tiistaina, elokuuta 17, 2010

Pharmageddon

**
Kuopiolaiset tutkijat Markku Myllykangas ja Tomi-Pekka Tuomainen ovat kirjoittaneet kirjan medikalisaation moninaisista ilmenemismuodoista. Pharmageddon –kirjassa Myllykangas ja Tuomainen käyvät lähes kaiken terveyteen ja lääketieteeseen pesiytyneen humpuukin kimppuun ja taitaa siinä muutama vähemmän humpuukimainen tuote mennä vahingossa lapsiveden mukana ulos.

Minäkin luin tuon kirjan. Käsittämättömän huonolaatuisten kuvien lisäksi olisin kaivannut hieman suurempaa fonttikokoa. Kaikki julkaisevat nykyään pokkareita, mutta miniatyyrifontit pitäisi kieltää. Kirjassa on toki paljon ansiokasta. Siitä ansiokkaasta puolesta tässä pieni referaatti.

Sairausteollisuus tekee terveistä sairaita ja normaaleista poikkeavia. Terveiden ihmisten hoitaminen kiihtyy. Tähänkö me olemme menossa?

Turha medikalisaatio on merkittävimpiä tekijöitä jatkuvasti kasvavien terveysmenojen taustalla. Köyhille sairaille ei haluta tehdä parantavia lääkkeitä, vaan maksukykyisille, vaikkeivat he olisikaan sairaita. Tätä varten ennaltaehkäisevää hoitoa edellyttäviä raja-arvoja hilataan alaspäin kattamaan yhä suuremmat ihmisjoukot. Näin on käynyt esimerkiksi kolesteroliarvoille.

Lääkkeitä ei kehitellä enää ensisijaisesti tärkeimpiin ongelmiin, vaan sellaisiin sairauksiin ja pulmiin, jotka tuottavat suurimmat voitot. Esimerkiksi miesten erektiohäiriö on suurimmaksi osaksi lääketehtaiden keksintö, ja naisten vaihdevuodet on medikalisoitu, vaikka ne ovat aivan normaali ikääntymiseen liittyvä ilmiö.

Nuoruuden arvot siirretään vanhuuteenkin kuuluviksi. "Yhdyntäkeskeisyys ja vanhenemiseen kuuluvat, väistämättömät fysiologiset muutokset ovat avanneet mittavat taloudelliset tuotot niille, jotka ovat kehittäneet vanhoille miehille erektion aikaansaavan lääkkeen", kirjoittavat Myllykangas ja Tuomainen. Jopa ennenaikaisesta eli herkästä siemensyöksystä on tehty "sairaus", johon kaupitellaan lääkettä. Useimmat pikapanijat eivät kuulemma tiedä olevansa vakavasti "sairaita". Kannattaako hoitaa vaivaa, jota ei ole olemassakaan?

Kirja on ajatuksia herättävä ja hyvin kirjoitettu.

Muita kirja-arvosteluja:
Suomen kolme OlaviaOivallinen kirja Sirkka SantapukiltaHormonit ovat naiselle kuin kiikkulautaKarpin tapaanMikä ihmeen Nutrix?Kaikki kolesteroli ei ole vaarallista

Ihminen kokonaisuutena

**
Sain kutsun terveysluonnolle Turkuun. Kyseessä oli mieskolmikon ja miesjuontajan kolme tuntia kestävä luento nimeltään "Ihminen kokonaisuutena". Harvalukuinen yleisö sai kuulla hyvää puhetta ja antaumuksellista heittäytymistä terveystiedon monisäikeisen tajunnanvirran vietäväksi. Jos sattuvat tulemaan teidän paikkakunnallenne, suosittelen kuuntelemaan ja osallistumaan esitykseen. Luento on hyvä.

Tässä joitakin havaintojani:

Tilaisuuden juontaja Tuomas Lehtonen komensi ensin esiin kolmikon hiljaisimman kaverin, eli Samuli Perälän. Samulin osuus oli hyvin mielenkiintoinen. Verkkaiseen, kirjaimellisesti jopa pysäyttävään, tyyliinsä hän perehdytti yleisönsä monella eri tasolla ihmisen sisäiseen maailmaan. Luentosalissa oli välillä tosi hiljaista. Samulin kehotuksesta hengitettiin sisään ja ulos samalla toistaen sanoja SISÄÄN ja ULOS. No mitä pelleilyä tämä nyt sitten on olevinaan? sanoi ylikriittinen minäni heti, ja sai tietenkin nokilleen monen monta kertaa esityksen aikana.

Samuli Perälä pyysi kuuntelemaan luentoa avoimin mielin. Hän puhui hyvinvoinnista, onnellisuudesta, mielen tilasta ja rakkaudesta hyvin syvällä tasolla. Verkkainen esitystapa antoi riittävästi aikaa omille ajatuksille. Saimme miettiä omaa elämäämme ja mihin yhteyteen sijoittaisimme Samulilta saamamme opin.

Samuli käytti luentonsa eräänlaisena runkona kolmea ydinsanaa: Keho - Mieli ja Sydän. Nämä sanat hän antoi tulla julki ihanassa kiinalaisessa sanonnassa:

Kun kehoni ei ole häiriintynyt, niin lopputuloksena on terveys.
Kun mieleni ei ole häiriintynyt, niin lopputuloksena on viisaus.
Kun sydämeni ei ole häiriintynyt, niin lopputuloksena on rakkaus.

Häiriintymistä aiheuttavat tekijät Samuli kävi rauhalliseen tyyliinsä läpi varsin vaativan yleisönsä kanssa lähinnä keskustellen. Olisi ehkä kaivannut jotain luentomonistetta etukäteen (en tiedä onko sellaista?), sillä nyt oli hieman vaikea seurata ajatuksenkulun etenemistä, varsinkin jos vaipui omiin ajatuksiinsa liian pitkiksi hetkiksi.

Olen aina pitänyt detox -touhuja hölynpölynä ja pidän sitä jatkossakin hölynpölynä. Samulin mukaan huono ravinto kadottaa yhteyden kehoon ja siihen tarvitaan myrkyistä vapautumista detoxin avulla. Uskokoon ken haluaa. Tuomalla ravinneköyhän teollisuusruoan tilalle entistä ravinnerikkaampia ja puhtaampia ruokia, me saavutamme kehomme luonnollisen virkeän tilan.

Ihmiselle on luonnollista, että hän on viisas, pamautti Samuli ilmoille. Nöyrimmät kuulijat painoivat katseensa alas. Pohdittiin viisauden luonnetta. Todettiin, että viisaus on tehdä jotkut asiat vaistomaisesti oikein ja samalla välttää tekemästä joitakin asioita ihan väärin.

