perjantaina, joulukuuta 12, 2008

Ykkösleiriltä kova näyttö kolesteroliteorian elinvoimasta

*
Innokkaimmat blogini lukijat
muistavat kehittämäni leiriajattelun. Kehitin ykkösleirin kuvaamaan virallisia oppirakennelmia tieteestä ja kakkosleiriä kuvastaa vaihtoehtoisten ajatusmallien rakentaminen. Lue johdannoksi esimerkiksi juttuni "Laihdutuksessa kaksi leiriä".

Huomasin äsken ihan tuoreen ykkösleiriläisten tutkimuksen johon virallinen kolesteroliteoria voi nojata. On tietenkin valtavasti tutkittua tietoa kolesterolin yhteydestä sydän- ja verisuonitautiin sekä sepelvaltimotautiin. Maailmanluokan sensaationa on pidettävä väitteitä siitä, että EI OLE yhteyttä kolesterolin ja ei-toivottujen sydäntapahtumien välillä. Täysin mahdotontahan se ei ole, mutta epätodennäköisenä sitä pidetään. 

Tämä on se hämmentävä seikka, joka saa minutkin ymmälleni. Kolesterolikriitikoilla, kuten esimerkiksi Uffe Ravnskovilla ja vastaavilla, on ilmeisen kova työ vakuuttaa tiedeyhteisö muunlaisesta mahdollisuudesta kuin se, että kolesterolin ja sydänkuolemien välillä on yhteys. Ymmärrän toki, että kolesterolikriitikkoja harmittaa kun kolesterolimyyttiä ei haluta niin vain murtaa. Tässä alla on esimerkiksi tässä kuussa ilmestynyt 40 vuoden seurantatutkimus, jossa on ykkösleiriläisten traditioiden mukaisesti jatkettu Ancel Keysin esimerkkien mukaisesti kolesteroliarvojen ja sydäntapahtumien vertailua. 

Pakko kysyä: Onko tässä koolla tiedemiehistä koostuva valehtelijoiden klubi (Kansanterveyslaitos oli mukana tutkimuksessa tohtori Nissisen myötä), joka näkee noissa kolesteroliarvoissa jotakin sellaista mitä kolesterolikriitikot eivät näe? Onko näillä kaikilla vankkaa tiedeuraa tekevillä tutkijoilla vahvoja kytköksiä lääketeollisuuteen ja laulavat kolesterolilääkkeitä tuottavien lääkeyritysten lauluja? Onko konspiraatioteoria todella olemassa? 

Pakko spekuloida itse: En tiedä? Olen vuosien varrella kirjoittanut paljon kolesterolista, puolesta ja vastaan. Totuus kolesterolista on ehkä jossakin puolivälissä näitä leirien ääripäitä. Korkea kolesteroli viestittää vakavasta riskistä saada sydänsairaus. Tämä lienee aika selvää, mutta onko lääketeollisuus tullut liian ahneeksi ja laskee kolesterolin raja-arvot niin alas, että reippaasti yli puolet maailman ihmisistä saadaan hoidon pariin? Kohottavatko ravintorasvat kolesteroliarvoja (en itse usko siihen!). Ovatko korkeat kolesteroliarvot ja sydänkuolemat pelkkä sattumaa (en usko tähänkään!). 

Huomautus: Olen lukenut Ravnskovin kirjat, olen lukenut Heikkilän kyhäelmät, olen seurannut kolesterolikeskustelua monen monta vuotta. Annan täyden tunnustuksen kolesterolikriitikoille, mutta erittäin vaikeaa tulee olemaan minun ja monen muun tiedemiehen vakuuttaminen siitä, että kolesteroli ei jollakin tavalla vaikuttaisi sydänkuolemiin. Tämän sanon niin ystävällisesti kuin pystyn: Ravnskov lukee hyvin, hyvin valikoidusti näitä kolesterolitutkimuksia ja etsii lähinnä sivulauseista niitä omaa teoriaan tukevia väitteitä. Siinä on kova työ jäljellä vakuuttaa meidät. Toivotan Ravnskoville ja muille kolesterolikriitikoille onnea ja menestystä heidän vaativassa työssään. Selvää on, että kolesterolikriitikkoja meidän sopii kiittää siitä, että kolesterolista ylipäätänsä käydään niin tavattoman vilkasta keskustelua. Ravintorasvojen suhteen on tapahtunut rajuja ylilyöntejä vuosien mittaan ja "rasvojen imurointi" (Sami Uusitalon ilmaisu!) pitää lopettaa. Meidän pitää syödä rasvoja luonnollisista lähteistä kohtuullisia määriä. Mutta hyvin korkea kolesteroli on riskitekijä. Siitä olen lähes varma.


Tässä tämä uusi tutkimus ja sen lyhennelmä englanniksi: 
(käännän jossakin vaiheessa sen suomenkielelle kunhan saan käsiini koko tekstin)

Menotti A, Lanti M, Kromhout D, Blackburn H, Jacobs D, Nissinen A, Dontas A, Kafatos A, Nedeljkovic S, Adachi H. Homogeneity in the relationship of serum cholesterol to coronary deaths across different cultures: 40-year follow-up of the Seven Countries Study. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil. 2008 Dec;15(6):719-725. 

BACKGROUND: The aim was to investigate whether multivariate coefficients of serum cholesterol in the prediction of coronary heart disease (CHD) deaths were similar across different cultures in a long-term follow-up. DESIGN: Thirteen cohorts for a total of 10 157 men aged 40-59 years at entry, enrolled in seven countries (USA, Finland, the Netherlands, Italy, Serbia, Greece, Japan) were repeatedly examined and followed up for 40 years. METHODS: Serum cholesterol measured at baseline, and then on repeated occasions, was studied, using multivariate models, in relation with the occurrence of CHD deaths during a 40-year follow-up. RESULTS: Homogeneity of multivariate serum cholesterol coefficients was found considering cholesterol levels at baseline, as average of up to three measurements during the first 10 years, as average of up to six measurements in 35 years, using the time-dependent technique with up to three measurements in 10 years, and with up to six measurement in 35 years. CONCLUSION: The strength of the association between serum cholesterol and CHD death seems homogeneous across different cultures characterized by different levels of serum cholesterol and different absolute risk of CHD death. 

torstaina, joulukuuta 11, 2008

Näin laihdutus sujuu

**
Kirjoitettu 8.12.2008, lisäyksiä tullut 11.12.2008. Tätä kirjoitusta luetaan ja kommentoidaan erittäin vilkkaasti. Tutustu tämän kirjoituksen kommentteihin! Kommenteissa arvioidaan mm. oliko moninkertaisen olympiavoittaja Lasse Virenin salaisuutena aikanaan toteutettu erittäin järkevä ruokavalio. Osallistu sinäkin keskusteluun!

Minulta pyydetään ajoittain juttuja
erilaisiin terveys-, ravitsemus- ja liikunta-alan erikoislehtiin. LIITO -lehdessä nro. 4/08 on kirjoittamani kolumni "Näin laihdutus sujuu". Kyseessä ei ole liito-oravayhdistyksen tiedotuslehti. Ei myöskään Suomen Liitokiekkoliiton julkaisu. Tämä on liikunnan ja terveystiedon opettajien jäsenlehti. Mahdollisesti aika harva blogini lukijoista kuuluu juuri tuohon ammattikuntaan. Tuskin kovin moni harmistuu jos julkaisen otteita kolumnistani myös tässä vaatimattomassa blogissani. Kolumnissa on tavallaan minun ohjelmajulistukseni: Liiku ja syö terveellisesti!


Oletko ajatellut pudottaa vähän painoa? Siinä tapauksessa, et ole ajatuksinesi yksin. Olet osa suurta laihdutusbisnestä. Miten kilot sitten saa karisemaan? Vähän rasvoja nauttien ja kauheasti nälkää kärsienkö? Minun havaintojeni ja minulle kantautuneen asiakaspalautteen perusteella on olemassa kaksi ylivertaista laihdutusmenetelmää:

1) Liikuntadieetti

2) Hys hys -dieetti

 

Liikuntadieetti

Dieetin noudattaja nostaa huomattavasti liikuntapanostaan. Itse asiassa dieetin tärkeimpänä muutoksena on monen kohdalla juuri tämä liikunnan lisääminen. Päivittäisessä ruokailussa ei välttämättä näy muita muutoksia aiempaan kuin se, että syödään hieman pienempiä kerta-annoksia ruokalautaselta, mutta säännöllisesti ja mahdollisesti totuttua useammin (syödään 3-4 tunnin välein).

Mikäli ylipainoinen liikuntadieetin noudattaja ei useiden kuukausien jälkeen huomaa vaa'an lukemissa mitään muutoksia, hän voi kokeilla tärkkelyspitoisten ruoka-aineiden (peruna, makaroni, leipä) jättämistä pois tai huomattavaa vähentämistä. Tärkeintä on tässä vaiheessa olla rehellinen itselleen. Leivän ja perunan jättäminen pois ruokavaliosta voi olla yllättävän vaikeaa. Varsinkin kun Valtion ravitsemusneuvottelukunta tätä leipää ja perunaa niin hanakasti suosittelee.

Mikäli huomaat, että toivottu laihdutusvaihe käynnistyy jätettyäsi tärkkelyspitoiset ruoka-aineet, tiedät nyt missä on heikko kohtasi. Sinä kuulut niihin ihmisiin, jotka jostain syystä, eivät voi laihtua syömällä rajattomasti tärkkelyspitoisia ruoka-aineita. Saavutettuasi painotavoitteesi voit mahdollisesti hieman lisätä tärkkelyspitoisten ruoka-aineiden saantia varsinkin jos kohentunut kuntosi sallii liikuntamäärän lisäämisen samanaikaisesti. Tämä liikuntadieetti toimii monella!

 

Hys hys -dieetti

Tämä hys hys -dieetiksi nimeämäni ruokavalio on hyvin mielenkiintoinen ja jossain määrin kiistanalainen. Sen nimeksi olen antanut hys hys -dieetti sen takia, että jokin kuvaavampi nimi voisi johtaa siihen, että tyrmäät sen heti. Se tohtori joka liitetään tähän hys hys -dieetiksi nimeämääni ruokavalioon alkaa A-kirjaimella ja loppuu kirjaimiin -tkins. Kun tämä A-kirjaimella alkava sukunimi mainitaan, moni painaa paniikkinappulaa ja lopettaa järkevän keskustelun siihen paikkaan. Tuota paniikkireaktiota välttääksemme olen päättänyt nimetä dieetin neutraalimmin. Minulle se on varsin uusi tuttavuus, mutta muutaman asiakkaan toivomuksesta olen siihen perehtynyt. Hämmästelen tässä lähinnä sitä miten odottamattoman hyvin se on toiminut.

Tätä hys hys -dieettiä leimaa sellainen outo ajatus, että jättämällä paljon vähemmälle hiilihydraatit ja syömällä paljon rasvaa ja proteiinia, voi laihtua. Ja vieläpä niin, että tähän laihdutustulokseen voi päästä rajoittamalla tosi vähän päivittäin nautittavien kalorien määrää sekä pitämällä liikuntapanoksen hyvin vaatimattomana. En minä voi muuta kuin hämmästellä asiakaskunnassani tapahtunutta ihmettä: Lihaa, silavaa, voita, kananmunia, vihanneksia ym. nauttimalla voi laihtua. Asiakkaat kertovat ruokailun tapahtuvan harvemmin kuin aiemmin ja nälän pysyvän paremmin loitolla. Monet asiakkaat kertovat olleensa tällä dieetillä monta vuotta ja jatkavansa tällä tavalla koko loppuelämänsä. Onhan maistuvan ruoan varaan helppo rakentaa laihdutusruokavalio!

Kesä toi mielenkiintoisen tutkimuksen. New England Journal of Medicine -lääkärilehti kertoi kolmestasadasta israelilaisesta pullukasta, jotka kahden vuoden ajan söivät paikallisessa kibbutsissa kahden vuoden ajan kolmen eri tyyppisiä ruokavalioita. Oli vähärasvaista ("virallista") kaloreita rajoittavaa ruokaa tarjolla, Välimeren -tyyppistä dieettiä (paljon kuituja) ja sitten kummajaisena se hys hys -ruokavalio. Tämä tutkimus oli koeasetelmiltaan ihan kelvollinen.

