lauantaina, elokuuta 01, 2009

Kilpailu: Samin VHH vastaan Valtion sapuskat


*
KILPAILU ON PÄÄTTYNYT!
Sami voitti! Lue täydellinen raportti Samin voittosapuskoista.

Samin VHH vastaan Valtion sapuskat! Sami Uusitalo lupaa 1000 euroa palkintorahoina ensimmäiselle kilpailijalle, jolla kilpailuvastauksen kriteerit täyttyvät:
- Kokonaisenergia jää alle 800 kcal
- Siinä on enemmän vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita kuin hänen rakentamassaan ateriakokonaisuudessa
- Kokonaisenergiasta 55-60 % täytyy tulla hiilihydraateista.
- Leipää on oltava vähintään 170 g (n. 5 palaa) ja perunaa/riisiä/pastaa yhteensä vähintään 280 g
- Aterioiden on noudatettava muutoinkin VRN:n linjaa ja ruoka-aineet on oltava Suomesta ostettavia ja realistisia määriltään.


Yhden päivän ruokailut!

Ehdottakaa parasta mahdollista laihdutusruokavaliota, joka rakentuu Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten varaan! Malliksi voitte täyttää ruokapäiväkirjan yhden kokonaisen päivän ajalta mahdollisimman tarkkaan (esim. aamupala, välipala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala). Sami on jättänyt minulle arvioitavaksi oman vähähiilihydraattisen (VHH) ehdotuksensa. Kokonaisenergiansaanti on reippaasti alle 1000 kcal/päivä. Paljastamme Samin VHH-ruokavalion 1.8.2009 haastattelun kera, jolloin kilpailu myös päättyy.

Ystäväni, Sami Uusitalo
, haluaa uudella kilpailullaan herättää keskustelua, siitä mikä laihdutusruokavalio sisältää eniten suojaravintoaineita ja jolla on myös paras laihdutusvaikutus. Aiemman lounaskilpailun (yksi ateriakerta) Sami voitti ylivoimaisesti. Mutta pärjääkö Sami enää Valtion sapuskoille kun pitäisi koko päivän ruokailut ilmoittaa? Löytyykö terveys perunasta, leivästä ja rasvattomista tuotteista?

Kilpailuehdotuksia ja kommentteja saa tulla! Usein väitetään, että VHH:lla on pulassa: Ei saa riittävästi suojaravintoaineita. Onko tämä totta? Voiko Valtion sapuskat koota niin, että laihdutusvaikutus saavutetaan ja kaikkia suojaravintoaineita saadaan riittävästi?

Kilpailuehdotukset tänne: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Lue tästä muita tuoreita kirjoituksiani eri ruokavalioista:

torstaina, heinäkuuta 30, 2009

Ravitsemusterapeuttien kirjoituksia


**
Sivuillani on juuri päättynyt kysely ravitsemusterapeuttien tarpeellisuudesta. Niukka vähemmistö piti ravitsemusterapeutteja hyödyllisinä! Ravitsemusterapeuteilla on ainakin tämän kyselyn mukaan siis edessä profiilin nosto. Kun lukee ravitsemusterapeuttien kirjoituksia, voi todeta käsitysten terveellisestä ruoasta vaihtelevan laidasta laitaan. Se voi olla yksi syy miksi tämä tärkeä ammattiryhmä ei saa sille kuuluvaa arvostusta.

Tässä muutamien ravitsemusterapeuttien kirjoituksia, joiden perusteella voit mahdollisesti arvioida käsitystäsi tästä ammattiryhmästä. Tässä muutamia ravitsemuksen ammattilaisten kirjoituksia:

Rasva ei lihotakaan

Suomalaiset syövät vähemmän ja laadukkaampaa rasvaa kuin ennen. Pohjois-Karjala-projektin ansioista ruokavalion rasvanlaatu on parantunut ja itäsuomalaiset miehet elävät pidempään kuin aiemmin. Suomalaiset käyttävät rutiinilla vähärasvaisia maitotaloustuotteita ja punainen maito pöydässä on jo ihmetyksen aihe. Omat lapseni eivät pidä edes kevytmaidon mausta kun ovat tottuneet rasvattoman makuun. Tyttöni kysyi kerran minulta hämmästyneenä: "Äiti, tiesitkö, että on olemassa punaista maitoa?"

Margariinit ovat tulleet jäädäkseen ja usein painoa pyritään hallitsemaan vähärasvaisilla tuotteilla. Asialla on monta hyvää puolta, mutta näen työssäni myös paljon ihmisiä, jotka välttävät jo liiaksi rasvaa. Rasvakammo ei ole tarpeen, vaan on syytä pohtia ruokavalion kokonaisuutta.

Liian vähän rasvaa

Elimistö tarvitsee välttämättömiä rasvahappoja oikeastaan lähes kaikkeen toimintaan. Välttämättömät rasvahapot (alfalinoleeni- ja linolihappoa) on saatava ravinnosta ja näistä elimistö pystyy sitten tuottamaan muita tarvittavia rasvahappoja. Parhaat välttämättömien rasvahappojen lähteet ovat kasviöljyt ja rasvainen kala. Jos näitä rasvahappoja ei saa riittävästi ravinnosta, se näkyy monin tavoin. Ensimmäisenä ihossa, vastustuskyvyssä. Liian vähäinen kokonaisrasvan ja/tai välttämättömien rasvahappojen saanti vaikuttaa myös painonlaskuun ja hormonitasapainoon. Työssäni olen usein nähnyt, että liian vähäinen rasvan saanti hidastaa tai pysäyttää laihtumisen ja se taas jatkuu, kun ruokavaliota muutetaan. Yhä useammin joudun puuttumaan ruokavalion vähärasvaisuuteen. Vaikken suosittele kermalla ja voilla läträämistä, ei tämä vähävähärasvaisuuskaan ole toivottavaa.

Pähkinät ja siemenet osaksi ruokavaliota

Uusimmat tutkimukset ovat osoittaneet, etteivät pähkinät lihota, vaan oikeastaan helpottavat painonlaskua. Pähkinöissä, manteleissa ja siemenissä on terveyden kannalta hyvää rasvaa ja lisäksi proteiinia ja kohtuullisesti hiilihydraattia. Suosittelen niitä painontarkkailijalle salaateissa, ruuassa ja välipaloina. Minusta yksin hedelmä pitää huonosti nälkää poissa, mutta jos omenan kanssa syö kourallisen manteleita tai pähkinöitä, jaksaa paremmin seuraavaan isompaan ateriaan. Jos tekee valintaa karkin tai pähkinöiden välillä on valinta helppo: pähkinöitä ehdottomasti! Vaikka karkeissa on vähemmän energiaa, ovat ne silkkaa sokeria ja lisäaineita.

