maanantaina, helmikuuta 08, 2010

Veteraaniurheilijan blogi rankattu Suomen ykköseksi

**
Kirjoitettu 28.1.2010 ja päivitetty 29.1.2010, 31.1.2010, 2.2.2010, 3.2.2010 ja 8.2.2010


Lue tästä Cision Global Media Intelligence -yrityksen virallinen lehdistötiedote (29.1.2010). Medianäkyvyyden kansainvälinen asiantuntija Cision kerää kuukausittain top-listan samaan aihepiiriin keskittyvistä blogeista eri puolilla Eurooppaa. Tammikuussa listauksen aiheena olivat terveyttä käsittelevät blogit.

Suomessa ykkössijalle nousi Veteraaniurheilijan blogi. Asiasta kerrotaan mm. Kunto & terveys -lehdessä, Placera Nu -lehdessä, Kauppalehdessä, Webfinanser -lehdessä ja Helsingin Sanomissa.

Cisionin listaamien kotimaisten Top terveysblogien joukosta löytyy sekä asiantuntijoiden että aiheeseen perehtyneiden harrastelijoiden blogeja. Ravintovinkkejä ja apua terveellisemmän ruokavalion noudattamiseen saa niin Veteraaniurheilijan blogista kuin Tarzaniksi 90 päivässä -blogista, hyvän olon ja mielenrauhan tavoittelemisesta voi taas lukea Quinoaa-blogista. Iskuryhmä kertoo muun muassa puhtaasta luonnonkosmetiikasta kun taas Kohti Terveyttä kokoaa terveysaiheisia uutisia ja artikkeleita.

- Internet on suosittu paikka keskustella ja jakaa terveyteen liittyviä kokemuksia ja etsiä asiantuntijamielipiteitä. Nyt tutkittujen maiden Saksan, Pohjoismaiden ja Englannin terveysblogeille on yhteistä se, että terveysteema on laaja-alaisesti esillä alkaen ruokavaliosta ja liikunnasta aina terveyspolitiikkaan ja julkiseen terveydenhoitoon. Lisäksi ravintoasioissa neuvovia blogeja löytyy kaikissa maissa sekä asiantuntijablogeina että henkilökohtaisiin kokemuksiin pohjautuvina
terveysblogeina, kertoo Cision Finlandin sosiaalisen median palveluja johtava
Susanna Tirkkonen.

Kommentointi on vilkasta! Jo 92 kommenttia!

Kommentti (28.1.2010): Onneksi olkoon Christerille. Oikealle miehelle titteli menikin. Asiantuntemus on erittäin vankkaa ja asioiden tarkastelu rehellistä. Juuri Christerin nöyrä tiedonhalu ja kyky tarkastella omien käsityksiensä paikkaansapitävyyttä ovat mielestäni hienoja ominaisuuksia. (Sami Uusitalo)

Kommentti (28.1.2010): Onneksi olkoon liikuntapiirien innostajapersoonalle! Se on kova juttu tuo Chrisu. Blogisi sanoma kiirii moneen mediaan, joten näkisin kerrannaisvaikutuksen olevan lisäksi huomattavan suuri verrattuna moneen muuhun blogiin. (Juuso)

Kommentti (28.1.2010): Pidän tätä keskustelevuuden voittona. Netti-aikakaudella erilaisten äänten esiintuominen ja sietäminen ovat keskeisessä asemassa. Toivottavasti jatkat tulevaisuudessa samalla linjalla. (Janne Huovila)

Kommentti (29.1.2010): Ehdottomasti ansaittu ykkössija. Tämä on minunkin suosikkiblogi. Christerin kirjoitukset ovat asiantuntevia ja kaikin puolin hyvin kirjoitettu. Kirjoitukset koskevat usein sellaisia tärkeitä asioita, joista valtamedia ei uskalla/halua kirjoittaa. Mielestäni tämän blogin suosio on myös sananvapauden voitto. Sananvapautta puolustaa myös korkea kynnys komenttien sensurointiin. Nähdäkseni vain kaikkein asiattomimmat kommentit on sensuroitu. (Tyhmä Kyselijä)

Kommentti (29.1.2010): Onneksi olkoon Christer, hyvin tehty! Monien vuosien uurastus palkitaan. (Reijo Laatikainen)

Kommentti (29.1.2010): Hieno blogi! Olen lukenut blogiasi lähes alusta saakka. Meno vain paranee koko ajan. Ei ihme jos Pekka Puska haluaa jutella kanssasi. Sinullahan on paljon sellaista asiaa joka ratkaisevasti parantaa suomalaisten terveyttä. (Tarja K)

Kommentti (29.1.2010): Mainio kirjoituksesi "Tervetuloa rasvahysterian syntysijoille" oli yksi ratkaisevimmista tekijöistä, joka sai minut pari vuotta sitten kokeilemaan rasvan lisäämistä ja hiilarien vähentämistä. Sillä tiellä ollaan vahvasti edelleen, sillä hyvinvointi on vhh-ruokavalion ansiosta kohentunut kovasti. Kiitos!! (Hanukka)

Kommentti (30.1.2010): Loistavaa, täysin ansaittu! (Juha Hulmi)

Kommentti (31.1.2010): Huomasin vasta nyt tämän blogisi Kauppalehden nettiversiosta. Tämähän on terveystiedon aarre! (Simo)

Kommentti (31.1.2010):
Täytyy myöntää että käsitykseni tästä blogista on muuttunut myönteisemmäksi vuosien varrella. En edelleenkään ole kaikilta osin samaa mieltä kanssasi. On kuitenkin ilahduttavaa että olet säilynyt poikkeuksellisen kauan mukana blogikirjoittelussa välillä kovastakin kritiikistä huolimatta. Liian moni blogikirjoittaja lopettaa kun ei ole enää mitään mistä kirjoittaa. Parhaimmillasi olet kantaaottavissa kirjoituksissasi ravintorasvojen puolesta. Olet tällä kirjoittelullasi vaikuttanut erittäin paljon monen suomalaisen terveyskäyttäytymiseen. (Johanna)

Kommentti (31.1.2010):
Sinun blogiasi luetaan aivan valtavasti! Ansaittu ykköstila. (tieteenharrastaja)