Tulokset yllättivät, sillä voittajaksi saatiin hys hys -ruokavalio. Ja se hys hys oli vielä kaiken lisäksi terveellinen. Useimmilla laihduttajilla se laski kolesteroliarvoja. Eli niin hassulta kuin se kuulostaakin, ne pullukat jotka söivät enemmän rasvaista ja maistuvaa ruokaa, laihtuivat enemmän ja voivat paremmin. Niin vahva on kuitenkin perinteisen ravitsemuskäsityksemme tajunnanvirta, että useista tämäntyyppisistä tutkimusnäytöistä huolimatta saamme mediassa lukea miten "rasva tukkii suonet", "Atkins tappaa", "kananmuna nostaa kolesterolia" jne. Rauhallisesti voisit seuraavan kerran nähdessäsi moisen tekstin, pyytää väitteen esittäjää perustelemaan millä tutkimusnäytöllä hän perustelee asiansa.

Jos on virallisella ruokavaliolla päässyt kiloja kasaantumaan liikaa, niin hys hys ottaa ne pois ja saa kerrankin elämässään syödä kunnollista, ravitsevaa ruokaa. Kohtuullisia määriä vieläpä, sillä rasvaisempi ja proteiinipitoisempi ruoka pitää nälän poissa kauemmin. Ei tarvita enää elintarviketeollisuuden huipputuotteita: maistuvia ja kevyitä sekä hiilihydraattipitoisia välipaloja. Mene minne tahansa ruokakauppaan, niin huomaat vallitsevan tilanteen: hyllymetreittäin turhia välipaloja!

Uskokaa näitä tutkimuksia hys hys -dieetistä. Älkää olko niin lapsellisia kuin minä olin aiemmin, että jätin lukematta ja pohtimatta tämäntapaisia juttuja. Aina on mahdollista muuttaa käsitystä. Epäilevät Tuomaat voivat muuttaa mielensä ja omaksua hys hys -dieetille myönteisempiä näkökulmia ja ennen kaikkea he voivat kokeilla ruokavalion vaikutuksia itsessään ja lähipiirissään. Se aukaisi ainakin minun silmäni ja lisäsi minun ymmärrystäni. Suomalainen ei usko ennen kuin näkee.

 

Pysy järkevänä!

Kaikesta hys hys -dieetin hehkutuksestani ja liikuntadieetin ihannoinnistani huolimatta, pyydän sinua pysymään järkevänä kaikissa olosuhteissa. Älä rupea mässäilemään rasvoilla. Syö juuri niin paljon luonnollista ja hyvältä maistuvaa ruokaa kuin tuntuu hyvältä. Ylensyönnillä et ongelmaasi paranna. Käy säännöllisesti tarkistamassa kolesteroliarvosi. Jos näyttää siltä, että kolesterolimittaus osoittaa hälyttävän suuntaista kehitystä, lopeta silloin hys hys -touhut. Kuulut siihen pieneen vähemmistöön, jolle rasvainen ruoka näkyy korkeina kolesterolilukemina. Jos kolesteroli laskee tai pysyy samana - jatka toki hys hyttelyä.

Kun olet valinnut laihdutusdieettisi, pysy sen varassa koko loppuelämäsi. Hys hys viitoittakoon tietäsi viikatemiehen saapumiseen saakka. Jos valitset kaalisoppadieetin olet pulassa jo muutaman viikon jälkeen. Tärkeää on olla uskollinen dieettivalinnalleen! Poukkoilu sinne tänne on tuhoisaa. Jojo-dieetti sekoittaa päänkin. Ja muista toki, että ehkä ihanin ruokavalio on tuo liikuntadieetti. Sitä minä ajattelin noudattaa loppuelämäni.

 

Kirjoittaja:

Christer Sundqvist

Ravintovalmentaja, FT

Parainen

Lähde: Christer Sundqvist. Näin laihdutus sujuu. LIITO -lehti 4: 32-33, 2008

Mahalaukun ohitusleikkaus

*
Varatkaa noin 30 min aikaa
ja lukekaa pohdiskellen potilaan yksityiskohtainen kertomus mahalaukun ohitusleikkauksesta (katso alla).

Potilaasta on tehty radio- ja TV-ohjelmia. Kertomuksia Suomesta tulee Yle Radio 1:ssä torstaina 11.12. klo 17.30 ja uusintana perjantaina 12.12. klo 14.03. Lisäksi se tulee Yle Areenaan muutamaksi viikoksi ja Yle Radio 1:n omalle nettisivulle muutamaksi kuukaudeksi osoitteeseen

www.yleradio1.fi/yhteiskunta/kertomuksiasuomesta/ .


Lukekaa tästä koko tarina:

Sokerista voi tulla riippuvaiseksi

*
Sokeririippuvuus voi muodostua kohtalokkaaksi
. Ainakin jos on rotta. Sen ovat tiedemiehet saaneet selville. Ihmisen kohtalo on vielä sinetöimättä. Viitteitä on siitä, että makea voi meitäkin orjuuttaa. Lukekaa ensin aiemmin kirjoittamani alustus (Sokeririippuvuus -onko olemassa?) ja hypätkää sitten tuoreen tutkimuksen kimppuun.

Amerikkalaisessa neuropsykofarmakologian kokouksessa tohtori Bart Hoebel sanoi sokeririippuvuuden olevan kuin huume. Sokeria syöneet rotat käyttäytyivät eri tavalla ja aivojen välittämissä neurokemikaaleissa oli havaittavissa eroja sellaisiin rottin jotka eivät saaneet sokeria syödäkseen. "Sokerirotissa" oli havaittavissa vieroitusoireita ja pitkään jatkuvia jälkiseuraamuksia jos sokerihanat suljettiin. Rotilla oli kova hinku sokerin perään.

Eräässä kokeessa rotille tarjottiin aamupalaksi sokerivettä koko yön jatkuneen paaston jälkeen. Tämä sai aikaan merkittävän korkean dopamiinin erityksen aivoissa. Dopamiinia syntyy niissä aivojen osissa, jossa ohjataan meidän mielitekojamme ja tunteitamme. Sokeri sai aikaan saman reaktion kuin voimakkaat huumeet. Tutkijoiden mukaan sokeri itsessään ei aiheuta dopamiinin eritystä, vaan dopamiini nousee toistuvasta sokerialtistuksesta ja siten, että rotta kokee sokerimehun lipittämisen mielekkääksi.

Toisessa kokeessa rotat saivat aluksi elää himoittua sokerirotan elämää. Sokerivettä oli tarjolla rajattomasti. Mutta sitten heiltä yllättäen kiellettiin sokerivesi moneksi viikoksi. Kun rotat jälleen saivat sokerivettä, ne joivat sitä enemmän kuin aiemmin. Sokerihanojen ollessa kiinni muutamille rotille tarjottiin alkoholipitoista juomaa. Huomattiin, että ne rotat joille oli annettu sokerivettä rajattomasti, ne joivat sitä alkoholia enemmän kuin mitä rotalle on soveliasta. Myös amfetamiini kelpasi paremmin sokerirotille kuin sokeriin tottumattomille rotille (kontrolliryhmä).

Tohtori Hoebel ei vielä tiedä onko tilanne ihan sama ihmisellä. Mutta saman tyyppistä käyttäytymistä on havaittavissa syömishäiriöisillä ihmisillä kuin sokerivedestä innostuneissa rotissa. Syömisen hallinta häiriintyi.

Reutersin uutistoimisto haastatteli erään amerikkalaisen sokeriyhdistyksen tiedottajaa, joka kiisti, että sokerilla olisi ihmisissä sellaisia vaikutuksia, että siihen tulisi himo.

Mitä mieltä olet sokerista? Voiko siihen tulla himo? Voiko sokeri olla osasyyllisenä siihen, että niin moni meistä on nykyään niin lihava?


maanantaina, joulukuuta 08, 2008

Dioksiinia irlantilaisessa sianlihassa

#
Irlantilaisesta sianlihasta
on löytynyt myrkyllistä dioksiinia ja maan hallitus kielsi käyttämästä kotimaista sianlihaa maanantaina 8.12.2008. Myös Evira on vetänyt Suomessa markkinoilta irlantilaiset sianlihatuotteet. Irlannin viranomaiset jäljittivät dioksiinin lähteen nopeasti ja EU-maat eivät ole asettaneet irlantilaista sianlihaa vientikieltoon. Dioksiinia on löydetty sikojen rehusta ja todennäköisesti eläimet ovat saaneet myrkkynsä rehua syömällä. Irlanti on merkittävä lihatuotteiden viejä Euroopassa.

Irlannin elintarviketurvallisuusviranomainen on jäljittänyt dioksiininlähteeksi teollisuusöljyn, joka on päässyt saastuttamaan rehua pienen irlantilaisen rehua valmistavan Millstream Power Recycling -yrityksen tiloissa. Saastunutta rehua on myyty kymmenelle sikatilalle Irlannissa ja yhdelle Pohjois-Irlannissa. Valmistajan mukaan kyseessä olevaa öljyä ei ole sellaisenaan käytetty rehuntuotannossa, vaan se on tarkoitettu rehun kuivaukseen käytettävien laitteiden huoltamiseen.

Dioksiini on rasvaliukoinen ympäristömyrkky, joka aiheuttaa syöpää. Sitä syntyy muun muassa teollisuuden sivutuotteena. EU:n komissio on kutsunut tiistaiksi koolle elintarviketurvallisuusasiantuntijoiden kokouksen pohtimaan toimenpiteitä haittavaikutusten torjumiseksi. Irlannissa myrkyllisiksi havaituissa näytteissä oli jopa 200-kertaisesti suositukset ylittäviä määriä dioksiinia. Irlanti joutuu hävittämään arviolta 100000 sikaa. 

Tyhmä (tuhma?) kysymykseni kuuluu: Onko irlantilaista sianlihaa mahdollisesti päätynyt valmisruokapakkauksiin Suomessa? Satuin kuulemaan äsken Ruotsin radion uutislähetyksestä, että Findus on valmisruoissaan käyttänyt irlantilaista sianlihaa. Tilannetta tutkitaan, sitten hutkitaan. Ainakin Dagens Nyheter näyttäisi kirjoittavan aiheesta lisää.

Lähde: Finfoodin uutiskirje, 8.12.2008

Älä osta sikaa säkissä!

#
Hankalaksi on mennyt maailman menon ymmärtäminen
. Olen ennenkin ihmetellyt tästä geenimanipuloinnista noussutta kohua. Voisiko joku selittää minulle mitä oikeita vaaroja on geenimanipuloidusta ravinnosta? Monesta asiasta minulla on mielipide, mutta tämä on sellainen asia josta voin rehellisenä biologina sanoa, että en tiedä mitä pitäisi ajatella. 

Olemme sitten mitä mieltä tahansa esimerkiksi geenimanipuloidusta viljasta, olisi hyvä meille ymmärtämättömille jättää sellainen GMO-vapaa saareke. Olin kuvitellut luomutuotannon takaavan sellaisen mahdollisuuden ravitsemuksen hifisteille. Pitääkö tässä vanhoilla päivillään vielä ruveta Greenpeacea ja noita vihreitä villapuseroradikaaleja kannattamaan? 

Vakavaksi pistää arvostamani toimittajan (Rita Trötschkes, YLE) huoli luomutuotannon pilaamisesta:

Lähes kaikki Suomessa jouluna myytävät joulukinkut ovat peräisin geenimanipuloitua soijarehua syövistä sioista. YLE Uutisessa (7.12.2008) muistutetaan, että geenimuuntelun vaikutusta ruuan terveellisyyteen ei tunneta kunnolla.
Tosin kotimaiset joulukinkut eivät liene geenimanipulaation vuoksi terveysriskejä.
Greenpeacen sivuilla lisätietoa.

sunnuntaina, joulukuuta 07, 2008

Tukisukista lisää vauhtia juoksuun?

