*
Tämä juttu ei ole heikkohermoisia varten!
Vuosikymmenien ajan olemme kuulleet, että on vaarallista syödä kovaa eläinperäistä rasvaa. Siitä "menevät verisuonet tukkoon ja sydän pysähtyy". Näin papukaijat, ravitsemusterapeutit ja iso liuta tutkijoitamme ovat meitä "valistaneet". Tohtori.fi -sivusto, jota minä olen oppinut pitämään tutun, "turvallisen" ja vakiintuneen terveystietomme tukipilarina, yllättää iloisesti tänä puolittaisen auringonpimennyksen päivänä 1.8.2008. Toimittaja Maria Kataja on bongannut internetistä uutisen, jossa puhutaan kolmesta vaarallisimmasta ruoka-aineesta. Tässä vaarallisten ruoka-aineitten listassa ajattelin paikkaa kärjessä voille ja kananmunille. Niinhän se on totuttu näkemään mielikuvissamme. Viitsinkö edes katsoa tuon uutisen?
Mutta mitä kummaa? Voin paikan onkin valloittanut margariini! Erittäin vaarallista on nauttia hydrattuja öljyjä. Näitä kovetettuja transrasvoja täynnä olevia rasvoja meille tarjottiin Pohjois-Karjala-projektissa voin tilalle! Nykyään margariineja ei enää hydrata vaan käytetään vaihtoesteröintiä, jolloin transrasvojen määrä jää olemattoman pieneksi. Mitään terveystuotteita nykyiset margariinit eivät kuitenkaan ole. Syökää voita!
Tässä vielä vaarallisimpien ruoka-aineiden lista (Mark Adamsin mukaan):
1) Natriumnitraatti
- aiheuttaa syöpää
- löytyy lihajalosteista kuten pekonista ja makkarasta
- auttaa säilyttämään lihan punaisen värin kypsyttämisen aikana
2) Hydratut öljyt
- aiheuttavat sydänsairauksia ja huonontavat solujen terveyttä
- löytyy leipomotuotteista, margariineista ja useista valmisruoista
- käytetään öljyjen säilymiseen
3) "Excitotoksiinit"
- aivoja ärsyttävät/stimuloivat myrkyt kuten aspartaami ja (mononatrium)glutamaatti
- nämä hermomyrkylliset kemikaalilisät vahingoittavat suoraan hermosoluja ylikiihottamalla niitä solukuolemaan asti
- niitä löytyy muun muassa vähäkalorisista kivennäisvesistä, säilykekeitoista, salaattikastikkeista ja makkaroista
- niitä käytetään tuomaan makua yliprosessoituihin ruokiin
Lukekaa vielä tämä toimittaja Katajan pohdinta:
Miten ruokayhtiöt sitten onnistuvat piilottamaan "myrkkynsä" ja lisäaineensa ruokiinsa? Se on Adamsin mukaan helppoa: yhtiöt vain vaihtavat ainesosille nimeä, sekoittaen samalla kuluttajat. Kun kuluttaja kerran oppii välttämään mononatriumglutamaattia, ruokayhtiöt alkavatkin käyttämään hiivauutetta tai sanan muita synonyymeja kuten torula hiivaa tai kalsiumkaseinaattia. Tiesitkö esimerkiksi, että tarjoamalla lapselle hot dogeja kasvaa heidän riski sairastua aivosyöpään 300 prosentilla? Tai, että syömällä yhdenkin annoksen prosessoitua lihaa päivittäin kasvaa riskisi sairastua haimasyöpään 67 prosentilla? Tutkimusten mukaan osa keinotekoisista väriaineista voi aiheuttaa lapsilla käyttäytymishäiriöitä? Useimmat ADHD-lasten oireet voitaisiin parantaa parin viikon ruokavaliolla, jossa vältettäisiin tiettyjä ruoka-ainesosia. Kaikki guacamole-kastikkeet eivät edes sisällä avokadoa? Sen sijaan ne on koostettu hydratuista soijapavun öljyistä ja keintotekoisista väriaineista. YÄK!
Kiitos Mari Kataja! Hyvää jatkoa ja uusien terveysjuttujen metsästys jatkukoon kohdallasi!
Lähde: Tohtori.fi., 1.8.2008
perjantaina, elokuuta 01, 2008
Vaarallisimmat ruoka-aineet
Fruktoosia kohtuudella
*
Tätä kirjoitusta kommentoidaan vilkkaasti ja asiantuntevasti!
Nimimerkki "westien" olen tavannut ja me olemme käyneet ennenkin mielenkiintoista keskustelua fruktoosin roolista maksan rasvoittumisessa. Westie tiivistää olennaisimmat asiat oivalliseen tapaansa:
Aika hyvällä varmuudella voidaan sanoa seuraavat asiat:
- fruktoosi rasvoittaa maksaa tehokkaammin kuin muut sokerit
- maksan rasvan määrä lisääntyy kun D2 etenee
- D2:n edetessä maksan insuliiniherkkyys alenee
- maksan insuliiniresistenssi aiheuttaa metabolisen oireyhtymän
Mutta miksi ja miten fruktoosi rasvoittaa maksaa ja mikä rooli on ravinnon rasvoilla tässä yhtälössä?
Ja "Juuso R" lataa pyssyyn todella kovia panoksia: Lukekaa tämä julkaisu (Basciano H, Federico L, Adeli K. Fructose, insulin resistance, and metabolic dyslipidemia. Nutr Metab (Lond) 2 (1): 5, 2005)!
Fruktoosia (hedelmäsokeria) on syytä nauttia vain kohtuullisia määriä, sillä uuden tutkimusnäytön mukaan fruktoosi voi lihottaa!
Fruktoosi saattaa olla jopa haitallisempaa kuin muut sokerit. Teksasin yliopiston tutkimuksen mukaan fruktoosi saattaa lisätä rasvan kertymistä vartaloon nopeammin kuin muut sokerit kuten glukoosi tai sakkaroosi. Tutkimus julkaistiin Journal of Nutrition -lehdessä kesäkuussa.
