tiistaina, syyskuuta 30, 2008

Veteraaniurheilijan blogissa sopivasti tiedettä


***
Kyllä kansaa tietää
, oli edesmenneellä Veikko Vennamolla tapana sanoa. Nyt kansa on kertonut minulle arvokasta tietoa blogistani. Äsken päättyneen kyselyni mukaan vain 6 prosenttia pitää blogini sisältöä liian tieteellisenä. Enemmistö (66 %) pitää blogini tieteellistä antia sopivana. Joka neljännelle teistä (27 %) joudun aina välillä kehittämään lisää tieteellistä antia, jos aion pitää teidät kiinnostuneina blogini sisällöstä jatkossakin.

Kiitos kun osallistutte kyselyihini. Ne auttavat minua kehittämään tätä vaatimatonta blogiani entistä paremmaksi.

13 kommenttia:

  1. Ehkä tulosta muokkasi hiukan se, että lukijasi ovat ylipäätään kiinnostuneita näistä asioista? Jos kokee aiheen(aiheet) liian teknisiksi tai tieteellisiksi, niin tuskin tulee tänne. Tai edes äänestää.

    Mutta minusta saisi olla jopa enemmänkin tiedettä ;)

    VastaaPoista
  2. Jakke, on paljon mahdollista, että tähän kyselyyn vastasi hyvin valikoitu joukko. Päivittäiselle noin 1000 lukijan joukolle pyrin tarjoamaan lukuelämyksiä.

    Lupaan palvella juuri sinua lisääntyneellä tieteellisellä annilla, mutta en tule luopumaan ajatuksesta kirjoittaa mahdollisimman yksinkertaisesti asioista.

    VastaaPoista
  3. Kuulun niihin, jotka toivovat mahdollisimman paljon tiedettä. Ja vähän vähemmän niitä pitkiä litanioita, joissa on linkkejä vanhoihin kirjoituksiin. Tee mieluummin välillä vaikka yksi lyhyt pätkä, jossa on pari tärkeintä linkkiä. Niitä on hengästyttävää selata ohi.

    Loistavaa työtä kuitenkin, kaiken kaikkiaan!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Tiedemies arvokkaasta kommentistasi. Ymmärrän, että ihmettelet pitkiä litanioitani vanhoine linkkeineen. Olen kuitenkin lähes mahdottoman tehtävän edessä. Minua pyydetään usein auttamaan aiemmin kirjoitettujen juttujeni löytämisessä blogistani. Siksi olen aina välillä koonnut kirjoituksiani yhteen selkeiksi kokonaisuuksiksi.

    Moni Googlen kautta sivuilleni eksyvä ei ilmeisesti ole tottunut blogien lukija. Sinä tiedät miten blogeista on helppo löytää aiemmin kirjoitetut jutut, mutta monella tämä näyttäisi olevan vaikeaa. Jos saat tietää jostakin helposta ratkaisusta miten voin tyydyttää lukijoitteni kaikkinaiset tarpeet, otan tiedon kiitollisena vastaan.

    Kovin lyhyitä pätkiä en suostu tekemään, sillä käytän blogia ideoitteni kypsytyspaikkana. Kun tieto on riittävästi kypsynyt blogissani, se päätyy johonkin terveyslehteen johon säännöllisesti toimitan materiaalia.

    Tein kerran eräälle lukijalle täydelliset sisällysluettelot kaikista kirjoituksistani lyhyen kommentin kera. Siihen meni useita päiviä. Tylysti lukija ilmoitti, ettei hän jaksa tuollaisia sisällysluetteloja kahlata läpi missä on lähes 2000 kirjoitusta. Minä vain tyhmänä totesin, että turhaa työtä tuli taas tehtyä vuorokausitolkulla. Lukija ei sen jälkeen ole mitään elettä tehnyt sen suhteen olisiko hän mahdollisesti mihinkään muuhun ratkaisuun tyytyväinen kuin omaehtoiseen tiedon etsintään summittaisesti netistä.