*
Polven alle ulottuvia tukisukkia
on suositeltu pitkien lentomatkojen ajaksi estämään laskimoveritulppien muodostumista. Nyt tukisukkien käyttöä on testattu kohtuullisen hyväkuntoisilla juoksijoilla.

Juoksijat komennettiin juoksumatolle joko tukisukkien kanssa tai sitten juoksijat pukivat ylleen ihan tavalliset Lenita Airiston kammoksumat urheilusukat. Tukisukista oli jossain määrin hyötyä. Tukisukilla juosseet kestivät kuormitusta paremmin ja saavuttivat paremman työmäärän kuin tavallisilla sukilla harjoitelleet. Myös juoksuteho parani tukisukkien avulla ja maitohappoa kertyi vähemmän lihaksiin. Maksimaaliseen hapenottokykyyn tukisukilla ei ollut mitään vaikutusta.

Tutkijoilla ei ole juuri minkäänlaista selitystä siihen miksi tukisukilla saatiin parempia tuloksia. Minulla on tutkimuksesta vain lyhennelmä käytettävissä. Katsotaan sitten tarkemmin kun juttu virallisesti ilmestyy ensi vuoden puolella.

Lähde: Kemmler, W, von Stengel, S, Köckritz, C, Mayhew, J, Wassermann, A, and Zapf, J. Effect of compression stockings on running performance in men runners. J Strength Cond Res 23 (1): xxx-xxx, 2009 

lauantaina, joulukuuta 06, 2008

Suomi täyttää 91 vuotta

***
Onneksi olkoon
Suomi Finlandia! Täytät tänään 91 vuotta. Korkeasta iästäsi huolimatta olet edelleen niin nuorekas, moderni ja täynnä energiaa. Sinua ihailevat niin lähinaapurit (Svea BernadotteHarald, Margareeta, Vladimir) kuin kaukaisemmatkin kaverit (Hussein, Herra HuHifikepunye Pohamba).

Pikkuisen olet pulskistunut viime vuosina ja kuntosi on rapautunut, mutta sellaisella 22-vuotiaan kamppailumeiningillä selätetään terveyttäsi uhkaavat vaarat. Onhan sinua siinä ohjaamassa hyvä koulutusjärjestelmä, hyvä terveydenhoitojärjestelmä, osaavat tiedemiehet ja liikkumiseen houkutteleva luonto. Älä anna katkeruuden ja kateuden peittää allensa ne innovatiiviset terveysideat mitä sinulle on tarjolla.

Onnea! 

keskiviikkona, joulukuuta 03, 2008

Kompromissinhakuinen yltiöoptimisti

**
Bloggaava opettaja Anne Ron
gas sanoo näin: "Kurssikaverini esitti tiukan närkästyksensä siihen, miten aina vain kannustin muita. Olin siis ällöttävän yltiöpositiivinen. Kehuin muita. Hän piti sitä lipevyytenä. Suomalaiseen kulttuuriin on kuulunut negatiivinen noteeraaminen. Hyvä sana jätetään sanomatta, mutta negatiivisen kritiikin lataaja on stara."

Juuri näin. Näin minäkin olen asiat kokenut. Sekoita tähän yltiöpositiiviseen soppaan vielä sitten kompromissinhakuisuus ja niin "se on siinä" - oma riippakiveni.

Ei ihme, että joudun vaikeuksiin hyväksikäyttäjien kanssa, varsinkin jos sattuvat olemaan jonkinsorttisia bisnesneroja. Se T-kirjaimella alkava tohtori, joka melkein taipuu muotoon tollonen, lienee kehittänyt näistä hyväksikäyttötapauksista kaikkein jaloimmat versiot. Oppia ikä kaikki. Tollot projektit opettivat minuakin paljon. Osan tapahtumista olisin nähnyt menneen toisin, mutta päällisin puolin jää kuitenkin hyvä fiilis.

Negatiivista kritiikkiä olen saanut kokea melkoisen suuria annoksia eri keskustelupalstoilla. Ehkä avoimmuuteni ja suoruuteni ruokkii tätä negatiivisuutta tai sitten ihmisillä vain on tarve ladata viesteihinsä negatiivista kritiikkiä. Ajatellaan, että ollaan suuria ajattelijoita kun uskalletaan sanoa jostakin ihmisestä oikein pahasti. Onneksi on tässä blogissani kommenttejaan kirjoittaneet mm. sellaisia ajattelijoita, jotka enemmänkin kritisoivat asiaa, eikä se henkilöön kohdistuva kritiikki ole pääroolissa. Toivottavasti kritiikin kohteena oleva henkilö ymmärtää (puhun nyt sekä itsestäni että muista henkilöistä), että itselleen oikeutetuksi kokemaansa raivoon pukeutunut ajatus pukkaa esille noiden henkilöönkin sidottujen purkauksien myötä. Syynä on asianomaisen kokema suunnaton vääryys. Teko on puolusteltavissa. Räikeimmät henkilöön kohdistuvat hyökkäykset siivoan kuitenkin pois.

Vaatimattomuus kaunistaa. Näin sanotaan, mutta vaatimattomuudeen kaapuun koko elämäni ajan pukeutuneena, voin sanoa, että välillä sekään ei ole kovin helppoa. Tosin vaatimattomuudestani en halua eroon missään nimessä. Minun itsetuntoani hivelee suunnattomasti jos vaatimattomasta toiminnastani joku saa jotain pysyvää apua. En edelleenkään tyrkytä itseäni joka paikkaan. Luotan siihen, että jos minua tarvitaan, jos terveysviestejäni, valmennustaitojani ehkä jopa nerouttani kaivataan, sitten sen luokse myös löydetään. Tällä hetkellä harmittaa yksi pieni terveyshanke Suomen Turuus', joka on mennyt kovin hankalaksi sen takia, että tuota poppoota (järjestö X) johtaa tällä hetkellä sellainen keskinkertaisuuksien armeija, että ei pahemmasta väliä. Lähes ilmaiseksi tarjoamani arvokas apu ei tahdo kelvata. Löysin syynkin siihen miksi apuni ei kelpaa: nerokkaiden ideoitteni varjoon uhkaavat jäädä ne keskinkertaiset johtohahmot, jotka luulevat jotain osaavansa. Pyh! Muuta eivät osaa kuin korostaa itseään ja samalla tuhota järjestöstä kaikki ne arvoperinteet, joita vuosien saatossa on järjestöön osattu yhdistää. On niin vaikea tällaisten ihmisten tunnustaa, että toinen tekee hyvää työtä ja on eduksi, että hänelle tarjotaan työrauha. Edeltäjäni tässä hommassa XYZ teki aivan korvaamatonta työtä vaikeissa olosuhteissa. Höh! - sanotaan hänelle, kun oikeampaa olisi pysähtyä miettimään mitä kaikkia hankkeita on menetetty kun ei ole menty mukaan edes puolella sydämellä.

Anteeksi avoimuuteni. Välillä tulee tätä sekavaa höpinää aivan liikaa. Kiitos jos luette tätäkin vuodatusta ja yritätte ymmärtää - minuakin.  Kiitos ennen kaikkea Annelle, joka kirjoitti asiasta niin hyvin.

tiistaina, joulukuuta 02, 2008

Nuuskan terveysvaikutukset

**
Lääketieteen lisensiaatti Seppo Wickholm
(Karolinska institutet) esitelmöi nuuskan käytöstä ja terveysvaikutuksista Pohjoismaissa Tupakka ja Terveys –päivillä Espoon Dipolissa 2.12.2008. Peräti neljännes ruotsalaismiehistä käyttää päivittäin nuuskaa, naisista onneksi vain jotkut harvat (4 %). Savukkeiden ja nuuskan sekakäyttö on tavallista. Suomessa 2,5 % miehistä käyttää nuuskaa päivittäin. Naisistamme vain 0,1 % nuuskaavat.   

Varhaisimmat tutkimusnäytöt nuuskan terveysvaikutuksista olivat ristiriitaisia, mutta uusimmat tutkimukset ovat selkeästi osoittaneet nuuskan aiheuttavan terveydelle lukuisia haittoja. Esimerkiksi suuontelon ja nielun syöpää, iensairauksia, sydäninfarktin huonompaa ennustetta, diabetesta, kohonnutta verenpainetta ja raskauskomplikaatioita. Nuuska aiheuttaa riippuvuutta yhtä paljon kuin tavallinen savutupakka.   

Hämmästyttävällä tavalla on julkisuudessa väitetty ruotsalaisten miesten hyvän terveyden ja vähäisemmän tupakoinnin johtuvan nuuskan laajamittaisesta käytöstä. Nuskaa esitetään ”vähemmän haitallisena” tuotteena ajankohtaisessa keskustelussa. Pääjohtaja Pekka Puska huomautti tupakkatehtailijoiden suunnattoman vahvasta lobbauskampanjasta nuuskan puolesta. Pitääkseen vanhat asiakkaansa ja saadakseen uusia ryhmiä nikotiiniriippuvuuden piiriin on haettu täydennystä savuttomista tuotteista. Puska viittasi äskettäin julkaistuun artikkeliin ”Tupakointikatastrofia ei ratkaista vaihtamalla tupakka nuuskaan” (Suomen Lääkärilehti 63 (48): 4186-4187, 2008). On myytti, että nuuskan avulla voitaisiin vähentää tupakasta koituvia haittoja.   

Tervehdin ilolla Suomen jääkiekkoliiton konsultti Eero Lehden kannanottoa nuuskan vastaisessa työssä jääkiekon parissa. Lähtökohtana suoritetussa lajinsisäisessä selvityksessä oli jääkiekon kyseenalainen maine päihde- ja nuuskamyönteisenä lajina. Syksyllä 2005 Jääkiekkoliitto teetti tulevaisuuden Karalahdille (10-18 –vuotiaille lätkän pelaajille) valtakunnallisen päihdekyselyn. Ainoaksi tilastollisesti merkittäväksi päihdeongelmaksi osoittautui tämän ikäisten nuuskan käyttö. Päätettiin toteuttaa nuuskatietoiskuja pitkin kevättä ja syksyä 2006 Suomen jäähalleissa (julisteiden muodossa). Pienimuotoista kampanjaa viriteltiin talvella 2006-2007 ja keväällä 2007 koitti yhteiskuntavastuun velvoittama nuuskan vastainen terveyskampanja eri puolilla Suomea. Tätä on sitten täydennetty lähettämällä kaikille 14 –vuotiaille pelaajille nuuskaesite kotiin. Tavoitteena on vähentää jääkiekkoilijoiden nuuskankäyttöä 15 prosentilla.   

Saa nähdä miten nuuskan käy tulevaisuudessa. Nuuskaatko sinä?

Suomi savuttomaksi vuoteen 2040 mennessä

***
Kirjoitan tätä juttua
 valtakunnallisilla Tupakka ja Terveys -päivillä 2.12.2008. Shown varasti pääjohtaja Pekka Puska, joka on vuoden 2009 alusta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johdossa. Pekka Puskan mukaan Suomi tulisi saadaan kokonaan savuttomaksi ja tupakan myynti loppumaan vuoteen 2040 mennessä. Siihen meillä on hyvät mahdollisuudet. Mutta se ei toteudu juhlapuheilla vaan johdonmukaisella työllä, jonka pohjalta tupakointi jatkuvasti vähenee niin, että vuoteen 2040 mennessä voidaan lainsäädännöllä todella saavuttaa tavoite. 

Vaikka tupakan terveyshaitat osoitettiin vakuuttavasti jo 1950-luvun loppupuolella, vaatimukset aktiivisesta tupakkapolitiikasta nousivat Suomessa vahvemmin esille vasta 1970-luvun alussa – erityisesti eräiden lääketieteen opiskelijoiden ja keuhkolääkärien taholla. Vuonna 1972 käynnistynyt Pohjois-Karjala-projekti otti tupakoinnin vähentämisen ravinnon ohella keskeiseksi työmuodokseen. Rohkenin kysyä pääjohtaja Puskalta miten suuri rooli tupakalla oli Pohjois-Karjala-projektin terveysvaikutuksissa. Vastaukseksi sain, että noin 20 % terveysvaikutuksista tuli tupakasta. Entä sitten se ravintopuoli? Vastaus oli, että 60 % terveysvaikutuksista tuli terveellisemmästä ravinnosta. Tuota ravinnon huikeaa roolia rohkenin epäillä ja epäilyä Puska piti hyvänä ominaisuutena. 

