keskiviikkona, syyskuuta 24, 2008

Älä ole liian makea!

*
Lauantaina tapaan kotipaikkakuntani diabetespotilaita
. Luennoin makeista välipaloista. Luentoa valmistellessani löytyi paljon tietoa hedelmäsokerista, fruktoosista. Se on se sokeri, josta Suomen diabetesliitto vähin äänin haluaa eroon. Kysy diabeteshoitajaltasi miksi fruktoosilla makeutettuja "sokerittomia" diabeetikoille tarkoitettuja tuotteita on nykyään niin kovin vaikea löytää kaupasta. Saamasi vastaus on todennäköisesti arvottu arvausgeneraattorilla.

Minultakaan diabeetikko ei saa muuta selkeää vastausta kuin sen, että kannattaa välttää fruktoosia. Tosin minulla on noussut fruktoosista karvat pystyyn monet kerrat kirjoja ja tutkimusraportteja lukiessani. Diabetes on sekä sokeri- että rasva-aineenvaihdunnan sairaus. Molempia energiaravintoaineita pistää epäjärjestykseen juuri fruktoosi. Terve ihminen ja varsinkin kestävyyspainotteista urheilua hyvin runsaasti harrastava saattaa olla vähäisemmässä vaaravyöhykkeessä.

Minulta ei rohkeutta puutu julistaa fruktoosi diabeetikon vaarallisimmaksi makeuttajaksi. Elämä saattaa olla makeampaa fruktoosin voimalla, mutta maksa saa sellaisia tärskyjä tästä sokerista, että on parempi jättää fruktoosi mahdollisimman vähiin.

Fruktoosin aineenvaihdunnasta huolehtii suurimmassa määrin juuri maksa. Maksassa fruktoosi muuntuu varastohiilihydraatiksi (glykogeeniksi). Hiilihydraattivarastojen täytyttyä loput fruktoosista muunnetaan rasvaksi (triglyserideiksi). Kirjallisuudessa löytyy yhteys fruktoosin ja rasvamaksan välillä. Eräs asiakkaani ja ystäväni on innostunut fruktoosin roolista rasvamaksan synnyssä ja häneltä olen oppinut tosi paljon. Voimme sitten kysyä ystävältäni apua jos teillä on kovin vaikeita kysymyksiä fruktoosista. Mutta, ennen kaikkea KYSYKÄÄ FRUKTOOSISTA!

Fruktoosia on syytä nauttia vain kohtuullisia määriä, sillä uuden tutkimusnäytön mukaan fruktoosi voi lihottaa! Kehon rasvahappojen muodostuminen (lipogeneesi) lisääntyi 7,8 prosenttia pelkästä glukoosijuomasta, 15,9 prosenttia juomasta, jossa puolet oli glukoosia ja puolet fruktoosia sekä 16,9 prosenttia pääasiallisesti fruktoosilla makeutetusta juomasta. Lisäksi kehon tyydyttyneiden triglyseridi -rasvahappojen arvot olivat 11-29 prosenttia korkeammat fruktoosilla makeutettujen juomien nauttimisen jälkeen. Hiilihydraatit tulevat kehoon sokereina, maksa hajottaa sokerimolekyylit ja liittää ne uudelleen yhteen muodostaakseen joko varastosokereita tai rasvaa.

Diabeetikon kannattaa välttää näitä ruoka-aineita (eniten fruktoosia ; Lähde: Fineli, elintarvikkeiden koostumustietopankki):