Negatiiviset ajatukset rappeuttavat kehoa. Samuli pyysi tarkistamaan ajatusmaailman näiltä osin jos päämääränä oli pysyä terveenä. Positiivinen tunnetila sai aikaan hyviä hormoniryöppyjä. Vähän aikaa saatettiin jopa olla eräänlaisessa Flow -tilassa. Tästä olotilasta ei kuitenkaan ollut lupa nauttia pitkään! Virkeää Flow -olotilaa edelsi ehkä laskuvaihe ja Flown jälkeen koitti taas alamäki.

Häkellyttävän tutun asian eteen meidät tuotiin kun Samuli väitti meidän saaneen aivan vääränlaiset käyttöohjeet lapsista saakka. Onnellisuus ei tule ulkoisista puitteista, vaan sisältäpäin meidän piti etsiä sitä onneamme. Tätä minäkin olen "saarnannut", joten oli mukava havaita samanmielisiä.

Mielen hälinä ja jatkuva emotionaalinen tukkoisuus estävät rakkauden ilmentymisen. Tämä on monen avioparin ongelma, joka etsii ratkaisuaan. Vapautuminen näistä tunnetukoksista löytyy ei-rakkaudesta luopumisesta. Julmaa, mutta niin totta! Moni on turruttanut rakkauden pitkässä parisuhteessa. Mielen tasolla eivät sydämet enää kommunikoi keskenään.

Samuli suositteli hälinän sijaan hiljaisuusharjoituksia. Jos ihminen ei halua olla hiljaa omien ajatustensa pommituksessa, silloin on hyvin vakava paikka edessä. Tavoittele aina sisäistä rauhaasi, sillä ainoa oikea vastustaja olet sinä itse, lopetteli Samuli.

Samulin jälkeen lavalle astui puhekone nimeltään Jukka Harju. Jukasta joko pitää tai sitten ei. Minä en pitänyt, mutta siedin kuitenkin tosi hyvin! Jukka aloitti sekavasti poimien joitakin ajatuksia Samulin luennosta. Mutta ei kestänyt kauan ennen kuin Jukka selvästi skarppasi ja sai kiinni punaisesta langasta.

Aito minä -henki komensi isännän lailla rengin asemaan jäänyttä mieltä, tunnetta ja kehoa. Tämä minä - me -ajatus kulki sitten Jukan mielestä syklisenä aaltona ihmiskunnan kehityshistorian läpi. Välillä oli äänessä enemmän renki, välillä isännän ääni kuului voimakkaammin. Jukan mielestä länsimaissa elämme nyt me -vaiheessa, eli kaikenlainen yhteisöllisyys ja huoli maapallon tulevaisuudesta on tärkeällä sijalla. Kiinalaiset ovat edelleen minä -vaiheessa ja tuhoavat minkä kerkiävät maapallomme niukkoja luonnonresursseja. Annetaan heidän se tehdä, sillä sykliä ei voi väkivalloin pysäyttää.

Äänekkäänä kommentoijana sain kehotuksen kehittää henkistä tasoani lukemalla Ken Wilberin kirjan "Kaiken lyhyt historia". Ehkä luen - ehkä en. Ihminen kokonaisuutena osion ehdottomasti sekavin osuus on tämä Jukka Harjun esitys. Hänen kannattaisi ehkä jalostaa sitä selkeämpään suuntaan, sillä ainakin jossain määrin kehon ja mielen yhteys jäi selkiintymättä ainakin minulle.

Viimeisenä muttei vähäisimpänä lavalle astui aina iloisesti hymyilevä Jaakko Halmetoja. Jukka on se paikoin käsittämättömän vaikeaselkoinen kundi ja Samuli se hiljainen sanoja verkkaiseen pudotteleva. Jaakko on ihan eri planeetalta. Tämän sanataiturin käsittelyssä aukeaa monimutkaisinkin solmu. Esitys on helposti omaksuttava, täynnä faktaa ja mahdottoman mielenkiintoinen sukellus superruokien kiehtovaan maailmaan.

Monista foodeja kannattavista perushörhöistä poiketen Jaakko ei henkeen ja vereen puolusta ulkomailta rahdattuja superluokan elintarvikkeita, vaan kehuu estotta esimerkiksi kotimaista mustikkaa, Siinä vasta superien super, käykää poimimassa!

Ravinto vaikuttaa mieleemme. Puhtaampi keho - puhtaampi mieli. Ehdottoman tärkeää oli syödä puhdasta mieluusti luonnonmukaisesti tuotettua perusruokaa. Jaakko kertoi lukuisin esimerkein omista kokeiluistaan. Hän piti esimerkiksi ruoan alkuperäisyyttä puhtautta tärkeämpänä. Hän oli elämänsä aikana huomannut miten oikeassa ruoassa on eniten ravinteita ja tehtaan tuottamassa moskassa tietenkin kaikkein vähiten. Siirtymällä vähitellen moskasta eniten ravinteita sisältävään ruokaan, me voimme pysyä terveinä.

Jaakko korosti termiä LISÄÄMINEN. Kaikesta vanhasta ei tarvinnut luopua. Riitti kun lisäsi ruokaan mahdollisimman paljon terveyttä edistäviä ruokia.

Yleisön muodosti varsin terveystietoisesti elävä porukka, joten Jaakon välikyselyt jonkin ruoan tuttuudesta, oli hyvin paikallaan. Goji -marjat ohitettiin nopeasti, samoin maca ja raaka kaakao. Ehkä hieman enemmän viivyttiin Jaakon suosikin parissa, eli puhuttiin siitä Spirulinasta ja lopuksi vielä pakurikäävästä.

Jaakko jätti meille lopuksi vihjeitä hyvistä viherpirtelöistä. Kolmetuntinen päättyi ja porukka hajaantui. Jotkut jatkoille, muut ehkä koteihinsa pirtelöä valmistamaan. Voin sanoa, että hyvää oli!

Kehotan lukijakuntaani suhtautumaan tarpeellisella vakavuudella tämän kolmikon vierailuun paikkakunnallanne. Voitte tarkistaa ohjelmasivuilta missä päin miehet liikkuvat. Kuuntelemaan kannattaa mennä!

Muita ajatuksia luennoista:
Torstai on toivoa täynnä
Liikunnasta hauskasti ja rennosti
Luento: Aivot ja ravinto
Enemmän vihanneksia ja lihaa
 

Muistisairauksien Käypä hoito -suositukset uudistuivat

*
Suomen Lääkärilehti kertoo tuoreessa numerossaan, että muistisairauksien (dementia, Alzheimerin tauti jne.) hoitoja on täsmennetty ja uudistettu. Tänään (17.8.2010) on arvovaltainen joukko lääkäreitä koolla tiedotustilaisuudessa pohtimassa hoitosuositusten merkitystä. Lue tästä tuore muistisairauksien potilasversio. Lääkkeitä pitää syödä, hoitoketju ei saa katketa ja valmistautua pitää siihen, että tästä taudista ei sitten ole paluuta terveeseen elämään enää.

