perjantaina, syyskuuta 03, 2010

Rankkaa työtä edessä vielä!

#
Olet varmaan kuullut, että terveellinen ruoka ja säännölliset elämäntavat, ovat suositeltavia asioita elämässä. Lääkärit ja sairaanhoitajat eivät täydessä laajuudessa ole vielä tätä asiaa tiedostaneet.

Sattui eräänä päivänä, että ystäväni joutui varsin kovan ja täysin järjettömän peräänajon uhriksi. Ystäväni on lääkäri ammatiltaan ja jatkotarkistuksissa hän jäi suustaan kiinni kollegoiden ja sairaanhoitajien kanssa.

Hän kertoi mm. sairauksistaan ja sanoi hoitavansa niitä syömällä ruokaa. Hän joutui katselemaan epäuskosta suurentuvia lääkäreiden ja sairaanhoitajien silmiä. Voiko tämä olla totta? Ne eivät usko minua? ystäväni ihmetteli.

Lääkäriystäväni tuli siihen johtopäätökseen, että epäusko oli ihan todellista. Ihan tosissaan he hämmästelivät, että joku hoitaa yleensä lääkkeillä kurissa pysyvää sairautta syömällä ruokaa ja ravintolisiä. He olivat koulutuksen uhreja ja ystäväni totesi miten valtavan suuri työ odottaa jos tätä ajatusmaailmaa pitää muuttaa.

"Työtä on paljon vielä tekemättä ennen kuin ravitsemuksen perusteet on taas muutettu ns. normaaleiksi", ystäväni lopetti.

Oletko sinä kokenut samanlaista epäuskoa terveyttämme hoitavien ammattilaisten toimesta? Miksi tuntuu siltä, että vasta eläkkeellä ollessaan lääkäri ja/tai professori uskaltaa kertoa miten asiat oikeasti ovat lääkkeiden ja terveyden suhteen? Kerro kokemuksistasi!

Muuta haasteellista tarinaa:

Laiva kääntyy hitaasti mutta varmasti

Ylimieliset diabeteksen asiantuntijat tekevät paljon vahinkoa


Epätäydellisyydessä on salaisuuteni

Professorit järkiintymässä?


Tumppaa tupakka lopullisesti ja ala liikkumaan jos haluat välttää päänsärkyä

***
Luennoilla joku yleisön joukosta saattaa huudahtaa: "Tuohan on itsestään selvä juttu! Mitä ihmettä tuollaista juttua edes tutkitaan?"

Tähän itsestäänselvyyksien -kategoriaan lasken seuraavan tiedelehti Neurology'ssa ilmestyneen tutkimuksen, jossa todettin, että toistuvat pääkivut saattavat johtua epäterveellisistä elämäntavoista.

Tutkijoiden julkaisemat tulokset viittaavat ainakin tupakoinnin, vähäisen liikunnan ja ylipainoisuuden lisäävän päänsäryn riskiä. Verrattuna liikunnallisiin, savuttomiin ja normaalipainoisiin, toistuvat pääkivut ovat tupakoivilla 50 prosenttia yleisempiä, ylipainoisilla 40 prosenttia yleisempiä ja vähän liikkuvilla 20 prosenttia yleisempiä. Todennäköisyys myös suurenee mitä enemmän riskitekijöitä samalla henkilöllä on.

Havainnot perustuvat 5 800 norjalaisopiskelijan haastatteluihin ja terveystarkastuksiin. Päänsärkyjä aiheuttavat niin monet seikat, että osa tuloksista saattaa selittyä toisilla riskitekijöillä. Ylipaino, tupakointi ja vähäinen liikunta esimerkiksi liittyvät usein muihinkin epäterveellisiin elämäntapoihin, jotka mahdollisesti lisäävät pään kivistystä.

Päänsäryttömiä päiviä toivottaen lukijoilleni, ilmoitan, että nappasin tämän jutun Duodeciminin uutisvirrasta.

