsin natriumnitraatti on ikäänkuin turhaa lihan värin manipulointia.

    Rovaniemellä on myös tietoa:
    Värinmuodostusaineena kestomakkarassa voidaan käyttää nitraattia kuten natriumnitraattia max (0,3 g/kg).
    Pekkala, Hannu. 2006. Porotietokansio.
    http://apumatti.redu.fi/lcms.php?am=931-931-1&page=1405

    Värjääkö vaiko pelastaa myrkytykseltä, vai kumpaakin, sen saa jokainen itse päättää.

    Natriumnitraatin käyttöturvallisuustiedotteen mukaan potilas pitää oksennuttaa terveydenhuollon ammattihenkilön ohjeiden mukaisesti jos ainetta on nielty.

    Suosittelen makkarasta luopumista.

    VastaaPoista
  8. Kuinkas nämä terveysvaikutteiset Benecol etc?

    VastaaPoista
  9. Kumpaakohan mahdat tarkoittaa, natriumnitraattia vai natriumnitriittiä?

    Näin wikipediassa natriumnitriitistä: Elintarvikkeissa säilöntäaineisiin lukeutuva natriumnitriitti merkitään E-koodilla E 250 ja sitä käytetään lähinnä liha- ja kalajalosteissa säilyvyyden parantamiseen sekä punaisen värin korostamiseen. Aikoinaan nitriitillä oli suuri merkitys Clostridium botulinum -bakteerin aiheuttamien ruokamyrkytysten ehkäisemisessä, mutta kylmäsäilytyksen ja elintarvikehygienian kehityttyä sen säilöntävaikutuksen merkitys on vähentynyt. Natriumnitriitin käyttöön elintarvikkeissa liittyy myös terveydellisiä haittoja, sillä sen tiedetään muodostavan karsinogeenisia nitrosamiineja.[1]

    Natriumnitraatista E 251 taas näin: Natriumnitraattia käytetään lannoitteisiin, pyrotekniikkassa, säilöntäaineena, rakettien polttoaineessa sekä lasin ja keramiikan valmistuksessa.

    Anna

    VastaaPoista