Voiko olla synkempää sairautta kuin Alzheimer? Tuoreessa muistissa on oman äitini poismeno tämän sairauden raunioittamana. Rakkaat omaiset saivat seurata miten äidin persoona muuttui ja loppuvaiheessa ei enää läheisiään tunnistanut. Loppujen lopuksi oli ehkä onni, että kuolema tuli varsin nopeasti ja otti pois uupuneen sairaan. Muistiliitto ry:n sivuilta haettiin lisäinfoa. Aika varovaista oli tiedonvälitys siihen aikaan. Miten lie nykyään? Liputetaanko jo avoimesti kalaöljyjen ja fosfoseriinin puolesta? Muistutetaanko riittävästä rasvan saannista?

Äiti sai todennäköisesti parasta mahdollista Käypää hoitoa. Henkilökunnan kanssa juttelimme ravinnon merkityksestä ja ravintolisistä. Rauhoittavia lääkkeitä ja statiineja hän sai viimeiseen asti, mutta meillä ei riittänyt tarmoa tapella sen puolesta, että hän saisi kunnon ruokaa syödäkseen, statiineista luovuttaisiin ja ravintolisiä kokeiltaisiin.

Meidän terveydenhoitokoneistomme on trimmattu sellaiseen kuntoon, että kaikki se mikä ei mainita Käypä hoito -suosituksissa on jotain epämääräistä, tutkimatonta, ei niin kauhean käypää hoitoa. Sallittakoon tässä kuitenkin näinkin herkässä asiassa kuin oman äidin kuolema, kritisoida nykyisiä hoitosuosituksia kovin jäykiksi. Mitä jos tuo kolesterolin hoito statiineilla nopeuttikin äidin terveydentilan lopullista luhistumista? Mitä jos sitä kolesterolia olisi nimenomaan tarvittu juuri noissa turmeltuneissa aivoissa? Oliko niin tavattoman vaikeaa ymmärtää, että kalaöljyjä ja fosfoseriiniä olisi voitu edes kokeilla? Edes muutaman kuukauden verran?

Ei ole mikään yllätys, että muistisairauksien uudistetuissa hoitosuosituksissa varoitetaan edelleen tomerasti korkeasta kolesterolista (äidillä oli iäkkäänä korkea kolesteroli), ylipainosta (äiti oli erittäin laiha!), vähäisestä liikunnasta (äiti oli erittäin tomera liikkuja!), alkoholin vaaroista (äiti oli raitis!) ja korkeasta verenpaineesta (äidillä oli muistaakseni matala verenpaine ja taipumusta huimaukseen).

Mutta miettikää te lääkärit, hoitajat, tämän pelottavan sairauden edessä voimattomina seisovat, edes hetken verran olisiko tämä uudistettu muistisairauksien Käypä hoito -suositus ihan päin mäntyä, eli väärässä? Voisiko olla niin, että statiinihoidot jouduttavat sairauden etenemistä, potilaan pitäisi syödä maistuvaa, rasvaista ruokaa ja hänelle pitäisi määrätä ravintolisiä.

Ette kuitenkaan usko tohtori Tolosta. Vaikka hän oikeassa olisikin. En edes yritä tarjota linkkiä hänen sivuilleen (uteliaat voivat kokeilla internetin hakupalveluja). Lukekaa sen sijaan amerikkalaisen terveysbloggaaja Jimmy Mooren kirjoitus siitä mitä tapahtui eräälle Alzheimer -potilaalle:

Can You Heal Alzheimer's With Diet And Supplements? Nita Scoggan Did!

Mooren tapauksessa potilas luopui sokeri-, tärkkelys- ja viljapitoisesta ruokavaliosta sekä otti ravintolisiä. Tehokkaaksi osoittautui fosfoseriini suurina annoksina. Kahden vuoden sisällä Alzheimer meni nurkan taakse häpeämään ja videohaastatteluissa esiintyy harvinaisen virkeä pariskunta.

Onko se nyt niin p***een mahdotonta sisällyttää Käypä hoito -suosituksiin edes pienen pientä mainintaa siitä, että täydentävää hoitoa on muukin kuin statiinipillereiden popsiminen? Anteeksi kun häiritsen!

Muita kirjoituksia samasta aiheesta:
Luento: Aivot ja ravintoVaro ruskeita elintarvikkeita!Minkä vatsan ympärysmitassa voittaa, sen muistikapasiteetissa häviää

maanantaina, elokuuta 16, 2010

Laiva kääntyy hitaasti mutta varmasti

**
Pohjoismaisia ravitsemussuosituksia valmistellaan parhaillaan, kertoo Suomen Lääkärilehti. Muutoksen tuulet taitavat toden teolla painaa ravitsemuksen laivaa pois valtaväylältä. Hitaasti mutta varmasti. Asiantuntijoiden silmät ovat ehkä avautuneet katsomaan ja mieli mahdollisesti valmis hyväksymään uusimmat tutkimusnäytöt rasvoista ja hiilihydraateista.

"Ei ehkä pidäkään paikkaansa, että tyydyttynyt rasva on ruokavaliomme vaarallisin osa. Vähän kuituja sisältävät, nopeasti imeytyvät hiilihydraatit saattavat lisätä sydäntautien riskiä enemmän kuin tyydyttyneet rasvat", toteaa dosentti Mikael Fogelholm Suomen Akatemiasta Yleisradion haastattelussa.

Helmikuussa 2009 dosentti Fogelholm ennusti eräässä Suomen Akatemian keskustelutilaisuudessa, että hiilihydraattivyötä ollaan ravitsemussuosituksia laativassa työryhmässä kiristämässä. Tällä seikalla Fogelholm tarkoitti, että laatu huomioiden ihmisten olisi hyvä nauttia vähemmän hiilihydraatteja. Johdonmukaisesti Fogelholm on tätä asiaa edistänyt omassa työssään. Näin Fogelholm ohjaa omalla toiminnallaan laivaa pois valtaväylältä, missä se on liikkunut jo pelottavan kauan miehistön piittamattomuudesta johtuen.

Tyydyttyneen rasvan suhteen Fogelholm ei vielä halunnut paljastaa lopullista kantaansa. Kasvirasvoja suosivaan suuntaan hän on ollut kallellaan kaiken aikaa, eikä häntä siitä voi kovasti moittia. Harva on vielä valmis liputtamaan avoimesti eläinrasvojen puolesta.

Ravitsemussuosituksia käsitellään vuonna 2012 Pohjoismaisessa ravitsemustieteen kongressissa, ja Pohjoismainen ministerineuvosto hyväksyy suositukset myöhemmin.