Voita, kermaa ja rypsiöljyä

Kun ruokavalion kokonaisuus ratkaisee, ei voin ja kerman käyttö ole pannassa. Itse suosin mieluummin lorausta oikeaa kermaa kuin desi tolkulla kerman korviketta. Uusien perunoiden kanssa maistuu voi, mutta vastapainoksi laitan salaatin päälle lorauksen rypsiöljyä. Tasapaino on tärkeää, pehmeitä ja kovia sulassa sovussa. Margariinin käyttö ei ole mikään välttämättömyys, jos muistaa käyttää vähintään 2 rkl rypsiöljyä päivässä.

Muista ne hiilihydraatit

Rasvan määrää on viisasta tarkkailla, mutta usein unohtuu se, että runsas hiilihydraattien, erityisesti valkoisen viljan ja sokerin, käyttö on yksi suuri syy painonnousuun. Uusia pottuja syödessä katsoisinkin, kuinka monta perunaa menee aterialla. Jos parin perunan päälle sipasee vähän voita, niin ei se ole niin paha juttu. Mutta jos perunoita menee kymmenkunta, ei sitä pelasta mikään margariini.


Rasvaa riittävästi:

- päivittäin 2 rkl rypsiöljyä ruuanvalmistuksessa tai kasvisten päällä
- pähkinöitä ja manteleita kourallinen tai pari välipalaksi tai salaatin päälle
- paahdetut siemenet salaatissa tai wokissa tuovat lisää makua ja hyviä rasvahappoja
- kalaa kahdesti viikossa
- margariinit ovat hyvä tapa lisätä pehmeän rasvan määrää, mutta ilmankin pärjää
- voita, kermaa ja rasvaisia maitotaloustuotteita kohtuudella


Reijo Laatikainen, kirjoittaa mm. omassa blogissaan

Kaikki joukolla vaatimaan

New England Journal of Medicine lehdessä julkaistiin helmikuussa 2009 kirjoitus erilaisten dieettien vaikutuksesta painoon. Mitään uutta oleellista ei löydetty, mutta jälleen tuli vahvistettua se, että pysyvä painonpudotus on vaikeaa, vaikka olisi ammattilaiset vahtimassa kaloreita ja kannustamassa laihduttajia.
Tutkimuksen yhteydessä oli pääkirjoitus ja vilkasta verkkokeskustelua, joista voi aistia turhautumista dieettihömpötykseen. Moni, jopa USA:ssa, tuntuu peräänkuuluttavan yhteisötason painonhallintaohjelmaa.
Pysyvä keino parempaan terveyteen on painonhallinta. Siinä terveellisestä ruokavaliosta on tullut pysyvä tapa. Tähän päästään laajalti muuttamalla ympäristöämme siten, että ympäristö kannustaa terveellisiin elämäntapavalintoihin ja estää epäterveellisiä valintoja. Jälkimmäisestä hyvä esimerkki on esim. tupakoinnin kieltäminen ravintoloissa. Ainakin ravintolatyöntekijöiden passiivinen tupakointi on vähentynyt varmuudella.
Nyt olisi korkea aika tehdä samanlaisia päätöksiä suomalaisen kehon painon hyväksi. Meidän kaikkien tulisi ryhtyä vaatimaan niitä! Kieltojen lisäksi olisi oleellista kehittää kannustimia. Muistatteko, kun Esko Aho esitti, että tupakoimattomat ja normaalipainoiset saisivat taloudellista kannustetta valtiolta, esim. pienemmät verot? Poruhan siitä nousi, minusta asia oli kiinnostava ajatus. Hyvä esimerkki on myös Pekka Niska Oy, jossa työntekijöille maksetaan lisää useista eri terveysteoista.
On turhaa hölynpölyä, että terveellinen ruoka ei voi olla maukasta. Eikä sen tarvitse olla kallistakaan. Meidän veronmaksajien pitäisi vaatia, että lapsemme saisivat mahdollisimman terveellistä ruokaa koulussa ja päiväkodeissa. Ei ole montaa vuotta, kun Helsingissä lapsille vaihdettiin päiväkodeissa rasvaton maito kevyt maitoon, jostain maatalouspoliittisesta syystä! Toivottavasti asia on nyt korjattu, mutta kaikenlaista älyvapaata tapahtuu.
Uskaltaisipa Risikko tai joku muu riittävän vaikutusvaltainen henkilö tehdä uskaliaan ja uraauurtavan aloitteen terveyspoliittisesta ohjelmasta ja ampua Suomen maailmankartalle painonhallinnan mallimaana! Siinähän saisi jokusen henkilön työllistettyäkin sivussa.
Mitä sinun mielestä voisimme itse kukin tehdä lihavuusepidemian suitsimiseksi?


Liisa Heinonen, laillistettu ravitsemusterapeutti, Suomen Diabetesliitto ry
(Lähes tollona minua pitänyt Liisa kirjoitti näin Suomen Potilaslehdessä vuonna 2007)

Diabetesliiton suositteleman diabetesruokavalion terveysvaikutukset on tieteellisesti tutkittu

Potilaslehdessä 1/2007 julkaistiin Christer Sundqvistin artikkeli diabetesruokavaliosta. Artikkelissa käsiteltiin tyypin 2 diabetesta ja diabetesruokavaliota yksipuolisesti ja tavalla, joka vaatii kommentointia ja oikaisua. Sundqvist sivuuttaa artikkelissaan lähes tyystin sen, että tyypin 2 diabetes on paljon muutakin kuin sokeritauti.

On erityisen tärkeätä oivaltaa, että tyypin 2 diabeteksessa ovat häiriintyneet sekä sokeri- että rasva-aineenvaihdunta ja että kyseessä on salakavala valtimotauti, joka kehittyy vähitellen oireita antamatta. Vaikka Sundqvist viittaa tuoreeseen, pätevään ja laajalti siteerattuun suomalaiseen diabeteksen ehkäisytutkimukseen, hän tulkitsee sen tuloksia yksipuolisesti unohtaen ravintorasvoja käsittelevän osuuden.
Totta on, että diabetes lisääntyy huolestuttavalla tavalla. Tuore suomalainen väestötutkimus kertoo karua kieltä. Tyypin 2 diabetes ja heikentynyt sokerinsieto on paljon yleisempää kuin on oletettu. Yli 45 vuotiaista miehistä peräti 42 %:lla ja naisista 33 %:lla on jonkinasteinen sokeriaineenvaihdunnan häiriö. Lisäksi yhä nuoremmat, jopa teini-ikäiset, sairastuvat tähän aikuisikäisten sairautena pidettyyn vakavaan tautiin. Vakavaa on juuri se, että sokeriaineenvaihdunnan häiriö on varsin usein yhteydessä myös sydän- ja verisuonisairauksiin. Hyvä uutinen on se, että itse kukin voi vähentää sairastumisriskiään suuresti, sillä terveelliset ruokatottumukset ovat jokaisen ihmisen ulottuvilla. Suomalaisessa
tyypin 2 diabeteksen ehkäisytutkimuksessa saatiin tieteellinen tutkimusnäyttö sille, että ruokatottumuksia järkeistämällä ja painonhallinnalla tyypin 2 diabetes voidaan estää. Samanlainen tutkimustulos on saatu myös amerikkalaisessa ja kiinalaisessa tutkimuksessa.