Tutkimuksessa annettiin kuudelle terveelle koehenkilölle juotavaksi fruktoosilla ja glukoosilla makeutettuja juomia, minkä jälkeen koehenkilöiden verensokeria ja rasva-arvoja mitattiin. Tutkimus osoitti, millä nopeudella ihmiskeho muodostaa rasvahappoja fruktoosista, sanoi Teksasin yliopiston Medical Centerin apulaisprofessori Elizabeth Parks. Parks kuitenkin haluaa korostaa, että on harhaanjohtavaa väittää, että mikään yksittäinen ruoka-aine johtaa yksistään ylipainoon tai tyypin 2 diabetekseen. Hän arvelee, että fruktoosi saattaa olla yksi osatekijä, mutta ei ainoa ongelma. Amerikkalaiset syövät liian paljon kaloreita liikkumiseensa nähden. Me syömme liikaa rasvaa, proteiineja ja kaikkia sokereita, Parks toteaa.
Myös Suomen Diabetesliiton ravitsemusterapeutti Eija Ruuskanen painottaa kohtuukäytön tärkeyttä. Ruuskasen mukaan toisinaan Diabetesliiton kurssilaiset kyselevät mahdollisuudesta korvata tavallinen sokeri fruktoosilla. "Suosituksemme on, että mitä tahansa sokeria käytetään, niin sitä käytetään kohtuudella. Tavallinen sokeri on edullisempaa ja helpompaa. Suositukset ovat samat diabeetikoille kuin kaikille muillekin", Ruuskanen toteaa.
Fruktoosi-tutkimuksessa Parks houkutteli koekaniineiksi kuusi keski-iältään 28-vuotiasta normaalipainoista koehenkilöä, joista neljä oli miehiä ja kaksi naisia. Koehenkilöt joivat kolmea erilaista virvoitusjuomaa kolmella eri kerralla. Yksi juomista oli makeutettu pelkästään glukoosilla, toinen puoliksi glukoosilla ja puoliksi fruktoosilla ja kolmas 25-prosenttisesti glukoosilla ja 75-prosenttisesti fruktoosilla.
Kehon rasvahappojen muodostuminen (lipogeneesi) lisääntyi 7,8 prosenttia pelkästä glukoosijuomasta, 15,9 prosenttia juomasta, jossa puolet oli glukoosia ja puolet fruktoosia sekä 16,9 prosenttia pääasiallisesti fruktoosilla makeutetusta juomasta. Lisäksi kehon tyydyttyneiden triglyseridi -rasvahappojen arvot olivat 11-29 prosenttia korkeammat fruktoosilla makeutettujen juomien nauttimisen jälkeen. "Tutkimuksen viesti on merkittävä sen vuoksi, että kehon rasvasynteesi tutkittiin heti juomien nauttimisen jälkeen. Hiilihydraatit tulivat kehoon sokereina, maksa hajotti molekyylit ja liitti ne uudelleen yhteen muodostaakseen rasvaa. Kaikki tämä tapahtui neljän tunnin sisällä", Parks toteaa.
Parksin mukaan tutkimus jopa aliarvioi fruktoosin toiminnan, sillä koehenkilöt olivat terveitä ja pystyivät todennäköisesti hajottamaan fruktoosin nopeasti. Ylipainoisilla sokerin hajottaminen on jo saattanut häiriintyä, minkä vuoksi rasvan muodostuminen saattaa olla suurempaa, Parks lisää.
Vastaavanlaisia tuloksia fruktoosin nopeammasta vaikutuksesta rasvantuotantoon kehossa on saatu myös Floridan yliopistossa vuonna 2005 laaditussa tutkimuksessa. Floridassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että fruktoosin nauttimisen jälkeen virtsahapot lisääntyivät kehossa. Äkillinen virtsahappojen lisääntyminen häiritsi insuliinin toimintaa, mikä vaikuttaa siihen, kuinka solut varastoivat sokeria ja muita ravintoaineita energiaksi.
Minun mielestäni on hyvä, että tutkimuksissa korostuu tämä hiilihydraattien liiallisen käytön vaara. Aivan riittävän paljon olemme jo kuulleet rasvojen lihottavasta vaikutuksesta. Kuuroille korville ovat sen sijaan ehkä kaikuneet elintarvikekemistien ja tutkijoiden näytöt sokerin lihottavasta vaikutuksesta. Elintarviketeollisuuden käyttämiä halpoja siirappeja ja ilkeitä fruktoositemppuja on syytä tarkastella kriittisesti. Jo nyt jokainen teistä (joka ei ole huippu-urheilua harrastava kestävyysurheilija) voi kokeilla hiilihydraattien vähentämistä puoleen totutusta (kestävyysurheilijalle tämä voi olla liian raju pudotus). Näiden ruoka-aineiden jättämän aukon voitte korvata luonnollisilla eläin- ja kasviperäisillä rasvoilla sekä laadukkaalla proteiinilla. Moni ihminen on kertonut minulle miten makeiden virvoitusjuomien, perunan, riisin ja pastan huomattavasti vähentynyt käyttö on näkynyt vaa'an lukemissa ja parantuneena terveytenä.
Tällaisena hedelmiä ja hedelmämehuja rakastavana ihmisenä olen aika ymmälläni näistä uusista tutkimusnäytöistä. Olisikohan kuitenkin niin, että ne fruktoosit kannattaa napata niistä hedelmistä ja jättää ne elintarviketeollisuuden kyseenalaiset sekoitukset tosi vähiin? Täysin emme pysty välttämään lisättyä fruktoosia, sillä sitä tungetaan eri muodoissa nykyään joka paikkaan. Mitä mieltä olet tästä?
Lähde: Finfoodin uutiskirje, 30.7.2008
Tätä kirjoitusta kommentoidaan vilkkaasti ja asiantuntevasti!