Tupakkalain säätäminen vuonna 1976 oli valtava läpimurto, varsinkin kun laki oli senaikaiseksi poikkeuksellisen edistyksellinen ja kattava. Lain voimaan astumisen jälkeiset kolmekymmentä vuotta ovat merkinneet yhä syvenevää työtä monilla yhteiskunnan aloilla tupakoinnin vähentämiseksi ja savuttomuuden edistämiseksi. Lainsäädäntöä on asteittain  täydennetty, uusia tutkimuksia on valmistunut, yhä useammat tahot ovat tulleet mukaan, tupakasta vieroituksen tuki on paljon lisääntynyt ja julkiset sisätilat ovat muuttuneet savuttomiksi.

Kaiken kaikkiaan on tapahtunut valtava sosiaalinen muutosprosessi, jossa julkinen ja yksityinen työ sekä itse tupakoinnin väheneminen ovat kulkeneet käsi kädessä. Muutos tupakointiluvuissa on ollut suuri: 1970-luvun alussa yli puolet aikuisista miehistä poltti, poikien tupakointi oli yleistä ja naisten sekä tyttöjen tupakointi lisääntyi. Tällä hetkellä aikuisista miehistä tupakoi enää noin 24 %. Naisten tupakointi on kääntynyt laskuun ja yleisyys on noin 14 %. Poikien tupakointi on jo pitkään vähentynyt ja tyttöjen tupakointi on kääntynyt laskuun.
Päivittäistupakoinnin yleisyys on 14-18 -vuotiaiden ryhmässä sekä pojilla että työtöillä vähän yli 20 %. Kaiken kaikkiaan tupakan kulutus Suomessa asukasta kohti on aivan Euroopan pienimmistä ellei pienin.

Myönteisestä kehityksestä huolimatta Suomessa on edelleen lähes miljoona päivittäin tupakoivaa. Heistä noin joka toinen tulee kuolemaan ennenaikaisesti tupakointinsa ansiosta, ellei lopeta ajoissa. Vuotuisia tupakkakuolemia on noin 5000. Myös nuorten tupakointi on vielä aivan liian yleistä. Eli tupakka on edelleen suurimpia yksittäisiä kansanterveysongelmia. Erityisen huolestuttavaa on myös se, että tupakka on suurimpia terveyden eriarvoisuutta aiheuttavia  tekijöitä, kun tupakointi on yhä enemmän kasautumassa alempiin sosioekonomisiin luokkiin.
Johdonmukaisen työn tupakoinnin vähentämiseksi tulee jatkua ja sitä tulee edelleen syventää. Hyvän pohjan sille antavat tiedot siitä, kuinka valtaosa tupakoivista haluaisi lopettaa ja kuinka väestön suuri enemmistö tukee savuttomuuteen tähtäävää tupakkapolitiikkaa. 

Onko tarjolla keppiä vai porkkanaa ihmettelin ääneen ja vastaukseksi sain, että pitää olla molempia tarjolla.
 
Toimenpiteitä tarvitaan ainakin seuraavissa asioissa:
1. Sisätilojen savuttomuus: Lainsäädännöllä tulee saattaa loppuun kehitys, jolla kaikki julkiset sisätilat, työpaikat sekä urheilu- ja kulttuuritapahtumat tulevat savuttomiksi. Valistuksella tulee saattaa myös suomalaiset kodit mahdollisimman savuttomiksi.
2. Tupakan veropolitiikka. Tupakkaverotuksella voidaan nostaa tupakan hintaa ja sitä kautta vähentää tupakointia. Huolestuttavaa on ollut, että viime vuosina Suomi on ollut lähes ainoa EU-maa, jossa tupakan reaalihinta on laskenut. Ilahduttava on hallituksen päätös tupakkaveron  korottamisesta ensi vuoden budjetissa. Johdonmukaista korotuslinjaa tulee jatkaa. Varsinkin taloudellisen taantuman aikaan tuntuisi järkevältä korottaa tupakkaveroa, jolloin valtion verotulot vielä kasvavat, tupakointi vähenee, terveys paranee ja terveyspalvelujen tarve vähenee.
3. Tupakasta vieroituksen tuki. Toisin kuin 1970-luvun alussa meillä on tänä päivänä tehokkaita näyttöön perustuvia tupakasta vieroituksen keinoja, joilla tupakoivia voidaan auttaa onnistumaan lopettamispyrkimyksissään. Olisi tärkeää, että niin terveydenhuolto kuin työnantajat voisivat vielä tehokkaammin tarjota tällaisia mahdollisuuksia tupakoiville, ja että
ainakaan aloitusvaiheen taloudelliset kustannukset lopettajille eivät tulisi liian suuriksi.
4. Nuuska. Tässä yhteydessä on syytä tuoda esiin myös se, että tupakointikatastrofia ei ratkaista vaihtamalla tupakka nuuskaan. Tästä pohjoismaisten terveyslaitosten pääjohtajat kirjoittivat viime perjantain pohjoismaisissa lääkärilehdissä. Ruotsalainen tupakkateollisuus on EU:ssa
lobbannut voimakkaasti nuuskan sallimiseksi ”terveellisenä vaihtoehtona tupakalle”. Kuten pääjohtajat sanovat, ”vieroitushoidossa nuuskalla ei ole mitään sijaa”. Nuuska ei ole haitaton; nuorille se on portti nikotiiniriippuvuuteen ja altistaa myös humalajuomiselle.
5. Tupakoinnin ehkäisy nuorilla. Tupakan myyntikielto alaikäisille ja sen tehokas valvonta on tärkeä keino. Tässä suhteessa on lainsäädäntöämme viime aikoina ilahduttavasti vahvistettu ja valvontaviranomaiset ovat tehostamassa asian valvontaa. Lainsäädäntö ja valvonta nuorten tupakan ja alkoholin saannin suhteen on syytä yhtenäistää – mikä tehostaa ja selventää työtä. Samalla on syytä korostaa kaikkien aikuisten vastuuta asiassa: kotien, koulun ja nuorten kanssa eri tavalla tekemisissä olevien – urheiluseuroista kirkkoon.

Lisää juttua Tupakka ja Terveys -päiviltä löytyy Kansanterveyslaitoksen sivuilla ja mahdollisesti myös jatkossa tässä blogissa. Olen aivan samaa mieltä kuin Pekka Puska tupakan terveyttä nakertavista vaikutuksista.

lauantaina, marraskuuta 29, 2008

Tukkiiko rasvainen ruoka verisuonet?


*
Tällä hetkellä ravitsemuskeskustelua leimaa
 aika hämmästyttävä väite: Rasvainen ruoka tukkii suonet. Aamulehti syyllistyi mielikuvilla ratsastamiseen keskiviikkona 18.6.2008. Lehden etusivulla oli otsikko "Rasvainen ruoka tukkii myös lapsen suonet". Otsikko antoi olettaa, että ravintorasvat aiheuttavat valtimoiden tukkeutumista jo lapsissa. Kun tarkemmin luki Aamulehden jutun huomasi, että otsikko oli rajusti liioitteleva. Sisäsivuilla esitelty asia ei antanut pohjaa tuolle otsikolle. Vahinko oli kuitenkin ihmisten mielissä tapahtunut, sillä monet meistä lukevat vain otsikkoja.

Tämän blogin lukijat taitavat lukea otsikon lisäksi myös juttujen sisällöt, sillä vain 16% oli sitä mieltä, että rasva nimenomaan tukkii suonet. Ylivoimainen enemmistö (41%) oli täysin eri mieltä. Rasvainen ruoka ei tuki suonia.


perjantaina, marraskuuta 28, 2008

Rasvainen ruoka tuo pitkäaikaisen kylläisyyden

**
On olemassa lyhytaikainen ja pitkäaikainen kylläisyys
. Lyhytaikainen kylläisyys saavutetaan ruokalautasen ääressä. Kun emme enää jaksa tai halua syödä lisää ruokaa, silloin lopetamme ruokailun sillä olemme kylläisiä. Pitkäaikainen kylläisyys tarkoittaa sitä aikaa miten pian ruokailtuamme meillä on taas nälkä, eli kuinka monta tuntia kuluu ennen kuin taas tekee mieli ruokaa. Tiedemiehiä kiinnostaa kylläisyys ja erityisesti pitkäaikaisen kylläisyyden hallinta, sillä päivittäisten ruoka-annosten kokonaisenergiamäärä suhteessa kulutukseen määrittelee pysymmekö normaalipainoisina. Jos jatkuvasti syömme enemmän kuin kulutamme, silloin lihomme. 

Laihduttajalle on keskeistä nälänhallinta. Laihduttaja voi onnistua pyrkimyksessään jos hän onnistuu saavuttamaan pienen energiavajeen ilman karmivaa nälän tunnetta. Nälkä on sen verran epämukava olotila, että siitä jokainen ihminen haluaa eroon. Näläntunnetta vastaan kamppaileva laihduttaja pysyy lujasti kiinni tavoitteessaan tietyn ajan, mutta sitten "pokka pettää" ja "sorrutaan" syömään entiseen tapaan. Seurauksena on jojo-laihduttaminen, eli paino tippuu tullakseen sitten aikanaan takaisin ja usein "korkojen kanssa".

Jotkut vannovat ravintokuitujen nimeen kun laihduttavat, jotkut laihduttavat runsailla proteiiniannoksilla, jotkut saattavat löytää ateriarytmistä helpotusta laihdutukseen. Aivan mahdoton ei ole ajatus, että parhaimman kylläisyysvaikutuksen saisimme syömällä paljon rasvaa. Jep, sinun on ehkä vaikea tottua tähän ajatuskuvioon. Onhan sinua valistettu toisin vuosikymmeniä. Tämä rasvan hyvä kylläisyysvaikutus on kuitenkin totta joillakin asiakkaillani ja uusi tutkimusnäyttö puoltaisi tätä näkemystä. Lukekaa seuraavaksi mitä amerikkalaistutkijat ovat saaneet selville hiirikokeilla.

Yalen ja Ohion yliopiston tutkijat ovat tunnistaneet kylläisyyttä säätelevän molekyylin. Tämän molekyylin nimi on N-asyylifosfatidyylietanoliamiini, eli lyhyemmin NAPE. Tämä molekyyli viestittää aivoille, että nyt on syöty tarpeeksi. Kylläisyyttä säätelevät monet muutkin tekijät, mutta hiirillä todettiin, että NAPE on merkittävässä roolissa erityisesti pitkäaikaisen kylläisyyden hallinnassa. Kun NAPE-molekyyli lisätään keinotekoisesti hiiren vatsaonteloon, se saa hiiret syömään harvemmin, pienempiä ruoka-annoksia ja laihtumaan. Tutkijat havaitsivat, että rasvainen ateria tuottaa luonnostaan runsaasti NAPE-molekyyliä. 

Hiiret vähensivät syömisiään neljänneksellä, kun niiden vatsaonteloon tai vereen lisättiin synteettistä NAPE:a annos, joka vastasi aterian jälkeen luonnostaan erittyvää määrää. Suurin käytetty annos sai hiiret paastoamaan 12 tuntia. 

Tutkijat aikovat seuraavaksi mitata ihmisten NAPE-tasoja ja selvittää toimiiko molekyyli samoin ihmiskehossa kuin hiirissä. Ennen tulosten julkistamista, voitte jo nyt tehdä kenttäkokeita siellä kotona: Syökää kahden viikon aikana oikein rasvaisia aterioita. Tarkkailkaa kylläisyysastettanne. Pysyykö nälkä kauemmin poissa? Heilahtaako vaaka ja mihin suuntaan?

Jos NAPE tulisi lääkkeen muodossa laajamittaiseen käyttöön, ottaisitko sitä vai söisitkö maittavan ja rasvaisen aterian?

torstaina, marraskuuta 27, 2008

Ahdinkomatkat - vuoden vastamainos


**
Mainontaa voi piristää monin eri tavoin. Luonto-Liiton ja Voima-lehden vastamainoskilpailu Mainoskuplan ammattisarjan on voittanut Hanna Rinteen ja Netti Rönnebergin juliste ”Ahdinkomatkat”. Ei tosiaankaan mikään aurinkomatka vaan mahdollisesti ahdinkoa lisäävä ajatus lamasta.