Millainen ruoka on hyväksi?
Tutkittavien ruokavalio oli nimenomaan ”virallisterveellisen” ruokavaliosuosituksen mukainen. Tutkimustulosten mukaan vaikuttavia ravintotekijöitä ovat riittävän runsas ravintokuidun saanti ja toisaalta tarpeeksi vähäinen kovan rasvan saanti sekä energian saannin vähentäminen niin, että tutkittavien paino laski pysyvästi keskimäärin neljä kiloa 1-2 vuoden aikana. -

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä ruokalautasella?
Ravintokuidun riittävän saannin turvaamiseksi on syötävä kasvis-, hedelmä- ja viljapainotteisesti. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja suositellaan yhteensä noin puoli kiloa päivässä. Se koostuu esimerkiksi 2-3 hedelmästä ja tuntuvasta annoksesta kasviksia pääaterialla ja välipaloina. Kun aloittaa lautasen täyttämisen kasviksilla ja syö välipaloiksi hedelmän tai kaksi, ei muulle kaloripitoisemmalle ruoalle jää enää liikaa tilaa. Täysjyväleipä sopii täydentäjäksi sekä aterioille että välipaloille. Myös täysjyväpuurot ja kuitupitoiset myslit sopivat niin pääaterioiden kuin välipalojen täydentäjiksi päivittäin.
Tällainen syömisen tapa auttaa painonhallinnassa, koska kasviksista, hedelmistä ja marjoista saa vain vähän energiaa. Sen sijaan ravintokuitua niistä saa paljon. Kuitu on kasvisten, hedelmien ja marjojen sekä viljan mukana saatavaa ihmisen elimistössä sulamatonta ainesta, jolla on hyviä vaikutuksia. Se hidastaa aterian jälkeistä verensokerin nousua ja vähentää haitallista veren kolesterolia. Sundqvistin mainitsema nimimerkki ”Mika” ei saa ruokavaliostaan riittävästi ravintokuituja, koska hän on jättänyt viljan kokonaan pois.

Miten vähentää kovan rasvan saantia?
Koska eläinrasvoista suurin osa on kovaa rasvaa, niitä sisältäviä ruokia on syötävä vain hyvin kohtuullisesti. Leivänpäällysrasvana on hyvä käyttää pehmeitä kasvirasvapohjaisia margariineja. Vaikka margariineja osittain kovetetaan, ne sisältävät vähemmän kovaa rasvaa kuin voi. Lisäksi kannattaa valita vähärasvaiset tai rasvattomat maitotuotteet ja juustot sekä lihaleikkeleet ja liharuoka vähärasvaisena aterioille. Kalan käyttö on suositeltavaa liharuokien
sijasta 2-3 kertaa viikossa, koska kalan rasvat ovat öljymäisiä. Pelkkä kasvisateriakin sopii silloin tällöin pääruoaksi. Ruoanlaittoon on suositeltavaa käyttää vähän rypsiöljyä. Samoin kasvissalaattien ja raasteiden kyytipojaksi sopii hyvin rypsiöljypohjainen salaatinkastike.
Sundqvist jättää artikkelissaan kokonaan mainitsematta rasvan laadun ja määrän merkityksen. Kuitenkin näiden suuri merkitys tuli hyvin esiin myös edellä mainitussa suomalaisessa diabeteksen ehkäisytutkimuksessa. Sundqvist jättää artikkelissaan kertomatta esimerkkihenkilö
”Mikan” kolesteroliarvot, jotka ovatkin huolestuttavat. ”Mika” kertoo kolesteroliarvoista Sundqvistin nettisivuilla, mutta ei valitettavasti tunnu ymmärtävän niiden merkitystä.

Ravinnon rasvojen laatusuhteella vaikutetaan veren rasvojen laatusuhteisiin. Ihanteellisinta veren rasvojen - hyvän ja huonon kolesterolin kannalta - on se, että ravinnon rasvoista 2/3 on öljymäistä ja pehmeää rasvaa ja vain 1/3 kovaa rasvaa. Jos veren haitallinen LDL kolesteroli on turhan suuri, se lisää huomattavasti riskiä sairastua sydäntapahtumiin, josta sydäninfarkti on kohtalokkain.

Paino hallintaan syömistä järkeistämällä
Erilaisilla ”nälkäkuureilla” liikapainon saa nopeasti putoamaan. Pitkällä tähtäimellä kuurimaisesta laihduttamisesta ei yleensä ole hyötyä, sillä kun kuuri loppuu, paino tulee herkästi takaisin. Syömisen järkeistämisessä tavoitteena on tehdä pieniä, mutta pysyviä, energiansaannin vähentämiseen tähtääviä muutoksia, jotka voi ajatella pitävänsä vaikka koko loppuelämän. Ajatuksena on saada syömisen määrä ja laatu hallintaan arkielämässä ikään kuin huomaamattomasti järkeviä valintoja tehden. Jos juhlahetkinä tulee herkuteltua liikaa, se ei haittaa, kun arkena muistaa palata sopiviin määriin ja laatuihin.