Nimimerkki "westien" olen tavannut ja me olemme käyneet ennenkin mielenkiintoista keskustelua fruktoosin roolista maksan rasvoittumisessa. Westie tiivistää olennaisimmat asiat oivalliseen tapaansa:
Aika hyvällä varmuudella voidaan sanoa seuraavat asiat:
- fruktoosi rasvoittaa maksaa tehokkaammin kuin muut sokerit
- maksan rasvan määrä lisääntyy kun D2 etenee
- D2:n edetessä maksan insuliiniherkkyys alenee
- maksan insuliiniresistenssi aiheuttaa metabolisen oireyhtymän
Mutta miksi ja miten fruktoosi rasvoittaa maksaa ja mikä rooli on ravinnon rasvoilla tässä yhtälössä?
Ja "Juuso R" lataa pyssyyn todella kovia panoksia: Lukekaa tämä julkaisu (Basciano H, Federico L, Adeli K. Fructose, insulin resistance, and metabolic dyslipidemia. Nutr Metab (Lond) 2 (1): 5, 2005)!
Fruktoosia (hedelmäsokeria) on syytä nauttia vain kohtuullisia määriä, sillä uuden tutkimusnäytön mukaan fruktoosi voi lihottaa!
Fruktoosi saattaa olla jopa haitallisempaa kuin muut sokerit. Teksasin yliopiston tutkimuksen mukaan fruktoosi saattaa lisätä rasvan kertymistä vartaloon nopeammin kuin muut sokerit kuten glukoosi tai sakkaroosi. Tutkimus julkaistiin Journal of Nutrition -lehdessä kesäkuussa.
Tutkimuksessa annettiin kuudelle terveelle koehenkilölle juotavaksi fruktoosilla ja glukoosilla makeutettuja juomia, minkä jälkeen koehenkilöiden verensokeria ja rasva-arvoja mitattiin. Tutkimus osoitti, millä nopeudella ihmiskeho muodostaa rasvahappoja fruktoosista, sanoi Teksasin yliopiston Medical Centerin apulaisprofessori Elizabeth Parks. Parks kuitenkin haluaa korostaa, että on harhaanjohtavaa väittää, että mikään yksittäinen ruoka-aine johtaa yksistään ylipainoon tai tyypin 2 diabetekseen. Hän arvelee, että fruktoosi saattaa olla yksi osatekijä, mutta ei ainoa ongelma. Amerikkalaiset syövät liian paljon kaloreita liikkumiseensa nähden. Me syömme liikaa rasvaa, proteiineja ja kaikkia sokereita, Parks toteaa.
Myös Suomen Diabetesliiton ravitsemusterapeutti Eija Ruuskanen painottaa kohtuukäytön tärkeyttä. Ruuskasen mukaan toisinaan Diabetesliiton kurssilaiset kyselevät mahdollisuudesta korvata tavallinen sokeri fruktoosilla. "Suosituksemme on, että mitä tahansa sokeria käytetään, niin sitä käytetään kohtuudella. Tavallinen sokeri on edullisempaa ja helpompaa. Suositukset ovat samat diabeetikoille kuin kaikille muillekin", Ruuskanen toteaa.
Fruktoosi-tutkimuksessa Parks houkutteli koekaniineiksi kuusi keski-iältään 28-vuotiasta normaalipainoista koehenkilöä, joista neljä oli miehiä ja kaksi naisia. Koehenkilöt joivat kolmea erilaista virvoitusjuomaa kolmella eri kerralla. Yksi juomista oli makeutettu pelkästään glukoosilla, toinen puoliksi glukoosilla ja puoliksi fruktoosilla ja kolmas 25-prosenttisesti glukoosilla ja 75-prosenttisesti fruktoosilla.
Kehon rasvahappojen muodostuminen (lipogeneesi) lisääntyi 7,8 prosenttia pelkästä glukoosijuomasta, 15,9 prosenttia juomasta, jossa puolet oli glukoosia ja puolet fruktoosia sekä 16,9 prosenttia pääasiallisesti fruktoosilla makeutetusta juomasta. Lisäksi kehon tyydyttyneiden triglyseridi -rasvahappojen arvot olivat 11-29 prosenttia korkeammat fruktoosilla makeutettujen juomien nauttimisen jälkeen. "Tutkimuksen viesti on merkittävä sen vuoksi, että kehon rasvasynteesi tutkittiin heti juomien nauttimisen jälkeen. Hiilihydraatit tulivat kehoon sokereina, maksa hajotti molekyylit ja liitti ne uudelleen yhteen muodostaakseen rasvaa. Kaikki tämä tapahtui neljän tunnin sisällä", Parks toteaa.
Parksin mukaan tutkimus jopa aliarvioi fruktoosin toiminnan, sillä koehenkilöt olivat terveitä ja pystyivät todennäköisesti hajottamaan fruktoosin nopeasti. Ylipainoisilla sokerin hajottaminen on jo saattanut häiriintyä, minkä vuoksi rasvan muodostuminen saattaa olla suurempaa, Parks lisää.
Vastaavanlaisia tuloksia fruktoosin nopeammasta vaikutuksesta rasvantuotantoon kehossa on saatu myös Floridan yliopistossa vuonna 2005 laaditussa tutkimuksessa. Floridassa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että fruktoosin nauttimisen jälkeen virtsahapot lisääntyivät kehossa. Äkillinen virtsahappojen lisääntyminen häiritsi insuliinin toimintaa, mikä vaikuttaa siihen, kuinka solut varastoivat sokeria ja muita ravintoaineita energiaksi.
Minun mielestäni on hyvä, että tutkimuksissa korostuu tämä hiilihydraattien liiallisen käytön vaara. Aivan riittävän paljon olemme jo kuulleet rasvojen lihottavasta vaikutuksesta. Kuuroille korville ovat sen sijaan ehkä kaikuneet elintarvikekemistien ja tutkijoiden näytöt sokerin lihottavasta vaikutuksesta. Elintarviketeollisuuden käyttämiä halpoja siirappeja ja ilkeitä fruktoositemppuja on syytä tarkastella kriittisesti. Jo nyt jokainen teistä (joka ei ole huippu-urheilua harrastava kestävyysurheilija) voi kokeilla hiilihydraattien vähentämistä puoleen totutusta (kestävyysurheilijalle tämä voi olla liian raju pudotus). Näiden ruoka-aineiden jättämän aukon voitte korvata luonnollisilla eläin- ja kasviperäisillä rasvoilla sekä laadukkaalla proteiinilla. Moni ihminen on kertonut minulle miten makeiden virvoitusjuomien, perunan, riisin ja pastan huomattavasti vähentynyt käyttö on näkynyt vaa'an lukemissa ja parantuneena terveytenä.