    Tämä on vaikeaa tämä terveystiedottaminen!

    VastaaPoista
  5. Niin, mikä on tiedettä? Ulkoaopitun kirjoituksen virheetöntä toistamista, mitä ei sitten enää tarvitse kenenkään soveltaa elämään?

    VastaaPoista
  6. Jep, muistahan että haukumme pitkiä linkkipostauksiasi ja erityisesti vanhojen kirjoitusten nostamista uusiksi sen takia, että olemme malttamattomia lukemaan uutta tuotantoasi. Eli oikeastaan valitus siis sisältää kehun.

    ps toisesta asiasta: oletko ajatellut kirjoittaa vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ja sairastumisesta? Täällä yhdeksän kuukautta ilman ensimmäistäkään nuhaa. Ennen kärsin allergiasta ja vilustuin muutenkin tavattoman helposti. Flunssia tuli muutama vuodessa.

    En väitä, että tilanteeni olisi yleistettävissä, mutta muutos on ollut valtava. En tietenkään osaa sanoa johtuuko se ruokavaliosta, mutta elämäntavoissa ei ole ollut muuta muutosta. Paitsi että maha katosi.

    VastaaPoista
  7. Ulkoaopittua tietoa on taatusti mukana paljonkin kirjoituksissani. Onko jopa häiritsevän paljon, Riippuu tietämisestä?

    Jurpo 3000 valittaa ja kehuu samanaikaisesti. Miten mukavaa! VHH:n terveysvaikutuksista on mahdollisesti tulossa kirjoituksia minultakin. Olen iloinen puolestasi, että olet löytänyt sinulle hyvin sopivan ruokavalion.

    VastaaPoista
  8. Niin, mikä asia pääsee julkisuuteen ja mikä ei - ei sitä kukaan voi tietää? Noi lukuvihjeet saattaa sotkea asiaa - ne kun ei välttämättä ole tiedettä enää.

    VastaaPoista
  9. Olin kuuntelemassa luentoasi täällä Turun työväenopistossa. Olen ollut hyvällä tuulella koko illan. Se oli hieno luento!! Ehdottomasti paras koskaan kuulemani luento. Ja minä olen kuullut tuhansia luentoja elämäni aikana. Itsekin on tapana luennoida. Nyt on pidettävä luentotauko ja mietittävä kehtaanko enää ikinä luennoida kuultuani sinun esityksen. Huomaan nyt miten hyvin joku voi luennoida. Huumoria ja tietoa juuri sopivasti. Kävin ostamassa voita ja oliiviöljyä. Huomenna ostan punaviiniä ja tumma suklaata. Syön jääkaapista löytyvät vihannekset oikein nautiskellen ja ostan huomenna lisää. Hys hys kiinnostaa oikein kovasti! Kotona olen kävellyt varpailla ja kantapäillä. Kokeilin jo olohuoneessa pyöräilyä ja lentoon lähtöä sekä olen vielä uinutkin monta minuuttia. On tämä ihanaa! Jopa sinun triplinkihommasi alkaa sujumaan ja ensi viikolla näytän lapsenlapsilleni sen muurahaispesässä istumisen!! Kiitos.

    VastaaPoista
  10. Oli mukava kuulla, että luento kiinnosti. Nöyrä kiitos kommentistasi. Tuon tiedon varassa jaksan luennoida innostuneesti koko loppuvuoden. Taidan huomenna istuttaa paimiolaisiakin muurahaispesässä.

    VastaaPoista
  11. Muistathan valita viiniä ostaessasi luomuviinin. Tässä muutamia syitä, miksi ja Alkon listasta se on vain pätkä, mutta loput löytyy sieltä:

    "Viinien valmistuksessa on lupa käyttää E-koodiluettelossa mainittuja lisäaineita sekä muita valmistuksen apuaineita.

