keskiviikkona, elokuuta 20, 2008

Hiilihydraattitietoisuus vahvassa myötätuulessa

**
Ruotsalaislääkäri Andreas Eenfeldt
on tutustunut Obesity reviews -tiedejulkaisussa ilmestyneeseen meta-analyysiin vuosilta 2000-2007. Siinä on tutkittu tarkkaan tiettyjen tiukkojen kriteerien mukaan erilaisten ruokavalioiden tehokkuutta alentaa painoa. Ihan kaikkein uusinta (ja tuloksiltaan selkeintä) israelilaistutkimusta ei ole otettu huomioon. Tästä huolimatta hiilihydraatteja rajoittava ja paljon eläinrasvaa sisältävä ruokavalio valitaan tutkijoiden toimesta tehokkaimmaksi laihdutusruokavalioksi.

Nyt on kyseessä erittäin arvovaltainen tiedejulkaisu. On melkein pakko sulkea pois vähäisinkään manipuloinnin mahdollisuus. Yhdelläkään tutkijalla ei ole mitään yhteyksiä esimerkiksi elintarviketeollisuuteen. Laihdutusvaikutuksen lisäksi hiilihydraattien rajoitus parantaa verenpainetta ja vaikuttaa myönteisesti veren rasva-arvoihin. Olisikohan niin, että voimme Suomessakin unohtaa kyseenalaisen iskulauseen "Rasva tukkii verisuonet" ja keskittyä syömään terveellistä ja luonnollista ruokaa?

Pistän tähän uunituoreen tutkimuksen lyhennelmän Lontoon murteella:

Hession M, Rolland C, Kulkarni U, Wise A and Broom J. Systematic review of randomized controlled trials of low-carbohydrate vs. low-fat/low-calorie diets in the management of obesity and its comorbidities. Obesity Research (in press) 12.8.2008

ABSTRACT
There are few studies comparing the effects of low-carbohydrate/high-protein diets with low-fat/high-carbohydrate diets for obesity and cardiovascular disease risk. This systematic review focuses on randomized controlled trials of low-carbohydrate diets compared with low-fat/low-calorie diets. Studies conducted in adult populations with mean or median body mass index of ≥28 kg m−2 were included. Thirteen electronic databases were searched and randomized controlled trials from January 2000 to March 2007 were evaluated. Trials were included if they lasted at least 6 months and assessed the weight-loss effects of low-carbohydrate diets against low-fat/low-calorie diets. For each study, data were abstracted and checked by two researchers prior to electronic data entry. The computer program Review Manager 4.2.2 was used for the data analysis. Thirteen articles met the inclusion criteria. There were significant differences between the groups for weight, high-density lipoprotein cholesterol, triacylglycerols and systolic blood pressure, favouring the low-carbohydrate diet. There was a higher attrition rate in the low-fat compared with the low-carbohydrate groups suggesting a patient preference for a low-carbohydrate/high-protein approach as opposed to the Public Health preference of a low-fat/high-carbohydrate diet. Evidence from this systematic review demonstrates that low-carbohydrate/high-protein diets are more effective at 6 months and are as effective, if not more, as low-fat diets in reducing weight and cardiovascular disease risk up to 1 year. More evidence and longer-term studies are needed to assess the long-term cardiovascular benefits from the weight loss achieved using these diets.

Andreas Eenfeldtillä on ollut käytössään koko julkaisu. Tässä otteita lääkäri Eenfeldtin tulkinnasta siitä mitä metatutkimuksessa oli erityisen arvokasta:

Painonhallinta
Puolen vuoden jälkeen hiilihydraatteja rajoittavaa ruokavaliota vapaasti noudattaneet henkilöt (VHH-ryhmä) onnistuivat pudottamaan painoaan nelisen kiloa enemmän kuin tiukasti kaloreitaan tarkkailevat rasvaa välttäneet ja hiilihydraatteja paljon nauttineet henkilöt (RHH-ryhmä). Eli sen lisäksi, että rasvaa välttelevä RHH-ryhmä oli nälissään alentaessaan kaloriensaantiaan, se ei päässyt läheskään yhtä hyvään tulokseen kuin rasvoja "normaalia" enemmän syöneet VHH-ryhmäläiset, jotka olivat syöneet itsensä kylläisiksi! Ero oli tilastollisesti merkitsevä (p<0,00001).