Sokerin käyttö hyvä pitää kohtuullisena
Ehdottomaan sokerittomuuteen ei tarvitse pyrkiä, koska siitä ei nykykokemusten perusteella ole vastaavaa hyötyä. Diabeetikon ruokavalioon voi sisältyä pieniä määriä sokeria olipa insuliini käytössä tai ei. Pieni lisätyn sokerin määrä - enintään 10 % energian tarpeesta eli 20-50 g päivässä - ei sokeritasapainoa huononna, jos ruokavalio muuten on kuitupitoinen, monipuolinen ja energiamäärältään sopiva. Runsasta sokerin käyttöä on tietenkin hyvä välttää. Ns. sokerittomien dieettituotteiden (leivonnaiset, kahvileivät, suklaa yms.) suosittelemisesta on luovuttu, koska niiden käytöstä ei kokemusten mukaan ole saatu mitään etua verrattuna kohtuulliseen sokerillisten tuotteiden käyttöön. Dieettituotteissa sokeri on yleensä vaihdettu
sorbitoliin tai hedelmäsokeriin energiasisällön ja rasvasisällön pysyessä entisellään. Tällainen dieettituotteiden käyttö vain tuudittaa diabeetikot ”valheelliseen” turvallisuuden tunteeseen: voi luulla syövänsä terveellisesti kun vain välttää sokeria. Tiettyjen sokeria korvaavien tuotteiden käyttö on silti edelleen järkevää diabeetikon ruokavaliossa. Esimerkiksi kahvin ja teen makeuttamiseen sopivat energiattomat makeutusaineet. Virvoitusjuomista ja mehuista kannattaa valita lightjuomat. Diabeetikot voivat käyttää hyvin kohtuullisesti sokerilla makeutettuja, vähärasvaisia leivonnaisia: pikkupulla päivässä mahtuu suositusten puitteisiin. Pelkkä sokerin tiukka välttäminen ei johda hyviin hoitotuloksiin, vaan ruokavaliossa rasvan laatu ja määrä sekä sopiva energian saanti ovat nousseet entistä tärkeämpään rooliin.

Haastattelu Helsingin Sanomissa 23.10.2006

Kansaneläkelaitoksen tutkija Paula Hakala kehottaa vähentämään runsasrasvaisia ruokia, koska niistä liiat kalorit kertyvät helpoimmin. Pois rasvaiset kaloripommit, hän opastaa.

Kohinalla suosioon noussut hiilihydraattitietoinen eli alakarppi dieetti ei Hakalan mukaan ole paras mahdollinen vastaus. Hän lataa pöytään tutkimustietoa äärilaitoja edustavista muotidieeteistä. "Mitä enemmän dieetti poikkeaa tavallisesta syömisestä, sen vaikeampi sitä on noudattaa. Tutkimuksen mukaan noin puolet Atkinsin ja erittäin vähärasvaisen Ornishin dieetin (rasvaa alle 20 prosenttia energiasta) aloittaneista keskeytti sen vuoden aikana. "

Hakala toteaa, että terveen ihmisen haima erittää tarvittavan määrän insuliinia veren sokeritasapainon ylläpitämiseksi. Hän on samaa mieltä siitä, että hiilihydraattipitoinen ruoka isoina annoksina ahmittuna tyyliin pitsaa, limua ja karkkia, on ilman muuta pahasta. Mutta jos hiilihydraatit syödään kuitupitoisessa muodossa kokojyväviljana, kasviksina ja marjoina, ruokavalio on kokonaisuutena terveellinen. Peruna sekä pienet määrät valkojauhotuotteita ja sokeria eivät Hakalan mukaan ole sekaruokavaliossa laihduttajaltakaan kiellettyjä, sillä muut ateriat jarruttavat niiden veren sokeria kohottavaa vaikutusta.

Hakala puolustaa ravintokuidun monia hyviä ominaisuuksia. "Ravintokuidulla on erittäin suuri merkitys suoliston toiminnan ja ummetuksen ehkäisyn kannalta! Kuitu pitää myös yllä kylläisyyden tunnetta lähes yhtä hyvin kuin proteiini eikä se sisällä lainkaan energiaa."

Hakala viittaa tutkimustietoon, jonka mukaan hyvien ja huonojen kolesterolien väärä suhde vaikuttaa sydäntautiriskiin. "Kovien tyydyttyneiden rasvojen kuten voin käyttöä pitäisi vähentää ja valita niiden tilalle kasviöljypohjaisia rasvalevitteitä. Ne eivät sisällä transrasvoja, kuten virheellisesti luullaan. Sen sijaan teollisissa leipomotuotteissa niitä on."


Muita kyselyjäni:

Ei pidä uskoa sokeasti luomuun

*
Ravintoasiat ovat mutkikkaita
ja herättävät herkästi tunteita moniin eri suuntiin. Ainakin minulle on muodostunut tärkeäksi suosia luomutuotteita. Monesta eri syystä, mutta jos yksi syy pitää ilmoittaa luomun suosimisessa, niin se on sen takia kun pidän luomutuotteita ravitsemuksellisesti hyvinä.

Saatan olla tuossa asiassa väärässä! Ei minun maailmankuvaani ratkaisevasti heilauta suuntaan eikä toiseen äskettäin ilmestynyt laaja luomutuotteita koskenut selvitys, jossa luomutuotteet eivät eronneet tavanomaisesti tuotetuista ravintoainesisällöltään. Miettimään kylläkin pistää tällainen tutkimus. Elintarviketieteilijä Juuso Reinikainen kirjoittaa tästä tutkimuksesta erinomaisen hyvin:

American Journal of Clinical Nutrition tykittää kehiin tiukkaa luomudataa. Brittitutkijat kävivät läpi 50 vuoden ajalta peräti huikeat 52471 tutkimusartikkelia. Katsaukseen löytyi luomutuotantoa ja tavanomaisen maatalouden tuotteita tarkastelleita tutkimuksia 162 kpl, joista laadulliset kriteerit täyttäviä tutkimuksia valikoitui analyysiin 55 kpl. Näistä kuitenkin vielä huomattavasti pienempi joukko tutkimuksia sisällytettiin ravintoainesisältöjen vertailuihin.

Tutkimuksessa vertailtiin luomutuotteiden ja tavanomaisten viljelymenetelmin tuotteiden ravitsemuksellista sisältöä 11 suojaravintoainekategoriassa. Keskeinen havainto oli, että näistä kahdeksassa ei ollut eroa eri tuotantotapojen välillä. Luomutuotannon ja tavanomaisen viljelymenetelmien tuotteiden suojaravinto- ja hivenainepitoisuudet eivät poikenneet toisistaan mm. näissä: C-vitamiini, fenoliset yhdisteet, magnesium, kalium, kalsium, sinkki ja rauta.

Tutkijat kertovat heidän analyysiensä olleen ensimmäinen vastaavasti toteutettu, vertaisarvioidussa tiedejulkaisussa julkaistu systemaattinen luomua ja tavanomaista tuotantoa vertaillut tieteellinen katsaus. Katsaus ei osoita luomutuotannon ravitsemuksellista ylivertaisuutta.

Yleisesti ottaen vertailevaa, laadulliset kriteerit täyttävää tutkimusta on aiheesta julkaistu varsin vähän. Pääosin aineisto on hyvin heterogeenistä ja suurelta osin heikkolaatuista. Spekulaatioilta tutkijoiden tekemän tutkimusten valikointityön vaikutuksista tutkimuksen tuloksiin voidaan kuitenkin leikata siivet välittömästi pois. Tutkimuksessa tehtiin suojaravintoainevertailu myös kaikista 162 löydetystä tutkimuksesta, eivätkä tulokset eronneet edellä esitetyistä.

