perjantaina, joulukuuta 22, 2006

Sydänkohtauksen ennustaminen edelleen vaikeaa

**
Sydän- ja verisuonitautien
(SVT) ja erityisesti sydänkohtauksen ennustaminen on edelleen vaikeaa. Kuuluisassa Framinghamin sydäntutkimuksessa (Framingham Heart Study 1948-) on taas ilmestynyt tutkimustulos. Framinghamin perusteellisissa, monia sukupolvia kattavissa, tutkimuksissa on selvinnyt esimerkiksi ravintotekijöiden, liikunnan ja aspiriinin vaikutus SVT:ssä.

Onko verestä löydettävissä jokin merkkiaine, joka ennustaisi sydänkohtauksen riskiä? Tiedämme kaikki miten korkeaa kolesterolia yleisesti pidetään tämän vaaran ennusmerkkinä. Pöydälläni on Uffe Ravnskovin kirja "Kolesterolimyytti", joka osoittaisi kolesterolinmittauksen hyödyttömyyden SVT:n ennustamisessa. Tohtori Ravnskov pitää korkeaa kokonaiskolesterolia jonkinlaisena (tosin huonona) ennusmerkkinä SVT:stä ainoastaan sairaudessa nimeltään Familiaalinen hyperkolesterolemia. Muuten hän ei löydä mitään yhteyttä kolesterolin ja SVT:n välille. Muista lähteistä on löydettävissä samantyyppistä epäilyä, että koko kolesterolikysymys kalliine statiinilääkkeineen on lääketeollisuuden ylläpitämä myytti kalliiden lääkkeiden myynnin edistämiseksi. Tuntuu tosi pahalta ajatella näin, enkä välttämättä itse täysin usko tähän ajatuskuvioon. CBC News, joka kommentoi Framinghamin uusinta tutkimusta, toteaa kuitenkin lakonisesti, että nämä uudet testit ovat yhtä epäluotettavia SVT:n ennustajia kuin kolesteroli.

Framinghamin uusimmassa tutkimuksessa nämä merkkiaineet valitettavasti osoittautuivat epäluotettaviksi SVT:n ennustajiksi (sydänlääkärisi tietää näistä merkkiaineista enemmän): CRP, B-tyypin natriureettinen peptidi, N-terminaalinen pro–atriaalinen natriureettinen peptidi, aldosteroni, reniini, fibrinogeeni, D-dimeeri, tyypin 1 plasminogeeni-aktivaattorin estäjä, homokysteiini ja virtsan albumiinin ja kreatiniinin suhde.

Kommentteja saa tulla.

Lähde: New England Journal of Medicine 355: 2631-2639, 2006 (21.12.2006)

Varustan nämä juttuni jatkossa luotettavuusmerkinnöillä:

*** = Erittäin luotettava tutkimustieto
** = Tietoa voidaan pitää jokseenkin luotettavana
* = Asiantuntijat kiistelevät tiedon luotettavuudesta
# = Todennäköisesti epäluotettava tutkimustieto
## = Erittäin pienen tutkijapiirin levittämä harhaoppi
### = Täydellistä huijausta alusta loppuun saakka

3 kommenttia:

  1. Lääketeollisuus tekee tietysti niin kuin sille on taloudellisesti parhaaksi, ja on hyvää pataa lääkärien kanssa, jotka niitä lääkkeitä määräävät.

    Sitten on vielä elintarviketeollisuus, joka mainostaa halpoja teollisia rasvojaan kolesterolittomina, ikään kuin se olisi jonkinlainen etu.

    VastaaPoista
  2. Jos tämä lääketeollisuuden ja lääkäreiden allianssi pitää statiinien kohdalla paikkansa, ollaan aika hirveiden tosiasioiden edessä ennen pitkää. Lääketeollisuuden harjoittaman tutkimustyön arvostus tulee romahtamaan. Kukaan arvonsa tunteva tiedemies ei enää hyväksy tutkimuksiensa rahoittajaksi lääketeollisuutta.

    Jäljelle jää sydän- ja verisuonitautien ehkäiseminen kahdella merkittävällä tavalla:

    1) lopettakaa tupakanpoltto
    2) lisätkää liikuntaa


    Näillä kahdella neuvolla voidaan jopa jossain määrin korjata ravitsemuksessa olevat puutteet (väärät rasvat, liikaa sokeria jne.) ja neuvojen myötä voi jäädä jopa taloudellisesti voiton puolelle. Säästyneillä tupakkarahoilla ostaa nimittäin helposti tarvittavat liikuntavälineet.

    Aloita terveysvallankumous heti eikä viidestoista päivä!

    VastaaPoista
  3. Ruokavaliollakin voi pienentää riskiä:

    3) Lisää tyydyttymätöntä rasvaa ja vältetään transrasvaa
    4) Lisää omega-3-rasvahappoja kalasta, kalaöljykapseleista tai kasviöljyistä
    5) Paljon kasviksia, hedelmiä ja pähkinöitä ja vältetään puhdistettuja viljatuotteita

    Optimal Diets for Prevention of Coronary Heart Disease JAMA. 2002;288:2569-2578.

    VastaaPoista