maanantaina, syyskuuta 08, 2008

Iäkkäiden lenkkeily on hyödyllistä

**
Stanfordin yliopistossa on selvitetty
onko mitään järkeä lenkkeillä iäkkäänä. Alkaen vuodesta 1984 lähetettiin vuosittain kyselylomakkeet yhteensä yli viidelle sadalle juoksijalle eräässä kansallista toimintaa ylläpitävässä juoksukerhossa. Vertailuryhmässä oli yli nejä sataa perustervettä ihmistä, joilla ei ollut yhteyksiä mihinkään juoksukerhoon. Molemmissa ryhmissä oli yli viisikymppisiä henkilöitä ja ikäjakauma oli lähes täsmällen sama. Aavistuksen verran nuorempia oli juoksijoiden ryhmässä.

Liikunta-aktiviteettia verrattiin molemmissa ryhmissä kuolleisuusrekistereihin. Vuoteen 2005 mennessä oli kaiken kaikkiaan 284 juoksijaa ja 156 verrokkia käynyt läpi jokavuotisen liikunta- ja terveysseurannan. Juoksijat olivat pääsääntöisesti hoikempia kuin verrokit. Juoksijat myös tupakoivat harvemmin kuin verrokit. Kuolleisuus oli korkeampaa verrokeissa. Kun seuranta oli jatkunut 19 vuotta, 15 prosenttia juoksijoista oli kuollut, mutta verrokeista oli samaan aikaan kuollut peräti 34 prosenttia. Tuloksista ilmeni myös, että juoksijoilla oli paremmat selviytymismahdollisuudet vakavista sairauksista, seikka joka tuli entistä ilmeisemmäksi mitä lähempänä 80 vuoden ikää osallistujat olivat. Tutkijat päättelevät, että iäkkäät ihmiset hyötyvät vilkkaana jatkuvasta juoksuharjoittelusta.

Lähde: Chakravarty EF, Hubert HB, Lingala VB, Fries JF. Reduced disability and mortality among aging runners: a 21-year longitudinal study. Arch Intern Med 168 (15): 1638-1646, 2008

9 kommenttia:

  1. Tässä puhutaan juoksijoista, mutta eikö käveleminenkin ole lenkkeilyä? Jos on ylipainoa, ei ehkä kannata juosta, mutta sen sijaan kävellä kyllä.

    VastaaPoista
  2. Riippuu kävelyvauhdista :-), parahin Maalainen, onko kävely lenkkeilyä. Ylipainoiselle on parempi kävellä ainakin aluksi ja vasta sitten siirtyä juoksuun kun luut, nivelet, jänteet ja lihakset ovat vahvistuneet.

    VastaaPoista
  3. Kerroitko tästä samasta jo elokuun jutussa "Juoksijat elävät pitempään "?

    VastaaPoista
  4. Juuston ystävä on oikeassa. Välitin näköjään teille jo elokuussa tästä tutkimuksesta tietoa. Nämä tiedelehtien varsinaiset ilmestymisajankohdat laahaavat välillä niin paljon perässä, että joskus saadaan ennakkotietoja etukäteen oikein mielenkiintoisista jutuista. Onneksi jutuissani on vähän eri painotus. Ja hienosta asiasta kelpaa lukea toistekin, eikö niin?

    VastaaPoista
  5. Jeps. Sitten kun tekevät vielä vastaavan seurannan vertailuryhmän, sauvakävelijöiden ja juoksijoiden välillä, niin ollaan aika selvillä vesillä.

    Tuosta tekstistä ei selvinnyt onko myöhemmällä iällä lenkkeilyn aloittaminen yhtä tehokas tapa viivytää kuolemaa. Yleisesti ottaen näyttää myös siltä, että koska elämäntavat muutenkin olivat lenkkeilevällä ryhmällä 'terveellisemmät' kuin vertailuryhmällä, ei lenkkeily ole ainoa selittävä tekijä.

    Ja tilastotietellisen vakuuttelun kuittaan Leonard H. Courtneyn kuuluisalla lauseella:
    "On kolmenlaisia valheita: valheita, törkeitä valheita ja tilastoja." ("There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics.")

    Mikä lopulta ratkaisee on kunkin subjektiivinen kokemus.

    Jorma

    VastaaPoista
  6. Subjektiivinen kokemus varmaan ratkaisee jokaisen itsensä kohdalla, mutta on aika typerää mennä laatimaan suosituksia subjektiivisen kokemuksen perusteella.

    Tuskin on kauhean hyvä neuvo sanoa että "liikkukaa, jos siltä tuntuu", koska nykyisin liikutaan jos siltä tuntuu, ja se on aika lailla liian vähän.

    VastaaPoista
  7. Toki, mutta samoin on melko lyhytnäköistä taivuttaa perustelu tilastollisesta datasta, joka ottaa huomioon vain halutut seikat.

    Myönnän, tuntematta itse artikkelia itseään johtopäätökset tuntuvat melko suoraviivaisesti tehdyiltä, ja muiden taustatekijöiden 'tilastollinen vaikutus' tuntuu liiallisen vähätetyltä.

    Liikkuahan pitäisi juuri 'jos siltä tuntuu': kyse ei ole siitä että pitäisi liikkua vaan siitä miten ihmiset saataisiin tuntemaan olonsa sellaiseksi että 'tuntuu siltä että pitäisi liikkua'. Asenteessa lienee isoin ongelma.

    Jorma

    VastaaPoista
  8. Moni iäkäs ihminen ei yksinkertaisesti lääkepöhnältään pääse liikkeelle eikä niitä lääkkeitä kukaan määrää pois, jos sellaisen on joskus saanut.

    Lääketeollisuus sanelee - mutta eihän ihmiset edes huomaa, miten se tapahtuu...

    Vertaistueksi naamioidaan kaikki toiminta ja kun lääkkeistä tulee sivuvaikutuksia, nimitetään niitä "liitännäisiksi".

    Estolääkitys mahdollisimman nuorelle tuottaa patenttilääkkeille parhaan tuoton, mutta e n s i n se täytyy saada kelakorvattavaksi - eihän sitä kukaan itse kuitenkaan maksa - ja vakuutus korvaa.

    Katso elokuva Trumanshow - ei mummut ja papat ehdi lenkille eikä tanssimaan, kun on niin paljon muuta puuhaa. Sairaat talkoilee vielä lääketehtaiden puolesta kahvikekkerit ym omalla ajallaan ja viimeisllä voimillaan.

    VastaaPoista
  9. Tänään Suomen Akatemian yksikönjohtaja Mikael Fogelholm on ollut otsikoissa. Hän on aika oivallisesti sanonut, että liikunnan avulla laihdutettu kilo vastaa terveysvaikutuksiltaan kahta ravinnolla laihdutettua kiloa.

    Kiitos kaikista kommenteistanne!

    VastaaPoista