Ravitsemustieteellisestä näkökulmasta luomu on voimakkaassa vastatuulessa, vaikkakin eettisten ja ekologisten tuotteiden myynnin on yleisesti raportoitu olevan kasvussa. Luomun eettiset ja ekologiset näkökulmat lienevätkin vahvimmillaan. Eettisiä ja ekologisia vastuitaan kantavia toimijoita löytyy myös tavanomaisten tuotantotapojen parista. Ei ole poissuljettua, etteikö luomu voisi joistakin näkökulmista erottautuakin myös ravitsemuksellisesti datan kertyessä. Siteerattu tutkimus ei tarkastellut luomutuotteiden puhtautta esim. vierasainejääminä, vaan keskittyi tarkastelemaan ravitsemuksellisia ominaisuuksia. Nykyisistä asetelmista luomun nostaminen jalustalle mielestäni kuitenkin lähinnä asettaa kyseenalaisen varjon muiden tuotantotapojen edustajien ylle - vieläpä sellaisen, joka perustuu pitkälti uskoon.

Lähde: Alan D Dangour, Sakhi K Dodhia, Arabella Hayter, Elizabeth Allen, Karen Lock and Ricardo Uauy. Nutritional quality of organic foods: a systematic review. Am J Clin Nutr (July 29, 2009). doi:10.3945/ajcn.2009.28041

Muita kirjoituksiani luomusta:

Lääketehtaat myöntävät käyttäneensä haamukirjoittajia

###
Reumalääkäri Pekka Nykänen kirjoittaa blogissaan
tärkeästä ja samalla surullisesta asiasta: Lääketehtaat käyttävät haamukirjoittajia

Vuonna 2005 tohtori Adriane Fugh-Berman alkoi selvittää, missä määrin lääketehtaat käyttävät haamukirjoittajia julkaistessaan lääkkeitä koskevia tutkimuksia. Häntä oli itse asiassa, itse kysytty haamukirjoittajaksi. Haamukirjoittaja on sellainen usein tunnettu tiedemies, joka rahan kiilto silmissä suostuu toimimaan lääketehtaan tutkimusjulkaisun kirjoittajana, vaikka ei mahdollisesti olisi lainkaan tehnyt mitään tutkimuksen eteen. Yllättäen 26.7.2009 amerikkalainen lääketehdas Wyeth myöntää käyttäneensä haamukirjoittajia. Tämä myönnytys tulee pitkän selvittelyprosessin jälkeen. Lue tästä esimerkiksi Yhdysvaltain kongressissa käyty keskustelu asiasta. Wyeth on levittänyt haamukirjoittajien julkaisuja lääketehtaan lääke-edustajien kautta lääkäreille esitellessään uusia tuotteita. Kun lääkäri/tutkija saa nimensä tällaiseen artikkeliin, saa hän julkaisun myös omaan meriittilistaansa ja tämä puolestaan väärentää tutkijoiden asemaa heidän kilpaillessaan yliopistollisesta virasta. Tällöin lääketehdas mahdollisesti saa oman miehen tai naisen yliopistoklinikan johtoon.

Tämän vuoden alussa kirjoitin miten arvostettu lääkärilehti PLoS Medicine herätti keskustelua tiedelehdissä tapahtuvasta haamukirjoittelusta. Kun julkaisussa oli mukana tunnettu tiedemies, julkaisu saattoi ylittää julkaisukynnyksen helpommin ja lääkeaine tai lääketieteellinen toimenpide saattoi saada enemmän näkyvyyttä.

Julkaisussa pohdittiin haamukirjoittelua kolmesta eri näkökulmasta:
1) haamukirjoittelu on tieteellistä vilppiä
2) haamukirjoittelun merkitys pitäisi tarkasti arvioida
3) haamukirjoittajat voivat tehdä merkittäviäkin tiedetekoja, mutta se menee useasti epärehellisyyden piikkiin

Minun mielestäni haamukirjoittelu on tuomittavaa. Varmasti tätä esiintyy myös Suomessa. Mitenköhän paljon haamukirjoittelu ohjaa päätöksiä ja suosituksia terveydestä ja ravitsemuksesta?

Muita kirjoituksiani lääkeyritysten kyseenalaisista tempuista:

keskiviikkona, heinäkuuta 29, 2009

Coca-Cola Vio - jääkarhujen juhlajuoma?


##
Coca-Cola -yhtiöltä
eivät hassut ideat ota loppuakseen. Nyt virvoitusjuomajätti aikoo yrittää myydä hiilihapollista, sokerilla makeutettua ja hedelmämaulla maustettua maitojuomaa, jota kutsutaan jääkarhujen juhlajuomaksi. Coca-Cola Vio -tuotteita saa jo Yhdysvalloissa. Muiden maiden valloitus antaa vielä odottaa itseään.


Muita Coca-Cola kirjoituksiani:

Liikunnasta hyötyä vaikka se ei johtaisi laihtumiseen

***
Aiemmissa kirjoituksissani ja kommenteissa
on käynyt ilmi, että liikunta on yksistään aika tehoton tapa laihtua. Aivan uunituoreessa tutkimuksessa selviää miksi kuitenkin jokaisen ihmisen kannattaa harrastaa liikuntaa: Vyötärön seudulla olevat rasvamakkarat häipyvät ja erityisesti rasvoittunut maksa tervehtyy, varsinkin jos kyse on yleistyvästä ilmiöstä, jossa maksa rasvoittuu ilman alkoholin apua.

Maksan toimintaan ja sairauksiin erikoistuneessa Hepatology -lehdessä on ihan äskettäin saanut julkaisuluvan australialaistutkijoiden selvitys liikunnan vaikutuksesta ei-alkoholiperäisen rasvamaksan ehkäisyssä.

Tutkijat olivat kiinnostuneita tietämään miten liikunta näkyy rasvamaksan kehittymisessä silloinkin kun liikunta ei tuota tulosta laihdutuksen suhteen. He valikoivat verrokkiryhmällä kontrolloituun kokeeseen 19 vähän liikuntaa harrastaneita liikalihavia naisia ja miehiä. Heille määrättiin neljän viikon kevyt (aerobinen) liikuntakuuri. Heiltä mitattiin normaalien fyysten mittausten ja kunnon kehityksen lisäksi veren, vatsan alueen, maksan ja lihasten rasvojen muutokset magneettiresonanssi kuvantamisen (MRI) ja uudemman protoni magneettiresonanssi spektroskopian avulla (1H-MRS).