Kommentti (31.1.2010):
Jatkaminen tämän Veteraaniurheilija blogin parissa on ollut helppoa, sillä hyvinhän tässä on esillä terveysasiat ja kirjoitukset ovat kiinnostavia. Kirjoituksia moititaan, kritisoidaan ihan riittävästi jotta uskottavuus säilyy ja bloginpitäjä kannustaa lähettämään myös kriittisiä kannanottoja ja kommentteja. (Blogilukija Keski-Suomesta)

Kommentti (1.2.2010): Entisaikojen muoti-ilmaus 'rakentava kritiikki' täytyy palauttaa arvoonsa. Merkityssisällöltään ravitseva ilmaus. Ko. kritiikin muoto esiintyy harvoin huutelun ja yltiönarsistisen vuodatuksen joukossa, kun kaikki nykyään pääsevät ilmaisemaan mielipiteensä.
Been there, done that! (Kummitus)

Kommentti (2.2.2010): Sivujen graafinen ulkoasu on niin hirveä, että jätän lukematta, vaikka ykköseksi olisikin rankattu. (silmiin sattuu)

Kommentti (2.2.2010):
Minusta tämä on ulkoasultansa piristävän poikkeava. (Ville)

Kommentti (2.2.2010): "Pahin" puute on minusta itsenäisen foorumin puute. Mitä jos, Christer, laittaisitkin osan myyntivoitoista foorumin ylläpitämiseen. Joku sukulaisnörttipoika tekemään toimiva foorumi sivuille:) Toki netti on pullollaan ravintoaiheisia foorumeja, mutta kyllä Suomen ykkösravintoblogi oman foorumin ansaitsee! Monesti kun joku ravintoon liittyvä asia mietityttää näitä sivuja lukiessa, tulee lähes ahdistunut ajatus, voi olispa foorumi täällä mistä kysyä muilta viisaammilta :) (Kahvin ystävä)

Kommentti (3.2.2010): Christer tämän homman, eli todellisesta ravintotieteestä blogaamisen, Suomessa aloitti. Ilman Christerin tekemää monivuotista (ja henkisesti rankkaa) pohjatyötä olisin tuskin vielä aikoihin kehdannut tarzanblogaamista aloittaa. (Olli Posti)

Kommentti (3.2.2010): Onneksi olkoon upeasta blogista ja ansaitusta huomiosta. Olet ylivoimaisesti paras terveysblogisti Suomessa, ehkä jopa Suomen Paras Blogisti, mutta sellaista kilpailua tai tilastointia en vielä ole löytänyt missä oli valittu paras blogikirjoittaja. Kaikki eivät osaa kirjoittaa blogeja. Sinä osaat! (Akateeminen Akka)

Kommentti (4.2.2010): Minä nostan hattua Sundqvistille, joka on jaksanut meitä sietää näinkin kauan ja toivon että jatkaa vielä pitkään. Mikael Fogelholm tuskin palaa bloginsa pariin, mikä on suuri vahinko. Oli lähes Sundqvistin veroinen tietolähde. (Risto)


Cision -yritys on pistänyt
suomalaiset terveysblogit järjestykseen. Lista on aika mielenkiintoinen:

THE TOP TEN FINLAND HEALTH BLOGS

The TOP 10 Finnish health blogs cover topics such as nutrition and healthy living. Tips on nutrition and following healthy diets can be found on Veteraaniurheilijan blogi and Tarzaniksi 90 päivässä. Reach out to Quinoaa for overall wellbeing and slow movement lifestyle. Iskuryhmä discusses among other things toxin free cosmetics, whereas Kohti Terveyttä covers health news and articles.

1. Veteraaniurheilijan uusi blogi

2. Tarzaniksi 90 päivässä

3. Quinoaa

4. Ilon Pisara

5. Poistettu

6. Iskuryhmä

7. Minä ja syöpä

8. Tohtori Armi Painin lääkäriblogi

9. Hyvinvoimaa-terveysblogi

10. Kohti Terveyttä

Tässä vielä muut pohjoismaiset blogit merkittävyyden mukaan järjestettynä:

THE TOP TEN SWEDEN HEALTH BLOGS

Cision Europe brings you the Top 10 Swedish blogs about Health. Health is one of the most popular categories in the Swedish blogosphere. A number of topics are discussed in the top ten: some debate healthcare politics and industry news, others are diaries with personal posts about the struggles of daily life. Ranked number one, Mats Reimers blogg debates the healthcare services, both in Sweden and other parts of the world. Kostdoktorn and Dr Dahlqvists blogg advocate a low carb high fat diet. Diet and exercise feature in the blog Livsvinst written by Joanna, who by leaving her unbalanced lifestyle behind reached a healthy weight. Mental health is the topic of My Ana Life which follows a 20-year old girl who’s recovering from anorexia.

1. Mats Reimers blogg

2. Kostdoktorn

3. Doktor Dahlqvists blogg

4. Heja Abbe

5. Ludmillas blogg

6. Livsvinst

7. Spark i baken

8. Anna J.D. Jacobsson

9. My Ana Life

10. Fullkornsfias hälsoblogg

THE TOP TEN NORWAY HEALTH BLOG

Cision Norway brings you the top Health blogs from the Norwegian blogosphere. The blogs presented cover a wide range of topics, from healthy foods and diet to health politics and doctors writing about their work and experiences. The number one blog, Trygg Helse, has good advice on nutritional diets and healthy living, as do Solveig’s Smil and Når mat gjør deg frisk. Health and exercise feature inFitnessbloggen, written by the fitness trainer and previous health journalist Robert Eilertsen. For expert advice on health and nutrition, visit Sunnhetsbloggen and Frisk som en fisk, or visit Lykkelig som Liten, discussing health issues related to mothers and young children. Finally, Helsenyheter updates readers on news relevant to health economics and reforms in the Norwegian health care system.

1. Fitnessbloggen

2. Når mat gjør deg frisk

3. Sunnhetsbloggen

4. Kommunelegeblogg

5. Lykkelig som liten

6. Helsenyheter

7. Solveigs smil

8. Line Marion

9. Trygg Helse-bloggen

10. Frisk som en fisk

THE TOP TEN DENMARK HEALTH BLOGS

Cision Europe brings you the Top 10 Danish blogs about Health. The Danish Health Minister shares his thoughts on the public health services in Sunhedsministerens Blog, to find critical debate of health policies and news from regions and professional organisations visit Kristians blog. Good tips and advice for healthy living are available from Blog om sundhed og vægttab and Kostpyramiden, issues worrying people struggling to recover from illnesses are raised in Blog om Kræft and Sund Debat. Finally, general wellbeing and the importance of getting your stress under control are the focus ofForebyg Stress and Stress Siden. Good reading and good health to you from Cision Europe.