Ei vielä hypitä riemusta, mutta iloitaan näistä pienistäkin ilon pilkahduksista. Päivänselvää on, että sokeri on terveydelle vaarallisempaa kuin eläinrasva. Sokeriteollisuuden voimakkaan lobbauksen takia tämä terveyttämme nakertava sokeri on saanut olla rauhassa näinkin pitkään. Asiallisella tiedottamisella löytyy kuitenkin oikea tapa tiedottaa sokerista: Syö niin vähän puhdasta sokeria kuin vain suinkin on mahdollista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska odottaa uusia ravitsemussuosituksia mielenkiinnolla.

"Ravintoasioissa on niin paljon kaupallisia paineita ja erilaisia mielipiteitä, että on äärettömän tärkeää, että kansalaisille kerrotaan, mikä on paras asiantuntijatieto. Ihmisethän sitten itse valitsevat mitä syövät", Pekka Puska on lausunut käsityksenään.

Toivottavasti paras asiantuntijatieto kelpaa! Christer Sundqvist pitää mahdollisena, että eräs professori Ronald M Kraussin meta-analyysi käänsi ratkaisevalla tavalla ravitsemusmantrojen käskyttämän laivan kurssin. Tyydyttyneet rasvat eivät todellakaan ole yhteydessä sydänsairauksiin.

Joukossa on heitä, jotka eivät jaksaneet jäädä odottamaan laivan kääntymistä. He ovat hypänneet laivasta pois aikoja sitten. Kauheinta tässä tilanteessa on tietenkin se, että syyttömät (jopa lapset) ovat saaneet tästä rasvaterrorista kärsiä.

Seurataan jatkossakin työn edistymistä!


Muuta kirjoittelua tästä aiheesta:
Maitorasva tiedeterrorin kohteenaRiisi ja peruna lihottavat myöntää THL! OIKAISU!

Tyydyttyneet rasvat eivät ole yhteydessä sydänsairauksiinYkkösleiri rulez - Kakkonen tulee kaukana perässä

maanantaina, elokuuta 09, 2010

Painonhallinnassa onnistuminen on vaikeaa

**
Moni laihduttaja syö salaa. Tämä ja moni muu asia ilmenee MTV Oy:n ja Keventäjät -palvelun teettämästä tutkimuksesta keväällä 2010. Lue tämä juttu ajatuksella. Kaikkea ei tarvitse uskoa, mutta asian pohtiminen on tärkeää.

Tutkimuksessa selvitettiin kuluttajien kokemuksia ja asenteita erilaisiin painonhallintamenetelmiin. Kyselyyn vastanneista lähes 70 % laihdutti tutkimusajankohtana, ja heistä peräti 56 % tavoitteli 5-15 kg:n pudottamista. Korkealle asetetuista tavoitteista ja kovasta tahtotilasta huolimatta vastaajat kokivat painonhallinnan vaikeaksi. Lähes 20 % laihduttajista ei ollut onnistunut pudottamaan painoaan.

Keventäjät-palvelun psykologi-asiantuntija Riikka Turun mukaan painonhallinnan karikot ovat vältettävissä järkevällä suunnittelulla:

"Onnistumiseen vaaditaan suunnitelmallisuutta sekä oikeiden menetelmien soveltamista yksilöllisiin tarpeisiin, elämäntilanteeseen ja tavoitteisiin. Liian korkealle asetetut tavoitteet suhteessa arjen mahdollisuuksiin johtavat herkästi epäonnistumiseen ja sitä kautta motivaation lopahtamiseen."

Kun arjen toiminnan tasolle viety painonhallintasuunnitelma puuttuu, nousee riski myös epäjohdonmukaiseen käytökseen ja itsepetokseen. Mitä sanotte tästä:

Kyselyyn vastanneista peräti 93 % sanoi syöneensä lähipiiriltään salaa ja 25 % on sortunut yösyömiseen. Vastaajista 82 % on kokenut epäonnistuvansa toistuvasti laihduttamisessa. Yli 20 % vastaajista profiloitui jojoilijoiksi, jolloin laihduttamisen avulla karistetut kilot palaavat takaisin johtaen jatkuvaan laihdutuskierteeseen.

Painonhallinta on tuttua lähes jokaiselle suomalaiselle aikuiselle. Suurimpina motivaation lähteinä ovat tämän tutkimuksen mukaan ulkonäölliset (69 %) sekä terveydelliset syyt (60 %). Hoikemmasta vartalosta haaveili peräti 92 %, ja ainoastaan 10 % vastaajista ei ollut koskaan pyrkinyt aktiivisesti hallitsemaan painoaan.

Tutkimukseen vastanneista vain 14 % prosenttia kirjaa ylös kalorinkulutusta ja lähes 80 % vastaajista ei pidä minkäänlaista laihdutuspäiväkirjaa.

"Meillä jokaisella on omat yksilölliset mieltymyksemme. Omannäköisillä painonhallintaratkaisuilla saadaan parhaita tuloksia, kun ihmisen on helpompi sitoutua noudattamaan tarvittavia muutoksia. Lisäksi liikunta- ja ruokapäiväkirjat toimivat hyvinä kumppaneina laihduttamisessa. Rehellisesti täytettyinä päiväkirjat aiheuttavat ahaa-elämyksen, joka motivoi muutoksiin ruokailu- ja liikkumistottumuksissa," sanoo Keventäjien lääkäriasiantuntija Kirsi Pietiläinen.

Kaikesta ei tarvitse luopua, jos elämäntapojaan muuttaa järkevästi ja itselleen soveltuvilla tavoilla. Pitkäjänteiset elämäntapamuutokset ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomioiminen ovat avainasemassa pysyvään painonhallintaan.

Pysyvä painonhallinta on eri asia kuin hetkellinen, nopea laihduttaminen. Jos ihminen haluaa pysyviä muutoksia terveydentilaan, painoon ja yleiskuntoon, tarkoittaa se useimmiten pysyviä muutoksia elämäntapoihin. Se, kuinka suuria muutoksia tarvitaan, riippuu ihmisen omista tavoitteista. Valtaosa kyselyyn vastaajista (87 %) ei uskokaan pikadieetteihin. Tämä kertonee siitä, että ihmiset ymmärtävät painonhallinnan kokonaisvaltaisuuden. Kaikesta ei tarvitse luopua, jos elämäntapojaan järkeistää.

Vertaistuessa on voimaa! Ryhmän tuki on monessa haasteellisessa tilanteessa merkitsevä tekijä erityisesti motivaation näkökulmasta. Tavoitteiden saavuttaminen ja niissä pysyminen on todennäköisempää, jos ihminen saa sosiaalista tukea niin onnistumisissa kuin epäonnistumisissa. Kyselyyn vastaajista 40 % oli laihduttanut yhdessä ystävien tai ryhmän kanssa.