Muita päänsärkyä mahdollisesti lieventäviä uutisia, joita olen julkaissut vuosien varrella:

Liikunnasta hauskasti ja rennosti

Ville Valo - valtakunnan röökimys

Liikunta on turvallista myös ylipainoisille

Viisi minuuttia migreenistä

Bye bye Byetta

Luomumansikat paremman makuisia, mutta...

**
Luomu on nosteessa! Eräs kaupan nopeimmin kasvavia osa-alueita on luomutuotteet. Moni luomua jo pitkään ihannoinut huudahtaa: "Jo oli aikakin, että luomu saa paremmin jalansijaa!"

Luomutuotteita tutkitaan ja hutkitaan. Yhä vilkkaammin. Tehoviljely haastaa edelleen hyvin vahvasti luomutuotannon. Markkinaosuuksien kilpailussa olemme tottuneet siihen, että teho voittaa luonnollisuuden. Mutta ei ehkä loputtomiin. Kun luomun käyttäjiksi siirtyy yhä nimekkäämpää, äänekkäämpää ja vaikkapa kauniimpaa väkeä riittäviä määriä, silloin kauppias oivaltaa, että saattaa noita rupisia omenoita joku ostaakin. Toivon luomulle menestystä - vilpittömästi.

Nyt on tutkittu luomumansikoita. Ne todettiin maultaan ylivertaisiksi verrattaessa tehotuotettuihin. Niissä oli enemmän vitamiineja, mutta monien hivenaineiden suhteen ne hävisivät tehotuotetuille. Suomessa meidän totuttava siihen, että luomutuotteissa on vähemmän seleeniä, sillä maaperämme on kovin karu tämän hivenaineen suhteen. Amerikkalaistutkimuksessa todettiin hävikkiä myös muutaman muun kivennäis- ja hivenaineen suhteen.

Luomumansikat olivat 13,4 % pienempiä. Pieni on kaunista!

Ei siis suurta hätää ainakaan mansikoiden suhteen. Syö luomua!

Lähde: Medical News Today, 2.9.2010

Muita luomujuttujani:

Luomuruoka murroksessa

Ei pidä uskoa sokeasti luomuun

Seuraatko aikamme merkkejä?

Viherpiipertäjien ja hippien lisäksi taviksetkin ostavat nykyään luomua

keskiviikkona, syyskuuta 01, 2010

Kirjoittajavieras: Riku Aalto

**
Vieraskirjoitusten sarja jatkuu tässä terveysblogissa. Ja komeasti jatkuukin. Toimitusjohtaja Riku Aalto (Trainer4You) ottaa kantaa siihen tarvitaanko kuntosaleja.

Tarvitaanko kuntosaleja?

Toiset tykkää, toiset ei: Kuntosalitreenillä on kannattajansa. On myös niitä, jotka pitävät kuntosaleja turhanpäiväisinä pullistelun tyyssijoina. Kuntoa voi ylläpitää muuallakin, kuulee heidän sanovan. Mikä mahtaa olla absoluuttinen totuus? Sellaista ei mahda olla, mutta vaatimattoman mielipiteeni voin kyllä esittää.

Kuntosali on paikka, joka inspiroi monipuolisella laite- ja välinekannallaan sekä muiden harjoittelijoiden läsnäololla. Ohjauspalvelut ja viihtyisät puitteet lisäävät treenipaikan vetovoimaa. Kun kuntosali saa rinnalleen monipuolisen ryhmäliikuntatarjonnan jumpista spinningiin, body&mind –lajeihin sekä tanssillisiin tunteihin voidaan jo puhua kuntokeskuksesta. Lisäpalveluina tarjotaan usein personal training –valmennusta, kuntokartoituksia, erilaisia valmennusryhmiä sekä muuta jäsenohjelmaa ja jopa pallopelejä, minigolfia, lastenhoitoa, solariumeja, kylpylän saunoineen ja porealtaineen. Onko kaikki tämä välttämätöntä motivoitumiseen ja kunnon kohottamiseen? Kannattaako minun liittyä jäseneksi vai voinko saavuttaa tavoitteeni vaatimattomammin panostuksin?