Lama vaivaa monien mieltä ja lomat vaihtuvat lomautuksiin. Matkailu on kivaa puuhaa silloin, kun siihen on varaa. Mutta, jos varaa ei ole, kannattaa mieluummin jäädä kotirannalle. Sillä ahdinko on ikävää matkaseuraa ja sitäkin ikävämpi tuliainen, tekijät kommentoivat voitokasta työtään.

Ammattisarjassa sijoittui toiseksi Tommi Turusen juliste ”Kulutusjuhla”
ja kolmanneksi Anna Salmisalon ja Anne Yli-Ikkelän juliste ”Ideaalipark”. Kunniamaininnan sai Jonna Markkulan videotyö ”Perhe”.

Avoimessa sarjassa ykköstila jaettiin Laura Kallisen ”Bitch”-julisteen ja Yakup Albekoglun ohjaaman videon ”Viherpesu” kesken. Kolmanneksi sijoittui 17-vuotiaan Venla Viitasalon juliste ”Lols”.

Idean työhön sain, kun mietin kuinka yhä nuoremmille markkinoidaan tuotteita pinnallisuuteen ja seksuaalisuuteen liittyvillä mielikuvilla. Varsinkin tytöille tyrkytetään tietynlaista naisen muottia, naisen jolla on arvoa vain tyhmänä koristeena ja objektina, Laura Kallinen kertoo Bitch-kilpailutyöstään.

Tuomariston mukaan parhaissa töissä viestit tulivat esille jopa paremmin kuin mainonnassa yleensä. Töissä näkyy tavallaan kunkin ajan moraaliset paniikit. Kestoaiheiden kuten Chiquitaan ja H&M:ään kohdistuneen kritiikin rinnalle on noussut esimerkiksi Idolsin ja Big Brotherin parodiointi. Toisaalta töissä näkyvät aivan viimeaikaiset uutisaiheet kuten finanssikriisi ja Johanna Korhosen potkut, pohtii tuomariston jäsen, ympäristöpolitiikan tutkija Annukka Berg.

Kilpailun parhaimmisto sekä voittajatyöt ovat nähtävissä osoitteessa http://www.mainoskupla.fi.

Viime vuonna vastaavan kilpailun voitti Raasioinen (Saarioisen vastamainos).

Lähde: Deskin uutistiedote toimittajille, 27.11.2008

Lihavuutta hoidetaan väärin

*
Hyvä ystäväni ja asiakkaani
diplomi-insinööri Sami Uusitalo on julkaissut mielenkiintoisen kirjoituksen Ilta-Sanomissa tänään (27.11.2008). Voin vahvistaa, että tarina on tosi ja Sami on todellakin saanut uutta puhtia elämäänsä ruokailemalla hiilihydraattitietoisesti. Pistän tähän otteita kirjoituksesta. Lukekaa loput lehdestä. Hyvä Sami!

Lihavuutta hoidetaan väärin
Painoin 15 vuotta sitten n. 90 kg (183 cm). Lääkärit ja terveydenhoitajat kertoivat sen minkä jo tiesinkin, eli minun tulee vähentää rasvaa ruokavaliossani.

Söin 0% rasvaa tuotteita, paljon kuituja jne. Pääsääntöisesti painoni nousi. Kaksi vuotta sitten painoin 117 kg. Minulla oli ”vähän rasvaa” linjalla alituiseen närästystä, ilmavaivoja, väsymystä ja heikko olo kaikin puolin.   

Noin puolitoista vuotta sitten aloin syömään juuri päinvastoin kuin ”vähän rasvaa” uskonto opettaa. Lisäsin rasvaa ja vähensin hiilihydraatteja. Ei enää perunaa, riisiä, pastaa, mehuja, jauhoisia jne. Aloin syömään joka päivä voita, margariini jäi pois kokonaan. Lähes joka päivä söin myös useita kananmunia ja esim. pekonia. Ruokavalioon kuuluivat myös kala, lihat, rasvaiset juustot, vihannekset, hedelmät, näkkärit ja joskus jotain sokerisempaakin.   

Painoni romahti. Vointi parani kaikin puolin. Oikeauskoiset lääkärit ovat kertoneet, että painoni tulee kuitenkin ”ihmedieetin” vuoksi puolen vuoden päästä takaisin. Eipä ole tullut. Painoa on nyt 97 kg. Kaikki veren rasva-arvot paranivat ruokavaliomuutoksen jälkeen.

keskiviikkona, marraskuuta 26, 2008

Kolesterolin tavoitearvoissa järki käteen

**
Kirjoitan usein tässä blogissa kolesterolista ja olen varsin jyrkkäänkin sävyyn kritisoinut tuijottamista pelkkään kokonaiskolesteroliarvoon. Odottamattoman suurta ymmärrystä asiassa osoittaa professori Pertti Mustajoki. Hänen mielestään tiukka kolesterolin tavoitearvon tavoittelu ei tuo kiistatonta hyötyä kansanterveydelle. Monilla terveellisesti elävillä ihmisillä kolesteroli voi olla korkeampi kuin nyt rajana pidetty 5 millimoolia litrassa ilman, että sairauksien riski merkittävästi lisääntyy. 

Nykyään suurimmalla osalla suomalaisista kolesteroliarvo on yli 5 mmol/l. Sen kohdalla ei Mustajoen mukaan tapahdu riskihyppäystä. Tarkan tavoitearvon sijaan olisi terveydenhoitajan tai lääkärin arvioitava potilaan kanssa hänen sydän- ja verisuonitautien kokonaisriskinsä ja päätettävä miten sitä tehokkaimmin alennetaan.

Mustajoki muistuttaa, että osalla ihmisistä, etenkin epäterveellisesti ruokailevilla, tupakoivilla, vähän liikkuvilla miehillä jo suomalaisten keskitason kolesteroliarvo 5,5 mmol/l on haitallinen. Jäykät tavoitearvot tuomitsevat huomattavan määrän ihmisiä aiheettomasti "riskisairaiksi" ja johtavat jopa tarpeettomaan lääkehoitoon, professori huomauttaa. Hänen mielestään aiheettomasti "kolesteroliriskisairaita" ovat suuri osa naisista ja varsinkin ne, joilla hyvän HDL-kolesterolin pitoisuus veressä on suuri. 

Mustajoki peräänkuuluttaa suomalaisissa suosituksissa tuoretta itsenäistä ajattelua. Kolesterolin tavoitearvot ovat syntyneet Yhdysvalloissa, siirtyneet sieltä Eurooppaan ja lopulta Suomeen. 

Minun mielestäni parasta mahdollista kolesterolin hoitoa on terveystutkimuksissakin selvinnyt:
  • liikunnan tärkeä rooli (nostaa HDL-kolesterolia)
  • hiilihydraattien maltillinen nauttiminen maksan aterianjälkeisen triglyseridituotannon pitämiseksi aisoissa (korkeita veren triglyseridiarvoja pidetään tärkeinä tekijöinä sydän- ja verisuonitaudissa)
  • laadukkaiden eläin- ja kasvirasvojen nauttiminen (vähentää ns. RLP-C -arvoja. Tätä pidetään uutena, tärkeänä mittarina sydänterveydessä) 
Lähde: Finfoodin uutiskirje, 26.11.2008

tiistaina, marraskuuta 25, 2008

Syö rasvaa ja pidä verisuonet kunnossa

*
Minulla on nettisivuillani käynnissä kysely "tukkiiko rasvainen ruoka verisuonet?" Suomen Sydänliitto on vahvasti sitä mieltä, että näin on näreet, eli rasvainen ruoka on aterogeenista (tukkii ja jäykistää valtimoita). Kyselytulosteni mukaan Suomen kansa on asiasta eri mieltä. Rasvainen ruoka ei tuki verisuonia.

Kansa saa tukea käsitykselleen aivan tuoreesta kansainvälisestä tutkimuksesta, jossa kiinnostus kohdistui uuteen itsenäiseen sydän- ja verisuonitautien riskitekijään RLP-C. Tämä RLP-C (Remnant-Like Particle Cholesterol) voitaisiin ehkä suomentaa sanoilla jäännöspartikkelin tapainen kolesteroli. Jäännöspartikkelit syntyvät erittäin matalatiheyksisen VLDL:n ja kylomikronien aineenvaihdunnan seurauksena. Partikkelit sisältävät sekä rasvaa että proteiinia. Verinäytteestä partikkelit löytyvät erityisen ultrasentrifuugikäsittelyn jälkeen keskitiiviinä rasva- ja proteiinijäänteinä (IDL, Intermediate Density Lipoproteins). VLDL kuljettaa veressä triglyseridejä ja kylomikronit kuljettavat ravinnosta vereen imeytyneitä rasvoja. Rasvojen aineenvaihdunta on tavattoman monimutkaista. Tässä yhteydessä ei ole mielekästä perehtyä kaikkiin yksityiskohtiin. Sanottakoon kuitenkin vielä, että RLP-C on korkea sellaisilla henkilöillä, joilla on metabolinen oireyhtymä, insuliiniresistenssi, diabetes ja sepelvaltimotauti.

Tutkimuksessa selvitettiin mitä tapahtuu kun 613 lihavaa henkilöä sai kymmenen viikon ajan syödä joko vähärasvaista (20-25%) tai runsasrasvaista (40-45%) ruokaa. Runsasrasvaista ruokavaliota noudattaneilla oli merkittävästi vähemmän jäännöspartikkeleita (RLP-C) veressä ruokailun jälkeen ja he olivat laihtuneet enemmän kuin ravintorasvoja vältelleet koehenkilöt. Tämä ei varmaan tullut tutkijoille yllätyksenä, mutta pitivät löydöstä hyvin mielenkiintoisena. Mahdollisesti vähärasvaisuuteen pyrkivä valistustyö on vähitellen tulossa tiensä päähän. Seurataan tilannetta.

Tutkimus julkaistaan Journal of Nutrition -lehdessä joulukuussa 2008. Tutkimusprojekti on koonnut tutkijoita monesta eri maasta: Hollannista, Tanskasta, Espanjasta, Ranskasta, Tsekistä ja Ruotsista.

Lähde:  van Hees AM, Saris WH, Dallinga-Thie GM, Hul GB, Martinez JA, Oppert JM, Stich V, Astrup A, Arner P, Sørensen TI, Blaak EE. Fasting and Postprandial Remnant-Like Particle Cholesterol Concentrations in Obese Participants Are Associated with Plasma Triglycerides, Insulin Resistance, and Body Fat Distribution. J Nutr 138 (12): 2399-2405, 2008

maanantaina, marraskuuta 24, 2008

Maanantaiaamut ovat pahimpia

Tiede -lehti yllättää meidät 24.11.2008 huvittavalla tiedejutulla vakavasta aiheesta. Tässä juttu lyhennettynä. Lukekaa koko juttu lehdestä.

Kuolemantapauksista puolet sattuu kello kuuden ja keskipäivän välisenä aikana, vaikka vain neljännes vuorokauden tunneista osuu siihen jaksoon. 

Syyksi on epäilty ihmisen kellogeenien aiheuttamia biologisia muutoksia. Hormoneja erittyy, syke nopeutuu, verenpaine kasvaa ja verihiutaleet ärhäköityvät.

Saksalaiset tutkijat halusivat tarkistaa, voisiko myös ulkoisilla kelloilla olla vaikutusta halvauksien ilmaantumiseen. 

He rekisteröivät yli 40 000 potilaan oireiden alkamisajankohdan vuosina 2000-2005 ja analysoivat, muuttuiko se keväisin, kun kelloja siirrettiin tunnilla eteenpäin, ja vastaavasti syksyisin, kun viisareita käännettiin 60 minuuttia taaksepäin.

Talviaikana kello kahdeksaan mennessä oli halvauksista ilmaantunut neljännes ja yhteentoista mennessä puolet. Neljäsosa neurologisista oireista kehittyi siis ajanjaksona, joka käsitti vain kahdeksasosan vuorokaudesta. 