1. Kristians Blog

2. Sundhedsministerens Blog

3.Blog om Sundhed og Vægttab

4. Forebyg Stress

5. Thomas Justensens Blog

6. Sund Debat

7. Plejen Danmark

8. StresSiden

9. Kostpyramiden

10. Blog om Kræft

Ja vielä brittiläisten terveysblogien parhaimmistoa:

THE TOP TEN UK HEALTH BLOGS

Cision Europe presents the UK’s Health Blogs. The UK’s Blogosphere covers all aspects of health, from industry news to how the NHS relates to politics, and in line with our recent index changes here is Cision Europe’s Top 10 Health Blogs. Follow NHS Blog Doctor, a GP for over 20 years who discusses the ups and downs of the National Health Service, converse with Dietry Girl – who is on a quest for a healthier mind and soul or follow the thoughts of Random Acts of Reality, a blogger by an Emergency Medical Technicians working for the NHS.


Miten olisi saksalaisten terveysblogien parhaimmisto?

THE TOP TEN GERMANY HEALTH BLOGS

Cision Europe brings you the Top 10 Health Blogs from the German blogosphere. The German health blogosphere discusses wellbeing and shares medical information on psychological and physical health concerns. To find out about medicine, nutrition and wellbeing from a consumer’s perspective then visit gesundheits WEBLOG. If you are after some advice on books covering health issues then have a look at what Dr. Harald Zycha suggests on Gesundheitliche Aufklärung. Would you like to read up on hows, whys and wherefores regarding allergies then visit Marktplatz Allergie which shares information on allergies and links to useful websites within its field.

1. Gesundheits WEBLOG

2. Gesundheitsblog

3. Marktplatz Allergie

4. Gesundheitsspiegel

5. Gesundheitliche Aufklärung

6. Dr. Sarah Schons

7. Apotheken Nachrichten

8. Bandscheibenblog

9. Die homöopathische Hausapotheke

10. Wellblog.de


Tässä muuta aiheeseen liittyvää:

Mikä ihmeen melamiini?

*
Kirjoitettu alun perin 18.9.2008, lisää tietoa 23.9.2008, 4.10.2008, 30.10.2008, 12.2.2009 ja 8.2.2010.

Mikä ihmeen melamiini
tappaa pikkulapsia Kiinassa?

Istutteko tukevasti? Melamiinia on taas vuonna 2010 löydetty Kiinasta!

Maitojauheessa havaittiin elokuussa 2008 melamiinia. Arla pelästyi kovasti, sillä myös heidän maitojauheista löytyi tätä ainetta. Kiinan maidonkulutus on nelinkertaistunut vuodesta 2000. Markkinoinnissa kerrotaan maidon tekevän lapsista viisaita ja pitkäikäisiä. Kaupungeissa rintaruokinnan vaihto maitojauheeseen on yhä yleisempää. Kiinassa käytetään maitojauhetta maidon sijaan koska jääkaapit eivät ole yleisiä. Myrkytystiedon tultua ilmi yhtiö lopetti äidinmaitovastikkeiden valmistamisen Kiinassa. Iltalehti kirjoittaa, että melamiinia on myös löydetty mm. jäätelöstä ja jogurtista. Melamiinin kerrotaan aiheuttaneen munuaiskivien muodostumisen äidinmaidonvastiketta saaneille lapsille. Kuusi lasta on kuoli vuonna 2008 myrkytyksen seurauksena. Kiinan terveysministeriön mukaan vastikkeeseen joutunut melamiini aiheutti yli 300 000 sairastumista. Heistä lähes 13 000 on joutunut sairaalaan. Kiinan elintarvikkeiden turvallisuudesta vastaava laadunvalvontaviraston johtaja Li Changjiang erosi 22.9.2008 myrkytystapausten vuoksi (Tiedot napattu Wikipediasta). Koillis-Kiinassa sijaitsevassa Liaoningin maakunnassa on selvinnyt laaja ongelma, joka liittyy melamiinilla myrkyttyneisiin kananmuniin. Melamiinia on päässyt kananmuniin eläinrehusta. Näitä melamiinilla vahvistettuja (lue: pilattuja) kananmunia on myyty mm. Hongkongissa.

Aamulehti kirjoitti 12.2.2009, että melamiinikohun keskipisteessä ollut kiinalaisyritys Sanlu Group on julistettu konkurssiin. Sanlu oli aikoinaan Kiinan suurimpia maitovalmisteiden tuottajia. Myrkkymaitoskandaalin jälkeen melamiinia sisältänyt maitojauhe määrättiin tuhottavaksi. Uusin tieto on, että 8.2.2010 Kiinan viranomaiset ovat löytäneet edelleen melamiinia maastaan. Kymmeniä tonneja myrkyllistä melamiinia sisältävää maitojauhetta on otettu talteen ja ainakin 30 tonnia jauhetta on yhä kateissa. Viikonloppuna (6.-7.2.2010) viranomaiset sulkivat kaksi meijeriyritystä, jotka olivat myyneet jauhetta. Lisäksi koillisesta Jilinin maakunnasta löydettiin makeisia, jotka sisälsivät melamiinia.

Melamiinia on lisätty elintarvikkeisiin ilmeisen itsekkään voitontavoittelun takia. Se on lisännyt nestemäisen maidon tilavuutta. Näin on pystytty kiertämään viranomaisten suorittamat tarkistukset vedellä ohennetussa kevytmaidossa. Melamiini lisäsi maidon proteiinimäärää.

Melamiini on muoviteollisuuden raaka-aine. Siitä valmistetaan mm. valkotauluja (tauluja joihin piirretään väritusseilla), keittiövälineitä, liimaa. Aineen myrkyllisyydestä on erittäin vähän tietoa. Elimistöön joutuessaan se kuitenkin muuntuu kyromatsiiniksi, joka on kasvien tuhoamiseen käytetty myrkky. Kiina on maailman suurin melamiinin tuottaja.

