perjantaina, joulukuuta 26, 2008

Tupakoinnin sydänhaitoista taas uutta näyttöä

**
Viimeisimmän tutkimuksen mukaan
tupakointi saattaa laukaista sydämen eteisvärinän eli flimmerin. Flimmeri on varsin tavallinen sydämen rytmihäiriö ja tutkijoiden mukaan se saattaa jäädä vaivaksi vaikka tupakoinnin lopettaisikin. Tutkimus on tehty luotettavassa tutkimuslaitoksessa Erasmuksen lääketieteellisessä keskuksessa Rotterdamissa. Tulokset julkaistiin American Heart Journalin joulukuun numerossa.

torstaina, joulukuuta 25, 2008

Juttujeni lukemista jatketaan


**
Suurin osa teistä jatkaa juttujeni lukemista vaikka sivuillani olisi mainoksia. Varsinkin jos tämä sallisi sen, että juttuni pysyisivät ilmaisina jatkossakin. Harkitsenkin joidenkin ravitsemusalalla toimivien esittelyä tuotevalmisteineen mainosmielessä. Täysin ilmaisia tuote-esittelyt eivät olisi, mutta näkyvyyden huomioiden kyseessä olisi mainostajaa hyödyttävä toiminta.

Nöyrä kiitos lukuisista kommenteistanne vuoden 2008 aikana! Tuntuu mielekkäältä uhrata aikaa blogikirjoitteluun.

keskiviikkona, joulukuuta 24, 2008

Kiitos joululahjasta!

*
Olen saanut kauniin joululahjan Reijolta
, uskolliselta lukijaltani ja kommentoijaltani:

Christerille oikein Hyvää Joulua ja paljon uusia erinomaisia blogikirjoituksia vuonna 2009. Nämä kirjoituksesi ovat internetin aatelia: KIITOS!

Reijo

maanantaina, joulukuuta 22, 2008

Kananmuna päivässä pitää sydänvaivat loitolla

**
Tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa arvioitiin, että yhden kananmunan syönti päivässä kohottaa vähemmän kuin 1 prosentin verran riskiä saada sepelvaltimotauti. Itse asiassa jos otetaan kaikki asiat huomioon, kananmunia syömällä voi parantaa sydänterveyttä. Vain taukki pitää siis edelleen kiinni käsittämättömästä kananmunavihasta.

Riskianalyysin mukaan muut elämäntapaan vaikuttavat tekijät vaikuttavat sepelvaltimotaudin kehittymiseen 30-40 prosentin verran. Näitä riskitekijöitä ovat huonolaatuinen ruoka, tupakointi, lihavuus ja liikkumattomuus. Kuitenkin varmin tapa (60-70 prosentin riski) saada sydänsairaus on löydettävissä näistä tekijöistä: huono geeniperintö, liian korkea verenpaine ja diabeteksen puhkeaminen.  

Tutkimuksen johtaja Leila Barraj vetoaa lääkärikuntaan, jotta he suosittelisivat potilailleen kananmunien syöntiä. Oikeista riskitekijöistä on sen sijaan jatkuvasti varoitettava: tupakointi on lopetettava ja laihdutuksesta on aina hyötyä.

Sitkeällä tavalla elossa pysynyt myytti, että kanamunien kolesteroli on yhteydessä sydänsairauksiin, joutaa romukoppaan. Oikea tieto on, että kananmunista on pikemminkin apua sydänterveyden ylläpidossa.

Tohtori Mutung osoitti äskettäin, että kananmunien sisältämä kolesteroli kohottaa "hyvää" HDL-kolesterolia ylipainoisilla miehillä, jos samalla ylipainoiset rajoittavat hiilihydraattien saantiaan (Mutung ja muut. Dietary cholesterol from eggs increases plasma HDL cholesterol in overweight men consuming a carbohydrate restricted diet.  J Nutr 138: 272-276, 2008 .)

Ne ylipainoiset, jotka söivät kaksi kananmunaa aamiasella vesirinkelin sijaan onnistuvat paremmin painonpudotuksessaan kuin vesirinkeleitä syöneet. Lue lisää tästä tutkimuksesta aiemmasta kirjoituksestani

Kananmunissa on runsaasti koliinia. Tutkimukset osoittavat, että koliini auttaa alentamaan homokysteiinia veressä. Joidenkin tutkijoiden mielestä kohonnut homokysteiini on merkkinä siitä, että elimistössä on tulehdustila (sydänsairaus, dementia tai Alzheimerin tauti).

Kananmunissa on runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Lisäksi kananmunien sisältämä proteiini on korkealuokkaisinta mahdollista mitä luonto voi tarjota. 

Ei siis ole mitään syytä jättää kananmunat (1-3 kpl päivässä) syömättä!
 
 

Vuoden laihduttaja tarjoaa vinkkejä jouluun

*
Painonvartijoiden valitsema
 Vuoden Laihduttaja 2008 Kalevi Hyttisen selviytymisvinkit jouluun (suluissa omat kommenttini): 
  • Laadi suunnitelma ja pysy siinä. (Tarkoista suunnitelmista on harvoin  hyötyä, sillä suunnitelmilla on tapana orjuuttaa meitä. Syö ruokaa silloin kun on nälkä ja vältä välipaloja sekä napostelua pitkin päivää. Siinä on suunnitelmaa ihan riittävästi.)
  • Rajaa herkuttelu jouluun – älä jatka marraskuusta loppiaiseen. (Tätä seikkaa minä en ymmärrä. Ruoka on hyvää ja tarpeellista. Herkuttelu on sallittu koko vuoden! Vuosien aikana nauttimamme kohtuulliset (!) ja herkulliset ruokamäärät näkyvät sopivan mittaisena vyötärönä. Mikä vika jouluruuissa on? Eikö jouluruokaa voisi syödä koko ajan. Jos herkuttelu yhdistetään ylensyömiseen, silloin ollaan hakoteillä.
  • Lisää liikuntaa jo ennakkoon, säilytä ruokarytmi ja vältä napostelua. (Erinomaisia ohjeita!
  • Valmista jouluruoat vaimon kanssa ja ota vihersalaatti osaksi joulupöytää. (Itse valmistettu kotiruoka on aina parempaa kuin kaupasta haettu eines tai muu valmisruoka. Hyvä neuvo!
  • Nauti ruuasta. Pureskele jokainen suupala loppuun asti ja hartaudella. Näin ruokailuun menee saman verran aikaa kuin muillakin, mutta ruuan määrä jää pienemmäksi. (Hyvä neuvo! Tutkimuksissa on todellakin selvinnyt, että vähintään 20 min kestävä ruokahetki ja ruoan perusteellinen pureskelu vähentää nautittavan ruoan määrää.
  • Joulukinkun ei tarvitse olla järkäle, pienemmänkin voi ostaa. (Älytön neuvo! Hyvin valmistettu joulukinkku tarjoaa pitkäksi aikaa joulun jälkeenkin nautinnollisia ruokahetkiä. Ei muuta kuin kinkkua poskeen vaikka joka toinen tai kolmas päivä!
  • Kauppaan on pitempi matka kuin kaapille. Kaikkia herkkuja ei tarvitse ostaa varalle. (No joo, tämä on sitä huumoriosastoa. Samaa kategoriaa kuin väite, että juomalla kymmenen litraa vettä päivässä voi taatusti laihtua - varsinkin jos lähin vessa on viiden kilometrin päässä.
  • Jos sorrut, älä luovuta vaan palaa suunnitelmaan. Älä ole liian ankara itsellesi, mutta ole silti aina rehellinen. (Tämän väitteen voi hyväksyä. Ota rennosti myös laihduttaessasi.
  • Anna lahjaksi lupaus ryhtyä ystäväsi laihdutuskaveriksi. (Anna lupaus, että kerrot laihdutuskaverillesi kevyttuotteiden petollisesta maailmasta.
Lähde: Maku -lehden blogi, 22.12.2008

7.4.1972 - se päivä muutti Suomen

*
Eilen tuli televisiosta
mielenkiintoinen dokumenttiohjelma: Se päivä muutti Suomen. Hanke nimeltään Pohjois-Karjala-projekti käynnistyi 7.4.1972 Maailman terveyspäivänä. Siitä alkaa pitkä 25-vuoden rupeama, jonka aikana valistustyöhön valjastetaan niin terveydenhuoltohenkilökunnan jäseniä uusista terveyskeskuksista, Martta-yhdistysten toimeliaita naisia kylistä ja aktiivisia sydänyhdistysten ihmisiä. Pidetään tupailtoja, koulutetaan maallikkoavustajia ja otetaan vastaan suuren maailman herroja konferensseissa, joita järjestetään Kolilla ja pienien kyläyhdistysten taloilla. Sana kulkee ruohonjuuritasolla, ja pikku hiljaa voi vaihtuu pöydissä margariiniksi.

Pohjois-Karjalan maakunnassa ollaan vuoden 1960-luvun lopulla erittäin huolestuneita. Sydän- ja verisuonitautikuolleisuus on hälyttävän korkealla, varsinkin työikäisillä miehillä. Martti Karvonen on tutkinut maakunnassa jo vuosia rasva-aineenvaihdunnan ja sydän- ja verisuonitautien yhteyksiä. Se ei yksin riitä, vaan tarvitaan uusia voimia ja paikallisten ihmisten tuki, jotta kansa saadaan terveemmäksi. Perustetaan työryhmä miettimään projektia, joka toimisi alueella viiden vuoden ajan valistamassa terveellisistä elintavoista ja ennaltaehkäisemässä sairastumista ja kuolemia. Projektiin kutsutaan nuoria, vasta valmistuneita lääkäreitä, mutta myös paikallisia sydänyhdistyksiä. Nämä mahdollistivat projektin onnistumisen ja sen kansainvälisestikin tunnustetut tutkimustulokset.

Olen itse ottanut kantaa Pohjois-Karjala-projektiin useissa yhteyksissä. Projektiin liittyy keskeisesti nuoren lääkärin Pekka Puskan kohoaminen maailmanmaineeseen. Puskan luomana ihmeenä pidän sitä imagonmuutosta mikä Suomessa tapahtui: tupakanpoltosta luovuttiin, raavaat miehetkin söivät niitä rehuja (vihanneksia ja hedelmiä) kiihtyvään tahtiin, terveysliikunta yleistyi, tulivat kaikenlaiset kevyttuotteet markkinoille ja voi vaihtui margariiniin rasvasodaksi asti yltyneessä tiedemiesten ja markkinamiesten mediamylläkässä. "Vääränlaisesta" rasvasta tehtiin se suuri terveysmörkö. Rasva piti hakea pellosta, eikä eläimestä. Vaikka me koostumme itse enemmän tai vähemmän eläinrasvasta, niin yllättäen luonto olikin tehnyt suunnitteluvirheen. Rasvapitoinen äidinmaito olisi varmaan vaihdettava rypsipohjaiseen kemikaalisekoitukseen ajan trendien mukaisesti? Ei - pois tällainen pelleily ajattelustamme!