Jos tavoitteena on voiman tai lihasmassan hankinta, taikka kehon muokkaus timmimpään sekä kiinteämpään muotoon, on kuntosali ehdottomasti paras paikka siihen! Kuntosalin monipuolinen laitekanta, riittävät lisävastukset laitteissa sekä irtopainojen riittävyys tarjoaa mahdollisuuden riittävään intensiteettiin treeneissä. Samoin, jos Sinun on vaikeaa motivoitua treenaamiseen yksin sekä kotosalla, voi kuntosali muine treenaajineen sekä ohjauspalveluineen olla inspiroiva ja kannustava ympäristö. Myös kuntouttavaan harjoitteluun löytyvät hyvät välineet ja usein osaaminenkin kuntokeskuksen palvelutarjonnasta.

Välttämätöntä kuntosalille tai –keskukseen vääntäytyminen ei kuitenkaan ole. Jos tavoitteena on yleisen lihaskunnon kehittäminen, kiinteytyminen, painon pudottaminen ja –hallinta, kestovoiman hankinta, ryhdin parantaminen tai vaikkapa vireyden ja energisyyden lisääminen lihaskuntoharjoittelun avulla, päästään tavoitteeseen muillakin tavoin. Lihaskuntopainotteinen ryhmäliikunta, harjoittelu kotikuntoilun pienvälineillä tai kotikuntosalilla ja nivelystävällinen sekä kokonaisvaltainen vesijumppa ovat hyviä vaihtoehtoja kuntosalitreenille näissä tapauksissa.

Parhaita lihaskuntoharjoittelun pienvälineitä ovat mielestäni kasattavat käsipainot (painoja voi lisätä tai vähentää tarpeen mukaan), gymstick eli kuminauhakeppi, jumppapallo (etenkin yhdistettynä käsipainoihin) sekä kahvakuula eli girya. Edellisiä yhdistämällä saadaan monipuolinen ja kattava kotikuntosali noin sadan euron budjetilla! Myös keppi ja vastuskumi ovat varsin toimivia, etenkin taukoliikuntaan ja kuntouttavaan treenaamiseen sopivia välineitä, joilla ei kuitenkaan juurikaan kroppaa muokata ja voimaa hankita. Keppi soveltuu hyvin liikkuvuuden parantamiseen ja vastuskumi taasen kuntouttavaan treenaamiseen!

Tarvitaanko kuntosaleja siis mihinkään? Kyllä ehdottomasti tarvitaan!! Kaikkien ei kuitenkaan tarvitse liittyä jäseniksi tai edes eksyä salille. Tarve, tavoite, intressit ja elämäntilanne määrittelevät kuntosalilla käymisen tarpeellisuuden. Selittely ei kuitenkaan mene ainakaan allekirjoittaneelle läpi! Jos väität lihastesi kuormittuvan riittävästi töissä ja vapaa-aikana etkä koe lihaskuntotreenin olevan tarpeellista kohdallasi, niin kannan Sinut niskasta salille. Ellet sitten ole metsuri, töissä muuttofirmassa tai varastomies vailla trukkia. Ja silloinkin kuntouttavasta ja verenkiertoa elvyttävästä treenistä olisi takuulla hyötyä.


Tässä sarjassa on aiemmin ilmestynyt:

  1. Dosentti Matti Tolonen, Ravitsemushoito ja ravintolisät valtaavat alaa koululääketieteessä
  2. Opiskelija Olli Posti, Ravinnon laadun merkitys
  3. Professori Pekka Puska, SUOMEN AJANKOHTAISIA TERVEYSONGELMIA
  4. Dosentti Mikael Fogelholm, Hyvä kunto on terveellistä
  5. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen, Missä ravitsemusterapeutit luuraa?
  6. Professori Antti Mero, Proteiinin merkitys liikkujalle
  7. Professori Kari Salminen, Maitorasvat ja SVT
  8. Professori Timo Strandberg, Kolesteroli ja valtimotaudit