Tällaisena hedelmiä ja hedelmämehuja rakastavana ihmisenä olen aika ymmälläni näistä uusista tutkimusnäytöistä. Olisikohan kuitenkin niin, että ne fruktoosit kannattaa napata niistä hedelmistä ja jättää ne elintarviketeollisuuden kyseenalaiset sekoitukset tosi vähiin? Täysin emme pysty välttämään lisättyä fruktoosia, sillä sitä tungetaan eri muodoissa nykyään joka paikkaan. Mitä mieltä olet tästä?
Lähde: Finfoodin uutiskirje, 30.7.2008
Tämä sivusto on kelvollinen!
*
Veteraaniurheilija -sivustoni lukijat halusivat järjestämässäni äänestyksessä viestittää, että tämä sivusto on kelvollinen. Nöyränä otin vastaan tämän tiedon. Ääniä annettiin runsaan kuukauden aikana peräti 249 kpl ja vain kuusitoista lukijaa päätyi arvioimaan sivustoni aivan surkeaksi. Yhtä monta piti sivustoani täysin merkityksettömänä. Käsittämättömältä tuntuu, että Suomesta löytyy 91 henkilöä, jotka pitävät tätä sivustoa parhaana.
Tästä on hyvä jatkaa. Voit mielelläsi osallistua muihin ajankohtaisiin kyselyihini sivustollani.
Tupakan myynti apteekkeihin?
*
Tupakka herättää tunteita. Käytyäni äskettäin Helsingissä satuin kuulemaan rautatieasemalla tuokion verran kahden kaveruksen keskustelua siitä miten vaarallista tupakka on terveydelle. Irrallisena lauseena muistan vieläkin useiden tuntien jälkeen: "Puskan paras teko oli tupakan vaaroista kertominen!"
Tässä ilmeisesti tarkoitettiin Kansanterveyslaitoksen pääjohtajan Pekka Puskan tupakan vastaista valistustyötä Pohjois-Karjala-projektin aikana. Se on asia jota minä suuresti arvostan. Kun Pohjois-Karjalassa tupakoimattomuus yleistyi se todennäköisesti näkyi terveystilastoissa sydän- ja verisuonitautien vähenemisenä, enemmän kuin se näkyvämmin uutisoitu vähentynyt eläinperäisten rasvojen käyttö. Arvostan ja ihailen pääjohtaja Puskan yhä jatkuvaa arvokasta työtä kansakuntamme terveyden puolesta. Surulliseksi tulen kun ajattelen tuota hänen käsittämättömän tomeraa eläinrasvan paheksuntaa. Monien muiden tiedemiesten tapaan hän löysi eläinrasvasta syypään korkeisiin sepelvaltimokuolemiin maassamme. Nyt kun sekä vanha että uusi tieto vahvistaa eläinrasvan hyödyllisyyden, olisi aika nostaa esille PK-projektissa olleita muita suomalaisten terveyteen vaikuttaneita osatekijöitä: mm. tupakoinnin lopettaminen, liikunnan lisääntyminen ja vihannesten ja hedelmien kulutuksen lisääntyminen. Minä uskon vahvasti, että Pohjois-Karjala-projektin myötä vähentyneisiin sepelvaltimokuolemiin vaikutti paljon se seikka, että keski-ikäiset miehet lopettivat kessuttelun. Tupakka on näköjään ollut taas otsikoissa:
Tupakat apteekkiin!
Tanskan hallituksen asettama työryhmä ehdottaa tupakanmyynnin siirtämistä apteekkeihin. Apteekkarit eivät ole lisämyynnistä kiinnostuneita: "Tupakka on niin epäterveellistä, että me emme halua olla missään tekemisissä sen kanssa", sanoo Tanskan Apteekkariliiton terveysjohtaja Lotte Fonnesbæk.
Kokemus monista maista osoittaa, että ehdotetut keinot ovat tehokkaita ja vähentävät esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja. Tanskalaispoliitikot huolehtivat usein liikaa siitä, kuinka paljon he voivat puuttua kansalaisten elämään, vaikka usein ihmiset ovat lopulta tyytyväisiä tämänkaltaisiin päätöksiin", kertoo [Terveysministeriön] lautakunnan jäsen Mette Wier Berlingske Tidendenissä.
Suomalaiset apteekit ottivat kantaa tupakanjakeluun viime vuonna, ja tuolloin tupakanmyynnin todettiin olevan jyrkässä ristiriidassa apteekkien ammatillisen roolin kanssa:
Suomessa apteekkien yhteydessä toimii yli 60 rohdoskauppaa. Rohdoskaupoista myydään yleisiä kauppatavaroita, ja toiminta on integroitu apteekin muuhun toimintaan. Asiakas ei välttämättä lainkaan huomaa asioivansa kahdessa eri yrityksessä. Järjestely on apteekeille taloudellisesti järkevä, jos muuta kuin lääkemyyntiä on kohtuullisen paljon. Nikotiinivalmisteiden vapauduttua apteekin ulkopuoliseen myyntiin on tuotteiden siirto rohdoskaupan puolelle ollut mahdollista. Lainsäädännön mukaan nikotiinivalmisteiden myynti edellyttää kuitenkin myös tupakan myyntiä. Siten nikotiinivalmisteet rohdoskauppaansa siirtäneet apteekkarit ovat lainsäädännön velvoittamina joutuneet aloittamaan tupakan myynnin rohdoskaupassaan. Asiakkaan näkökulmasta tupakka on tullut apteekkeihin. Neuvottelukunta totesi, että tupakan myynti on ristiriidassa apteekkien keskeisen toiminta- ajatuksen, terveyden vaalimisen ja edistämisen, kanssa. Ammatillisia ja eettisiä periaatteita ei voi tässä tapauksessa erottaa toisistaan. Vaikka nikotiinivalmisteiden myyntijärjestely rohdoskaupan kautta olisi taloudellisesti perusteltua, ei ammattietiikka voi joustaa tupakan myyntiin. Monissa apteekeissa tehdään tupakasta vierotustyötä, ja apteekkilaiset ovat viime aikoina kouluttautuneet tähän tehtävään laajasti. Tupakan ottaminen tuotevalikoimaan heikentää apteekin roolin uskottavuutta osana terveydenhuoltoa ja kyseenalaistaa motiivin vieroitustyöhön. Sama henkilö ei voi sekä myydä tupakkaa että pyrkiä vierottamaan ihmisiä sen käytöstä.