Pohjois-Karjala-projektin terveysvaikutuksia liioitellaan usein ja voin hyvin ymmärtää miksi projekti herättää monessa niin suuria intohimoja. Toihan se Suomeen pitkiksi ajoiksi epäluonnollisia, trendeiksi asti kasvaneita ravitsemusratkaisuja. Esimerkiksi tuon kemian teollisuuden riemuvoiton materiasta vailla vertaa, eli margariinin. Ihan hullulta tuntuu, että puhdas luonnontuote nimeltään voi saatiin taitavalla markkinoinnilla ainakin yhden sukupolven ajaksi kaiken pahan aiheuttajaksi. Aika näyttää jääkö voi vain joidenkin erityisen terveystietoisten ihmisten kulinaariseksi nautinnoksi, vai tuleeko voi taas takaisin ruokapöytiin.

Nyt tarvitsemme uuden Suomi -projektin: me olemme liian lihavia. Hämmästyttävää kyllä lihavuus on noussut koko ajan vaikka meillä on ollut näitä terveysprojekteja käynnissä. Ja lihavuuden myötä tulevat aineenvaihduntasairaudet (mm. diabetes).

Syömmekö vääränlaista ruokaa? Siltä vahvasti tuntuu. Pohjois-Karjala-projektin seurauksena opimme syömään aivan liian kevyesti ja välipalavoittoisesti. Kevyt ei pidä nälkää ja välipalat lihottavat. Me tarvitsemme Suomeen nälänhallintaprojektin. Yltäkylläisestä ruokatarjonnasta on suomalaisille osattava valita ne ruoka-aineet, jotka pitävät nälkää. Osaatko sinä sen taidon?

lauantaina, joulukuuta 20, 2008

Ostakaa luomua!

***
Luomu on lyhennetty versio
sanasta luonnonmukainen. Luomu on minun mielestäni se ainoa oikea tapa tuottaa elintarvikkeita. Lähtökohtana luomussa on alkutuotannon mahdollisimman suuri luonnonmukaisuus. Tuotetaan elintarvikkeita luonnon kanssa sopusoinnussa. Puhtaasti ja turvallisesti.

Luomua käsittelevistä kirjoista löytää näitä keskeisiä luonnonmukaiseen maataloustuotantoon liittyviä käsitteitä. Keskeistä on, että luomutuotannossa suositaan uusiutuvia raaka-aineita ja kierrätystä, palautetaan maahan takaisin eloperäisiä aineita ja niiden sisältämiä ravinteita. Kotieläintaloudessa pyritään kiinnittämään huomiota eläinten tyypilliseen luontaiseen käyttäytymiseen. Huolehditaan tuotantoeläinten hyvinvoinnista ja annetaan niille luonnollista rehua joka sopii juuri sille eläinlajille. 

Luomumaataloudessa korostuu ympäristön ja terveyden merkitys. Tämä näkyy esimerkiksi tautien hallinnassa, miten torjutaan tuholaisia ja miten kotieläinten terveydestä pidetään huolta. Ei käytetä keinotekoisia, synteettisiä torjunta-aineita, käytetään väkilannoitteiden sijaan luonnon omia rehuja, eläimiin ei ruskuteta kasvuhormoneja ja antibiootteja sekä luovutaan kokonaan GMO-tekniikasta. Näin uskoisin, että lopputuloksena on terveellisempi liha, maistuvampi ja ravintopitoisempi leipä sekä kestävämpi kehitys.

Luomutuotteiden kysyntä on laajentunut. Minäkin saan usein kysymyksiä, jotka liittyvät luomutuotteisiin. Yritän kantaa oman korteni kekoon ja tiedottaa myös tässä blogissani luomutuotteista, sikäli kuin se teitä kiinnostaa. 

Julkistan pienen luettelon helpottamaan luomutuotteiden ostamista. Jos luomutila on lähellä kotiasi - käy siellä ostoksilla ja/tai pyydä kauppiasta ottamaan sen tilan tuotteita myyntiin. Ystäväni Sami Uusitalo oikein iloisena kertoi eilen puhelimessa vallan maistuvista porkkanoista. Luomuporkkanoitahan ne oli! Löydä sinäkin maistuva luomu!


Finfood Luomu (tällä sivulla voit hakea luomutuotteiden tuottajia maakunnan, tuoteryhmän ja hakusanan perusteella. Yhteensä 473 tuottajaa tällä hetkellä. Tämä on minun mielestäni paras rekisteri.)
Hedelmien ja marjojen suoramyynti- ja itsepoimintatilat (täällä on tosi monta tilaa rekisterissä koko maasta) 
Pirkanmaan Luomulaituri (Klikkaa kohtaa Luomua tiloilta tai Luomua puodista)
Tuottajatori (Luomuliiton ylläpitämä rekisteri luomutuottajista ympäri Suomen)

Mitä mieltä olet luomutuotteista? Kannattaako ostaa? Onko hinta kohdallaan?

perjantaina, joulukuuta 19, 2008

Nuuskaa ei saa terveelliseksi millään

*
Ministeri Astrid Thorsin nuuskakampanjaa
en jaksa ymmärtää. Ei tätä ymmärrä myöskään Harri Vainio Työterveyslaitokselta, joka on julkistanut tällaisen mielipiteen:

Nuuska ei ole terveystuote – miksi sen myynnin laillistamista puolustellaan?

Nuuskan myynnin laillistamispyrkimyksiä perustellaan nuuskan vaarattomuudella tupakkaan verrattuna, ja sitä pidetään apukeinona tupakoinnin lopettamisessa. Keskusteluissa jäävät usein taka-alalle tupakkateollisuuden intressit sekä nuuskan terveyshaitat. 

Nuuskan laillistamisen puolesta ja vastaan käydään tällä hetkellä kovaa keskustelua sekä Suomessa että muualla EU:ssa. Nuuskan myyminen kiellettiin vuonna 1992 silloisissa EU-maissa ja kolme vuotta myöhemmin myös Suomessa. Myynnin kieltämisen jälkeen laillistaminen on kuitenkin nostettu toistuvasti keskusteluihin.

- Savukkeiden kulutus teollistuneissa maissa on vähentynyt, joten tupakkateollisuus pyrkii hakemaan uusia muotoja, joilla tupakkaa voitaisiin myydä. Myös lainsäädäntö on kehittynyt niin, että savuttomuutta suositaan nykyään. Savuttomien tupakkatuotteiden eli nuuskatupakan idea on kuitenkin sama kuin tupakan eli niissä on nikotiinia ja ne ovat samalla tavalla addiktoivia, toteaa Työterveyslaitoksen pääjohtaja Harri Vainio.

Vainio ei usko, että poliittinen päätöksentekotaso lähtisi mukaan nuuskan hyväksymiseen, vaan että nuuska säilyy edelleen tuotteena, jota ei myydä ja josta pyritään eroon.

- Nikotiiniriippuvaisuudesta pitäisi päästä eroon eikä tarjota lisää mahdollisuuksia siihen. Haluammeko me uudenlaisen tupakkatuotteen markkinoille, joilla se ei ole vielä levinnyt? Toivon, että tupakoinnin vähentämis- ja ehkäisytyö jatkuu Suomessa nykyiseen suuntaan.

Kohderyhmänä nuoret ja naiset?

Nuuskan laillistamista perustellaan usein sillä, että se on vähemmän myrkyllistä kuin tupakka, jonka seurauksiin noin puolet tupakoitsijoista kuolee. Vainio muistuttaa kuitenkin, että vahvasti addiktoiva nuuska ei ole mikään terveystuote, vaan se aiheuttaa syöpää ja altistaa erilaisille sydän- ja verisuonitaudeille.

- Erityisen huolestuttavaa on se, että nuuskan käyttäminen on suosittua etenkin alle 15-vuotiaiden keskuudessa. Se myös yhdistetään vahvasti urheiluun ja pohjoismaissa etenkin jääkiekkoon, minkä vuoksi siihen liitetään heroistista vaikutelmaa ja se on saanut jonkinlaisen kulttituotteen maineen.

Nuuskatuotteiden markkinointi vetoaa yhä useammin sekä nuoriin että naisiin. Tuotteisiin on tehty erilaisia makuja peittämään tupakan makua, ja myös rasioita on kehitetty miellyttämään enemmän naisten silmää.

- Nikotiini imeytyy nuuskasta hieman hitaammin kuin tupakasta, mutta sen pitoisuus veressä säilyy korkeana pidempään. Osa nuuskan käyttäjistä jää hyvin vahvasti kiinni nikotiinikoukkuun, ja saattaa siirtyä tupakoitsijoiksi, Vainio varoittaa.

Nuuska ei auta eroon tupakasta. 

Tupakkateollisuus markkinoi nuuskaa myös apukeinona tupakoinnista irtipääsemisessä. Muun muassa Ruotsissa alhaisia tupakointilukujen perustellaan johtuvan siitä, että nuuskaa on vapaasti saatavilla.

- Nuuskassa on kymmeniä syöpää aiheuttavia aineita sekä reilusti enemmän nikotiinia kuin tupakoinnin lopettamiseen tarkoitetuissa tuotteissa. Nuuskan ongelmana on myös se, että osa sen nikotiinista muuttuu tupakkaspesifeiksi nitrosamineiksi, jotka lisäävät riskiä sairastua haimasyöpään, Työterveyslaitoksen pääjohtaja Harri Vainio toteaa.

- Tupakoinnin lopettamisen tueksi on olemassa vaarattomampia farmasiatuotteita, jotka ovat nuuskaa suositeltavampia tähän tarkoitukseen.

Lähde: Deskin uutistiedote toimittajille, 19.12.2008 

Huipputiedettä vuonna 2008

***
Tuorein Science -lehti
(julkaistu 19.12.2008) tarkastelee tärkeimpiä tieteellisiä löydöksiä vuonna 2008. 

Solujen uudelleenohjelmointi: Erilaistuneet solut voidaan palauttaa kantasoluiksi ja ohjata erilaistumaan toiseen tehtävään. Ihmissolut on mahdollista palauttaa kantasoluiksi senkin jälkeen, kun ne ovat erilaistuneet esimerkiksi iho- tai verisoluiksi. Ensimmäinen asiaa koskeva tutkimus julkaistiin vuoden 2007 marraskuussa. Laajempi tutkimus julkaistiin Naturessa toukokuun lopussa vuonna 2008. Kaikkea tässä kantasoluiksi palauttamisessa ei ymmärretä vielä. Selvää on, että palauttamiseen tarvitaan neljä proteiinia, jotka säätelevät geenejä joko toimiviksi tai toimimattomiksi. Tutkijat uskovat, että tästä löydöksestä on apua muun muassa Alzheimerin taudin ja kakkostyypin diabeteksen hoidossa.  