  9. Elintarviketieteiden maisteri Janne Huovila, Sosiaalinen media terveystiedon välittäjänä

tiistaina, elokuuta 31, 2010

Näin vältät syysflunssan

**
On taas se aika vuodesta, jolloin kaikenlainen pärskintä ja aivastelu tulevat tutuiksi meille. Flunssan voi välttää hyvällä vastustuskyvyllä eli immuniteetilla, joka suojaa elimistöä sairauksilta. Sain tänään hienon laatikon täynnä kivoja tuotteita Axellus -yritykseltä. Oli probiootteja, D-vitamiinia, antioksidantteja ja kalaöljykapseleita.

Asiantuntijalääkäri Eeva Kari kertoo, että hyvä yleiskunto ja käsihygienia auttavat pysymään terveenä, mutta vastustuskykyä voi tukea myös ravinnon kautta.

Maitohappobakteereilla, eli probiooteilla, pyritään vaikuttamaan mahalaukun ja suoliston kautta koko kehoon, sillä suuri osa vastustuskykyä ylläpitävästä järjestelmästämme sijaitsee juuri tällä alueella. Jos flunssa iskee ja joudut ottamaan antibioottikuurin, voi kuurin tueksi kokeilla maitohappobakteereita. Antibiootit tuhoavat elimistöstä niin hyviä kuin huonoja bakteereja, mutta maitohappobakteereista saa uusia hyviä bakteereja tilalle.

D-vitamiinia meidän pitää syödä. Kalan syöminen ja pillereiden otto pitää aloittaa juuri nyt, etteivät elimistön kalsidiolitasot laske liian alas. Viime aikoina on tullut esille yhä enemmän viitteitä siitä, että D-vitamiinilla on suuri rooli vastustuskyvyn tukemisessa. Eräässä tutkimuksessa ylähengitystieinfektioita oli enemmän henkilöillä, joiden veren seerumin D-vitamiinipitoisuus oli alhainen. Erityisesti astmaatikoilla ja keuhkoahtaumapotilailla D-vitamiinimäärän kasvattamisesta saattaa tutkimuksien mukaan olla etua. Tällä hetkellä 3−60-vuotiaille suositellaan D-vitaminimääräksi vaivaiset 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa ympärivuotisesti. Yli 60-vuotiaiden saantisuositusta nostettiin sentään 20 mikrogrammaan ympäri vuoden. Suomalaisten seerumin D-vitamiinipitoisuudet ovat yleensä kovin matalia ja tutkimustulokset puoltavat jopa noin 50 mikrogramman päivittäistä saantia. Auringosta kesän aikana saatu D-vitamiini riittää elimistössä 1,5–3 kuukaudeksi.

Antioksidanteilla, kuten C-, E- ja A-vitamiineilla, saattaa tutkimuksien mukaan olla merkitystä immuunijärjestelmän toiminnassa. C-vitamiinin puute mahdollisesti lisää infektioherkkyyttä. Joidenkin tutkimuksien mukaan C-vitamiini lyhentää flunssan kestoa. Erityisesti tupakoitsijat tarvitsevat C-vitamiinia enemmän kuin muut.

Hyvä käsihygienia kannattaa muistaa. Kädet kannattaa pestä aina vedellä ja saippualla. Ulkomailla ja flunssakaudella kannattaa pesun jälkeen desinfioida kädet, erityisesti ennen ruokailua. Kannattaa myös vältellä pärskijöitä, sillä flunssa tarttuu ilmasta pisaroiden mukana.

Hyvällä yleiskunnolla voidaan välttää syysflunssa. Jos yleiskunto on hyvä, on vastustuskykykin hyvä. Esimerkiksi vähäinen liikunta ja ylipaino laskevat vastustuskykyä ja saattavat pitää flunssakierteessä koko syksyn ja talven.

Lähde: Axellus -yrityksen tiedote, 26.8.2010

Muita samantyyppisiä kirjoituksia:

Mustaherukkaa kannattaa syödä sellaisenaan tai kuivattuna

D-vitamiinin saantisuosituksia kohotetaan sitten joskus

Punahattu saattaa sittenkin vähentää flunssariskiä

Maratonjuoksu ei rasita sydäntä liiaksi

**
Viime aikoina olemme saaneet lukea lehdistä harmillisia uutisia juoksutapahtumissa kuolleista alan harrastajista. Valoa tähän synkkyyteen tarjoaa äsken julkaistu saksalaistutkimus:

Maratonjuoksu on vaaratonta sydämelle

Charité-Universitätsmedizin Berlin -tutkimuslaitoksen tiedemiehet olivat panneet seurantaan 167 maratonjuoksijaa. He osallistuivat Berliinin maratoniin vuosina 2006 ja 2007.

Osallistujilla oli vähintään yksi maraton takana ennestään, he olivat keskimäärin 50 -vuotiaita, heiltä otettiin "sydänfilmit" ennen ja jälkeen maratonin sekä verikokeet.

Tuloksissa selvisi, että sydämen vajaatoiminnasta oli pienen pieniä merkkejä havaittavissa. Muutokset jäivät kuitenkin niin vähäisiksi, että ne tulkittiin ihan normaaleiksi sydämen sopeutumistoiminnoiksi kovan urheilusuorituksen jälkeen.

Kahden viikon jälkeen maratontapahtumasta kaikki mittaukset osoittivat täysin normaalia sydämen toimintaa.

Tästä syystä tutkijat kumoavat sen seikan, että maratonjuoksu olisi erityisen vaarallista sydämen toiminnalle.

Muita juttuja juoksemisesta:

Yksinkertaista pohdintaa aiheesta kuntourheilu ja hiilihydraatit

Suomen kolme Olavia

Maratoonarin sapuskat ja Christerin välipalaohje

Kirsikkajuomaa juoksijoille


maanantaina, elokuuta 30, 2010

Christer Sundqvistin terveysblogia kommentoidaan ahkerasti





**
Olen kirjoittanut terveysblogia vuodesta 2005 lähtien. Tänä aikana olen vienyt yli 2700 blogikirjoitusta lukijoitteni ihmeteltäväksi. Erinomaisen kiintoisaa on ollut huomata blogeille tyypillisen kommentointimahdollisuuden innoittaneen laajaa lukijakuntaani esittelemään omia käsityksiään käsiteltävistä terveysaiheista. Ilahduttavaa oli huomata, että mitään kauheaa vaatimusta lukijoillani ei ole kommenttien valvontaan. Melkein puolet teistä on sitä mieltä, että kommenttien nykyinen valvonta riittää. Poistan henkilöön kohdistuvat moitteet, humalassa kirjoitetut jonninjoutavat höpinät ja kommentteja, jotka eivät edistä asian käsittelyä.

Vuoden 2010 alussa blogini valittiin Suomen suosituimmaksi terveysblogiksi (Cision Media, 2010).

Jos haluatte seurata vilkasta kommentointia, teidän kannattaa vierailla näissä kirjoituksissani (suluissa kommenttien lukumäärä 19.8.2010 mennessä):








Nöyrä kiitos kommenteista!

Raakaa touhua

*
Mies, jonka nimi on Aajonus Vonderplanitz, pitäisikö häneen suhtautua vakavasti? En tiedä. Filosofian tohtori Vonderplanitz on kirjoittanut suomeksikin ilmestyneen kirjan "Terveen elämän reseptit" (Atar kustannus, 2009).

Annoin työkaverini myös lukea tämän kirjan. Tässä Anetten ja minun käsitykseni Vonderplanitzin uusimman kirjan ansioista. Raa'an rehellisesti kerrottuna kuten on tapana tässä Suomen suosituimmassa terveysblogissa.

Ei ole pakko kaikkea uskoa. Ei mekään Anetten kanssa raa'an lihan ihannoimista oikein ymmärretty.

Raakaa, bakteeripitoista, pilaantunutta lihaa on hyvä syödä? Raakaa lihaa voi syödä sellaisenaan ilman kypsyttämistä. Jopa silloin kun se on täynnä bakteereja, se ei ole vaarallista vaan päinvastoin terveellistä. Vonderplanitzin edustaman ideologian mukaan bakteerit raa'assa lihassa pilkkovat lihaskudosta etukäteen ja lisäävät näin proteiinien (aminohappojen) ja B-vitamiinien imeytymistä. Kyseessä on jogurtin valmistukseen verrattavissa oleva ilmiö. Bakteerit ovat lihassa hyödyksi. Jos olet kovin herkkävatsainen ja tulet helposti pahoinvoivaksi, hyppää silloin seuraavan kappaleen yli!

-------------------------------------------------------
Hyppää tämän yli jos olet herkkä ihminen!
Tohtori Vonderplanitz todisti bakteeripitoisen lihan turvallisuuden (ja valtavan innostuksen omaan dieettiinsä?) syömällä suositussa TV-ohjelmassa (Ripley's show: Believe It or Not!; 25.9.2002; Rotten Meat Eater) lähes puolen kilon verran 3 vuotta vanhaa lihaa. Liha oli tietenkin täynnä bakteereja. Liha oli vihreän mustaa väriltään ja oli siinä muutamia muunkinvärisiä kohtia. Vonderplanitz onnistui tässä kokeesaaan. Liha tuli syötyä kameroiden edessä eikä hän kärsinyt jälkeenpäin edes pahoinvoinnista! Päinvastoin, Vonderplanitzin mukaan paljon bakteereja sisältävä liha on erityisen terveellistä. Usko tai älä! Sitä pitäisi kuulemma syödä pyykkipoika nenässä sormenpään kokoinen nokare kerran pari viikossa. En kyllä rupea, hyi!

Vakava varoitus! Tässä leikkaamaton versio Rotten Meat -videosta.
-------------------------------------------------------


Herkimmät ihmiset voivat taas siirtyä lukemaan tekstiäni!
Tohtori Vonderplanitzin mukaan sairaudet johtuvat erilaisista saasteista ja haitallisista aineista, jotka ovat peräisin teollisuudesta, elinympäristöstämme, ravinnosta ja lääkeaineista. Hän sanoo, että kokemusperäisen ja tieteellisen aineiston perusteella kypsennetty ja teollisesti käsitelty ruoka edistää sairauksia. Käsitelty ruoka rasittaa elimistön aineenvaihduntaa, sillä solujen täytyy luovuttaa käyttöön lisää ravinteita tehdäkseen vaarattomiksi niitä myrkkyjä, jotka ovat syntyneet kypsentämisen ja teollisen jalostuksen yhteydessä.

Näistä myrkyistä ei ole elimistölle mitään hyötyä, vaan ne on muokattava solujen aineenvaihdunnassa sellaiseen muotoon, että elimistö pystyy ne poistamaan. Elimistö myös varastoi myrkkyjä rasvakudokseen, mistä ne vapautuvat ihmisen laihtuessa.

Vonderplanitzin ideana on suostutella ihmisiä syömään pelkästään raakaravintoa. Kirjassaan hän viittaa useisiin tutkimuksiin asiansa tueksi. Kirjaan haalitut tutkimusraportit ovat kyllä paikoitellen aika outoja.

Ruoan kypsentäminen ja jalostaminen muuttaa sen kemiallisia ominaisuuksia, tuhoten sen luontaisia ravinteita ja synnyttäen epävakaita myrkkyjä. Esimerkiksi tutkimuksissa on huomattu, että lehmä tuottaa yhtä paljon C-vitamiinia kuin koko sitrushedelmäsato, mutta suurin osa maitoon päätyvästä C-vitamiinista kuitenkin tuhoutuu maidon pastöroinnin yhteydessä. Siksi meidän pitäisikin käyttää käsittelemätöntä maitoa, sanoo Vonderplanitz. Uskokaa jos haluatte. En pakota uskomaan.