Aamulehti tiesi kertoa 23.9.2008, että Kiinassa saastuneita maitotuotteita myynyt yhtiö (Sanlu-Group) tiesi asiasta kuukausia ennen kuin ilmoitti siitä viranomaisille. Sanlu-Group alkoi saada valituksia sairastuneista vauvoista joulukuussa 2007, mutta yhtiö alkoi testata maitoaan vasta heinäkuussa 2008. Paikallisviranomaisille asiasta kerrottiin elokuussa 2008. Hebein kaupungissa on suuri Sanlu-Groupin tehdas. Kaupungin varakuvernööri Yang Chongyong myönsi 17.9.2008 paikallisviranomaisten salailleen asiaa lähinnä Pekingin kesäolympialaisten takia. Tällaista kohu-uutista ei tahdottu päästää julkisuuteen olympialaisten ajaksi.

Aika kauheaa tietoa! Nyt olisi kyllä elintarviketeollisuuden korkea aika ottaa hattu kouraansa ja pyytää anteeksi ruoalla pelleilyään. Myös täällä Suomessa voitaisiin siirtyä tuottamaan oikeaa ruokaa ilman mitään vippaskonsteja ja lisäaineita. Onko liikaa vaadittu?

Finfood tiedotti 18.9.2008, että kiinalaista maitojauhetta ei tuoda Suomeen. Mutta 3.10.2008 mm. Aamulehti kirjoitti, että kiinalaisesta maitojauheesta valmistettuja elintarvikkeita löytyi Suomesta. Kiinalaiset Koala-keksit sekä White Rabbit -karkit on vedetty markkinoilta Suomessa, kertoo Evira. Tuotteista on Hollannissa löydetty liikaa melamiinia. Eviran mukaan tuotteita on ollut myynnissä muutamissa niin sanotuissa etnisissä kaupoissa ja karkkitukuissa eteläisessä Suomessa. Karkkeja ja keksejä oli tuotu Suomeen yhteensä alle sata kiloa. Evira kertoo, että tuotteet eivät aiheuta kuluttajille terveysvaaraa.

Lähteet: STT ja muut uutistoimistot, Aamulehti, Finfood, Wikipedia

Muitakin skandaaleja on ollut tarjolla terveysblogissani:

sunnuntaina, helmikuuta 07, 2010

Kilpailu: Etsi vääriä terveysväitteitä!

**
Osallistu kilpailuun: Etsi vääriä terveysväitteitä!

LISTA on PÄIVITTYNYT 7.2.2010 klo 19:50
Minä ylläpidän listaa lähetetyistä kilpailuvastauksista tämän blogikirjoitukseni yhteydessä:
  1. Macajauhe, http://ravintojaterveys.kotisivukone.com/blogi/2010/02/02/23 (valokuva), väitteet: parantaa hedelmällisyyttä, unenlaatua ja lisää vastustuskykyä, lähetti: Reijo Laatikainen
  2. XTRASIZE: suurentaa luonnollisesti penistäsi jopa 3 tuumalla (mainos havaittu sivun alalaidassa ainakin vielä 5.2.2010 klo 15:00 ; kilpailija lähettänyt ruutukaappauksen 4.2.2010), lähetti: Reijo Laatikainen
  3. Immolina: markkinoiden tehokkain immuunipuolustusta aktivoiva valmiste (havaittu sivulla ainakin vielä 5.2.2010 klo 15:00), väitettä ei löydy hyväksyttyjen terveysväitteiden luettelosta, lähetti: N.N. (lähettäjä ei halua paljastaa henkilöllisyyttään)
  4. Virilo neitsytkookosöljy: kookosöljy auttaa ylipainon pudottamisessa ja sen pitämisessä poissa (havaittu sivulla ainakin vielä 7.2.2010 klo 15:00), väitettä ei löydy hyväksyttyjen terveysväitteiden luettelosta, lähetti: N.N. (lähettäjä haluaa olla anonyymi, nimi on bloginpitäjällä tiedossa)
  5. 10 päivän laihdutuskuuri: (havaittu sivulla ainakin vielä 7.2.2010 klo 19:30), luonnollisestikaan sivulla esitetyt terveysväitteet eivät ole hyväksyttyjä (esim. maitohappobakteereja koskevia väitteitä pidetään epävarmoina/kyseenalaisina, kromipikolinaatin suhteen näyttö on riittämätöntä, sillä kromista on ristiriitaisia tutkimuksia, järkyttävä on väite: vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja polttaa kaloreita), lähetti N.N. (lähettäjä on anonyymi, pyydetään ilmoittautumaan virallisesti yksityisviestillä)






Pyydän kiinnittämään
huomiotanne ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen ajankohtaiseen ja perusteltuun kirjoitukseen "Siirtymä on ohi terveysväittämien maailmassa".Tässä lyhennelmäni Reijo Laatikaisen kirjoituksesta. European Food Safety Authority (EFSA) ja sen suomalainen sisarjärjestö Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) ovat ilmoittaneet, että 31.1.2010 oli erityisen tärkeä päivämäärä ruoan ja ravintolisien valmistajille. Silloin päättyi nimittäin elintarvikkeita markkinoivien yritysten siirtymäaika ravitsemus-, terveys- ja lääkkeellisten väittämien käytön osalta. Tämä tarkoittaa, että tästä eteenpäin Euroopan Unionin (EU) alueella saa käyttää terveysväittämiä elintarvikkeiden, ravintolisien ja luontaistuotteiden markkinoinnissa, vain jos väittämillä on EFSA:n etukäteishyväksyntä.

Etukäteishyväksynnän tarkoituksena on helpottaa kuluttajia arvioimaan onko väitetyillä terveyshyödyillä mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Terveysväittämän takana pitää olla tieteellinen näyttö toimivuudesta. Tämä on EFSA:ssa punnittu mahdollisimman huolellisesti.

Reijo Laatikainen on löytänyt Metro-lehdestä 1.2.2010 Maca-jauhetta koskevan terveysväittämän (esim. parantaa hedelmällisyyttä, unenlaatua ja lisää vastustuskykyä). Näillä väitteillä ei ole EFSA:n hyväksyntää, sillä yhtään hyväksyttyä terveysväittämää ei löydy Macalle. EFSA:n hyväksymiä väitteitä voi tutkia EFSA:n ylläpitämästä tietokannasta.