Tätä juttua lukevien lääkäreiden, tutkijoiden ja ravitsemusterapeuttien on syytä tutustua huolella tähän alkuperäistutkimukseen. Tutkimuksen tulosta ei voi ohittaa pelkällä olankohautuksella. Hiilihydraattitietoisuus todella toimii, kuten olemme saaneet huomata aiemmin esimerkiksi tässä vaatimattomassa blogissa. Seuraavan kerran kun vastaanotolle saapuu ylipainoinen asiakas, joka haluaa lähteä laihduttamaan syömällä vähemmän perunaa, pastaa ja riisiä, annettakoon hänelle sen suhteen kaikki mahdollinen tuki. Se saattaa edellyttää voimakasta panostusta niihin parjattuihin eläinrasvoihin, mutta tämänkin tutkimuksen valossa lisääntynyt rasvan kulutus siis kannattaa ottaa mukaan laihdutussuosituksiin. Lihavuuden Käypä hoito -suosituksilla ei ole käyttöarvoa. Ne voi unohtaa. Ne eivät toimi kuin joissakin poikkeustapauksissa.

Veren rasva-arvot
Unohda hetkeksi oppimasi "Rasva tappaa" -mietelauseet. Mitä tapahtuu veren rasva-arvoille jos syömme enemmän rasvaa? Metatutkimuksen mukaan VHH-ryhmässä ns. hyvä kolesteroli (HDL) oli merkittävästi korkeampi kuin RHH-ryhmässä sekä 6 että 12 kk jälkeen. Korkea HDL-kolesteroli on hyvä asia ja pienentää riskiä saada sydänsairaus. Myöskin toinen tärkeä veren rasva-arvo, triglyseridit, parani merkittävästi VHH-ryhmässä niinikään sekä 6 että 12 kk jälkeen. Alentuneet triglyseridiarvot kertovat pienentyneestä sydänsairausriskistä (vaikka ryhmäläiset söivät runsaasti rasvaa). Kokonaiskolesteroli oli jonkin verran korkeampi VHH-ryhmässä, mutta ero ei ollut tilastollisesti merkittävä verrattaessa RHH-ryhmään. Pahaksi kolesteroliksi nimetty LDL oli jonkin verran korkeampi VHH-ryhmässä kuin RHH-ryhmässä. Tämä ei kuitenkaan missään nimessä ole mikään katastrofi, sillä lisääntynyt HDL ja alentuneet triglyseridit johtavat selkeisiin terveysvoittoihin. VHH-ryhmän LDL-partikkelikoko (äärettömän monimutkainen asia!) oli suurempi ja vaarattomampi.

Hyvät lääkärit, kipusiskot ja ravintoekspertit! Älkää enää puhuko eläinrasvasta halveksivaan sävyyn! Kysykää ennemmin itseltänne, miten on mahdollista, että olette lähteneet mukaan tuohon rasvasirkukseen vaikka pidätte itseänne järkevänä ihmisenä? Korjatkaa virheenne välittömästi ja tarjotkaa asiakaskunnallenne oikeaa tietoa rasvoista!

Verenpaine
Sekä työ- että lepopaine oli alempi VHH-ryhmässä verrattaessa RHH-ryhmään sekä 6 että 12 kk kuluttua. Tilastollisesti merkittävä ero syntyi toki vasta 12 kk ajalta ja työpaineen osalta.

Huomatkaa lääkärit, sairaanhoitajat ja ravitsemusterapeutit! Voitte turvallisin mielin pyytää asiakkaitanne syömään lihaa, kananmunia ja voita. Sillä tavalla korkea verenpaine pysyy kurissa. Ainoat, joiden verenpaine voi nousta, on toisella äänensävyllä puhuvien terveydenhoitajien. Mutta sekin on ohimenevä ilmiö. Voin vakuuttaa, että ihminen tottuu moneen asiaan elämässään. Myös siihen, että rasva on terveellistä.

Kommentteja saa tulla!

13 kommenttia:

  1. "Lihavuuden Käypä hoito -suosituksilla ei ole käyttöarvoa. Ne voi unohtaa. Ne eivät toimi kuin joissakin poikkeustapauksissa."

    Lukuisissa tutkimuksissa on todettu, että ihmiset jotka yrittävät laihduttaa omaavat suuremman riskin lihoa kuin sellaiset, jotka eivät yritä. Tämä johtuu nimenomaan noista käypähoito suosituksista.

    Mulla parani VHH:n ansiosta kaikki veriarvot. Myös LDL.

    VastaaPoista
  2. Olen iloinen puolestasi Sami. Sinun menestyksekäs laihdutustarinasi on ollut suuri ilon ja maltillisen toiveikkuuden asia minulle. Ehkä tosi moni voi ottaa mallia sinun tarinastasi, joka nyt on julkaistu Kotilääkäri -lehdessä. Paljon olen itse joutunut vuosien saatossa miettimään asioita eri tavalla kuin mihin olen tottunut. Ehkä muuttuneet ajatukseni kuitenkin osoittavat sen merkillisyyden, että näinkin itsepäinen ihminen kuin minä, voi tulla muihin ajatuksiin.