Takapakkia voi joskus tulla, mutta luovuttaa ei saa. Yli puolet (57 %) Keventäjien kyselyyn vastaajista myöntää, että laihdutetut kilot ovat tulleet lomalla takaisin. Painonpudotus on kuin mikä tahansa muukin henkilökohtainen projekti: epäonnistumisia ja takapakkeja saattaa toisinaan tulla, mutta niiden ei pidä antaa vaikuttaa liian negatiivisesti. Lapsetkin kaatuvat opetellessaan kävelemään! Muutosprosessi on jatkuvaa oppimista ja siihen kuuluu myös epäonnistumisia.

Painonpudottamiseen liittyy useita uskomuksia ja monet laihduttajat kokeilevatkin erilaisia vippaskonsteja onnistuakseen. Runsas veden juominen, hiilihydraattien täydellinen välttäminen ja jopa saunominen nesteen poistamiseksi kehosta voivat heikolla hetkellä tuntua hyviltä ratkaisuilta. Totuus kuitenkin on, että kohtuus kaikessa on hyvä ohje laihduttamisessakin. Kyselyyn vastanneista 53 % on sitä mieltä, että on vaikeaa syödä tarvetta vastaavasti.

"Muut tuijottavat minua!" Noin 20 % laihduttajista on joskus joutunut jättämään jonkun harrastuksen tai juhlat väliin ylipainon vuoksi ja 30 % uskoo, että ihmiset katsovat heitä ylipainon vuoksi. Suurin motivaation lähde laihduttamiseen ja painonhallintaan liittyy ulkonäköön: tyytymättömyys omaan ulkoiseen olemukseen rajoittaa sosiaalisia tilanteita, ja monet kokevat esimerkiksi kauniiden vaatteiden löytämisen hankalaksi. Onnistuminen painonpudottamisessa tuo mielihyvää samoin kuin onnistuminen missä tahansa muussa tavoitteessa.

Painonhallinta on päivittäisiä valintoja. Painonpudotus ei onnistu hetkessä, vaan on pidemmän ajanjakson projekti ja vaatii muutosten tekemistä jokapäiväisessä elämässä. Nopeat väliaikaisratkaisut voivat kyllä pudottaa painoa, mutta aiheuttavat lopulta jojoilua: ihannepainossa on vaikea pysyä ja menetetyt kilot tulevat hetkessä takaisin. Noin 20 % laihduttajista pitää itseään jojo-laihduttajina.

Nopein polku saattaa viedä väärille jäljille. Vain kokonaisvaltaisilla yleistä hyvinvointia ja terveyttä edistävillä ratkaisuilla voidaan saada aikaan pysyviä muutoksia. Vippaskonstit (kuten ylenmääräinen veden juominen) harhauttavat laihduttajaa ja kostautuvat esimerkiksi ylenmääräisellä syömisellä. Tutkimukseen vastanneista 25 % on herännyt yöllä syömään ja 7 % syö salaa puolisolta tai lapsilta.

Ylipaino ja ongelmat ruokavalion kanssa aiheuttavat monelle ylimääräisiä murheita. Ylipainoisen on monen mielestä vaikeampi löytää itselleen kauniita vaatteita, liikkuminen voi olla hankalaa, vähäinen liikunta heikentää yleiskuntoa ja sairaudet saattavat yllättää. Yli puolet (53 %) on sitä mieltä, että ihminen on onnellisempi laihempana.

Vähäisen liikunnan ja epäterveellisen ravinnon aiheuttamia terveyshaittoja ovat muun muassa tyypin 2 diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, kuten sepelvaltimotauti ja kohonnut verenpaine sekä tuki- ja liikuntaelinten ongelmat. Lihavuus lyhentää tutkitusti elinikää. Toisaalta myös hoikalla ihmisellä voi olla korkea kolesteroli tai kohonnut verenpaine. Näihin vaivoihin auttavat muutokset ruokavaliossa ja liikunnan lisääminen. Ulkonäkö ja terveydelliset syyt ovat tutkimuksen mukaan suurimmat motiivit laihduttaa.

Painonpudotuksessa tärkeimpiä keinoja ovat ruokavalion järkeistäminen ja liikunta. Pelkillä ruokavalionmuutoksilla voi laihtua, mutta laihtuminen ei automaattisesti tee kroppaa kiinteämmäksi. Liikunta on kiinteytymisen kannalta ensisijaisen tärkeää. Säännöllinen syöminen ja kohtuullinen määrä liikuntaa yhdessä ovat avain kokonaisvaltaiseen huolenpitoon omasta kehosta. Hyvästä ruoasta ei tarvitse luopua, jos annoskoot ovat kohtuullisia ja lautasmallin mukaisia sekä kaikki tarvittavat ravintoaineet sisältyvät ruokavalioon eikä liikuntaa ole unohdettu. Reilu neljännes (27 %) vastaajista ajattelee, että heidän on luovuttava hyvästä ruoasta laihtuakseen.

Keventäjät on suosittu terveyden ja hyvinvoinnin palvelu, joka toimii verkossa. Palvelu tarjoaa monipuoliset ja hyödylliset verkkotyökalut painonhallintaan ja terveydestä huolehtimiseen. Keventäjien monipuolisen palvelun taustajoukkoihin kuuluu kuusi ammattitaitoista asiantuntijaa: Kirsi Pietiläinen (lääkäri), Mikael Fogelholm (liikunnan ja ravitsemuksen asiantuntija), Riikka Turku (psykologi), Anette Palssa (ravitsemusterapeutti), Kati Nappa (ruoka ja reseptit) ja Sirpa Arvonen (liikunta-asiantuntija).

Lähde: Cision tiedotepalvelu, 9.8.2010

Muita kirjoituksia painonhallinnasta:
Dukanin dieetti jatkuuPainonvartijat lopettaa Suomessa - mitä tilalle?Internet on merkittävä terveyskasvatusinstituutioMiten kertoa lihavalle että olisi syytä laihduttaa?

perjantaina, elokuuta 06, 2010

Ylimieliset diabeteksen asiantuntijat tekevät paljon vahinkoa

*
Lääketieteen ja kirurgian tohtori Timo Kuusela on tullut kesälomalta. Kesälomalta on palannut myöskin Suomen Lääkärilehti. Pääkirjoituksen laatijoina Lääkärilehdessä on kaksi ehkä Suomen ylimielisintä professoria: Jaakko Tuomilehto ja Matti Uusitupa. Tämä on minun henkilökohtainen mielipiteeni. Sitä ei pidä ottaa herjauksena, ei edes kovinkaan vakavasti, kunhan nyt tämän vain totean.

Professorit Tuomilehto ja Uusitupa kehuvat aikaansaannoksillaan D2D -nimisessä diabetesprojektissa. He tuntevat erittäin hyvin tyypin 2 diabeteksen tärkeimmät riskitekijät, joihin sitten ovat pyrkineet vaikuttamaan: lihavuus, vähäinen liikunta, vähäinen ravintokuidun saanti ja liiallinen tyydyttyneen rasvan saanti. Kun näihin riskeihin on vuosina 2003-2008 pyritty vaikuttamaan, tuloksena on, että maassamme on entistä enemmän tyypin 2 diabeetikkoja.

Vähänkin asiasta perillä olevat aavistavat, että professorit ovat väärässä ja heidän projektinsa on pahasti epäonnistunut. Asumme kuitenkin Suomessa, joten en yllättyisi vaikka lakiin kirjattaisiin, että parivaljakon kanssa eri mieltä olevat, pakotetaan vaikka väkisin luopumaan kritiikistään. Jäljelle jää tuhon tielle vievän terveyspoliittisen agendan toteutus vuodesta toiseen. Milloin tämä älyttömyys tajutaan kaikessa laajuudessaan?

Lääkäri Timo Kuusela sanoo: "Jos asiantuntijat katsovat tuntevansa hyvin diabeteksen riskitekijät, niiden poistaminen on onnistunut huonosti nykyisillä elämäntapaohjeilla ja itse taudin hoito lääkityksellä. Onnistunutta hoitoa ei ole diabeetikon lisääntyvä paino lisääntyvine insuliiniannoksineen. Liikunta ei siinä tilassa tahdo onnistua. DEHKO/vastaavien tutkimusten tuloksista on ylioptimistinen näkemys."

Paluu parivaljakon huseeraamista edeltävään aikaan edellyttäisi terveyspolitiikan täyskäännöstä, muutaman muunkin ihmisen siirtämistä ennenaikaiselle eläkkeelle ja uuden terveysajattelun esille tuomista. Onko nykyisellä tutkijasukupolvella rohkeutta tähän? Puuttuuko päättäjiltämme tarvittavaa osaamista? Osataanko mahdollinen osaamisvaje paikata ennakkoluulottomasti toimien vain parhaimmalla mahdollisella tavalla?

Lääkäri Timo Kuusela sanoo: "Järkyttävät aineenvaihduntasairauksien kasvuluvut on käännetty sairaan viaksi ja liikunnasta tai paremminkin sen puutteesta tehty suuri syntinen. Tiedottamisen pitäisi pikimmiten pohtia, miten pyörä saataisiin peruutusvaihteelle, jotta edes jonkinlainen uskottavuus palautuisi. Olisiko se edes mahdollista Suomessa?"

Nykyinen meno ei voi jatkua!

Lukekaa mainittujen professoreiden pääkirjoitus Timo Kuuselan blogista. Kommentoikaa vaikka tässä terveysblogissani (Kuuselan blogissa voi myös kommentoida, mutta se vaatii järjestelmään kirjautumisen) ja vastatkaa kysymykseen: Mitä pahaa maamme diabeetikot ovat tehneet, että ansaitsevat tällaista järkyttävän huonoa, virallista hoitoa?

Muita kirjoituksia aiheesta:
Lasten diabetes ja D-vitamiiniRuotsissa ei tiedetä mitä diabeetikon pitää syödä...Diabeetikkourheilijan VHH-kokeiluDiabeteksen hoidon laatu on ala-arvoista SuomessaVihaisen lääkärin pohdintaa diabeteksen hoidostaDiabetes karkaa käsistä

Vitamiinivettä tarjolla

*
Elintarviketeollisuus on lujilla yhä valveutuneempien kuluttajien kanssa. Sen on saanut kokea elintarvikejätti Coca-Cola viime viikkoina Yhdysvalloissa.

Eräs ei-kaupallinen yleishyödyllinen kuluttajayhdistys Yhdysvalloissa (Center for Science in the Public Interest) on vetänyt Coca-Cola -yhtiön vastuuseen terveysväitteistään liittyen yhtiön omiin juomatuotteisiin. Siinä ei ehkä ole mitään yllättävää. Onhan virvoitusjuomien tarjonta kautta aikojen perustunut suuren luokan huijaukseen. Ja asiaa ei todellakaan tee paremmaksi, että virvoitusjuomajätti väittää vitaminoituja juomiaan terveellisiksi ja maksaa urheilun parissa toimiville nykyisille ja entisille supertähdille suuria summia rahaa, että he mainoksissa ylistävät yhtiön vitaminoituja virvoitusjuomia.

Yllätys muhii tällä kertaa Coca-Cola -yhtiön vastauksessa syytöksiin. Coca-Cola -yhtiön juristit ovat puolustaneet tuotteitaan vetoamalla valistuneisiin kuluttajiinsa:

"Kukaan kuluttaja ei voi olla niin herkkäuskoinen, että pitää yhtiömme vitamiinivettä terveellisenä virvoitusjuomana."

Tällä logiikalla vain kaikkein herkkäuskoisimmat olisivat hankkineet tämän elintarvikejätin virvoitusjuomia ja uskoneet juoneensa jotakin terveellistä?

Kun seuraavan kerran käyt kaupassa ruokaostoksilla täällä Suomessa, pitääkö sinun kuluttajana olla varautunut siihen, että sinua huijaa jokin suomalainen elintarvikejätti juuri nyt oikein pahasti? Kun mielessäsi on mahdollisesti tämä: "sano juu juureksille, kyllä kyljyksille, ei eineksille, vitut virvoitusjuomille." Pitääkö sinun silloin epäillä osaako suomalainen elintarvikejätti mahdollisesti valmistaa sinulle terveellistä ruokaa? Minun mielestäni sinun pitää tätä asiaa nimenomaan epäillä! Mitä kauemmaksi luonnosta ruoka karkaa, sitä enemmän sinun pitää epäillä ruoan terveellisyyttä. Ja toimia sen mukaisesti hankkimalla terveellistä ruokaa muilla tavoin.

Yhdysvalloissa lakimiehet joutuvat näiden pöyristyttävien Coca-Cola -yhtiön lausuntojen takia mahdollisesti miettimään miten paljon jokin elintarvikejätti saa valehdella tuotteistaan ja vedota kuluttajan herkkäuskoisuuteen. Syy onkin kuluttajassa, joka ostaa näitä tuotteita, ei tuotteessa itsessään, vaikka se tuote olisikin kovin epäterveellinen!

Tuote mistä lakimiehet nyt kiistelevät on Coca-Cola -yhtiön sokerivesi, johon on lisätty synteettisiä vitamiineja. Coca-Cola -yhtiö pyrkii pois maineestaan yhdysvaltalaisten suurimpana lihottajana vetoamalla tuotteidensa vitamiinipitoisuuteen. Eli samalla kun herkkäuskoinen kuluttaja erehtyy hankkimaan kallista sokerivettä, hän saa sentään jotain hyödyllistä: vitamiineja. Se on sitten tietysti aika raskauttavaa jos herkkäuskoinen kuluttaja tekee epäviisaan ostospäätöksensä ajatuksella, että saahan hän sentään vitamiineja tuosta juomasta, vaikka se muuten olisi vain epäterveellistä sokerivettä.

Asiallisempaa olisi tietenkin varoittaa kuluttajaa siitä, että juoden hankitut energiat eivät pidä nälänhallintaa kurissa ja pitävät yllä lihavuusepidemiaa. Järkevää olisi syödä kunnon ruokaa ja nauttia janojuomana vettä hanasta, kaivosta tai lähteestä. Jos kaipaat makua veteen, purista siihen vähän sitruunaa ja käytä makeuttamiseen vaikkapa vähän luomuhunajaa.

Mitä mieltä valistunut lukijani on tästä asiasta? Onko Suomeen odotettavissa vastaavanlaisia oikeudenkäyntejä elintarvikejättejä vastaan? Miten on ymmärrettävissä, että suomalainen kuluttaja ei jo nyt pahemmin protestoi elintarvikejättien mielivaltaa vastaan?

Lähde: The Huffington Post, 6.8.2010

Muita samantyylisiä vanhoja kirjoituksiani:

Roska myy kymmenen kertaa paremmin kuin tieto


torstaina, heinäkuuta 29, 2010

Ota 30 askelta!

**
Jaakko Halmetoja on tamperelainen ravintovalmentaja, luennoitsija, personal trainer, terveysinspiraattori ja suklaa-alkemisti, jonka intohimona on luonnonmukaisen ravitsemuksen ja elämäntavan yhdistäminen ympärillämme vallitseviin olosuhteisiin. Jaakko on luennoinut ja valmentanut hyvinvoinnista ja huippusuorituskyvystä kiinnostuneita ihmisiä yritys- ja urheilumaailmassa vuodesta 2008 lähtien.

Tutustuin hänen suunnittelemaansa sähköiseen online-ravintovalmennukseen: 30 askelta. Se käy käytännönläheisesti läpi kolmekymmentä suomalaisen ravinnon keskeistä aihealuetta. Tuote on suunniteltu sellaiseksi, että jokaiselle päivälle on yksi askel. Kukin askel on parin sivun pituinen, erittäin selkeä lukuelämys ja se on helppolukuinen raikkaine kuvituksineen. Askeleet on jaettu kolmeen kategoriaan: 1) korvaaminen, 2) kokeilu ja 3) käytäntö.

Halmetoja kertoo seikkaperäisesti, miten eri ruoka-aineet vaikuttavat kehomme toimintaan. Jos et vielä ole herännyt syömään lisä- ja säilöntäaineetonta puhdasta luomuruokaa, niin heräät viimeistään luettuasi tämän Halmetojan "30 askelta". Heräät muuttamaan ainakin jotakin osaa ruokavaliossasi.

Halmetoja on nähnyt todella paljon vaivaa ja käynyt läpi satoja tuotteita, tutkinut niiden ravintosisällöt ja valmistusmenetelmät, valiten niistä sinulle parhaimmat (= puhtaat ja ravintoainetiheimmät) tuotteet. Hän on ottanut huomioon myös ruuan pakkaustavan merkityksen sen säilymiseen, sekä mahdollisten pakkauksesta liukenevien ainesosien vaikutuksen terveyteen.

Halmetoja on etsinyt sinulle puhtaimmat ja parhaimmat tuotteet, ottaen huomioon myös köyhän opiskelijan budjetin. Vaikka luomuruoka maksaakin "tavallista" ruokaa enemmän, sinun ei siis tarvitse olla varakas syödäksesi huipputerveellisesti. Itse asiassa luomuruoka onkin sitä "tavallista" ruokaa ja teollisesti tuotettu ruoka "erikoista". Nykyäänhän nuo arvot menevät herkästi toisinpäin. Ennen vanhaan luomuruoka oli itsestäänselvällä tavalla sitä "tavallista" ruokaa.

"Muista, että ravinteiden puutos alkaa lopulta oireilla kehossamme väsymyksenä, ylipainona ja erilaisina sairauksina", valistaa Halmetoja. Siksi sinun tulisi syödä mahdollisimman ravinnetiheää ja puhdasta ruokaa. "30 askelta" –tuotteessa Halmetoja kertoo sinulle miten.

Sinun ei edes tarvitse itse pähkäillä kaupassa mikä tuote valita, sillä Halmetoja on tehnyt sen puolestasi reseptejä ja kauppalistaa myöten. Hän kertoo esimerkiksi, kuinka tehdä maukasta viherpirtelöä. Terveelliset viherpirtelöt avaavat sinulle aivan uuden, maukkaan maailman!

"Vihreät vihannekset alkalisoivat kehoamme (niiden palamistuote elimistössämme on emäksinen). Tämä on loistava asia kehossamme vallitsevan happoemästasapainon normalisoimiseksi, koska suurimmalla osalla meistä keho on jatkuvasti äärimmäisen happamassa tilassa. Kyseinen tasapaino on yksi merkittävimmistä kehomme lukuisista tasapainoista ja sen korjaantuminen saa aikaan usein läjän erilaisia terveyshyötyjä. Lisää energiaa, painon putoamista ja parempaa vastustuskykyä", kertoo Halmetoja. Kehon happamuus lisää sairastumisriskiä, ja tähän voit siis vaikuttaa ravinnolla.

Mielenkiintoisia ovat seuraavat tutkimustulokset Halmetojan sanoin: "Alkuperäiseen ja kuumentamattomaan ravintoon palatakseni. Vanha tapa on ollut syöttää sioille kuumennettuja perunoita raakojen perunoiden sijasta, koska on huomattu että siat lihovat näin huomattavasti helpommin. Tutkimuksissa on myös havaittu, että kuumennettua ruokaa syöneet hiiret saivat kaikki samat vaivat ja oireet, joita yhteiskuntamme enenevissä määrissä sairastaa (diabetes, osteoporoosi, syöpä...) Raakaa ravintoa syövä vertailuryhmä ei näitä oireita saanut. Kuumennettua ruokaa syöneen vertailuryhmän ravinnon vaihto raakaravintoon taas lopetti tautien oireet. Tiivistettynä: kuumentamattomien ja alkuperäisempien, tuoreiden ruoka-aineiden lisääminen omaan ruokavalioon lisää energiaa ja suorituskykyä."

Ymmärrätkö siis nyt, kuinka tärkeää oikeanlainen ravinto on terveydelle!

Elintapojen muutos on pitkäjänteinen prosessi. Sinun ei tarvitse heti tehdä kaikkia kolmeakymmentä askelta, vaan jo muutaman askeleen muutos ruokavaliossasi saa aikaan positiivisia vaikutuksia olotilassasi. "30 askelta" –ohjelman avulla ruokailutapojen muuttaminen on helppoa ja turvallista! Luet vain päivän askeleen ja teet tarvittavat muutokset. Ostat esimerkiksi voita margariinin tilalle. Lähde sinäkin 30 askeleen mittaiselle matkalle!

Tuotteen voi ostaa esimerkiksi nettikaupasta tai tiedustella suoraan Halmetojalta.

Muita aiheeseen liittyviä kirjoituksia:
Mikä ihmeen Nutrix?TerveysruokaaViisi minuuttia monivitamiinituotteistaKirjoittajavieras: Olli PostiViisi minuuttia gojista

tiistaina, heinäkuuta 27, 2010

Viisi minuuttia monivitamiinituotteista

**
Ravitsemus ja terveys -blogia kirjoittava maallikko Jari Ristiranta on koonnut hyvin yhteen listan vitamiineista ja hivenaineista, joille Valtion ravitsemusneuvottelukunta antaa saantisuosituksia. Täydensin ja muokkasin vähän Ristirannan listaa ja tarjoan sinulle viisi minuuttia arvokasta aikaa vieväsi tietopaketin luonnon monivitamiinituotteista. Näitä listassa mainittuja ruoka-aineita syödessäsi et voi mennä pieleen! Syö ykkösruokaa! Vältä nollaruokaa!

SYÖ NÄITÄ LUONNON MONIVITAMIINITUOTTEITA!


  • Kalaa. Syö kalaa monipuolisesti. Välillä pieniä kaloja, välillä suuria, merikalaa ja järvikalaa, kotimaista ja ulkomailta tuotua. Kalasta saa runsaasti A-, D- ja E-vitamiineja, B3-, B6- ja B12-vitamiineja. Mineraaleista kannattaa erityisesti mainita kalsium, fosfori, rauta, sinkki, jodi ja seleeni. Lisäksi terveystietoiset osaavat arvostaa runsasta omega-3-rasvahappojen saantia hyvin imeytyvässä muodossa. Mitä rasvaisempi kala, sen parempi. Maistakaa kaikki loheen kyllästyneet välillä nahkiaista ja ankeriasta!
  • Maksaa. Jos haluat syödä vitamiinipommin, silloin syöt maksaa. Maksasta saa runsaasti A-vitamiinia, B2-, B3-, B6-, B9 ja B12-vitamiinia, fosforia, rautaa, sinkkiä ja seleeniä.
  • Lihaa. Kaikenlaisten viherpiipertäjien kauhuksi aion nyt suositella teille monipuolisesti ja runsaasti lihaa, valkoista ja punaista, luomua (mieluusti) ja tehotuotettua sekä riistaa. Älkää tehkö elämäänne turhan vaikeaksi ryhtymällä täysvegaaneiksi. Lihaa syömällä saa runsaasti B1-, B2-, B3-, B6- ja B12-vitamiineja, sinkkiä ja seleeniä.
  • Munuaista. Pakko se on myöntää, että munuainen on oiva sisäelin. Kaikille tämä herkku ei maistu, mutta pyydän kokeilemaan, olisiko terveys sittenkin arvokkaampaa kuin kaikenlainen hienostelu. Ei muuta kuin munuaista sisuksiin ja terveys pelittää! Munuaisista saa runsaasti B2-, B9, ja B12-vitamiinia, rautaa ja seleeniä.
  • Merilevää. Superfoodilmiö on mahdollisesti tuonut suomalaisiin ruokapöytiin jotakin eksoottista kokeiltavaa. Parhaimmasta päästä tämän suhteen on Suomessa vielä aika tuntematon ruoka-aine, merilevä. Merilevästä saa runsaasti B1- ja B2-vitamiinia, magnesiumia, rautaa ja jodia.
  • Kananmunaa. Taas mennään munalla töihin! Toivottavasti kukaan kananmunia vihaava terveysterroristi ei saa enää palstatilaa suomalaismediassa. Käsittämätön kananmunien viha on syytä kääntää rakkaustarinaksi. Sillä kananmunassa on "kaikki"! Siinä on fosforia, rautaa, sinkkiä, jodia, seleeniä, A-, D-, E-, B2- B9- ja etenkin B12-vitamiinia ihan reilu määrä. Kananmuna ansaitsee kunniamaininnan suomalaisten ruokapöydässä!
  • Marjoja. Kun haluat hoitaa terveyttäsi sinun on syytä muistaa nauttia päivittäin metsä- ja puutarhamarjoja. Kerää talteen kesän ja syksyn sato. Nauti luonnonmarjoja tuoreeltaan! Marjoissa on C-vitamiinin lisäksi runsaasti A- ja E-vitamiinia, hyödyllisiä antioksidantteja ja mineraaleista kannattaa mainita kalium, kalsium, rauta, magnesium, sinkki, seleeni ja mangaani. Erikoisuutena pitää vielä erikseen mainita tyrni, sillä siinä marjassa on vitamiinien lisäksi hyviä rasvahappoja. Jos syö runsaasti marjoja, ei tarvitse syödä hedelmiä. Kun on suomalaisten luomuhedelmien sesonki, sitten voi niitäkin hieman nauttia, mutta marjoja on hyvä nauttia ympärivuotisesti, joka päivä.  

Hieman yllättävää oli kasviperäisten elintarvikkeiden huono sijoittuminen listalla. Vain C-vitamiinin, kaliumin ja magnesiumin parhaat lähteet ovat kasviperäisiä. Muissa vitamiineissa ja hivenaineissa eläinkunta on vahvoilla. Myös viljatuotteet ovat harvinainen näky. Ihmiselle näyttäisi siis sopivan aivan erinomaisesti sekaruoka, joka rakentuu eläinkunnan tuotteiden varaan. Lisukkeeksi otetaan sitten kasvikunnan tuotteita. Onko ymmärretty?

Lähde: Ristirannan blogiteksti ja omat havainnot

Tässä Viisi minuuttia -sarjassa on aiemmin ilmestynyt mm. nämä kirjoitukset:
Viisi minuuttia macasta

Viisi minuuttia avokadosta



Muita kirjoituksiani tästä aiheesta:
Syökää lihaaSydänystävällisiä marjojaLuonto voittaa!Tyrni on tutkitusti terveellistäD-vitamiinia urheilijoilleVeteraaniurheilija ruokakaupassa