Minä pidän kilpailuista!
Julistan nyt alkaneeksi kilpailun, joka päättyy 30.4.2010. Lähettäkää minulle ehdotuksia ruokien, ravintolisien ja luontaistuotteiden terveysväitteistä, joita ei löydy EFSA:n tietokannasta. Kilpailussa palkitaan a) eniten ehdotuksia lähettänyt henkilö, ja b) arvalla ratkaistaan ne kaksi kilpailijaa, jotka saavat arvokkaan kirjapalkinnon. Kilpailuehdotukset pitää varustaa sopivalla todistemateriaalilla (valokuva, nettilinkki tai muu tarkka varmennettavissa oleva havainto) ja lähettää määräpäivään mennessä minulle (christer.sundqvist@ravintokirja.fi, Christer Sundqvist, Neptunuksenkatu 3, 21600 Parainen). Kertokaa lyhyesti mikä on tuotteesta esitetty terveysväite (-väitteet). Sama terveysväite saa esiintyä vain kerran listallani. Nopein pääsee listalle. Älkää ottako kilpailua liian vakavasti! Rennolla otteella selviämme tästäkin, eikö niin? Lukekaa Eviran sivuilta lisää tietoa!


Muita kilpailujani:

torstaina, helmikuuta 04, 2010

Paraislainen terveysblogi oli Suomen luetuin

***
Paikallislehti Paraisten Kuulutukset
haastatteli minua 4.2.2010. Lehden toimitukseen oli kantautunut tieto, että kansainvälinen medianäkyvyyden asiantuntija Cision oli valinnut terveysblogini Suomen parhaaksi. Päätoimittaja Anja Kuusisto teki jutun.

Koska aloitit bloggaamisen?
Aloitin heinäkuussa 2005 erään kemiöläisen ehdotuksesta. Hän on Jukka Melaranta, nykyään hän asuu Pohjois-Suomessa. Vuonna 2005 blogirintamalla ei vielä tapahtunut niin paljon, nyt siellä käy säpinä.

Kuinka suuret lukijamäärät seuraavat sinun blogiasi?
Päivittäin terveysblogiani lukee noin 800-20 000 henkilöä. Jokin mediatapahtuma tuo lukijaryöpyn blogiini. Cision -yrityksen lehdistötiedotteen takia (jossa uutisoitiin erityismaininnasta) laskuri näytti huippulukemia, ja niin myös kesän kynnyksellä kun 2008 Iltalehti julkaisi erään ideani suoralla linkillä blogiini. Hetkittäin lukijoita oli yli 20 000 päivää kohti.

Sinulla on varmasti vakiolukijoita, mistä päin Suomea, tiedätkö?
Niin hassulta kuin se tuntuukin, en tunne lukijoitani kovinkaan hyvin. Blogissani voi kommentoida nimettömänä ja laskurista ei näe kuka on sivuilla käynyt. Julkisuudessa hyvinkin tunnettuja henkilöitä viihtyy blogini parissa joko kommentoiden suoraan blogiini tai sähköpostilla. Näistä esimerkkejä: pääjohtaja Pekka Puska (Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos), dosentti Mikael Fogelholm (Suomen Akatemian Terveyden yksikkö), lääkäri Pirjo Ilanne-Parikka (Diabetesliitto) ja ehkä vielä lääkäri A***** H******* (ortopedi, vaihtoehtolääkäri). Terveys! -lehdessä 2/2009, joka on apteekkien asiakaslehti, Sundqvist esiintyy suuressa jutussa, missä hän ja THL:n Pekka Puska "vetävät köyttä" hiilihydraateista. Lehden mukaan Sundqvist uskoo, että hiilihydraattien vähentämisestä on hyötyä, Puskan mukaan tämä ei ole ravintoratkaisu.

Suositteletko jutun lukemista?
Kyllä suosittelen, se antaa hyvän kuvan meidän väittelystämme. Ja vaikka olemmekin eri mieltä ravintoasioista, olemme hyviä ystäviä.

Christer Sundqvist vierailee Paraisten kirjastossa torstaina 18. helmikuuta klo 18, jolloin hän kertoo tuoreesta kirjastaan, "Sietämätön leveys".

Lähde: Paraisten Kuulutukset, 4.2.2010

Muita juttuja minusta lehdissä:

keskiviikkona, helmikuuta 03, 2010

Paina tämä kaaliisi!

***
Pirjo Toikkanen Kotimaiset Kasvikset ry:stä
ilahdutti taas kirjeellä. Paina kaaliisi, että kaalia kannattaa syödä! sanoo Christer Sundqvist. Onnistuakseen rahoituskuvioissaan Kotimaiset Kasvikset ry joutuu ylistämään nykyistä lautasmallia. Semmoista se on nyky-Suomessa. Otetaan kuitenkin talteen Pirjon valistusviesti sellaisenaan näistä kaaleista. Perunan tarpeellisuudesta lautasmallissa, voidaan olla eri mieltä. Kas näin, kirjoittaa Pirjo Toikkanen kaaleista:

Vuoden vihannes -titteliä kantavista keräkaaleista poimitaan nyt käyttöön talvikaalit. Viljelijät ovat korjanneet kaalit talteen syys- ja lokakuussa, ja niitä riittänee lähes varhaiskaalisatoon saakka. Varastoidut valko- ja punakaalit ovat kookkaita ja rakenteeltaan tiiviitä, mutta raikkaita ja rapeita. Makeahkosta talvikaalista syntyy maukasta ja ravitsevaa ruokaa.

Talvikaalit sopivat haudutettaviksi uunissa, padassa, kattilassa tai vokkipannulla. Kaalikeitto ja lammaskaali täydentyvät porkkanasta ja kypsyvät liedellä. Uunin lämmöllä saadaan herkullista kaalilaatikkoa ja kaalipiirakkaa. Joskus osan tuorekaalista voi korvata hapankaalilla, ja punakaali sopii aivan samoihin ruokiin kuin valkokaalikin. Kaali valmistuu kätevästi myös säilyväksi salaatiksi.

Kaalista löydät runsaasti taustatietoa osoitteesta www.kasvikset.fi etusivulta kohdasta Vuoden vihannes. Vuoden vihannes -paketista löytyvät myös ruokaohjeet, ruoka- ja tuotekuvat.