    Tsemppiä jatkossakin!

    VastaaPoista
  3. Juuston ystävä, tämä on suurempi uutinen kuin ehkä tajuammekaan juuri nyt. Obesity Reviews on erittäin arvostettu julkaisu! Lisäksi meta-analyysi tuli täydellisenä yllätyksenä.

    Nauttikaamme ilouutisesta! Joko juttua on muualla Suomen mediassa uutisoitu?

    VastaaPoista
  4. Hyvä asia varmasti. Tuo vaikutus verenpaineeseen (2,19/0,89 mmHg 12 kk:n jälkeen) ei kuitenkaan näytä hirveän suurelta. Christerin ravinto-oppaassa muistaakseni neuvottiin syömään kasviksia, kaliumia ja kalaa paineen alentamiseksi. Liikunnan avullakin taitaa paine aleta enemmän kuin hiilareita vähentämällä, vai miten on? Amerikkalaisen DASH-ruokavalion kerrotaan alentavan painetta roimasti. Eipä vain ole kovin linjassa hiilaripaaston kanssa.

    VastaaPoista
  5. Villen villeimmätkin ajatukset ovat hienoa luettavaa! Verenpaineen voi saada laskuun monella eri tavalla. Minä olen selaillut erästä lääkärikirjaa ja sieltä ponnahtaa esiin varsin suuri hoitomenetelmien kirjo. Laihduttaminen, suolan käytön rajoittaminen, mainitsemasi DASH-ruokavalio, kohtuullinen alkoholin käyttö ja liikunta ovat ne suuret linjaukset millä alennetaan lääkkeettömästi verenpainetta.

    Kiitos kommentista!

    VastaaPoista
  6. Tässä muuten tutkimustuloksia triglyistä,LDL:stä ja HDL:stä Suomesta ja suomeksi:

    "Pienikokoinen LDL korreloi vahvasti pienentyneeseen LDL-kolesterolipitoisuuteen ja suurentuneeseen triglyseridipitoisuuteen mutta ei kokonaiskolesteroliin. Seerumin HDL-kolesterolin ja triglyseridien määrityksellä saadaan näin epäsuorasti tietoa myös LDL:n koosta ja aterogeenisuudesta."

    Lähde:Duodecim1999;115(5):509

    VastaaPoista
  7. No niin painovirhe eli piti kirjoittamani että:

    "Pienikokoinen LDL korreloi vahvasti pienentyneeseen HDL-kolesterolipitoisuuteen ja suurentuneeseen triglyseridipitoisuuteen....."

    VastaaPoista
  8. tiedä niistä ajatuksista, mutta hauska olisi tietää enemmän tästä hh-tietoisuuden verenpainetta alentavasta vaikutuksesta. Siksi herkesin kommentoimaan.

    Liikunta tuntuu olevan siitä hyvä keino, että paine alenee lähes heti lenkin jälkeen, ja vaikutus kestää lähes vuorokauden. Tätäkään en ennen tiennyt, mutta taisin jostain blogista sen ensin lukea. Mittauksilla olen efektin todeksi todennut.

    VastaaPoista
  9. Kysyisin hiilihydraattitietoisilta mielipidettä, mikä sitten tukkii sepelvaltimoita ja johtaa kuolemaan? Jääkö ilo rasvaisesta ruokavaliosta lopulta lyhytaikaiseksi? Kuinka kauan on tutkittu VHH vaikutuksia terveyteen?

    VastaaPoista
  10. Oikeastaan vastauksen löysin tuolta wikipediasta osoitteesta http://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4h%C3%A4hiilihydraattinen_ruokavalio . Laihduttajalle hyödyllinen muut terveysvaikutukset kiistanalaisia. Sori, että vaivasin!

    VastaaPoista
  11. Anonyymilta erittäin hyviä kysymyksiä: Kysyisin hiilihydraattitietoisilta mielipidettä, mikä sitten tukkii sepelvaltimoita ja johtaa kuolemaan? Jääkö ilo rasvaisesta ruokavaliosta lopulta lyhytaikaiseksi? Kuinka kauan on tutkittu VHH vaikutuksia terveyteen?

    Jatkossa paneudun näihin kysymyksiin. On nimittäin vaarana, että me sokeudumme näistä loistavista, uusista tutkimusnäytöistä eläinperäisten rasvojen eduista. Täytyy muistaa, että biokemistit edelleen tuottavat myös sellaista tietoa, että tyydyttyneet rasvat olisi syytä vaihtaa monityydyttymättömiin ja erityisesti rasva + kaloriylimäärä tuottaa taatusti enemmän sairautta kuin terveyttä. Jälkimmäistä emme innoissamme saa unohtaa! Totuus on jossakin puolivälissä näitä kahta leiriä.

    VastaaPoista