Eksoplaneetat: Yksi vuoden 2008 kiinnostavimpia asioita oli aurinkokuntamme ulkopuolisten planeettojen havainnointi. Ne onnistuttiin havaitsemaan ja valokuuvaamaan (!) suoraan erottamalla planeetan himmeä valo tähden kirkkaasta valosta.

Syöpägeenit: Syöpätutkijat ovat tunnistaneet kymmeniä uusia geenimutaatioita, jotka tekevät syöpäsoluista niin herkkiä jakautumaan. Haimasyöpä oli erityisen kiinnostuksen kohteena.   

Proteiinien toiminta: Biokemistit ovat saaneet uutta tietoa siitä, miten proteiinit sitoutuvat kohdesoluihinsa, muuttavat solun aineenvaihduntaa ja vaikuttavat kudoksen ominaisuuksiin.

"Hyvä" rasva: Ruskea rasva on todella "hyvää" rasvaa, sillä sen on todettu polttavan "pahaa" valkoista rasvaa tuottaakseen kehoon lämpöä. Uutta tässä asiassa on se, että nyt on havaittu ruskean rasvan muuttuvan jossain määrin lihaskudokseksi.  

Geenitekniikka on parantunut: Geenien sisältämä informaatio voitiin saada selville tosi paljon nopeammin "mammuttimaisen" projektin ansiosta. Sukupuuttoon kuolleen villamammutin geenit saatiin järjestykseen tekniikoilla, jotka ovat paljon nopeampia ja halvempia kuin ihmisen genomin selvittämiseen käytetyt menetelmät. 

Mitä ensi vuonna? Science ennustaa, että vuonna 2009 kuumia aiheita ovat mm. kasvien
genomit, Higgsin bosoni, merien happamoituminen ja neurotieteen marssi oikeussaleihin.

Tässä voit lukea lisää huipputiedettä:

torstaina, joulukuuta 18, 2008

Becel saa sakkotuomion

#
Kriittisesti ravitsemusasioita seuraava
 ruotsalaislääkäri Andreas Eenfeldt ("kostdoktorn") on löytänyt tiedon, joka tuo margariiniteollisuuden aika kyseenalaiseen valoon. Julkaisen tässä suomennoksen hänen kirjoituksestaan koska hän pitää tärkeänä, että kaikki Becel margariinia käyttävät saavat tästä tietoa.

Becel margariinille sakkotuomio - tarvitaan varoitusteksti

Becel saa sakkotuomion Tanskassa koska se on johtanut kuluttajaa harhaan markkinoinnissaan. Heidän "kolesterolia alentava" margariininsa on varustettava varoitustekstillä: raskaana olevat ja imettävät naiset, alle viisivuotiaat lapset tai kolesterolia alentavaa lääkkeitä syövät potilaat eivät saa syödä tätä tuotetta.

Onko joku teistä löytänyt tällaisesta asiasta varoittavan tekstin suomalaisesta Becel pro.activ -tuotteesta?

Langettava tuomio

Tässä tietoa Tanskan TV2-kanavan uutislähetyksestä. Käännetty suomen kielelle ruotsinkielisen tekstin perusteella:

Becel - lääkettä vai ruokaa?

Elintarvikkeita valmistava Unilever on saanut sakkotuomion (40.000 kruunua) harhaan johtavan markkinoinnin takia. Asia koskee heidän kolesterolia alentavaa margariinituotettaan Becel pro-activ, sanoo Kuluttajaneuvosto.

Kuluttajaneuvosto on tiedottanut tästä asiasta yritystä neljä kertaa.

"Kyseessä on tuote joka on sijoitettavissa lääkeaineen ja ruoka-aineen välimaastoon. Sen tähden tuotteessa pitää olla varoitusteksti, että se on tarkoitettu ainoastaan ihmisille, joilla on korkea kolesteroliarvo ja haluavat alentaa sitä", sanoo Sofie Krogh Holm, elintarvikepolitiikasta vastuullinen viranomainen Kuluttajaneuvostossa (Konsumentrådet).

Haitallista raskaana oleville ja lapsille

Kuluttajaneuvosto on muun muassa vaatinut, että margariinipakkaukseen on sijoitettava lausunto missä käy ilmi tuotteen kohderyhmä. Lisäksi pitää ilmoittaa, että tuote voi olla haitallinen raskaana oleville naisille, pikkulapsille ja sellaisille potilaille jotka nauttivat samanaikaisesti kolesterolia alentavaa lääkettä..

"On helppo kuvitella, että tuotetta käyttää koko perhe, sitten kun se kerran on kotiin hankittu. Myös ne pikkulapset, joiden pitäisi luopua tuotteen käytöstä", sanoo Sofie Krogh Holm.

Varoitusteksti suomalaisissa Becel-pakkauksissa?

Lääkäri Eenfeldt on hakenut kaupasta Becel pro-activ tuotteen Ruotsissa. Tuotteessa on luettavissa erittäin pienellä tekstillä (tarvitset todennäköisesti suurennuslasia!):

Ravintorasvaa 23% johon lisätty kasvisteroleja. Becel pro.activ on tarkoitettu ainoastaan niille jotka haluavat alentaa kolesteroliaan. Syö Becel pro.activia osana terveellistä ruokaa, joka koostuu säännöllisistä hedelmä- ja vihannesannoksista. Monella on tarvetta alentaa kolesteroliarvojaan, mutta ei suinkaan kaikkien pidä näin tehdä. Tuote voi ravitsemuksellisesti olla vähemmän sopiva joillekin ihmisille (kuten esimerkiksi raskaana olevat ja imettävät naiset, sekä alle 5-vuotiaat lapset). Jos nautit kolesterolia alentavaa lääkettä, pitää sinun keskustella lääkärisi kanssa. Ei sovellu paistamiseen tai leipomiseen.

Vakavasti ottaen - tuo varoitusteksti on niin pienellä tekstillä kirjoitettu ja niin hyvin piilotettu, että uskoisin monen jättävän tuon tekstin lukematta ennen kuin ostavat/syövät paketin sisällön!

Mitä säännöt sanovat?

Europpaan unionin elintarvikeviranomainen EFSA hyväksyi kesällä 2008, että Becel pro-activin tapaiset tuotteet saavat käyttää terveysväitettä "alentavat kolesterolia".

Mutta EFSA ei hyväksynyt mitään terveyteen liittyviä myönteisiä väitteitä, tätä seikkaa vahvistavien tutkimusnäyttöjen puutteen takia.

Voitte lukea päätöksen tässä. Tässä ote turvallisuustiedotteesta (sivulla 9):

The Panel recommends that the products to which phytosterols are added should be consumed only by people who want to lower their blood cholesterol…
The product may not be nutritionally appropriate for pregnant and breastfeeding women and children under the age of five years; patients on cholesterol lowering medication should only consume the product under medical supervision.

Tee jotain!

On itsestään selvä asia, että varoitustekstistä on saatava paremmin selvää. Muutenhan väärä käyttäjäryhmä (esim. lapset ja raskaana olevat naiset) voi vahingossa syödä tuotetta!

Olisiko sinun mielestäsi otettava asia puheeksi myös Suomessa? Kommentoi mielelläsi tätä juttua. Mitä pitäisi tehdä? Voisiko joku mennä kauppaan katsomaan mitä lukee suomalaisessa Becel pro.activ pakkauksessa?

tiistaina, joulukuuta 16, 2008

Syömishäiriöt - "Annan" tarina


**
Minä koin harvinaisen hienoja tunne-elämyksiä 
yhtä lehtijuttua tehdessäni. Sain työskennellä riittävän pitkään jutun kanssa. Useinhan lehtijuttuja leimaa armoton aikatauluttaminen ja aika loppuu aina kesken kun juttua hiotaan lopulliseen muotoon. Lisäksi haastateltavani olivat oman alueensa huippuasiantuntijoita. Sitäkään ihanuutta ei aina saa kokea juttuja tehdessä.

Teidän kannattaa mennä lehtikioskille kyselemään Kunto & Terveys -lehden uusinta numeroa (6/2008, joulukuu). Siitä numerosta löytyy syömishäiriöisen "Annan" (ei oikea nimi!) koskettava tarina. Tässä joitakin otteita:

Syömisestä voi tulla ongelma. Ruokaa voi ahmia joko liian paljon tai sitä voi syödä liian vähän. Käsitys omasta kehosta voi siinä määrin vääristyä, että uhkana on joko väistyvä tai pysyvä terveyden menetys. Tyhmyydestä tässä ei ole kyse. Päinvastoin, sairastuneet ovat usein erityisen tunnollisia ja fiksuja. Aivan kuten ”Anna”, joka tässä kertoo oman tarinansa. Syömishäiriöistä voi toipua.

Syömishäiriöt ovat tavallaan aina olleet osa luonnettani. Muistan jo hyvin pienenä (7-8 -vuotiaana) ajatelleeni, että minun vatsani on suurempi kuin muiden, ja voimistelutunneilla vedin sitä aina sisään. Kukaan ei ollut minulle mitään siihen viittaavaa koskaan sanonut. Millään tavalla, näin jälkeenpäin ajatellen, en eronnut muista ikäisistäni. Olin terve ja urheilullisen hoikka lapsi. Silti 10-11 -vuotiaana vertasin omia reisiäni kavereideni reisiin, kun istuimme tuolilla. Siinä kun reisi näyttää paljon suuremmalta ”lösähtäessään” tuoliin kiinni. Aloin pelkäämään lihomista, kun lopetin 13 -vuotiaana aktiivisen 6 kertaa viikossa tapahtuvan liikuntaharrastukseni. Ennen kasiluokan kesää 14 -vuotiaana ihastuin ensimmäisen kerran suloiseen poikaan oikein pahasti. Aloin muutenkin olla enemmän tietoinen itsestäni ja kasvamisestani naiseksi. Murrosikä jylläsi täydellä teholla: kuukautiset alkoivat, rinnat kasvoivat ja lantioni leveni. Peilasin ruumistani jatkuvasti ja pelkäsin olevani epäviehättävä. Olin hyvin epävarma itsestäni ja ajattelin, että kaikki muut maailman ihmiset olivat varmoja itsestään. Nämä olivat tyypillisiä murrosikäisen kärjistäviä ajatuksia, eikä tässä vielä ollut mitään häiriökäyttäytymistä. Kesällä minussa kuitenkin heräsi halu laihtua. Tämä halu tuntui luonnolliselta jatkeelta kaikelle siihen asti kokemalleni, enkä muista, että mikään tietty tapahtuma olisi laukaissut sitä. Vaa’alla lukema 56 alkoi uhkaavasti lähestyä 60 kiloa ja lapsen maailmassa painoa on hyvin vaikea suhteuttaa muihin ihmisiin. Ala-asteelta muistin kuulleeni, että kaikki yli 50 kiloa painavat ovat lihavia, eikä tämä ajatus tietenkään auttanut minua omaan painooni sopeutumisessa. Aloimme ystäväni kanssa, joka myös oli innostunut laihduttamisesta, laskemaan kaloreita ja suunnittelemaan, miten kotona pystyi olemaan syömättä. Kaverini kuitenkin lopetti touhut melko nopeasti ja minä jäin yksinäni kaloriviidakkooni. Sinä kesänä laihduin 10 kiloa. Aluksi söin varsin hyvin, mutta pikkuhiljaa aloin vähentämään ruoan määrää. Ensin lähti rasva leivän päältä, sitten lähti itse leipä, sitten pieneni ruoka-annokset ja lopulta aterialla vain näykin ruokaani enkä halunnut siitä palastakaan sisääni. Pelkäsin jopa vettä, koska se täytti vatsaa, mikä tarkoitti sitä että lihoi. Ääni pääni sisällä huusi jokaisen palan olevan liikaa ja pakotti minut lenkille. En kuitenkaan kokenut olevani epänormaali tai sairas.  