Minusta on aika outoa ehdottaa tupakanmyynnin siirtämistä apteekkeihin. Apteekeista olemme tottuneet ostamaan ne tutut päänsärkypillerit, antibiootit ja vaikkapa närästyslääkkeet. Apteekkien pääroolina minä pidän terveyden edistämistä. Jos tupakka tulee apteekkiin, täytyy kysyä onko tupakasta jotain terveydellistä hyötyä, joka puolustaisi sen myyntiä apteekeissa. Ylipäätänsä olen iloinen kun tupakointi on tehty mahdollisimman hankalaksi. Olisipa näitä ystäväni Pertin kaltaisia enemmän: "Tupakointi meni Suomessa niin hankalaksi, että päätin lopettaa koko touhun!"
Entisajan suomalaiset uskoivat tupakan suojaavan synniltä. Sananparren mukaan tupakka on hyvä kalu, se estää naimisenkin halun. (SKVR:XIII2, 3482)
Lähteet: Wikipedia, Helsingin Sanomat, Mediuutiset
Tupakka herättää tunteita. Käytyäni äskettäin Helsingissä satuin kuulemaan rautatieasemalla tuokion verran kahden kaveruksen keskustelua siitä miten vaarallista tupakka on terveydelle. Irrallisena lauseena muistan vieläkin useiden tuntien jälkeen: "Puskan paras teko oli tupakan vaaroista kertominen!"
Tässä ilmeisesti tarkoitettiin Kansanterveyslaitoksen pääjohtajan Pekka Puskan tupakan vastaista valistustyötä Pohjois-Karjala-projektin aikana. Se on asia jota minä suuresti arvostan. Kun Pohjois-Karjalassa tupakoimattomuus yleistyi se todennäköisesti näkyi terveystilastoissa sydän- ja verisuonitautien vähenemisenä, enemmän kuin se näkyvämmin uutisoitu vähentynyt eläinperäisten rasvojen käyttö. Arvostan ja ihailen pääjohtaja Puskan yhä jatkuvaa arvokasta työtä kansakuntamme terveyden puolesta. Surulliseksi tulen kun ajattelen tuota hänen käsittämättömän tomeraa eläinrasvan paheksuntaa. Monien muiden tiedemiesten tapaan hän löysi eläinrasvasta syypään korkeisiin sepelvaltimokuolemiin maassamme. Nyt kun sekä vanha että uusi tieto vahvistaa eläinrasvan hyödyllisyyden, olisi aika nostaa esille PK-projektissa olleita muita suomalaisten terveyteen vaikuttaneita osatekijöitä: mm. tupakoinnin lopettaminen, liikunnan lisääntyminen ja vihannesten ja hedelmien kulutuksen lisääntyminen. Minä uskon vahvasti, että Pohjois-Karjala-projektin myötä vähentyneisiin sepelvaltimokuolemiin vaikutti paljon se seikka, että keski-ikäiset miehet lopettivat kessuttelun. Tupakka on näköjään ollut taas otsikoissa:
Tupakat apteekkiin!
Tanskan hallituksen asettama työryhmä ehdottaa tupakanmyynnin siirtämistä apteekkeihin. Apteekkarit eivät ole lisämyynnistä kiinnostuneita: "Tupakka on niin epäterveellistä, että me emme halua olla missään tekemisissä sen kanssa", sanoo Tanskan Apteekkariliiton terveysjohtaja Lotte Fonnesbæk.
Kokemus monista maista osoittaa, että ehdotetut keinot ovat tehokkaita ja vähentävät esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja. Tanskalaispoliitikot huolehtivat usein liikaa siitä, kuinka paljon he voivat puuttua kansalaisten elämään, vaikka usein ihmiset ovat lopulta tyytyväisiä tämänkaltaisiin päätöksiin", kertoo [Terveysministeriön] lautakunnan jäsen Mette Wier Berlingske Tidendenissä.
Suomalaiset apteekit ottivat kantaa tupakanjakeluun viime vuonna, ja tuolloin tupakanmyynnin todettiin olevan jyrkässä ristiriidassa apteekkien ammatillisen roolin kanssa:
Suomessa apteekkien yhteydessä toimii yli 60 rohdoskauppaa. Rohdoskaupoista myydään yleisiä kauppatavaroita, ja toiminta on integroitu apteekin muuhun toimintaan. Asiakas ei välttämättä lainkaan huomaa asioivansa kahdessa eri yrityksessä. Järjestely on apteekeille taloudellisesti järkevä, jos muuta kuin lääkemyyntiä on kohtuullisen paljon. Nikotiinivalmisteiden vapauduttua apteekin ulkopuoliseen myyntiin on tuotteiden siirto rohdoskaupan puolelle ollut mahdollista. Lainsäädännön mukaan nikotiinivalmisteiden myynti edellyttää kuitenkin myös tupakan myyntiä. Siten nikotiinivalmisteet rohdoskauppaansa siirtäneet apteekkarit ovat lainsäädännön velvoittamina joutuneet aloittamaan tupakan myynnin rohdoskaupassaan. Asiakkaan näkökulmasta tupakka on tullut apteekkeihin. Neuvottelukunta totesi, että tupakan myynti on ristiriidassa apteekkien keskeisen toiminta- ajatuksen, terveyden vaalimisen ja edistämisen, kanssa. Ammatillisia ja eettisiä periaatteita ei voi tässä tapauksessa erottaa toisistaan. Vaikka nikotiinivalmisteiden myyntijärjestely rohdoskaupan kautta olisi taloudellisesti perusteltua, ei ammattietiikka voi joustaa tupakan myyntiin. Monissa apteekeissa tehdään tupakasta vierotustyötä, ja apteekkilaiset ovat viime aikoina kouluttautuneet tähän tehtävään laajasti. Tupakan ottaminen tuotevalikoimaan heikentää apteekin roolin uskottavuutta osana terveydenhuoltoa ja kyseenalaistaa motiivin vieroitustyöhön. Sama henkilö ei voi sekä myydä tupakkaa että pyrkiä vierottamaan ihmisiä sen käytöstä.