Toden totta: kun kelloja siirrettiin keväällä tunti eteenpäin, 25 prosentin ja 50 prosentin rajat siirtyivät täsmälleen 60 minuuttia aikaisemmiksi. Ilmiö oli aivan sama, verrattiinpa viittä kellon siirtoa edeltänyttä viikkoa siirron jälkeiseen viikkoon tai vain siirronjälkeiseen vuorokauteen. 

Samankaltainen mutta päinvastaiseen suuntaan siirtyvä kohtausten esiintymisajankohdan muutos nähtiin syksyllä. Halvausten syy ei vaikuttanut tulokseen. 

Sisäinen kello ei selitä kaikkea aamujen kauheudesta. Ulkoisen kellon painostuksen alainen herääminen eli pään irrottaminen tyynystä aiheuttaa ainakin osan aamun ja aamupäivän vaarallisuudesta. Jo ennestään on tiedetty, että maanantaiaamu on kaikkein pahin.

sunnuntaina, marraskuuta 23, 2008

Blogiani rakastetaan


*
Olen saanut
odottamattoman suuren ja hämmentävän tunnustuksen Ne elävät vain yhden päivän -blogin kirjoittajalta. Blogiani peräti rakastetaan.

Tässä laitan seitsemälle blogisuosikilleni eteenpäin "I love your blog" -tunnustuksen. Jokainen lisätköön sitä osoittavan kuvan omaan blogiinsa ja antakoon tunnustuksen eteenpäin seitsemälle bloggaajalle.

perjantaina, marraskuuta 21, 2008

Keltaisen miehen surma on valkoinen kolajuoma


#
Nousevan auringon maasta kuuluu kummia. Japanilaisille markkinoille on kehitelty varsin erikoinen tuote. Pepsi on tuonut maan markkinoille suunnatun kolajuoman ja jugurtin yhdistelmän. Tuote lienee suunnattu makean ystävien aamupalapöytään.

Tuotteen nimeksi on annettu peräti Pepsi White. Tuotetta testanneen Tokyo Times -blogin kirjoittajien mielestä Pepsi White ei hivele makuhermoja. Ihmeellinen liuos muistuttaa vedellä laimennettua shampoota. Testaaja tosin väittää shampoonkin maistuvan paremmalta. Ehkä Pepsillä lasketaan näin joulun alla valkoisen kolan hurjaan menekkiin? Milloin tuote rantautuu Suomeen?

Lisätietoja: Muutama minuutti (!) tämän kirjoitukseni ilmestymisen jälkeen sain sähköpostia Tuomakselta (kiitos!). Hän on ilmeisesti tutustunut aiheeseen huolella, sillä hän osasi sanoa, että Joulupukki tuskin saa nauttia Pepsi White -juomaa täällä Suomessa. Tuomaksen tietojen mukaan tämä tuote on koemielessä tarkoitettu vain Japanin markkinoille. Tuote ei sisällä jugurttia laisinkaan. Jugurttimaisuus on saatu aikaiseksi keinotekoisesti. Lopuksi vielä täydellinen lista Pepsin erilaisia viritelmiä: List of Pepsi types.

(Kuva on napattu Tokyo Times -blogista)

torstaina, marraskuuta 20, 2008

Kaupat voisi pitää kiinni pyhäpäivinä

***
Aina yhtä valppaasti
asioita seuraava arkkiatri Risto Pelkonen on puhunut viisaita kauppojen aukiolosta pyhäpäivinä:

Valtaväestölle tekisi hyvää rauhoittua ja hiljentyä, eikä aina mennä jonnekin. Kauppa luo tarpeita, joita ei itse asiassa ole.

Hyvin sanottu!

Välipalat veks - kroppa terveeks?

**
Hohhoh, nyt on tämä poika ollut väsynyt
. Olin luennoimassa ensin useita päiviä Rovaniemellä Lapin urheiluopistossa ja heti sen jälkeen Siuntion Hyvinvointikeskuksessa ideoimassa yritysjohtajille ravitsemukseen ja liikuntaan liittyviä asioita (Mercuri International). Oli valtavan kiintoisia tapahtumia, mutta alan ilmeisesti tulemaan vanhaksi kun niin kamalasti väsyttää pelkkä matkustelu ja luennointi.

Yhteistä molemmille tilaisuuksille oli avoin ja kyseleväinen asenne kuulijakunnassa. Rohkeasti pohdimme esimerkiksi asetelmaa: onko järkevää syödä välipalavoittoisesti kun vaihtoehtona on panostaminen monipuoliseen aamupalaan, riittävän energiapitoiseen lounaaseen ja tukevaan päivälliseen? Onko itse asiassa syynä monien ihmisten lihavuuteen juuri runsas välipalojen syönti?

Virittämissäni keskustelualoitteissa tuli ilmi blogini lukijoita mahdollisesti kiinnostavia seikkoja:
  • päivittäisen ruokailun luonne on muuttunut viime vuosikymmeninä
  • laadun sijaan ruokailemme nykyään enenevässä määrin mahdollisimman edullisesti ja ruoan pitää valmistua nopeasti ja kätevästi
  • ruokailuhetki on enemmänkin energiantankkausta eikä mikään nautinto
  • kun lounaan jälkeen on taas pian nälkä, voi syytä etsiä joko liian kevyestä lounaasta tai ruoan (jatkuvasta) näkemisestä johtuvasta mielihyväkeskuksemme kepposesta. Tekee taas mieli vähän mielihyvää tuottavaa ruokaa/naposteltavaa vaikka oikeastaan ei olekaan nälkä.
  • nälän tyydyttäminen välipaloilla on petollista, sillä välipalat ovat usein varsin energiapitoisia. Meitä neuvotaan syömään tasaisin väliajoin, jotta verensokeri ei heittelehdi liikaa. Onko tämä pelkkää välipalabisneksen tukemista?
  • moni nykyihminen on aivan avuton hellan ääressä, joten tyydytään liian usein puolivalmisteisiin. Terveyttä toisi välittömästi pyrkimys mahdollisimman usein tehdä ruokaa itse kotona perusruoka-aineksista. Moneen kertaan lämmitetty ja pitkälle prosessoitu teollinen valmisruoka ei takuulla ole yhtä terveellistä syötävää kuin maistuva kotiruoka.
  • elämä on kiireen täyttämää siinä määrin, että kotiin tullessamme meillä ei ole aikaa ja energiaa valmistaa ruokaa. Tyydymme eineksiin, valmispizzaan, voileipiin, naposteltavaan jne.
Mitä mieltä olette? Onko nykyinen välipalakulttuurimme turmioksi?

keskiviikkona, marraskuuta 12, 2008

Otetaan rennommin!

***
Koillis-Lappi -lehden etevä toimittaja Päivi Pääkkö
oli kuuntelemassa luentoani nuorten syömishäiriöistä Kemijärvellä. Näin hän mm. kirjoittaa Koillis-Lappi lehdessä 27.10.2008:

Christer Sundqvistin sanoma nuorten syömishäiriöistä pani miettimään, pysähdytti. Aikana, jolloin ruokaa on tarjolla yltäkylläisesti, tuoreita hedelmiä, vihanneksia on tarjolla ympäri vuoden, maailman herkut ovat tarjolla jokaisen kaupan hyllyllä... juuri tänä aikana nuorten syömishäiriöt lisääntyvät.

Mutta toisaalta: onko se ihme? Länsimainen kauneusihanne on laiha, laiha ja laiha. Laihduttamista ja liikalihavuuden vaaroja toitotetaan koko ajan, jos kohta totta on sekin, että liikalihavuus aiheuttaa sekin terveysongelmia. Ilmeisesti vanha sanonta "kohtuus kaikessa" pitää kutinsa syömisenkin suhteen.

Oman ikäpolveni ihmisillä oli vielä lapsuus ja nuoruus. Oli aikaa ja rauha kasvaa ja kypsyä. Nyt tuntuu, että nykypolven lapsille sitä ei ole sallittu. Lapsuus on lyhentynyt ja lasten pitäisi likipitäen kehdosta hypättyään olla valmiita suorittamaan ja kantamaan vastuuta.

Tänä päivänä kaikki on niin tehokasta ja trendikästä. Sinun pitää pärjätä, suoriutua, suorittaa... televisio tulvii ohjelmia, jossa ihmisiä arvotetaan ulkonäön, nokkeluuden, uskaliaisuuden, röyhkeyden ym perusteella. Aina joku pudotetaan ulos, nolataan, olet häviäjä, huono. Poistu nolattuna taka-alalle.

Elämässä pitää olla koko ajan äärimmäisen tehokas. Kun harrastat, niin harrastat sitten tehokkaasti. Käyt joka treenissä, yrität aina täysillä, kymppi lasissa ja teet hieman ekstraa sen päälle. Työelämässä ja opiskelussa samoin. 

Lasten ja nuorten mielenterveyden ongelmat ovat lisääntyneet, ahdistusta ja masennusta on enemmän kuin nuori ihminen jaksaa sisällään kantaa ja siitä poikivat myös nämä syömishäiriöt, joissa ihminen kapinoi pahaa oloaan omaan kehoonsa syöminen ja syömättömyys aseenaan. Ehkä meidän nyt pitäisi viimein painaa jarrua ja miettiä, että josko ottaisimme vähän rennommin ja pärjäisimme vähän vähemmällä.

Rakkaus ja hyväksytyksi tuleminen ovat terveen itsetunnon pohja. Terveelle itsetunnolle rakentuu terve minäkuva, jolloin ihminen on sinut itsensä kanssa vikoineen päivineen. Terve itsetunto on pohja, jonka varaan elämä on hyvä rakentaa. 

Nyky-yhteiskunta on kauhea lapselle. Rakasta lastasi, hyväksy hänet sellaisena kuin hän on.

Kiitos, Päivi, hyvästä jutusta! Tuntuu mukavalta, että luennoillani käy näin hienoja toimittajia kuuntelemassa ja synnyttämässä omalla tahollaan uutta ajattelua elämämme ilmiöistä. 

Yksinkertaisia terveysohjeita

Olen eri lähteistä kerännyt ja itsekin keksinyt tähän ohjeita, joita noudattamalla voi parantaa terveyttään. Ei tehdä asioista liian monimutkaisia. Yksinkertaisuus on valttia!