Tässä päiväkirjamerkintöjä laihdutuskesän jälkeen (14 –vuotiaana): ”Mä oon ollu laihiksel koko kesän ja nyt kaikki huomauttelee et mä oon jotenki liian laiha… Mä en oo ite huomannu peilikuvas mitää muutosta, mut kaikki vanhukset vaa kauhistelee. Äiti syöttää kokoajan ja se laitto mut terkalleki. Kieltämättä mun paino on laskenu. Painokäyrä on tippunu niinku sillee kohtisuoraa alaspäin. Mut mua ärsyttää ku mä en ite huomaa sitä missää! Enkä mä haluu tästä mihinkää lihoo! Mä syön edelleenki murto-osan siitä, mitä mun pitäisi syödä… pitäs kuulemma syödä päälle 2000… mut en mä PYSTY! Mulle tulee henkisesti paha olo!! Mun runsas ruokavalio on tämä: aamulla muroja, koulussa salaattia ja näkkäriä (ehkä vähän ruokaa, mutku kouluruoka on niin aikasin, ni ei mul viel sillon oo nälkä), välipala hiukan isompi aamupalaa, iltapalaksi leipää ja hedelmiä. Tota enempää en PYSTY syömää! Terkka ja äiti saarnaa mulle, et jos mun paino viel laskee ni ne laittaa mut jonneki terapiaan, et mun ruokavalio palaisi. IHAN TUSKAA… Ku must tuntuu et kaikki samat vanhat löllykät siel on viel istumalihaksissani! Mahast on ehkä vähän häipyny. Mut mä yritän kestää. En mä mun omasta mielestä oo mitenkää normaalia lihavampi enää, mut edelleenki haluun vaa vähä kiinteemmän vartalon. Onks mul jotenki ihan vääristyny ihannekuva? ps. Mul ei oo ollu menkkoja koko kesänä!”

Miten syömishäiriöstä voi toipua. ”Anna” saa kertoa sen meille:   

Pikkuhiljaa aloin ymmärtää, mihin kaikkeen ravintoa tarvitaan. Ruokailu ei ollut pelkkä lihottava rituaali, joka jokaisen elävän ihmisen oli velvollisuus suorittaa. Ruoka alkoi maistua ja löysin siitä uusia ulottuvuuksia, kun aloin tutkimaan ravintoarvojen merkityksiä. Tietyllä tavalla paranin ortoreksian kautta, koska aloin pilkun tarkasti syynäämään hiilihydraattien, proteiinien, rasvojen, vitamiinien ja hivenaineiden saantiani ja siirsin hallitsemisen tunteeni siihen. Väitän, ettei tämäkään aina niin kovin tervettä ollut. Saatoin polkea koulusta kotiin syömään, jos ei siellä ollut mitään terveyskriteerejäni täyttävää ruokaa tarjolla, mutta se sai minut kuitenkin syömään enemmän. Lihomispelostani en ole päässyt eroon vieläkään, enkä usko pääseväni siitä ikinä kokonaan! Olenhan sen kanssa elänyt jo aivan pienestä asti. Painonhallintaa voi kuitenkin harjoittaa terveelläkin, itselleen armollisella tavalla, ja tätä tahdon opetella. Siinä tuskin on mitään sairasta. Käsitän nykyään, mitkä ajatukset minussa ovat olleet sairaita ja mitkä terveitä. Olen löytänyt inhimillisen, itselleni armollisemman äänen. Kuuntelen omatuntoani rehellisesti, enkä nytkään tykkää syödä liikaa, mutta en myöskään liian vähän. En halua tuhota elimistöäni, vaikka terveen hoikka haluan yhä olla. Simputusäänen olen tietoisesti, tosin hyvin monien kasvuprosessien kautta, vaientanut. Oma ääneni kuuluu selvästi sen yli ja on oppinut sanomaan vastaan. En enää ”kuole”, jos en hallitsekaan itseäni kaikissa tilanteissa vaan oikeastaan nautin elämän pienistä sääntöpoikkeuksista.


Tee näin: 
- hae apua syömishäiriöösi!
- apua voit saada luotettavalta ystävältä, terveydenhoidon ammattilaisilta ja/tai esim. Syömishäiriöliitosta (http://www.syomishairioliitto.fi
- älä ole liian ankara itsellesi 
- toipuminen voi kestää kauan ja tarvitset ehkä pitkään ulkopuolisen tukea 
- toipumisen edistyessä, opi rentoutumaan ja rakastamaan itseäsi 
- liikunta tukee toipumistasi 
- toipuminen tarkoittaa sitä, että et enää tarkkaile itseäsi, et kuuntele niitä simputtavia ääniä ja lihomisen pelko voi mahdollisesti väistyä

sunnuntaina, joulukuuta 14, 2008

Ajattele sydäntäsi - syö kalaa

**
Kuopiolaistutkija Jyrki Virtanen
on ollut mukana toteuttamassa kansainvälistä ravitsemustutkimusta missä tutkittiin kalan terveellisyyttä. Tulokset julkaistiin ihan äsken American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä. 

Tutkimukseen osallistui yli 40 000 yhdysvaltalaismiestä, jotka olivat 40-75 -vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Miesten elämäntapoja ja muita riskitekijöitä kyseltiin kahden vuoden välein kaiken kaikkiaan 18 vuoden ajan. Ruokavaliota selvitettiin neljän vuoden välein.

Seurannan aikana miehillä todettiin 3 639 sydän- ja verisuonitautia ja 4 690 syöpää. Lisäksi tilastoitiin 1386 muusta syystä kuollutta. Tutkimustiedot kerättiin sellaisilta miehiltä, jotka olivat töissä terveysalalla. Tutkimukseen eivät naiset tällä kertaa osallistuneet lainkaan. 

Tutkijat päätyvät pitämään kalansyöntiä hyvänä sydämelle ja verisuonille, mutta kaikkia sairauksia sekään ei estä. Kalaa 1-4 päivänä viikossa syövät sairastuivat sydän- ja verisuonitauteihin hieman harvemmin kuin korkeintaan kerran kuussa kalaa nauttivat, mutta kala ei ehkäissyt syöpiä tai muista pitkäaikaissairauksista johtuvia kuolemia. 

Tulokset pysyivät samoina silloinkin, kun keskityttiin analysoimaan kalan rasvoja. Kova hehkutus omega-3-rasvahappojen puolesta näyttäisi ainakin osittain olevan ylitseampuvaa kalaöljyjen markkinointia. Tutkimuksessa ei löytynyt mitään viitteitä siitä, että omega-6- ja omega-3-rasvahappojen suhteella olsi ollut vaikutusta tuloksiin. Nykykäsityksen mukaanhan omega-6-rasvahappojen runsaan saannin länsimaisesta ruoasta epäillään kumoavan kalaan liitetyt terveyshyödyt. 

Ajattele siis sydäntäsi ja syö kalaa mahdollisimman usein.

Olen aiemmin kirjoittanut varsin paljon kalansyönnin tärkeydestä. Tässä muutama muu juttu:
Lähde: Virtanen JK, Mozaffarian D, Chiuve SE, Rimm EB. Fish consumption and risk of major chronic disease in men. Am J Clin Nutr 88 (6): 1618-1625, 2008.

lauantaina, joulukuuta 13, 2008

Kotiäidin ruokaympyrät

*
Ville -ystäväni haluaa ilahduttaa meidät
arkisella tarinalla niistä ruokaympyröistä joiden keskellä tavallinen suomalainen kotiäiti taiteilee ruokkiessaan perheensä.

Vuosien kokemuksesta huolimatta erehdyn edelleen joskus kysymään perheeltä, mitä tekisimme ruuaksi. Makaronilaatikkoa, huutavat lapset. Ei vain tänään, vaan myös huomenna, ylihuomenna, koko viikon, ensi viikon, ainakin juhannukseen saakka. 

Jooo... toki tunnen nuoren, joka on elänyt vuoden lapsuudestaan pelkillä nakeilla. Ja toisen, joka ei puoleen vuoteen laittanut suuhunsa muuta kiinteää kuin hunajamuroja. Terveitä, fiksuja ja mukavia ihmisiä heistä silti tuli. 

Mieheltä vastaus ei tule yhtä nopeasti. Saat toivoa mitä tahansa, maanittelen, ihan mitä tahansa, paitsi ei makaronilaatikkoa. 

- Mikä vika makaronilaatikossa on? 
- Ei kun oikeesti, mitä me tänään syödään? 
- Ihan sama. 
- Entä huomenna? 
- Kunhan nyt jotain. 
- Sunnuntaina? 
- Emmätiedä. 
- Maanantaina? 
- Ei mitään väliä. 
- Tiistaina? 
- No lämmitä sitä eilistä. 
- Ai sitä eimitäänväliä? 
- Niin. 

Joo kiitos, siinä mulla onkin viikon ruokalista valmiina! Nousen tuoli kolisten pöydän äärestä ja mies jää naama tötteröllä katsomaan, mikä sille nyt taas tuli. 

Ei miehelle ole oikeasti mitään väliä mitä keittiössä kokkaan ja se on ihan sama, mitä lautaselle ilmestyy. Paitsi... kaalia, keitettyjä porkkanoita tai herneitä ei ruuassa saa olla. Perunaa lukuun ottamatta kaikki keitetyt, paistetut, haudutetut kasvikset ovat kieltolistalla. Sieniä ei voi syödä. Eikä sisäelimiä. Katkarapuja, mustekalarenkaita tai mitään lohta eksoottisempaa vesielävää ei myöskään voi syödä. Tonnikala ja pakastesei ovat eksoottisia vesieläviä. 

Riisi ja nuudelit ovat vinosilmien ruokaa. Kuskusia syödään Afrikassa, ei meillä. Pasta menettelee (se on ihan varmasti aivan samanlaista kuin suomalainen makaroni ja sitähän mafiosotkin syövät, vakuutan). Munakoison nimi maistuu epäilyttävältä, kiivissä on karvoja, juusto ei saa haista. Puuro ei ole ruokaa. 