Kun liikuntaryhmän tuloksia verrattiin liikkumattomaan kontrolliryhmään, havaittiin mielenkiintoisia eroja. Verrattaessa lähtötilanteeseen liikunta ei alentanut painoa (näin lyhyessä ajassa?), mutta vatsan alueen rasvakudos vähentyi peräti 12 prosentilla, maksan triglyseridit vähenivät 21 prosentilla ja veren vapaat rasvahapot laskivat 14 prosenttia. Tällaisia terveydelle edullisia muutoksia ei nähty kontrolliryhmässä.

Tutkijat pitävät tutkimuksen tärkeimpänä havaintona sitä, että näinkin lyhyen aikaa toteutettu liikuntasuoritus, vähentää vyötärörasvaa ja vähentää maksan rasvoittumista, vaikka painonkehityksessä ei tapahdu muutosta.


Lue lisää kirjoituksiani rasvamaksasta:

Hyvä ravitsemus myös ikääntyneiden oikeus

***
Vanhusten ravitsemus
on tärkeä osa onnellista ikääntymistä. Turvaamalla tarvittavat ravintoaineet ikäihmiset voivat paremmin. Haasteelliseksi ravitsemuksen tekee vanhuuden myötä tulevat syömishalua heikentävät tekijät. Syömistä voidaan kuitenkin helpottaa tarjoamalla vanhuksille ruokaa, jossa on tarpeelliset ravintoaineet, mutta joka tuo myös mieleen nuoruusmuistot.

Vanhusten hyvinvoinnin ylläpitäminen on haasteellista erityisesti oikeanlaisen ruokavalion kannalta. Vanhetessaan ihmiset syövät tyypillisesti pienempiä annoksia, mutta tiettyjen ravintoaineiden saanti pitäisi kuitenkin turvata. Hyvällä ravitsemuksella parannetaan elämänlaatua sekä ehkäistään ja siirretään monien sairauksien puhkeamista ja jopa nopeutetaan niistä toipumista.

Tällä hetkellä 15 prosenttia suomalaisista on yli 65-vuotiaita ja arvioiden mukaan kolmenkymmenen vuoden päästä jo joka neljäs kuuluu tähän ikäryhmään. Vanhusten ravitsemus on siis entistä suurempi haaste tulevaisuudessa, kertoo Valion ravitsemusasiantuntija Pauliina Pietilä.

Aliravitsemuksen riskiryhmässä ovat erityisesti yksin asuvat ja ne vanhukset, joiden toimintakyky on heikentynyt. Silloin saamatta voivat jäädä niin D-vitamiini kuin kauppaostoksetkin. Aliravitsemusvaarassa ovat myös ne vanhukset, jotka unohtavat dementian vuoksi syödä tai eivät ehkä masennuksen takia jaksa laittaa ruokaa. Silloin moni tärkeistä ruoasta saatavista ravintoaineista voi jäädä saamatta.

Ruokahaluttomuutta voidaan selittää useilla tekijöillä, jotka osittain johtuvat ikääntymisestä, mutta myös lääkityksestä. Syömishalukkuuteen vaikuttavat muutokset ruokahalun säätelyssä sekä kylläisyyden ja janon tunteissa. Myös hampaiden ja suun terveyden huonontuminen sekä nielemisongelmat heikentävät syömishalukkuutta.

Tärkeimmät ikäihmisten ravintoaineet ovat proteiini toimintakyvyn säilyttämiseksi sekä kalsium. D- ja B-vitamiinit ovat myös erityisen tärkeitä. Varsinkin liikuntarajoitteiset vanhukset, jotka eivät pääse riittävästi ulos tai auringonvaloon, ovat riskiryhmässä D-vitamiinin puutokselle. Kalsium on tärkeää luun terveydelle ja ehkäisee luukatoa tai osteoporoosin ilmentymistä, Pietilä kertoo.

Vanhuksille suositellaan paljon meijerituotteita, koska ne sisältävät paljon erilaisia hyviä ravinnonlähteitä. Esimerkiksi kerma ja juustot ovat erityisen hyviä proteiininlähteitä ja myös D-vitamiinin ja kalsiumin lähteitä. Vanhusten ravitsemusta suunniteltaessa on myös otettava huomioon monen ihmisen erityisruokavaliot, Valio Food Servicen kaupallinen johtaja Timo Malmi kertoo.

Ruokailuun voi yhdistää myös näppärästi nuoruusmuistot, mikä saattaa lisätä vanhusten ruokahalua. Syömisestä tulee silloin samalla terapeuttista. Monelle ihmiselle meijerituotteet tuovat mieleen nuoruuden kesäkeitot ja kermakastikkeet, jotka tuovat positiivisia mielikuvia ja nostalgisia muistoja. Ne voivat helpottaa vanhuksia syömisessä, Malmi sanoo.

Lähde: Deskin uutistiedote terveystoimittajille, 28.7.2009

Lisää kirjoituksiani terveellisestä ruoasta:

tiistaina, heinäkuuta 28, 2009

Veteraanien yleisurheilun MM-kisoissa tänään avajaiset

***
Veteraaniyleisurheilun MM-kisat
on avattu Suomen Lahdessa. Avajaisten virallisen osuuden aloitti joukkueiden marssi Lahden keskustorille. Avajaispuheissa korostettiin aikuisurheilun merkityksen kasvua. Lopuksi Vesivehmaan jenkka tanssitti aurinkoisessa Lahdessa.

Lahden MM-kisat avasi kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin. "Urheilu yhdistää ihmisiä ja kansoja ja tuo uusia ystäviä. Voittamisen ohessa tärkeää on myös urheilijoiden yhdessäolo", Wallin sanoi.

Juhlallisen urheilijoiden valan vannoivat Lahden Ahkeran tähtiurheilijat Jarmo Kärnä ja Auli Marttinen, jotka tavoittelevat menestystä nyt myös veteraanikisoissa. Ahkeran puheenjohtaja Vesa Harmaakorpi kiitteli kisojen järjestelyissä mukana olevien yli tuhannen vapaaehtoisen työpanosta. Edessä on 13 hektistä päivää, joiden aikana yli 5 000 urheilijaa kamppailee MM-mitaleista Lahden stadionilla, Kisapuistossa, Radiomäellä ja Nastolassa.

Yleisöllä on vapaa pääsy seuraamaan kaikkia kilpailuja.


Muita urheilukirjoituksiani voit lukea tästä:

Erään suomalaisen diabeetikon tarina

*
Iltalehden keskustelupalsta
ei ole maailman luotettavin paikka asiatiedolle. Julkaisen kuitenkin osia erään laihduttaneen ja "tervehtyneen" diabeetikon omasta tarinasta. Olen itse saanut kohdata tällaisia diabeetikkoja (T2DM), joilla on lähes identtinen tarina kerrottavana. Kun näitä tarinoita tulee riittävästi ja ne näkee silmiensä edessä toistuvan, ei tällainen kriittinenkään tutkija voi muuta kuin myöntää, että joillekin diabeetikoille sopii vähähiilihydraattinen ruokavalio. Herätys Diabetesliitto!

