Äsken päättyneessä kyselyssäni kiinnittyy huomio siihen, että 32 prosenttia blogini lukijoista ei tee minkäänlaisia uuden vuoden lupauksia. Eniten luvataan ruokailla terveellisemmin (35%), mitä voidaan pitää erittäin järkevänä lupauksena. Teen taas kaikkeni, jotta terveysblogissani olisi esillä terveellisen ruoan perusaineksia: vihanneksia, juureksia, hedelmiä, metsämarjoja, lihaa, kananmunia, ruisleipää ja ripaus eksotiikkaa.
sunnuntaina, tammikuuta 31, 2010
Uusi vuosi - uudet kujeet!
Äsken päättyneessä kyselyssäni kiinnittyy huomio siihen, että 32 prosenttia blogini lukijoista ei tee minkäänlaisia uuden vuoden lupauksia. Eniten luvataan ruokailla terveellisemmin (35%), mitä voidaan pitää erittäin järkevänä lupauksena. Teen taas kaikkeni, jotta terveysblogissani olisi esillä terveellisen ruoan perusaineksia: vihanneksia, juureksia, hedelmiä, metsämarjoja, lihaa, kananmunia, ruisleipää ja ripaus eksotiikkaa.
torstaina, tammikuuta 28, 2010
Juoksua paljain jaloin on tutkittu
"By landing on the middle or front of the foot, barefoot runners have almost no impact collision, much less than most shod runners generate when they heel-strike," Lieberman added.
"Most people today think barefoot running is dangerous and hurts, but actually you can run barefoot on the world's hardest surfaces without the slightest discomfort and pain. All you need is a few calluses to avoid roughing up the skin of the foot."
Lieberman and his colleagues at Harvard, the University of Glasgow, and Kenya's Moi University studied runners who had always run barefoot, those who had always worn shoes and runners who had abandoned shoes. Barefoot runners had a springier step overall, and used their calf and foot muscles more efficiently, they found.
People used to running in shoes should not start barefoot trotting right away, Lieberman cautioned. "If you've been a heel-striker all your life, you have to transition slowly to build strength in your calf and foot muscles," he said. But he noted that evolution is on his side.
Juoksutossuilla köpöttely tuottaa voimakkaan kantapääiskun kertoja kilometrillä. Siksi juoksukengissä on pohjassa ja kantapään alla iskua vaimentavaa materiaalia. Kiistelyä on aiheuttanut se miten paljon niistä on hyötyä. Juoksutossujen kehittäjät ja valmistajat uskovat tietysti omiin tuotteisiinsa. Paljain jaloin juoksevien jalkapohja osuu maahan joko päkiän kohdalla tai jalan keskikohdalla. Ihmisen jalassa on voimakas kaari, joka toimii jousen tavoin ja paljain jaloin juokseva hyödyntää tätä. Painopiste siirtyy jalan kaaren avulla kosketuskohdasta ensin hiukan taaksepäin ja sitten takaisin eteenpäin kun jalka lähtee irtoamaan maasta. Kantapää edellä maahan tuleva ei jalan kaarta pysty hyödyntämään.
Tukisukista lisää vauhtia juoksuun?
tiistaina, tammikuuta 26, 2010
Kevytmyrkyt eivät enää mene kaupaksi
- paistetaan ruoka voissa
- voi maistuu leivän päällä
- juodaan aitoa täysrasvaista maitoa
- nälkä ja kilot lähtevät jos syödään vähemmän perunaa, pastaa ja riisiä
- lihasta ei tarvitse leikata ylimääräistä läskiä pois
- annetaan arvo ruoan oikealle maulle
- sanotaan "juu juureksille - ei eineksille"
- aivot toimivat paremmin kun saa syödä laaturuokaa
- välipalat veks' - kroppa terveeks'
- ei enää balsamoida äiti kakuilla ja leivoksilla
- syö niin, että nälkä lähtee
- sokeria ja hiilihydraatteja kannattaa pikkuisen varoa
- verisuonet eivät mene tukkoon rasvaista ruokaa syömällä
- lopetetaan margariinin syönti
- kananmunat eivät ole myrkkyä
– Siellä kevyttuotteiden määrä kauppojen hyllyillä vähenee jatkuvasti. Suomi näyttää seuraavan samaa suuntaa, hän uumoilee.
Esimerkiksi voita ja kermaa käytetään nyt enemmän kuin muutama vuosi sitten. Niitä käytetään ruokaan vähemmän kuin vastaavia kevyttuotteita. Normaalirasvaisen kerman ja voin käyttöä perustellaan kunnon vanhanajan maun tunteella.
Siljanderin mukaan kuluttajat hakevat ruoan valmistukseen yksinkertaisuutta ja luonnonläheisyyttä. Myös luomumaitotuotteiden suosio on pitänyt pintansa taloustilanteesta huolimatta.
Vähärasvaisia maitotuotteita on useasti arvosteltu niiden mauttomuudesta. Kevyttuotteet ovat olleet hyllyillä parhailla paikoilla ikään kuin tyrkyllä. Kaupan vastaus laajaan tuotevalikoimaan on ollut, että ne pitävät esillä niitä tuotteita, joita kuluttajat haluavat.
Ja otteita Kauppalehden keskustelusta:
Missä Puska. Äkkiä nyt varoittemaan rasvojen vaaroista : - ) Perunaa ja hiilaria vaan napaan, että ihmiset saavat insuliinit taivaisiin...
Maito maitona ja voi voina. Nyt alkavat ihmiset vihdoin ymmärtämään miksi isoäidin kolestroli ei piikannut ja aikuisiän diabetesta oli niin vähän vielä 30 vuotta sitten. Kevytmyrkyt joutavat romukoppaan..
Just vastikään joku väläytteli voin kieltämistä... huuhaa hommaa sanon mä. Kyllä luonnolliset maut kuten voi ja kerma ovat varmasti terveellisempiä kuin teolliset p****t. Semmoiset vie varmasti hautaan aikaisin!
Ihmetyttää vaan kun ei mistään saa kunnollista tutkimus tietoa rasvoista, hiilareista, lisäaineista jne. Aina joku epäilyttävä taho on rahoittanut tutkimuksen ja lopputuloksen luotettavuutta voi vain arvuutella. Omalla järjellä tässä holhous yhteiskunnassa pitää tulla toimeen...
perjantaina, tammikuuta 22, 2010
Todellista superfoodia!
Lähde: Monica H Carlsen, Bente L Halvorsen, Kari Holte, Siv K Bøhn, Steinar Dragland, Laura Sampson, Carol Willey, Haruki Senoo, Yuko Umezono, Chiho Sanada, Ingrid Barikmo, Nega Berhe, Walter C Willett, Katherine M Phillips, David R Jacobs Jr and Rune Blomhoff. The total antioxidant content of more than 3100 foods, beverages, spices, herbs and supplements used worldwide. Nutrition Journal 2010, 9:3 doi:10.1186/1475-2891-9-3 (provisional PDF)
torstaina, tammikuuta 21, 2010
Pysäytä lapsilihavuuden pandemia!
maanantaina, tammikuuta 18, 2010
Miljoonaluokan haaste: Suomalaisten lihavuus
Lasten ja nuorten lihominen on johtanut siihen, että yhä nuoremmat sairastuvat tyypin 2 diabetekseen. Painoindeksin nousu jo 3─11 vuoden iässä lisää huomattavasti riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen nuorella aikuisiällä. Nykyisin Suomessa jo noin 300 nuorta aikuista sairastuu vuosittain.
Diabetes puhkeaa kun perintötekijät ja epäedulliset ympäristötekijät sekä yksilötekijät kohtaavat. Suomessa on katastrofaalisen paljon diabeetikkoja. Meillä on jo noin puoli miljoonaa tyypin 2 diabetesta sairastavaa henkilöä ja diabeteksen ennustetaan jatkuvasti lisääntyvän.
Lihavuus- ja diabetesepidemian voittaminen on suuri haaste ja siinä on Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitoksen mukaan edettävä näin: "Lihavuuden ehkäisy ja torjunta väestön liikuntaa edistämällä sekä varsinkin nuorten ruoka- ja juomatottumuksia kehittämällä on kansanterveyden keskeisiä haasteita. Se vaatii todellisia vaikuttavia toimenpiteitä niin kodeissa ja kouluissa kuin valtiovallan ja elinkeinoelämän piirissä", toteaa pääjohtaja Pekka Puska.
Lihavuuden hoito toteutuu tällä hetkellä huonosti. Lihavuuden hoidossa resursseja kohdennetaan nykyisin paljon leikkaushoitoon, mutta sillä kyetään auttamaan vain hyvin pientä osaa lihavista. Lihavuuden ehkäisyyn ja perushoitoon pitäisi kiinnittää paljon enemmän huomiota ja suunnata taloudellista tukea varhaisiin toimenpiteisiin. Sairaalloisen lihavuuden leikkaushoito vähentää sairastuvuutta, parantaa elämänlaatua ja säästää terveydenhuollon kustannuksia. Leikkaus soveltuu kuitenkin vain hyvin pienelle osalle lihavista, mutta on käypä vaihtoehto silloin, kun muut lihavuuden hallintakeinot ovat jääneet tehottomiksi.
perjantaina, tammikuuta 15, 2010
Hazardihommia terveysruoasta
Valmistajat voisivat vaikuttaa kansanterveyteen räätälöimällä paremmin kohderyhmilleen maistuvia terveystuotteita.
Läskistymisen huippu saavutettu Yhdysvalloissa
torstaina, tammikuuta 14, 2010
Salmiakkipastilleja lautaselle riisin sijaan?
Salmiakkipastilli 100 g Perusravintoaineet Proteiini 0.1g Hiilihydraatti 63g Rasva 0.2g Energia 258.2kcal Alkoholi 0g Hiilihydraattifraktiot Tärkkelys 30g Sokerit 33g Puhdistettu sokeri / Sakkaroosi 33g Maitosokeri / Laktoosi 0.0g Kuitu 20g Rasvat Tyydyttyneet 0.1g Yksittäistyydyttymättömät 0g Monityydyttymättömät 0g Linolihappo 0g Kolesteroli(GC) 0mg Kivennäis- ja hivenaineet Natrium 0.2g Suola 0.4g Kalium 0.1g Magnesium 25mg Kalsium 31mg Fosfori 26mg Rauta 1.8mg Sinkki 0.1mg Seleeni 1µg Vitamiinit A-vitamiini 0µg D-vitamiini 0µg E-vitamiini 0mg K-vitamiini 0µg C-vitamiini 0mg Folaatti 0µg Niasiini 0mg Riboflaviini(B2) 0mg Tiamiini(B1) 0mg B12-vitamiini 0µg | Keitetty valkoinen riisi 100 g Perusravintoaineet Proteiini 6.1g Hiilihydraatti 75.6g Rasva 0.7g Energia 338.0kcal Alkoholi 0g Hiilihydraattifraktiot Tärkkelys 75.2g Sokerit 0.4g Puhdistettu sokeri / Sakkaroosi 0.3g Maitosokeri / Laktoosi 0.0g Kuitu 2.3g Rasvat Tyydyttyneet 0.1g Yksittäistyydyttymättömät 0.1g Monityydyttymättömät 0.1g Linolihappo 0.1g Kolesteroli(GC) 0mg Kivennäis- ja hivenaineet Natrium 0.0g Suola 0.0g Kalium 0.1g Magnesium 34mg Kalsium 6mg Fosfori 110mg Rauta 1.2mg Sinkki 1.3mg Seleeni 15µg Vitamiinit A-vitamiini 0µg D-vitamiini 0µg E-vitamiini 0mg K-vitamiini 0.2µg C-vitamiini 0mg Folaatti 20µg Niasiini 3mg Riboflaviini(B2) 0mg Tiamiini(B1) 0.1mg B12-vitamiini 0µg |