Keittoa voi syödä, mutta nälkä siitä ei lähde. Keiton jälkeen on saatava ruokaa. Pizza, kebab tai hampurilaiset eivät ole ruokaa. Papuja voi ruuassa olla makua antamassa, mutta lautasen reunalle ne kyllä jäävät. Curry värjää ruuan keltaiseksi, keltainen ei ole syötävä väri. Valkoista kastiketta ei syödä. Se on tehty maidosta ja maito on vasikoiden ja lasten juoma. 

Vaalea leipä on pullaa. Pullaa ei syödä ruokapöydässä. Munia voi syödä, jos ne on keitetty kivikoviksi. Munakas on keltaista, sitä ei syödä. Mausteet on keksitty peittämään pilaantunutta makua, suolaa ja pippuria voi silti käyttää. Myös yrtit peittävät ruuan oikeaa makua, sipuli on sallittu yrtti. 

Salaattia ei saa sekoittaa. Yksittäinen kurkku- tai tomaattisiivu lautasella on sallittu. 

Liha on ruokaa. Sikaa ja nautaa voi syödä, sikanautaa ei. Se ei ole eläin. Kanaa voi syödä, jos se käristetään pekonin kanssa. Kalkkuna on ruma, sitä ei syödä. Lammas on villantuottaja, villasukat eivät kuulu lautaselle. Itse pyydystettyä riistaa voi syödä. Ehkä siksi mies ei metsästä.

Makkara on yhtä kuin liha. Paitsi uudet juusto-, tomaatti-, chili-, ym. makkarat. Ne ovat yhtä kuin keitetty kukkakaali. 

Nämä pikku poikkeukset muistaen... ei se viikon ruokalistan laatiminen ole yhtään vaikeaa!

perjantaina, joulukuuta 12, 2008

Elintarvikevalvonta toimii

##
Juuso houkuttelee lukemaan
 Suomen tullin raporttia Elintarviketutkimukset vuonna 2007. Se on karmeaa luettavaa. Pipari käy maksan päälle, kirjoitti Talouselämä -lehti 11.12.2008. Syy piparien aiheuttamaan ongelmaan selviää tuonnempana jos jaksat juttujani lukea. 

Tutkituista elintarvikenäytteistä (Lue: ruoka mitä me syömme) peräti 7,4 prosenttia todettiin määräysten vastaisiksi! Lisäksi lievää huijausta tai muuta huomautettavaa oli 11 prosentissa näytteistä. Eniten oli ongelmia makeisissa, vihanneksissa, mehuissa, pähkinöissä ja vihannesvalmisteissa. Ei hyvältä kuulosta!

Ihmisen ahneudella ei ole rajaa. Suomeen yritetään tuoda toistuvasti pilaantuneita tai muuten vaan kummallisia ruokaeriä. Luomu on kärsinyt kovasti näiden ahneiden yrittäjien toimesta. Luomutuotteina Suomen markkinoille tuotuina elintarvikkeina läpäisi Tullin seulan 95 prosenttia. Loput 5 % oli enemmän tai vähemmän huijaamalla tuotettua luomuruokaa. Voi vain arvailla, kuinka luomuja ulkomailta tuodut luomuelintarvikkeet ovat, sillä ei kaikki Tullin haaviin tartu. Paljon jää tarkistamatta. Luomuhuijaajaa kohdellaan lievästi. Tavaraerän saa myydä Suomen markkinoilla, jos muuta huomautettavaa ei löydy. Vain luomumerkinnät on poistettava.

Luomuruuasta löytyvät kasvinsuojeluaineet saattavat olla peräisin samassa laivassa saapuneista muista kasviksista tai hedelmistä. Tahallisuutta on vaikea näyttää todeksi, sanoo Tullin tutkimuspäällikkö Kalevi Siivinen. Tärkeintä kuitenkin on, että kuluttajaa ei tahallaan johdeta harhaan. Siivisen mukaan luomurikkomuksissa ei vielä ole koskaan ollut syytä epäillä kotimaista toimijaa. Kotimaiset yrittäjät ovat tilanteesta syvästi pahoillaan.

Suomeen saapui viime vuonna kymmeniä tuhansia ei-eläinperäisiä elintarvike-eriä. Tullin 40 tarkastajaa ehti tutkia niistä 3 656 erää. Tutkituista eristä joka viidennessä oli jotain vialla. Korkea kiinnijääntiprosentti kertoo kahdesta asiasta:
  1. Tavaraerät ovat heikkolaatuisia
  2. Tullin seurantamenetelmät ovat melko tehokkaita
Suuri osa tuotteista tutkitaan ennakkoepäilyjen ja tehtyjen riskiarvioiden perusteella. Tällöin kiinnijäämisprosentti on korkea. Tarkastuksia tehdään myös valvontasuunnitelman mukaan, Siivinen kertoo. Määräysten vastaisuus johtuu useimmiten liian suurista kasvinsuojeluaineiden jäämistä, heikosta mikrobiologisesta laadusta, virheellisistä tai puutteellisista pakkausmerkinnöistä tai lisäainemääräysten rikkomuksista.

Suomeen on yritetty tuoda geenimanipuloitua riisiä, vaikka se on yksiselitteisesti kielletty. Tänä vuonna voidaan vielä päästää helpotuksen huokauksia, mutta ensi vuonna kaikki voi olla toisin. Euroopan unioni suunnittelee lisäävänsä geenimanipuloitujen tuotteiden menekkiä.

Aika kauheana asiana paljastuu kanelin tuonnissa ilmenevä epäkohta. Aitoa kanelia saadaan Cinnamomum zeylanicum -puun nuorten versojen kuivatusta kuoresta. Suomessa ja muualla Euroopassa myytävä kaneli ei kuitenkaan ole tätä ceyloninkanelia vaan kassiakanelia, jota saadaan Cinnamomum cassia -puusta. Kassiakanelissa on paljon kumariinia. Kumariinikaneli on sallittua, vaikka Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) varoittaa sen liikakäytöstä. Kumariini voimistaa kanelin aromia, ja sen vuoksi kassiakanelilla saadaan tuotteeseen voimakkaampi aromi kuin ceyloninkanelilla. Kumariini on kuitenkin myrkkyä maksalle. Eviran mukaan pienillä lapsilla kumariinin siedettävä päiväsaanti voi ylittyä erittäin helposti. 15 kiloa painavalla eli noin 4-vuotiaalla lapsella hyväksyttävä saantiraja voi ylittyä kanelin kumariinipitoisuudesta riippuen joko 0,5 - 2 korvapuustilla, tai 2-10 joulupiparilla, tai 0,5 - 1 lautasellisella riisipuuroa, johon on lisätty kanelia. Kassiakaneli on halvempaa kuin aitokaneli ja sitä on helpommin saatavilla. Siksi meille myydään kumariinikanelia eikä aitoa kanelia. Ihmisen ahneudella ei ole rajaa!

Samasta syystä kuin meillä myydään kumariinikanelia, Kiinassa myytiin melamiinimaitoa. Melamiini on halvempaa kuin maito. Ei muuta kuin melamiinia maidon joukkoon ja kauppa käy! Melamiinimaito syntyy, kun ureasta tehtyä melamiinia sekoitetaan maitojauheeseen eli jatketaan maitoa myrkyllä. Melamiini näyttää nostavan maidon proteiinipitoisuutta. Todellisuudessa vain maidon typpipitoisuus nousee ja testissä näyttää siltä, että proteiinia on paljon.

Kun luulet kuulleesi jo kaiken, paljastuu vielä ikävämpi juttu: Muuntajaöljy myrkyttää possun! Irlannin tuore possuja saastuttanut dioksiiniskandaali näyttää sekin kiertyvän ahneuden ympärille. Dioksiini on peräisin rehuraaka-aineen kuivaukseen käytetystä öljystä. Tällä kertaa öljy ei ollutkaan puhdasta, vaan se oli jo kertaalleen käytettyä muuntajaöljyä. Kun muuntajaöljyä poltettiin, kuivauskaasun dioksiini siirtyi rehuun ja saastutti sen. Tehtaan työntekijät väittävät ostaneensa laillista öljyä. Joku on kuitenkin toiminut väärin, jos jäteöljy osoittautuu dioksiinin lähteeksi. On vaikea uskoa, että kyseessä on puhdas vahinko. Eikä tämä suinkaan ole ainut tapaus. Samantyyppinen tapaus sattui Belgiassa vuonna 1999. Siellä ahneet kauppamiehet sekoittivat kasviöljyn joukkoon mineraaliöljyä. Belgialainen rasvayhtiö keräsi ja kierrätti friteerausöljyjä ja ravintoloiden rasvajätteitä ja myi ne eläinrehun aineksia valmistavalle yritykselle edelleen. Sattumalta havaittiin, että kasviöljyissä oli myös muuntajaöljyä. Kanojen muninta heikkeni useissa kanaloissa. Muutama viikko myöhemmin haudonta ei enää onnistunut kunnolla, ja kananpojat alkoivat sairastua ja kuolla.

Vanhan sanonnan mukaan ylpeys käy lankeemuksen edellä. Nyt voi sanoa, että ahneus tekee saman.

Törkyinen ympäristö lisää epäjärjestystä

Science -tiedelehti kirjoittaa tänään (12.12.2008) mielenkiintoisesta ilmiöstä. Jos ympäristö on törkyinen, se houkuttelee ihmisiä entisestään lisäämään epäjärjestystä. Lehdessä on esimerkkejä järjestetyistä koetilanteista:
  • jopa 69 % heitti saamansa mainoslapun maahan jos saivat sen graffiteilla töhrityn seinän vieressä, mutta vain joka kolmas henkilö heitti saamansa mainoslapun maahan jos hän käveli sellaisen seinän ohi jossa ei ollut graffitia
  • vain 27 % oikaisi aidatun alueen poikki, mutta jos siinä oli kielloista huolimatta yksikin pyörä ketjuilla kiinnitettynä, oikaisijoiden määrä nousi 82 prosenttiin!
  • autonikkunaan kiinnitetyn mainoslapun heitti maahan vain 30 % ihmisistä, mutta jos paikoitusalueella oli hylätyn näköisiä kulkuneuvoja, peräti 58 % heitti mainoslapun maahan
  • pyörävarastossa ollut mainoslappu lensi lähes puolessa tapauksista sen sileän tien maahan, mutta jos lähistöllä paukuteltiin raketeilla (kielloista huolimatta) nousi roskaaminen 80 prosenttiin
  • jos postilaatikosta pilkotti seteli, sen nappasi mukaansa 13 % ohikävelleistä, mutta setelin nappaaminen nousi kaksinkertaisesti (25/27 %) jos postilaatikko oli töhritty/alue törkyinen
Näyttää siis siltä, että kannattaa pitää ympäristö siistinä. Postilaatikossa ei myöskään kannata säilyttää seteleitä.

Geenit houkuttelevat syömään epäterveellisesti

**
Epäterveelliseen ruokailuun
 repsahtamiseen on taas tarjolla uusi selitysmalli: Geenit. Ne ohjaavat kouraa tarttumaan liian usein sokeriseen ja rasvaiseen ruokaan. Näin on näreet, jos on uskomista Dundeen yliopistossa tehtyyn tutkimukseen lapsilla. 