Itse olen ollut sitä mieltä, että diabetesta voisi hoitaa kolmella eri tavalla: 1) virallisesti, 2) täydentävästi ja 3) vaihtoehtoisesti. Nyt saatte lukea siitä vaihtoehtoisesta tavasta. Lukekaa loput Waaknerin tarinasta alkuperäislähteestä. Mahdollisesti tulee lisää juttua Iltalehden keskustelupalstalle. Seuratkaa Iltalehden keskustelupalstaa ja tätä vaatimatonta blogia!

Tässä teille osia Waaknerin tarinasta:


15.06.2009, 17:43
Waakneri

-17,4 kg 2 kuukaudessa
Olen pudottanut painoani 2 kuukaudessa 17,4 kg, aloitin vähähiilihydraattisen ruokavalion 15.4.2009 ja nyt tänään 15.6.2009 oli painoa pudonnut tuo mainitsemani määrä. Nälkää ei ole tarvinnut tuntea, verensokeri arvot ovat olleet nyt kohdallaan, ennen ruokavalion vaihtoa otin insuliinia 300 yksikköä päivässä = 1 ruisku ja sokeriarvoni olivat jatkuvasti kohollaan insuliinista huolimatta, ja nyt otan noin 30 yksikköä päivässä ja sokeriarvot ovat aivan kuin sellaisella henkilöllä jolla ei ole diabetesta.

Ruokavalio ei ole useista kuulemistani jutuista huolimatta kovinkaan yksipuolinen, syön ainakin itse esimerkiksi vihanneksia joka päivä, kalaa, lihaa, juustoja ja kananmunaa, ainoastaan en syö sellaisia tuotteita joissa on paljon hiilihydraattia, kuten leipää, perunaa, riisiä, makaronia, viljatuotteita, makeisia sun muita vastaavia tuotteita. Ruokavaliooni kuuluu tällä hetkellä hiilihydraatteja noin 20-30 grammaa päivässä. Vointini on ollut kaiken aikaa erittäin hyvä. Kuun lopulla menen laboratorio kokeisiin ja sitten nähdään millaiset ovat veren rasva-arvot, mutta veikkaan kyllä etteivät ne ole mihinkään kohonneet entisestä.

Aterioita syön kolme päivässä, itse kun olen aika laiska ruuan tekijä niin syön aika samanlaisia aterioita päivittäin, aamuisin syön kahvin kanssa 5 nakkia (portin), 30g koskenlaskijaa, keitetyn kananmunan ja 2dl sokeritonta mustikkakeittoa, johon sekoitan 20 grammaa pellavansiemeniä (likoavat yön yli keitossa). Päivällä syön yleensä joko paistettua lohta noin 200g tai pari pihviä ja niiden kanssa syön kasviksia noin 200g sekä usein tomaatin, joskus otan jälkiruuaksi turkkilaista jogurttia johon laitan tuoreita pakastemarjoja sekaan noin 50g. Illalla syön taas usein 5 nakkia, kananmunan ja päivän toisen mustikkakeitto-pellavansiemen sopan. Tästä voi sitten viisaat laskea kalorit ja hydraatit, lääkärin mielestä minun kuitenkin kannattaa jatkaa edelleen samalla kuurilla, vaikka koko loppu elämän. Sitten lopuksi, jos joku sanoo, että ruuat ovat yksipuolisia, niin onko se kovinkaan monipuolista, jos syö makkarakeittoa 4 päivää peräkkäin, kuten olen joidenkin kuullut tekevän ja kehuvan, että syövät monipuolista ruokaa? Entäs se kun juodaan aamukahvit ja iltakahvit ja syödään sitten ne pari palaa leipää sen kanssa joka aamu ja ilta eikö sekin ole yksipuolista?

25.06.2009, 16:49
Waakneri

Edelleen nautin tästä, vaikka jotkut eivät näytä ymmärtävän.
No niin nyt painoni on pudonnut jo 18,8 kg ja edelleen nautin VHH-ruokavaliostani, vaikka jotkut ääliöt eivät oikein ymmärrä mistä tässä on kyse. Olen diabeetikko, eikä ns. "normaali" ruokavalio suostu minulla toimimaan muuten kuin niin, että joudun hiilihydraattien lisääntyessä lisäämään insuliinia ja se taas aiheuttaa sen, että kohta taas tasataan sokeriarvoja syömällä ja kierre on taas valmis.

Ravintoterapeutin ohjeilla söin hyvinkin terveellisesti, mutta verensokeriarvoni vain nousivat ja paino samoin myös. Jos se ns."normaali" ruokavalio toisilla toimii, niin kaikilla se ei nähtävästi toimi ollenkaan, itse olen tästä ainakin hyvä esimerkki. Luulenkin, että suurin osa diabeetikoista ja muista ylipainoisista ihmisistä saisi parhaan avun VHH- ruokavaliolla, mutta nykysuuntaus on, että diabeteshoitajatkin vain puhuvat, että voi syödä kaikkea. No nyt on minun oma diabeteshoitajani myöntänyt, ettei minulle todellakaan sovi se "terveellinen ja monipuolinen" ruokavalio, vaan tämä ja loistavasti.

Helleterveisin Waakneri!

27.07.2009, 20:23
Waakneri

Jatkokertomuksen seuraava osa.

Waakneri jatkaa nyt väliaika tietojen antamista!

No niin nyt on sitten VHH-ruokavaliota noudatettu 3 kk, eli eilen 15.7.09 tuli 3kk täyteen ja paino on nyt tänä aamuna (16.7.09) pudonnut tasan 23 kiloa. Eli ensimmäisen kuukauden aikana lähti 10 kiloa, toisen 7,4 kiloa ja kolmannen aikana 5,6 kiloa. Kävin sitten eilen lääkärissä ja katseltiin minusta 29.6.09 otettuja verikokeiden tuloksia sekä vanhempia tuloksia, joita vertailtiin sitten keskenään eli miten VHH olikaan pahentanut verenrasva-arvoja sekä laittanut koko sisäisen järjestelmän sekaisin.

Veriarvot olivat seuraavat:

Laitan ensin viime syksyn lukemat eli 26.9.08 otetut:
fP-Kol = 3.9 (=kokonaiskolesteroli, joka pitää olla alle 5)
fP-Kol-HDL= 0.89 (= ns.hyvä kolesteroli, pitäisi olla yli 1.0)
fP-Kol-LDL = 2.26 (= ns. paha kolesteroli, joka pitäisi olla alle 3)
fP-Trigly = 3.02 (= veren rasva-arvo,joka pitäisi olla alle 2).