  • Syö hitaasti. Pureskele ruokasi hitaasti ja nauti kiireettömästä syömisestä. Silloin vältyt liian suurien ruoka-annosten nauttimiselta. Aivoilta menee noin 20 minuuttia aikaa kertoa muulle keholle, milloin on kylläinen olo. Siihen asti nälän tunne rohkaisee sinua syömään. Hitaasti syömällä annat aivoille aikaa kertoa, milloin olet saanut tarpeeksi ruokaa.
  • Tee muutoksia ruokavalioon vaiheittain. Älä lähde tekemään liian nopeasti muutoksia ruokavalioosi. Jos päämääränä on lisätä terveellisten vihannesten syöntiä, tee tarvittavat muutokset vaiheittain. Ota esimerkiksi ensimmäisellä viikolla tavaksi syödä enemmän porkkanaraastetta lounaalla, mutta syö muut pääruoat ihan normaalisti niin kuin ennenkin. Seuraavalla viikolla voi olla kukkakaalin vuoro saapua lautaselle esimerkiksi päivällisen ajaksi.
  • Mieti onko sinulla todellakin nälkä. Joskus meillä menee sekaisin nälän ja hyvän ruokahalun signaalit. Kadulla vastaan tuleva herkullinen ruoan tai pullan tuoksu voi synnyttää meissä nälän tunteen vaikka me olisimme syöneet aivan hetki sitten. Juo lasi vettä ja toivo pahimman näläntunteen menevän ohi niin, että syöt silloin halukkaasti ruokaa lautaselta kun on ruoka-aika.
  • Tee aina lista ruokaostoksille mennessäsi. Tee lista kun olet kylläinen (nälkäisenä lista ei välttämättä pysy hallinnassa yhtä hyvin) ja pidä siitä kiinni ruokakaupassa. Kannattaa kiertää kaukaa ne hyllyt, jotka saattavat aiheuttaa periksi antamisen. Tarvittaessa käytä kuulosuojaimia, jotta et kuulisi kaupan kaiuttimista kantautuvia mainosviestejä. Ne saattavat häiritä ostolistan noudattamista.
  • Älä ota turhia paineita! Ota rennosti myös painonhallinnassa. Älä lannistu vaikka et pääsisi tavoitteeseesi siinä ajassa missä toivot. Yritä uudestaan. Jatka sinnikkäästi. 
  • Pidä kirjaa. Päivittäistä liikunta- ja ruokapäiväkirjaa pitämällä motivoit itseäsi pysyttelemään ohjelmassasi. Nykyään löytyy kaikenlaisia kivoja kalentereita ja tietokoneelle asennettavia ohjelmia päivittäisiä merkintöjä varten. Edellisten viikkojen merkintöjä tarkastellessa löydät omat kehittämisen kohteesi ja voit seurata tuloksia. Jos kiinnostut omavalmentajan palveluista, hän löytää merkinnöistäsi paljon arvokasta tietoa sinusta.
  • Älä päästä nälkää oikein hirmuiseksi. Kovan nälän yllättäessä voi olla hyvä hillitä nälkää juomalla lasi vettä. Nälkäisenä ruokalautasen kimppuun hyökkääminen voi johtaa ylensyömiseen.
  • Muista pitää yhteyttä kavereihin. On helpompi elää terveellistä elämää, jos on joku, joka tukee ja rohkaisee. Lenkkikaveri pitää mielenkiintoa yllä silloinkin, kun liikkuminen ei voisi vähempää kiinnostaa - ja niitäkin hetkiä tulee. Liiku porukassa mahdollisimman usein.
  • Poissa silmistä, poissa mielestä. Siirrä kotona eniten houkutuksia aiheuttavat tuotteet takahyllyille muiden tuotteiden taakse. Älä koskaan syö suoraan suuresta rasiasta tai pakkauksesta. Pieni annoskoko pakottaa lopettamaan syömisen tietyssä pisteessä.
  • Ruokalautanen pois kun olet syönyt. Vie ruokalautanen heti pois lopetettuasi ruokailun. Siten et jää miettimään ottaisitko vielä hieman ruokaa.
  • Valmistaudu etukäteen ravintolaillalliseen. Mitä hienompi ruokapaikka, sitä vaatimattomammat ja tavattoman kauniisti lautaselle asetellut kulinaariset nautinnot sinua todennäköisesti odottavat. Jotta osaisit oikealla tavalla nauttia ruokailusta, syö pikku välipala ennen ravintolaan menoa. Jos ruokaa sattuisi olemaan esim. noutopöydässä hyvinkin runsaasti, on myös hyvä syödä vähän etukäteen kotona. Näin et todennäköisesti lipsu niin helposti terveistä ruokailutavoista, jos olet jo valmiiksi hieman kylläinen.
  • Tee suunnitelma erikoistapahtumia varten. Päätä, kuinka paljon aiot syödä määrätyssä tapahtumassa tai tilanteessa. Jos olet menossa esimerkiksi elokuviin tai katsotte jääkiekko-ottelua kavereiden kanssa, ennalta tehdyt rajat rohkaisevat pysyttelemään muutoksessa mukana.
  • Etsi liikuntamuotoja, joista nautit. Jos kylmällä säällä liikkuminen kauhistuttaa, mene kuntosalille. Jos aikaa ei tunnu riittävän liikkumiseen, 10 minuutin harjoittelu esimerkiksi aamulla, ruokatauolla ja töiden jälkeen on hyvä keino saada kulutettua kaloreita ja saavuttaa hyvä olo.
  • Tee liikunnasta elämäntapa. Lisää liikuntaa asteittain kunnes päivittäisestä liikunnasta on tullut erottamaton osa elämääsi. Huumaa itsesi omilla endorfiineillasi pitkällä patikkaretkellä, svengaa itsesi tiukkaan liitoon tanssiparketilla tai hyppää raivonpuuskasi pihalle hyppynarulla.
  • Vähennä stressiä. Jos sinulla on tapana syödä stressaantuneena, etsi itsellesi jokin toinen rentoutumiskeino, joka toimii. Älä enää haarukoi stressiä pois lihapaloilla vaan kokeile mietiskelyä, meditointia, joogaa, musiikin kuuntelua, liikuntaa tai vaikkapa kaverille puhumista. Etsi itsellesi rauhallinen paikka ja istu alas. Laita herätyskello soimaan minuutin kuluttua, sulje silmäsi ja hengitä rauhallisesti sisään ja ulos kellon soimiseen asti. Tehokkaampia meditointiharjoituksia varten kipaise kirjastoon ja lainaa ilmaiseksi mielenkiintoiselta tuntuva opas.
  • Nuku riittävästi. Riittävä uni on ilmainen ja tehokas tapa kerätä voimia, suojautua masennukselta ja välttää väsymyksestä johtuvia onnettomuuksia. Jos sinun on vaikea saada unta voit yrittää liikunta-annoksen lisäämistä ja kahvin ja teen käytön vähentämistä.
  • Liiku puhtaassa luonnossa. Metsässä tai niityillä vaeltelu vahvistaa sydäntä, lihaksia ja piristää mieltä. Pirteä mieli auttaa jaksamaan talousongelmienkin keskellä ja näkemään asiat myönteisessä valossa.
  • Opettele oikea kokkaustekniikka. Nopea kypsentäminen auttaa säilyttämän ruoka-aineiden arvokkaat vitamiinit. Samalla saattaa sähkölaskukin pienentyä.
  • Luovu pahoista tavoista. Tupakointi käy paitsi terveydelle myös kukkarolle. Kalliilta tuntuvat nikotiinilaastarit voivat olla hyvä sijoitus, jos pääset niiden avulla eroon satoja euroja vuodessa maksavasta sauhuttelusta.
  • Unohda kaupalliset laihdutusdieetit. Eivät toimi. Unohda myös "puhdistuskuurit". Maksa on elimistön oma, äärimmäisen tehokas, puhdistuskoneisto, joka ei tarvitse ulkopuolista apua. Erilaisista juomista, pillereistä ja dieeteistä hyötyvät lähinnä niiden valmistajat.
  • Hanki lemmikki. Yksi parhaimpia tapoja kohentaa mielenterveyttä ja saada riittävästi liikuntaa on hankkia liikunnasta pitävä koira lemmikiksi. Kävely on loistavaa liikuntaa ja eläimen seura tekee siitä vielä hauskempaa ja sosiaalisempaa. Jos sinulla ei ole omaa koiraa, kysy naapurilta, tarvitsisiko hän ulkoilutusapua.
  • Muuta olohuone kuntosaliksi. Onko sinulla jo kokemusta siitä, miten omassa olohuoneessa voi pyöräillä, uida, kävellä kuin kansallisbaletissa, istua muurahaispesässä ja noukkia legoja varpailla. Hienon kuntosalin kuukausimaksu kaataa helposti tarkankin budjetin. Halvemmalla voit nostaa kuntoa yliopistojen tai urheiluseurojen liikuntapaikoissa, jotka tarjoavat myös ohjattua liikuntaa.
  • Hoida hampaitasi huolella. Hammaslääkärin vuositarkastus on vielä halpa juttu, mutta pahasti reikiintyneen purukaluston hoitoon uppoaa helposti suuria summia. Ennaltaehkäisy on tässäkin kaiken avain: osta hyvä hammasharja, tahnaa ja hammaslankaa ja käytä niitä oikein ja säännöllisesti.
  • Luovu ihmeruoista. Granaattiomenamehu on toki terveellistä, mutta yhtä lailla keho pitää kaalista, pinaatista ja kotimaisista marjoista. Keho ei myöskään kaipaa kalliita erikoisvesiä. Tavallinen kraanavesi hoitaa nesteytyksen mallikkaasti.
  • Ole vaatimaton. Vaatimaton elämäntyyli on sopiva vastavoima korkealle elintasolle ja kerskakulutukselle. Vaatimattomuudella saattaa olla terveydellisiä vaikutuksia.
Lähteet: Laihdu! -blogi, Tohtori.fi -sivusto, oma pää

tiistaina, marraskuuta 11, 2008

Suomessa osataan jotenkuten hyvin hoitaa diabetes

**
Pakko se on myöntää
, että Euro Consumer Diabetes -indeksin äskettäin valmistunut vertailu eri maiden diabeteksenhoidon tasosta, yllätti minut tuloksillaan. Olin kuvitellut Suomen nousevan korkeampaan sijoitukseen. Pitäisikö olla huolestunut kun jäämme vasta sijalle 14 ja olemme heikoin Pohjoismaa?

Paremmuusjärjestys:

1. Tanska 
2. Britannia 
3. Ranska 
4. Hollanti 
5. Belgia 
6. Norja 
7. Italia 
8. Saksa 
9. Irlanti 
10. Sveitsi 
11. Ruotsi 
12. Itävalta 
13. Luxembourg 
14. Suomi 
15. Liettua 
16. Latvia 
17. Espanja 
18. Slovenia 
19. Unkari 
20. Malta 
21. Kreikka 
22. Viro 
23. Tsekki 
24. Slovakia 
25. Puola 
26. Romania 
27. Portugali 
28. Kypros 
29. Bulgaria 

Osittain tunnelmiani latistaa tämän lisäksi eilisellä diabetesluennollani Karjaalla (10.11.2008) esille tullut seikka, että laadukasta diabeteksen hoitoa ei ole saatavilla joka puolella Suomea. Menemättä yksityiskohtiin voin paljastaa, että tämän ikävänsorttisen havainnon teki diabeteksen ammattilainen.

Itse olen sitä mieltä, että diabetesta voi menestyksellisesti hoitaa kolmella eri tavalla: 

1) "virallisesti"
2) "täydentävästi"
3) "vaihtoehtoisesti"

Etsikää käsiinne Kunto & Terveys -lehden uusin numero! Päätoimittajalta tuli äsken ilahduttavana tietona, että diabetesnumero kiinnostaa kovasti. On syytäkin kiinnostaa! Diabeetikkoja on puoli miljoonaa ja hoito ei ole tällä hetkellä riittävän laadukasta. 

Kerro mitä mieltä sinä olet diabeteksen hoidosta Suomessa!

Lähde: Euro Consumer Diabetes Index, 2008

maanantaina, marraskuuta 10, 2008

Finravinto 2007 kartoitti suomalaisten ravinnonsaannin

*
Kansanterveyslaitos on julkaissut tietoja
Finravinto 2007 -tutkimuksesta. Sen mukaan suomalaisten ravinnossa on suuria eroja. On sellaisia ihmisiä jotka syövät oikein terveellisesti ja sitten niitä jotka ovat huolimattomampia. Yksilölliset valinnat ratkaisevat terveellisyyden.

Kansanterveyslaitos toistaa Finravinto-tutkimuksen viiden vuoden välein osana kansallista FINRISKI-tutkimusta. Tutkimukset ovat tärkeimpiä työikäisen väestön ruoankäytön ja ravinnonsaannin seurantamenetelmiä Suomessa. Yli 2000 aikuisen suomalaisen ruokavalio on selvitetty yksityiskohtaisilla menetelmillä, sekä ravintohaastattelulla että ruokapäiväkirjoilla. Sähköinen julkaisu löytyy Kansanterveyslaitoksen verkkosivuilta. Raportti on tarkoitettu etenkin terveyden ja ravitsemuksen ammattilaisten käyttöön.

Suomalaisten aikuisten ravintotottumukset ovat kehittyneet pääosin myönteiseen suuntaan. Erityisesti rasvan laatu on parantunut edelleen, varsinkin jos laadun parantumisella tarkoitetaan suurempaa panostusta kasvirasvoihin. Suolan saanti on pienentynyt. Suolan saanti ylitti sekä miehillä että naisilla edelleen saantisuosituksen, vaikka pientä laskua on tapahtunut edelleen. Molemmissa näissä terveyteen vaikuttavissa ravintotekijöissä on kuitenkin edelleen parantamisen varaa. Hyvien rasvahappojen saanti pehmeistä rasvoista on edelleen liian pientä, koska monet karttavat kaikkea rasvaa, väittävät Kansanterveyslaitoksen tutkijat. Folaatin ja D-vitamiinin saanti on liian niukkaa. Ravintokuidun saanti saisi olla nykyistä suurempi ja jalostetun sokerin (sakkaroosin) saanti pienempi. Runsaampi täysjyväviljan, kalan, pehmeiden rasvojen, kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttö korjaisi nämä puutteet samoin kuin vähemmän tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa sisältävien elintarvikkeiden valinta.