Tutkimus tehtiin sadalle 4-10 vuotiaalle lapselle. Ikävyyksiin johtavasta FTO-geenistä löytyy epäedullinen muunnelma joka toisella meistä (63%). Tällä muuttuneella geenillä varustetut lapset valitsivat koetilanteessa välittömästi ja vaistonvaraisesti ruokia, joissa oli enemmän sokeria ja rasvaa. 

Tutkimus näyttää, että ihmisillä, joilla on FTO-geenistä epäedullinen muunnos, on taipumus syödä epäterveellisemmin ja lihottavampia ruokia. Näin meitä valistaa tutkimuksen johtaja professori Colin Palmer. 

Aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että painonvaihtelu eri ihmisillä näyttää kytkeytyvän tähän FTO-geeniin ja erityisesti siihen, kuinka monta tämän geenin muotoa ihmisellä on. Jos ihmisellä on perimässään yksi FTO-geenin haitallinen muoto, hän on 30 prosenttia alttiimpi lihavuudelle kuin sellainen, jolla tätä haitallista muutosta ei ole lainkaan perimässään. Vastaava prosenttiluku nousee 70:een, jos henkilöllä on perimässään kaksi FTO-geenin haitallista muotoa. Näin meitä kauhistuttaa Oulun yliopiston kansanterveystieteen professori Marjo-Riitta Järvelin. 

Ykkösleiriltä kova näyttö kolesteroliteorian elinvoimasta

*
Innokkaimmat blogini lukijat
muistavat kehittämäni leiriajattelun. Kehitin ykkösleirin kuvaamaan virallisia oppirakennelmia tieteestä ja kakkosleiriä kuvastaa vaihtoehtoisten ajatusmallien rakentaminen. Lue johdannoksi esimerkiksi juttuni "Laihdutuksessa kaksi leiriä".

Huomasin äsken ihan tuoreen ykkösleiriläisten tutkimuksen johon virallinen kolesteroliteoria voi nojata. On tietenkin valtavasti tutkittua tietoa kolesterolin yhteydestä sydän- ja verisuonitautiin sekä sepelvaltimotautiin. Maailmanluokan sensaationa on pidettävä väitteitä siitä, että EI OLE yhteyttä kolesterolin ja ei-toivottujen sydäntapahtumien välillä. Täysin mahdotontahan se ei ole, mutta epätodennäköisenä sitä pidetään. 

Tämä on se hämmentävä seikka, joka saa minutkin ymmälleni. Kolesterolikriitikoilla, kuten esimerkiksi Uffe Ravnskovilla ja vastaavilla, on ilmeisen kova työ vakuuttaa tiedeyhteisö muunlaisesta mahdollisuudesta kuin se, että kolesterolin ja sydänkuolemien välillä on yhteys. Ymmärrän toki, että kolesterolikriitikkoja harmittaa kun kolesterolimyyttiä ei haluta niin vain murtaa. Tässä alla on esimerkiksi tässä kuussa ilmestynyt 40 vuoden seurantatutkimus, jossa on ykkösleiriläisten traditioiden mukaisesti jatkettu Ancel Keysin esimerkkien mukaisesti kolesteroliarvojen ja sydäntapahtumien vertailua. 

Pakko kysyä: Onko tässä koolla tiedemiehistä koostuva valehtelijoiden klubi (Kansanterveyslaitos oli mukana tutkimuksessa tohtori Nissisen myötä), joka näkee noissa kolesteroliarvoissa jotakin sellaista mitä kolesterolikriitikot eivät näe? Onko näillä kaikilla vankkaa tiedeuraa tekevillä tutkijoilla vahvoja kytköksiä lääketeollisuuteen ja laulavat kolesterolilääkkeitä tuottavien lääkeyritysten lauluja? Onko konspiraatioteoria todella olemassa? 

Pakko spekuloida itse: En tiedä? Olen vuosien varrella kirjoittanut paljon kolesterolista, puolesta ja vastaan. Totuus kolesterolista on ehkä jossakin puolivälissä näitä leirien ääripäitä. Korkea kolesteroli viestittää vakavasta riskistä saada sydänsairaus. Tämä lienee aika selvää, mutta onko lääketeollisuus tullut liian ahneeksi ja laskee kolesterolin raja-arvot niin alas, että reippaasti yli puolet maailman ihmisistä saadaan hoidon pariin? Kohottavatko ravintorasvat kolesteroliarvoja (en itse usko siihen!). Ovatko korkeat kolesteroliarvot ja sydänkuolemat pelkkä sattumaa (en usko tähänkään!). 

Huomautus: Olen lukenut Ravnskovin kirjat, olen lukenut Heikkilän kyhäelmät, olen seurannut kolesterolikeskustelua monen monta vuotta. Annan täyden tunnustuksen kolesterolikriitikoille, mutta erittäin vaikeaa tulee olemaan minun ja monen muun tiedemiehen vakuuttaminen siitä, että kolesteroli ei jollakin tavalla vaikuttaisi sydänkuolemiin. Tämän sanon niin ystävällisesti kuin pystyn: Ravnskov lukee hyvin, hyvin valikoidusti näitä kolesterolitutkimuksia ja etsii lähinnä sivulauseista niitä omaa teoriaan tukevia väitteitä. Siinä on kova työ jäljellä vakuuttaa meidät. Toivotan Ravnskoville ja muille kolesterolikriitikoille onnea ja menestystä heidän vaativassa työssään. Selvää on, että kolesterolikriitikkoja meidän sopii kiittää siitä, että kolesterolista ylipäätänsä käydään niin tavattoman vilkasta keskustelua. Ravintorasvojen suhteen on tapahtunut rajuja ylilyöntejä vuosien mittaan ja "rasvojen imurointi" (Sami Uusitalon ilmaisu!) pitää lopettaa. Meidän pitää syödä rasvoja luonnollisista lähteistä kohtuullisia määriä. Mutta hyvin korkea kolesteroli on riskitekijä. Siitä olen lähes varma.


Tässä tämä uusi tutkimus ja sen lyhennelmä englanniksi: 
(käännän jossakin vaiheessa sen suomenkielelle kunhan saan käsiini koko tekstin)

Menotti A, Lanti M, Kromhout D, Blackburn H, Jacobs D, Nissinen A, Dontas A, Kafatos A, Nedeljkovic S, Adachi H. Homogeneity in the relationship of serum cholesterol to coronary deaths across different cultures: 40-year follow-up of the Seven Countries Study. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil. 2008 Dec;15(6):719-725. 

BACKGROUND: The aim was to investigate whether multivariate coefficients of serum cholesterol in the prediction of coronary heart disease (CHD) deaths were similar across different cultures in a long-term follow-up. DESIGN: Thirteen cohorts for a total of 10 157 men aged 40-59 years at entry, enrolled in seven countries (USA, Finland, the Netherlands, Italy, Serbia, Greece, Japan) were repeatedly examined and followed up for 40 years. METHODS: Serum cholesterol measured at baseline, and then on repeated occasions, was studied, using multivariate models, in relation with the occurrence of CHD deaths during a 40-year follow-up. RESULTS: Homogeneity of multivariate serum cholesterol coefficients was found considering cholesterol levels at baseline, as average of up to three measurements during the first 10 years, as average of up to six measurements in 35 years, using the time-dependent technique with up to three measurements in 10 years, and with up to six measurement in 35 years. CONCLUSION: The strength of the association between serum cholesterol and CHD death seems homogeneous across different cultures characterized by different levels of serum cholesterol and different absolute risk of CHD death. 

torstaina, joulukuuta 11, 2008

Näin laihdutus sujuu

**
Kirjoitettu 8.12.2008, lisäyksiä tullut 11.12.2008. Tätä kirjoitusta luetaan ja kommentoidaan erittäin vilkkaasti. Tutustu tämän kirjoituksen kommentteihin! Kommenteissa arvioidaan mm. oliko moninkertaisen olympiavoittaja Lasse Virenin salaisuutena aikanaan toteutettu erittäin järkevä ruokavalio. Osallistu sinäkin keskusteluun!

Minulta pyydetään ajoittain juttuja
erilaisiin terveys-, ravitsemus- ja liikunta-alan erikoislehtiin. LIITO -lehdessä nro. 4/08 on kirjoittamani kolumni "Näin laihdutus sujuu". Kyseessä ei ole liito-oravayhdistyksen tiedotuslehti. Ei myöskään Suomen Liitokiekkoliiton julkaisu. Tämä on liikunnan ja terveystiedon opettajien jäsenlehti. Mahdollisesti aika harva blogini lukijoista kuuluu juuri tuohon ammattikuntaan. Tuskin kovin moni harmistuu jos julkaisen otteita kolumnistani myös tässä vaatimattomassa blogissani. Kolumnissa on tavallaan minun ohjelmajulistukseni: Liiku ja syö terveellisesti!


Oletko ajatellut pudottaa vähän painoa? Siinä tapauksessa, et ole ajatuksinesi yksin. Olet osa suurta laihdutusbisnestä. Miten kilot sitten saa karisemaan? Vähän rasvoja nauttien ja kauheasti nälkää kärsienkö? Minun havaintojeni ja minulle kantautuneen asiakaspalautteen perusteella on olemassa kaksi ylivertaista laihdutusmenetelmää:

1) Liikuntadieetti

2) Hys hys -dieetti

 

Liikuntadieetti

Dieetin noudattaja nostaa huomattavasti liikuntapanostaan. Itse asiassa dieetin tärkeimpänä muutoksena on monen kohdalla juuri tämä liikunnan lisääminen. Päivittäisessä ruokailussa ei välttämättä näy muita muutoksia aiempaan kuin se, että syödään hieman pienempiä kerta-annoksia ruokalautaselta, mutta säännöllisesti ja mahdollisesti totuttua useammin (syödään 3-4 tunnin välein).

Mikäli ylipainoinen liikuntadieetin noudattaja ei useiden kuukausien jälkeen huomaa vaa'an lukemissa mitään muutoksia, hän voi kokeilla tärkkelyspitoisten ruoka-aineiden (peruna, makaroni, leipä) jättämistä pois tai huomattavaa vähentämistä. Tärkeintä on tässä vaiheessa olla rehellinen itselleen. Leivän ja perunan jättäminen pois ruokavaliosta voi olla yllättävän vaikeaa. Varsinkin kun Valtion ravitsemusneuvottelukunta tätä leipää ja perunaa niin hanakasti suosittelee.

Mikäli huomaat, että toivottu laihdutusvaihe käynnistyy jätettyäsi tärkkelyspitoiset ruoka-aineet, tiedät nyt missä on heikko kohtasi. Sinä kuulut niihin ihmisiin, jotka jostain syystä, eivät voi laihtua syömällä rajattomasti tärkkelyspitoisia ruoka-aineita. Saavutettuasi painotavoitteesi voit mahdollisesti hieman lisätä tärkkelyspitoisten ruoka-aineiden saantia varsinkin jos kohentunut kuntosi sallii liikuntamäärän lisäämisen samanaikaisesti. Tämä liikuntadieetti toimii monella!