Minusta on aika outoa ehdottaa tupakanmyynnin siirtämistä apteekkeihin. Apteekeista olemme tottuneet ostamaan ne tutut päänsärkypillerit, antibiootit ja vaikkapa närästyslääkkeet. Apteekkien pääroolina minä pidän terveyden edistämistä. Jos tupakka tulee apteekkiin, täytyy kysyä onko tupakasta jotain terveydellistä hyötyä, joka puolustaisi sen myyntiä apteekeissa. Ylipäätänsä olen iloinen kun tupakointi on tehty mahdollisimman hankalaksi. Olisipa näitä ystäväni Pertin kaltaisia enemmän: "Tupakointi meni Suomessa niin hankalaksi, että päätin lopettaa koko touhun!"
Entisajan suomalaiset uskoivat tupakan suojaavan synniltä. Sananparren mukaan tupakka on hyvä kalu, se estää naimisenkin halun. (SKVR:XIII2, 3482)
Lähteet: Wikipedia, Helsingin Sanomat, Mediuutiset
torstaina, heinäkuuta 31, 2008
Väärät ruokailutottumukset
*
Jos kaikki on sujunut hyvin, tämä on viimeinen automaattikirjoitukseni:
Jos kaikki on sujunut hyvin, tämä on viimeinen automaattikirjoitukseni:
- Anabolisia steroideja löytynyt ravintolisästä
- Anaboliset steroidit aiheuttavat riippuvuutta
- Einesruoka pärjäsi hyvin, mutta onko se totta?
- Karkit pois näkyvistä!
- Kaunottaret sotajalalla kauneusihanteita vastaan
- Kellogg'silla riittää murheita
- Kotiruoan ylistys - unohda roskaruoka!
- Lapsille suunnatut mainoskampanjat usein vahingollisia
- Laskiaispullan äärellä mietittyä
- Makeiset ja virvoitusjuomat pois kouluista
- Missä suomalaistuotteessa on eniten moderneja E-vitamiineja?
- Rolls pyöristää ihmisiä uudella konseptilla
- Roskaruokaa syödään television ääressä
- Roskaruokaa syövä lapsi on lihava ja sairas
- Roskaruokiin tuoteselosteet
- Ruotsalaislapset syövät liikaa karkkia
- Suomalainen eineskulttuuri
- Supersize Me -koe toistettu Ruotsissa
- Tärkkelyspitoisten ruokien nauttiminen nostaa diabetesriskiä
- Varo ruskeita elintarvikkeita!
- Älä juo Coca-colaa - sairastut siitä!
Vitamiinit ja mineraalit
**
Tärkeitä asioita:
Tärkeitä asioita:
- Aivojen vitamiinit ja mineraalit
- Amerikkalaiset syövät liikaa vitamiineja
- Antioksidanteista voi olla haittaa reumatismissa!
- Antioksidantit ja hivenaineet hyödyllisiä syövän hoidossa
- Appelsiini voittaa C-vitamiinipillerin
- Astmaatikot voivat saada apua D-vitamiinista
- B-vitamiineista ei ole hyötyä sydäninfarktin torjumiseen
- B12-vitamiini on vegaanien ongelma
- Beetakaroteeni hidastaa keuhkojen toiminnan heikkenemistä
- Beetakaroteeni ei ehkä sittenkään tapa
- C-vitamiini ei tykkää kuparista
- C-vitamiinia suoneen syöpäpotilaille
- C-vitamiinin jättiannoksia syöpäpotilaille
- D-vitamiini ehkäisee syöpää
- D-vitamiini ja rasitusmurtumat
- D-vitamiinia influenssaan
- D-vitamiinia saamme liian vähän
- D-vitamiinia osteoporoosiin
- D-vitamiinilisää suositellaan annettavaksi lapsille
- D-vitamiinin päivittäistä suositusta nostettiin Suomessa
- D-vitamiinista löytyy apu syövän hoitoon
- D-vitamiinista vaikea päättää
- D-vitamiinitutkimuksesta mainitsee BMJ positiiviseen sävyyn
- De on dodda eddä D-vidamiini auddaa
- Deetä tarvitaan!
- Diabeetikkojen pitäisi ehkä syödä enemmän kromia
- Foolihappo ei ole hölmömpi vitamiini
- Foolihappoa sopivasti
- G-vitamiini
- Isoista D-vitamiiniannoksista hyötyä rinta- ja munasarjasyövän ehkäisyssä
- Kalsium ja D-vitamiini lievittää "tiikerin" oireita
- Kalsiumia saadaan riittävästi suomalaisesta ruosta
- Kevennä hengitystä D-vitamiinilla
- Kohtuus kaikessa myös antioksidanttien suhteen
- KurKKaapa ameriKKalaisten tutKijoiden K-vitamiinitietoja
- Lisää luutuneita käsityksiä
- Luonto voittaa!
- Luusto tykkää D-vitamiinista
- Magnesium vahvistaa ikääntyneiden luuta
- Miesten luukato ei ole mikään helppo juttu ymmärtää
- Miten paljon D3-vitamiinia iäkkäät ihmiset tarvitsevat?
- Muutama kommentti Totuus vitamiineista-ohjelmasta
- Myönteisiä uutisia foolihaposta vaihteeksi
- Näe paremmin - syö vitamiinipitoista ruokaa!
- Paineita kohottaa B12-vitamiinin päivittäisiä suosituksia
- Peruna tykkää seleenistä
- Ravinnon folaatit vähentävät riskiä sairastua haimasyöpään
- Riittävä D-vitamiini pitää vanhuksen kauemmin kotona
- Sisäliikunnan vaikutus D-vitamiiniin
- Suomessa lasten kannattaa nauttia D-vitamiinilla rikastettuja tuotteita ainakin talvisaikaan
- Synteettiset vastaan luonnolliset vitamiinit
- Syökää E-vitamiineja ruoasta!
- Takaisku vitamiinipillereiden popsijoille
- Varo Internetistä ostettavia vitamiinivalmisteita!
- Vitamiineista hyötyä paksusuolen terveydessä
- Vitamiinipohdintoja
- Vitamiinit lautaselta - ei purkista
- Väittelyä C- ja E-vitamiineista
Viisi minuuttia -sarja
**
Näitä voi lukea yön hiljaisina tunteina:
Näitä voi lukea yön hiljaisina tunteina:
Viisi minuuttia -sarja (20)
- ...aikuisten aivovammoista
- ...avokadosta
- ...korkeasta verenpaineesta
- ...laihdutusvalmisteista
- ...lantusta
- ...liikkujan ravinnosta
- ...metabolisesta oireyhtymästä
- ...nauriista
- ...parsasta
- ...piilorasvasta
- ...rasvamaksasta
- ...ravintorasvoista
- ...ravintovalistuksesta
- ...ruokavaliosta
- ...syömisen säätelystä
- ...terveellisistä rasvoista
- ...urheilijan lihaksista
- ...virvoitusjuomista
- ...voista
- ...väsymyksestä
keskiviikkona, heinäkuuta 30, 2008
Vaihtoehtoiset hoitomuodot
*
Ei aina tarvitse olla niin virallinen:
Ei aina tarvitse olla niin virallinen:
- Aasialainen paradoksi - vihreä tee?
- Afrikkalaisetkin tutkivat n-3-rasvahappoja
- Annatko lisää Anna-Liisa?
- Antioksidanteista ja vitamiineista ei juurikaan hyötyä syövän ehkäisyssä
- CLA ei toimi
- Eikosapentaeenihappo masennuksen hoidossa
- Fitline - shitline?
- Flavonoideista haittaa lääkkeiden imeytymisessä
- Hieno näyttö omega-3-rasvahappojen terveyshyödyistä
- Homeopatia toimii, ei toimi, toimii, ei toimi...
- Homeopatiakeskustelu on jatkunut!
- Homeopatian myöhempiä vaiheita
- Homeopatian suosiota on vaikea käsittää
- Homeopatiasta rakentavaa kritiikkiä - KIITOS!
- Hämmentävä uutinen Herbalife -tuotteista
- Jotkut luontaistuotteet toimivat, jotkut eivät
- Kalaöljyt alentavat veren haitallisia rasvoja
- Kalaöljyt auttavat masennukseen
- Kalaöljyt lieventävät urheilijoiden rasitusastmaa
- Kalaöljyvalmisteet hyödyllisiä raskausaikana
- Karnosiiniterveisiä tohtori Toloselta
- Korkean homokysteiinin ja mielen tylsistymisen välillä yhteys
- Lapset käyttävät ahkerasti luontaistuotteita
- Luontaistuotteet ovat suosittuja
- Luontaistuotteiden parjauskampanja menossa?
- Lääkäri Antti Heikkilä ampuu pehmeitä rasvapaukkuja Kansanterveyslaitoksen suuntaan
- Mielenkiintoista keskustelua homeopatiasta
- Mustaherukan ylistystä
- No niin noni alentaa kolesterolia
- Omega-3-rasvahapoilla huijataan
- Omega-3-rasvahapoista ei ole apua pitkälle edenneessä dementiassa
- Omega-3-rasvahapoista vaihteeksi terveysvaikutuksia vähättelevä tutkimus
- Omega-3-rasvahapot ja syöpä
- Omega-3-rasvahapot ovat hyödyksi sepelvaltimosairauksissa
- Omega-3-rasvahapot voivat olla hyödyllisiä aikuisiän diabetekseen ja masennuksen hoitoon
- Omega-3-rasvahappojen puute aiheutti lisääntynyttä masennusta ja agressiivisuutta
- Ota inkivääriä leikkauksen jälkeiseen pahoinvointiin
- Parsakaali on myrkkyä syöpäsoluille
- Potkaise aineenvaihdunta käyntiin!
- Punahattu ei ole mikään hyvä lääke vilustumiseen
- Punahattu saattaa sittenkin vähentää flunssariskiä
- Rikkaruohopillereillä eroon suuhaavoista
- Taistelua kaamosmasennusta vastaan
- Tee tehokasta munasarjasyöpään
- Tehoavatko luontaistuotteet?
- Terrorisoiko suolisto elämääsi?
- Toimiiko Ginseng?
- Totuus EPA:sta löytyy Maastrichtista?
- Uscox sä pikkuhiljaa omega-3:een?
- Uutta tietoa vapaista radikaaleista ja antioksidanteista tohtori Tolosen sivuilla
- Vaihtoehtoiset hoidot testiin Karolinska Instituutissa
- Vaihtoehtolääkinnän merkitys
- Valkosipulilla voi hoitaa suun terveyttä
- Vihreä tee auttaa taistelemaan leukemiaa vastaan
Urheilijoiden valistustyö
**
Urheilijoita valistan niin tavattoman mielelläni. Joko olet tilannut minut paikalle?
Urheilijoita valistan niin tavattoman mielelläni. Joko olet tilannut minut paikalle?
Urheilijoiden valistustyö (121)
- Aiotko huippu-urheilijaksi?
- Alppi-hiihtäjän ravinto-opas
- Anaboliset steroidit aiheuttavat riippuvuutta
- Antioksidanteista ei apua ultramaratonaarin palautumisessa
- Antioksidantteja urheilijalle
- Astmamaratoonarit liikkeellä
- Beta-alaniinia huippusprinttereille
- Christerin liikuntadieetti
- Doping on salakavala juttu urheilijalle
- Doping-aineet ja kuntoilu
- Doping- ja lääkeaineita myydään Suomessa järjestäytyneen rikollisuuden kautta
- Fosfatidyyliseriinistä oli sen sijaan apua kilpapyöräilijöille
- Geenidoping on valtavan iso ongelma
- Geenidoping tulee - pitävätkö urheilijat näppinsä poissa?
- Glukokortikoidit eivät häirinneet urheilijoiden ruokahalua
- En jäänyt kiinni dopingista
- Hera on urheilijalle ja potilaille sopivaa jätettä
- HMB - mitä siitä voi sanoa?
- Hiihtäjän astma
- Hiirten juoksukisoissa mentiin lujaa
- Huippu-urheilija kestää nestevajetta paremmin kuin harrastelija
- Hyvin sanottu - liikunnasta
- Ilmainen lahja!
- Isomaltuloosi
- Jalkapalloilijan on muistettava ruokailla monipuolisesti
- Jelly Belly - toimiiko urheilijalla?
- Juo urheilija juo...
- Juoksemalla voidaan ehkä pitää diabetes loitolla
- Juoksijan ravinto
- Kalsiumin puute lihaksissa uuvuttaa maratoonarin
- Karnitiinin turvallisuus selvitetty
- Kasvuikäisen painonnostajan painonpudotus
- Kehonrakentajien ravitsemusta ei voi suositella jokapojalle
- Kielletyt lääkeaineet ja menetelmät urheilussa 2006
- Kierros vielä - kyllä sinä jaksat!
- Kofeiini voi olla vaarallista ennen treeniä!
- Kofeiinipitoiset urheilujuomat toimivat helteelläkin
- Kortikosteroidit parantavat laittomasti urheilijan suorituskykyä
- Koulun liikuntatunneilla ei viihdytä
- Kreatiinin turvallisuudesta ei vielä täyttä varmuutta
- Kreatiinista ei hyötyä tennispelaajille
- Kuntoilijan pieni ravinto-opas
- Kuntosalille herkuttelukesän jälkeen
- Kylmyys urheilijan riesana
- Kävellen terveeksi
- Leusiinia iäkkäille urheilijoille
- Lihakset pysyvät kunnossa pelkällä vapaa-ajan liikunnalla?
- Lihasten väsymistä tutkitaan vilkkaasti
- Liian moni kuntoilija käyttää dopingaineita
- Liika on liikaa vedenkin suhteen
- Liikkuja voi vähän tavallista sokeriakin nauttia
- Liikkumisen iloa hauskoilla tuotteilla
- Liikkuva lapsi on hoikka ja terve
- Liiku luittesi takia
- Liikunnan terveysvaikutukset todistettu moneen kertaan
- Liikunnan vaikutukset solutasolla
- Liikunnasta elämäntapa diabeetikoille
- Liikunnasta on hyötyä masentuneelle
- Liikunta alentaa kolesterolia
- Liikunta auttaa närästykseen
- Liikunta ja CRP
- Liikunta on turvallista myös ylipainoisille
- Liikunta polttaa rasvaa erityisesti naisilla
- Liikunta vähentää kehon rasvoittumista
- Living low - training high
- Loppiaisena ei loppua näy liikkumiselle Turussa
- Lääke ja liike - tappava yhdistelmä?
- Lääkkeet ja lisäravinteet urheilussa
- Maito on hyödyllistä urheilijan lihaksille
- Maito sopii urheilijoille
- Maitohappo on huippu-urheilijan paras ystävä
- Maratoonari tuottaa tonnikaupalla vapaita happiradikaaleja
- Miesurheilijoilla syömishäiriöitä
- Miksi geeliä kun rusinatkin on keksitty?
- Mitalin kiilto silmissä?
- Miten huippu-urheilu eroaa tavallisesta liikunnasta?
- Miten lihas väsyy?
- Mitä tarkoittaa urheilijan sydän?
- Morfiinia tai ei - kovaa mennään!
- Naisurheilijan oireyhtymä
- Nestetasapainon ylläpito
- No pain - no gain
- Nuoren uimarin ravinto-opas
- Nuoren urheilijan ravinnon muistilista
- Nuorten urheilijoiden hemoglobiiniarvot
- Olohuonejumppa
- Painoluokkalajeissa kilpailleet urheilijat herkkiä lihomaan
- Palautusjuoma tarpeellinen kova treenaavilla
- Probiootteja kestävyysurheilijoille
- Pysyvätkö bonusurheilijamme puhtaina?
- Ravintovalmennussuunnitelma urheilijoille
- Ravitsemusasiat pielessä suomalaisilla huippu-urheilijoilla
- Runner's high - juoksijan taivas
- Seisontaliikuntaa
- Sokeririippuvuus vaihtui maratoneihin
- Sopivaa liikuntaa työikäisille
- Superkompensaatio säilyttää lihasglykogeenin korkealla tasolla jopa 5 päivää
- Sählynpelaajan urheilujuoma
- Tankki täynnä treeneihin
- Terveyttä voimaharjoittelusta
- Teräsmiehet eivät hevillä ruostu
- Toimiiko kreatiini pikajuoksijalle?
- Tsiikaa tätä nuori yleisurheilija!
- Urheilevat nuoret syövät terveellisemmin kuin urheilua harrastamattomat
- Urheilija syö viljavalmisteita!
- Urheilijan on muistettava syödä kunnolla
- Urheilijat huomio! Soija pahensi sydänsairaiden hiirten olotilaa
- Urheilijat syövät jopa ruokasoodaa parantaakseen suorituskykyään
- Urheilijoiden lääkkeiden käyttö hyvin yleistä
- Urheilijoita on aika helppo huijata
- Urheilun sponsorointipohdintoja
- Urheilusuorituksen parantamisesta pitkä vuodatus
- Urheiluvalmiste alensi verenpainetta
- Urheiluvammat uusiutuvat herkästi
- Vahingossa liikkumisen riskiä pitäisi lisätä
- Varhaisnuorten kasvupyrähdys ja ravinnontarve
- Varo muskelimiestä!
- Varusmiehillä kehno kunto
- Virvoitusjuomat turhia suomalaiselle urheilijalle
- Vähähiilihydraattinen ruokavalio ei johda lihasmassan menetykseen
- Väitetään urheilijoiden käyttävän paljon lääkkeitä
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)