Lautasmalli käyttöön
Lautasmalli opastaa helposti ymmärrettävällä tavalla syömään hyvin. Moni täyttää lautasensa kodin ulkopuolella itsepalvelulinjaston äärellä. Silloin on hyvä mahdollisuus totutella kokoamaan ateria niin, että täyttää lautasesta puolet joko kypsennetyillä tai tuoreilla kasviksilla.
Ruokaostoksilla lautasmalli ohjaa pysähtymään kaupan hedelmä- ja vihannesosastolla ja poimimaan kasviksia arviolta sellainen määrä, että ostoskärryn tai korin sisällöstä kertyy kasviksia puolet koko ruokaostosten määrästä. Ennen ruoanlaittoa näkee työpöydälle kootuista aterian aineksista, onko kasviksia riittävä määrä suhteessa muihin aineksiin.

Monesti kasvikset sisältyvät pääosin itse ruokaan, esimerkiksi keitossa tai salaatissa. Useimpiin tuttuihin ruokaohjeisiin kannattaakin lisätä jo maun takia kasvisosuutta, ja vähentää vastaavasti jotain muuta. Samalla ruoka muuttuu värikkääksi ja houkuttavaksi.

Talvisesongin kasvisvalinnat
Talvikauden kasviksiin kuuluvat juurekset, sipulit, pavut ja herneet, kaalit ja perunat. Väriä ja vaihtelua saadaan salaateista, tomaateista, kurkusta ja mausteyrteistä. Tuoreutta tulee myös viljellyistä sienistä, iduista ja versoista.

Valitse juureksia vaihdellen: porkkanaa, punajuurta, juuriselleriä, palsternakkaa ja lanttua. Yhdistele ruokiin erilaisia sipuleita: kelta- ja punasipulia, purjoa ja valkosipulia. Suikaloi patoihin ja keittoihin valkokaalia ja punakaalia.

Kaupan hedelmätarjonnan lisäksi kannattaa muistaa pakastetut marjat, ja käyttää vaihdellen niin kotipakastimeen kuin kaupan pakastealtaaseenkin tallennettua kesää.
Talvi on täyteläisten patojen, lämmittävien keittojen ja hitaasti haudutettavien uuniruokien aikaa.

Blinien seuraan kuuluvat kauniisti hienonnetut kelta- tai punasipulit raakoina. Jos maku on kovin voimakas, voi sipulikuutiot huuhtoa siivilässä kylmässä, juoksevassa vedessä.

Mitä lautasmalli tarkoittaa?
Täytä puolet lautasesta kasviksilla, esimerkiksi raasteilla, salaatilla ja lämpimällä kasvislisäkkeellä. Perunan osuus lautasesta on noin neljännes. Perunan sijaan voit syödä riisiä, pastaa tai muita viljavalmisteita. Lautasesta noin neljännes jää kala-, liha- tai munaruoalle. Sen voit korvata palkokasveja, pähkinöitä tai siemeniä sisältävällä kasvisruoalla. Valitse ruokajuomaksi rasvatonta maitoa, piimää tai vettä. Lisäksi ateriaan kuuluu täysjyväleipää, jonka päällä on sipaisu pehmeää kasvirasvalevitettä. Marjat tai hedelmät jälkiruokana täydentävät aterian. Maitovalmisteen ja jälkiruoan voit jättää syötäväksi myös välipalana. (Lähde: Valtion ravitsemusneuvottelukunta; kappale on suora lainaus)

Lähde: Pirjo Toikkanen. Talvikaalit valloittavat. Kotimaiset Kasvikset ry.

Muita samantyyppisiä kirjoituksia:

maanantaina, helmikuuta 01, 2010

Paha peruna?


*
Kunto & terveys -lehti 1/2010
on saatavilla laaja-pohjaista ihmettelyänne varten. Päätoimittaja Kalle Kotiranta (KK) haastatteli minua (CS) perunan johdosta. Kommentoi peruna-asiaa joko lehden toimitukseen tai tässä blogissa. Tässä osa haastattelusta:

Paljon puhetta Perunasta

KK: Christer, tarvitaanko perunaa lautasella?

CS: Hyvä kysymys! Suoraan kysymykseen saat kaikki ravinto-opilliset ja elintarvikepoliittiset kiemurat suoriksi oikaisevan vastauksen, joka saattaa aluksi hätkähdyttää: Perunaa ei tarvita lautasella.

KK: Peruna sisältää kuulemma paljon vitamiineja ja hivenaineita, onko näin?

CS: Näin ei ole. Peruna on juureksistamme kaikkein vaatimattomin, sillä siinä on niin vähän vitamiineja ja hivenaineita.

KK: Tuhoaako keittäminen viimeisetkin perunan hivenaineet?

CS: Keittäminen tuhoaa aina ruoka-aineiden vitamiineja, mutta kyllä hivenaineetkin saavat kyytiä. Peruna ei ole mikään poikkeus. Perunat pitäisi aina keittää kuorineen. Muuten vähäiset hivenaineet liukenevat liiaksi keitinveteen.

KK: Mitä hyvää ja huonoa perunassa on?

CS: Ensin hyvät asiat. Perunassa on hyvää sen sisältämä energiamäärä. Paljon liikkeellä olevat iloitsevat siitä kun he perunan sisältämän nopeasti imeytyvän tärkkelyksen avulla voivat tyydyttää energiantarpeensa. Peruna on myös tuoreena varsin hyvänmakuinen, joten tähän inkojen lahjaan maailmalle, ei hevin kyllästy. Peruna on varsin edullista ruokaa. Huonoa perunassa on ehdottomasti sen huono ravintoarvo, joka liikkuvallekin muodostuu ongelmaksi. Peruna nimittäin vie tilaa lautasella arvokkaammilta ruoka-aineilta. Kovin vähän liikkuvan pitäisi luopua perunasta tai ainakin vähentää sen syöntiä, sillä peruna saattaa herkästi lihottaa. Ruokakulttuurissamme on ikävä kyllä tapahtunut muutos yhä jalostetumpien elintarvikkeiden suuntaan ja peruna istuu tähän kehitykseen mahdottoman huonosti. Perunasta tehdyt sipsit ja lastut terveystietoisen on syytä jättää tosi vähälle.

KK: Jos perunasta pitää, kai sitä sentään voi syödä?