Puutostilat ja epävakaat myrkyt synnyttävät lopulta sairauksia. Keho parantuu, kun myrkyt poistuvat kehosta. Varsinainen parantuminen on kyseessä silloin, kun elimistö synnyttää uusia soluja niille alueille, missä myrkky on soluja tuhonnut. Jos keho ei puutostilojen vuoksi pysty synnyttämään uusia soluja, tapahtuu vain osittainen parantuminen.

Vonderplanitzin mukaan kehon täytyy pystyä siirtämään soluja kehon muilta alueilta sairastuneille alueille, jos solut eivät enää itse kykene uusiutumaan. Tällaiset korjausprosessit heikentävät koko kehoa. Kiehtova teoria. Mitähän moderni lääketiede sanoo tästä ajatuksesta?

On tärkeää syödä mahdollisimman ravinnerikasta ja puhdasta, käsittelemätöntä ruokaa, jotta elimistö pystyy tuottamaan tarpeisiinsa uusia entsyymejä, vitamiineja ja aminohappoja.

Vonderplanitzin kirja antaa raakaravintoon hurahtaneelle mahdollisesti lisäuskoa ja meille ruoan kypsentäjille mietittävää. Lukijalle on tarjolla kattavat ohjeet runsaine resepteineen.

Muita kirja-arvosteluja:

Pharmageddon

Suomen kolme Olavia

Oivallinen kirja Sirkka Santapukilta

Kaikki kolesteroli ei ole vaarallista

ORAC - tiedettä vai huiputusta?

**
Et mahdollisesti ole kuullutkaan mistään sellaisesta kuin ORAC-arvo. Kyseessä on kuitenkin vakavasti otettava menetelmä millä voidaan kertoa tavalliselle kuluttajalle missä ruoka-aineessa on eniten antioksidantteja.

Ihminen on kuitenkin raadollinen otus. Jos joku mahdollisuus on, että voi epärehellisesti hyötyä tuotemarkkinoinnissa jostakin mitta-arvosta, niin kyllähän sen epärehellinen ihminen ja firma hyväkseen käyttää.

Palaan tähän epärehellisyyteen tuonnempana. Ensiksi kerron mahdollisimman yksinkertaisesti mitä ORAC on ja miten sitä voi käyttää. En ole huomannut, että tästä ORAC:sta olisi Suomessa ollut mitenkään paljon puhetta. Jenkkifirmat puuhaavat tämän parissa kuitenkin täyttä häkää ja on vain ajan kysymys milloin ORAC rantautuu Suomeen. Lue siis jo nyt ORAC:sta!

Tämä ORAC tulee sanoista Oxygen Radical Absorbance Capacity, joka saa herkkäsieluisimman jo haukkomaan henkeä. Ei kai taas mitään ihme RDA -arvoja, joita ei millään tajua, vaikka niitä jo on monissa ruokapakkauksissa. Valitettavasti henkeä joutuu haukkomaan. Tieto lisää tuskaa. ORAC -järjestelmä on vasta ihan alkutaipaleella ja testejä tehdään vielä runsaasti. Tietoa tarvitaan lisää.

Tämä ORAC kiinnostaa kuitenkin valtavasti jo nyt keskeneräisenäkin, sillä tämä arvo kertoo, paljonko tietty ruoka-aine sisältää antioksidantteja. Antioksidantteja pidetään terveytemme perustana ja niitä pitää syödä runsaasti. Viimeisimmän tiedon mukaan ei kuitenkaan liian runsaasti! Tässäkin taitaa olla hyvä muistaa kohtuullisuus. Liian voimakas altistuminen ruoan antioksidanteille voi olla haitaksi.