 

Hys hys -dieetti

Tämä hys hys -dieetiksi nimeämäni ruokavalio on hyvin mielenkiintoinen ja jossain määrin kiistanalainen. Sen nimeksi olen antanut hys hys -dieetti sen takia, että jokin kuvaavampi nimi voisi johtaa siihen, että tyrmäät sen heti. Se tohtori joka liitetään tähän hys hys -dieetiksi nimeämääni ruokavalioon alkaa A-kirjaimella ja loppuu kirjaimiin -tkins. Kun tämä A-kirjaimella alkava sukunimi mainitaan, moni painaa paniikkinappulaa ja lopettaa järkevän keskustelun siihen paikkaan. Tuota paniikkireaktiota välttääksemme olen päättänyt nimetä dieetin neutraalimmin. Minulle se on varsin uusi tuttavuus, mutta muutaman asiakkaan toivomuksesta olen siihen perehtynyt. Hämmästelen tässä lähinnä sitä miten odottamattoman hyvin se on toiminut.

Tätä hys hys -dieettiä leimaa sellainen outo ajatus, että jättämällä paljon vähemmälle hiilihydraatit ja syömällä paljon rasvaa ja proteiinia, voi laihtua. Ja vieläpä niin, että tähän laihdutustulokseen voi päästä rajoittamalla tosi vähän päivittäin nautittavien kalorien määrää sekä pitämällä liikuntapanoksen hyvin vaatimattomana. En minä voi muuta kuin hämmästellä asiakaskunnassani tapahtunutta ihmettä: Lihaa, silavaa, voita, kananmunia, vihanneksia ym. nauttimalla voi laihtua. Asiakkaat kertovat ruokailun tapahtuvan harvemmin kuin aiemmin ja nälän pysyvän paremmin loitolla. Monet asiakkaat kertovat olleensa tällä dieetillä monta vuotta ja jatkavansa tällä tavalla koko loppuelämänsä. Onhan maistuvan ruoan varaan helppo rakentaa laihdutusruokavalio!

Kesä toi mielenkiintoisen tutkimuksen. New England Journal of Medicine -lääkärilehti kertoi kolmestasadasta israelilaisesta pullukasta, jotka kahden vuoden ajan söivät paikallisessa kibbutsissa kahden vuoden ajan kolmen eri tyyppisiä ruokavalioita. Oli vähärasvaista ("virallista") kaloreita rajoittavaa ruokaa tarjolla, Välimeren -tyyppistä dieettiä (paljon kuituja) ja sitten kummajaisena se hys hys -ruokavalio. Tämä tutkimus oli koeasetelmiltaan ihan kelvollinen.

Tulokset yllättivät, sillä voittajaksi saatiin hys hys -ruokavalio. Ja se hys hys oli vielä kaiken lisäksi terveellinen. Useimmilla laihduttajilla se laski kolesteroliarvoja. Eli niin hassulta kuin se kuulostaakin, ne pullukat jotka söivät enemmän rasvaista ja maistuvaa ruokaa, laihtuivat enemmän ja voivat paremmin. Niin vahva on kuitenkin perinteisen ravitsemuskäsityksemme tajunnanvirta, että useista tämäntyyppisistä tutkimusnäytöistä huolimatta saamme mediassa lukea miten "rasva tukkii suonet", "Atkins tappaa", "kananmuna nostaa kolesterolia" jne. Rauhallisesti voisit seuraavan kerran nähdessäsi moisen tekstin, pyytää väitteen esittäjää perustelemaan millä tutkimusnäytöllä hän perustelee asiansa.

Jos on virallisella ruokavaliolla päässyt kiloja kasaantumaan liikaa, niin hys hys ottaa ne pois ja saa kerrankin elämässään syödä kunnollista, ravitsevaa ruokaa. Kohtuullisia määriä vieläpä, sillä rasvaisempi ja proteiinipitoisempi ruoka pitää nälän poissa kauemmin. Ei tarvita enää elintarviketeollisuuden huipputuotteita: maistuvia ja kevyitä sekä hiilihydraattipitoisia välipaloja. Mene minne tahansa ruokakauppaan, niin huomaat vallitsevan tilanteen: hyllymetreittäin turhia välipaloja!

Uskokaa näitä tutkimuksia hys hys -dieetistä. Älkää olko niin lapsellisia kuin minä olin aiemmin, että jätin lukematta ja pohtimatta tämäntapaisia juttuja. Aina on mahdollista muuttaa käsitystä. Epäilevät Tuomaat voivat muuttaa mielensä ja omaksua hys hys -dieetille myönteisempiä näkökulmia ja ennen kaikkea he voivat kokeilla ruokavalion vaikutuksia itsessään ja lähipiirissään. Se aukaisi ainakin minun silmäni ja lisäsi minun ymmärrystäni. Suomalainen ei usko ennen kuin näkee.

 

Pysy järkevänä!

Kaikesta hys hys -dieetin hehkutuksestani ja liikuntadieetin ihannoinnistani huolimatta, pyydän sinua pysymään järkevänä kaikissa olosuhteissa. Älä rupea mässäilemään rasvoilla. Syö juuri niin paljon luonnollista ja hyvältä maistuvaa ruokaa kuin tuntuu hyvältä. Ylensyönnillä et ongelmaasi paranna. Käy säännöllisesti tarkistamassa kolesteroliarvosi. Jos näyttää siltä, että kolesterolimittaus osoittaa hälyttävän suuntaista kehitystä, lopeta silloin hys hys -touhut. Kuulut siihen pieneen vähemmistöön, jolle rasvainen ruoka näkyy korkeina kolesterolilukemina. Jos kolesteroli laskee tai pysyy samana - jatka toki hys hyttelyä.

Kun olet valinnut laihdutusdieettisi, pysy sen varassa koko loppuelämäsi. Hys hys viitoittakoon tietäsi viikatemiehen saapumiseen saakka. Jos valitset kaalisoppadieetin olet pulassa jo muutaman viikon jälkeen. Tärkeää on olla uskollinen dieettivalinnalleen! Poukkoilu sinne tänne on tuhoisaa. Jojo-dieetti sekoittaa päänkin. Ja muista toki, että ehkä ihanin ruokavalio on tuo liikuntadieetti. Sitä minä ajattelin noudattaa loppuelämäni.

 

Kirjoittaja:

Christer Sundqvist

Ravintovalmentaja, FT

Parainen

Lähde: Christer Sundqvist. Näin laihdutus sujuu. LIITO -lehti 4: 32-33, 2008

Mahalaukun ohitusleikkaus

*
Varatkaa noin 30 min aikaa
ja lukekaa pohdiskellen potilaan yksityiskohtainen kertomus mahalaukun ohitusleikkauksesta (katso alla).

Potilaasta on tehty radio- ja TV-ohjelmia. Kertomuksia Suomesta tulee Yle Radio 1:ssä torstaina 11.12. klo 17.30 ja uusintana perjantaina 12.12. klo 14.03. Lisäksi se tulee Yle Areenaan muutamaksi viikoksi ja Yle Radio 1:n omalle nettisivulle muutamaksi kuukaudeksi osoitteeseen

www.yleradio1.fi/yhteiskunta/kertomuksiasuomesta/ .


Lukekaa tästä koko tarina:

Sokerista voi tulla riippuvaiseksi

*
Sokeririippuvuus voi muodostua kohtalokkaaksi
. Ainakin jos on rotta. Sen ovat tiedemiehet saaneet selville. Ihmisen kohtalo on vielä sinetöimättä. Viitteitä on siitä, että makea voi meitäkin orjuuttaa. Lukekaa ensin aiemmin kirjoittamani alustus (Sokeririippuvuus -onko olemassa?) ja hypätkää sitten tuoreen tutkimuksen kimppuun.

Amerikkalaisessa neuropsykofarmakologian kokouksessa tohtori Bart Hoebel sanoi sokeririippuvuuden olevan kuin huume. Sokeria syöneet rotat käyttäytyivät eri tavalla ja aivojen välittämissä neurokemikaaleissa oli havaittavissa eroja sellaisiin rottin jotka eivät saaneet sokeria syödäkseen. "Sokerirotissa" oli havaittavissa vieroitusoireita ja pitkään jatkuvia jälkiseuraamuksia jos sokerihanat suljettiin. Rotilla oli kova hinku sokerin perään.

Eräässä kokeessa rotille tarjottiin aamupalaksi sokerivettä koko yön jatkuneen paaston jälkeen. Tämä sai aikaan merkittävän korkean dopamiinin erityksen aivoissa. Dopamiinia syntyy niissä aivojen osissa, jossa ohjataan meidän mielitekojamme ja tunteitamme. Sokeri sai aikaan saman reaktion kuin voimakkaat huumeet. Tutkijoiden mukaan sokeri itsessään ei aiheuta dopamiinin eritystä, vaan dopamiini nousee toistuvasta sokerialtistuksesta ja siten, että rotta kokee sokerimehun lipittämisen mielekkääksi.

Toisessa kokeessa rotat saivat aluksi elää himoittua sokerirotan elämää. Sokerivettä oli tarjolla rajattomasti. Mutta sitten heiltä yllättäen kiellettiin sokerivesi moneksi viikoksi. Kun rotat jälleen saivat sokerivettä, ne joivat sitä enemmän kuin aiemmin. Sokerihanojen ollessa kiinni muutamille rotille tarjottiin alkoholipitoista juomaa. Huomattiin, että ne rotat joille oli annettu sokerivettä rajattomasti, ne joivat sitä alkoholia enemmän kuin mitä rotalle on soveliasta. Myös amfetamiini kelpasi paremmin sokerirotille kuin sokeriin tottumattomille rotille (kontrolliryhmä).

Tohtori Hoebel ei vielä tiedä onko tilanne ihan sama ihmisellä. Mutta saman tyyppistä käyttäytymistä on havaittavissa syömishäiriöisillä ihmisillä kuin sokerivedestä innostuneissa rotissa. Syömisen hallinta häiriintyi.

Reutersin uutistoimisto haastatteli erään amerikkalaisen sokeriyhdistyksen tiedottajaa, joka kiisti, että sokerilla olisi ihmisissä sellaisia vaikutuksia, että siihen tulisi himo.

Mitä mieltä olet sokerista? Voiko siihen tulla himo? Voiko sokeri olla osasyyllisenä siihen, että niin moni meistä on nykyään niin lihava?


maanantaina, joulukuuta 08, 2008

Dioksiinia irlantilaisessa sianlihassa

#
Irlantilaisesta sianlihasta
on löytynyt myrkyllistä dioksiinia ja maan hallitus kielsi käyttämästä kotimaista sianlihaa maanantaina 8.12.2008. Myös Evira on vetänyt Suomessa markkinoilta irlantilaiset sianlihatuotteet. Irlannin viranomaiset jäljittivät dioksiinin lähteen nopeasti ja EU-maat eivät ole asettaneet irlantilaista sianlihaa vientikieltoon. Dioksiinia on löydetty sikojen rehusta ja todennäköisesti eläimet ovat saaneet myrkkynsä rehua syömällä. Irlanti on merkittävä lihatuotteiden viejä Euroopassa.

Irlannin elintarviketurvallisuusviranomainen on jäljittänyt dioksiininlähteeksi teollisuusöljyn, joka on päässyt saastuttamaan rehua pienen irlantilaisen rehua valmistavan Millstream Power Recycling -yrityksen tiloissa. Saastunutta rehua on myyty kymmenelle sikatilalle Irlannissa ja yhdelle Pohjois-Irlannissa. Valmistajan mukaan kyseessä olevaa öljyä ei ole sellaisenaan käytetty rehuntuotannossa, vaan se on tarkoitettu rehun kuivaukseen käytettävien laitteiden huoltamiseen.

Dioksiini on rasvaliukoinen ympäristömyrkky, joka aiheuttaa syöpää. Sitä syntyy muun muassa teollisuuden sivutuotteena. EU:n komissio on kutsunut tiistaiksi koolle elintarviketurvallisuusasiantuntijoiden kokouksen pohtimaan toimenpiteitä haittavaikutusten torjumiseksi. Irlannissa myrkyllisiksi havaituissa näytteissä oli jopa 200-kertaisesti suositukset ylittäviä määriä dioksiinia. Irlanti joutuu hävittämään arviolta 100000 sikaa. 

Tyhmä (tuhma?) kysymykseni kuuluu: Onko irlantilaista sianlihaa mahdollisesti päätynyt valmisruokapakkauksiin Suomessa? Satuin kuulemaan äsken Ruotsin radion uutislähetyksestä, että Findus on valmisruoissaan käyttänyt irlantilaista sianlihaa. Tilannetta tutkitaan, sitten hutkitaan. Ainakin Dagens Nyheter näyttäisi kirjoittavan aiheesta lisää.

Lähde: Finfoodin uutiskirje, 8.12.2008

Älä osta sikaa säkissä!

#
Hankalaksi on mennyt maailman menon ymmärtäminen
. Olen ennenkin ihmetellyt tästä geenimanipuloinnista noussutta kohua. Voisiko joku selittää minulle mitä oikeita vaaroja on geenimanipuloidusta ravinnosta? Monesta asiasta minulla on mielipide, mutta tämä on sellainen asia josta voin rehellisenä biologina sanoa, että en tiedä mitä pitäisi ajatella. 

Olemme sitten mitä mieltä tahansa esimerkiksi geenimanipuloidusta viljasta, olisi hyvä meille ymmärtämättömille jättää sellainen GMO-vapaa saareke. Olin kuvitellut luomutuotannon takaavan sellaisen mahdollisuuden ravitsemuksen hifisteille. Pitääkö tässä vanhoilla päivillään vielä ruveta Greenpeacea ja noita vihreitä villapuseroradikaaleja kannattamaan? 

Vakavaksi pistää arvostamani toimittajan (Rita Trötschkes, YLE) huoli luomutuotannon pilaamisesta:

Lähes kaikki Suomessa jouluna myytävät joulukinkut ovat peräisin geenimanipuloitua soijarehua syövistä sioista. YLE Uutisessa (7.12.2008) muistutetaan, että geenimuuntelun vaikutusta ruuan terveellisyyteen ei tunneta kunnolla.
Tosin kotimaiset joulukinkut eivät liene geenimanipulaation vuoksi terveysriskejä.
Greenpeacen sivuilla lisätietoa.

sunnuntaina, joulukuuta 07, 2008

Tukisukista lisää vauhtia juoksuun?

*
Polven alle ulottuvia tukisukkia
on suositeltu pitkien lentomatkojen ajaksi estämään laskimoveritulppien muodostumista. Nyt tukisukkien käyttöä on testattu kohtuullisen hyväkuntoisilla juoksijoilla.

Juoksijat komennettiin juoksumatolle joko tukisukkien kanssa tai sitten juoksijat pukivat ylleen ihan tavalliset Lenita Airiston kammoksumat urheilusukat. Tukisukista oli jossain määrin hyötyä. Tukisukilla juosseet kestivät kuormitusta paremmin ja saavuttivat paremman työmäärän kuin tavallisilla sukilla harjoitelleet. Myös juoksuteho parani tukisukkien avulla ja maitohappoa kertyi vähemmän lihaksiin. Maksimaaliseen hapenottokykyyn tukisukilla ei ollut mitään vaikutusta.

Tutkijoilla ei ole juuri minkäänlaista selitystä siihen miksi tukisukilla saatiin parempia tuloksia. Minulla on tutkimuksesta vain lyhennelmä käytettävissä. Katsotaan sitten tarkemmin kun juttu virallisesti ilmestyy ensi vuoden puolella.

Lähde: Kemmler, W, von Stengel, S, Köckritz, C, Mayhew, J, Wassermann, A, and Zapf, J. Effect of compression stockings on running performance in men runners. J Strength Cond Res 23 (1): xxx-xxx, 2009 

lauantaina, joulukuuta 06, 2008

Suomi täyttää 91 vuotta

***
Onneksi olkoon
Suomi Finlandia! Täytät tänään 91 vuotta. Korkeasta iästäsi huolimatta olet edelleen niin nuorekas, moderni ja täynnä energiaa. Sinua ihailevat niin lähinaapurit (Svea BernadotteHarald, Margareeta, Vladimir) kuin kaukaisemmatkin kaverit (Hussein, Herra HuHifikepunye Pohamba).

Pikkuisen olet pulskistunut viime vuosina ja kuntosi on rapautunut, mutta sellaisella 22-vuotiaan kamppailumeiningillä selätetään terveyttäsi uhkaavat vaarat. Onhan sinua siinä ohjaamassa hyvä koulutusjärjestelmä, hyvä terveydenhoitojärjestelmä, osaavat tiedemiehet ja liikkumiseen houkutteleva luonto. Älä anna katkeruuden ja kateuden peittää allensa ne innovatiiviset terveysideat mitä sinulle on tarjolla.

Onnea! 

keskiviikkona, joulukuuta 03, 2008

Kompromissinhakuinen yltiöoptimisti

**
Bloggaava opettaja Anne Ron
gas sanoo näin: "Kurssikaverini esitti tiukan närkästyksensä siihen, miten aina vain kannustin muita. Olin siis ällöttävän yltiöpositiivinen. Kehuin muita. Hän piti sitä lipevyytenä. Suomalaiseen kulttuuriin on kuulunut negatiivinen noteeraaminen. Hyvä sana jätetään sanomatta, mutta negatiivisen kritiikin lataaja on stara."

Juuri näin. Näin minäkin olen asiat kokenut. Sekoita tähän yltiöpositiiviseen soppaan vielä sitten kompromissinhakuisuus ja niin "se on siinä" - oma riippakiveni.

Ei ihme, että joudun vaikeuksiin hyväksikäyttäjien kanssa, varsinkin jos sattuvat olemaan jonkinsorttisia bisnesneroja. Se T-kirjaimella alkava tohtori, joka melkein taipuu muotoon tollonen, lienee kehittänyt näistä hyväksikäyttötapauksista kaikkein jaloimmat versiot. Oppia ikä kaikki. Tollot projektit opettivat minuakin paljon. Osan tapahtumista olisin nähnyt menneen toisin, mutta päällisin puolin jää kuitenkin hyvä fiilis.

Negatiivista kritiikkiä olen saanut kokea melkoisen suuria annoksia eri keskustelupalstoilla. Ehkä avoimmuuteni ja suoruuteni ruokkii tätä negatiivisuutta tai sitten ihmisillä vain on tarve ladata viesteihinsä negatiivista kritiikkiä. Ajatellaan, että ollaan suuria ajattelijoita kun uskalletaan sanoa jostakin ihmisestä oikein pahasti. Onneksi on tässä blogissani kommenttejaan kirjoittaneet mm. sellaisia ajattelijoita, jotka enemmänkin kritisoivat asiaa, eikä se henkilöön kohdistuva kritiikki ole pääroolissa. Toivottavasti kritiikin kohteena oleva henkilö ymmärtää (puhun nyt sekä itsestäni että muista henkilöistä), että itselleen oikeutetuksi kokemaansa raivoon pukeutunut ajatus pukkaa esille noiden henkilöönkin sidottujen purkauksien myötä. Syynä on asianomaisen kokema suunnaton vääryys. Teko on puolusteltavissa. Räikeimmät henkilöön kohdistuvat hyökkäykset siivoan kuitenkin pois.

Vaatimattomuus kaunistaa. Näin sanotaan, mutta vaatimattomuudeen kaapuun koko elämäni ajan pukeutuneena, voin sanoa, että välillä sekään ei ole kovin helppoa. Tosin vaatimattomuudestani en halua eroon missään nimessä. Minun itsetuntoani hivelee suunnattomasti jos vaatimattomasta toiminnastani joku saa jotain pysyvää apua. En edelleenkään tyrkytä itseäni joka paikkaan. Luotan siihen, että jos minua tarvitaan, jos terveysviestejäni, valmennustaitojani ehkä jopa nerouttani kaivataan, sitten sen luokse myös löydetään. Tällä hetkellä harmittaa yksi pieni terveyshanke Suomen Turuus', joka on mennyt kovin hankalaksi sen takia, että tuota poppoota (järjestö X) johtaa tällä hetkellä sellainen keskinkertaisuuksien armeija, että ei pahemmasta väliä. Lähes ilmaiseksi tarjoamani arvokas apu ei tahdo kelvata. Löysin syynkin siihen miksi apuni ei kelpaa: nerokkaiden ideoitteni varjoon uhkaavat jäädä ne keskinkertaiset johtohahmot, jotka luulevat jotain osaavansa. Pyh! Muuta eivät osaa kuin korostaa itseään ja samalla tuhota järjestöstä kaikki ne arvoperinteet, joita vuosien saatossa on järjestöön osattu yhdistää. On niin vaikea tällaisten ihmisten tunnustaa, että toinen tekee hyvää työtä ja on eduksi, että hänelle tarjotaan työrauha. Edeltäjäni tässä hommassa XYZ teki aivan korvaamatonta työtä vaikeissa olosuhteissa. Höh! - sanotaan hänelle, kun oikeampaa olisi pysähtyä miettimään mitä kaikkia hankkeita on menetetty kun ei ole menty mukaan edes puolella sydämellä.

Anteeksi avoimuuteni. Välillä tulee tätä sekavaa höpinää aivan liikaa. Kiitos jos luette tätäkin vuodatusta ja yritätte ymmärtää - minuakin.  Kiitos ennen kaikkea Annelle, joka kirjoitti asiasta niin hyvin.