Fruktoosi

#ElintarvikePitoisuus / annos
g
Annospaino
g
1Hedelmäsokeri99.8100
2Hunaja41.4100
3Välipalapatukka kuituinen36.5100
4Keksi fruktoosilla makeutettu32.1100
5Omena kuivattu31.7100
6Hillo fruktoosilla makeutettu31.5100
7Rusina28.9100
8Siirappi21.7100
9Sekahedelmä, kuivattu16.6100
10Viikuna, punnittu kuorineen16.1100
11Jogurttirusina / jogurttihedelmä kuorrutettu kuivattu hedelmä15.9100
12Pikkuleipä fruktoosilla makeutettu15.2100
13Marmeladi marjoista14.7100
14Luumu kivetön, kuivattu14.6100
15Taateli, kuivattu, punnittu kivineen14.5100
16Porkkana kuivattu13.0100
17Luumu, tumma, punnittu kivineen, kuivattu12.1100
18Sipuli kuivattu11.0100
19Tomaatti, aurinkokuivattu, öljyssä10.5100
20Aprikoosi kuivattu10.0100
21Erikoishedelmä eksoottinen, keskiarvo, mango /papaija, kuivattu7.9100
22Persikka kuivattu7.9100
23Rypäletäysmehu7.8100
24Viinirypäle, keskiarvo, kivetön, vihreä/tumma7.8100
25Marjapiirakka fruktoosilla makeutettu, pehmeä7.8100
26Viinirypäle, keskiarvo, punnittu kivineen, vihreä/tumma7.4100
27Gefilus-herajuoma7.3100
28Marjahillo keskiarvo7.2100
29Mehujuoma, tiiviste, keskiarvo6.9100
30Mehujuoma, tiiviste, vitaminoitu6.9100
31Marjasose keskiarvo, teollinen lastenruoka6.9100
32Ruusunmarjasose sokeroimaton6.8100
33Rusinakeitto6.7100
34Paprikajauhe6.7100
35Pähkinävälipala makea, patukka/levy6.6100
36Likööri 20-30 til% alkoholia6.1100
37Omenatäysmehu6.1100
38Gefilus-mehu, keskiarvo6.0100
39Taatelikakku5.6100
40Omenasose makeuttamaton5.5100
41Kirsikka kivetön5.3100
42Ruusunmarja5.2100
43Pulla keskirasvainen, kevytmaito, fruktoosilla makeutettu5.0100
44Omena, ulkomainen, kuorittu4.9100
45Kirsikka, punnittu kivineen4.8100
46Ananas sokeriliemessä4.8100
47Päärynä kuorittu4.8100
48Päärynätäysmehu4.8100
49Väkevä viini makea, katkero, sherry, vermutti, madeira, hedelmäviini4.8100
50Mysli hedelmäinen4.8100
51Tomaattisose tomaattipyree4.7100
52Täysmehu, viiden hedelmän mehu4.7100
53Luumutäysmehu, sokeriton4.6100
54Hedelmäsose keskiarvo, teollinen lastenruoka4.6100
55Punaherukka4.4100
56Omena, kotimainen, kuorittu4.4100
57Lanttu-appelsiini-rusinasalaatti raaste4.3100
58Hunaja-omena-viinietikka4.3100
59Omena, ulkomainen, keskiarvo, kuorineen4.3100
60Päärynä, punnittu kuorineen4.2100
61Luumukeitto/kiisseli4.1100
62Täysmehu c-vitaminoitu, keskiarvo4.1100
63Täysmehu keskiarvo4.1100
64Höyrymehu laimentamaton, sokeriton4.0100
65Höyrymehu laimentamaton, sokeroitu4.0100
66Mustaherukka4.0100
67Mustaherukkahöyrymehu laimentamaton, sokeroitu4.0100
68Täysmehu, vitaminoitu, keskiarvo4.0100
69Lanttu-rusinasalaatti raaste4.0100
70Hedelmäkakku kuivakakku3.9100
71Mysli, perus3.9100
72Hedelmähyytelö hyytelösokeri3.9100
73Kinuskikastike3.9100
74Omena, kotimainen, keskiarvo, kuorineen3.8100
75Greippitäysmehu3.8100
76Tomaattiketsuppi3.8100
77Suomuurain lakka, hilla3.7100
78Omenakeitto/kiisseli kuivatut omenat3.6100
79Tuoremehucampari katkerodrinkki3.6100
80Marjakeitto/kiisseli fruktoosilla makeutettu3.6100
81Uuniomena3.6100
82Omena, keskiarvo, punnittu kuorineen3.5100
83Mustaherukka-puolukkamehujuoma3.5100
84Siiderijuoma, 0,7 til% alkoholia3.5100
85Marjapiirakka täytetty, pohja + kansi3.4100
86Kiivi kuorittu3.4100
87Kolajuoma ka3.4100
88Suklaakonvehti3.4100
89Valkoviini makea3.3100
90Hedelmäsalaatti appelsiini, persikka, banaani, omena3.2100
91Punakaalimuhennos, haudutettu punakaali3.2100
92Persikkasäilyke sokeriliemessä3.2100
93Kiivi, keskiarvo, punnittu kuorineen3.1100
94Marja keskiarvo3.1100
95Marja-/hedelmäjogurtti rasvaton, keskiarvo3.1100
96Kruskapuuro rouhepuuro3.1100
97Appelsiinitäysmehu3.0100
98Appelsiinitäysmehu sisältää kalsiumia3.0100
99Aprikoosi, keskiarvo, kivetön3.0100
100Mansikka3.0100

Mitä mieltä olet fruktoosista? Oletko kuullut tästä pelottavasta sokeriliuoksesta: HFCS?

4 kommenttia:

  1. Kaikki, mikä tehdään maissista, saa jäädä ostamatta ikuisiksi ajoiksi - liian pitkä asia selitettäväksi tässä, mutta linkkiin laitan sen yrityksen...

    VastaaPoista
  2. Tottakai fruktoosi lihottaa, jos sitä käyttää liikaa.... Naurettavia mehututkimuksia....

    VastaaPoista
  3. Maltodekstriinit ym -nimimerkille sanoisin, ettei kai maississa sinänsä mitään pahaa ole. Siinäkin pätee se ikivanha totuus, että liika on liikaa.

    Anonyymin mielestä turha ja jopa naurettava tutkimus. Minun mielestäni hyvin havainnollinen ja tarpeellinen tutkimus.

    VastaaPoista
  4. Maissi on nykyään muuntogeenistä ja se tarkoittaa paljon enemmän glyfosaattijäämiä ja maissin kohdalla myös sitä torjunta-ainetta, mitä kasvi tuottaa (sehän on saatu geenitekniikalla tuottamaan sitä myrkkyä, eikä viljelijän tarvitse ollenkaan ostaa aineita enää). Kätevää tietysti viljelijän ja kauppiaan (halpaa raaka-ainetta!) kannalta, mutta ei ole mitään systeemiä, millä se aine saataisiin siitä maissintähkästä pois.

    Ei ole makuasia ja haitallisuuden olen nähnyt siinä, että kun sairas ihminen alkaa käyttää maltodekstriiniä sisältäviä tuotteita, ei mene kauaa, kuolee pois:-(

    VastaaPoista