Rasvan osuus energiasta oli tutkijoiden mielestä sekä miehillä että naisilla virallisen suosituksen mukaista. Minun mielestäni on saavutettu sellainen raja-arvo, jonka alemmas ei voida rasvasuositusta enää viedä. Tyydyttyneiden rasvahappojen osuutta pidetään tutkijoiden mielestä edelleen liian suurena. Huokaus, sanon minä. Me tarvitsemme monipuolisesti rasvoja ja luonto on tarkoittanut, että nautimme riittävästi eläinperäisiä tyydyttyneitä rasvahappoja. Oman elimistömme rasvavarastot ovat "eläinperäisiä", "kovia" ja tyydyttyneitä rasvahappoja täynnä. Onko luonto erehtynyt - tuskin?

Monityydyttymättömien rasvahappojen saanti on vain niukasti suosituksen alarajan tuntumassa, ja saisi olla suurempi. Näitä rasvahappoja saadaan erityisesti öljyistä, pehmeistä levitteistä ja kalasta. Terveydelle haitallisten trans-rasvahappojen saanti ei ole ongelma, saanti on alle puolet maksimisuosituksesta.

D-vitamiinin saanti jäi edelleen alle suosituksen, vaikka maitojen ja ravintorasvojen D-vitaminointia on parannettu. Varsin kehnon kesän jäljiltä on syytä varmistaa D-vitamiinin saanti parhaista lähteistä: kala, ravintorasvat ja maitovalmisteet. Folaatin saanti on samoin edelleen liian niukkaa. Folaatin tärkeitä lähteitä ovat ruisleipä, kasvikset, hedelmät ja marjat sekä maitovalmisteet.

Naiset syövät terveellisemmin kuin miehet. Naisten ruokavalio oli proteiini-, kuitu- ja sokeripitoisempaa kuin miesten. Naiset käyttivät miehiä enemmän kasviksia ja hedelmiä. Työikäisten (25-64-v) ja ikääntyneiden (64-75-v) ruokavalion ravintosisällössä ei ollut suuria eroja. Vähiten koulutusta saaneiden miesten ruokavalio oli epäterveellisin. Naisten ruokavalio vaihteli koulutustaustan mukaan vähemmän kuin miesten.

Ravintolisien käyttö ei kohdistu oikein. Ravintolisiä ilmoitti käyttäneensä kolmasosa miehistä ja puolet naisista. Käyttö liittyy koulutustasoon ja kaupunkilaisuuteen. Lisien käyttö ei kuitenkaan kohdistunut oikein, sillä käyttäjät saivat jo ruoasta tarpeeksi vitamiineja ja kivennäisaineita lukuun ottamatta folaattia ja D-vitamiinia.

Lähde: Paturi M, Tapanainen H, Reinivuo H, Pietinen P (toim.). Finravinto 2007 -tutkimus - The National FINDIET 2007 Survey (PDF 1528KB), Kansanterveyslaitoksen julkaisuja, B23/2008, 228 sivua

sunnuntaina, marraskuuta 09, 2008

Ovatko tehdasasetuksesi kunnossa?

**
Kerrotaan erään ministerin näpytelleen
 kännykällään seuraavanlaisen tekstiviestin eräälle kaunottarelle: "Oletko pitänyt puutarhasi kunnossa?" Minä kysyn kaukaiselta kaunottarelta, miellyttävältä missiltä, puuskuttavalta pullukalta, kaunosieluiselta kaupunkilaiselta ja vaikkapa vielä mahtavalta maalaiselta: "Ovatko tehdasasetuksesi kunnossa?"

Tutkittuun tietoon perustuvan ravitsemusvalistukseni myötä olen taas viikon aikana kohdannut paljon ihania ihmisiä Posiolla, Kuusamossa, Taivalkoskella, Oulussa ja Kuopiossa. Arvostan kansalaisopistojen, koulujen, personal trainereiden ja liikuntaseurojen tekemää pohjustustyötä, jonka johdosta luentosalit ovat täyttyneet tietoa janoavista ihmisistä. Tietoa luentojeni ajankohdista on sopivassa määrin osattu kohdistaa oikeille ihmisryhmille. Täysi luentosali, välitön ja rento ilmapiiri, rakentavan kriittinen suhtautuminen esitettyyn asiasisältöön sekä luennon jälkeen saamani välitön palaute, merkitsevät minulle tosi paljon. Jotain ihan pientä ehkä olen vuosien varrella oppinut välittämään tiedonhaluisille lehtien, kirjojen ja nettikirjoitusten kera, mutta mikään ei minun mielestäni toimi omalla kohdallani niin hyvin kuin väljään muotoon valmisteltu puhe ravitsemuksesta. Väljyydessä on se etu, että osaan reagoida niihin esille tuleviin asioihin, jotka ajankohtaisella paikkakunnalla kiinnostavat. Luentojani en toivottavasti koskaan pysty toteuttamaan niin, että ne olisivat aina hiotun täsmällisiä lauserakennelmia, joita sitten yksi kerrallaan pudotan yleisöni hämmästeltäväksi. Ei, luentoelämykseni syntyy siitä alun epävarmuuden tunteestani, josta osaan kaikkien esiintymiskertojen tuoman rutiinin jälkeenkin sopivassa määrin nauttia. Mikähän tällä paikkakunnalla toimii?  

Vaikka tässä on se vaara, että kultakimpaleiksi tarkoittamani iättömät viisaudet muuttuvat arvottomaksi kissankullaksi osuessaan pohtivaan mieleesi, tarjoan sinulle nyt luennoillani viikon aikana esiintulleen tärkeän asian Sinun pohdittavaksi.

Ovatko tehdasasetuksesi kunnossa? Minun mielestäni luonto on määrittänyt sinulle ja minulle tietyn pituuden, ihannepainon ja sopivalla tasolla olevan aineenvaihdunnan. Sellainen henkilö joka ei harrasta liikuntaa, syö aivan liian suuria ruoka-annoksia ja mahdollisesti vielä vääränlaista ruokaa, sekoittaa luonnon määrittelemät "tehdasasetukset". Tällainen yksinkertainen kehotus kuulostella rehellisesti sitä omaa oloa ja pohtia olenko minä kaikonnut kovin pitkälle luonnon määrittämistä asetuksista, voi olla ratkaisevassa asemassa kun arvioit onko kiloja kertynyt liikaa vai onko niitä peräti liian vähän. Sinun pitää löytää nämä tehdasasetuksesi mikäli olet ne kadottanut, sillä asetuksiin tuskin on ohjelmoitu runsas ylipaino tai laihuushäiriö. Tehdasasetuksien sekoillessa syömättömyyden, liiallisen limsan juonnin ja sipsien syönnin johdosta, ei muu auta kuin palauttaa taas elimistö tehdasasetustilaan. Luonnon asetukset osaa tarpeen vaatiessa poimia esille taitava ravintovalmentaja, personal trainer, lääkäri, terveydenhoitaja jne. Aika monen asian pitää loksahtaa kohdalleen jos olet kovin kauas tehdasasetuksista kaikonnut. Mutta matka kadotettujen tehdasasetuksiesi pariin on hyvin kiehtova. Työkaluina toimivat esimerkiksi stressin lieventäminen, liikunta, ravinnon laadun tarkistus sekä huolehtiminen riittävästä yöunesta. Aloita jo tänään! 

Kerro mitä mieltä olet tästä!

lauantaina, marraskuuta 01, 2008

Hyvää terveystietoa löytyy internetistä ja kirjoista

**
Tämän blogin lukijat ovat sitä mieltä, että hyvää tietoa terveydestä löytyy internetistä. Peräti 85 prosenttia vastaajista piti tätä mahdollisuutta hyvänä vaihtoehtona. Suomalaiset ovat kirjakansaa. Se näkyi siinä kun yli puolet vastaajista löysi hyvää terveystietoa laajasta kirjatarjonnasta. Nämä kaksi tietolähdettä olivat ihan ylivoimaisen suosittuja vaihtoehtoja. Alan erikoisjulkaisuista tietoa ammentaa vain joka kolmannes ja televisio sivistää vain joka neljättä suomalaista.

Kiitos kun osallistuitte kyselyyni!

perjantaina, lokakuuta 31, 2008

Valio kokeili kepillä jäätä - Evolus -jää vielä liian heikkoa

##
Vielä Evolus -jää oli liian heikkoa
. Eivät menneet terveysväitteet läpi elintarviketurvallisuusviranomaisten seulasta. Näin raportoi toimittaja Petri Korhonen Taloussanomat -lehdessä tänään 31.10.2008:

Valion uuden, sydänystävällisenä mainostetun Evolus2-tuoteperheen markkinointihypetys on joutunut elintarvikeviranomaisten syyniin. Yhtiö oli hakenut Euroopan Unionin elintarviketurvallisuusviranomaisilta (EFSA) hyväksyntää oletukselleen, että Evolus2-tuotteiden sisältämät maitopeptidit vähentäisivät verisuonten jäykkyyttä. EFSA on nyt ilmoittanut, että Valion sille toimittama tutkimusaineisto on tasoltaan niin vajavaista, ettei se riitä väitteen todentamiseen.Valio kertoi itse EFSA:n päätöksestä vasta  tänään, Taloussanomien kysyttyä asiasta. Eurooppalainen alan ammattisivusto NutraIngredients.com julkisti asian jo viime viikolla.

Valio toi Evolus2-tuotteensa myyntiin syyskuussa ja mainostaa nyt näyttävästi niiden terveysvaikutuksia. Suomen Elintarviketurvallisuusviranomainen Evira haluaa nyt Valiolta selvityksen Evolus-tutkimusjupakasta ja ravitsemusväittämistä.

Mainoksissamme kerrotaan, että tuote alentaa kolesterolia ja verenpainetta, ja ne ovat viranomaisten hyväksymiä ilmaisuja. Emme missään nimessä väitä, että Evolus2 vähentäisi verisuonten jäykkyyttä, korostaa Valion konseptipäällikkö, tohtori Tiina Jauhiainen.

"Kun kolesteroli ja verenpaine alenevat, säilyvät myös verisuonet kimmoisampina", julistaa Valion Evolus2-tiedote.

Tietysti meidän täytyy vielä pohtia, pitääkö ilmaisuja selkeyttää, ettei tästä tulisi kuluttajille vääriä mielikuvia, Jauhiainen sanoo.

Valio myöntää itse, ettei maitoproteiinista pilkottujen peptidien EFSA:lta saama tutkimustyrmäys ollut sille yllätys. Tutkimuksia ovat yhtiölle tehneet valiolaisten lisäksi myös ulkopuoliset laitokset, terveydenhoito-organisaatiot ja yliopistot. 

Kokeiliko Valio markkinointikiireen takia kepillä jäätä, lähettämällä viranomaisille puolivalmiita tutkimuksia?

Eivät ne olleet puolivalmiita, mutta kieltämättä tutkimusnäyttö oli aika niukka, Tiina Jauhiainen luonnehtii. Hän sanoo Valion lähettäneen peptidi-tutkimuksensa EFSA:an muun muassa opetusmielessä, jotta nähtäisiin mitä puutteita laitos niistä löytää.

Saimme heidän päätöksestään arvokasta lisätietoa siitä, miten jatkotutkimuksia kannattaa suunnata, Jauhiainen sanoo.

Kommentti: Jos tämä uutinen on edes puoliksi totta, niin se pistää kyllä Valion nykyisen tuotevalikoiman aika outoon valoon. Olisiko aika palata juurilleen ja tuottaa suomalaisille terveellisiä maitotuotteita ja jättää tuollaiset kikkailut vähemmälle? 

Mitä mieltä valistuneet lukijani ovat tästä uutisesta?