    Monia niistä saa käyttää tiettyyn
    rajaan saakka ja joitakin erikseen
    määriteltävin edellytyksin. Alla on
    lueteltu tärkeimpiä viineille sallittuja lisä- ja apuaineita.

    Suurin sallittu pitoisuus on mainittu.
    • aleppomäntypihka (vain retsina)
    • ammoniumin ja tiamiinin suolat
    lisättynä perusviiniin kuohuviinin
    valmistamisessa hiivan kehittymisen
    edistämiseksi
    • arabikumi (E414), 0,3 g/l
    • L-askorbiinihappo, 250 mg/l
    • diammoniumfosfaatti tai
    ammoniumsulfaatti,
    1 g/l (0,3 g/l kuohuviinit)
    • dimetyylidikarbonaatti, 200 mg/l
    • enologiseen (enologia = viinioppi)
    käyttöön tarkoitettu hiili, 100 g/hl
    • fumaarihappo (E297)
    • hiilidioksidi, 2 g/l
    • hiivan mannoproteiinit
    • hiivasoluseokset, 40 g/hl
    • ioninvaihtohartsit
    • kaliumbisulfiitti (E224) ja
    kalium-metabisulfiitti
    • kaliumbitartraatti (E336) tartraatin
    (= viinihappo (E334)) saostumisen
    edistämiseksi
    • kaliumferrosyanidi, 0,5 mg/l tai
    kalsiumfytaatti punaviinin
    käsittelemiseksi
    • kaliumferrosyanidi valkoviinin ja
    roseeviinin käsittelemiseksi, 8 g/l
    • kaliumsulfaatti
    (vain tietyt väkevät viinit)
    • kalsiumalginaatti (E404) tai
    kaliumalginaatti (E402) tiettyjen
    kuohuviinien valmistuksessa
    • kalsiumkarbonaatti (E170) viinin
    happamuuden vähentämiseksi
    • kuparisulfaatti viinin maku-
    tai hajuvirheiden poistamis-
    käsittelyssä, 1 g/hl
    • lysotsyymi, 500 mg/l
    • maitohappobakteerit
    • mesoviinihappo
    • metaviinihappo, 100 mg/l
    • polyvinyylipolypyrrolidoni
    (PVPP (E1201)), 80 g/hl
    • tammipuun palaset
    • sorbiinihappo tai kaliumsorbaatti
    • tiamiinihydrokloridi 0,6 mg/l
    • ureaasi viinin ureapitoisuuden
    vähentämiseksi
    (ks. etyylikarbamaatti s. 13)


    Torjunta-ainejäämät ei näyt tuossa listassa mutta luomussa niitä ei ole niin paljon, jos on ollenkaan, tavallisessa on aina vähän useitakin.

    Kotimaisissa tilaviineissä niitä ei ole paljonkaan, vain vähän sulfiittia tai kaliumsorbaattia ja marjojen vitamiinitkin voivat olla tallella, kun niitä ei varastoida vuosikertaviineiksi. Kokeile vaikkapa tyrniviiniä, jos sattuu vastaan ja alkoon voi tilata esim karpaloviiniä.
    www.tilaviinit.net

    VastaaPoista
  12. Pari ehdotusta ratkaisuiksi tähän ongelmaasi:
    - Tee koostesivu erikseen ja laita uudeksi postaukseksi vain linkki tälle sivulle.
    - Tee "keikkakalenteri" sivu erikseen ja laita blogiin aina sitä muuttaessasi vain ilmoitus sen muuttumisesta ja linkki.

    Käytä hyväksi webbiä sellaisena kuin se on tarkoitettu!

    VastaaPoista
  13. Kiitos Tiedemies erinomaisista vihjeistäsi koskien sekavaa ja vaatimatonta blogiani. Teen jotakin tuon suuntaista mitä ehdotat lähipäivinä! Jos osaan? KIITOS!

    VastaaPoista