CS: Liikunnallisesta elämäntavasta kiinnostuneille ja tiukoille vegaaneille peruna voi sopia. Sohvaperunoiden kannattaa olla varuillaan.

KK: Entäpä uudet perunat kesällä?

CS: Kuka voi vastustaa uusia perunoita ja silliä?

KK: Onko peruna vitsaus laihduttajalle?

CS: Mielestäni ravitsemusterapeuttien ja laihdutuksen parissa työskentelevien asiantuntijoiden olisi syytä tiedostaa, että peruna ei todellakaan ole laihduttajan ruokaa. Peruna ei ole ”kevyttä”.

KK: Jos lautaselle ei kaivata perunaa, mitäs sitten lisukkeeksi?

CS: Perunan jättämän kolon lautasella voi mieluusti täyttää muilla laadukkailla juureksilla, jotka ovat jääneet perunan varjoon. Punajuuri, lanttu ja nauris tuo lautaselle monipuolista vaihtelua. Lisäksi on syytä syödä runsaasti vihanneksia, palkokasveja ja pahitteeksi ei olisi vaikka painoaan hallitseva suosiolla jättäisi perunan jättämän kolon kokonaan täyttämättä. Sen sijaan hän voi pihvin ja kalan annoskokoa pikkuisen suurentaa.

Lähde: Kalle Kotiranta. Paljon puhetta perunasta. Kunto & terveys 1: 60-61, 2010

Muita samantyyppisiä juttuja:

sunnuntaina, tammikuuta 31, 2010

Uusi vuosi - uudet kujeet!


**
Uusi vuosi tuo mukanaan uudet kujeet
. Vuoden vaihtuessa moni suomalainen arvioi mennyttä vuotta ja suuntaa katseensa tulevaisuuteen. On se aika vuodesta, kun pohdimme mitä uudistuksia haluamme elämäämme ja mitä aiomme tehdä niiden toteuttamiseksi.

Äsken päättyneessä kyselyssäni kiinnittyy huomio siihen, että 32 prosenttia blogini lukijoista ei tee minkäänlaisia uuden vuoden lupauksia. Eniten luvataan ruokailla terveellisemmin (35%), mitä voidaan pitää erittäin järkevänä lupauksena. Teen taas kaikkeni, jotta terveysblogissani olisi esillä terveellisen ruoan perusaineksia: vihanneksia, juureksia, hedelmiä, metsämarjoja, lihaa, kananmunia, ruisleipää ja ripaus eksotiikkaa.

Ilahduttavan moni (30%) aikoo nauttia enemmän elämästä. Se on hieno asia! Elämä on liian lyhyt uhrattavaksi synkkyyden alttarille. Tee sinä niin kuin 29 prosenttia lukijoista: Liiku enemmän! Säännöllisellä liikunnalla saavutetaan enemmän terveyshyötyjä kuin millään muulla toiminnalla. Joka ei halua liikkua, hankkikoot lääkäriltään liikkumattomuustodistuksen.

Elämäniloa tuo sivistyksen hankkiminen. Peräti 22 prosenttia teistä haluaa lukea ja muutenkin sivistää itseään enemmän kuin viime vuonna. Se voi tarkoittaa esimerkiksi, että hankit itsellesi laadukasta luettavaa vaikkapa Suomen urheiluliitolta. Yhtä moni teistä aikoo laihduttaa. Sekin onnistuu nyt paremmin kun sitä ennen lukee tuon SUL:n kirjan.

Kiva kun se pylväs ei jäänyt ihan tyhjäksi, jossa kysyttiin intoa lukea tätä vaatimatonta terveysblogiani. Joka kymmenes teistä haluaa lukea enemmän tätä Suomen suosituinta terveysblogia.

Tässä joitakin muita kyselyjäni:

torstaina, tammikuuta 28, 2010

Juoksua paljain jaloin on tutkittu

**
Summary in English
Harvard university professor Daniel Lieberman is out with his study in Nature on barefoot running. Watch this video! Cynthia Osterman put together a nice story about this in Reuter's Health. Runners who wear shoes tend to hit the ground with their heels first, whereas barefoot runners put the balls of the feet down first.
"People who don't wear shoes when they run have an astonishingly different strike," Lieberman said in a statement.
"By landing on the middle or front of the foot, barefoot runners have almost no impact collision, much less than most shod runners generate when they heel-strike," Lieberman added.
"Most people today think barefoot running is dangerous and hurts, but actually you can run barefoot on the world's hardest surfaces without the slightest discomfort and pain. All you need is a few calluses to avoid roughing up the skin of the foot."
Lieberman and his colleagues at Harvard, the University of Glasgow, and Kenya's Moi University studied runners who had always run barefoot, those who had always worn shoes and runners who had abandoned shoes. Barefoot runners had a springier step overall, and used their calf and foot muscles more efficiently, they found.
People used to running in shoes should not start barefoot trotting right away, Lieberman cautioned. "If you've been a heel-striker all your life, you have to transition slowly to build strength in your calf and foot muscles," he said. But he noted that evolution is on his side.
"Humans have engaged in endurance running for millions of years, but the modern running shoe was not invented until the 1970s," Lieberman said.


Harvardin yliopiston tutkija ja professori Daniel Lieberman on julkaissut liikuntafysiologian alaan kuuluvan tutkimuksen arvovaltaisessa Nature -lehdessä.

Hän on tutkinut mm. kenialaisten paljain jaloin juoksua ja amerikkalaisten tossunkuluttajien juoksutekniikkaa. Päähavaintona oli, että paljain jaloin juoksu aiheutti vähemmän jalkavammoja. Kun juostiin paljain jaloin, askellus oli päkiävoittoista ja jalassa olevat luonnolliset vaimennusominaisuudet otettiin paremmin käyttöön. Kun sen sijaan verhosi jalkansa huippumoderniin juoksukenkään, askellus muuttui kantapäävoittoiseksi. Katso tästä havainnollinen videoesitys.

Kehityshistoriamme aamuna olemme kävelleet ja juosseet paljain jaloin. Vasta kehityshistoriamme viimeisillä sadasosasekunneilla, eli noin 40-50 vuotta olemme toteuttaneet liikuntaviettimme sitä varten suunnitelluilla erikoisvalmisteisilla tossuilla. Kansainvälinen juoksukenkäbisnes on suurta. He eivät ehkä halua sinun siirtyvän juoksemaan paljain jaloin?