Seuraavat luvut ovat keväällä 5.3.09 otettuja:
fp-Kol = 4.3
fp-Kol-HDL = 0.82
fP-Kol-LDL = 2.79
fP-Trigly = 2.68

Seuraavaksi 29.6.09 otetut arvot, jotka olivat seuraavat:
fP-Kol = 3.9
fP-Kol-HDL = 0.90
fP-Kol-LDL = 2.40
fP-Trigly = 1.81. huom.!

Glukoosi tasapainossa pitkäsokeri oli
26.9.08 se oli 9.9 %
5.3.09 se oli 8.5 %
29.6.09 se oli 5.8 % huom. !

Maksa- ja haima-arvot olivat nyt seuraavat siis 29.6.09
P-ALAT = 40 (viite välillä 10-70)
P-ASAT = 31 ( viite välillä 15-45).
P-GT = 21 (viite välillä 15-115)
S-CDT = 1.7 % ( viite alle 2.5 %)
Arvot olivat siis myös hyvät

Kilpirauhanen:
S-TSH = 0.49 (viite välillä 0.4-4)
S-T4-V = 15 (viite välillä 9-19)
nekin olivat OK!

Kuten tuloksista näkyy ei VHH tehnyt oikeastaan muuta kuin paransi Trigly-arvoja aika paljon sekä tasoitti verensokerit, jopa ihan ihannearvoihin, minulla on tuo HDL ollut aina hiukan alhainen, mutta nyt sekin näyttää lähtevän nousuun pikku hiljaa, muuten kaikki arvot olivat varsin hyvät. Joten varmaankin tässä vaiheessa voidaan lopettaa puheet siitä, kuinka vaarallinen VHH- ruokavalio oikein onkaan. Minulle se on tuonut paljon hyvää, verensokeriarvoni ovat olleet koko ajan kohdallaan eli arvoissa 4-6 ja kuten noista luvuista näkyy, niin pitkäsokeri on myös tullut viite lukuihin, jos jotain satutte ymmärtämään tuosta pitkänsokerinarvosta, eli se näyttää totuuden sokeriarvoista pitkällä aikajanalla, insuliinia joudun nyt ottamaan vain 22 yksikköä päivässä, kun aikaisemmin otin normaalisti 300 yksikköä, joskus jopa 380 yksikköä päivässä.

Jotkut ovat pelotelleet, että tämä ruokavalio rasvoittaa maksan, en ollut merkinnyt tuohon edellisen kerran otettua maksan P-ALAT arvoa, joka oli silloin normaalin hiilihydraattiravinnon kanssa (5.3.09) 78 !! ja nyt vain 40, eli ei sekään oikein täsmää kaiken maailman pelotteluiden kanssa, että maksa sanoo poks, kuten Juicen laulussa, mutta kestäähän se maksa kuitenkin koko elämän.

No on jokaisen oma asia sitten mitä uskoo, mutta tuossa ovat kuitenkin 3 kk VHH-ruokavaliota noudattaneen ihmisen veriarvojen tulokset ihan konkreettisesti nähtävillä. Lääkäri ei meinannut eilen uskoa millainen muutos on ollut sanoi, ettei uskoisi, jollei olisi omin silmin asiaa todennut ja minua nähnyt suositteli, että jatkan edelleen, ainut asia josta hän minua moitti oli se, että syön edelleen päivässä vain noin 200-300 g kasviksia, niitä hänen mukaansa voisin lisätä, ehkä lisäänkin ehkä en, katsotaan sitten kun seuraavat verikokeet otetaan noin puolen vuoden kuluttua, mihin suuntaan sitten mennään.

Edelleenkään en ole ollut pahoinvointinen kuten jotkut pelottelevat, vaan olen voinut kaiken aikaa oikein hyvin, nälkää ei ole tuntunut eikä näkynyt, toimeliaisuuteni on lisääntynyt aika kovasti, tyttärenikin huomautti jo asiasta, sanoen, ettei kohta ehdi enää perässäni, kun olen jo liiankin touhukas.

Kuten olen monta kertaa sanonut, ei tämäkään ole se ainut mahdollisuus laihduttamiseen, joillekin tämä ei käy, tulee pahoinvointia, päänsärkyä ja jotkut eivät tällä ruokavaliolla kerta kaikkiaan laihdu, kuten en laihdu minkään sellaisella normaalilla ruokavaliolla, vaan alan hiilihydraattien lisääntyessä välittömästi lihoa, kun joudun lisäämään insuliinia koko ajan lisää itseeni verensokerien noustessa pilviin, joten en tuomitse mitään ruokavaliota kertomalla sen vaarallisuudesta, kun kerta kaikkiaan joillekin sopii tällainen ja toisille toisenlainen ruokavalio, me ihmiset, kun olemme siinäkin asiassa yksilöitä, joten ei yleistetä eikä tuomita mitään sellaista, joka antaa toisille mahdollisuuden normaaliin elämään, vaikka se ei toisille ehkä sitä teekään.

Hauskaa kesä jatkoa kaikille läskeille ja heinäkepeille.

toivotteleepi Waakneri 51 vee

Annanpa taas tietoa kuinka minun laihdutukseni sujuu, eli kohta on aikaa mennyt 3,5 kk ja nyt tuli sellainen juttu tässä laihdutuksessa, että kun talvella vielä otin insuliinia jopa 380 yksikköä päivässä, vaikka normaalisti sitä meni 300 yksikköä, niin eilen jouduin lopettamaan kokonaan insuliinin käytön, siis en enää käytä ollenkaan insuliinia ja verensokeriarvot ovat olleet alle kuuden kaiken aikaa siis eilen ja tänään, myös ruokailun jälkeen. Tämän tämä laihduttaminen on siis saanut aikaan, nyt syön kylläkin vielä tabletteja diabetekseen, mutta insuliinia en ole enää pistänyt. Paino on nyt pyörinyt melkein 1,5 viikkoa samoissa lukemissa, eli sitä on lähtenyt pois n. 23-24 kiloa mittauspäivästä riippuen, on ilmeisesti sellainen pysähdyksen hetki elimistössä, mutta en lopeta tätä ruokavaliotani, saa olla aikamoinen suostuttelija, joka saa minut vielä palaamaan entisiin ns. terveellisiin ruokiin, ne eivät siis sopineet minun elimilleni ollenkaan, kuten olen aikaisemmin kirjoittanut.

Kesäterveisin kaikille Waakneri

Kommentteja saa tulla!

Muita diabeteskirjoituksiani voit lukea tästä: