tiistaina, joulukuuta 12, 2006

Diabetes vuonna 2025


**
Ajattelemisen aihetta
antaa Uutispalvelu Duodecim. Diabeteksen maailmanlaajuinen yleistyminen on ollut nopeampaa kuin synkimmätkään ennustukset ovat ennakoineet. Uusimpien tietojen mukaan diabetesta sairastaa tällä hetkellä jo lähes 250 miljoonaa aikuista, mikä on noin 6 prosenttia kaikista maailman 20–79-vuotiaista. Heistä 80 prosenttia asuu kehitysmaissa.

Kansainvälisen diabetesliiton katsauksen mukaan vielä pahempaa on tulossa. Kuvassa näkyy ennuste vuoden 2025 tilanteesta. Tyypin 2 diabeteksen aikuispotilaiden määrän arvioidaan nousevan 380 miljoonaan. Tämä vastaa 7,1 prosenttia maapallon aikuisväestöstä.

Pakko kysyä: Mikä on johtanut tähän katastrofiin?

Miettikääpä sitä!
Varustan nämä juttuni jatkossa luotettavuusmerkinnöillä:

*** = Erittäin luotettava tutkimustieto
** = Tietoa voidaan pitää jokseenkin luotettavana
* = Asiantuntijat kiistelevät tiedon luotettavuudesta
# = Todennäköisesti epäluotettava tutkimustieto
## = Erittäin pienen tutkijapiirin levittämä harhaoppi
### = Täydellistä huijausta alusta loppuun saakka

6 kommenttia:

  1. Pakko vastata että minun mielestäni diabetes on lisääntynyt räjähdysmäisesti sen takia kun ihmiset syövät liian paljon valmisruokia, eineksiä ja pikaruokaa. Tuo roina huuhdotaan sitten alas makeilla virvoitusjuomilla.

    VastaaPoista
  2. Niin, biponainen, varmasti vääränlainen ravinto on merkittävässä roolissa. Sairauteen vaikuttaa myös ylipaino, liikunnan puute, perintötekijät, metaboliseen oireyhtymään liittyvät tekijät jne.

    Me tarvitsemme liikuntakipinän sytyttäjiä ja tomeria toimenpiteitä ravintovalistuksessa. Diabetes on järkyttävän yleistä.

    VastaaPoista
  3. Itse nimeäisin katastrofin syiksi liian vähän liikunnan. Miettikääpä vaikka 60- lukua, ei ihmisillä silloin ollut autoja eikä edes busseja kulkenut niin paljon kuin nykyään. Käveltiin ja pyöräiltiin.

    Ja kaiken yltäkylläisyyden keskellä syömme aika surkeaa ruokaa. Söin aamulla tomaatin, joka ei oikeasti maistunut miltään. Tuli mieleen, miten paljon siinä kasvihuoneessa kasvaneessa raukassa, joka oli lennätetty raakana Almeriasta tänne mahtoi olla vitamiineja? Epäilemättä huomattavasti vähemmän kuin niissä tomaateissa, mitä mummu kasvatti saunan seinustalla. Mummuni ei tosin saanut tomaatteja talvella, mutta mielestäni kotimaiset "kesätomaatitkaan" eivät maistu enää miltään.

    Voiko nykyaikainen ruoka olla niin "köyhää", että siksi ihmisten täytyy syödä liikaa? Kaikki on niin tehokasvatettua.

    Samaan hengenvetoon täytyy kritisoida laatustandardeja: kaupassa on pelkkiä valtavan isoja ja symmetrisiä banaaneja ja porkkanoita ja kurkkuja ja sellereitä. Vaikka kokemukseni mukaan pienet ja vähän maistuvat paremmalta. Mitä menetetään kun pyritään jalostamaan ruokaa, joka vain näyttää hyvältä?

    *P*

    VastaaPoista
  4. Erinomaisen samaa mieltä olen kanssasi *p*. Liikkumattomuus yhdistettynä huonoon ruokaan on se iso ongelma.

    Kiitos kirjavihjeestä muuten! Voin kaikille muillekin lämpimästi suositella hienoa Mireille Guilianon kirjaa "Ranskattaret eivät liho". Nautittavan hyvää ruokaa syömällä ja perusjärkevästi liikkumalla kirjailija pysyy hoikkana. Sopii kaikille suomalaisille ohjeistukseksi, ei ainoastaan ranskattarille.

    VastaaPoista
  5. Hyvä että pidit kirjasta. Pelkäsin vähän, että naurat sille kun onhan se vähän sellainen "tyttöjen" kirja. :) Tarkoitan, ettei siinä mitään tieteellistä ollut, pelkkää tervettä järkeä.

    *P*

    VastaaPoista
  6. Terve järki on hyvä lähtökohta ravintokirjalle!

    VastaaPoista