Juoksutossuilla köpöttely tuottaa voimakkaan kantapääiskun kertoja kilometrillä. Siksi juoksukengissä on pohjassa ja kantapään alla iskua vaimentavaa materiaalia. Kiistelyä on aiheuttanut se miten paljon niistä on hyötyä. Juoksutossujen kehittäjät ja valmistajat uskovat tietysti omiin tuotteisiinsa. Paljain jaloin juoksevien jalkapohja osuu maahan joko päkiän kohdalla tai jalan keskikohdalla. Ihmisen jalassa on voimakas kaari, joka toimii jousen tavoin ja paljain jaloin juokseva hyödyntää tätä. Painopiste siirtyy jalan kaaren avulla kosketuskohdasta ensin hiukan taaksepäin ja sitten takaisin eteenpäin kun jalka lähtee irtoamaan maasta. Kantapää edellä maahan tuleva ei jalan kaarta pysty hyödyntämään.

Paljasjaloin juokseminen vaatii enemmän sekä pohjelihaksilta että jalkapöydän lihaksilta kuin kantapää edellä maahan törmäävien, kengillä juoksevien juoksutyyli. Samalla akillesjänteen voima pystytään hyödyntämään paremmin.

Nykyihmisen varhaisella esivanhemmalla, Australopithecus afarensiksella, joka eli noin kolme miljoonaa vuotta sitten, jalan kaari oli paljon laakeampi kuin nykyihmisellä. Australopithecus pystyi kävelemään pitkiä matkoja kahdella jalallaan ja ottamaan lyhyitä juoksypyrähdyksiä, mutta pitkän matkan kestävyysjuoksija hän ei ollut. Noin 2 miljoonaa vuotta sitten eläneillä hominiineilla jalkaterän muoto muuttui kaarevammaksi ja pitkän matkan juoksuun sopivaksi. Se on epäilemättä parantanut kykyä metsästää savannilla.

Harkitse juoksua paljain jaloin - kesällä ulkona ja talvisin liikuntahallissa. Juokse luonnon omilla "kengillä".

Tervetuloa testaamaan paljasjalkajuoksua ja päkiävoittoista treeniä jo monta vuotta pyörineessä juoksukoulussani Turussa! Seuraava kerta on Harry Lankisen vetämänä 1.2.2010 Kupittaan urheiluhallissa klo 19.00-20.30.

Lähde: The best running shoe may be nature's own: study. Reuter's Health, 27.1.2010.
Asiaa käsittelee myös: YLE Tiedeuutiset, 27.1.2020


Muita juoksujuttujani voit lukea tästä:

Tukisukista lisää vauhtia juoksuun?

tiistaina, tammikuuta 26, 2010

Kevytmyrkyt eivät enää mene kaupaksi

**
Eilen Eläkeliiton Turun osaston luennolla
sain kuuntelijat hymyilemään hyvin yksinkertaisella tavalla. Kerroin siitä miten kevyttuotteet ovat menettämässä suosiotaan. Rasvainen maito ja voi kelpaa yhä paremmin suomalaisille, kertoo mm. Kauppalehti. Iäkkäät kuulijani innostuivat ajatuksesta, että vanhat kunnon ruoan valmistusmenetelmät ja suomalainen perinneruoka tulevat taas kunniaan:
Jos haluat kuulla Suomen räväkintä, kerettiläisintä ja rasakkaimpaa ravitsemusvalistusta, silloin tiedät osoitteen:

Christer Sundqvist
Parainen
christer.sundqvist@ravintokirja.fi
040-7529274

Tässä vielä otteita Kauppalehden jutusta:

Maitomarkkinoilta kuuluu kummia. Pitkään suosiossa olleiden vähärasvaisten maitotuotteiden menekki on kääntymässä laskuun. Tulosaluejohtaja Ari Siljander Valiolta kertoo, että suomalaiset kuluttajat haluavat aitoja maitomakuja rasvattomien tuotteiden sijasta. Hänen mukaansa normaalirasvaisten tuoteryhmien kasvanut suosio näkyy jo selvästi Ruotsissa.

– Siellä kevyttuotteiden määrä kauppojen hyllyillä vähenee jatkuvasti. Suomi näyttää seuraavan samaa suuntaa, hän uumoilee.

Esimerkiksi voita ja kermaa käytetään nyt enemmän kuin muutama vuosi sitten. Niitä käytetään ruokaan vähemmän kuin vastaavia kevyttuotteita. Normaalirasvaisen kerman ja voin käyttöä perustellaan kunnon vanhanajan maun tunteella.

Siljanderin mukaan kuluttajat hakevat ruoan valmistukseen yksinkertaisuutta ja luonnonläheisyyttä. Myös luomumaitotuotteiden suosio on pitänyt pintansa taloustilanteesta huolimatta.

Vähärasvaisia maitotuotteita on useasti arvosteltu niiden mauttomuudesta. Kevyttuotteet ovat olleet hyllyillä parhailla paikoilla ikään kuin tyrkyllä. Kaupan vastaus laajaan tuotevalikoimaan on ollut, että ne pitävät esillä niitä tuotteita, joita kuluttajat haluavat.

Ja otteita Kauppalehden keskustelusta:

Missä Puska. Äkkiä nyt varoittemaan rasvojen vaaroista : - ) Perunaa ja hiilaria vaan napaan, että ihmiset saavat insuliinit taivaisiin...
Maito maitona ja voi voina. Nyt alkavat ihmiset vihdoin ymmärtämään miksi isoäidin kolestroli ei piikannut ja aikuisiän diabetesta oli niin vähän vielä 30 vuotta sitten. Kevytmyrkyt joutavat romukoppaan..
Just vastikään joku väläytteli voin kieltämistä... huuhaa hommaa sanon mä. Kyllä luonnolliset maut kuten voi ja kerma ovat varmasti terveellisempiä kuin teolliset p****t. Semmoiset vie varmasti hautaan aikaisin!
Ihmetyttää vaan kun ei mistään saa kunnollista tutkimus tietoa rasvoista, hiilareista, lisäaineista jne. Aina joku epäilyttävä taho on rahoittanut tutkimuksen ja lopputuloksen luotettavuutta voi vain arvuutella. Omalla järjellä tässä holhous yhteiskunnassa pitää tulla toimeen...


Muuta luettavaa aiheesta: