tiistaina, marraskuuta 07, 2006

Kilpirauhasen vajaatoimintaa ei aina lääkäri huomaa

Tohtori Marketta Pekkarinen-Kouki kirjoittaa kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Hän pitää kilpirauhasen toimintaa kuvaavien hormonien viiterajoja Suomessa liian väljinä mikä johtaa siihen, että vajaatoimintaa ei lähdetä hoitamaan kovinkaan helposti. Ensin etsitään kaikkia mahdollisia selitysmalleja vetämättömään oloon, paleluun, painonnousuun, kuivan karheaan ihoon jne.

Kilpirauhasta toimimaan piiskaavan hormonin (TSH) pitoisuus veriseerumissa voidaan nykyään mitata aika tarkasti. TSH:n lisääntyminen merkitsee yleensä kilpirauhasen vajaatoimintaa. Amerikkalaistutkimuksissa on todettu, että yli 95 prosentilla terveistä ihmisistä TSH:n pitoisuus seerumissa on alle 2,5 milliyksikköä/litra, keskiarvon ollessa noin 1,2-1,4. Yli 2,5 oleva arvo ainakin viittaisi mahdolliseen kilpirauhashäiriöön. Jos arvo on toistuvasti sen yli, suositellaan tyroksiinihoitoa. Suomessa normaalin ylärajana pidetään laboratoriosta riippuen noin 4-5. Käytännössä tyroksiinihoitoa usein määrätään vasta, jos arvo on yli 10, ellei ole selviä vajaatoiminnan oireita.

Monet kilpirauhaspotilaat yritetään hoitaa masennuslääkkeillä, joihin sitten voi kehittyä riippuvuus. Väsymysoireen vuoksi kilpirauhaspotilaita voidaan pitää laiskoina ja työtä vieroksuvina. Kuinka paljon Suomessa on puolikuntoisia työttömiä, jotka voitaisiin helposti hoitaa työkuntoisiksi ja joiden elämänlaatu paranisi tyroksiinihoidolla? Kilpirauhasen vajaatoiminta voi olla syynä verensokerin alhaisuuteen, lihomiseen, korkeaan kolesteroliin, sydän- ja verisuonitauteihin ym. vaivoihin.

Suomessa on paljon potilaita, joiden oireet viittaavat kilpirauhasen vajaatoimintaan, mutta koska heidän TSH-arvonsa ovat viiteylärajan paikkeilla tai vaikkapa ylikin, he eivät saa hoitoa. Eikö olisi jo aika muuttaa käytäntöä, ainakin kokeilla tyroksiinihoitoa?

Lähteet:
Pekkarinen-Kouki M. Kilpirauhasen vajaatoiminta jää usein hoitamatta. Turun Sanomat, Mielipiteet, 7.11.2006
Sundqvist C. Ota vastuu terveydestäsi - liiku ja syö hyvin! Suomen Potilaslehti 29 (3): 17-18, 2006

1 kommentti:

  1. "Monet kilpirauhaspotilaat yritetään hoitaa masennuslääkkeillä, joihin sitten voi kehittyä riippuvuus"

    Kilppari vaikuttaa serotoniinitasoon ja jos masenuslääke, usein serotoniinin takaisinoton estäjä (SSRI) tuntuu toimivan, niin parantuisikohan se olotila samoin sitten toimivalla kilpparilla?

    Voisit kirjoittaa T3:sta ja T4-T3 muunnoksesta ja sen toimimattomuudesta, kiitos.

    VastaaPoista