Kohtuullinen antioksidanttien saanti auttaa nykykäsityksen mukaan elimistöämme toimimaan paremmin. Antioksidantit yhdistetään sellaisiin asioihin kuin mm.sydämen, verenkierron ja aivojen terveys.

Näitä ORAC-arvoja on selvitetty lukuisin tutkimuksin ja yhteisymmärrystä on siitä, että elimistömme tarvitsee päivittäin 3000-5000 ORAC:ia päivässä. Tutkimuksissa on myös ilmennyt, että urheilu nostaa jonkin verran antioksidanttien tarvetta. Myös hampurilaisten ja muun pikaruoan syöminen nostaa elimistömme antioksidanttitarvetta. Taas yksi syy jättää pikaruoka, einekset ja muu teollinen moska. Syö terveellistä, tuoretta ja luonnonmukaisesti tuotettua lähiruokaa ja kroppa kiittää!

Tiedemiehet selvittävät edelleen antioksidanttien terveysvaikutuksia. Nykykäsitys on, että tarpeellinen määrä antioksidantteja pitää sairauksissa, tulehduksissa, stressissä tai rasituksessa syntyneitä vapaita radikaaleja kurissa. Antioksidantit pitävät näin solut ja kudokset tasapainossa. Pysymme terveenä.

Ennen kuin jätän teille taulukon muodossa ORAC -arvoja puntaroitavaksi, kerron vielä tämän asian raadollisemman puolen. Epärehelliset yrittäjät ovat ilmeisen tarmokkaasti pyrkineet hyötymään tästä uudesta ORAC -arvosta. ORAC -arvoja voidaan mitata monella eri tavalla. Standardointityö on vielä kesken ja erot ovat suuria eri mittausmenetelmien välillä. Epärehelliset yrittäjät ovat tietenkin poimineet kirjallisuudesta kaikkein korkeimmat ORAC -arvot piittaamatta siitä millä menetelmällä ORAC on mitattu. Tässä on käynyt niin, että ihmisten epärehellisyys pilaa taas hienon asian. Onko tuttua?

Lisäksi on mainittava, että ORAC -arvo saadaan "koeputkessa" laboratoriossa ja ei ole takeita, että tutkittu ruoka-aine käyttäytyy ihmisen elimistössä samalla tavoin kuin koeputkessa. ORAC -arvojen ja ihmisen terveyden välisiä tutkimustuloksia edelleen odotetaan.

Tässä joidenkin ruoka-aineiden ORAC-arvoja

Mausteet, marjat, hedelmät ja vihannekset ovat hyvin edustettuina. Se ei ole mikään yllätys. Jos syöt näitä ruoka-aineita kohtuullisia määriä riittävän usein, olet todennäköisesti aika terveellisellä tiellä!

Ruoka-aine / ORAC -arvo (100 grammaa ainetta kohti)

Neilikka, jauhettu 314 446
Sumakki, raaka 312 400
Kaneli, jauhettu 267 536
Oregano, kuivattu 200 129
Acai -marja, kylmäkuivattu 102 700
Raakakaakao, jauhe, sokeroimaton 80 933
Maqui -marja, tiivistetty jauhe 75 000
Persilja, kuivattu 74 349
Basilika, kuivattu 67 553
Curry -mauste, jauhettu 48 504
Salvia, tuore 32 004
Sinapinsiemenet 29 257
Inkivääri, jauhettu 28 811
Mustapippuri 27 618
Timjami, tuore 27 426
Meirami, tuore 27 297
Goji -marjat, tuore 25 300
Pellavansiemenrouhe 19 600
Pekan pähkinä 17 940
Paprika, tuore 17 919
Minttu, tuore 13 978
Oregano, tuore 13 970
Saksanpähkinä 13 541
Hasselpähkinä 9 645
Karpalo, tuore 9 584

Muita kirjoituksia antioksidanteista:

Todellista superfoodia!

Antioksidanttipillerit ja liikunta - huono yhdistelmä!

Uutta terveysnäyttöä kasvien fenolisista yhdisteistäEllagiinihappo auttaa syöpään?